Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KB9

#901 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KB9 »

annoy wrote:
KB9 wrote:[

daj nam sminke, smartfona i nadogradjenih noktiju da budemo ravnopravne zene
Daj, mozes bolje od toga
mogu al je porazavajuce sto ne moram bolje od toga jer su upravo takve najglasnije po pitanju feminizma a jedina zelja (i najdalji domet) u zivotu im je kucat tikete i bingo u kladionici :)
wewa

#902 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Image
otherside

#903 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

KB9 wrote: mogu al je porazavajuce sto ne moram bolje od toga jer su upravo takve najglasnije po pitanju feminizma a jedina zelja (i najdalji domet) u zivotu im je kucat tikete i bingo u kladionici :)
to sto se ti druzis samo sa zenama koje izlaze u kladionice nije bas referenca za ostatak zenske populacije.
recimo, zamisli da na osnovu svog okruzenja i drustvenih navika izjavim da su sve zene pametne, vrijedne, snalazljive i materijalno situirane :izet:
i da...tvoje izjave su porazavajuce samo za tebe :roll:
L u c i f e r

#904 Re: Danasnji "feminizam"

Post by L u c i f e r »

annoy wrote:
L u c i f e r wrote:Nemam nista protiv zadrzavanja razlicitih prezimena, ako i ona nema nista protiv zadrzavanja odvojenih bankovnih racuna.
Zar netko zeli zajednicki racun :-)
Bilo ih je. ;-)
KB9

#905 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KB9 »

otherside wrote:
KB9 wrote: mogu al je porazavajuce sto ne moram bolje od toga jer su upravo takve najglasnije po pitanju feminizma a jedina zelja (i najdalji domet) u zivotu im je kucat tikete i bingo u kladionici :)
to sto se ti druzis samo sa zenama koje izlaze u kladionice nije bas referenca za ostatak zenske populacije.
recimo, zamisli da na osnovu svog okruzenja i drustvenih navika izjavim da su sve zene pametne, vrijedne, snalazljive i materijalno situirane :izet:
i da...tvoje izjave su porazavajuce samo za tebe :roll:
citas li ti sta drugi pisu tj u ovom slucaju sta ja pisem il ti feminizam ne dopusta to?
L u c i f e r

#906 Re: Danasnji "feminizam"

Post by L u c i f e r »

otherside wrote:fakat ljudi zele zajednicki racun?
najezim se od same pomisli :D bez zezanja, u braku dijelimo troskove naravno ali zasto bi se spajali bankovni racuni?
btw, zadrzala sam svoje prezime :pipi:
Isto.
Naravno dijeliti troskove se podrazumijeva, po dogovoru.
Neki finansijski neodgovorni pojedinci brak smatraju prilikom da se razbacuju i tudjim novcem, nazalost.
wewa

#907 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

L u c i f e r wrote:
otherside wrote:fakat ljudi zele zajednicki racun?
najezim se od same pomisli :D bez zezanja, u braku dijelimo troskove naravno ali zasto bi se spajali bankovni racuni?
btw, zadrzala sam svoje prezime :pipi:
Isto.
Naravno dijeliti troskove se podrazumijeva, po dogovoru.
Neki finansijski neodgovorni pojedinci brak smatraju prilikom da se razbacuju i tudjim novcem, nazalost.
finansijski neodgovorno ponasanje ima veze s feminizmom koliko i prosjecan stanovnik BiH sa cjelozivotnim ucenjem.
prog321

#908 Re: Danasnji "feminizam"

Post by prog321 »

Nema taj brak buducnost ako dijelite racune i prezimena .
Mada jeste pametno u prvim godinama kada ne znate hoce li izdrzati prve trzavice, Ali dugorocno je recept za katastrofu :-D
annoy

#909 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Uspješnost braka nema veze s time kako se tko preziva i na koga glasi račun
Većina ljudi koje znam u braku imaju svatko svoj račun u banci
Zašto bi spajali račune :?
otherside

