Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bujrum majstore

#901 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

A gdje je bio Zlatni Rez u doba Pangea-e? :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Chagalj

#902 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:A gdje je bio Zlatni Rez u doba Pangea-e? :)

ovo pitanje je isto kao kad bi pitao gdje je zlatni rez u embrija covjeka, nije ga bilo kao sto tad nije bilo zlatnog rez kad je u pitanju mekka, kad ni mekke nije bilo tad, tad je zemlja bila u razvoju kao sto je embrij covjeka u razvoj koji ide prema zlatnom rezu.
vatrogasac

#903 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

Leo_alfa wrote:
vatrogasac wrote:
Leo_alfa wrote:Evo sad pitanje za vjernike.

Da li biste vi licno nesto promijenili u religiji kojoj pripadate? Da li smatrate da je vasa religija savrsen sistem? Ako ne, zasto?
Ovo je dobro pitanje, ali ne bih ja da odgovor vulgarizujem sa par svojih rečenica. Morao bih početi od Gazalija do današnje uleme. Otprilike slično Durakovićevom intervjuu od neki dan.
Ne pitam za "Markove konake", nego cisto za par pojedinosti. Ali ok, vidim da imas odredjenu kritiku, svakako pozitivna stvar.
Ovo bi se moglo proširiti na mnogo toga upravo zato što je ummet to iskustveno prošao. Pa evo samo djelić...
Na predavanju o Poslaniku, a. s., održanom početkom godine, kazali ste da se mi kao "muslimani moramo više posvetiti svom vremenu i svojim zadacima kroz prizmu ličnosti Muhammeda, a. s.," te da "najčešće griješimo kada Poslanikov korpus, život i sunnet limitiramo i ograničavamo..." U tom kontekstu, koje su to današnje greške koje Vi uviđate, a na njih treba skrenuti pažnju?

- Ono što nazivamo islamskim svijetom (sada ne postoji Ummet kao zajednica u čvrstome jedinstvu) danas je u dramatičnoj situaciji, gotovo da je pred samouništenjem. Cijeli tzv. islamski svijet danas je u plamenu, u totalnoj destrukciji. Djelomično je to posljedica judeokršćanskog ili zapadnjačkog antagoniziranja prema islamskom svijetu (koji sa svoje strane odgovara radikalnom reakcijom talibanskoga tipa), ali je to posljedica još većim dijelom nesposobnosti islamskoga svijeta da u sebi samome, u tradiciji i odnosu prema modernitetu, pronađe spasonosno rješenje te da mirno, sa mnogo samopouzdanja, solidarnosti, uzajamnog razumijevanja, što je inherentno pojmu Ummeta, ali i s razumijevanjem nužne raznolikosti svijeta, kroči u budućnost. Među glavne vinovnike stanja u kome se nalazi islamski svijet (i toj sintagmi moramo oduzeti svaku vrstu jedinstva kao atribut) ubrajam njegovu ulemu, što izgleda, zaista, paradoksalnim, jer bi ulema, po prirodi stvari, morala voditi taj svijet naprijed a ne u konflikte. O tome sam govorio početkom ove godine u dvorani Doma Armije BiH. Naime, ulema je Poslanika, a. s., i prvu generaciju muslimana, ili prve dvije generacije, odredila kao limitirajući faktor, kao non plus ultra, pa se njihove riječi i njihovi postupci (a to je 7. ili 8. vijek!) utvrđuju kao apsolutne, posvećene norme, a to je zastrašujući izvor konzervativizma, ili zaostalosti. To je pogrešno shvaćanje i ajeta u kome se Poslanik, a. s., određuje kao „uzor prekrasni". Da skratim, stalno govorim o tome kako je pojam „uzora" dinamička, a ne statička kategorija, odnosno da bi današnji muslimani morali biti avangardni u svome vremenu onako kako su Poslanik, a. s., i njegovi prvi sljedbenici bili avangardni u svome vremenu. Jedino to je pravilno razumijevanje Poslanika, a. s. i ashaba kao uzora, a ulema to nije shvatila.
Towelie

