Makedonija

Post Reply
Megiddo

#901 Re: Makedonija

Post by Megiddo »

AleksoMKD wrote: A ono sto mi zovemo burek je ovo:
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 5NnFJPhi0A
Ako ti je ovo burek onda ne dolazi u Bosnu. :mrgreen:

Šala naravno
KENJAC

#902 Re: Makedonija

Post by KENJAC »

Megiddo wrote:
AleksoMKD wrote: A ono sto mi zovemo burek je ovo:
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... 5NnFJPhi0A
Ako ti je ovo burek onda ne dolazi u Bosnu. :mrgreen:

Šala naravno
Kad bih bio osudjen da citav zivot jedem hranu samo jedne ex Yu drzave , to bi bila Makedonija bez trunke dileme !
stafi

#903 Re: Makedonija

Post by stafi »

Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote:
Stavljo ti ruku na srce ili ne,vlada jeste bila legitimna za sve osim za sumnjake i njihove mentore na Dedinju...

Nah...bili oni šumnjaci ili ne, zna se koga su Srbi iz BiH birali na izborima.
Ako njih nije bilo u toj BiH vladi, onda ona nikako nije mogla biti legitmna, bez obzira šta o tome mislili Amerikanci, Nemci,Turci i Peruanci.
Legitimitet dolazi iznutra, a ne spolja.
Pitaj učiteljicu.
salonci za sve historijske fakte imaju spreman mit. Pomiri se sa time da ste zločinački i genocidni pobunjenici, ako ti obraz dozvoljava.
Duka Dizel

#904 Re: Makedonija

Post by Duka Dizel »

bh.tornjak wrote:
llull wrote:Razumijem sve i mrznju i prezir ali ovoliku kolicinu izvala dugo nisam cuo... Hajde da zanemarimo srpske istoricare, ali jarane moj ne treba se gubiti i negiranju svega njihovog. Nije bas tako kao sto pises ili cak jos gore, mislis.
grijesis kolega....nikakve mrznje ni prezira nemam.....samo iznosim cinjenice.
ni u kom slucaju nije sporan proboj solunskog fronta i zrtva srpske vojske....ono sto zelim reci je to da do toga nebi doslo bez ogromne podrske FRA,VB,GR,ITA i drugih
ne zaboravimo ucesce:

Francuske vojske:
30., 76., 57.,122., 156. pjesadijske divizije (pet divizija)
11., 16., 17, kolonijalne pjesadijske divizije (tri divizije)
1., 4., 8., africka regimenta (tri regimente) i 1. marokanska regimenta (ukupno cetiri) ili 180.000 vojnika ukupno

zatim VB:
10. (Irska) divizija, 22.,26.,27.,28., i 60.(Londonska)divizija (sest divizija ukupno) ili 120.000 vojnika ukupno

Grcka:
sa tri divizije (poslije je ukljuceno jos sest divizija) ili 135.000 vojnika ukupno

Italija:
tri brigade 35. divizije 42.000 vojnika

Rusija:
2. samostalna divizija

dok se Srpska vojska sastojala od:
Moravke, Jugoslovenske, Šumadijske, Timocke, Drinske, Dunavske i Konjicke divizije (ukupno sedam)

dakle, od 628.000 vojnika oko 150.000 je bilo u jedinicama srbijanske vojske od toga oko 20.000 iz ostalih krajeva (naknadno osnovane) Jugoslavije
A što jednostavno nisi napisao da je srpska vojska sa 150 000 vojnika, na Solunskom frontu bila najbrojnija uz francusku?
I u čemu je problem što je Srbija imala pomoć saveznika? Ko je to dobio rat bez saveznika?
Po tebi su valjda Srbi trebali sami da razvale Austro-Ugare, Nemce i Bugare...da bi se smeli nazvati pobednicima u WWI.
E jesi smešan.
Ne brukaj se više.
Fudo387

#905 Re: Makedonija

Post by Fudo387 »

