Deblokada Sarajeva???

Post Reply
VjecitiStudent

#901 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

zateznistub wrote:
Sarajmen wrote:Imaš pravo na vlastito mišljenje. Ali i obavezu da to mišljenje bude zasnovano na bazi provjerljivih činjenica. Bujrum, podijeli ih sa nama pa neka razum bude zadovoljen.
Nikakvu ja obavezu nemam. imam svoje misljenje i iskustvo iz perioda '92-'95 jako bolno...
To sto ti ili neko drugi misli da je tadasnja vlast radila na deblokadi Sarajeva je vasa stvar, oni malo iskusniji znaju da je stvad dijametralno drugacija.
Slati sliku opkoljenog glavnog grada koji pati je mnogo efektnija od one slobodnog glavnog grada... :wink:
A najefektnije je bilo uzimati novac gladnim stanovnicima opkoljenog glavnog grada, ono kad preko Delimustafi'ćeve banke stigne novac od rodbine izvana, koji se onda potroši u Delimustafićevoj trgovini.
VjecitiStudent

#902 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Sarajmen wrote:Moguće je, ali historija i povijest zasigurno ne.
Priznajem da ima relevantnih izvora, poput ovoga dole, koji kažu i drugačije

Image
kakotakonikako

#903 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by kakotakonikako »

Zateznistub i Vjeciti student - znate li vi koliko bi bilo mrtvih da se krenulo u deblokadu Sarajeva, posto sve znate. Nakon vaseg odgovora, slijede druga, teza pitanja.
Last edited by kakotakonikako on 26/08/2015 12:18, edited 1 time in total.
zateznistub

#904 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

kakotakonikako wrote:zateznistub i vjeciti student - znate li vi koliko bi bilo mrtvih da se krenulo u deblokadu sarajeva, posto sve znate. nakon vaseg odgovora, slijede druga, teza pitanja.
Da da, pa se zbog te činjenice nije krenulo u deblokadu! Da je bilo pollitičk volje
Sarajevo ne bi bilo opkoljeno! Toliko od mene. Vi mislite i pišite šta vam volja...
kakotakonikako

#905 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by kakotakonikako »

zateznistub wrote:
kakotakonikako wrote:Zateznistub i Vjeciti student - znate li vi koliko bi bilo mrtvih da se krenulo u deblokadu Sarajeva, posto sve znate. Nakon vaseg odgovora, slijede druga, teza pitanja.
Da da, pa se zbog te činjenice nije krenulo u deblokadu! Da je bilo pollitičk volje
Sarajevo ne bi bilo opkoljeno! Toliko od mene. Vi mislite i pišite šta vam volja...
Nisam te to pitao.
zateznistub

#906 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

kakotakonikako wrote: Nisam te to pitao.
A šta je vaše visočanstvo pitalo? Šta nije jasno?
Da se zbog procjene velikog broja žrtava nije krenulo u deblokadu...ili neki, skriveni dio pitanja?
karanana

#907 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by karanana »

da nije bilo politicke volje, sarajevo bi bilo u jos jacem obrucu a ne deblokirano.

govorimo o nekakvim deblokadama po nekakvim pravcima na kojima smo od 93. pa do kraja rata u sustini samo nizali poraze, gubili teritoriju i dovodili se u jos tezu situaciju.
govorimo o deblokadi a cetnici bili 2 kilometra od zatvaranja duplog obruca na igmanu i da se nije politika, diplomatija i ko zna sta jos dogodilo, vrlo je vjerovatno da bi se taj obruc i zatvorio.
a da ne govorim o deblokadi istocne bosne, a 93. gorazde i srebrenica stegnuti da disati nisu mogli, obruc debel desetinama kilometara.
zateznistub

#908 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

karanana wrote:da nije bilo politicke volje, sarajevo bi bilo u jos jacem obrucu a ne deblokirano.

govorimo o nekakvim deblokadama po nekakvim pravcima na kojima smo od 93. pa do kraja rata u sustini samo nizali poraze, gubili teritoriju i dovodili se u jos tezu situaciju.
govorimo o deblokadi a cetnici bili 2 kilometra od zatvaranja duplog obruca na igmanu i da se nije politika, diplomatija i ko zna sta jos dogodilo, vrlo je vjerovatno da bi se taj obruc i zatvorio.
a da ne govorim o deblokadi istocne bosne, a 93. gorazde i srebrenica stegnuti da disati nisu mogli, obruc debel desetinama kilometara.
Ova samo mozes zahvaliti ekipi koja je to spriječila puškom i tijelima, nikako političarima.
kakotakonikako

