Novi modeli

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
basicm

#901 Re: Novi modeli

Post by basicm »

Kako tezina moze biti problem? Valjda bi to trebalo da znaci i neku robusnost, koja meni licno vise znaci od pola litra goriva vise u potrosnji. Opel je uvijek bio dobar, i kad je hrdjao imao je samo tu manu.
ado-šampion

#902 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Problem s tezinom je manjak dinamike, ali sumnjam da kupce Opela to zanima, tj. da ga kupuju zbog dinamike.

Mislim da je veci problem to sto npr. Astra J s 200 kg vise tezine od konkurencije treba za broj ili dva jaci motor da postigne konkurentne performanse, zbog cega trpi potrosnja (koja je ionako veca zbog vece tezine), ali sto je bitnije, u tom slucaju ona postaje preskupa u odnosu na konkurenciju.

Meni je isto Opel u odnosu na konkurenciju na koju on cilja uvijek bio dobar, posebno otkad ne hrdjaju, pouzdani, dobro sklopljeni, sigurni... Ali u okviru cijene koja je u slucaju Astre J pristojno motorizirane mislim (bila) previsoka.
530i

#903 Re: Novi modeli

Post by 530i »

Veća težina nosi sa sobom više od potrošnje goriva. Slabije ubrzanje, slabije kočenje, veća potrošnja guma, ovjesa, kočnica, i(li) skuplje održavanje toga...
amar1994

#904 Re: Novi modeli

Post by amar1994 »

530i wrote:Veća težina nosi sa sobom više od potrošnje goriva. Slabije ubrzanje, slabije kočenje, veća potrošnja guma, ovjesa, kočnica, i(li) skuplje održavanje toga...
osim u slucaju GTR-a, 2,9 do 100 , a 1700kg :shock:
:mrgreen:
ado-šampion

#905 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Pa realno ta tezina nema nikakvih objektivnih prednosti, jedino sto daje je osjecaj robusnosti, a teze auto je logicno sigurnije u sudaru s laksim autom, medjutim nije sad da Astra ima 2 tone pa da je to toliko izrazajno, ima oko 1550 kila s 1.7 dizel motorom.

I sekundu slabije ubrzanje nego Focus 2 iste snage, metar duzi zaustavni put, skoro litar vecu potrosnju itd. Teza je 5-6 kila manje od 200 kila. A ta tezina odnosno velicina se ne odrazava pozitivno na ponudu prostora recimo. I imala je istu cijenu. Ako uzmes verziju od 136 konja, imala bi 1500 eura vecu cijenu od Focusa i vecine konkurenta, a da ne drzi cijenu nista bolje, sto je po meni previse. I opet ostaje jos veca potrosnja, slabije kocnice, itd.

Nova Astra s 1.0 benzincem i 105 konja je sad teska oko 1200 kg, sto je oko 100 kg manje od aktuelnog Focusa s 1.0 benzincem. Generalno auta teze da bude laksa, za razliku od prije kad je svaki novi model dobijao na tezini.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#906 Re: Novi modeli

Post by konektovan »

Opel, k'o kolektiv mora na dijetu, i to hitno!!!!! Kad sam vidio, da meriva zadnje generacije ima preko 1500 kg, i uporedio sa nekim drugim konkurentima, uh, jednostavno, to nije to.
amar1994

#907 Re: Novi modeli

Post by amar1994 »

nisam ja dzaba govorio,astra J=tenk,pogotovo sa 2.0cdti (cca 1580kg :shock: ) :-) ,kad je sad uporedim sa tricom koja ima 1290kg,nekako mi se cini astra robusnija,sigurnija ali i troma haos :mrgreen:
gtc

#908 Re: Novi modeli

Post by gtc »

ado-šampion wrote:Problem s tezinom je manjak dinamike, ali sumnjam da kupce Opela to zanima, tj. da ga kupuju zbog dinamike.

Mislim da je veci problem to sto npr. Astra J s 200 kg vise tezine od konkurencije treba za broj ili dva jaci motor da postigne konkurentne performanse, zbog cega trpi potrosnja (koja je ionako veca zbog vece tezine), ali sto je bitnije, u tom slucaju ona postaje preskupa u odnosu na konkurenciju.

