Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post Reply
drastic

#901 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by drastic »

vivaldi wrote:
tandmand wrote:
vivaldi wrote:zanimljivo je da je ukupan grcki dug oko 320 milijardi eura sto je oko 355 milijardi dolara.

trenutne devizne rezerve rusije su oko 364 milijarde dolara. haman knap :D
Ukupne ratne reparacije (I. svj. rat) koje je Njemačka morala platiti dostigle su, preračunato, današnjih 300 milijardi eura.
Gledano novčano, šteta od razaranja u I svj. ratu, koju je uzrokovala Njemačka je ekvivalentna šteti koju je Grčka napravila sama sebi zaduživanjem.
ali ja njima kapu skidam sto su oni guzovacu podigli na zaista impresivan nivo. to je stvrano da im covjek kapu skine.

a i sada kada su se uvalili u tolika govna, oni su opet bili sredili 100 milijardi otpisa duga..pa jebote zajebat svabu za tolike pare je stvarno umjetnost.

ova dvojica budala varufakis i alexa su meni ko dva naduvana zajebanta koji guraju u ambis cijelu drzavu.

ali ako kojim cudom srede neki novi deal i nove otpise dugova, treba ih covjek istetovirat majke mi.

taj cipras je juce na grckoj televiziji rekao da mu treba referendum da ojacaju poziciju "jer ih evropa ne moze izbaciti zato sto bi im to bilo preskupo". pa on je drzak kolko je tezak.

ali ako ih opet nekako zajebe za lovu, onda ce mi fakat postat idoli
ako si duzan banci $1000 to je tvoj problem a ako si duzan milione to je bankin problem
DrugaGimnazija

#902 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by DrugaGimnazija »

Covjece, 300 milijardi eura...
Klavikula

#903 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Klavikula »

kako ce se predstojeci bankrot Grcke odraziti na nas, posto je marka fiksno vezana za euro?
Maystor

#904 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Maystor »

vivaldi wrote: ali ja njima kapu skidam sto su oni guzovacu podigli na zaista impresivan nivo. to je stvrano da im covjek kapu skine.

a i sada kada su se uvalili u tolika govna, oni su opet bili sredili 100 milijardi otpisa duga..pa jebote zajebat svabu za tolike pare je stvarno umjetnost.

ova dvojica budala varufakis i alexa su meni ko dva naduvana zajebanta koji guraju u ambis cijelu drzavu.

ali ako kojim cudom srede neki novi deal i nove otpise dugova, treba ih covjek istetovirat majke mi.

taj cipras je juce na grckoj televiziji rekao da mu treba referendum da ojacaju poziciju "jer ih evropa ne moze izbaciti zato sto bi im to bilo preskupo". pa on je drzak kolko je tezak.

ali ako ih opet nekako zajebe za lovu, onda ce mi fakat postat idoli
Upravo tako. Cipras i Varufakis su dvojica hohštaplera koji igraju poker, a ulog im je - vlastita država. Ali ako kojim slučajem dobiju partiju, treba im odati priznanje. Ja ne vjerujem da će se to desiti.

Idemo ovako,
"Nema pomoći za Grčku, najavio je u utorak navečer šef eurogrupe Jeroen Dijsselbloem. Grčka je ovim potezom ministara eurozone izgubila pomoć od 18 milijardi eura, piše švicarski Blick, prenosi Dnevnik.hr. Bilo je prekasno za novo produženje programa pomoći, istaknuo je Dijsselbloem. Konsultacije su trajale tek sat vremena. Podsjetimo, Grčka je svojim vjerovnicima iznijela novi prijedlog koji se odnosi na dvogodišnje razdoblje u kojem poziva na restrukturiranje duga, objavljeno je u utorak iz ureda premijera Aleksisa Ciprasa, u, kako se čini, posljednjem pokušaju Atine da riješi dosadašnju bezizlaznu situaciju sa svojim zajmodavcima. Saopćenje je objavljeno nekoliko sati prije nego što bi Atina trebala platiti ratu kredita Međunarodnome monetarnom fondu, no eurozona o njemu neće raspravljati sve dok ne prođe referendum, koji se treba održati u nedjelju, 5. jula. Grčka vlada zatražila je od evropskih partnera produženje roka pomoći za još dvije godine te da im se u tom roku da još 29 milijardi eura pomoći. Dijsselbloem je dodao kako bi treći program pomoći Grčkoj mogao imati još teže uvjete od prethodnog."
Maystor

#905 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Maystor »

