Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Locked
VjecitiStudent

#901 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote:
Dok god stižu saudijske pare, koketiranje će se nastaviti, u skladu sa dosadašnjim strateškim tokovima bošnjačke politike.
Što je najgore, mislim da čak više i ne stižu, bar ne u takvoj mjeri ...
Nakon 9.11., tokovi su manje vidljivi, ali su i dalje tu, inače sada ne bi bilo ni vehabija, niti prećutne podrške bošnjačkog vrha za njihovo postojanje.
Gojeni H

#902 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Gojeni H »

Ja za Bosnica i razumijem. Treba frajeru, valja pored 4 puta po 2 guza lezat'.
Lezihljebovici koji dobiju 200-300 KM ... takvi ce se vazda prevrtati na stranu koja daje vise.
Problem su ovi sto fakat vjeruju da su Bosnjaci na putu za dzehenem i da su oni preuzeli mesijansku ulogu. A u ovih, ta uloga moze podrazumijevati bilo sta, ukljucujuci ubijanje, raznosenje, itd.

Ono cemu se protivim je diskriminacija na osnovu necijeg izgleda ili ubjedjenja. Tako se guse alternativni glasovi.
Gojeni H

#903 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Gojeni H »

Hafis wrote:
Gojeni H wrote:
Hafis wrote: Svugdje u normalnom svijetu bilježi se trend pada interesa za vjersko (s posebnim naglaskom na ''normalnom'') i koji je obično u negativnoj korelaciji sa standardom - veći standard, manji upliv religije u društvu.
Po 100-ti put se ne slazem. Amerikanci su izuzetno religiozni ljudi. Najjaci su industrijski i vojno.
A kakve oni vehabije imaju :-) ... kaze frajer: "Katolici nisu krscani!" - cista obraza k'o da ga je Angelina uzela pod ruku.
Ma daj. Jesu ali u filmovima.
Vjera se u većine svodi na božićnu kupovinu i farbanje jaja. U crkvu jednom godišnje ili još rjeđe, i bog te veselio.
Doduše, imigranti su zajebaniji, poglavito ako se okupljaju u zajednice (latino ameri, afro i azijski muslimani). Ali i u drugom koljenu i to nestane.

Uostalom, po broju novosagrađenih bogomolja na broj stanovnika u zadnjih deset godina, BiH je svjetska velesila.
Uveo bih ja zakon - hoćeš lokaciju za bogomolju i urbanističku suglasnost? Može, kako da ne. Usput ćeš uz nju morati napraviti i jedan solidan parkić s pratećim sadržajem, a može i malo igralište za basket i sl. - I još ćeš ga ti održavati usput.
Ne znam koga si ti susretao, ali ljudi s kojima sam ja radio su se molili prije rucka, organizovali predavanja medju radnicima, imali malu kapelicu, ...
sinuhe

#904 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by sinuhe »

Bosnić i Maočani moraju imati posrednike a to su vjerovatno oni što idu kao studirati u Arabiju, Egipat pa i u Alžir kao Zukorlić :D
Nastradaće vjerski vrh ili će se morati vaditi.
Hafis

#905 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Gojeni H wrote:[

Ne znam koga si ti susretao, ali ljudi s kojima sam ja radio su se molili prije rucka, organizovali predavanja medju radnicima, imali malu kapelicu, ...
Mal je to uzorak da se donosi takav zaključak. Bio sam u USA (Boston) i ako bog da idem opet na dva tjedna u svibnju samo malo jugozapadnije (kada jednom apliciraš s putovnicom za ulaznu vizu i dobiješ je - vrijedi ti deset godina)
Američko društvo je jedan od eklatantnijih primjera komercijalizacije vjere, počevši od gesla na novčanici do uskršnjeg zeca.
Banksy

#906 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:Ja za Bosnica i razumijem. Treba frajeru, valja pored 4 puta po 2 guza lezat'.
Lezihljebovici koji dobiju 200-300 KM ... takvi ce se vazda prevrtati na stranu koja daje vise.
Problem su ovi sto fakat vjeruju da su Bosnjaci na putu za dzehenem i da su oni preuzeli mesijansku ulogu. A u ovih, ta uloga moze podrazumijevati bilo sta, ukljucujuci ubijanje, raznosenje, itd.

