cisto srce nece potencirati teme koje su nebitne kako bi gradio argument na tome.
Islam - pitanja i odgovori
- Cherry-Cherry
#901 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
prenosnik
#902 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bila jednom cetvorica po imenu Svatko, Netko, Bilotko i Nitko.
Trebalo je obaviti jedan vrlo vazan posao i Svatko je mislio da ce ga Netko obaviti.
Bilotko je to mogao uciniti, a Nitko nije htio.
Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne zeli obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije ucinio ono sto je mogao napraviti Bilotko.
Trebalo je obaviti jedan vrlo vazan posao i Svatko je mislio da ce ga Netko obaviti.
Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne zeli obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije ucinio ono sto je mogao napraviti Bilotko.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:20, edited 1 time in total.
- zagortenej
#903 Re: Islam - pitanja i odgovori
otac plamenih jezika?prenosnik wrote: skroz suprotno...za razumijevanje "druzine slona" nije ti potreban nikakav istorijski kontekst osim te sure o njima...hadisi i istorije su za one koji nisu razumjeli ajete...ebu leheb...nije uopste cak ni bitno je li on pod tim imenom istorijski postojao, ali je to ime jedino bitno...otac plamenih jezika...ono je kljuc za razumijevanje citave sure, a time i kur'ana...cak ti je prvi ajet dovoljan da razumijes sve sto ti navodni bog porucuje u citavom kur'anu..."propale su njegove ruke i propao je on sam"...bas govorismo kako kradljivci ostaju bez ruku...ostali ajeti sure su samo razrada za one koji nisu razumjeli prvi ajet...
- Kroksica
#904 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hvala Apsi na ovom upisu s kojim se skoro pa u potpunosti slazem i namjeravala sam odgovoriti ovako nekako ali me ti preduhitri. Ne bih rekla da me Dexx pokusao "pokopati" ovim pitanjima, naprotiv, jako mi je drago sto je izasao iz okvira stanadardnih pitanja koja mi se inace postavljaju.apsidejzi wrote:Kako ono ide: jasni i manje jasni ajeti i sta se ono kaze za one koji potenciraju manje jasne ajete i koji im izvrcu kontekst?Dexx1 wrote:
Za kuranijku Kroskicu: ko je navedeni slijepac u suri Abese? Sta je daabetul ard ili zivotinja iz zemlje sto se pominje u suri Neml? Ko su ashabul fil il vlasnici slona i o kojem se to dogadjaju radi? Ko je bio Ebu Leheb?
Naravno odgovori nek budu cisto drzeci se kuranskog teksta.
Nejse:
1) ime slijepca je nebitno. Poenta spominjanja te osobine jeste uklanjanje diskriminacije u drustvu. Poslanik a.s. ima obavezu a i mi svi sa njim, svim ljudima pristupati jednako bez obzira na njihovu poziciju u drustvu.
2) zivotinju iz zemlje ne mozes razumjeti ni iz hadisa osim ako im dadnes bajkoviti prizvuk. Imran Husein je poprilicno dobro objasnio tematiku ali to je previse siroko za jedan post.
3) Ashabul fil je dogadjaj kojem su svjedocili savremenici Muhammeda a.s. Opet pogresno pitanje: ko su? Nebitno ko su, nego je bitno sta su pokusali uraditi i sta se dogodilo, upravo zato sto dogadjaj nije vezan iskljucivo za jednu skupinu nego za sve nas. I ti probaj uciniti isto pa ces isto proci.
4) Ebu Leheb. Opet pitanje koje je nebitno. Srca zeljna smutnje postavljaju nebitna pitanja i stavljaju ih ispred bitnih pitanja. Ebu Leheb je kao i ashabul fil bili savremenici Poslanika. Mogao se on zvati kako hoces.
Hadisi trebaju da budu informativnog a ne zakonodavnog karaktera ali je ortodoksna ulema napravila obrnuto jer im je mrsko da analiziraju Kur'an. Jest, Ebu Leheb je bio Poslanikov amidza i to znam iz hadisa ali to je iskljucivo informacija od koje nemam neke posebne koristi. Naravno, dobro je znati ko je ko, ali ako cemo stani pani, nebitno je. Ono sto je bitno je cistoca srca a cisto srce nece potencirati teme koje su nebitne kako bi gradio argument na tome.
Cistoca srca se spominje u Kur'anu. Kako ce ti znanje o sljepcevom imenu pomoci da ocistis svoje srce kad pokusavas "pokopati" kroksicu na prljav nacin cineci, o ironijo, upravo ono sto nas sura uci da ne cinimo. Postavljas pitanje o njegovom imenu sa istim ciljem koji je kritikovan u suri.
