Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vjesticanametli

#901 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vjesticanametli »

Image

ovdje je poklopljeno auto iz ZG vozac izvucen
muha_sa

#902 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by muha_sa »

MissGump wrote:Loše, loše, loše je ovo sve (ne)organizirano...

oružane snage su trebale biti od jučer ujutro na ulicma, trebale su pomagati ljudima, vreće s pjeskom stavljati oko korita rijeka (koje bi bujice kasnije rasturile sl su trebali biti tu)... ljudi se ne znaju ponašati u ovakvim situacijama, paničare, kada vide vojsku osjećaju se sigurniji... je li itko upozorava ljude da neće smjeti vodu piti danima i danima, da će morati dezinficirati kuće nakon što ih očiste...

loše, loše, loše je sve ovo
dok se dogovore ko ce izdat naredbu--hoce li to biti pripadnik iz reda S, H il B :-)
Skeptic604

#903 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Skeptic604 »

Pozdrav

Ako neko u Sarajevu ima slobodan prevoz (da je besplatan,ipak je humanitarna situacija),treba mi jer nemam prevoza,da prevezem oko stotinjak komada odjece sa dobrinje 2 u centar za promociju civilnog drustva,da se pomogne ljudima koji su u teskoj situaciji...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/apel-gra ... /140515080

Samo ozbiljne ponude,mozete mi ostaviti broj mobitela u privatne poruke,da ja ne ostavljam svoj broj ovdje javno...

Unaprijed hvala

Ado

EDIT: Prevoz je pronadjen,hvala 8-)
Last edited by Skeptic604 on 15/05/2014 16:12, edited 1 time in total.
lua

#904 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by lua »

emmir1 wrote:
lua wrote:Ima li neko od vas ko mi može reći gdje mogu kupiti čamac, iznajmiti ili bilo šta da šaljem u Maglaj. Pokušavala sam preko pika, ali ništa u KS-u.

Dok im čamac stigne vode neće biti.

Ako već planiraš pomoć onda je bolje novčano ili neke stvari bez koji su ljudi ostali u ovim poplavama

Evo u Sarajevu u posljednih 48 sati kiša pada najmanjim intezitetom.

Slaba kiša možemo reći
To sam svakako pripremila. Samo su me prijatelji iz Maglaja zamolili da pokušam nabaviti čamce. Ne mogu ljudi ba više čekati na pomoć da im je da sami sebi pomognu. Eto ako neko ima da mi pomogne, bila bih super zahvalna!
Herr Flick

#905 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

WildRedRose wrote:covjece, doboj sve gori i gori :(

I to se ocekuje jos da vodostaj poraste,dakle bice jos gore
vjesticanametli

#906 Re: Poplave u cijeloj BiH

Image
MissGump

#907 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

muha_sa wrote:
dok se dogovore ko ce izdat naredbu--hoce li to biti pripadnik iz reda S, H il B :-)
jebo ovo, treba bježat iz BiH majke mi... sve je gore i gore... narod će u ovoj situaciji pomoći jedan drugome a onda će zaboraviti na to kad ih počnu zavađat političari

baš mi je nešto teško zbog svih ovih ljudi i svega :sad:
muha_sa

#908 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by muha_sa »

Skeptic604 wrote:Pozdrav

Ako neko u Sarajevu ima slobodan prevoz (da je besplatan,ipak je humanitarna situacija),treba mi jer nemam prevoza,da prevezem oko stotinjak komada odjece sa dobrinje 2 u centar za promociju civilnog drustva,da se pomogne ljudima koji su u teskoj situaciji...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/apel-gra ... /140515080

Samo ozbiljne ponude,mozete mi ostaviti broj mobitela u privatne poruke,da ja ne ostavljam svoj broj ovdje javno...

Unaprijed hvala

Ado
danas ende--rade do 15 :-)

za sutra se dogovorimo, stojim na raspolaganju.
vjesticanametli

#909 Re: Poplave u cijeloj BiH

Image
snaga_znanja

#910 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

Bosna je u Zenici opala 10-15 cm od 14:00. Ako ne bude vise nekih padavina ova noc u Zenici ce proci bez problema, a nadam se i nizvodno...
Blizanac

#911 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Blizanac »

Da slika bude potpuna:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/iskorist ... /140515100

Šta reći, koju posluku porati...
Drinski

#912 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

Vec sam to napisao: kiše će prestati, vec sada se treba razmisljati sta dalje: voda i hrana su kontaminirane, ljetina i pogoni unisteni, kuće pune vode, ljudi su postali socijalni slučajevi, domovi zdravlja su poplavljeni, moraće se formirati narodne kuhinje, satroska naselja, ljudima ce trebati cebad, hrana, voda, odjeća, građ.materijal i alat.
Dajte da bar tu ne omanemo, da to sto prije prevladamo!
Herr Flick

