Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
-
tyrdh
#901 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Nisam troll. Tu zivim. I lijepo mi
i Srebrenik je zaista dobar isto.
-
RNG_25
#902 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Glasao bih, ali nema Sarajeva na listi.

- Zatamnjena stakla
#903 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Fina mahala je Vareš. Ne znam čemu se on na listi našao. Olovo isto tako. Ko god je ovu listu pravio nije u Rakovici bio 
- zambaklija
#904 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
novo nastala Opština Krupa na Uni (Une vidjelo nije) najveće naseljeno mjesto Hašani,tu više ni zeca a kamo vuka ili međeda da sretneš

centar grada

centar grada

Last edited by zambaklija on 17/05/2015 16:48, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#905 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Čajniče bez premca, kao iz partizanskih filmova radnja 1943.

- Zatamnjena stakla
- bach
#907 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Vareš. Tužni Vareš.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/dramatic ... /150323135
http://www.klix.ba/vijesti/bih/dramatic ... /150323135
Code: Select all
Situacija u Varešu, predratnom industrijskom središtu, je u najmanju ruku kritična. Budžet općine nedavno je bio blokiran zbog nagomilanog duga većeg od 4 miliona KM, a o dramatičnosti situacije govori i činjenica da je načelnik Avdija Kovačević već nudio ostavku.
Vareš je općina koja je pozicionirana na 42. kilometru sjeveroistočno od Sarajeva, općina koja ima površinu 394 kvadratna kilometra, a prema popisu iz 1991. godine u Varešu je živjelo 22.203 stanovnika.
Nažalost, malo je još pozitivnog što se može reći za današnji Vareš. Prema preliminarnim rezultatima Popisa stanovništva, u Varešu živi 9.556 osoba, što je u odnosu na predratni period drastičan pad koji je zabilježen u rijetko kojoj općini u BiH. Zaposlenih je blizu 1.300, a prosječna plaća iznosi nešto više od 600 KM.
Sve se to odražava i na općinski budžet. Poreska uprava Federacije BiH početkom ove godine blokirala je sve račune Općine s namjerom da naplati dug iz perioda 2001.-2008. koji iznosi nešto više od 4 miliona KM.
“Vareš prolazi kroz jednu od najtežih etapa u svojoj povijesti. Budžet u 2015. godini, uključujući i grantove viših nivoa vlasti, iznosi nepunih 2,8 miliona KM. Međutim, stvarni budžet, odnosno dio budžeta koji mi dobijemo od naplate direktnih i indirektnih poreza, iznosi mnogo manje”, kaže za Klix.ba Avdija Kovačević, načelnik Vareša.
I ovdje, kao i u drugim općinama, poseban problem predstavlja novi zakon o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH, prema kojem Vareš godišnje ubire 294.000 KM indirektnih poreza manje.
Račun Općine deblokiran je nakon potpisivanja Protokola o reprogramu duga. No, u periodu blokade budžeta, sva sredstva je skidala Poreska uprava Federacije BiH, tako da je i time znatno umanjen priliv sredstava u budžet Vareša. Prema potpisanom Protokolu o reprogramu, Vareš bi trebao svaki mjesec u narednih pet godina na ime duga Poreskoj upravi uplaćivati 60.000 KM. Šta će biti kad na naplatu dođe prva rata niko ne zna jer novca nema. A prva rata na naplatu stiže za tri dana.
No, nije budžet jedini problem Vareša. Kratkoročna i dugoročna prognoza zvuče jednako loše.
“Ja ne znam da li se danas uopće može kazati da Vareš ima privredu. Većina privrednih subjekata, počevši od Tvornice rezervnih dijelova, danas su zatvoreni i praktično više ništa nije u funkciji”, kaže Kovačević koji dodaje da većina zaposlenih radi u nekoj od državnih institucija, prvenstveno u Općini, školama itd.
“Istina, imamo nekoliko malih preduzeća koja uspijevaju opstati zapošljavajući po nekoliko radnika, najviše 50-ak”, dodaje Kovačević. Znatan broj radnika radi i u Šumariji, njih stotinjak.
Stanovnici Vareša, oni koji su već odselili iz njega, ali i oni koji još uvijek žive na području Vareša, kažu da je to grad koji odumire. Načelnik Kovačević samo se djelimično slaže.
“Ma gore je. Vareš ne odumire, Vareš bukvalno umire. Njegova klinička smrt jasno se vidi”, kaže Kovačević.
Sve veći broj stanovnika definitivno seli. Jednako je značajan i broj onih koji fiktivno prijavljuju prebivalište u nekoj drugoj općini, posebno na području Kantona Sarajevo. Razlog je jednostavan: ljudi prebivalište prijavljuju na području Kantona Sarajevo jer im to omogućava bolja socijalna prava i zdravstvenu zaštitu. Općinske vlasti barataju podacima da se samo u posljednje tri godine fiktivno odjavilo 1.700 osoba.
Šta će biti znat će se do maja. Načelnik Kovačević već je nudio ostavku, ali ju Općinsko vijeće nije prihvatilo. Ipak, Kovačević je jasno poručio da će u maju, ako do tad ne bude pomoći viših instanci, i definitivno podnijeti ostavku. A činjenica da neki funkcioner u BiH podnosi ostavku dovoljno govori o alarmantnosti situacije. -
Zastozato
#908 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Rogatica je jedno od mjesta koje je najvise nazadovalo, propalo poslije rata. Nacionalna struktura stanovnistva se potpuno promijenila sto je najvise uticalo da ovo inace pitomo i prije rata jedno od najcistijih mjesta bude jedno od najjadnijih. Bosnjaka kojih je bilo 65% u gradu po popisu 1991, skoro da nema. Jedan TPR koji je zaposljavao preko 700 radnika sada zaposljava 20 ljudi koji imaju mizerna primanja. Broj stanovnika u gradu 1991 bilo je oko 9000, sad je oko 5000, sa tendencijom opadanja jer je krajem 90-ih bilo preko 10000. Sada cijela opcina broji mozda malo vise od 10000 stanovnika. Gradska osnovna skola koja je prije rata nosila ima po narodnom heroju "Ragib Dzindo" je imala 2000 ucenika, ta ista skola koja se sad zove "Sveti Sava" ima oko 800 ucenika. Grad je u ratu dosta porusen, veliki broj bosnjackih kuca je potpuno unisteno, a stradali su i drugi objekti. Bosnjacko gradsko naselje Tekija je bilo sravnjeno sa zemljom, nazalost nisam mogao pronaci fotografije koje su se vrtile netom.
Srusena sinagoga u gradu.

