Ko to tamo hapsi?

Post Reply
breuer

#901 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by breuer »

almir90 wrote:I, zna li neko od vas šta se najviše puta ponavlja u Kur'an-u?
Kažnjavanje nevjernika :D i ljubav prema stvoritelju?
almir90

#902 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by almir90 »

breuer wrote: Kažnjavanje nevjernika :D i ljubav prema stvoritelju?
Pogrešno! Ja nisam neki super-uber vjernik, ali sam uzeo i pročitao da se uvidim lično. I, ono što sam slušao od pojednih pametnjakovića koji blago rečeno nemaju pojma.

Najviše se ponavlja da treba biti dobar čovjek i činiti dobra djela sebi i drugima.
insomnia78

#903 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by insomnia78 »

almir90 wrote:
Pogrešno! Ja nisam neki super-uber vjernik, ali sam uzeo i pročitao da se uvidim lično. I, ono što sam slušao od pojednih pametnjakovića koji blago rečeno nemaju pojma.

Najviše se ponavlja da treba biti dobar čovjek i činiti dobra djela sebi i drugima.
Vidimo na primjerima
almir90

#904 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by almir90 »

insomnia78 wrote: Vidimo na primjerima

Nisam te baš razumio, na šta misliš?
breuer

#905 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by breuer »

almir90 wrote:Pogrešno! Ja nisam neki super-uber vjernik, ali sam uzeo i pročitao da se uvidim lično. I, ono što sam slušao od pojednih pametnjakovića koji blago rečeno nemaju pojma.

Ako si vjernik ne znači i da si pročitao prevod Kur'ana, pa je moguće da griješiš :)
duh_sa_sjekirom

#906 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by duh_sa_sjekirom »

almir90 wrote:

To piše uglavnom i u drugim svetim knjigama.
No, to su vrijednosti koje treba da slijedi svaki čovjek, nebitno da li je vjernik ili nije.
insomnia78

#907 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by insomnia78 »

almir90 wrote:

Pa pogledaj samo sta muslimani bliskog istoka rade jedni drugima, pogledaj uredjenja muslimanskih drzava, pogledaj kod nas kriminal i korupciju ovih iz prvih safova
Osim toga to pise i u bibliji pa se ni katolici ne pretrzu sa dobrotom
Vidjeli smo to "ljubi bliznjeg svog" na djelu kad je crkva imala stvarnu moc
almir90

#908 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by almir90 »

duh_sa_sjekirom wrote: To piše uglavnom i u drugim svetim knjigama.
No, to su vrijednosti koje treba da slijedi svaki čovjek, nebitno da li je vjernik ili nije.
Glupo je diskutovati o nečemu što nisi pročitao. Dakle, svi bi nešto ukidali i izbacivali, a prethodno se nisu ni naučili o čemu se tu zapravo radi. Bravo, bravo! :lol:
L u c i f e r

#909 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by L u c i f e r »

insomnia78 wrote:
almir90 wrote:

Pa pogledaj samo sta muslimani bliskog istoka rade jedni drugima, pogledaj uredjenja muslimanskih drzava, pogledaj kod nas kriminal i korupciju ovih iz prvih safova
Pa ljube neki svećenici i danas...

...pod uslovom da su dječaci... :oops:
Last edited by L u c i f e r on 14/05/2015 12:40, edited 1 time in total.
almir90

#910 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by almir90 »

insomnia78 wrote: Pa pogledaj samo sta muslimani bliskog istoka rade jedni drugima, pogledaj uredjenja muslimanskih drzava, pogledaj kod nas kriminal i korupciju ovih iz prvih safova
Šta se dešava na Bliskom Istoku ne bih ulazio u to, jer znamo samo ono što pročitam na netu i vidim na vijestima.

