Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#901 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

irac300 wrote:Evo ih napokon, Bolek i Lolek trollovi napokon u tandemu. :D Cirkus u našem gradu. :lol:
Glavna atrakcija jedno feliko zmija udaf! Od glave do rep dugačko 12 metara od glave do rep dugačko čak 16 metara! :lol:
Dope_Man

#902 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Connaisseur Karlin wrote:
jesam imala logiku i filozofiju u skoli :)

ti pises nelogicno,ali nisi svijestan toga :)

dali si imao psihologiju u skoli?
Kao neko ko je zavrsio studij psihologije cu ti reci da supljiras teze. Argument ti je nikakav, mada je to vise stvar filozofije i logike, a ne psihologije. Da, svi imamo iste kognitivne procese, ali rezultat istih nije jednak.

Ako dvojica razmisljaju o postojanju jedna osoba zakljuci: ''Meni se cini da je ovo sve morao stvoriti neko, ja cvrsto vjerujem da postoji taj neko ko je sve stvorio'' rezultat je osoba koju nazivamo vjernikom u nekakvo bozansko bice.
S druge strane, koristeci iste dijelove mozga, iste kognitivne procese, druga osoba zakljuci: ''Nema nikakvog dokaza da postoji nesto vise od stvarnosti, ono sto percipiramo, ili mozemo zabiljeziti instrumentima, je jedino sto i sigurno postoji. Na osnovu onoga sto znamo, postojanje nekakvog bozanskog bica je nelogicno, i kako nema nikakvog dokaza da ono postoji, jedini logican zakljucaj je da, dok se ne dokaze suprotno, takvo bice ne postoji'' - i onda tu osobu, u kontekstu religije/vjerovanja nazivamo ateistom.

Dakle ocito je da mogu postojati i jedni i drugi, kao sto mogu postojati i kosarkasi, i oni koji nisu kosarkasi a i dalje koriste iste misice radeci nesto drugo.
Connaisseur Karlin

#903 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

Dope_Man wrote:

Kao neko ko je zavrsio studij psihologije cu ti reci da supljiras teze. Argument ti je nikakav, mada je to vise stvar filozofije i logike, a ne psihologije. Da, svi imamo iste kognitivne procese, ali rezultat istih nije jednak.

Ako dvojica razmisljaju o postojanju jedna osoba zakljuci: ''Meni se cini da je ovo sve morao stvoriti neko, ja cvrsto vjerujem da postoji taj neko ko je sve stvorio'' rezultat je osoba koju nazivamo vjernikom u nekakvo bozansko bice.
S druge strane, koristeci iste dijelove mozga, iste kognitivne procese, druga osoba zakljuci: ''Nema nikakvog dokaza da postoji nesto vise od stvarnosti, ono sto percipiramo, ili mozemo zabiljeziti instrumentima, je jedino sto i sigurno postoji. Na osnovu onoga sto znamo, postojanje nekakvog bozanskog bica je nelogicno, i kako nema nikakvog dokaza da ono postoji, jedini logican zakljucaj je da, dok se ne dokaze suprotno, takvo bice ne postoji'' - i onda tu osobu, u kontekstu religije/vjerovanja nazivamo ateistom.

Dakle ocito je da mogu postojati i jedni i drugi, kao sto mogu postojati i kosarkasi, i oni koji nisu kosarkasi a i dalje koriste iste misice radeci nesto drugo.
ne supljiram,vec ne razumijes o cemu pisem

nacin razmisljanja ljudskog uma vjernika i ateiste je isti , bez obzira na njihove suportne zakljucke

spiritulanost je pristuna kod svakog ljudkskog bica

a sumanja u vlastitia uvjerenja je pristuna i kod vjernika i kod ateista

kljucni dio price je metafizicki pogled na svijet od strane ateista i vjernika :-D
irac300

#904 Re: Ateizam

Post by irac300 »

Ima li iko da tebe razumije? Glavni argument ti je ''ne razumijete me''. Da nije ipak problem u tvojoj glavi? :D
Connaisseur Karlin

#905 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

irac300 wrote:Ima li iko da tebe razumije? Glavni argument ti je ''ne razumijete me''. Da nije ipak problem u tvojoj glavi? :D
davno je moj fav danac Kirke imao dogovor za takve poput vas:

People understand me so little that they fail even to understand my complaints that they do not understand me.