#909 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by kakotakonikako »

zateznistub wrote:
Da se zbog procjene velikog broja žrtava nije krenulo u deblokadu...ili neki, skriveni dio pitanja?
Zateznistub i Vjeciti student - znate li vi koliko bi bilo mrtvih da se krenulo u deblokadu Sarajeva, posto sve znate.
zateznistub

#910 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

kakotakonikako wrote:
zateznistub wrote:
Zateznistub i Vjeciti student - znate li vi koliko bi bilo mrtvih da se krenulo u deblokadu Sarajeva, posto sve znate.
NI približnu brojku ti ne bi dali ni največi stratezi, ja sam bio obični vojnik! Znaš šta je to?
Ima li neko suvislije pitanje?
crazy_diamond

#911 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Sarajmen wrote:@ crazy_diamond, deblokada glavnog grada međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine jeste bila jedan od strateških ciljeva bosanske Vlade.Primarno je to bila njegova odbrana !
Plaćena je strašna cijena tokom višegodišnje odbrane grada Sarajeva, a posljedice se i nakon više od dvije decenije još osjećaju.
Ipak, kao njegovi odani stanovnici ili branioci smo ponosni i na ta izuzetno teška vremena, prepuna iskušenja da neprijatelju odgovorimo istom mjerom i ne samo ka njegovim vojnim efektivima.
Eto, i to vrijeme zuluma je prošlo. Neka se svako zagleda u svoje ruke šta su radile tokom tog vremena, i vojnici, političari, civili ili međunarodna zajednica.

Sarajevo će biti, sve drugo će proći... :wink:

mislim da si me pogresno shvatio buraz, svaki pedalj domovine je bitan, al seher je ipak najbitniji, naravno da se moralo deblokirati, ja ne govorim da nije, nego govorim o nacinu i vremenu deblokade, kritikujem plan deblokade dakle, ni na kraj pameti mi nije da omalovazavam sarajevske borce koji su herojski kako su mogli branili grad, niti mislim da je sarajevo trebalo vjecno da ostane u blokadi,kritikujem samo dakle generalsku pamet koja je u to ljeto 95. vuklo neke katastrofalne poteze zbog kojih je izgunala masa jedna momaka nizasta, a i zbog kojih se dogodila onakva tragedija srebrenice, ja sam deblokadu i srebrenicu povezao, mislim da su je to morao uraditi i nas vojni vrh i reagovati drugacije, pricao sam sa barem desetak starijih prijatelja koji su u to vrijeme bili u elitnim jedinicima, prebaceni na nisice, i oni sami govore da su samo cekali komandu da krenu prema drini umjesto prema sarajevu, ali komanda nikad nije dosla.

deblokada sarajeva je bila sigurno nas prioritet, ali pitanje je kako deblokirati. ovaj generalski plan se svodio na to da se udari tamo gdje je protivnik najjaci, i tu je greska, cak i da se uspjelo deblokirati recimo preko ilidze, ne bi to opet bilo to, prvo sto bi se taj slobodni prolaz mora dobro natopiti krvlju, a drugo agresor bi i dalje ostao nacickan sa tri strane oko grada i zivot i dalja borba bi bili tu i dalje krvavi do bola.

deblokada sarajeva bila je prioritet, al u ljeto 95. pojavio sei jos veci,srebrenica i zepa, i zar nije bilo logicno kad se vec imala neka solidna mogucnost prvo braniti srebrenica i zepom, i to jednom velikom ofanzivom na srednje podrinje,ta ofanziva mogla se izvesti sa kapacitetima koji su bili organizovani za deblokadu,nista dakle nerealno,sustina je dakle sve raspolozive snage okrenuti samo u drugi smijer i udariti. uspjeh ove operacije dosta je realan kad se sve sagleda, po svim parametrima srednje podrinje je bilo najmeksi trbuh agresora, dok su recimo njihovi polozaji oko sarajeva bili njihov najtvrdji dio.