#904 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Dozer wrote:Super.
A kako objasnjavate stara vikinska naselja u Norveskoj, koja su gradjena na tacno odredjenim i identicnim razdaljinama, okruzena zemljanim nasipima u savrsenom krugu koji i danas traju, i koja imaju po 4 ulaza postavljena milimetarskom preciznoscu u odnosu na strane svijeta, kao i do 100 puta jace magnetno zracenje od okoline?

Ili, vrlo slicne stvari po pitanju piramida u Egiptu?

Islam, koliko je meni poznato, kao ni Kur'an, tada nisu postojali. A ove stvari se tu i ne spominju...

Da li se u Kur'anu igdje spominju Uskrsnja ostrva, Stonehedge, Maui, Naska i ostale slicne stvari koje takodjer imaju i te kakve poveznice sa vikinskim naseljima i piramidama?

Kako vi to objasnjavate, a ovo su sve naucno dokazane stvari?
Istorija je ciklicnog karaktera. Bile su civilizacije mnogo pre zvanicne istorije koje su verovatno bile na vecem stepenu razvoja od naseg pa su dozivele neku vrstu kataklizme.
Chagalj

#905 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

fantastican dokumentarac o nereligijskim dokazima postojanjima Boga , dokazi iz prirode i univerzuma. obradjiva se i teorija evolucije, uglavno toplo preporucujem svima da pogledaju :thumbup:
Last edited by Chagalj on 29/08/2014 12:31, edited 1 time in total.
Bujrum majstore

#906 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Chagalj wrote:

ovo pitanje je isto kao kad bi pitao gdje je zlatni rez u embrija covjeka, nije ga bilo kao sto tad nije bilo zlatnog rez kad je u pitanju mekka, kad ni mekke nije bilo tad, tad je zemlja bila u razvoju kao sto je embrij covjeka u razvoj koji ide prema zlatnom rezu.
Zemlja bila u razvoju, rece moj drug Chagalj?
Ovo je za anale, hvala kralju! :)

Chagalj

#907 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:

Zemlja bila u razvoju, rece moj drug Chagalj?
Ovo je za anale, hvala kralju! :)

IcedMFEarth

#908 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Towelie wrote:
A kako objasnjavate stara vikinska naselja u Norveskoj, koja su gradjena na tacno odredjenim i identicnim razdaljinama, okruzena zemljanim nasipima u savrsenom krugu koji i danas traju, i koja imaju po 4 ulaza postavljena milimetarskom preciznoscu u odnosu na strane svijeta, kao i do 100 puta jace magnetno zracenje od okoline?

Islam, koliko je meni poznato, kao ni Kur'an, tada nisu postojali. A ove stvari se tu i ne spominju...

Da li se u Kur'anu igdje spominju Uskrsnja ostrva, Stonehedge, Maui, Naska i ostale slicne stvari koje takodjer imaju i te kakve poveznice sa vikinskim naseljima i piramidama?

Istorija je ciklicnog karaktera. Bile su civilizacije mnogo pre zvanicne istorije koje su verovatno bile na vecem stepenu razvoja od naseg pa su dozivele neku vrstu kataklizme.
Assassins Creed teorija :D
Dozer

#909 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Pa da, sve je ciklicno... Vjeroravatno sad negdje treba da ocekujemo povratak dinoasura?
Ili, mozda, ponovno spajanje kontinenata?

