ZAKON O RADU - II poluvrijeme
-
sumirprimus
#901 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
nije do zakona,do ljudi je..
- Mister Yes
#902 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Šta je reći? Tetris, Yamb ili nešto treće?mirza_15 wrote: Ja sam jutros u 07:07 bio na poslu u BH Telecom-u i jedine postove sam napisao na ovoj temi (ovo je treci), a vec je podne. Pika li se to sta
- Cherry-Cherry
#903 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ja evo tek sad upalila komp na poslu, ne bih ni sad, al hoću na fb. 
-
sumirprimus
#904 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
ai ti se satravidim izmedju mapi zora klixa...Mister Yes wrote:Šta je reći? Tetris, Yamb ili nešto treće?mirza_15 wrote: Ja sam jutros u 07:07 bio na poslu u BH Telecom-u i jedine postove sam napisao na ovoj temi (ovo je treci), a vec je podne. Pika li se to sta
- Mister Yes
#905 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Drugo sam jasumirprimus wrote:ai ti se satravidim izmedju mapi zora klixa...
Ali šuti, jutros sam saznao da su mi se izbisali svi rezultati na Yambu. Sad moram iz početka
- Cherry-Cherry
#906 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Zato je Farma zakon, ne može se ništa izbrisati. 
-
sumirprimus
#907 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Mister Yes wrote:Drugo sam jasumirprimus wrote:ai ti se satravidim izmedju mapi zora klixa...Ja čekam penziju a usput sam nekakav rukovodilac i to još službe za standardizaciju. Bolje ne može
![]()
Ali šuti, jutros sam saznao da su mi se izbisali svi rezultati na Yambu. Sad moram iz početka
pa zbog takvih mi drzave i nemamo sto samo drugim pametuju a oni sami... haj zivio...popi
- tandmand
#908 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Mali i srednji privatnici (dakle ne Lijanovići, Selimovići ..)ne mogu isplaćivati radniku platu koja nije zarađena. Zamislite da neko ko je otvorio mehaničarsku, limarsku ... radnju po zakonu mora isplaćivati 2000€ neto nekom radniku koji je tu došao sa rukama u đžepovima.and wrote:o kakvom mi zakonu pričamo i kakve privatnike spominjemo u državi u kojoj je moguće zvanično radnika prijaviti i dati mu platu 200 eura?![]()
vidim svima puna usta evrope,a niko ne spominje plate u eu.
može zakon,ali i plate iz eu
Kada BiH bude imala autoindustriju ili preduzeće tipa Siemens, imati će i evropske plate a to je nikad.
-
Hakiz
#909 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Imaš dijete. I imaš prijatelje u posjeti. U 3 ujutro djete počne pa plače, nešto ga boli. Ko će ići sa djetetom u hitnu ti ili prijatelji?KatarinaKosaca wrote:Kmečite toliko da pravite na forumu "džentlmenske sporazume" o nenapadanju... toliko, panika...
Zovem jutros prijatelja , ima veliku firmu da ga našto pitam, 8.05, pitam jel rano, kaže mi, pa ja sam privatnik, gdje je rano, već sam sat na poslu
Poslije toga zovem uhljupušu isto da je nešto pitam, kaže Evo kasnim na posao...
Eto... od jutros svježi primjeri.
Imaš firmu. Tvoja je. Ako treba u 4 ujutru biti na poslu da se nešto uradi, ti ćeš biti tu. To je tvoje "čedo". Radnici tu rade za platu, svojih 40 sati sedmično. Moža bi radnici i bili spremni da se žrtvuju ako si dobar poslodavac, jer im je stalo. Ali od njih to ne smiješ očekivati.
Posodavci stalno govore da firme nisu socijalne ustanove. To je 100 % tačno.
Istim načinom razmišljanja, ni radnici nisu humanitarni radnici. Rade za platu, ne zato jer vole firmu. Ako je vole tim bolje. Ako je ne vole, ali rade šta treba da prime platu, ti je normalno i jedino šta od radnik treba očekivati.