Jarane, gotovo je to. Beljuljiji razjebali srbiju koja je imala onoliku silu sto im je tito u amanet ostavio, a nece Makedoniju koja za potrebe
odbrane drzave ima ajvar i grah tetovac.
Albanci nisu fer, umjesto da ganjaju gore nis, negotin, surdulicu ...oni jadne Makedonce nasli zajebavat. :D
AleksoMKD

#906 Re: Makedonija

Post by AleksoMKD »

KENJAC wrote: Kad bih bio osudjen da citav zivot jedem hranu samo jedne ex Yu drzave , to bi bila Makedonija bez trunke dileme !
Odlican izbor kolega. Ali sala na stranu kod nas je stvarno odlican mix hrane.
Duka Dizel wrote: A što jednostavno nisi napisao da je srpska vojska sa 150 000 vojnika, na Solunskom frontu bila najbrojnija uz francusku?
I u čemu je problem što je Srbija imala pomoć saveznika? Ko je to dobio rat bez saveznika?
Po tebi su valjda Srbi trebali sami da razvale Austro-Ugare, Nemce i Bugare...da bi se smeli nazvati pobednicima u WWI.
E jesi smešan.
Ne brukaj se više.
Interesantno i tragicno da su se Makedonci u 1 svetskom ratu borili u Srpskoj, Bugarskoj i (doduse mozda malo manje) Grckoj vojsci. Jedan rodjak moga dede je borio u Srpskoj vojsci od pocetka WW1 dok nije zarobljen od Bugara gde je (kao oslobodjeni brat) sluzio na frontu dok se nije predao Grcima koji su ga "vratili" Srpskoj vojsci.

Cak imamo slucajeva da je jedan brat zakopan na Srpskom vojnom groblju a drugi na Bugarskom vojnom groblju.
radostan dan

#907 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

kakav to neki novi tržni centar imate u skoplju?
breuer

#908 Re: Makedonija

Post by breuer »

Shopping centar Kalimero Makedonski :D
AleksoMKD

#909 Re: Makedonija

Post by AleksoMKD »

radostan dan wrote:kakav to neki novi tržni centar imate u skoplju?
City Mall i Ramstore.

GTC je iz vremena Juge.
Putnik ali stvarno

#910 Re: Makedonija

Post by Putnik ali stvarno »

AleksoMKD wrote:
KENJAC wrote: Kad bih bio osudjen da citav zivot jedem hranu samo jedne ex Yu drzave , to bi bila Makedonija bez trunke dileme !
Odlican izbor kolega. Ali sala na stranu kod nas je stvarno odlican mix hrane.
Duka Dizel wrote: A što jednostavno nisi napisao da je srpska vojska sa 150 000 vojnika, na Solunskom frontu bila najbrojnija uz francusku?
E jesi smešan.
Ne brukaj se više.
Interesantno i tragicno da su se Makedonci u 1 svetskom ratu borili u Srpskoj, Bugarskoj i (doduse mozda malo manje) Grckoj vojsci. Jedan rodjak moga dede je borio u Srpskoj vojsci od pocetka WW1 dok nije zarobljen od Bugara gde je (kao oslobodjeni brat) sluzio na frontu dok se nije predao Grcima koji su ga "vratili" Srpskoj vojsci.

Cak imamo slucajeva da je jedan brat zakopan na Srpskom vojnom groblju a drugi na Bugarskom vojnom groblju.
Evo zgodne crtice za uociti, Alekso s obzirom na kontekst dobro je deda glavu izvukao kad su ga Bugari zerobili kao srpskog vojnika :)
Btw nije manje Makedonaca bilo u Grckoj vojsci, ne zaboravi rodjake iz Grcke, mobilisane tamo....