Sta ce biti sa "zlatnim rezom" za nekih 1-2-5-10 hiljada godina, kad se kontitnetni jos ispomjeraju?
NIN

#910 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Chagalj wrote:

A jesi li uzeo u obzir da se kopno i dalje krece, tj. da Arapsko poluostrvo konstantno klizi ka sjeveru sto ce reci da Meka polako izlazi iz tog zlatnog reza?
RNG_25

#911 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Dozer wrote:@RNG_25
Koje li su to "ljudske obaveze"? Sreća pa imaju zakoni koji tjeraju ljude da imaju neke obaveze, inače bi vidjeli šta su "ljudske obaveze". I čuj "grijeh" bez vjere. OK.
Ja cu samo na ovo...
Ljudske obaveze su (oduvijek, ukljucujuci i vrijeme prije islama, katolicanstva i judaizma):
- Opstanak
- Produzenje vrste
- Briga o potomstvu (nekad samo hrana, danas i hrana, i odjeca i obuca, i skolovanje, itd. )
- Biti posten
- Doprinijeti zajednici u kojoj zivis (oduvijek, i u svakoj vrsti na planeti)
- Ne dirati druge ni na koji nacin, pogotovo ne na nacin na koji ne zelis da i sam budes diran (oduvijek)

Dovoljno? U svemu ovome religija je ocit visak. Ovo su sasvim normalne i prirodne stvari, i meni ne treba nikakva religija da bi mi rekla da ovo moram uraditi. Samim tim, religije su samo preuzele neke prirodne stvari, i pripisale ih sebi, kao da su ih one izmislile. A nisu.
Religija se ne bavi samo tim stvarima. Jasno je da se može zakonom sve to definisati i da ne treba religija kao argument za to. Mada, ne vidim produženje vrste kao obavezu i nadam se da se neće zakonom tako šta "narediti" :D Ali dobro, rekao bih da se slažem s tobom, suštinski.
irac300

#912 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Towelie wrote:

Uz kur'an se pomalo obrađuje i Daniken? :D
Maxxtro

#913 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Maxxtro »

cLo wrote:
Maxxtro wrote: Zao mi je, ali je ovo matematicki neispravno, pa moze biti interesantno jedino u domenu naucne fantatstike.
Hajde mi objasni zbog čega je neispravno, ako ti nije mrsko...zanima me :)
Prije svega, ako cemo cjepidlacit, broj phi, ili ti zlatni rez, je iracionalan broj, sto znaci da ima beskonacan decimalan zapis, pa je svaka izmjerena duzina koja navodno odgovara zlatnom rezu nuzno aproksimacija. Pitanje je samo na koliko decimala zeli aproksimirat. Ali dobro necemo cjepidlacit, ako je rezultat zaista tacan na tri decimale, tj. 1.618.
Veci problem s ovim mjerenjem je kako se vrsi mjerenje, jer cak i ova aproksimacija zahtijeva ekstremnu preciznost. Prije svega, Google earth ne uracunava elevaciju, nego posmatra Zemlju kao ravnu povrsinu, pa izmjerene duzine nisu ni blizu onih koje bi stvarno morao preci ukoliko putujes. Sto se tice razdaljina, google earth je poprilicno puzdan na male razdaljine, ali kada govorimo o duzina ovih proporcija, preko 5000 km?
Uspio sam pronaci post na google-ovom forumu od jednog uposlenika (https://productforums.google.com/forum/ ... -4HUc-bWqk) gdje kaze:

Google makes no claims as to the accuracy of the coordinates in Google Earth. These are provided for entertainment only and should not be used for any navigational or other purpose requiring any accuracy whatsoever....Google acquires imagery from many different sources with many different file formats, projections and spectral characteristics.

Problem je, kao sto se i iz ove druge recenice da zakljuciti, da kada mjeris velicine ovih proporcija, podaci su nuzno kombinacija razlicitih slika i projekcija. Postoje mnogi problemi s ovim, kao npr. da ponekad iste nisu savrseno poravnate, neke su preciznije izracunate od drugih, pa se greske mnoze. Otidji recimo na http://www.wolframalpha.com/. To je vrlo dobar i pouzdan computational engine koji je btw. napisao vrlo poznat i briljantan matematicar. Ako tamo ukucas "distance from mecca to south pole" (i za sjeverni pol) , dobices malo drugacije brojeve, te ako izracunas proporciju izadje ti 1.62. Koji je od ovih alata pouzdaniji i koliko?