DrugaGimnazija wrote:Covjece, 300 milijardi eura...
Cifra je nevjerovatna, zaista. Grčka ima 10,8 miliona stanovnika, što će reći da im je dug oko 60 000 KM po glavi stanovnika :-)
Iliti frtalj miliona KM za svaku četveročlanu porodicu, hej :!:
Maystor

#906 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Maystor »

pokeraš, fakat

"Grčki premijer Aleksis Cipras je poručio da je spreman da odustane od referendum zakazan za nedjelju 5. jula ukoliko se pregovori ponovno pokrenu, rekao je večeras premijer Malte Joseph Muscat."
---
"Holandski ministar finansija dodao je da će se bilo koji novi grčki plan razmotriti tek nakon referenduma kojeg je sazvala grčka vlada i upozorio da bi se njime mogli postaviti još oštriji uvjete nego prije."
tandmand

#907 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by tandmand »

Image
mO k3

#908 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by mO k3 »

DrugaGimnazija wrote:
Bodkin wrote:Kontra ideje je definitivno. Nikakvo izbacivanje nije predvidjeno. Kakvo vrqcanje drahmi i devalvacija. A i da ne pricam kako na prvi znak krize pocne bujati nacionalizam pa u njemackim novinama krene kako su grci lijeni i zive od njemackih para, a u grckim kako je merkelova novi hitler. A nama su ovdje lekcije dijelili
Bas mi ih zbog tog nacionalizma i nije zao. Nemaju, ne rade, a misle da su najbolji i najpametniji.

Sto se Grci znaju se hvaliti i velicati, ne zna niko drugi. Nacionalizam i nadmocnost nad drugima se uci vec u skoli. Kad god sam pricao sa Grcima, samo sam slusao kako su oni izmislili ovo, kako su izmislili ono, kako imaju najljepsu prirodu, najbolje ljude, najkvalitetniju hranu, itd. Oni zive u tako iskrivljenom svijetu, da i ne kontaju da su ultra-nacionalisti i da konstantno ponizavaju sve druge.

I sada kad pricas sa vecinom Grka, reci ce ti da su svi drugi krivi za ovu situaciju, a da su oni jedini 100% u pravu. Ako ih ovo malo otrijezni i spusti na zemlju, bice dugorocno mnogo bolje za njih. Skromnost je vrlina koji Grci nemaju.
:thumbup:
Imam ih u komsiluku , puni su sebe ......jos
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#909 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by _BataZiv_0809 »

Znaci Grkovi su ko babo iz ovog filma:
Image
vivaldi

#910 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vivaldi »

DrugaGimnazija wrote:Covjece, 300 milijardi eura...
iz njihove perspektive to ipak izgleda neuporedivo manje nego iz nase.

njihov gdp je preko 200 milijardi eura..nisu bas oni tolika bijeda kako to sada izgleda. stanovnistvo je u prva tri mjeseca ove godine iz banaka povuklo oko 25 milijardi eura, sto je 50 milijardi maraka, ne racunajuci masovna povlacenja ovih dana kada je sve kulminiralo.

oni su prosli godine imali izvoz tacno ko dva gdp-a cijele bih. nije to bas samo prica o "maslinama"
vivaldi

#911 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vivaldi »

Klavikula wrote:kako ce se predstojeci bankrot Grcke odraziti na nas, posto je marka fiksno vezana za euro?
ja sam svoje marke vezo za gumu iz gaca :D
Sinapsa

#912 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Sinapsa »

.
Zbog cega Grcka vise ne smije propisane norme od Troika-e da akceptira

Ovo su moja saznanja i promisljanja i svako treba sebi postaviti iskreno pitanje: Da li bih i ja zaokruzio OXI...

Vec 2010 je bilo jasno da je Grcka insolventna, medjutim jedna grupa evropskih vlada je odlucila da se Grcka mora spasiti od bankrota, time sto ce im odobriti dalje kredite. Kao protivuslugu, Grcka se morala podciniti jednoj instituciji koja u nijednom evropskom ugovoru i nijednom ustavu ne stoji i nije predvidjena – TROIKA. Tako je jedna mala grupa sluzbenika dobila moc da citavu jednu drzavu preinaci i preoblikuje po svojoj volji a da nijedan parlament, do danas, nema moc da te sluzbenike efektivno kontrolise.