Duka nemoj da me sekiras, po klix, politika matisu, ipak srpska vojska je bila najbrojnija - u francuskim divizijama pesadija je mahom bila iz Alzira I Senegla (overi groblje u Bgd u, 20% krstova sve ostalo sehidi), znaci tisucu oficira I to je to. Sve to GB & FR dovuceno sa Galipolja, istuceno kljakavo jedva se vuklo....
Last edited by Putnik ali stvarno on 12/05/2015 14:00, edited 1 time in total.
radostan dan

#911 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

AleksoMKD » 12/05/2015 12:51

City Mall i Ramstore.

GTC je iz vremena Juge.
komšija mi svako ljeto porodično ide u skoplje, kao - uzvratna posjeta -, nekom drugu makedoncu iz jna, pa mi bleji da je baš -napucan-...
a onaj trg vam - malo kičast. plus što i vi volite da gurate -crtu u nos- nekome...da niste sa srbima u rodu? :mrgreen:
Duka Dizel

#912 Re: Makedonija

Post by Duka Dizel »

AleksoMKD wrote:

Poznato je da je Makedonija kao teritorija nakon Balkanskih ratova podeljena na tri dela: Pirinsku Mak. (bugarski deo), Egejsku Mak.(grčki deo) i Vardarsku Makedoniju (srpki deo).
Vardarska Makedonija je danas nacionalna država Makedonaca.

Prema tome, jasno je koji Makedonci su se borili na pravoj strani.
AleksoMKD

#913 Re: Makedonija

Post by AleksoMKD »

Putnik ali stvarno wrote: Evo zgodne crtice za uociti, Alekso s obzirom na kontekst dobro je deda glavu izvukao kad su ga Bugari zerobili kao srpskog vojnika :)
Btw nije manje Makedonaca bilo u Grckoj vojsci, ne zaboravi rodjake iz Grcke, mobilisane tamo....
Pa da, glavu je izvukao "jer su me Srbi prisilno mobilisali, ja sam vas" inace mogao je da zijani. Posle je Grcima reko da je prisilno mobilisan Srbin jer bi ga ko Bugara jebali, tukli, odrali i zapalili. Mozda ne po tom redosledu.
Putnik ali stvarno wrote: Duka nemoj da me sekiras, po klix, politika matisu, ipak srpska vojska je bila najbrojnija - u francuskim divizijama pesadija je mahom bila iz Alzira I Senegla (overi groblje u Bgd u, 20% krstova sve ostalo sehidi), znaci tisucu oficira I to je to.
I na Francuskim grobljima u Makedoniji ima puno Afrikanaca. Cak i na puno mesta gde su krstovi mozes videti da su imena Africka.
radostan dan wrote: komšija mi svako ljeto porodično ide u skoplje, kao - uzvratna posjeta -, nekom drugu makedoncu iz jna, pa mi bleji da je baš -napucan-...
a onaj trg vam - malo kičast. plus što i vi volite da gurate -crtu u nos- nekome...da niste sa srbima u rodu? :mrgreen:
Joj trg je katastrofa, a tek ce sada da GTC trgovski pored trga da fasadiraju u Barok :-) i pokraj pokusaja gradjana opstine Centar da sprece to.
Fakticki inat je malo gradjanima opstine Centar (gde je VMRO izgubio lokalne i pokraj prljave igre i tri puta preglasavanja) a malo vise Grcima.

A sto se roda tice, ja nekako volim sve ex-Yu, iako mozda vas najvise simpatisem.
bh.tornjak

#914 Re: Makedonija

Post by bh.tornjak »

makedonci raja :thumbup:

desetar mi bio bas iz Kumanova M. Stojkovski...oni iz njegove klase (mi "gusteri" nismo smjeli) ga ponekad iz zezze nazovu "Bugi" ...on popizdi....da im jebe na majkata (nesto u tom stilu)
Fantassin

#915 Re: Makedonija

Post by Fantassin »

Putnik ali stvarno wrote:o....