Dalje vidim na ovom video, ako se ne varam da covjek uzima mapu svijeta i racuna proporcije ka istoku i zapadu. Prije svega, covjek uzima eurocentricnu mapu. Ako odes u Ameriku, sve mape koje ces tamo vidjeti stavljaju Americki kontinent u sredinu. Vjerujem da je slicno u Aziji. No dobro, prihvatimo cak i to. Ono za sto autor videa vjerovatno nikad nije cuo je Gaussov Theorema Egregium. Posto je Zemljina povrsina zakrivljena, ne postoji izometricno preslikavanje njene povrsine na ravnu mapu, tj. svaka projekcija ili mapa nuzno distorzira razdaljine. To moze svako vidjeti vrlo lahko, s obzirom da su na ovim standardnim mapama koje koristimo polovi predstavljeni kao horizontalne linije umjesto tacke, pa su i duzine blizu njih poprilicno iskrivljene.
Ako ti nista od ovog sto sam naveo nije dovoljno ubjedljivo, kada se uzme sve zajedno u obzir, aproksimacija postaje sve losija, pa je i tvrdnja, iako interesantna, ako cemo insistirati na matematickoj preciznosti, neispravna.
Dozer

#914 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Drugim rijecima, Kur'an i njegovi navodi su u dosta stvari vec razjasnjeni, ta navodna cuda, a ni matematicki podaci nis ubas toliko tacni.
Mozda u jednom momentu vremena jesu bili, ali upravo iz razloga koje navedoh vezano za kontinente, oni nisu stalni i mijenjaju se.
Towelie

#915 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Uz kur'an se pomalo obrađuje i Daniken? :D
Citam ja svasta, bili biste iznenadjeni. :D
Last edited by Towelie on 29/08/2014 14:03, edited 1 time in total.
Chagalj

#916 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

NIN wrote:
Chagalj wrote:

A jesi li uzeo u obzir da se kopno i dalje krece, tj. da Arapsko poluostrvo konstantno klizi ka sjeveru sto ce reci da Meka polako izlazi iz tog zlatnog reza?
isto kao sto se ono lijepe lice cure na videu krece isto tako van okvira zlatnog reza cim se udje u godine 80, 90, 100 godina ako ih dozivi pa sta ako izadje Mekka van okvira zlatnog reza, a ja sam siguran da ljudski rod nece to dozivjeti jer cemo svi pomrijeti, Smak svijeta ce prije doci nego mekka izadje iz okvira zlatnog reza, a kad Smak svijeta dodje nebitno je jeli mekka u zlatnom rezu ili nije, svako ce se zabaviti o sebi.

vazno je da je mekka sad u zlatnom rezu, kad se lome komplja jeli Kuran od Boga ili nije, jer meni je kristalno jasno da zlatni rez je kao Boziji stembilj u prirodi da je to njegovo djelo, i ne samo to nego sveto mjestu Mekku pozicionira na zlatni rez i ne samo to nego jedinu rijec Bakka(stari naziv za mekku) pozicionira u ajetu na zlatni rez, i ne samo to nego brojeve ajeta i sura pozicionira na zlatni rez, kao da hoce da kaze sve su to moja djela a zlatni rez je stembilj da sam to ja uradio.
Towelie

#918 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

IcedMFEarth wrote:http://www.theforbiddenknowledge.com/wtc/index02.htm

Jel i ovo alahov štembilj :oops:
Pre ce biti Iblisov.
Chagalj

#919 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Allah je zabranio ubijanje nevinih ljudi, to nek je jasno.