#910 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

KB9 wrote: citas li ti sta drugi pisu tj u ovom slucaju sta ja pisem il ti feminizam ne dopusta to?
tebi se bas svidja ta rijec "feminizam" pa je meces i dje treba i dje ne treba :lol:
Pandakonda

#911 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

annoy wrote:Mislim da je (ne)mijenjanje prezimena nešto što je osobno, osobni izbor žene i ne znam zašto bi ona trebala nekome taj svoj izbor objašnjavati ili opravdavati
Zato što današnji feminizam razapne ženu ako odluči uzeti muževo prezime :-) Valjda je to po njima dio patrijarhata :-)
annoy

#912 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Pandakonda wrote:
Zato što današnji feminizam razapne ženu ako odluči uzeti muževo prezime :-) Valjda je to po njima dio patrijarhata :-)
Koga briga šta misli "današnji feminizam", makar bi htjela čuti što i koga podrazumijevaš pod to
Ja ne planiram zadržati svoje prezime, i ne osjećam se uopće razapeto, jer je to isključivo moja osobna odluka, i tuđe mišljenje o tome me ne dira
A ljudi danas "imaju mišljenje" o svemu i svačemu...što ih se tiče ali i onom što ih se nimalo ne tiče
I dalje smatram da se žene nemaju šta kome opravdavat zbog odluka o vlastitom prezimenu
Pandakonda

#913 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

annoy wrote:
Pandakonda wrote:
Koga briga šta misli "današnji feminizam", makar bi htjela čuti što i koga podrazumijevaš pod to
Ja ne planiram zadržati svoje prezime, i ne osjećam se uopće razapeto, jer je to isključivo moja osobna odluka, i tuđe mišljenje o tome me ne dira
A ljudi danas "imaju mišljenje" o svemu i svačemu...što ih se tiče ali i onom što ih se nimalo ne tiče
I dalje smatram da se žene nemaju šta kome opravdavat zbog odluka o vlastitom prezimenu
Već sam prije par postova napisao koji je cilj današnjeg feminizma. A to je demonizacija muškaraca i "programiranje" žena od rane dobi da njen čitav život ovisi o muškarcima i da je odma osuđena na propast samo zato što je žensko. Današnji feminizam će svaki ne uspjeh žene tretirati kao patrijarhat umjesto da priznaju da možda žena napravila par loših odluka i zbog toga se našla u toj situaciji. (tipa dobila otkaz na poslu jer je kasnila više puta, novi feminizam će to skrivit na muškarce umjesto da prihvate činjenicu da je ova prekršila pravila). Evo ti je jedan od primjera:

Današnji feminizam jako loše utječe na žene zato što ima potrebu da kontroliše svaki njihov korak i ulazi i svaku sferu njihovih života. Tipa žena ima želju da bude medicinska sestra i onda će doći ove nove feministkinje i reći "nemoj to, samo hraniš stereotip da žene mogu biti samo njegovateljice". Bukvalno tjeraju žene da rade poslove/odluke u životu sa kojima se ne slažu samo da bi "prkosili" muškarcima da i one mogu radit te neke poslove (ne kažem da ne mogu).
annoy

#914 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Za mene feminizam predstavlja nekakve univerzalne vrijednosti jednakopravnosti
Ovo sto ti navodis je nesto novokonponirano sto se po meni jako udaljilo od originalne ideje feminizma, jer feminizam ne ide protiv muskarca, i zato bi najbolje bilo izmisiliti neki novi naziv
Ali za mene to ne smije okaljati feminizam kao takav kojeg vidim kao nesto pozitivno, i u određenim drustvima i dalje potrebno
Samo sto je on, kao i mnoge druge dobre ideje dozivio skrvnavljenje i razlicite interpretacije koje u konacnici vise nisu pozitivne
L u c i f e r