:D :-D
S4mpion

#906 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Kopernik i Galileo su svojevremeno bili trolovi, ali ipak su njihova dostignuća danas priznata.

Bojim se da ti ljudi ni danas ne bi ništa bolje prošli pored ovolikog broja ljudi(među kojima je i nemali broj ateista), nespremnih na bilo kakav vid nepodobnog mišljenja, pored onih koji se najviše bave govornikom, a najmanje onim o čemu govori.
Zaitsev

#907 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

S4mpion wrote:Kopernik i Galileo su svojevremeno bili trolovi, ali ipak su njihova dostignuća danas priznata.

Bojim se da ti ljudi ni danas ne bi ništa bolje prošli pored ovolikog broja ljudi(među kojima je i nemali broj ateista), nespremnih na bilo kakav vid nepodobnog mišljenja, pored onih koji se najviše bave govornikom, a najmanje onim o čemu govori.
Šta reče brate i osta živ...
fatamorgana

#908 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:Kopernik i Galileo su svojevremeno bili trolovi, ali ipak su njihova dostignuća danas priznata.

Reče zagovornik sihira .... :wink: :sax:
belfy

#909 Re: Ateizam

Post by belfy »

o jebo te zelje. neki cudan rjecnik se koristi kod tebe... trolovi... ja ba... :zid:
broj dva

#910 Re: Ateizam

Post by broj dva »

:skoljka:
Edouard wrote:Nisam se već duže pojavljivo, pa se pitam jel ovo PDF o ateizmu ili religijama.
Gledam, ima tu i starih boraca i prvoboraca, a i novih lica.
Mislio ja da ljudi konačno shvatili pogubnost ateizma za ljudski rod, da je ta tema apsolvirana, a ono, vidim, razvlačenje u nedogled...
---
Treba nas zabraniti, u ime zastite ljudskog roda :lol:
Dope_Man

#911 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Dope_Man wrote:

ne supljiram,vec ne razumijes o cemu pisem

nacin razmisljanja ljudskog uma vjernika i ateiste je isti , bez obzira na njihove suportne zakljucke

spiritulanost je pristuna kod svakog ljudkskog bica

a sumanja u vlastitia uvjerenja je pristuna i kod vjernika i kod ateista

kljucni dio price je metafizicki pogled na svijet od strane ateista i vjernika :-D
Da, niko te ne razumije. Ne razumiju te jer bacas suplju logiku. TVOJ, i SAMO TVOJ zakljucak je da je spiritualnost prisutna kod svakog ljudskog bica. Kod mene ne postoji takvo nesto jer, u skladu sa svojim trenutnim znanjem, nemam potrebu da vjerujem u bilo kakva nadnaravna bica, koncept ljudske duse i slicne stvari koje idu sa spiritualnoscu. Svaki problem, svaki dozivljaj, ima svoj izvor u opipljivom, stvarnom svijetu i to je ono cime se ja bavim.

Spiritualnost je, iz moje tacke gledista, izgovor za osobe da sebi izmisle jednostavno rjesenje problema, bez stvarnog posvecivanja problemu, trazenja uzroka i stvarnog rjesenja. Bilo to kroz religiju ili neku alternativnu new age verziju spiritualnosti, poenta je ista - postici olaksanje jer imamo odgovor i ne moramo se zamarati dalje. Dakle ne, nismo svi spiritualni. A svi i ne sumnjaju u svoje uvjerenje, bar mi se cini da nista zivo ne bi moglo natjerati Smrleta da posumnja da je njegova vjera potpuno ispravna, ili patriotu da je njegova apsolutna istina, kao ni tebe da mozda i nisi izrekao najvecu filozofsku misao na ovom forumu kad si rekao da ateisti ne postoje.
mousstapha

#912 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

Image
S4mpion

#913 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:

Reče zagovornik sihira .... :wink: :sax:
Hajd što reče, al što pogodi.