Vlade zemalja Eurozone su Troiku (MMF, EZB i EK) opunomocile da u njihovo ime prave pritisak na, i da disciplinuju zemlje clanice, ciji je budzet u nestabilnom polozaju. Sluzbenici Troika-e su poslati u krizne drzave kako bi odobravanje daljnjih kredita uslovljavala potpisivanjem tzv. Memorandum of understanding , odnosno ispunjavanjem prisiljenih mjera stednje..

Cilj TROIKA-e je bio, krizne zemlje iz prezaduzenja da izvadi i rast njihovih privreda da omoguci.
Medjutim ti ciljevi su u svim kriznim zemljama promaseni, nastao je fijasko, njihova zaduzenost je danas veca nego ikada, recesija je bila produbljena a milioni i milioni gradjana su ispastali i ispastaju.

Da su stvarno htjeli da pomognu privredama i da rjese problem previsokog duga, trebali su da odmah rade na programu otpisivanja jednog dijela dugova i svodjenjem istih na jedan - za drzave podnosljiv - nivo. Umjesto toga, TROIKA je svojom politikom stvorila jedan neodrziv duznicki problem., koji ce uci kao paradigma jednom od najgorih ekonomskih poteza u historiji kontinenta,
i - povrh svega toga – jednu evropsku naciju protiv druge dignula.
Varufakis tvrdi kako mu je Juncker povjerio:“Mi znamo sta je za raditi, ali ne znamo kako da uprkos tome ostanemo na moci.“

Prije 2008 su sve evropske partije redom (svejedno koje boje i iz kojeg tabora) financijskom sektoru odrijesile ruke, stvoren je pakt izmedju politike i bankara, koji otprilike ovako izgleda: Mi cemo vas trpiti ukoliko vi jedan manji iznos nasim drzavama prepustite. Kada je kriza 2008 za politicare iznenadno dosla, oni nisu imali ni analiticke sposobnosti a ni moralni autoritet da kazu bankarima:
“ Usrali ste deal – You are OUT!“

Grcka kriza je nastala time sto se Grcka decenijama zaduzivala (Ali pazite - decenijama se i druge drzave zaduzuju), i kada je usla u Eurozonu, to im je omogucilo pristup jos nizoj kamatnoj rati. Te niske kamate su tadasnje grcke vlade iskoristile kako bi prihvatile kredite koje su im banke, ZNAJUCI za problem grcke solventnosti – objerucke davale, a drzava investirala u nove stele za svoje partijske jarane i prestizne projekte, kao npr. olimpijske igre 2004, ciji se objekti danas urusavaju, a koji su kostali 7 Milijardi Eura. Jos vise novca je ulozeno u naoruzanje i vojsku. Grcka navodno, od svih clanica NATO-a, ima najvise izdatke za naoruzanje po glavi stanovnika. Podmornice, oklopna vozila su njemacke i francuske firme prodavale i podmicivanjem pospjesivale, a Njemacka i Francuska trljale ruke. Nije im tada bilo krivo, sto ce sve to biti suludim kreditima placeno.

Pametni ljudi u Briselu, Berlinu i Parizu su vec 2010 znali da Grcka nikada nece moci otplatiti dugove ali su se odlucili da ih zaboli „uvo“ i pravili se da nista ne vide i da Grcka, iako je vec bila, NIJE bankrot. Sa takvim cinjenicnim stanjem, oni ce tada jednoj NAJNESOLVENTNIJOJ drzavi odobriti najveci kredit u historiji drzave, od strane trecerazrednih korumpiranih bankara. U mojim i mnogim drugim ocima to djeluje kao zlocin protiv covjecnosti! Zasto covjecnosti? Pa zato sto ljudi i cjelokupna drustva pate, a ne neki bankari.
Grcka jeste uzela kredit, ali su i banke i evropske vlade znale da Grcku time guraju u permanentno duznicko ropstvo, bez mogucnosti izlaza. Dakle, dali su im najveci kredit u historiji iako su znali da je Grcka BANKROT. Sta mislite, cija je to odgovornost?

Dakle, njemacki politicari su svojim radnicima, koji (zahvaljujuci Schröderovoj Agendi 2010) rade osam do deset sati dnevno, i UPRKOS tome za njemacke odnose zive na granici siromastva, rekli: Na bolnicama moramo da stedimo, plate su vam previsoke.....ALI bankrotnoj Grckoj cemo da omogucimo kredit od 110 – 130 milijardi Eura. Yeah!
ALI AVAJ – taj novac nije nijedan Grk vidio, ogroman udio novca je otisao na francuske i njemacke banke!!! Njemacki politicari su slagali/prevarili i Grke i Nijemce. Grcima su rekli da ce im pomoci da ustanu i da izadju iz krize, a Nijemcima da zele da pomognu Grckoj i da im pomazu kao znak solidarnosti, i da ce se Grcka „zahvaliti“ sprovodjenjem mjera stednje.