Fino
@Dexx
I ja sam misljenja da navedena pitanja ne moraju imati koncizan odgovor da bi se shvatila sustina ajeta i poruka koja se zeli poslati. Ja tako dozivljavam citav Kur'an.
Sto se tice Ashabil Fil, citala sam davno nekad razne tekstove i teorije koji govore o i analiziraju tu skupinu ljudi, izmedju ostalog naletim da popularna predaja o godini slona, godini u kojoj se navodno Poslanik rodio, uopste ne podudara sa godinom u kojoj se on i rodio. Tekst se oslanjao na neke historijske bitke od kojih se nijedna nije dogodila u godini Poslanikova rodjenja. No, ja nisam neki history freak pa ne znam koliko je to pouzdano. Druga teorija je bila da su Ashabil Fil Lutov narod koji je unisten kamenjima sa nebesa ali ni ta teorija nije bas potpuna jer nije poznato da je Lutov narod bio "vlasnici slona". Elem, opet dolazimo na ovo sto je Apsi govorio, nije ni bitno toliko ko su nego sta su htjeli i sta ih je snaslo.
A Ebu Leheb...ne mora uopste biti vlastito ime, moze biti bilo ko ko odgovara opisu iz sure. Mozda je bio Poslanikov amidza, mozda je i moj, ko ce ti znati. Opet znaci poenta u poruci, detalji nebitni.
- Kroksica
#905 Re: Islam - pitanja i odgovori
Evo par pitanjca za Fellowship of Hadis
Da li smatrate da su poslanici prije Muhammeda as bili muslimani i da li su svi kitabi imali istu poruku? Da li vjerujete u derogaciju objava, npr. da je nesto bilo u Indzilu pa poslije osporeno u Kur'anu?
Eto za pocetak.
Da li smatrate da su poslanici prije Muhammeda as bili muslimani i da li su svi kitabi imali istu poruku? Da li vjerujete u derogaciju objava, npr. da je nesto bilo u Indzilu pa poslije osporeno u Kur'anu?
Eto za pocetak.
- Snake Eyes
#906 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zar nije red da prvo odgovoriš na tebi postavljena pitanja?Kroksica wrote:Evo par pitanjca za Fellowship of Hadis
Eto za pocetak.
Snake Eyes wrote: Znaš li kako je Kuran prenesen? Zašto si protiv odsijecanja ruke lopovu kada je to jasno navedeno u Kuranu?
Znaš li da je odbacivanje jednog dijela Kurana nevjerstvo?
-
RNG_25
#907 Re: Islam - pitanja i odgovori
Šta je nevjerstvo?
- nasa
#908 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ako mislis da li su formalno i doslovno bili muslimani onda ne, sustinski da.Kroksica wrote:Evo par pitanjca za Fellowship of Hadis
Eto za pocetak.
Drugo ne, ne vjerujem, smatram da su Objave jedna drugu nadogradjivale, a ne derogirale sto bi vodilo ka jos jednom zakljucku ali....dossta za sad.
PS I nemoj po @m_i, jedna od rijetkih iskrenih
-
prenosnik
#909 Re: Islam - pitanja i odgovori
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:21, edited 1 time in total.
-
RNG_25
#910 Re: Islam - pitanja i odgovori
To je jedna opasna definicija nevjerstva... bar za one koji istinu znaju.prenosnik wrote:istinu znati, ali prikrivati, da ti ne bi oni koju ju ne znaju (nego o njoj imaju predstave, vjerovanja) ucinili nazao...i da ne bi ti njima i njihovim vjerovanjima za koja su se vezali, cinio nazao...vrijedjao njihova bozanstva...RNG_25 wrote:Šta je nevjerstvo?
-
prenosnik
#911 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
prenosnik
#912 Re: Islam - pitanja i odgovori
- nasa
#913 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nevjera je samo ogranicavanje, zatvaranje samog sebe.
-
prenosnik
#914 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
5 0 5
#915 Re: Islam - pitanja i odgovori
sta je istina? evo ja sam napisao stranicu prije da sa BOG. ko mi ne vjeruje, ceka ga strasna kazna. garantujem ti! a imali ste (i jos uvijek imate) sansu da spoznate ISTINU, i da mi se poklonite. vjerovali, ne vjerovali, vas problem. a nemate pojma koliko cu vas prziti poslije smrti. mozda vam posaljem i kakve leukemije djeci vasoj da umiru u teskim mukama. sjetit ce te se mene u tim situacijama. svi koji imate sansu da vidite istinu a ne vjerujete, platit ce te skupo. one koji sumnjaju volim. dao sam vam razum s kojim se trebate sluziti. klanjate se laznim bogovima. to NE PODNOSIM! podmetnuo sam lazna vjerovanja da vam pamet smutim. kome sam srce i MOZAK zatvorio taj vidjeti ne moze. ali vama, na ovom forumu dajem sansu. ako iskoristite sansu, nagradu cete dobiti.prenosnik wrote:istinu znati, ali prikrivati, da ti ne bi oni koju ju ne znaju (nego o njoj imaju predstave, vjerovanja) ucinili nazao...i da ne bi ti njima i njihovim vjerovanjima za koja su se vezali, cinio nazao...vrijedjao njihova bozanstva...RNG_25 wrote:Šta je nevjerstvo?
razmisli o ovome. volim one koji razmisljaju a ne prihvataju muda pod bubrege.