#915 Re: Danasnji "feminizam"

Post by L u c i f e r »

@wewa

Feminizam nije monolitna ideologija.
Ima on nekih konstruktivnih pravaca, ali danas nazalost vise idiotuka.
Samim tim zato jer je idiota vise, kako muskih tako i zenskih.
Ergo, i npr finansijska neodgovornost nekih zena itekako moze imati veze sa feminizmom u nekim slucajevima kada se isti koristi kao opravdanje za takvo ponasanje.
Pandakonda

#916 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

annoy wrote:Za mene feminizam predstavlja nekakve univerzalne vrijednosti jednakopravnosti
Ovo sto ti navodis je nesto novokonponirano sto se po meni jako udaljilo od originalne ideje feminizma, jer feminizam ne ide protiv muskarca, i zato bi najbolje bilo izmisiliti neki novi naziv
Ali za mene to ne smije okaljati feminizam kao takav kojeg vidim kao nesto pozitivno, i u određenim drustvima i dalje potrebno
Samo sto je on, kao i mnoge druge dobre ideje dozivio skrvnavljenje i razlicite interpretacije koje u konacnici vise nisu pozitivne
Pa u tome je i problem. Današnji feminizam nije ni f od onog što je bio prije. I to što je najgore moderni feminizam se forsira u državama gdje su žene zakonski i po ostalim osnovama ravnopravne sa muškarcima dok uopšte ne spominju situaciju u arapskim zemljama gdje se žene tretiraju kao sprava koja služi samo da se napravi hrana i da se rodi dijete.
L u c i f e r

#917 Re: Danasnji "feminizam"

Post by L u c i f e r »

annoy wrote:Za mene feminizam predstavlja nekakve univerzalne vrijednosti jednakopravnosti
Jedini izam koji mogu postovati je Humanizam.
annoy

#918 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Pandakonda wrote: Pa u tome je i problem. Današnji feminizam nije ni f od onog što je bio prije. I to što je najgore moderni feminizam se forsira u državama gdje su žene zakonski i po ostalim osnovama ravnopravne sa muškarcima dok uopšte ne spominju situaciju u arapskim zemljama gdje se žene tretiraju kao sprava koja služi samo da se napravi hrana i da se rodi dijete.
U nacelu se slazem sa svime napisanim, jedino sto bi htjela dodati je da to sto je zakonodavac uredio određene stvari u drustvu to nazalost ne znaci da je to i zazivilo u glavama pojedinaca
Time ne zelim reci da se kao zena osjecam ugrozeno ili neravnopravno u nasem drustvu, ali da ima prostora za poboljsanje, ima
Samo sto se to, nazalost, moze preslikati i na ljudska prava opcenito. Imamo kao drustvo jos mnogo sazrijevanja za proci
wewa

#919 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

L u c i f e r wrote:@wewa

Feminizam nije monolitna ideologija.
Ima on nekih konstruktivnih pravaca, ali danas nazalost vise idiotuka.
Samim tim zato jer je idiota vise, kako muskih tako i zenskih.
Ergo, i npr finansijska neodgovornost nekih zena itekako moze imati veze sa feminizmom u nekim slucajevima kada se isti koristi kao opravdanje za takvo ponasanje.
ja od pocetka teme pokusavam dokuciti na cemu se temelje utisci o 'danasnjem feminizmu'. jer zaista ne razumijem...

ako je dojam temeljen na clancima iz zute stampe, na parolama s FB, na trabunjanju neobrazovanih i neukih pojedinaca razlicitih rodova, onda mi je jasno cemu animozitet. ali to nije smisao feminizma, nije ogledalo stvarnog stanja u svijetu, pa ni tamo odakle citati, clanci i parole koje paraju usi dolaze.