Zapusteno bosnjacko gradsko naselje Gracanica.

Nekada lijepo urudjeno setaliste pored rijeke Rakitnice.

Iz zraka izgleda ovako, ne vidi se prava slika.

Najljepsa je kad je prekrije snijeg, a ulice dovoljno udaljene da se ne vidi sva prljavstina i rusevine.

Srusena sinagoga u gradu.

Zapusteno bosnjacko gradsko naselje Gracanica.

Nekada lijepo urudjeno setaliste pored rijeke Rakitnice.
Iz zraka izgleda ovako, ne vidi se prava slika.
Najljepsa je kad je prekrije snijeg, a ulice dovoljno udaljene da se ne vidi sva prljavstina i rusevine.

- cyprus
#909 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Još jednom... Sva mjesta koja se ovdje spominju, nema šanse da mogu u isti koš sa osanskim Grahovom... Grahovo je kategorija za sebe...
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/bo ... tica-banke
- iz dna duše
#910 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Imam ocjećaj da svi nabrajamo mjesta kroz koja smo prošli i u kojima se nismo dugo zadržavali... Meni se tako učinio Mrkonjić grad, u kojem sam bila par puta, poslovno... ali ipak ne mogu reći da je to najjadnije mjesto... Prosto nemam pravo, na osnovu tih mojih par ulazaka u grad. Slično je i sa Glamočom.
Jednom sam sa kolegom bila u zapadnoj Hercegovini, u jednom malom gradiću na granici sa Hr. koje je okruženo kamenom i naš saradnik tamo nam je rekao kako bi bio sretan kada bismo češće navraćali, jer smo nekako češće u gradovima oko SA, a da ostale kontaktiramo više telefonom i mailom, nego lično da se vidimo i pričamo. Kolega koji je sa mnom došao je rekao: "E šta ja mogu kada si "bogu iza nogu". Naš saradnik i zapadne Hercegovine mu je sa smiješkom rekao: "Zavisi i kojeg pravca gledaš, iz moje perspektive je tvoj grad, tj Centrala firme "bogu iza nogu"...
Moj zaključak je da su svi gradovi u BIH jadni, zbog izuzetno jadne situacije u privredi. Kada bi u doslo da napretka u razvoju privrede, ta "jadna" mjesta koja smo nabrojali bi bila puno atraktivnija za život, jer u BiH svako to mjesto ima u blizini neki veći grad, mala smo mi zemljica.
Jednom sam sa kolegom bila u zapadnoj Hercegovini, u jednom malom gradiću na granici sa Hr. koje je okruženo kamenom i naš saradnik tamo nam je rekao kako bi bio sretan kada bismo češće navraćali, jer smo nekako češće u gradovima oko SA, a da ostale kontaktiramo više telefonom i mailom, nego lično da se vidimo i pričamo. Kolega koji je sa mnom došao je rekao: "E šta ja mogu kada si "bogu iza nogu". Naš saradnik i zapadne Hercegovine mu je sa smiješkom rekao: "Zavisi i kojeg pravca gledaš, iz moje perspektive je tvoj grad, tj Centrala firme "bogu iza nogu"...
Moj zaključak je da su svi gradovi u BIH jadni, zbog izuzetno jadne situacije u privredi. Kada bi u doslo da napretka u razvoju privrede, ta "jadna" mjesta koja smo nabrojali bi bila puno atraktivnija za život, jer u BiH svako to mjesto ima u blizini neki veći grad, mala smo mi zemljica.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#911 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
anthraxQ wrote:oni koje sam vidio: najjadniji bosansko grahovo i drvar, u toj konkurenciji moze biti i maglaj.
maglaj doslovno smrdi, zbog natronke.
zenica je medju vecim gradovima u BiH doista najjadniji - ne zbog infrastrukture, tu je cak medju bolji, vec zbog zaista niskih plata i slabe ekonomije grada.