uspjeh te operacije zamisljeni bi donio opstanak enklavama,uvezivanje velike slobodne teritorije, otvaranje puta za deblokadu gorazda, i ono sto je bitno za deblokadu sarajeva izbijanje na ravnu romaniju preko koje je put do deblokade sehera barem deset puta laksi nego u bilo kojem drugom pravcu, taj put jeste duzi,obruc je s te strane najdeblji, ali to razvlacenje protivnika po sirini na za nas povoljnijem terenu,gdje neprijatelj nikako nije utvrdjen, zar to nije bilo logicnije nego udarati neprijatelja tamo dje najcvrsci i tamog gdje nas je cekao, a ovamo imasmogucnost za oslobadjanje velike slobodne teritorije podrinja, spasavanje enklava i udaranje agresoru s ledja gdje je najmeksi i mogucnost lijepa da svu tu njegovu silu oko sarajeva sad ti stavis u blokadu i onda fino bez velikih zrtava odradis totalnu deblokadu, a ne samo probijanje uze neko iz jednog smijera
plum

#912 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by plum »

Znaci dobili smo jos jednog balansera! :lol:

Gdje je onaj sto je prije koju godinu ovdje tvrdio da je samo trebalo udariti na Vojkovice i RS pada kao kula od karata?Evo mu kolege stratega,gdje je da se udruze? Ovaj gazi preko Podrinja onaj udara na Vojkovice ode sumska u pm ocas posla. :lol:
PM72

#913 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Da smo 1995 imali internet i Klix,četnici bi se sami predali. :lol: Ne bi trebao niko ginuti,isprepadali bi ih ovi stratezi,internet ratnici i generali sa mindera i klozetskih dasaka.
crazy_diamond

#914 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

ne znam decki, generali sa mindera su nazalost dosta se pitali i tokom rata, mozda odatle potice vas pesimizam da se nista nije moglo... stvarni generela i vojskovodje koji su tokom rata pokazali i znanje ii muda su kako ja znam i bili za ovakve operacije, al eto haman oni koji su se vise pitali govorili su da se nista ne moze, i posto se nista ne moze takvi su uglavnom obitavali po stabovima uz mezu i pice, ili po kafanama uz pjevaljke u sred rata, dok je drzava odumirala, dok se ginulu i u akcijama i bez akcija.

mogli su mučenici srebrenice sve ovo pregaziti i bez ikakve bitne pomoci se probijati, mogla su se praviti cuda, braniti neodbranjivo, osvajati neosvojivo, a jedna realna operacija nije, kako vi zborite

tema je deblokada sarajeva 95., ja ne znam sta je problem kritikovati tu operaciju koja nije imala smisla, i kakav je problem iznositi misljenje da je trebalo ili moglo s druge strane, stvari su toliko jasne da ne moras biti djeneral da vidis sta se moglo, dje su bile bolje sanse, dje je veci prioritet

ako cemo po toj nekoj vasoj logici, zar nije bilo logicno totalna predaja na svim frontovima na samom pocetku pa da se ne razbija mozak sta,kud,gdje,kako, nego da nas cetalji za mjesec dva istrijebe da se dzaba ne junacimo i mozgamo
zateznistub

#915 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

PM72 wrote:Da smo 1995 imali internet i Klix,četnici bi se sami predali. :lol: Ne bi trebao niko ginuti,isprepadali bi ih ovi stratezi,internet ratnici i generali sa mindera i klozetskih dasaka.
:lol:
ins

#916 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by ins »

@crazy

Mislim da si i ti malo previše jednostrano postavio stvari.

Npr, spominješ kretanje Srebreničana prema slobodnoj teritoriji. Znaš li kolika je razlika između "kretanja neprijateljskim teritorijem" i "osvajanja i zadržavanja neprijateljskog teritorija"? Da banalizujem, tvojom logikom, ako su u ratu letili helikopteri ARBiH između Zagreba i Bihaća preko Krajine, onda možemo reći da je RV ARBiH moglo zauzeti Krajinu i kontrolisati nebo?