Ono cemu se protivim je diskriminacija na osnovu necijeg izgleda ili ubjedjenja. Tako se guse alternativni glasovi.
Lako je s diskriminacijom, ona je konkretna, opipljiva i zakonom zaustavljiva.
Problem je što im je olako i nepromišljeno, za vlastiti sitni trenutni ćar, signalizirano zeleno svjetlo, i to s najvišeg vrha, pa tako cijela zemlja stavljena u položaj taoca. I ne samo da je dato zeleno svjetlo, već su neodlučni stimulirani da im se pridruže:

"Pružili ste Bošnjacima pomoć ne samo u borbi nego u vraćanju svojoj vjeri, svojoj tradiciji, svojim običajima i svojoj kulturi.

Zbog toga je pomoć islamskog svijeta za ovaj narod, koji se nalazi na granici islama i hrišćanstva, i dalje neophodna, i biće neophodna dok islam ne pobijedi na ovom svijetu!"

- za pripadnike odreda El-Mudžahid general Rasim Delić

Danas, kad stvari ubrzano izmiču kontroli, vrh i dalje zatvara oči čekajući, valjda, Madrid, London i Pariz na svojim ulicama.
Vladajući SDA i BI apsolutno su nesposobni da se izbore s ovim problemom, a pritom je i vrlo upitno imaju li uopće želje da problem riješe.
Kako stvari danas i u budućnosti stoje, scenario može biti samo onaj najcrnji, ja ne vidim izlaz i ne vidim da bilo ko ulaže i minimum napora da se stvari riješe.
Gojeni H

#907 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Gojeni H »

Hafis wrote:

Mal je to uzorak da se donosi takav zaključak. Bio sam u USA (Boston) i ako bog da idem opet na dva tjedna u svibnju samo malo jugozapadnije (kada jednom apliciraš s putovnicom za ulaznu vizu i dobiješ je - vrijedi ti deset godina)
Američko društvo je jedan od eklatantnijih primjera komercijalizacije vjere, počevši od gesla na novčanici do uskršnjeg zeca.
Dobijes ba i na bosanski pasos 5 godina, a ovakvi kao ja i 10.
Slazem se ja da ima komercijalizacije krscanstva, kao i u Evropi. Ti si bio u Bostonu.
Iduci put, dobaci ako mozes malo juznije ispod "biblijskog pojasa", ili do Teksasa, Luizijane, Alabame, Dzordzije, Juzne Karoline ...
Da vidis sta je god's country. :D
JThomas

#908 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by JThomas »

i gdje se bolje živi unutar USA, u biblijskom pojasu ili na obalama?
Hafis

#909 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Gojeni H wrote: Iduci put, dobaci ako mozes malo juznije ispod "biblijskog pojasa", ili do Teksasa, Luizijane, Alabame, Dzordzije, Juzne Karoline ...
Da vidis sta je god's country. :D
Tu se slažemo. To su...hajdemo reći malo ''tradicionalniji krajevi''....i stvar dosta liči na našu situaciju.
Zato sjever podupire moju teoriju.

P.S.
Odoh u L.A. :)
Gojeni H

#910 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Gojeni H »

Banksy wrote: Lako je s diskriminacijom, ona je konkretna, opipljiva i zakonom zaustavljiva.
Problem je što im je olako i nepromišljeno, za vlastiti sitni trenutni ćar, signalizirano zeleno svjetlo, i to s najvišeg vrha, pa tako cijela zemlja stavljena u položaj taoca. I ne samo da je dato zeleno svjetlo, već su neodlučni stimulirani da im se pridruže:

"Pružili ste Bošnjacima pomoć ne samo u borbi nego u vraćanju svojoj vjeri, svojoj tradiciji, svojim običajima i svojoj kulturi.

Zbog toga je pomoć islamskog svijeta za ovaj narod, koji se nalazi na granici islama i hrišćanstva, i dalje neophodna, i biće neophodna dok islam ne pobijedi na ovom svijetu!"

- za pripadnike odreda El-Mudžahid general Rasim Delić

Danas, kad stvari ubrzano izmiču kontroli, vrh i dalje zatvara oči čekajući, valjda, Madrid, London i Pariz na svojim ulicama.
Vladajući SDA i BI apsolutno su nesposobni da se izbore s ovim problemom, a pritom je i vrlo upitno imaju li uopće želje da problem riješe.
Kako stvari danas i u budućnosti stoje, scenario može biti samo onaj najcrnji, ja ne vidim izlaz i ne vidim da bilo ko ulaže i minimum napora da se stvari riješe.
Mislim da pretjerujes. Slazem se da BI i svi ostali koji donose nekakve odluke u ovoj zemlji, nemaju pojma kako da rijese ovaj problem.
Ali, ne vidim ja tu nikakvog ohrabrivanja. Mozda pogledi na drugu stranu i to je sve.