Zenica postala zesci kupleraj po bilo kojem pitanju. Ipak mislim da najvise zabiti ima u onom Kantonu 10. Jednom sam tim putem vozio do HR prema Arzano granici. Tamo nema nista. Brisan prostor. Par sela / mini naselja - nista. Dobro za kakvog kaubojskog filma nista vise.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#912 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Bos. Grahovo je BiH Cernobil samo sto nema "radio" a ima "aktiviteta"cyprus wrote:Još jednom... Sva mjesta koja se ovdje spominju, nema šanse da mogu u isti koš sa osanskim Grahovom... Grahovo je kategorija za sebe...
- kamberovica polje
#913 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Zenica je sjebana na hiljadu načina al mislim da joj nije mjesto u ovom elitnom društvu.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#914 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Zenica je za onakav grad i infrastrukturu prdnula u čabar! Plus ova kriza i "pametna" vlast nepotista i derikoža koji ne daju privrednicima disati od nameta.
- bach
#915 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Zenica, grad i centar - i nekako mogu dobiti prolaznu ocjenu...
Ali sela okolo su jad, čemer i tuga pregolema...
- kamberovica polje
#916 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Pa normalno, kad se sve s tih sela sjatilo u grOd i oplemenilo ga na razne načine.bach wrote:Zenica, grad i centar - i nekako mogu dobiti prolaznu ocjenu...
Slažem se. Još kod zeničkih vlasti postoji neki sjeban sistem prioriteta da su zagađenje, grijanje i čopori divljih kerova na zadnjem mjestu problema, a na prvom stadion , plave vode i imaginarna termoelektrana.Lajavikrelac wrote:Zenica je za onakav grad i infrastrukturu prdnula u čabar! Plus ova kriza i "pametna" vlast nepotista i derikoža koji ne daju privrednicima disati od nameta.
- Ajatolah_
#917 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Pa u poređenju s ostalim većim gradovima - Sarajevom, Banjalukom, Tuzlom, Mostarom - Zenica je vidno najgora. Ali gledajući širu sliku, Zenica dođe tu negdje kao prosjek države.
A sela k'o sela.
A sela k'o sela.
- Domaci izdajnik
#918 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Za većinu gradova u BIH Zenica je Njujork po položaju, infrastrukturi i ostalim mogućnostima za razvoj. Ali eto, bolje je pokrasti danas nego graditi za sutra....
- bach
#919 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ali se pare obrću u Vitezu, Žepču, Tešnju...A Zeničani i dalje rondaju "Zenica radi, Sarajevo se gradi"... i skadiraju kako vole Čelik...Grad sa velikim potencijalima ali strašno mrzovoljnim i zatvorenim ljudima koji ne vole nikoga sa strane...Lajavikrelac wrote:Za većinu gradova u BIH Zenica je Njujork po položaju, infrastrukturi i ostalim mogućnostima za razvoj. Ali eto, bolje je pokrasti danas nego graditi za sutra....
- Domaci izdajnik
#920 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
E to za sa strane se ne bih složio sa tobom. Moj je prijatelj tamo otišao poslom, ostao, oženio se djevojkom druge vjere i nikada ga nije niko ružno pogledao....I mi ekipa smo mu dolazili u stan u početku, išli po Ze klopa, cuga i to, nikad ništa....
- Ajatolah_
#921 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ma glupost, svuda ima svakakvih... gdje god sam se imalo više zadržao, nalijetao sam i na šupčine i na super raju.
- Daryl Dixon