Ne kažem da tvoja teorija nema smisla, ali nije baš tako jednostavna kao što ti tvrdiš. Sjeti se samo koliko je trebalo mjeseci da Nišički pravac otvori za ofanzivna dejstva, mjeseci i mjeseci ljeta i jeseni 1994., a isto se radilo o nenaseljenom teritoriju. Kada imaš nenaseljen teritorij, koliko ga god bilo teško braniti, toliko ga je teško i zadržati poslije tog osvajanja izuzev ako dođeš na obalu rijeke ili velike doline, jer ga ne možeš logistički pokrivati. Treba iskrčiti šumu, probiti puteve, napraviti mostove preko potoka, itd, itd... Sve to traje mjesecima. Iz tog razloga ni Četnici nisu mogli zadržati Igman i padine Bjelašnice, jer nisu mogli logistički pokrivati. Blokada Sarajeva je funkcionisala jer je JNA cijelu 1991. godinu provela praveći osnovnu infrastrukturu za opsadu, da nije bilo toga, misliš da su se Hreša ili Borije mogle održati same?

I ja mislim da se u području Olova i Kladnja moglo više napraviti, ali ne samo 1995, već naprotiv puno ranije, u zimu i proljeće 1993., kada se trebalo probati spojiti sa Kamenicom, Cerskom i Konjević poljem, umjesto što se na nivou korpusa uzaludno guralo prema svim drugim stranama, najviše prema Majevici. Ako se ne varama, tada je srpski pojas bio svega 10-15 kilometara između Kladnja i Kamenice, četnici svakako nisu imali kontrolu nad magistralom Zvornik - Vlasenica, i bili su razdvojeni na dijelove
ins

#917 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by ins »

Na temu "generala poslije bitke", Dani su u svom intervjuu pitali Atifa Dudakovića šta bi on kao pravi general promjenio poslije bitke. On im je rekao samo jednu stvar: ušao bi u Bosanski Novi!

Dakle, nemojte misliti da biti general poslije bitke znači nabrajti svoj spisak želja u vidu: Prijedor, Banja Luka, Beograd, Niš. its...
Drinski

#918 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Drinski »

ins wrote: I ja mislim da se u području Olova i Kladnja moglo više napraviti, ali ne samo 1995, već naprotiv puno ranije, u zimu i proljeće 1993., kada se trebalo probati spojiti sa Kamenicom, Cerskom i Konjević poljem, umjesto što se na nivou korpusa uzaludno guralo prema svim drugim stranama, najviše prema Majevici. Ako se ne varama, tada je srpski pojas bio svega 10-15 kilometara između Kladnja i Kamenice, četnici svakako nisu imali kontrolu nad magistralom Zvornik - Vlasenica, i bili su razdvojeni na dijelove
U oktobru 1992.godine, je trebalo zauzeti međuprostor od svega 5 km da bi se spojilo da Kamencom i dalje Srebrenicom. I to podrucje koje nije bilo psoebno utvrđeno. NIko nikada nije odgovarao sto to nije urađeno.
crazy_diamond

#919 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

ins wrote:@crazy

Mislim da si i ti malo previše jednostrano postavio stvari.

Npr, spominješ kretanje Srebreničana prema slobodnoj teritoriji. Znaš li kolika je razlika između "kretanja neprijateljskim teritorijem" i "osvajanja i zadržavanja neprijateljskog teritorija"? Da banalizujem, tvojom logikom, ako su u ratu letili helikopteri ARBiH između Zagreba i Bihaća preko Krajine, onda možemo reći da je RV ARBiH moglo zauzeti Krajinu i kontrolisati nebo?

Ne kažem da tvoja teorija nema smisla, ali nije baš tako jednostavna kao što ti tvrdiš. Sjeti se samo koliko je trebalo mjeseci da Nišički pravac otvori za ofanzivna dejstva, mjeseci i mjeseci ljeta i jeseni 1994., a isto se radilo o nenaseljenom teritoriju. Kada imaš nenaseljen teritorij, koliko ga god bilo teško braniti, toliko ga je teško i zadržati poslije tog osvajanja izuzev ako dođeš na obalu rijeke ili velike doline, jer ga ne možeš logistički pokrivati. Treba iskrčiti šumu, probiti puteve, napraviti mostove preko potoka, itd, itd... Sve to traje mjesecima. Iz tog razloga ni Četnici nisu mogli zadržati Igman i padine Bjelašnice, jer nisu mogli logistički pokrivati. Blokada Sarajeva je funkcionisala jer je JNA cijelu 1991. godinu provela praveći osnovnu infrastrukturu za opsadu, da nije bilo toga, misliš da su se Hreša ili Borije mogle održati same?