Isto tako mislim da grijesis u vezi EL-Mudzahida.
Ovo sto imamo sada je djelo hora beckih djecaka, i o ovome sam raji govorio mnogo prije Bugojna. Ovi su imali brade od 3 dlake, kad je El-Mudzahid vodio silne bitke po Bosni. Ali su imali kad da se organizuju a onda i radikalizuju.
Mislim da se radi o dvije razlicite grupe, iako se pojedini likovi pojave i na jednoj i na drugoj strani.
Da je sve tako prosto k'o grah, ne bismo danas imali Imamovicevu ekipu na strani Al Nusre, a Bosnicevu na strani ISIL-a.

Da se vratimo na percipirani strah. ISIL je u silovitom udaru na gomilu neodlucnih kamiondzija i lubenicara u unifromama, odjebao iracku vojsku do samog Bagdada. Podvezat' muda pod guzicu i govoriti da problem postoji nece uciniti da taj problem nestane.
Ne moze se samo policija baviti problemom ovih intelektualaca.
IZ, muslimani, obicni gradjani, mjesne zajednice ... svi se moraju boriti protiv ovog zla.
Ali, isto stoji i za otrov na ulicama, pa ne radimo nista. Odnosno, ima negdje tema treba li droge legalizovati ili takvo nesto. :-)
Drustvena neaktivnost je dostigla zabrinjavajuce razmjere. U principu, nista se nikog ne tice.
Gojeni H

#911 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Gojeni H »

JThomas wrote:i gdje se bolje živi unutar USA, u biblijskom pojasu ili na obalama?
Pitaj dzefersona i jeza. Oni su u 'Murici.
Najbolje se zivi u great state of Texas. Zna @kosava. :D
Skijaš

#912 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Banksy wrote:Moraš biti jako plitak ili zadrt da ne shvatiš da vehabije, ili kako već žele da ih se zove, najveću štetu nanose upravo Bošnjacima, muslimanima, a vodu navode na mlin svima koji ne žele jedinstvenu, demokratsku, multietničku Bosnu i Hercegovinu.
Ne možemo generalizirati. Većina vehabija, ogromna većina vehabija poštuje zakone i ne može se na nepravdu odgovoriti nepravdom.
asurbanipal

#913 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by asurbanipal »

Chisum wrote:
Od tih sitnih piljara, a uzimajuci u obzir milje iz kojeg su izmigoljili na povrsinu (dovedeni na vlast), nije se ni moglo ocekivati mnogo - davali su upravo onoliko koliko se od njih i trazilo kada ih se dovodilo na vlast... njihove "vizije" zavrsavale su avlijskom kapijom, tamo gdje zavrsavaju vizije nasljednika im.

... ALI! Sreca u krvavoj nesreci, pa je rat je poceo 92. godine, a ne juce, pa ova zemlja jos uvijek nije bila repa bez korijena, jos uvijek su u njoj zivjeli oni koji ne sanjaju tek do prvog coska i avlijske im kapije, te je ipak ostalo nesto, nesto za cim i danas posegnemo kad pozelimo, makar i u nekom suludom zanosu, poceti pricu o Bosni.

Pomalo mi je smijesno uopste razgovarati na ovu temu s ovom obezglavljenom balavurdijom, kojoj istorija pocinje kojih desetak-petnaest godina unazad, i koja bi, da se nju pita, davno stavila potpis na fildzan drzavu i sve ono o cemu su ustase i cetnici decenijama sanjali... Odavno ovaj jadi i bijeda, kojoj su vec zaboravljeni heroji ostavljali ovu zemlju u amanet - ne znajuci kakvom je jadu ostavljaju - odavno je ta bijeda prestala da sanja Bosnu kakvu smo mi sanjali te 92. godine, i prihvatila igru bjelocarapasa iz kamenjara i brace im vashljive, s krtsom i cetiri ocila, i Drazom na majici...

Ovi ulojeni vehabijski babuni, koji se dice tim sto su "prerasli" pricu o ovoj zemlji, njene zastave, zakone, a prosjecan im je Bosnjak "tagut" (ili kako ih to ovi majmuni vole da nazovu), a brat je neki nepismeni mandov iz Islamabada - oni su najbolji pokazatelj ovoga o cemu govorim.

