Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
-
dorkcic
#901 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Magla i smog nisu isto.
- славянин
#902 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Mjesavina magle i polutanata (smog) je probem - zasto bi magla sama bila problem..dorkcic wrote:Magla i smog nisu isto.
-
nemoj to
#903 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Koliko sam trave išiljio na mjestu gdje drži ruku.emric wrote:Zuko Džumhur u Sarajevu, početak 1980-ih:Dobrinja80 wrote:Ovakvih magli kao što je bila jučerašnja nije bilo prije rata u Sarajevu
Uvijek je bilo magle u Sarajevu i to neće riješiti nikakav par-nepar i slične idiotske metode na koje je ranije računala uprava Kantona.
-
nemoj to
#904 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Kako se ismijem kad kažu magla..

-
mali_balon
#905 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Cuj uvodi neke zabrane a ja prije dvije godine hladno prosao tehnicki sa euro 5 motorom bez DPF filtera
gazda (firmino auto jbga DPF bio 700KM) reko samo ti odi na tehnicki i nista se ne skiraj sve je sredjeno.....sta rec kakvu poruku posalt
- mayab
#906 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
More bit, ali žalosno je sto ce se ko fol o tome raspravljati u srijedu, dakle peti dan zaostravanja problema, čak očekujem da se u srijedu vec situacija smiri,a primjena bilo čega more bit tek od četvrtkahigh_volume wrote:Pretpostavljam da će Skupština KS u srijedu donijeti odluku o privremenoj zabrani saobraćaja vozilima sa EURO 1, 2 i možda i 3 motorima
- Haris.ba
#907 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Onda ostaje tražiti azil zbog zagađenja. Možda se Tramp smiluje. Nemamo braon ili crnu kožu ako ništa. Samo pluća.славянин wrote:Ne brini airco kod njih to filtrira momackiHaris.ba wrote:Sace Ameri morati placati dodatni rad u ambasadi u otezanim okolnostima.
A ne bi me cudilo da negdje imaju i propise da na kraju dodje i zabrana rada zbog zagadjenja.
Ja bih im bio zahvalan ako odluce privremeno izmjestiti ambasadu zbog zagadjenja. Da malo prodrmaju ucmalo drustvo.
I onda ide revolucija.high_volume wrote:Pretpostavljam da će Skupština KS u srijedu donijeti odluku o privremenoj zabrani saobraćaja vozilima sa EURO 1, 2 i možda i 3 motorima
Prije će biti sistem par - nepar. Sumnjam da se ima hrabrosti.
A ustvari čekaju promjenu pritiska da se malo propuše grad.mayab wrote:More bit, ali žalosno je sto ce se ko fol o tome raspravljati u srijedu, dakle peti dan zaostravanja problema, čak očekujem da se u srijedu vec situacija smiri,a primjena bilo čega more bit tek od četvrtka , pa će vlast poslije samozadovoljno likovati kako vuku " prave i dalekosežne poteze u borbi za zdravlje SVIH GRAĐANA"
- Hajlac
#908 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Ni slucajno - zeolit koji se kod nas pojavljuje vecinom je iz Srbije gdje su ta nalazista nerijetko pod kontrolom mafije (poput Zemunske) i nista se ne kontrolise - loseg je kvaliteta i sa opasnim primjesama koje veze na sebe prije eksploatacije.heal wrote:Preporucio bih zeolit, mineral koji je odlican za rjesavanje teskih metala. Kasicica zeolita i nakon toga sto vise vode. Ne jesti nista prije i nakon uzimanja bar sat vremena.Zoya wrote:Jeste li počeli koristiti maske? Može li se uopće disati? Kako srčani bolesni ti, astmatičari podnose to sve?
https://rs-lat.sputniknews.com/radio_sp ... ioaktivan/
- Hajlac
#909 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
prva-mjera-pripravnosti-smog-t45904s300.html#p15166258Hajlac wrote:Upravo izracunah prosjecni PM2.5 za danasnji 3.12. - bice 300!
Da vidimo sta ce sutra ovdje budzetlije pod politickim direktivama (slicno kao TVSA) navesti:
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK ... tanata.php
Evo ga - stvarni prosjecni PM2.5 za jucerasnji dan bio 300 a budzetlije napisali 214
Dakle, iako se zagadjenje iz dana u dan pogorsava (danas ce PM2.5 imati jos gori prosjek), oni smanjuju sa ionako netacnih 245 na 214 ccc
Kriminalno manipulisanje egzaktnim podacima mjerenja PM2.5 zagadjenja, parametra koji najbolje pokazuje opasnost po zdravlje gradjana!
A oni NARAVNO i ne mjere PM2.5 - to cini jedino americka ambasada...
Ne mjere ni ugljenmonoksid na udarnim mjestima Otoka i Ilidza vec samo kod Vijecnice i na Bjelavama.