Kada si vlasnik firme, ili barem direktor koji ima ogromnu platu i kada ne spavaš noćima zbog posla, bezobrazno je očekivati od radnika de se ponašaju isto. Oni su tu da zarade platu, ti si tu jer je to tvoje. Normalno da je tebi do tvoga stalo više nego bilo kome drugom. Ti tu imaš i najviše koristi. Kada je tako ti se žrtvuj, ti se lomi, ne tjeraj ostale da se žrtvuju za tebe. Nije njihovo, oni su tu sticajem okolnosti, ne bi im smetalo ni da rade u nekoj drugoj firmi. Gdje god mogu dobiti platu za svoj rad. Ti si tu jer si odabrala da hoćeš da imaš svoju firmu. Pa ti trebaš najviše i da radiš i da se patiš. Njihovo je samo da korektno obavljaju svoje radne zadatke. I ništa više.
Last edited by Hakiz on 03/08/2015 13:25, edited 1 time in total.
-
Novak20
#910 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
A možda ni tada......tandmand wrote:Mali i srednji privatnici (dakle ne Lijanovići, Selimovići ..)ne mogu isplaćivati radniku platu koja nije zarađena. Zamislite da neko ko je otvorio mehaničarsku, limarsku ... radnju po zakonu mora isplaćivati 2000€ neto nekom radniku koji je tu došao sa rukama u đžepovima.and wrote:o kakvom mi zakonu pričamo i kakve privatnike spominjemo u državi u kojoj je moguće zvanično radnika prijaviti i dati mu platu 200 eura?![]()
vidim svima puna usta evrope,a niko ne spominje plate u eu.
može zakon,ali i plate iz eu![]()
Kada BiH bude imala autoindustriju ili preduzeće tipa Siemens, imati će i evropske plate a to je nikad.
-
Hakiz
#911 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
.
Last edited by Hakiz on 03/08/2015 13:25, edited 1 time in total.
-
mirza_15
#913 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ma WoT. Mos misliti bezobrazluka. Instalirao WoT na sluzbeni racunar i pucamMister Yes wrote:Šta je reći? Tetris, Yamb ili nešto treće?mirza_15 wrote: Ja sam jutros u 07:07 bio na poslu u BH Telecom-u i jedine postove sam napisao na ovoj temi (ovo je treci), a vec je podne. Pika li se to sta
BTW: Rano sam dosao na posao jer sam imao zakazanu klansku, a zena bi mi kuci zvocala. Lakse na poslu
-
howdy
#914 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
sve receno. no ovim forumskim udarnicima koji rade 96 sati dnevno lakse metar u guzicu nego cent u glavu.Hakiz wrote:Imaš dijete. I imaš prijatelje u posjeti. U 3 ujutro djete počne pa plače, nešto ga boli. Ko će ići sa djetetom u hitnu ti ili prijatelji?KatarinaKosaca wrote:Kmečite toliko da pravite na forumu "džentlmenske sporazume" o nenapadanju... toliko, panika...
Zovem jutros prijatelja , ima veliku firmu da ga našto pitam, 8.05, pitam jel rano, kaže mi, pa ja sam privatnik, gdje je rano, već sam sat na poslu
Poslije toga zovem uhljupušu isto da je nešto pitam, kaže Evo kasnim na posao...
Eto... od jutros svježi primjeri.
Imaš firmu. Tvoja je. Ako treba u 4 ujutru biti na poslu da se nešto uradi, ti ćeš biti tu. To je tvoje "čedo". Radnici tu rade za platu, svojih 40 sati sedmično. Moža bi radnici i bili spremni da se žrtvuju ako si dobar poslodavac, jer im je stalo. Ali od njih to ne smiješ očekivati.
Posodavci stalno govore da firme nisu socijalne ustanove. To je 100 % tačno.
Istim načinom razmišljanja, ni radnici nisu humanitarni radnici. Rade za platu, ne zato jer vole firmu. Ako je vole tim bolje. Ako je ne vole, ali rade šta treba da prime platu, ti je normalno i jedino šta od radnik treba očekivati.