MMF: Jedva cekam da nadjem vremena da procitam knjigu od Ernst Wolff-a „ Svjetska sila MMF – hronika jednog pljackaskog pohoda“ sa odlicnim kritikama i u kojoj Wolff navodno ogoljuje ulogu MMF-a u svijetu kao mehanizma porobljavanja prakticno insolventnih drzava, kojima se daju krediti, koje one ne mogu vratiti, a nakon toga guraju citava drustva svojim zahtjevima u bijedu, i to ne kao rezultat pogresne procjene nego kao rezultat hladnokrvne kalkulacije u korist internacionalnih banaka i Hedzfondova. Ali otom potom...

Dakle, da se vratim na Grcku i ulogu MMF-a: evropska komisija je zamolila MMF, koji eto kao ima visedecenijko iskustvo sa menadzmentom duznickih kriza, da uskoci u camac i kao kreditor „pomogne“ rjesavanju grckog problema. O dodjeli kredita u MMF-u odlucuje izvrsni direktor, a tada je to bio MISTER SILOVATELJ crne sobarice - Strauß Kahn – tada buduci hvalisavi kandidat za francuskog predsjednika.
Medjutim, tada se desilo nesto neobicno jer je na jedan vrlo netransparentan nacin doslo do promjene pravila za dodjelu kredita u slucaju Grcke?! Kritika par clanova iz upravnog odbora, kao sto je brazilski clan Paulo Nogueira Batista, koji je uvidio da je otpisivanje jednog dijela grckih dugova jedini razuman put za revitalizaciju grcke privrede i drzave, nije prosla. Uprkos svim otporima je, po Batistinim tvrdnjama, na jedan veoma netransparentan nacin MMF-ovim pravilima za dodjeljivanje kredita dodat jedan pasus koji drzavama, za koje se sa sigurnoscu zna da ne mogu vratiti kredit, omogucava dodjela kredita !!! Dakle interna pravila MMF-a su u slucaju Grcke promjenjena, a to je moguce bilo jer su MMF-ovi sluzbenici od predsjednika Dominika Strauß Kahn-a preglasani bili.

Strauß Kahn je htio da postane francuski predsjednik i nije htio da se francuskim bankama zamjeri. Istovremeno su njemacke banke pravile pritisak na Merkel, tako da je tim bankama od MMF-a na racun GRKA uplaceno oko 37 Milijardi Eura (20 francuskim i 17 njemackim bankama)

Tako su evropske sile svoje sopstvene ugovore zaobisle i ignorisale, kako bi spasile privatne banke, a kojima prethodno nije smetalo da bankrotnoj drzavi isplacuju kredite. Tim MMF-ovim manevrom su sprijeceni napori da se Grckoj, kao jedina razumna ekonomska mjera, dugovi djelimicno otpisu, odnosno srezu.

Panagiotis Roumeliotis, bivsi grcki delegat kod MMF-a svjedoci tadasnjim desavanjima. On ima dokaze u vidu dokumenata koji jasno pokazuju da su Evropljani, odnosno da je evropska komisija, 2010. od MMF-ovih ekonomskih experta dobila dojavu, da ce mjere stednje koju oni zahtijevaju Grcku odvesti u kolaps. Odnosno da ce represivna politika prema Grckoj voditi drasticnom smanjenju kupovne moci i grcku privredu gurnuti u duboku recesiju, koji ce socijalni mir ozbiljno narusiti.

Dakle, evropski NITKOVI SU ZNALI sta ce se desiti ali su zrtvovali Grcku radi interesa globalnog financijskog trzista! Dakle oni su znali da ce to Grke gurnuti u totalnu neimastinu i siromastvo, jer ce se budzet skratiti za citavu trecinu, i znali su da ce Grcka kolabirati.
Ono sto se sada desava je da ljudi u Grckoj pokusavaju da preko familijarne i komsijske solidarnosti ublaze posljedice krize, ali ostaje cinjenica da su mnogi gladni, nemaju struju, bez osiguranja, 30% nezaposlenih, 60% mladih bez ikakvih primanja, TRI MILIONA ljudi bez pristupa zdravstvenom osiguranju i zdravstvenim uslugama, rata smoubistava je vjerovatno najveca na svijetu, sa 4500 samoubica..itd