Zamisli zemlju kojoj je, nazalost, ekstremni nacionalizam odavno stvarnost i sudbina, pa s jedne strane imas imas one koji sanjaju Velike Srbije i Hrvatske, a s druge, majmune koji pred kamerama spaljuju bosanske pasose i porucuju da je Kalifat sudbina, a za Bosnu ih, kao Bosnu, zivo zaboli ... I kome su onda takvi prijetnja, osim I JEDINO Bosnjacima.

Svaka čast :thumbup:
Hafis

#914 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
Banksy wrote:Moraš biti jako plitak ili zadrt da ne shvatiš da vehabije, ili kako već žele da ih se zove, najveću štetu nanose upravo Bošnjacima, muslimanima, a vodu navode na mlin svima koji ne žele jedinstvenu, demokratsku, multietničku Bosnu i Hercegovinu.
Ne možemo generalizirati. Većina vehabija, ogromna većina vehabija poštuje zakone i ne može se na nepravdu odgovoriti nepravdom.
I velika većina, ogromna većina tzv. četnika i ustaša poštuje zakone (imaju uredne prometne i vozačke dozvole, plaćaju poreze, račune u prodavnici, birtiji i ljekarni, dijele napojnice, odlažu smeće u kontejner, ustaju starijim u autobusu, kažu dobro jutro u prolazu...) pa se opet svi generaliziraju kao negativci.
I tu se može govoriti o stigmatizaciji i nepravdi.
Bodkin

#915 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Bodkin »

Hafis wrote:

Americsu izrazito religiozni. Poenta je sto prakticiranje religije u americi nije ovako ekstremno i ne kosi se sa drzavnim pravilima
Hafis

#916 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Bodkin wrote:
Hafis wrote:

Americsu izrazito religiozni. Poenta je sto prakticiranje religije u americi nije ovako ekstremno i ne kosi se sa drzavnim pravilima
Ili da preciziramo: imaju mnogo kvalitetniji odnos prema religiji.
Ovo u nas, ova kristijanizacija i islamizacija društva koja se počela dešavati od 1990. godine, jedinstven je svjetski primjer kako neprimjerena i neracionalna upotreba religije može veoma destruktivno djelovati na jedno društvo, u jednom relativno kratkom vremenskom razdoblju.
VjecitiStudent

#917 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by VjecitiStudent »

Chisum wrote:
Od tih sitnih piljara, a uzimajuci u obzir milje iz kojeg su izmigoljili na povrsinu (dovedeni na vlast), nije se ni moglo ocekivati mnogo - davali su upravo onoliko koliko se od njih i trazilo kada ih se dovodilo na vlast... njihove "vizije" zavrsavale su avlijskom kapijom, tamo gdje zavrsavaju vizije nasljednika im.

... ALI! Sreca u krvavoj nesreci, pa je rat je poceo 92. godine, a ne juce, pa ova zemlja jos uvijek nije bila repa bez korijena, jos uvijek su u njoj zivjeli oni koji ne sanjaju tek do prvog coska i avlijske im kapije, te je ipak ostalo nesto, nesto za cim i danas posegnemo kad pozelimo, makar i u nekom suludom zanosu, poceti pricu o Bosni.

Pomalo mi je smijesno uopste razgovarati na ovu temu s ovom obezglavljenom balavurdijom, kojoj istorija pocinje kojih desetak-petnaest godina unazad, i koja bi, da se nju pita, davno stavila potpis na fildzan drzavu i sve ono o cemu su ustase i cetnici decenijama sanjali... Odavno ovaj jadi i bijeda, kojoj su vec zaboravljeni heroji ostavljali ovu zemlju u amanet - ne znajuci kakvom je jadu ostavljaju - odavno je ta bijeda prestala da sanja Bosnu kakvu smo mi sanjali te 92. godine, i prihvatila igru bjelocarapasa iz kamenjara i brace im vashljive, s krtsom i cetiri ocila, i Drazom na majici...

Ovi ulojeni vehabijski babuni, koji se dice tim sto su "prerasli" pricu o ovoj zemlji, njene zastave, zakone, a prosjecan im je Bosnjak "tagut" (ili kako ih to ovi majmuni vole da nazovu), a brat je neki nepismeni mandov iz Islamabada - oni su najbolji pokazatelj ovoga o cemu govorim.