I ja mislim da se u području Olova i Kladnja moglo više napraviti, ali ne samo 1995, već naprotiv puno ranije, u zimu i proljeće 1993., kada se trebalo probati spojiti sa Kamenicom, Cerskom i Konjević poljem, umjesto što se na nivou korpusa uzaludno guralo prema svim drugim stranama, najviše prema Majevici. Ako se ne varama, tada je srpski pojas bio svega 10-15 kilometara između Kladnja i Kamenice, četnici svakako nisu imali kontrolu nad magistralom Zvornik - Vlasenica, i bili su razdvojeni na dijelove
sve je to ok druze, mislim ja sam govorio sta je bilo pametnije tada u tom trenutku, ta nikad izvedena operacija po srednjem podrinju, prvenstveno zbog spasa srebrenice i zepe, a onda sto se odrzi i odrzi je po mom misljenju bila puno veci prioritet i puno je realnija nego pokusaj deblokade rajvo sa na nacina na koji je to pokusano. ako kazemo da je realno, ne znaci da kazemo i da je jednostavno,nije jednostavno prenociti samo jednu noc u sumi ili u rovu u mirnodopskim uslovima i u svojoj njivi,avliji i sumi, da se ne puca dakle i da ti mati ili zena donose kafu i pitu. naravno da ova operacija ne bi bila jednostavno, ginulo bi se, tabanalo bi se po velikoj teritoriji, moralo bi se osmisliti kako prebaciti jedinice, koje ce biti udarne, a koje ce pokrivati dostupne polozaje, obezbijediti popunjenost municijom, hranom...

no kad se sve sabere i oduzme, ja se ne mogu oteti zakljucku da je bilo moguce, naveo si primjer iz 93.,to je tacnije bilo krajem 92. to je pravi primjer, samo si malo pomijesao te pravce i kilometrazu, ta nasa oskudna podrinjska vojska pokrivala je ogromnu teritoriju uvezanu od zepe, preko srebrenice, konjevic polja, kamenice,cerske, falilo je 5 kilometara da se uveze to, pogibija hajre mesica je to zaustavila, al ne kod kladnja i olova nego gore od teocaka,sapne i kalesije, negdje kod baljkovice, otprilike dio gdje je izbila kolana srebrenicana 95. godine. ali treba biti realan, 93. i 95. su bile nebo i zemlja, i da se tada uvezalo, ne bi se moglo odrzati pred naletom ogromne mladiceve ofanzive s pocetka 93. kad je sve to palo i kad su nasi stjerani u srebrenicu i kad zamalo i ona nije pala. treba biti realan, to ej bila 93. godina, nije bilo oruzja, nije imao ko ni pomoci, drugi korpus tad nije bio opremljen ko 92. a i te price oko inertnosti drugog korpusa tad su bile nerealne jer su se vodile zestoke bitke na koridoru, na gradačcu, prestao je dotok oruzla i mts zbog hvo, bila je to hebena godina i realno nije se tada moglo napraviti nista vise od grcevitog otpora.

95 je vec druga prica, bilo je puno vise oruzja i mts-a, armija je bila kako tako organizovanija, stvorene su brojne udarne jedinice koje nisu morale biti vezane za odbranu svoje mahale, mislim koliko je to realno bilo pokauje ti i sama cinjenica da je prilicno ozbiljna snaga nase armije bila angazovana za deblokadu sarajeva,samo sto je bila rasparcana zbog napada iz vise pravaca, da se to sve sabralo i krenulo na podrinje onda bi bilo realno. koliko je bila realna ova operacija dokazuju i otkriveni dokumenti vojske rs o neophodnosti da se zauzima srebrenica jer su tu bili kako samo priznaju u teskom polozaju u slucaju bilo kakve ozbiljnije muslimanske operacije. sto se tice priprema za tu operaciju i kako je to tesko odrzati, tu se ne bi slozio, putne komunikacije vec su tu kako tako postojale, ne vjerujem da bi srbi imali kad da dizu mostove u zrak i sl, to je veliki prostor, ali nije bas tezak kao nisici,bjelasnica ili treskavica, vecim udarom razbijes prve linije, onda cetnici moraju u bjezaniju jer nema im kad stici pomoc iz daleka, a nasi kad bi se probili iza linija sa vecim snagama, imaju tu infrastrukturu koja je napusten, upravo te treritorije,cerske kamenice i sl, napustena bosnjacka sela, sirok otvoren put prema srebrenici, gdje cetnici najvise sto mogu uraditi je da postave neke brzinske zasjede koje dobre jedinice efikasno neutralisu, a pored sve toga imas i kakvu takvu pomoc iza ledja protivniku iza enklava, to je ta situacija gdje je protivnik u zahebanoj situaciji do bola ako ga se udari brzo i masovno, s cela,s bokova i s ledja, oni tu nisu imali toliko ljudstva da pokriju i sami su priznavali, mala mjesta, vecinsko bosnjacko stanovnistvo bilo