Ja mislim da se prije mislilo kako je stednja jedno dobro sredstvo za saniranje budzeta. U medjuvremenu ekonomski experti sa sigurnoscu znaju u kakvu zamku stednja vodi. Prije krize je poneki expert i mogao tvrditi da je politika stednje dobra za privredu, a sada je, kada je dejstvo stednje evidentno, jasno da stednja ima jedan negativan efekt na privredu, jer vodi u stanje koje se naziva
Paradokson Stednje“: „postoji kristalno jasna veza izmedju stednje i smezurivanja, dakle smanjivanja privrede, cak u vecem odnosu nego 1 na prema 1“(Paul Krugman, ekonom sa New York University). Dakle ako stedis odredjenu sumu, multipliciras to sa vise od jedan i znas otprilike koliko ce ti se privreda smanjiti.

Za jedan Euro kojeg kroz mjere stednje na gradjanima ustedis, gubis 1,3 do 1,5 Eura u privredi.

Privreda je cirkulacija novca, ja kupujem od tebe ti od treceg...moji izdaci su tvoji prihodi i obrnuto. Dakle, ako kazemo da privatni sektor mora da stedi, javni sektor mora takodjer da stedi – to onda ne funkcionise jer kome ces onda nesto prodati?
Privatna domacinstva kupuju produkte fabrika. Plate koje fabrike isplacuju radnicima su prihodi privatnih domacinstava i svi zajedno uplacuju porez drzavi...A vladini rashodi idu u dzepove kako firmi tako i u dzepove privatnih domacinstava....Cirkulacija...Ako privatnim domacinstvima skratis prihode, oni nemogu da kupuju fabricke produkte. Time i fabrike ne mogu dovoljno da zarade kako bi platili dovoljno visoke plate....jedno vuce drugo u ponor!!! Eh sad, ako i privatni i javni sektor stedi i ima niske prihode, drzava isto manje poreza ubire, sto i njene usluge smanjuje → negativna spirala.
Ako svi hoce da stede, a niko da investira i da se evtl. zaduzuje, onda se obim privrede smanjuje.

Dakle ako je to tako, zbog cega posebno Njemacka insistira na stednji???

Zbog toga sto je Njemacka u devedesetim sanirala svoj budzet sa mjerama stednje. Medjutim, te mjere stednje su samo zbog suficita njemacke exportne industrije i imale pozitivan efekt. Taj njemacki exportni suficit, kao sto sam u prijasnjim postovima rekao je samo bio moguc necijim tudjim deficitom i zaduzivanjem. Npr. Spanci su se, da bi kupovali njemacke produkte, morali zaduziti. Njemacki suficit je spanski deficit itd...

Da se sada vratim na Troika-u. Mnoge greske Troika-e su i evropskom parlamentu vec godinama poznate. Troika radi sa nalogom Euro-vlada, ali ona radi izvan smjernica evropskog ugovora. Ona se izvukla kontroli evropskog parlamenta, a kako su sluzbenici Troika-e svoju moc ulagali konzervativna vecina EU-parlamenta uopste nije htjela cetiri godine da zna.
Evropska parlamentarka Elisa Ferreira tvrdi da je sa Troika-om stvoren monstrum sa mehanizmima koji u potpunosti zaobilaze institucije EU. I upravo to ukazuje da je u konstrukciji Eurozone nesto truhlo. Ona, Troika, je donijela odluku npr. da se izdaci u grckom zdravstvu smanje na 6% BIP-a (u Njemackoj su to 10% BIP-a). Dakle bukvalno je drasticno povecala broj mrtvih Grka smanjenjem izdataka.. To Grci znaju, Nijemce, Francuze i ostale zaboli. Ali se zato znaju da cude zasto se Grci sada bune i zasto im je BANKROT DRAZI !!! jer Troika radi samo za interese globalne visoke financije. Bude li Grcka nastavila da udovoljava uslovima Troika-e, to ih nikuda nece odvesti nego samo prolongirati njihovu patnju.

Ovu ideologiju Troika-e podrzava i opravdava desno krilo u EU-parlamentu.