Zamisli zemlju kojoj je, nazalost, ekstremni nacionalizam odavno stvarnost i sudbina, pa s jedne strane imas imas one koji sanjaju Velike Srbije i Hrvatske, a s druge, majmune koji pred kamerama spaljuju bosanske pasose i porucuju da je Kalifat sudbina, a za Bosnu ih, kao Bosnu, zivo zaboli ... I kome su onda takvi prijetnja, osim I JEDINO Bosnjacima.

Briljantno!

Nema dileme, u ovom trenutku vehabije predstavljaju jednaku opasnost po opstanak BiH, kao i ustaško-četnički separatistički pokreti.
Zabijanje glave u pijesak i dalje ignorisanje ovog problema nas nigdje odvesti neće.
Hajvan

#918 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hajvan »

:thumbup: u sridu.
Hafis

#919 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Sve se udružilo protiv bosanskih patrijota. Evo hajde ti ustaški i četnički separatistički pokreti, ali evo i vehabije.
U ovakvoj situaciji bi i Ljubiša Samradžić podigao ruke u zrak i predao se mrskim švabama.
Chisum

#920 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Chisum »

Ima vas, raznih govana, sto jest - jest.

Ne znam za Smokija, ali nekako cemo i ovo preturiti preko glave.
Hafis

#921 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Chisum wrote:Ima vas, raznih govana, sto jest - jest.
Kako da nema. Doduše ima i u vas svakakvih. Ne bi ove teme ni bilo da nije tako
Cherry-Cherry

#922 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Cherry-Cherry »

Nema dileme, u ovom trenutku vehabije predstavljaju jednaku opasnost po opstanak BiH, kao i ustaško-četnički separatistički pokreti.
Zabijanje glave u pijesak i dalje ignorisanje ovog problema nas nigdje odvesti neće.
:thumbup:
Ovo kad kažeš ispadaš srbin, četnik, salonac, Karadžić...
parangal_

#923 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by parangal_ »

Cherry-Cherry wrote:

vehabije ne predstavljaju opasnost po opstanak bih. da se njih pita oni bi samo ukinuli demokratiju i uveli serijat, a bih ne bi dijelili.

opasnost po opstanak bih predtavljaju nacionalisti, ali ne samo ustasko-cetnicki vec i bosnjacki.
Cherry-Cherry

#924 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Cherry-Cherry »

parangal_ wrote:
Cherry-Cherry wrote:

vehabije ne predstavljaju opasnost po opstanak bih. da se njih pita oni bi samo ukinuli demokratiju i uveli serijat, a bih ne bi dijelili.

opasnost po opstanak bih predtavljaju nacionalisti, ali ne samo ustasko-cetnicki vec i bosnjacki.
Samo to? Oh, pa to je sjajno. :-D

:run:
MyTao

#925 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by MyTao »

Hafis wrote:
Gojeni H wrote:
Hafis wrote: Svugdje u normalnom svijetu bilježi se trend pada interesa za vjersko (s posebnim naglaskom na ''normalnom'') i koji je obično u negativnoj korelaciji sa standardom - veći standard, manji upliv religije u društvu.
Po 100-ti put se ne slazem. Amerikanci su izuzetno religiozni ljudi. Najjaci su industrijski i vojno.
A kakve oni vehabije imaju :-) ... kaze frajer: "Katolici nisu krscani!" - cista obraza k'o da ga je Angelina uzela pod ruku.
Ma daj. Jesu ali u filmovima.
Vjera se u većine svodi na božićnu kupovinu i farbanje jaja. U crkvu jednom godišnje ili još rjeđe, i bog te veselio.
Doduše, imigranti su zajebaniji, poglavito ako se okupljaju u zajednice (latino ameri, afro i azijski muslimani). Ali i u drugom koljenu i to nestane.

Uostalom, po broju novosagrađenih bogomolja na broj stanovnika u zadnjih deset godina, BiH je svjetska velesila.
Uveo bih ja zakon - hoćeš lokaciju za bogomolju i urbanističku suglasnost? Može, kako da ne. Usput ćeš uz nju morati napraviti i jedan solidan parkić s pratećim sadržajem, a može i malo igralište za basket i sl. - I još ćeš ga ti održavati usput.
Posjeti nekad Bible belt sto cini 1/3 Amerike... da vidis sta su fanatici.
Locked