vrlo realno dakle da se izvela ta neka velika operacija da bi mogli vratiti ono sto smo izgubilo 93. da bi imali puno vise i ljudi i oruzja da to to drzimo i da se tako spase enklave i tim cinom bi se raspolovila rs, imas tu dosta i civila i vojske iz tih krajeva koji bi se vratili na svoje jednostavno u svoja sela i odbrana tih dijelova bila bi zestoka, mada mora se priznati i da te 95 vojska rs je bila tako razvucena da tesko i da bi pokrenuli bilo kakvu ofanzivu jer visili su na mnogim dijelovima tog ljeta 95., a brzo se i desila i oluja i ono napredovanje petog korpusa, manje realno al ipak dosta realno bi bilo osvjanje vlasenice koja bi bila u teskom polozaju i onda da iz tog pravca krene se u deblokadu sarajeva. ko poznaje te prostore, mislim da zna koliko je prica realna
ins

#920 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by ins »

Ne zaboravi da je 1995. godine Srebrenica imala status demilitarizovane zone pod zaštitom UN.

Ne znam detaljno za hronologiju dešavanja na tom ratištu u jesen 1992. i zimu 1992/1993, nisam ni mislio da je 2. korpus sjedio besposlen, znam da se teško borilo na sjeveru, da je još uvijek prioritet bila odbrana slobodne teritorije prije svega. Ali ko zna, možda se to moglo zauzeti snagama koje su se u to vrijeme mogle osigurati (potpuno napamet govoreći, 4-5 bataljona mi se čini dovoljnim, uz podršku brigade (ili više njih) koja je tamo držala liniju.
crazy_diamond

#921 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

ins wrote:Ne zaboravi da je 1995. godine Srebrenica imala status demilitarizovane zone pod zaštitom UN.

Ne znam detaljno za hronologiju dešavanja na tom ratištu u jesen 1992. i zimu 1992/1993, nisam ni mislio da je 2. korpus sjedio besposlen, znam da se teško borilo na sjeveru, da je još uvijek prioritet bila odbrana slobodne teritorije prije svega. Ali ko zna, možda se to moglo zauzeti snagama koje su se u to vrijeme mogle osigurati (potpuno napamet govoreći, 4-5 bataljona mi se čini dovoljnim, uz podršku brigade (ili više njih) koja je tamo držala liniju.
ma hronologija je je takva da su nakon prvog udara agresora nasi se uspjeli konsolidovati, srebrenica je recimo bila okupirana pa oslobodjena odmah, manja mjesta su se nekako drzala i onda su krajem 92 pocele ofanzive nase vojske da se uvezu te teritorije, ta mjesta koja su se drzala, i svaka ofanziva bila je uspjesna, imali smo teritoriju skoro od zvornika sve dole uz drinu pod nasom kontrolom do zepe, osim samog grada bratunca koji je visio, , ali cijela ta velika teritorija je bila u okruzenju jer su cetnici drzali pojas ovamo od vlasenice, prema kladnju,zivinicama i kalesiji i teocaku, uzak je to bio pojas ali nije bilo tad snage da se probije ili razvali sa svih strana jer se nije imalo realno cime i s kim, na nekim dijelovima taj pojas njihv je bio samo 5 kilometara, isla je nasa ofanziva odozgo koju je vodio hajro mesic, tu je i poginuo i stalo je, sve se to desavalo krajem 92. i pocetkom 92., onda su se cetalji pregrupisali, skupili su ogromne snage i u mozda najvecoj ofanzivi vojske rs tokom cijelog rata, osvajali su jedno po jedno mjesto i tu tada veliku enklavu stjerali na puno manje teritorije srebrenice i zepe, koje su okruzili i drzali do tog ljeta 95. o kojem govorimo