PS. Troika je naravno trazila i ponistavanje kolektivnih ugovora... zar to nije slicno onome sto i MMF trazi vec sada od BiH....sretno.
wolf07

#913 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by wolf07 »

Ta ublehaska prica kako se neki imaginarni liberalno-kapitalisticki lobi natovario bas Grcima na ledja i hoce da im uzme zadnji komad hljeba iz usta, dok Tsipras predstavlja nekog Robin Hooda koji to ne da, moze proci jos samo kod levata sa ostatka balkanskog poluotoka. Istina je upravo suprotna tome. Oni su u stvari bez imalo obzira zloupotrebljavali cinjenicu da su clanica EU i i NATO i da su im, shodno tome, sva vrata otvorena ukljucujuci i vrata nekih vrlo "teskih" sefova banaka. Harcili su i trosili TUDJE bez ikakve mjere i obraza!!! I sad je dosla maca na vratanca!

Samo se pitam sta bi se desilo da je neka druga drzava van EU i NATO napravila takav i toliki dug, davno bi im "donijeli demokratiju". Dok se druge drzave slamaju da dobiju neku pozajmicu po vrlo nepovoljnim uslovima, i ne pomisljajuci da to nece morati vratiti, Grci su uzimali kapom i sakom - i sad jos ubjedjuju ostatak svijeta kako je OK da to vrate po svojim uslovima, ili da ne vrate nikako. Jednostavnim jezikom receno - natrpali su usta vise nego sto mogu da progutaju, i sad im je neko drugi kriv sto se dave!
DrugaGimnazija

#914 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by DrugaGimnazija »

Klavikula wrote:kako ce se predstojeci bankrot Grcke odraziti na nas, posto je marka fiksno vezana za euro?
Euro ce se jos malo spustiti (kratkorocno), sto ce biti dobro za nas izvozni sektor (samo za izvoz izvan eurozone). Takodje ce roba iz zemalja izvan eurozone poskupiti. Ljetovanja u Grckoj ce pojeftiniti. Ukratko, nista posebno. Ovo je jedna od beneficija lose i neuvezane ekonomije,
Maystor

#915 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Maystor »

Sinapsa, interesantno je poređenje sa BiH koje iznosiš. Uvijek je neko drugi kriv.
Kada je kod nas uveden PDV pojavio se "višak" para, u budžetima je bilo nekoliko stotina miliona suficita. SDA kupi izbore famoznim naknadama za demobilisane borce (a dio pokradu, naravno) zbog kojih smo i završili u raljama MMF-a. Danas zavisimo od njihovog novca, a nije moralo biti tako. Sasvim je razumljivo da oni sada diktiraju pravila igre. Ili ćemo vratiti novac s kamatama - ili su njihove rijeke, telekomi elektroprivrede. Win-win (iz njihove tačke gledišta).
vivaldi

#916 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vivaldi »

Maystor wrote:pokeraš, fakat
ma sve sam vise uvjeren da on je on mrtvi djoner s namjerom da ovu situaciju iskoristi maximum maximuma. danas sam gledao na sky-u kako su svi berzanski indexi najvecih ervopskih ekonomija u padu. definitivni izlazak iz zone bi sigurno oborio kratkorocno, a mozda i srednjorocno povjerenje u euro, a to bi bila steta veca od cijelog grckog duga, a i politicka steta bi bila ogormna prije sevga za svabe koji su glavni nosilac evropskih integracija.

smjeshko je to namirisao i sada jednostavno udara djonom iz sve snage.

grci bi u tom slucaju stvarno dobro profitirali, svabo ce izvuci pouke, zakrpit rupe u sistemu, svima ce ostat gorak ukus u ustima, a buduci eu kandidati ce izvuci najdeblji kraj jer ce uslovi biti jos rigorozniji
DrugaGimnazija

#917 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by DrugaGimnazija »

_BataZiv_0809 wrote:Znaci Grkovi su ko babo iz ovog filma:
Image
Aha. Ovo je u principu dokumentarni film o Grcima u svijetu.

Image
drastic

#918 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by drastic »

wolf07 wrote: Samo se pitam sta bi se desilo da je neka druga drzava van EU i NATO napravila takav i toliki dug, davno bi im "donijeli demokratiju". Dok se druge drzave slamaju da dobiju neku pozajmicu po vrlo nepovoljnim uslovima, i ne pomisljajuci da to nece morati vratiti, Grci su uzimali kapom i sakom - i sad jos ubjedjuju ostatak svijeta kako je OK da to vrate po svojim uslovima, ili da ne vrate nikako. Jednostavnim jezikom receno - natrpali su usta vise nego sto mogu da progutaju, i sad im je neko drugi kriv sto se dave!
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-33317495
Skijaš