zene su daleko od ravnopravnosti u cijelom svijetu, a neodgovorne pojedinke koje propagiraju nasilje nad muskim rodom nisu nista bolje od muskih sovinista. zapravo su i gore, jer cine direktnu stetu zenama koje zele bolje svima oko sebe, ukljucujuci i njih, zatucane. mozebit su za nijansu bolje od onih sto s ponosom kazu: ja sam zena, ali nisam feministkinja - a pri tom nemaju problema s onim sto su im generacije feministkinja omogucile....

sve to nije opravdanje za insistiranje na tome da zene budu zadovoljne postignutim. ja, eto, nisam. i necu biti dok god zene sirom planete ne budu bezbjedne od nasilja, dok god ne budu mogle same odlucivati o svojem obrazovanju, zaposljavanju, nasljedjivanju, tijelu, zivotu opcenito. bar u mjeri u kojoj to i muskarci mogu. a svi imamo prostora za napredak...
piupiu

#920 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

wewa wrote:sve to nije opravdanje za insistiranje na tome da zene budu zadovoljne postignutim. ja, eto, nisam. i necu biti dok god zene sirom planete ne budu bezbjedne od nasilja, dok god ne budu mogle same odlucivati o svojem obrazovanju, zaposljavanju, nasljedjivanju, tijelu, zivotu opcenito. bar u mjeri u kojoj to i muskarci mogu. a svi imamo prostora za napredak...
:thumbup:
Pandakonda

#921 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

wewa wrote: sve to nije opravdanje za insistiranje na tome da zene budu zadovoljne postignutim. ja, eto, nisam. i necu biti dok god zene sirom planete ne budu bezbjedne od nasilja, dok god ne budu mogle same odlucivati o svojem obrazovanju, zaposljavanju, nasljedjivanju, tijelu, zivotu opcenito. bar u mjeri u kojoj to i muskarci mogu. a svi imamo prostora za napredak...
Nisam ni rekao da treba da budu zadovoljne postignutim, ali govorim da je fokus na pogrešnom mjestu. Umjesto da se fokusiraju na slabije razvijene zemlje i da svoj aktivizam preusmjere tamo, njihovo najveće prisustvo je u državama prvog svijeta gdje je diskriminacija skoro pa marginalna (ne kažem da ne postoji nego da nije onolika kolikom se predstavlja).

Niko u svijetu nije siguran od nasilja (muskarci su izloženi većem nasilju nego žene ako ćeš po statistici), tako da ne vidim razlog zašto samo spomenut jednu grupu :-) .

Kako žene ne odlučuju o svom obrazovanju, zaposljenju, nasljeđivanju a da muškarci mogu ? Ako pod nasljedstvo misliš da roditelji favoriziraju muško dijete onda da, muškarci su tu u boljem položaju. Što se tice obrazovanja ja koliko znam svaka žena ima pravo da ide u koju god školu hoće, ne vidim šta je tu problem. Žene također statisticki više dobijaju stipendija od muškarca i veći broj žena završava fakultet nego muškaraca. Ako pod tijelo misliš abortus to će uvijek biti predmet rasprave jer imaš čak i žena koje su protiv abortusa tako da sumnjam da će taj problem ikada nestati :-)
wewa

#922 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Pandakonda, mozemo li razgovarati bez kolutanja ocima?

za pocetak, o kojem dijelu svijeta pricas kad tvrdis da nema razlike u statusu muskaraca i zena? da znamo koje su nam pocetne pozicije.

jer, evo usred sehera u mojoj firmi je prije 10 godina odluceno da se zene fertilne dobi nece vise primati. i nisu. naravno, neces naci odluku nigdje zapisanu. nije, naime, u skladu sa zakonom.

zene su zrtve nasilja u porodici u mnogo vecem broju slucajeva nego muskarci - obicno su muskarci pocinitelji. obicno su zene zrtve seksualnog nasilja. i to su oblasti u kojima je potrebno posebnu paznju posvetiti zastiti zena. to nikako ne znaci da se ne treba boriti protiv nasilja opcenito.
KB9