Što se tiče kriminala i kriminalaca koji se kriju iza vjere (bilo koje), baš misliš da nema vjere da bi ti ljudi bili pošteni, i ne bi se bavili nekim drugim vidom kriminala?
insomnia78

#911 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by insomnia78 »

almir90 wrote:
insomnia78 wrote: Pa pogledaj samo sta muslimani bliskog istoka rade jedni drugima, pogledaj uredjenja muslimanskih drzava, pogledaj kod nas kriminal i korupciju ovih iz prvih safova
Šta se dešava na Bliskom Istoku ne bih ulazio u to, jer znamo samo ono što pročitam na netu i vidim na vijestima.

Što se tiče kriminala i kriminalaca koji se kriju iza vjere (bilo koje), baš misliš da nema vjere da bi ti ljudi bili pošteni, i ne bi se bavili nekim drugim vidom kriminala?
Mene je strah ljudi kojima treba prijetnja nekom vjecnom kaznom da ne bi ubijali, silovali, krali
almir90

#912 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by almir90 »

Ja samo kažem da nije u redu govoriti šta treba da se ukida i zabranjuje, a da se o tome ništa i ne zna.

Ako ukinemo sve religije, hoće li prestati postojati pedofili? Ako ukinemo religije, hoće li pojedinci prestati ženiti djecu? Ako ukinemo religije, hoće li prestati postojati pederi i lezbače? Ako ukinemo religije, hoće li kriminal nestati, i cijela planeta će živiti sretno do smaka svijeta?
insomnia78

#913 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by insomnia78 »

almir90 wrote:Ja samo kažem da nije u redu govoriti šta treba da se ukida i zabranjuje, a da se o tome ništa i ne zna.

Ako ukinemo sve religije, hoće li prestati postojati pedofili? Ako ukinemo religije, hoće li pojedinci prestati ženiti djecu? Ako ukinemo religije, hoće li prestati postojati pederi i lezbače? Ako ukinemo religije, hoće li kriminal nestati, i cijela planeta će živiti sretno do smaka svijeta?
A ako nametnemo religije hoce li se to promjeniti?
Dodjes tu sa stavom, eto cemu bi se nereligiozni covjek okrenuo, sta bi ga vodilo u zivotu
almir90

#914 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by almir90 »

Nisam govorio da treba nametnuti religiju svima na zor. Ko želi, bujrum, ko ne želi, ne mora i gotovo. Kako bi se vi upalili da ja sada napišem da ateizam treba zabraniti, jer je to izvor svog zla? Bilo bi koplje na mene. Nije da mislim tako o ateizmu već navodim primjer.

Zao čovjek je postojao prije, postoji i sada, a postojat će i u budućnosti. Zlom čovjeku ako oduzmeš jedno oružje (u ovom slučaju oni koji svoje zlo opravdavaju religijom) on će nabaviti drugo oružje sa kojim će činiti/širiti zlo. I, šta se tu ima raspavljati?
Hajvan

#915 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by Hajvan »

Mister Yes wrote:
:roll: Svakakvih budala ima. Neki bi da budu važni pa da su oni sad kao nešto novo izmislili. Kao oni istraživali i skontali :lol:

Inteligencija je jedna. Inteligentan si koliko si inteligentan. Ako si više inteligentan bolje ćeš se nositi sa emocijama to jest uspješnije ćeš upravljati emocijama. Tačka.

Ako neko odlično rješava zadatke iz matematike a slabo se nosi sa emocijama znači da nije pretjerano inteligentan. Samo je dobro izvježban za rješavanje zadataka iz matematike. Način na koji razumiješ život a samim tim i emocije je jedini pokazatelj inteligencije. Sve drugo se može izvježbati čak i ako si glup.

OK. Hvala na pojašnjenju.
skupljac_zeljeza

#916 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by skupljac_zeljeza »

insomnia78 wrote:
almir90 wrote:Ja samo kažem da nije u redu govoriti šta treba da se ukida i zabranjuje, a da se o tome ništa i ne zna.

Dodjes tu sa stavom, eto cemu bi se nereligiozni covjek okrenuo, sta bi ga vodilo u zivotu
Od nameta nema selameta (la ikrahe fiddin). Ako neko uzvjeruje i poštuje samo dekalog, koliko je od koristi i sebi i okruženju? Dvadeseti vijek možemo nazvati vijekom bez Boga pa ispade najkrvaviji.