#919 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Skijaš »

vivaldi wrote:
ma sve sam vise uvjeren da on je on mrtvi djoner s namjerom da ovu situaciju iskoristi maximum maximuma. danas sam gledao na sky-u kako su svi berzanski indexi najvecih ervopskih ekonomija u padu. definitivni izlazak iz zone bi sigurno oborio kratkorocno, a mozda i srednjorocno povjerenje u euro, a to bi bila steta veca od cijelog grckog duga, a i politicka steta bi bila ogormna prije sevga za svabe koji su glavni nosilac evropskih integracija.

grci bi u tom slucaju stvarno dobro profitirali, svabo ce izvuci pouke, zakrpit rupe u sistemu, svima ce ostat gorak ukus u ustima, a buduci eu kandidati ce izvuci najdeblji kraj jer ce uslovi biti jos rigorozniji
Mora se jednom desiti i nečiji izlazak iz eurozone, neka iskoriste taj proces izbacivanja Grčke kako bi napravili određeni šablon za budućnost.
vivaldi

#920 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vivaldi »

Skijaš wrote:Mora se jednom desiti i nečiji izlazak iz eurozone, neka iskoriste taj proces izbacivanja Grčke kako bi napravili određeni šablon za budućnost.
presedani su uvijek mac sa dvije ostrice. osim toga hrpa eurozonskih ekonomija se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi, nemoguce je i pretpstaviti tacne granice posljedica, jer niko ne zna kako i u kojoj mjeri bi reagovali spekulativni segmenti ekonomije.
Skijaš

#921 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Skijaš »

vivaldi wrote:
Skijaš wrote:Mora se jednom desiti i nečiji izlazak iz eurozone, neka iskoriste taj proces izbacivanja Grčke kako bi napravili određeni šablon za budućnost.
presedani su uvijek mac sa dvije ostrice. osim toga hrpa eurozonskih ekonomija se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi, nemoguce je i pretpstaviti tacne granice posljedica, jer niko ne zna kako i u kojoj mjeri bi reagovali spekulativni segmenti ekonomije.
Šteta će biti puno veća ako se drugim članicama EU pošalje poruku da se mogu zaduživati bez ikakve odgovornosti jer je Njemačku strah pada eura.
vivaldi

#922 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vivaldi »

Skijaš wrote:
vivaldi wrote:
Šteta će biti puno veća ako se drugim članicama EU pošalje poruku da se mogu zaduživati bez ikakve odgovornosti jer je Njemačku strah pada eura.
steta je vec napravljena, a drugi tesko da ce doci u situaciju da im dug dogura do ovog procenta gdp-a jer im vise niko nece dati pare. kao sto rekoh, pouka ce biti izvucena u svakom slucaju
Maystor

#923 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Maystor »

vivaldi wrote:

Njemačka može podnijeti oba scenarija, i da plati grcima sav dug, i da podnese potres izlaska Grčke iz EU. Stvar je procjene, Merkel je sluđena ovom situacijom. Ona ne želi napraviti grešku, a ne može predvidjeti sve posljedice. Jastrebovi (poput Njemačkog ministra finanasija) guraju opciju izbacivanja Grčke (sa čime se ja u potpunosti slažem), a ekstremni ljevičari su uz Ciprasa. Ali kada jedan zaista umjereni SPD kaže da je sada stvarno dosta, onda to dovoljno govori. Osim toga, zemlje poput Holandije ili Finske su takođe dale milijarde kredita Grčkoj i pun im je više qurac i Grčke i Ciprasa.
Sinapsa

#924 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Sinapsa »

Alfons Kauders wrote:
Sinapsa wrote: Mislim da se Obama, ne provjerava mi se, aktuelno svake godine zaduzava sa 700 Millijardi dolara (Kada je postao predsjednik imali 15 biliona (evropskih biliona) dolara duga) Danas imaju znatno vece dugove po glavi od Grcke a sutra jos vece. Americki dugovi explodiraju. Oni se svake godine zaduze ko Grcka, Portugal i Spanija za 50 godina...

Americki turbo kapitalizam je zavrsna faza kapitalizma, oni su gotovi i nece jos dugo trajati, ako nista se ne promjeni, do kolapsa sistema.
Kapitalizam se nece moci iznutra reformirati. Ljudi ce ga, kada im bude dovoljno lose odbaciti.
Njihovo drustvo je totalno nesolidarno, covjek se od covjeka odrodio, samo konkurencija, samo krvolocna borba da nadjebes komsiju, promidzbena industrija je prepoznala zavist kao motor privrede. 50 miliona amerikanaca (nadam se da sam tacno cuo) mora da prihvati ponudu narodnih kuhinja.
TTIP ce nam sada vjerovatno omoguciti export tog american drima u evropu....al´to su zadnji trzaji tog sistema
Nakon toga dolazi kolaps, onda ce biti par godina gutavo dok ne dodje oporavak...
Sistem ne valja, to je svima jasno, ali to nije tema danasnje emisije. Imas dosta tema gdje bi ta prica bila prikladnija. Ovdje je rijec od Grckoj, a tu je problem dosta jednostavniji, bez filozofiranja.