u ljeto 95. okolnosti su se bitno promijenile, armija se kako tako naoruzala poslije mira s hvo, stvorene su pretpostavke da se iz defanzive ide u ofanzivu,kad se omjer u naoruzanju popravio u nekoj mjeri, kad smo imali s cime uzvratiti, do izrazaja je doslo ljudstvo gdje smo imali ogromnu prednost, doslo se u mogucnost da se brojne i elitne jedinice iz svih korpusa osim petog izvlace i salju u oslobodilacke akcije, tako dolazimo u situaciju da se planira operaciaj deblokada, sa snagama 1.,2.,3.,4.,6.,i 7. korpusa, masa jedna jedinica,bataljona i kompletnih brigada, uz kakvu takvu zalihu u oruzju municiji, nesto i tenkova i artiljerije, ni blizu agresoru ali dovoljno dobro kad se dobro organizuje i odrede pravci, i sad kad imas mogucnost da na onaj dio koje 93. izgubljen posaljes kompletne brigade kao npr elitnu 7. muslimansku, nekoliko izvucenih brigada ili bataljona iz sarajeva, mostara,jablanice,konjica, bugojna,travnika,zenice,visokog,kaknja,tuzle, jednu kompletnu udarnu brigadu s podrucja gradačca,srebrenika i brčkog, uz sve postojece brigade koje su se naslanjale na taj dio ratista i gdje su im bile linije, olovske,kladnjske,zivinicke,kalesijske,sapna,teocak, sve te bataljone,brigade,jedinice za specijalne namjene, i uz sve to 28. divizija iza ledja neprijatelju (sam grad srebrenica je bila demilitarizovana zona, 28. divizija vrsila je brojne prodore diverzantske duboko iza granica enklave sve do pred sami pad)... i sve to kad se sruci na onaj suplji dio rs , i neko kaze nerealno bilo

dobra strategija samo, zadrzati efekat iznenadjenja, solidno opskrbiti municijom, konzervama, uz manju podrsku artiljerije i oklopa, to je sve sto je trebalo, nikakva posebno infrastruktura druze jer ta teritorija jeste bila ogromna, velika po duzini odozgo od teocaka na sjeveru do olova na jugu, al u sirinu tamo nije daleko, od nasih linija kod kladnja do polozaja 28.divizije bilo je nekih 20-25 kilometara, u dobro isplaniranoj operaciji to se moze gaziti nogama i spojiti se sa 28.divizijom za dva-tri dana kada se udari iz oba pravca i kad se ne prijatelj razvuce tako da nema vremena da napravi neke linije jer mu dolazis sa svih strana, vrlo brzo bi tu cetnici zdunuli iz tog dijela koje smo nekad kontrolisali gore u zvornik, ili dole u han pijesak jer takav je teren bio da bi uvijek bili u opasnosti opkoljavanja, neka manja ofanziva gore prema zvorniku istovremenu i dole prema han pijesku istovremeno bi potpuno odsjekli kompletno ovo podrucje srednjeg podrinja na nekoliko dana od bilo kakve znacajne pomoci vojske rs, na to podrucje koje bi branio manji broj vojnika rs srucila bi se glavnina nase ofanzive i bez imalo pretjerivanja vrlo brzo bi se to pregazilo, oslobodile putne komunikacije koje su vec postojale, onda gore prema zvorniku uvezati linije sa vec slobdnim teritorijama i to je to, nekome je to mozda preoptimisticno i djecija igra, no drugovi moji bilo je realno itekako, kao sto bi nastavak ove operaciej prema jugu donio i vrlo realnu pricu o deblokadi sarajeva i gorazda s ove druge strane, al eto, sta je bilo, bilo je, cudo je svjetsko sto smo se uopste odrzali, al zaliti za tim ljetom 95 je itekako realno
PM72

#922 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Creazy,
Znaš li rastavit' papovku? To je prvo pitanje koje uputim stratezima i generalima sa kolozetske šolje.
crazy_diamond

#923 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

PM72 wrote:Creazy,
Znaš li rastavit' papovku? To je prvo pitanje koje uputim stratezima i generalima sa kolozetske šolje.
znam jakako :)
junior3

#924 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by junior3 »

Jebo ga ti pm, sad sve imaš na netu. Ode na yt i nađe kako se rastavlja bilo koja puška. :D
PM72

#925 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

junior3 wrote:Jebo ga ti pm, sad sve imaš na netu. Ode na yt i nađe kako se rastavlja bilo koja puška. :D
Imaš na netu i kako se pilotira...
Post Reply