#913 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

7 metara je vodostaj Bosne kod Doboja i u stalnom je rastu.Za taj grad tek dolazi najgore,nažalost :(
VjecitiStudent

#914 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Dobra vijest. Što je više snijega, to je manje vode u vodotocima.
Tyke

#915 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tyke »

Sad saam nazvaaoo drugaricu u Maglaju i zacudila se sto sam je uopce dobio nan mobitel, jer od jutros niko je nije momgao dobitii. Ona nijee u samom centru grada, ali kaaze da je dole havarija, cak ne zna ni gdje joj je brat, ne moze se cuti sa njim, a on zivi u samom centru. Nema cak ni dopunu za kredit gdje kupiti pa eto pomazemo se koliko mozemo.

Kaze da se tamo prica kako neki val iz Kaknja (ako se sjecam) dolazi i da ce skroz sve poplaviti uskoro.
cindrlimindrli

#916 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cindrlimindrli »

Drinski wrote:Vec sam to napisao: kiše će prestati, vec sada se treba razmislajti sta dalje: voda i hrana su kontaminirane, ljetina i pogoni unisteni, kuće pune vode, ljudi su spotali socijalni slučajevi, domovi zdravlja su poplavljeni, moraće se formirati narodne kuhinje, satroska naselja, ljudima ce trebati cebad, hrana, voda, odjeća, građ.materijal i alat.
Dajte da bar tu ne omanemo, da to sto prije prevladamo.
Pa ima li neka institucija, udruzenje...gdje bi se mogla poslati pomoc?
VjecitiStudent

#917 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Tyke wrote:Sad saam nazvaaoo drugaricu u Maglaju i zacudila se sto sam je uopce dobio nan mobitel, jer od jutros niko je nije momgao dobitii. Ona nijee u samom centru grada, ali kaaze da je dole havarija, cak ne zna ni gdje joj je brat, ne moze se cuti sa njim, a on zivi u samom centru. Nema cak ni dopunu za kredit gdje kupiti pa eto pomazemo se koliko mozemo.

Kaze da se tamo prica kako neki val iz Kaknja (ako se sjecam) dolazi i da ce skroz sve poplaviti uskoro.
Javi joj da u Kaknju i Zenici nivo Bosne opada, u Zavidovićima stagnira, 100% je provjereno.
Logovan

#918 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Logovan »

Image
Russki

#919 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Russki »

HAARP...
mO k3

#920 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

VjecitiStudent wrote:
Ha????! I kad se otopi sta onda???. :shock:
Arsene Wenger

#921 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Arsene Wenger »

Prirodne nepogode se dešavaju, sjetite se šta se desilo sa New Orleans-om i kako su Amerikanci kukali zbog slabe reakcije vlasti i sporog dostavljanja pomoći, mislim da je Bush-u tu najviše i opao rejting...
Zato hajmo malo manje kritikovanja i laprdanja a više pružanja konkretne pomoći. Posebno mi stanovnici Sarajeva smo dužni da potegnemo za ostale gradove koji su nastradali. Što prije se počne skupljati pomoć, prije će doći do onih kojima je potrebna. Molim da se ovdje objave mjesta na kojima se može donirati hrana, garderoba i ostale potrepštine. Ovo podržavam: http://www.klix.ba/vijesti/bih/apel-gra ... /140515080 , osim što je primanje pomoći do 3 sata čista sprdačina, jer dosta ljudi su na poslu do 5 ili 6 sati, prema tome...
Ko radi i ko može, treba da da donira bar trećinu od plate, a ko ne donira ništa nek zna da će i njemu trebati pomoć kad tat u životu.
Također ne bi loše bilo da domaći tržni centri kao npr. BINGO pokrenu neku akciju prikupljanja namirnica, npr. da se namirnice za pomoć naplate po jeftinijoj cijeni i ostave odma na kasi...
p206

#922 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by p206 »

mO k3 wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ha????! I kad se otopi sta onda???. :shock:
snijeg se sporije topi nego što kiša pada...zato zemlja može stići upiti taj višak vode
da je bilo snijega zimus , sad ne bi bilo kiše u ovom obimu
NeenaSa

#923 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by NeenaSa »

@vjestice, navedi gdje?
vjesticanametli

#924 Re: Poplave u cijeloj BiH

Image
rekla-kazala

#925 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by rekla-kazala »

Nama ne treba ni jedna institucija i ni jedna agencija jer očito da od njih nema nikakve koristi.
Ako im i ovo oprostimo i zaboravimo poslije povlačenja vode onda stvarno nismo bolje ni zaslužili. :twisted: :twisted: :twisted:
Niti su uradili upozorenje niti sada brinu za evakuaciju ljudi a mogli su i trebali znati do kojeg će nivoa rasti rijeke jer je prognoza o obilnim padavinama bila tačna i blagovremena.
Post Reply