Kada si vlasnik firme, ili barem direktor koji ima ogromnu platu i kada ne spavaš noćima zbog posla, bezobrazno je očekivati od radnika de se ponašaju isto. Oni su tu da zarade platu, ti si tu jer je to tvoje. Normalno da je tebi do tvoga stalo više nego bilo kome drugom. Ti tu imaš i najviše koristi. Kada je tako ti se žrtvuj, ti se lomi, ne tjeraj ostale da se žrtvuju za tebe. Nije njihovo, oni su tu sticajem okolnosti, ne bi im smetalo ni da rade u nekoj drugoj firmi. Gdje god mogu dobiti platu za svoj rad. Ti si tu jer si odabrala da hoćeš da imaš svoju firmu. Pa ti trebaš najviše i da radiš i da se patiš. Njihovo je samo da korektno obavljaju svoje radne zadatke. I ništa više.
- tandmand
#915 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Tako znači, troši se Gold u igri. Ima se, može se.mirza_15 wrote: Ma WoT. Mos misliti bezobrazluka. Instalirao WoT na sluzbeni racunar i pucam![]()
BTW: Rano sam dosao na posao jer sam imao zakazanu klansku, a zena bi mi kuci zvocala. Lakse na poslu![]()
![]()
-
mirza_15
#916 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
tandmand wrote:Tako znači, troši se Gold u igri. Ima se, može se.mirza_15 wrote: Ma WoT. Mos misliti bezobrazluka. Instalirao WoT na sluzbeni racunar i pucam![]()
BTW: Rano sam dosao na posao jer sam imao zakazanu klansku, a zena bi mi kuci zvocala. Lakse na poslu![]()
![]()
- AntiKrist
#917 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
mirza_15 wrote:Ja sam jutros u 07:07 bio na poslu u BH Telecom-u i jedine postove sam napisao na ovoj temi (ovo je treci), a vec je podne. Pika li se to staKatarinaKosaca wrote:Nemam ja veliku firmu... zvala čovjeka da nešto kupim kod njega, da pitam jel ima.. Nešto čudno? Nisu poslodavci vanzemaljci, nego ljudi koji su sa nama išli u škole, derneke, diskoteke.. puno njih. Ne računam stranačke poslodavce. Ipak oni su neki, a uhljupi su svi stranačkimirza_15 wrote:Vlasnik ima veliku formu, ti DJL..... Vi ste ti koji su se obradovali. Bice robova jeftino. Stavis ga u pripravnost i gotovo.Pardon, kako netko napisa 99,9999486%
@Novak.. za uhljupušu ti ne vjerujem, fakat

-
mirza_15
#918 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
AntiKrist wrote:
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#919 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Pa, što se onda krijete u tom budžetu kao pacovi u skladištu sira? Izađite.. otvorite firme, dokažite kapiacitet koji imate, dajte radniku prava u vašim firmama, ostvarujte profit. Ono, jebi ga, šteta da nam takvi experti propadaju uz solitario u nekom uredi sakiriveni sami od sebe, ono baš šteta.Pa, za pametne je vrijeme, a vlastiti primjer, najbolji primjer. Ne, ja uz igrice preko tvojih para, radeći ništa tebi palamudim šta treba i kako treba.. ne, ne ne, to, ne, nego da vidimo..howdy wrote:sve receno. no ovim forumskim udarnicima koji rade 96 sati dnevno lakse metar u guzicu nego cent u glavu.
Pa, ne biste znali 1kg salate prodati na pijaci niti ste je u životu prodali ni zaradili marke na tržištu. Zato i jeste u panici što je budžetsko parazitiranje vaš jedini modus vivendi. I to ovaj bosanski princip, burazerske ekonomije.
- KatarinaKosaca
#920 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Libo ga. Ionako gube pretplatnike i klijente, kad privatnik dođe neka to uredi kako treba itd. Možda bude netko i od naših budžetlija, zašto da je, pametni dječaci, mudro savjetuju sve.. pa bolje da to oni sebi kupe.mirza_15 wrote:tandmand wrote:Tako znači, troši se Gold u igri. Ima se, može se.mirza_15 wrote: Ma WoT. Mos misliti bezobrazluka. Instalirao WoT na sluzbeni racunar i pucam![]()
![]()
![]()
-
mudrac2
#921 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
koja frustracijaKatarinaKosaca wrote:[
Libo ga. Ionako gube pretplatnike i klijente, kad privatnik dođe neka to uredi kako treba itd. Možda bude netko i od naših budžetlija, zašto da je, pametni dječaci, mudro savjetuju sve.. pa bolje da to oni sebi kupe.