Duka nemoj da me sekiras, po klix, politika matisu, ipak srpska vojska je bila najbrojnija - u francuskim divizijama pesadija je mahom bila iz Alzira I Senegla (overi groblje u Bgd u, 20% krstova sve ostalo sehidi), znaci tisucu oficira I to je to. Sve to GB & FR dovuceno sa Galipolja, istuceno kljakavo jedva se vuklo....
Samo da ti objasnim da je u 81 procenat zrtava Francuske vojske bilo Francusko metropolitansko stanovnistvo - To sto su divizije oznacavane kao kolonijalna,Marokanska,Alzirska itd ne oznacava porijeklo nego mjesto dje su smjestene regimente i dje im je domaca baza.
Putnik ali stvarno

#916 Re: Makedonija

AleksoMKD wrote:
Putnik ali stvarno wrote: Evo zgodne crtice za uociti, Alekso s obzirom na kontekst dobro je deda glavu izvukao kad su ga Bugari zerobili kao srpskog vojnika :)
Pa da, glavu je izvukao "jer su me Srbi prisilno mobilisali, ja sam vas" inace mogao je da zijani. Posle je Grcima reko da je prisilno mobilisan Srbin jer bi ga ko Bugara jebali, tukli, odrali i zapalili. Mozda ne po tom redosledu.
Putnik ali stvarno wrote: Duka nemoj da me sekiras, po klix, politika matisu, ipak srpska vojska je bila najbrojnija - u francuskim divizijama pesadija je mahom bila iz Alzira I Senegla (overi groblje u Bgd u, 20% krstova sve ostalo sehidi), znaci tisucu oficira I to je to.
I na Francuskim grobljima u Makedoniji ima puno Afrikanaca. Cak i na puno mesta gde su krstovi mozes videti da su imena Africka.
Imam druga Zengu, prvoborac 91 iz Zagreba, ne trebas objasnjavati za Dedu..

PS Fantassin od 2016 sam kuci, welcome da obidjemo I FR vojno u Beogradu pa vidi sam, ne moras objasnjavati nista
breuer

#917 Re: Makedonija

Post by breuer »

bh.tornjak wrote:makedonci raja :thumbup:

desetar mi bio bas iz Kumanova M. Stojkovski...oni iz njegove klase (mi "gusteri" nismo smjeli) ga ponekad iz zezze nazovu "Bugi" ...on popizdi....da im jebe na majkata (nesto u tom stilu)
Jebe im majkata na čistom bugarskom što su ga nazvali Bugarinom?!

Balkan :D
Duka Dizel

#918 Re: Makedonija

Post by Duka Dizel »

Mitko Stojkovski
AleksoMKD

#919 Re: Makedonija

Post by AleksoMKD »

Putnik ali stvarno wrote: Imam druga Zengu, prvoborac 91 iz Zagreba, ne trebas objasnjavati za Dedu..
Ma to je bilo sasvim cesto za Makedonske vojnike svih vojski onda, jebiga treba prezivit, plus familija u selu pod Bugarima.....

Inace deda mi je bio partizan, ovaj je neki njegov stric ili tetak koji je sluzio za sve protiv svih u WW1 :D
bh.tornjak

#920 Re: Makedonija

Post by bh.tornjak »

Duka Dizel wrote:

Mitko Stojkovski
jok....
Fantassin

#921 Re: Makedonija

Post by Fantassin »

Putnik ali stvarno wrote:
AleksoMKD wrote:
Imam druga Zengu, prvoborac 91 iz Zagreba, ne trebas objasnjavati za Dedu..