#922 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Mudro zboriš.bach wrote:
A Zeničani i dalje rondaju "Zenica radi, Sarajevo se gradi"... i skadiraju kako vole Čelik...Grad sa velikim potencijalima ali strašno mrzovoljnim i zatvorenim ljudima koji ne vole nikoga sa strane...
- dobar osjecaj
#923 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ljudi su samo ljudi u svim krajevima. Ima ih razlicitih svuda ali u mom okruzenju i medju svim mojim prijateljima Zenicani uvijek vaze za super raju i srdacne ljude. Nikad nisam povezivala ideju mrzovoljnosti sa Zenicom.bach wrote:Ali se pare obrću u Vitezu, Žepču, Tešnju...A Zeničani i dalje rondaju "Zenica radi, Sarajevo se gradi"... i skadiraju kako vole Čelik...Grad sa velikim potencijalima ali strašno mrzovoljnim i zatvorenim ljudima koji ne vole nikoga sa strane...Lajavikrelac wrote:Za većinu gradova u BIH Zenica je Njujork po položaju, infrastrukturi i ostalim mogućnostima za razvoj. Ali eto, bolje je pokrasti danas nego graditi za sutra....
-
Ci-Nick
#924 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Sve površno i netačno.
Čuj Zenica grad zatvorenih i mrzovoljinih ljudi koji ne vole nikog sa strane.
Može se reći da je Zenica grad ljudi sa manje samopouzdanja, agresivnosti, vjere u sebe ali nikako da se radi o ljudima koji ne vole nikog sa strane.
Koliko imate godina ?
Zenica je grad koferaša, doseljenika.
Sedamdesetih godina kad sam išao u osnovnu nije bilo prosvjetnog radnika da nije bio iz Srbije ili Crne Gore.
Vrlo malo je ljudi u Zenici da se mogu "pohvaliti" da su zeničani u trećoj generaciji.
Hiljade ljudi je u Zenicu došlo trbuhom za kruhom i svi su prihvaćeni. Nije Zenica ni Tešanj ni Visoko da ne prihvata ljude sa strane.
Dalje uvrštavati je u najjadnija mjesta je također bezveze. Najbolje vodosnabdjevanje ( Sarajevo je bez vode) , nabolji odvoz smeća ( Mostar je zatrpan smećem) , uređenje parkova, zelenih površina, najbolje sportske terene,.... ono što je u Zenici lošije nego u Sarajevu, Tuzli, Mostraru je obrazovanje i zdravstvo. Ostalo je sve OK.
Love ima koliko ima ništa manje se ne troši nego u Sarajevu isključujući relaciju Bašćaršija-Marijin dvor.
Čuj Zenica grad zatvorenih i mrzovoljinih ljudi koji ne vole nikog sa strane.
Koliko imate godina ?
Zenica je grad koferaša, doseljenika.
Sedamdesetih godina kad sam išao u osnovnu nije bilo prosvjetnog radnika da nije bio iz Srbije ili Crne Gore.
Vrlo malo je ljudi u Zenici da se mogu "pohvaliti" da su zeničani u trećoj generaciji.
Hiljade ljudi je u Zenicu došlo trbuhom za kruhom i svi su prihvaćeni. Nije Zenica ni Tešanj ni Visoko da ne prihvata ljude sa strane.
Dalje uvrštavati je u najjadnija mjesta je također bezveze. Najbolje vodosnabdjevanje ( Sarajevo je bez vode) , nabolji odvoz smeća ( Mostar je zatrpan smećem) , uređenje parkova, zelenih površina, najbolje sportske terene,.... ono što je u Zenici lošije nego u Sarajevu, Tuzli, Mostraru je obrazovanje i zdravstvo. Ostalo je sve OK.
Love ima koliko ima ništa manje se ne troši nego u Sarajevu isključujući relaciju Bašćaršija-Marijin dvor.
- Stjui
#925 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
mislio sam da je g.bach,ozbiljan,iskusniji forumaš,a ono komentari o zenici na nivou nekog bubuljčavog "hordaša"
(smajli da vidite da nismo mrzovoljni)
i koja tačno sela su jad i čemer,g.bach?ili nagađate?
i koja tačno sela su jad i čemer,g.bach?ili nagađate?