- Thorgerson
#910 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Upravo tako, Tibra i Otoka sigurno najmanje zagadjuju.focko wrote:Tibra, Otoka su legalna naselja a svi ih prozivaju. Ljudi koji loze cumur su mahom oni koji imaju nelegalne kuce. Pogledati kuce na padinama grada sve je to iza rata bez dozvola gradjeno. Da se to u startu sasjeklo ne bismo danas o ovome pricali. Kako covjek cija kuca se nigdje ne vodi moze imati prikljucak struje vode telefona itd? jedini logican odgovor je socijalni mir. suti ne diraj ih.
Tibra ima svoju toplanu koja koristi ako se ne varam pelet, a mozda i plin. Stoga uopste ne kontam taj rezon pljuvanja po zgradi koja minimalno zagadjuje zrak. A 500m dalje su kuće černobili.
- Haris.ba
#911 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Pa neće ljudi na sebe postaviti metu. Lakše na zgradu koja je svima problem čitavog kantona.Thorgerson wrote: Stoga uopste ne kontam taj rezon pljuvanja po zgradi koja minimalno zagadjuje zrak. A 500m dalje su kuće černobili.
A suština svega je da neko ne baci pogled na nelegalna naselja.
- Thorgerson
#912 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
I što je najgore vidim i ova sada vlada ce hladno na to zazmiriti.Haris.ba wrote:Pa neće ljudi na sebe postaviti metu. Lakše na zgradu koja je svima problem čitavog kantona.Thorgerson wrote: Stoga uopste ne kontam taj rezon pljuvanja po zgradi koja minimalno zagadjuje zrak. A 500m dalje su kuće černobili.
Jer Konakovic jasno rece da ugalj i lozenje nisu problem. Kaze problem auta.
Ja cu sutra parkirati auto, necu ga vozit cijelu zimu, snalazit cu se - ako ce fino sve ijedna kuća prestati ložiti ugalj i drva.
- Haris.ba
#913 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Onda bi bilo najbolje da se vozamo u autima sa parnom masinom na ugalj.
Nema zagadjivanja, a vozamo se.
A svakako je guzva u voznji, do posla i pita da se ispece.
Nema zagadjivanja, a vozamo se.
A svakako je guzva u voznji, do posla i pita da se ispece.
- VladaFBiH
#914 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
da počeli smo, i podnose jako loše - imam jednog srčanog kući i nije nikako dobro (sada i on nosa masku FFP2)Zoya wrote:Jeste li počeli koristiti maske? Može li se uopće disati? Kako srčani bolesni ti, astmatičari podnose to sve?
- VladaFBiH
#915 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
pa šta misliš odakle ovakve razlike između stanice koju ne kontrolišu i ostalih? nekad je Skenderija bila najzagađenija i riješiše ga tako što mjernu stanicu pomjeriše na vjetrometinu kod Vijećnice ili kada otoku pomjeriše bliže miljacki jer ima više protoka zraka i pokazuje manje zagađenje a redovno u doba najvećeg zagađenja stanice ne rade po par sati i onda dobiješ manje prosječno dnevno zagađenjeHajlac wrote:prva-mjera-pripravnosti-smog-t45904s300.html#p15166258Hajlac wrote:Upravo izracunah prosjecni PM2.5 za danasnji 3.12. - bice 300!
Da vidimo sta ce sutra ovdje budzetlije pod politickim direktivama (slicno kao TVSA) navesti:
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK ... tanata.php
Evo ga - stvarni prosjecni PM2.5 za jucerasnji dan bio 300 a budzetlije napisali 214![]()
![]()
Dakle, iako se zagadjenje iz dana u dan pogorsava (danas ce PM2.5 imati jos gori prosjek), oni smanjuju sa ionako netacnih 245 na 214 ccc
Kriminalno manipulisanje egzaktnim podacima mjerenja PM2.5 zagadjenja, parametra koji najbolje pokazuje opasnost po zdravlje gradjana!
A oni NARAVNO i ne mjere PM2.5 - to cini jedino americka ambasada...
Ne mjere ni ugljenmonoksid na udarnim mjestima Otoka i Ilidza vec samo kod Vijecnice i na Bjelavama.