-
prenosnik
#916 Re: Islam - pitanja i odgovori
-
Dexx1
#917 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pitanja sam postavio i drugoj strani, ne zelim pokopat nikog. Namjera mi je - u ovom slucaju - da vidim kako ce neke stvari razjasniti drzeci se cisto kuranskog teksta i dal ce se ici dosledno u odbacivanju hadisa.apsidejzi wrote:
Cistoca srca se spominje u Kur'anu. Kako ce ti znanje o sljepcevom imenu pomoci da ocistis svoje srce kad pokusavas "pokopati" kroksicu na prljav nacin cineci, o ironijo, upravo ono sto nas sura uci da ne cinimo. Postavljas pitanje o njegovom imenu sa istim ciljem koji je kritikovan u suri.
Dakle tumacenje Kurana Kuranom.. Jedino to tumacenje dosledni kuranisti prihvataju. Npr rijec "asr" u kontekstu vremena se spominje samo u istoimenoj suri i nigdje vise.. Ali u suri Jusuf nailazimo na onog lika sto je sanjao da cijedi vino - "A'SiRu khamra" tako da se uzimajuci u obzir to dolazi do zakljucka da je asr vrijeme koje cijedi insana..
To je ono sto mi je namjera da cujem kao odgovor i u onim pitanjima.. Da se razumijemo. A koji su ajeti jasni a koji nejasni je subjektivna stvar, imas ljudi kojima je cio Kitab muhkem.
A imas i tumacenje da su ashabul fil vojska strasti i sumnji koji namjeravaju napast na Kabu - vjernicko srce a koje uniste ptice - vojska Bozja sa grumenjima zemlje - Njegovom pomoci i podrskomKroksica wrote: Sto se tice Ashabil Fil, citala sam davno nekad razne tekstove i teorije koji govore o i analiziraju tu skupinu ljudi, izmedju ostalog naletim da popularna predaja o godini slona, godini u kojoj se navodno Poslanik rodio, uopste ne podudara sa godinom u kojoj se on i rodio. Tekst se oslanjao na neke historijske bitke od kojih se nijedna nije dogodila u godini Poslanikova rodjenja. No, ja nisam neki history freak pa ne znam koliko je to pouzdano. Druga teorija je bila da su Ashabil Fil Lutov narod koji je unisten kamenjima sa nebesa ali ni ta teorija nije bas potpuna jer nije poznato da je Lutov narod bio "vlasnici slona".)
Rijec ruka u arapskom ima preko pedeset znacenja, tu su ruka kao snaga kao moc, resursi.. Npr za presecanje ruke u ovom smislu vidi u suri Jusuf kako je kaznjen njegov brat Benjamin jer je "ukrao"Snake Eyes wrote: Na osnovu čega drugačije interpretira? Na osnovu nekog drugog ajeta čije značenje nadovezuje ili na osnovu sopstvenog obimnog poznavanja arapskog jezika u kombinaciji sa naučenim Kuranom napamet?
Nesto sto nije vjeraRNG_25 wrote:Šta je nevjerstvo?
-
5 0 5
#918 Re: Islam - pitanja i odgovori
dok god razmisljas svojom glavom a ne vjerujes (bas) svakome na rijec, spasen si.prenosnik wrote:naravno da si bog, ne moras me ubjedjivati...
-
Dexx1
#919 Re: Islam - pitanja i odgovori
I oblak je kafir kad prikrije suncenasa wrote:Nevjera je samo ogranicavanje, zatvaranje samog sebe.
-
Eborg
#920 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da li u Kur'anu ili hadisima postoji ikakva odrednica glede korištenja "islamsko-arapskih" izraza u svakodnevnom govoru? Pretpostavljam da nema ali volio bih biti siguran da to nije sunnet ili nešto slično.
Zanima me zašto ulema, a pogotovo na našim prostorima, forsira takve arapske izraze. Da li je to njihov vid izigravanja pameti pred neukim seoskim svijetom poput onih koji govore o eventima, lookovima i shootinzima ili imaju neko uporište u tome?