Meni je isto Opel u odnosu na konkurenciju na koju on cilja uvijek bio dobar, posebno otkad ne hrdjaju, pouzdani, dobro sklopljeni, sigurni... Ali u okviru cijene koja je u slucaju Astre J pristojno motorizirane mislim (bila) previsoka.
Jako veliku ulogu u potrosnji goriva igra i aerodinamika, posebno pri vecim brzinama, a tezina tu gubi ulogu... generalno nova Astra je i laksa i sa boljom aerodinamikom, tj. skoro pa mislim da je i najbolja u klasi...

Sto se tezine tice, to je najlaksi nacin da se napravi siguran auto sa najmanje novca, jer varenje aluminija i slicnih legura je jako komplikovano. robotika mora sve raditi, mora biti zatvoreno sve jer su isparavanja otrovna za ljude i slicno...
Na novoj Astri su dobar posao odradili zato sto su jednostavno optimizirali jako puno komponenti pored toga sto su poceli da koriste i metale visoke cvrstoce.
Seawolf

#909 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

gtc wrote:...Sto se tezine tice, to je najlaksi nacin da se napravi siguran auto sa najmanje novca, jer varenje aluminija i slicnih legura je jako komplikovano. robotika mora sve raditi, mora biti zatvoreno sve jer su isparavanja otrovna za ljude i slicno...
Na novoj Astri su dobar posao odradili zato sto su jednostavno optimizirali jako puno komponenti pored toga sto su poceli da koriste i metale visoke cvrstoce.
Astra J je bolje štitila putnike u svojoj unutrašnjosti od nove Astre K:

Image

Image
direstraits0078

#910 Re: Novi modeli

Post by direstraits0078 »

Seawolf wrote:
gtc wrote:...Sto se tezine tice, to je najlaksi nacin da se napravi siguran auto sa najmanje novca, jer varenje aluminija i slicnih legura je jako komplikovano. robotika mora sve raditi, mora biti zatvoreno sve jer su isparavanja otrovna za ljude i slicno...
Astra J je bolje štitila putnike u svojoj unutrašnjosti od nove Astre K:

Image

Image
Radi li se o istoj testnoj metodi?
Seawolf

#911 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:Radi li se o istoj testnoj metodi?
Da. Euro NCAP testna procedura, važeća od februara 2009-e.

Za zaštitu putnika u unutrašnjosti, može se dobiti maksimalno 36 bodova. Astra J je dobila 35, a Astra K manje.
direstraits0078

#912 Re: Novi modeli

Seawolf wrote:
direstraits0078 wrote:Radi li se o istoj testnoj metodi?
Da. Euro NCAP testna procedura, važeća od februara 2009-e.

Za zaštitu putnika u unutrašnjosti, može se dobiti maksimalno 36 bodova. Astra J je dobila 35, a Astra K manje.
Znam da su nesto mijenjali u posljednje vrijeme, nisam upratio sta tacno.
Seawolf

#913 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

Mijenjali su način ocjenjivanja dodataka za aktivnu bezbjednost. Zbog toga je tako mala razlika u odgovarajućoj ocjeni između Astre K i Astre J. Objektivno je, naravno, veća razlika.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#914 Re: Novi modeli

Post by mali_milojica »

Nedavno je bio test Lancia Ypsilon FL koja je dobila samo 2*
Model prije nje,odnosno 99% isti auto dobio 5*
Navodno,mozda grijesim,oduzimaju i bodove jer oni smatraju da musterije na nekim autima nece narucivati odredjenu sigurnosnu opremu :-)
Seawolf

#915 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Nedavno je bio test Lancia Ypsilon FL koja je dobila samo 2*
Navodno,mozda grijesim,oduzimaju i bodove jer oni smatraju da musterije na nekim autima nece narucivati odredjenu sigurnosnu opremu :-)
Ne, ne griješiš.

Od 2014-e, maksimalan broj bodova za opremu aktivne sigurnosti koji automobil može dobiti od Euro NCAP-a je 13 (prije je bilo maksimalno 7), a puno više bodova dobijaju stavke aktivne sigurnosne oprema (ESP, BAS, Lane Assistance, City Emergency Braking, Active Cruise Control, Cross Assistance, Attention Assistance, ...), ako su dio standardne opreme vozila, na svim tržištima EU.

