nije sokocalo zvano internet odgovorno za moje minijaturno poznavanje nekih činjenica već sati provedeni nad knjigama, u prirodi, posmatrajući i razmišljajući. Internet sam dobio kasnije od svojih vršnjaka, nažalost, zbog raznoraznih faktora.joint union wrote:Iskreno, posmatrajuci sa strane vas dvojicu, kao da gledam istog covjeka odjednom, u dva razlicita starosna doba. Jedino sto vas razlikuje je ocito vece zivotno iskustvo koje jedan od vas dvojice posjeduje. Dozeru, da si ti u svoje vijeme imao ovo sokocalo zvano internet, isti bi bio sizifinjo. Opet, uzitak mi vas je obojicu citati. Sto neko mudar rece, uprkos nedvojbenih ad hominem napada, postoji civilizirana i medjusobno-postivajuca rasprava-dijalog. razlog tome je ocito ova tema, koju, iznenadjujuce, ne posjecuju ljudi "uskog uma". zanimljiv je izostanak kreacionista.
Razlika između mene i gospodina je u tome što ja, kad nešto ne znam, npr. greške u pravopisu, pa me neko ispravi, ja ću rado prihvatiti to kao konstruktivni proces izgradnje.
Gospodin nije ni jednom rekao: hej, možda sam u krivu.- nakon što bih ja napisao ispravku. A svaki put je defanzivno pristupio.
Možeš se poslužiti tražilicom, kreni od prve stranice i vidjet ćeš razliku. U početku je lijepio klipove ufo snimaka, fotografija i tvrdio da su to nepobitni dokazi, a sad kaže da je on već znao kako se može lahko napraviti fotomontaža, a samo par stranica ranije je rigorozno branio i napadao moju "skeptičnost" oko autentičnosti ovih snimaka.
Ima nepromjenjen citat oko njegove izjave za evoluciju, gdje pravi najveću grešku koju može napraviti neko ko ne zna materiju evolucije. Niko mu nije zamjerio u početku, ja sam ga tad i ispravio. Ne shvatam zašto je tako agresivno skočio da brani svoje "znanje", kao da je zločin ne znati. I kada ga ja pozovem na to, onda krene on s ličnim napadima, jer se ja kao hvatam za slamku.
Na stranu sve, reći da je između čovjeka i majmuna jedna karika (on je tačno to rekao) pokazuje da gospodin ne poznaje evoluciju.
Ja sam u srednoj školi naletio na nekog ko mi je pokazao kako ne znam proces evolucije i nakon tog sam godinama čitao i istraživao. Od mene nikad nećeš čuti da je krokodil, pored ptica, potomak dinosaurusa. Genetiiku sam učio 2 godine na fakultetu, tako da mi je to samo produbilo shvatanje procesa evolucije.
Kasnije mu dva čovjeka govore da ne shvata razliku naučne teorije i svakodnevnog pojma teorije, nakon što je izjavio da je "teorija evolucije samo teorija". I onda meni kaže kako on poznaje kao i ja evoluciju.
Nisi vidio mene da govorim kako ja poznajem pravopis kao on. Neću nikad to reći, jezik mi je predavala osoba u alkoholiziranom stanju, mene su više zanimale prirodne nauke, itd itd.
Mislim, apsurdno je uopšte pričati o nekoj "sličnosti" jer ja sa svojih 23 godine znam da ne možeš nekog diskreditirati, smatrati nekog manje mudrim, pametnim, inteligentnim jer je mlađi. Ja svako malo od svog mlađeg sestrića naučim nove stvari o tehnologiji.
Pošto gospodin Dozer kaže da je po struci ekonomista, vjerujem da vrsno poznaje matematiku. Ja se nikad neću petljati u njegov domen, tvrditi da znam ono što je on dugo vremena spremao. To njemu nije jasno, njemu je ispod časti što sam ga ispravljao do sad, svaki put se našao lično uvrijeđen i žurio je dokazati kako je upravu, ja u krivu, kako ja želim bit pametan, pametniji, šta već. Svaki komentar je pokretao lančanu reakciju koja je na kraju kulminirala argumentacijom "ad hominem" s moje strane, što mrzim raditi.
Kad sam to shvatio, shvatio sam da me je gospodin Dozer porazio i da ja nemam šta s tim čovjekom razgovarati. Jer neko ko neće da prihvati činjenicu da je mlađa osoba edukovanija u nekim aspektima, za mene nije vrijedna vremena ni pažnje. Ja izdvajam svoje lično vrijeme da napišem ono što znam ljudima kojima to odgovara da pročitaju, a bogami nemam tolio vremena da se trudim objasniti neke jednostavne stvari nekom ko neće da ih shvati, samo jer sam "baby sizif" i jer sam tutu vozio u rikverc kad je on fiziku učio.
I da, volio bih da napravimo jednu distinkciju između pojmova.
Pamet i glupost su različit pojam od stepena inteligencije.
Pametna osoba je osoba koja ima informacije.
Glupa osoba je osoba koja nema informacije.
Inteligentni smo svi, jer hodamo, živimo, stoga se u terminologiji koriste pojmovi "više inteligentan" ili "inteligentniji" i "manje inteligentan".
Inteligentnije osobe, na stranu sve definicije i obrazloženja pojma inteligencija, su osobe koje lakše usvajaju koncepte i snalaze se bolje u novonastalim situacijama.
Manje inteligentne osobe - suprotno.
Iz ovog rečenog, ja mogu biti glup za matematiku, geografiju, analitičku hemiju, ali pametan za biologiju, anatomiju, fiziologiju, biohemiju.
tako da se ograđujem od svih optužbi da sam se trudio biti "pametan".
Nisam.
Moj proces učenja se sastoji, između ostalog, od prenošenja naučenog na druge. Bili to moji roditelji, djevojka, pas... ako ja mogu to nekom obrazložiti jednostavnije, onda sam shvatio. To i radim an forumu, od početka, radit ću i poslije gospodina Dozera, kojem je ispod časti da bude ispravljen. Na ovoj temi sam ostao samo jer sam zamoljen od forumaša da ostanem, jer im se sviđa ono što se piše.
Dok je takvih, ostat ću.
što se tiče vanzemaljskog života, vjerujem da postoji. Ali sam svjestan da nema ni jednog čvrstog dokaza da postoji, tako da je to moje vjerovanje i ništa više. Ne pokušavam nikom dokazati da li postoje, ali proklet bio ako ću dopustiti da se "ufo šaptači" postavljaju kao argumentacija na postojanje nečeg velikog kao što je egzoživot.
A pošto me se pita, već peti put, šta sam po struci, odgovorit ću:
istraživač.
Fiziku nikad nisam volio, bila je isuviše dosadna, dok se kvant nije ubacio. Apstrakcija me je okupirala, tako da volim čitat o tome. Nisam astrofizičar i to nije moj domen, ali čitam dosta, radi sebe, radi drugih, znači samouk sam. Vrijemeprostor je nešto što ne mogu zakriviti ni ispraviti, ali ako neko ima pogrešne informacije mogu probati pomoći, no nekad su ljudi tvrdoglaviji od gravitacije.
Za ostala polja imam potvrdu da sam zadovoljio minimum znanja potrebnog, tako da mislim da imam pravo pisat nešto što znam, bez da me neko smatra pametnjakovićem.