-
high_volume
#916 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Umjesto da o ovom zračnom problemu raspravlja i odluke donosi Vlada KS i resorno ministarstvo, to sada mora Skupština, jer odlazeću SDA Vladu boli kurac, isto kao da ne žive ovdjemayab wrote:More bit, ali žalosno je sto ce se ko fol o tome raspravljati u srijedu, dakle peti dan zaostravanja problema, čak očekujem da se u srijedu vec situacija smiri,a primjena bilo čega more bit tek od četvrtkahigh_volume wrote:Pretpostavljam da će Skupština KS u srijedu donijeti odluku o privremenoj zabrani saobraćaja vozilima sa EURO 1, 2 i možda i 3 motorima![]()
, pa će vlast poslije samozadovoljno likovati kako vuku " prave i dalekosežne poteze u borbi za zdravlje SVIH GRAĐANA"
![]()
![]()
- muha_sa
#917 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
a nelegalnih naselja hejbetHaris.ba wrote:Pa neće ljudi na sebe postaviti metu. Lakše na zgradu koja je svima problem čitavog kantona.Thorgerson wrote: Stoga uopste ne kontam taj rezon pljuvanja po zgradi koja minimalno zagadjuje zrak. A 500m dalje su kuće černobili.
na to dodaj bezbroj novih naselja što su se u gradu izgradile po zelenim površinama i uništenim fabrikama pa je cirkulacija zraka ni za racku
sjecam se ja i jacih magluština u Sarajevu
-
statixx
#918 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Ljudi dragi mi zivimo u metropoli, trebamo se tuci nogom u guzicu od srece. Malo zagadjenosti ne moze se porediti sa benefitima koje nosi zivot u Sarajevu. Mo's bacat smece gdje ti je volja, vozat se dzabaka tramvajem, ilegalno graditi, ne plaćati vodu i grijanje, parkirati i rostiljati na zelenim povrsinama i jos mnogo toga... 
- ultima_palabra
#919 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
statixx wrote:Ljudi dragi mi zivimo u metropoli, trebamo se tuci nogom u guzicu od srece. Malo zagadjenosti ne moze se porediti sa benefitima koje nosi zivot u Sarajevu. Mo's bacat smece gdje ti je volja, vozat se dzabaka tramvajem, ilegalno graditi, ne plaćati vodu i grijanje, parkirati i rostiljati na zelenim povrsinama i jos mnogo toga...
- Thorgerson
#920 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Ako sutra vlada donese samo mjeru par-nepar, to ce za mene biti znak da je to jos jedna ublehaska postava koja ce nas zavlaciti naredne 4 godine. Mislim, skeptican sam svakako, ali eto ako to sutra bude glavna odluka, poserem im se na nju.
Dakle, neko ko je kupio prekjucer auto, benzinca, koji ne zagadjuje haman nista ce morati ostaviti svoje auto u garaži, a komsija do njega ce svog ljubimca starog 20 i kusur godina.
Dakle, neko ko je kupio prekjucer auto, benzinca, koji ne zagadjuje haman nista ce morati ostaviti svoje auto u garaži, a komsija do njega ce svog ljubimca starog 20 i kusur godina.
- VladaFBiH
#921 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
mislim da neće tek tako - jedna od strana je dobila "kategorizaciju kvalitete zraka KS za 2013" (mislim da nije poslije ništa rađeno) gdje se vidi da je Kifla "pročitao" istu do strane 6 gdje kažu da je za NOx glavni uzročnik saobraćaj dok na sljedećoj obrađuju PM10 pa onda SO2Thorgerson wrote:Ako sutra vlada donese samo mjeru par-nepar, to ce za mene biti znak da je to jos jedna ublehaska postava koja ce nas zavlaciti naredne 4 godine. Mislim, skeptican sam svakako, ali eto ako to sutra bude glavna odluka, poserem im se na nju.
- mayab
- O'zone
- Globalni moderator
#923 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Ok ovo je već normalnije od par nepar sistemamayab wrote:More bit, ali žalosno je sto ce se ko fol o tome raspravljati u srijedu, dakle peti dan zaostravanja problema, čak očekujem da se u srijedu vec situacija smiri,a primjena bilo čega more bit tek od četvrtkahigh_volume wrote:Pretpostavljam da će Skupština KS u srijedu donijeti odluku o privremenoj zabrani saobraćaja vozilima sa EURO 1, 2 i možda i 3 motorima![]()
, pa će vlast poslije samozadovoljno likovati kako vuku " prave i dalekosežne poteze u borbi za zdravlje SVIH GRAĐANA"
![]()
![]()
Zabranjuje se kretanje automobila (na potezu Baščaršija – Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO1 ili manju, i dizel motori normu EURO3 ili manju, uz pojačane kontrole organa MUP-a. Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći i vatrogasaca), taxi vozila, električnih vozila i vozila na plin,
- mayab
#924 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Znači ne smije glavnom ulicom gdje je dobar protok prometa, ali smijes okolnim cestama guzeljati kroz naselja....
- Sodom1
#925 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Kupis dva auta jedno par drugo nepar br tablicaThorgerson wrote:Ako sutra vlada donese samo mjeru par-nepar, to ce za mene biti znak da je to jos jedna ublehaska postava koja ce nas zavlaciti naredne 4 godine. Mislim, skeptican sam svakako, ali eto ako to sutra bude glavna odluka, poserem im se na nju.