PS Fantassin od 2016 sam kuci, welcome da obidjemo I FR vojno u Beogradu pa vidi sam, ne moras objasnjavati nista
Sta mislis zasto su tamo ostali Afrikanci ? .... Zato sto Francuzi su gledali da svoje mrtve nazad u Francusku prebace a sjevernoafrikance mos zakopat dje oces :mrgreen: Vrlo je moguce da su u nekim bitkama ucestvovali u vecem broju.... ali u gro kampanji pogledaj listu grobalja po grckoj.. u Srbiji je nekolicina sahranjena u poredjenju sa ostalim mjestima.
AleksoMKD

#922 Re: Makedonija

Post by AleksoMKD »

Fantassin wrote: Sta mislis zasto su tamo ostali Afrikanci ? .... Zato sto Francuzi su gledali da svoje mrtve nazad u Francusku prebace a sjevernoafrikance mos zakopat dje oces :mrgreen: Vrlo je moguce da su u nekim bitkama ucestvovali u vecem broju.... ali u gro kampanji pogledaj listu grobalja po grckoj.. u Srbiji je nekolicina sahranjena u poredjenju sa ostalim mjestima.
Naravno. Mislim da je vecina grobova sa Francuzima, al ima puno Afrikanaca.

Interesantno da kod crkve Sv. Arhangela Mihaila u Skopju ima Britansko vojno groblje gde su izgleda zakopani Englezi i Skoti po prezimenima koliko sam primetio kad sam bio na vencanju kod jednog druga.
Mi se maknuli na groblje da popusimo djoint i jebiga mozak pocinje primecivati cudne detalje, poput prezimena vojnika poginulih pre skoro 100 godina
Putnik ali stvarno

#923 Re: Makedonija

[quote="FantassinPS Fantassin od 2016 sam kuci, welcome da obidjemo I FR vojno u Beogradu pa vidi sam, ne moras objasnjavati nista[/quote]
Sta mislis zasto su tamo ostali Afrikanci ? .... Zato sto Francuzi su gledali da svoje mrtve nazad u Francusku prebace a sjevernoafrikance mos zakopat dje oces :mrgreen: Vrlo je moguce da su u nekim bitkama ucestvovali u vecem broju.... ali u gro kampanji pogledaj listu grobalja po grckoj.. u Srbiji je nekolicina sahranjena u poredjenju sa ostalim mjestima.[/quote]

S obzirom da im je Solunski front bio samo odstupnica sa Galipolja I prevencija preuzimanja Soluna vrlo je moguce da je ta saka poginulih bila mahom ALG / SEN.

Inace mali broj poginulih u SRB govori o njihovom ucescu u operacijama za oslobodjenje SRB. GB & FR su uglavnom cuvali bugarsku grancu da se ko ne zaleti :)

PS Alekso, ti Englezi I Skoti su verovatno Australijanci I Novozelandjani, jer oni su uglavnom zastupali boje Britanije na Galipolju, zajedno sa Indijcima, Gurkama I ostalom kraljicinom ekipom....ANZAC - Australia and New Zeland Army Coorps
Last edited by Putnik ali stvarno on 12/05/2015 15:39, edited 1 time in total.
LBVIEW

#924 Re: Makedonija

Post by LBVIEW »

Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote:
Stavljo ti ruku na srce ili ne,vlada jeste bila legitimna za sve osim za sumnjake i njihove mentore na Dedinju...

Nah...bili oni šumnjaci ili ne, zna se koga su Srbi iz BiH birali na izborima.
Ako njih nije bilo u toj BiH vladi, onda ona nikako nije mogla biti legitmna, bez obzira šta o tome mislili Amerikanci, Nemci,Turci i Peruanci.
Legitimitet dolazi iznutra, a ne spolja.
Pitaj učiteljicu.
Nisu birali narodi vec gradani,tako da taj argument o Srbima bez "predstavnika" mozes jedino guslati na gore pomenutim forumima.
Inace, kad god neka skupina odluci odmetnuti se i oruzanom pobunom krene rusiti vlast, vlast izgubi legimitet,haha.Nije ni cudo sto se ljudi sprdaju s vama. :lol:
Fudo387

#925 Re: Makedonija

Post by Fudo387 »

Jesu li zavrsili Solunasi?
Ako jesu, ima li kakvih vijesti iz Makedonije?
Post Reply