Recimo, Astra K ima kao dodatnu opremu (za koju se doplaćuje) City Emergency Braking, ali za to nije dobila ništa bodova, jer Euro NCAP boduje taj dodatak, samo ako je dio standardne opreme vozila.
Seawolf

#916 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Nedavno je bio test Lancia Ypsilon FL koja je dobila samo 2*
Međutim, nije fejsliftovana Lancia Y izgubila ove godine bodove samo zato što nema mnoge detalje aktivne sigurnosne opreme u standardnoj opremi (nema ih, zapravo, niti u dodatnoj opremi), nego zbog mnogo bitnijih stvari. Uostalom vidi:

Image
direstraits0078

#917 Re: Novi modeli

Seawolf wrote:Mijenjali su način ocjenjivanja dodataka za aktivnu bezbjednost. Zbog toga je tako mala razlika u odgovarajućoj ocjeni između Astre K i Astre J. Objektivno je, naravno, veća razlika.

Image

Image

Izvor: EURONCAP
Seawolf

#918 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:...Izvor: EURONCAP
Jesi me našao.

Svejedno, molim te pogledaj pojedinačne ocjene koje je dobila nova Astra K, a koje Astra J, za svaku od pojedinih stavki zaštite putnika u unutrašnjosti, i probaj usporediti ono za šta gore piše da je neusporedivo.

Vidjet ćeš da, uz malo relativizacije, ipak bolje prolaze ljudi (pardon, lutke) u unutrašnjosti Astre J.
direstraits0078

#919 Re: Novi modeli

Seawolf wrote:
direstraits0078 wrote:...Izvor: EURONCAP
Jesi me našao.

Svejedno, molim te pogledaj pojedinačne ocjene koje je dobila nova Astra K, a koje Astra J, za svaku od pojedinih stavki zaštite putnika u unutrašnjosti, i probaj usporediti ono za šta gore piše da je neusporedivo.

Vidjet ćeš da, uz malo relativizacije, ipak bolje prolaze ljudi (pardon, lutke) u unutrašnjosti Astre J.
Nisam se nesto udubio, ali se sjecam da sam negdje citao ili gledao na tv da je za 2015. doslo do znacajnih promjena. Mislim da je ovo s frontalnim udarom/preklapanjem najbitnije. Drugi dizajn deformabilnih zona je u pitanju vjerovatno. Nemam vremena sad puno citati, imam druge obaveze s knjigom, ali pogledam nekad ako ne zaboravim.
Seawolf

#920 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

Još samo 9 dana do svjetske prezentacije nove E-klase:

madner

#921 Re: Novi modeli

Post by madner »

Inace nije tacno da veca tezina nema plus. Ako su koristeni materijali na nivou konkurencije, onda veca tezina znaci samo da su predimenzionirani djelovi. Sto nije dobro za dinamiku, ali jeste za trajnost.
Kao i za udobnost.

To se desilo Astri, platforma je trebala pokriti i Cadilaca, pa su sve opcije podrzane i projektovana je veca tezina.

Inace, razlika naspram Golfa je manja od 200kg, naspram F20 je oko 70kg za osnovne modele. Bar bila.
basicm

#922 Re: Novi modeli

Post by basicm »

madner wrote:Inace nije tacno da veca tezina nema plus. Ako su koristeni materijali na nivou konkurencije, onda veca tezina znaci samo da su predimenzionirani djelovi. Sto nije dobro za dinamiku, ali jeste za trajnost.
Kao i za udobnost.

To se desilo Astri, platforma je trebala pokriti i Cadilaca, pa su sve opcije podrzane i projektovana je veca tezina.

Inace, razlika naspram Golfa je manja od 200kg, naspram F20 je oko 70kg za osnovne modele. Bar bila.
:thumbup: ako nista imas tup-tup preko rupe umjesto tak-tak. Ja sam za tezinu uvijek, sa istim materijalima, a jesu, pa nisu olovne ploce stavljali.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#923 Re: Novi modeli

Post by mali_milojica »

Tajna je u kvaliteti celika koju je Opel do sada stavljao. Zbog usteda isao je celik slabijeg kvaliteta,a s njim je rasla i tezina. Nakon sto su ih svi oprali zbog tezine,sad koriste celik visoke kvalitete na odredjenim mjestima,pa je i tezina pala. Nemojte misliti da je nova Astra nekvalitetnija od stare jer je laksa ;-)
Smije li se neko usuditi pa reci da je Golf VII ili novi P308 losiji auto od svojih prethodnika iako su laksi u prosjeku cca 80 kg
madner

#924 Re: Novi modeli

Post by madner »

Jah, od 60-70% i tada i sada.

Da je profil sada manji to je tacno.

60-70% za Opela, tacno 66% za Astru J.
madner

#925 Re: Novi modeli

Post by madner »

Isti procent kao kod Golfa VI, manji nego kao kod VII.
Post Reply