#923 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KB9 »

otherside wrote:
KB9 wrote: citas li ti sta drugi pisu tj u ovom slucaju sta ja pisem il ti feminizam ne dopusta to?
tebi se bas svidja ta rijec "feminizam" pa je meces i dje treba i dje ne treba :lol:
il ne citas il ne razumijes

i jedno i drugo ne ide u korist feminizma
Pandakonda

#924 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

wewa wrote:Pandakonda, mozemo li razgovarati bez kolutanja ocima?

za pocetak, o kojem dijelu svijeta pricas kad tvrdis da nema razlike u statusu muskaraca i zena? da znamo koje su nam pocetne pozicije.

jer, evo usred sehera u mojoj firmi je prije 10 godina odluceno da se zene fertilne dobi nece vise primati. i nisu. naravno, neces naci odluku nigdje zapisanu. nije, naime, u skladu sa zakonom.

zene su zrtve nasilja u porodici u mnogo vecem broju slucajeva nego muskarci - obicno su muskarci pocinitelji. obicno su zene zrtve seksualnog nasilja. i to su oblasti u kojima je potrebno posebnu paznju posvetiti zastiti zena. to nikako ne znaci da se ne treba boriti protiv nasilja opcenito.
Izvini ovo postala navika sa drugih tema :D

Pa rekao sam zemlje prvog svijeta (first world countries), ili ako ti je lakše "zapadnjačke" zemlje, otprilike razumiješ na koje države mislim. Ne znam da li postoji zakon protiv toga da se žena ne primi ako je u određenom dobu tako da ne mogu reći da li je legalno ili ne. Ne slažem se sa tom odlukom ali mislim da taj jedan primjer nije "dovoljan" da se napravi obrazac da je čitav sistem protiv žena (kao što danas moderni feminizam predstavlja), još pogotovo ako je privatna firma.

U porodici jesu, ali ti nisi precizirala porodično nasilje nego si samo rekla nasilje kao nasilje.
wewa

#925 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Pandakonda wrote:
wewa wrote:Pandakonda, mozemo li razgovarati bez kolutanja ocima?

Izvini ovo postala navika sa drugih tema :D

Pa rekao sam zemlje prvog svijeta (first world countries), ili ako ti je lakše "zapadnjačke" zemlje, otprilike razumiješ na koje države mislim. Ne znam da li postoji zakon protiv toga da se žena ne primi ako je u određenom dobu tako da ne mogu reći da li je legalno ili ne. Ne slažem se sa tom odlukom ali mislim da taj jedan primjer nije "dovoljan" da se napravi obrazac da je čitav sistem protiv žena (kao što danas moderni feminizam predstavlja), još pogotovo ako je privatna firma.

U porodici jesu, ali ti nisi precizirala porodično nasilje nego si samo rekla nasilje kao nasilje.
pa mozemo li onda generalisati o feminizmu kao nepotrebnome, ako je uzorak 'napredni dio svijeta'?

drugo, jesi li siguran da su zene i u ovom dijelu svijeta zasticene? i ne, nije rijec o privatnoj firmi...

da se ne gadjam linkovima, eno slucaja radnice, samohrane majke iz Leskovca koja je otpustena iako je na bolovanju zbog kemoterapije. eno rukometasice strankinje u Hr kojoj je sudac, duzan da je zastiti u skladu sa zakonom, presudio da prst u anus ne predstavlja seksualno nasilje vec je cin uporediv s rukovanjem. eno slucaja dvije clanice moje porodice koje su obje ostale bez poslova zbog porodiljskog odsustva, a obje s izvrsnim obrazovanjem. da ne nabrajam pojedinacne slucajeve...

i jeste istina, sistem nije prijatelj zena. zasto je to tako, najbolje bi bilo da odgovore sami muskarci. sve su nas zene rodile...
Post Reply