"Ljudi su zaboravili Boga i to je razlog problema u 20. vijeku. " Alexander Solschenizyn, nobelovac
duh_sa_sjekirom

#917 Re: Ko to tamo hapsi?

almir90 wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: To piše uglavnom i u drugim svetim knjigama.
Glupo je diskutovati o nečemu što nisi pročitao. Dakle, svi bi nešto ukidali i izbacivali, a prethodno se nisu ni naučili o čemu se tu zapravo radi. Bravo, bravo! :lol:
A na osnovu čega si ti izvukao ovaj genijalni zaključak da ja to nisam pročitao?
almir90

#918 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by almir90 »

duh_sa_sjekirom wrote: A na osnovu čega si ti izvukao ovaj genijalni zaključak da ja to nisam pročitao?
Zato što nisi odgovorio na drugo postavljeno pitanje. :oops: :zzzz:
duh_sa_sjekirom

#919 Re: Ko to tamo hapsi?

almir90 wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: A na osnovu čega si ti izvukao ovaj genijalni zaključak da ja to nisam pročitao?
Zato što nisi odgovorio na drugo postavljeno pitanje. :oops: :zzzz:
:-)
Odgovor ti je dat.
Druga je stvar što ga ti ne razumiješ.
statixx

#920 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by statixx »

duh_sa_sjekirom wrote:
almir90 wrote:

To piše uglavnom i u drugim svetim knjigama.
Slicno ucenje mozes pronaci kod Aristotela tj. etika vrlina (virtue ethics).
Bodkin

#921 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by Bodkin »

almir90 wrote:

onda ili vjernici ne postuju to sto pise ili je definicija dobrog covjeka i dobrih djela drugacija
Bodkin

#922 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by Bodkin »

skupljac_zeljeza wrote:
insomnia78 wrote:

Od nameta nema selameta (la ikrahe fiddin). Ako neko uzvjeruje i poštuje samo dekalog, koliko je od koristi i sebi i okruženju? Dvadeseti vijek možemo nazvati vijekom bez Boga pa ispade najkrvaviji.

"Ljudi su zaboravili Boga i to je razlog problema u 20. vijeku. " Alexander Solschenizyn, nobelovac
jer je prije 20. vijeka bilo tako dobro i nikakvih ratova nije bilo. covjecanstvo je generalno napredovalo koracima od 7 milja i onda dodje mracni 20 vijek
red evil

#923 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by red evil »

Bodkin wrote:
almir90 wrote:

onda ili vjernici ne postuju to sto pise ili je definicija dobrog covjeka i dobrih djela drugacija
To prvo, ne poštuju pravila. Ako znamo da nema prisile u vjeru onda kako neko može ubijati u ime vjere, kontradiktorno. Očigledno da im je vjera samo oružje to jest prekrivač za svoja loša djela.
SaraFina

#924 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by SaraFina »

Imaju li igdje snimci nadzorne kamere upada u policijsku stanicu???
Je li to policijska stanica dala na uvid? Prevrnula sam dio teme ali ne vidim da bilo ko postao.

Uzivikuje li lik zbilja "Allahu Ekber "?
GeeTnT

#925 Re: Ko to tamo hapsi?

Post by GeeTnT »

SaraFina wrote:Imaju li igdje snimci nadzorne kamere upada u policijsku stanicu???
Je li to policijska stanica dala na uvid? Prevrnula sam dio teme ali ne vidim da bilo ko postao.

Uzivikuje li lik zbilja "Allahu Ekber "?
Ima..snimak se nalazi kod sudskih istražioca (bar je tako objavljeno na depou)... Neki izvori tvrde da se "Allahu Ekber" nigdje ne spominje...

Naravno, taj snimak će doći kada nama svima bude svejedno jeli uzvikivao "Allahu Ekber" ili "jebam li vam m... četničku, sve ću vas pobiti"
Post Reply