-
mirza_15
#922 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Slabe ti informacije. Ne gubimo korisnike. Na kraju 2014. godine BH Telecom povecao trzisni udio na podrucju mobilne telefonije u BiH, povecao broj korisnika mojaTV za oko 30.000 novih korisnika..... Jedino gdje BH Telecom gubi korisnike je fiksna telefonija, sto je i razumljivo i logicno. A za privatnika se uopste ne sekiram. Ja sada mogu da promjenim posao. Ali ako ga budem mijenjao odoh vani da radim kod pravog privatnika, a ne ovih nasih sto milione zaradjuju na grbaci radnika. Sutra mogu u Mekku da mi se ide.KatarinaKosaca wrote:
Libo ga. Ionako gube pretplatnike i klijente, kad privatnik dođe neka to uredi kako treba itd. Možda bude netko i od naših budžetlija, zašto da je, pametni dječaci, mudro savjetuju sve.. pa bolje da to oni sebi kupe.
Za manje od 7 godina, vise od 15.000 postova. Vise od 2.000 postova godisnje. Vidim i ti se slomi od posla. 8 sati spavas ostalo radis. Ko vas ne zna........
- KatarinaKosaca
#923 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Apsolutno si u pravu. Plaćam najskuplju administraciju , jednog golemog parazita, zauzvrat ne mogu ni rodni list izvaditi da sve na njemu ispravno piše. Ni uvjerenje o državljanstvu.. ništa. Frustria to, strašno. Naročito , kad vidiš nenu ispred granapa koja živeći od 300KM penzije traži "pola hljeba", pa joj kažu da tako ne sijeku, a ovdje se oni kojima ide 17% neninog računa cerekaju koji program igrica spašava ili ne spašava. Velika frustracija, tačno. Nepravda me je uvijek frustrirala. Superhikovisko ponašanje , jednako.mudrac2 wrote:koja frustracijaKatarinaKosaca wrote:[
I onda ti i takvi koji cijelom Sarajevu nisu znali prepisati podatke iz matične knjige rođenih u novi obrazac kako treba, nego su , valjda , igrajući igrice i pogriješili na jedno 200.000 ljudi, na forumu palamude kako treba voditi firmu i davati bonuse i ne znam, šta sve ne, a ako nisi us tanju, zatvori firmu. Pa, vaša ne valja, zemljaci, nek se prva zatvori, vaša je u kurcu.
-
Hakiz
#924 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ja sam rekao da ako nisi u stanju redovno isplatiti platu (od koje se može živjeti) sa doprinosima i dati ljudima odmor, dakle minimum koji radnik treba imati, i koji propisuje svaki zakon o radu, onda zatvori firmu. Za bonuse ništa ne znam.KatarinaKosaca wrote:I onda ti i takvi koji cijelom Sarajevu nisu znali prepisati podatke iz matične knjige rođenih u novi obrazac kako treba, nego su , valjda , igrajući igrice i pogriješili na jedno 200.000 ljudi, na forumu palamude kako treba voditi firmu i davati bonuse i ne znam, šta sve ne, a ako nisi us tanju, zatvori firmu. Pa, vaša ne valja, zemljaci, nek se prva zatvori, vaša je u kurcu.mudrac2 wrote:koja frustracijaKatarinaKosaca wrote:[
- KatarinaKosaca
#925 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Extra sati , bonusiHakiz wrote:Ja sam rekao da ako nisi u stanju redovno isplatiti platu (od koje se može živjeti) sa doprinosima i dati ljudima odmor, dakle minimum koji radnik treba imati, i koji propisuje svaki zakon o radu, onda zatvori firmu. Za bonuse ništa ne znam.
Kako rekoh, eno vaša "firma" prva nije ispoštovala zakon i isplatila regrese. Zašto je ne zatvoriti istim sistemom razmišljanja? Kršii zakon i radnička prava? Zašto da ne? Zašto zaduživati našu unučad da se vama isplate regresi, a privatnika zatvarati
I, kako napisah, izađite iz pacovskih rupa i otvorite firme, da vas vidimo junaci...