Allah kaze:
Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao“ (El-Ma’ide: 32)

ovo je zlatno izvorno islamsko pravilo, sporedi ovo sta Allah kaze a sta rade teroristi ISIL i vidis koliko ih boli briga sta Allah kaze i sta Muhammed kaze. Prvo za sta ce se odgovarati na Sudnjem danu je prolivena krv i namaz.
Maxxtro

#920 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Maxxtro »

Chagalj wrote:...pa sta ako izadje Mekka van okvira zlatnog reza...
Opet ti pricas gluposti, nema nikakvih okvira, radi se o egzaktnom broju. Kao sto se da zakljuciti iz mog prethodnog posta, ako cemo gledati onako odokativno, esteticki, onda mozemo reci i za omjer 1.5 i 1.7 da su u zlatnom rezu, i u tom slucaju za Meku i za mnoge druge lokacije mozemo reci da su u zlatnom rezu, ali ako cemo insistirati na matematici i preciznosti, nema tu nikakvog zlatnog reza.
IcedMFEarth

#921 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Towelie wrote:

Pre ce biti Iblisov.
Trebam malo poraditi na izražavanju, vazda sam pogrešno shvatan :D

Poenta je u tome da se ova numerička "čuda" mogu naći u svemu, samo treba pronaći. Al' Chagalj ne odustaje.
Chagalj

#922 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Maxxtro wrote:
Chagalj wrote:...pa sta ako izadje Mekka van okvira zlatnog reza...
Opet ti pricas gluposti, nema nikakvih okvira, radi se o egzaktnom broju. Kao sto se da zakljuciti iz mog prethodnog posta, ako cemo gledati onako odokativno, esteticki, onda mozemo reci i za omjer 1.5 i 1.7 da su u zlatnom rezu, i u tom slucaju za Meku i za mnoge druge lokacije mozemo reci da su u zlatnom rezu, ali ako cemo insistirati na matematici i preciznosti, nema tu nikakvog zlatnog reza.
sporedi moj post gore gdje slikama i brojevima jasno i precizno dokazem da je mekka na poziciji zlatnog reza, na zemlji isto tako rijec Mekka u ajetu je na poziciji zlatnog reza, kako onda to objasnjavas da se podudara u 4 broja i tamo i vamo

1.618

zasto negiras ove ocite stavri, ja mislim ako budes i dalje negirao nesto sto je ocito a to ce vise odati tebe i pokazati drugima da si neiskren i nesmijes prihvatit cinjenicu. ove stavri su cinjenice, a ko hoce vjerovati ili nece stvar je izbora.
samo budi iskren prema sebi ako nisi prema nama ovdje.

i u tom slucaju za Meku i za mnoge druge lokacije mozemo reci da su u zlatnom rezu, ali ako cemo insistirati na matematici i preciznosti, nema tu nikakvog zlatnog reza
kazem ti poenta je sto je mekka u zlatnom rezu u stvarnosti i sto je isto tako rijec mekka u Kuranu u zlatnom rezu u ajetu, ako se gleda pocetak i kraj ajeta. to su dokazi za ljude koji muckaju svojom glavom, dati od Boga da vjeruju u Kuran da je to njegova knjiga.
Chagalj

#923 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

IcedMFEarth wrote:
Towelie wrote:

Pre ce biti Iblisov.
Trebam malo poraditi na izražavanju, vazda sam pogrešno shvatan :D

Poenta je u tome da se ova numerička "čuda" mogu naći u svemu, samo treba pronaći. Al' Chagalj ne odustaje.
zato sto su mi puni dzepovi municije, i nemogu prestati resetati dokazima :lol:
Dozer

#924 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Allah kaze:
Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao“ (El-Ma’ide: 32)
A "nered na Zemlji cine" svi koji nisu na Allahovom putu, tj. svi koji nisu muslimani, tj. "nevjernici", jel' tako?
šatirana_ljubičica

#925 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

Nije tako, svugdje ima dobrih i loših ljudi.Bez razlike na stavove.
Locked