Hajmo ga prebaciti na domaci teren, na ex-Yu prostor. Slovenac digne kredit da pokrene obrt, inzinjer masinstva, radio u Gorenju, pocne raditi kuhinje po mjeri i napravi uspjesan pogon s petnaestak radnika. Onda kupi kucu kod Dubrovnika, a tu ga vidi Makedonac koji kaze "i tata bi sine"

I onda Makedonac pokusa preslikati taj model na svoje domacinstvo, koje se bavi poljoprivredom. Fino krene, zaposli ljude, prosiri se, ali ne krene tako dobro. Onda losa zetva, pa druga, pa banka digne kamatu jer nije pazljivo citao ugovor, pa onda se i domaci radnici pohase jer vide da ulazi lova u drzavu, pa vise nisu jeftini kao sto je ovaj racunao da ce biti, jer bi da zive kao radnici kod Slovenca s pocetka price.

Isti model, nije covjek pogrijesio, al su ga sjebale okolnosti. Druga djelatnost, drugi problemi.

A kod Grka jos treba na taj primjer dodati da bi tog farmera potkradali radnici koji bi svaku zetvu prijetili strajkom, da mu je zena zavrtala pare koje su trebale ici za kredit, da mu je kcerka napravila teniske terene da se kurci u mjestu, mada niko ne igra tenis, i da mu je sin iz njemacke narucio 20 poluautomatskih lovackih pusaka jer se boji Turaka, ovaj Albanaca.

Grcki problem nema veze s monetarnom i ekonomskom politikom.
Alfons ovdje ne razumijem zasto su USA dugovi irelevantni. Naravno da je ovdje rijec o Grckoj, a primjer USA ukazuje na to da nije Grcka jedini problem i da je monetarni sistem itekako izvor problema. Ne jedini problem, ali on vodi u zaduzivanje. Moze jedna drzava voditi razumnu politiku koliko hoce, ali uprkos tome ce prije ili kasnije zapasti u probleme. Grcka jer je hrdjavo upravljala pa ce zato uskoro bankrotirati....Njemacka sa dugovima od ca. 80% BIP-a za dvadeset-trideset godina. Jer, rashodi su svako malo veci od prihoda. Deficit je pravilo a suficit iznimka. A kamatne kamate imaju exponencijalan rast. Uspjesno poslujuca drzava ce dakle duze prolongirati svoj ekonomski kolaps i eventualno svoj suficit uslovljavati tudjim deficitom (Njemacki export - tudji import - njemacki plus je tudji minus) Vremenom ce sve vise i vise opterecavati narod kako bi od exponencijalnog rasta dugova napravila linearan rast (njemacko privredno "cudo" nose ona trecina stanovnistva, koji najvise crnce a najmanje zaradjuju - njemacka je od zemlje sa najvecim platama postala zemlja sa slabim platama, a u infrastrukturu se sve slabije investira, u USA vec 50 miliona ljudi treba narodnu kuhinju, infrastruktura propada). U slucaju USA je jasno da njihovi dugovi upravo explodiraju - exponencijalno (Vec su preko 100% BiP). Samo ih njihov petrodolar drzi iznad vode. Inflacija i jace oporezivanje bogatstva moze smiriti dug ali prije ili kasnije slijedi reset sistema u vidu bankrota.

Image
Last edited by Sinapsa on 01/07/2015 00:12, edited 1 time in total.
vivaldi

#925 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vivaldi »

Maystor wrote:Njemačka može podnijeti oba scenarija, i da plati grcima sav dug, i da podnese potres izlaska Grčke iz EU. Stvar je procjene, Merkel je sluđena ovom situacijom. Ona ne želi napraviti grešku, a ne može predvidjeti sve posljedice
tako nekako. ekonomski momenat koliko god da je velik ipak je mislim manje svabama vazan od politickog. mislim da se to i i vidi iz ove merkeove jucerasnje ili danasnje, za nju totalno nemujerene izjave, da bi kraj eura znacio i kraj evorpe ili tako nesto je rekla. to bi bio veliki udarac njemackim interesima
Post Reply