Primijetio sam da jako veliki broj ljudi koji se više posvete vjeri naglo promijene svoj rječnik, vjerovatno zbog "druženja" sa takvom literaturom i ljudima tako da ni pod razno ne mogu da kažu: "Svakom vjerniku je takvo nešto grijeh, znali su to i Poslanikovi savremenici i pratioci." već se to pretvori u neke nakaradne konstrukcije poput: "Svakom mu'minu je takvo nešto haram, znali su to i ashabi Poslanika." Ovo je još najblaži oblik no primijetio sam da ima tako apsurdnih korištenja tih izraza da se vrlo često nađem u situaciji da moram da guglam neke riječi iako smatram da imam prilično solidan rječnik. Slažem se da su neke neprevodive i "moraju" se koristiti no više ubijamo sa dinom, ahlakom, mekruhom, kjafirom i slično.
Dakle, čemu "arabizacija" vlastitog poimanja islama? To nam onda dovodi i do "islamskih" imena kada se dobro znaju da postoje samo "lijepa" i "ružna" imena. Npr. nema nikakve razlike između imena Arslan i Leon ali se laički uvijek tumači da Leon "ne može". A npr. Turci u velikom broju slučajeva daju tradicionalna imena još iz predislamskog perioda. Da li onda da i mi očekujemo niz Čengiza, Okura, Oguza, Tadžipa a da bježimo od Svjetlane, Dragane ili nekog sličnog slavenskog imena lijepog značenja?
Zanima me zašto ulema, a pogotovo na našim prostorima, forsira takve arapske izraze. Da li je to njihov vid izigravanja pameti pred neukim seoskim svijetom poput onih koji govore o eventima, lookovima i shootinzima ili imaju neko uporište u tome?
Primijetio sam da jako veliki broj ljudi koji se više posvete vjeri naglo promijene svoj rječnik, vjerovatno zbog "druženja" sa takvom literaturom i ljudima tako da ni pod razno ne mogu da kažu: "Svakom vjerniku je takvo nešto grijeh, znali su to i Poslanikovi savremenici i pratioci." već se to pretvori u neke nakaradne konstrukcije poput: "Svakom mu'minu je takvo nešto haram, znali su to i ashabi Poslanika." Ovo je još najblaži oblik no primijetio sam da ima tako apsurdnih korištenja tih izraza da se vrlo često nađem u situaciji da moram da guglam neke riječi iako smatram da imam prilično solidan rječnik. Slažem se da su neke neprevodive i "moraju" se koristiti no više ubijamo sa dinom, ahlakom, mekruhom, kjafirom i slično.
Dakle, čemu "arabizacija" vlastitog poimanja islama? To nam onda dovodi i do "islamskih" imena kada se dobro znaju da postoje samo "lijepa" i "ružna" imena. Npr. nema nikakve razlike između imena Arslan i Leon ali se laički uvijek tumači da Leon "ne može". A npr. Turci u velikom broju slučajeva daju tradicionalna imena još iz predislamskog perioda. Da li onda da i mi očekujemo niz Čengiza, Okura, Oguza, Tadžipa a da bježimo od Svjetlane, Dragane ili nekog sličnog slavenskog imena lijepog značenja?
-
prenosnik
#921 Re: Islam - pitanja i odgovori
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:22, edited 1 time in total.
-
Eborg
#922 Re: Islam - pitanja i odgovori
Exactly my point. 
Paradoks.
Paradoks.
-
prenosnik
#923 Re: Islam - pitanja i odgovori
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:22, edited 1 time in total.
-
RNG_25
#924 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa kad će više ta kazna, kojom nam prijetiš, ako si zaista Bog?5 0 5 wrote:sta je istina? evo ja sam napisao stranicu prije da sa BOG. ko mi ne vjeruje, ceka ga strasna kazna. garantujem ti! a imali ste (i jos uvijek imate) sansu da spoznate ISTINU, i da mi se poklonite. vjerovali, ne vjerovali, vas problem. a nemate pojma koliko cu vas prziti poslije smrti. mozda vam posaljem i kakve leukemije djeci vasoj da umiru u teskim mukama. sjetit ce te se mene u tim situacijama. svi koji imate sansu da vidite istinu a ne vjerujete, platit ce te skupo. one koji sumnjaju volim. dao sam vam razum s kojim se trebate sluziti. klanjate se laznim bogovima. to NE PODNOSIM! podmetnuo sam lazna vjerovanja da vam pamet smutim. kome sam srce i MOZAK zatvorio taj vidjeti ne moze. ali vama, na ovom forumu dajem sansu. ako iskoristite sansu, nagradu cete dobiti.
razmisli o ovome. volim one koji razmisljaju a ne prihvataju muda pod bubrege.samo je to put spasa. izbor je tvoj.
-
5 0 5
#925 Re: Islam - pitanja i odgovori
evo ti vec sumnjas. to je dobro. to volim.RNG_25 wrote: Pa kad će više ta kazna, kojom nam prijetiš, ako si zaista Bog?