Što se tiče sihira, nije bitno, i Kopernik je svojevremeno bio zagovornik Sotone, neprijatelj čovječanstva, za Galilea da ne pričam. :mrgreen:
S4mpion

#914 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

I tako...

Ljuti protivnici katoličke crkve i srednjeg vijeka pokleknuše i zauzeše njeno mjesto nekoliko stoljeća poslije. Postadoše skoro isti.
harač

#915 Re: Ateizam

Post by harač »

čovjek se svrsta sa Galileom i Kopernikom :-)
S4mpion

#916 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Jednom rekoše Sotoninom zagovorniku: "Ko si ba ti da proturječiš velikom Ptolomeju?"

Danas je ta srednjevjekovna represija u rukama nekih drugih ljudi, u rukama pokleklih protivnika crkvene represije.
irac300

#917 Re: Ateizam

Post by irac300 »

Ovaj baš fino puk'o. :D Troll level 10. :D
zforumas

#918 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Druze daj i nama sta god da je to :mrgreen:
fatamorgana

#919 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

irac300 wrote:Ovaj baš fino puk'o. :D Troll level 10. :D
Upek'o minus, možda ne nosi kapu!
Zaitsev

#920 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

harač wrote:čovjek se svrsta sa Galileom i Kopernikom :-)
Al' hladno se stavi u koš, ono, upakova sve to i fino se ušuška... :lol:
kerima1

#921 Re: Ateizam

Post by kerima1 »

Zaitsev wrote:
harač wrote:čovjek se svrsta sa Galileom i Kopernikom :-)
Al' hladno se stavi u koš, ono, upakova sve to i fino se ušuška... :lol:
Nije na odmet da cita malo vise o tim velikanima i njihovim djelima kad mu se svidja porediti se sa istima.
Edouard

#922 Re: Ateizam

Post by Edouard »

GAU8 wrote:
Edouard wrote:
Edouard wrote:Nisam se već duže pojavljivo, pa se pitam jel ovo PDF o ateizmu ili religijama.
Gledam, ima tu i starih boraca i prvoboraca, a i novih lica.
Mislio ja da ljudi konačno shvatili pogubnost ateizma za ljudski rod, da je ta tema apsolvirana, a ono, vidim, razvlačenje u nedogled...

GAU8, a šta da pojasnim?
Najvise volim kad se ovako iznesu smjele teze, i onda kad mu kazes deder obrazlozi kako je to zamisljeno, odgovori sa "sta da pojasnim".
Kao da je receno nesto sto se podrazumijeva.

GAU8, da ipak pojasnim onu svoju kako ti reče “smionu tezu” o pogubnosti ateizma za ljudski rod, tezu koja nikako nije teza, već činjenica jasna ko dan, a o kojoj sam i ranije, na drugim PDF-ovima, već pisao.
Naime, ateizam ruši temelje umnosti i moralnosti ljudske stvarnosti. Kako?
Pa ateizam uključuje vjerovanje, dogmu, dakle, bez ikakvog naučnog dokaza i utemeljenja, da na početku i u temelju svih stvari stoji slučajnost i nužnost, a ne razum, odnosno ono što je razumno, i po tome bi zapravo razum bio slučajan nusprodukt onog što je nerazumno, te u konačnici ostaje beznačajnim u oceanu nerazumnog.
Za razliku od tog vjerovanja, abrahamske religije uče da na početku i u temelju svih stvari stoji stvaralačka snaga uma, i ta vjera u razumno utemeljenje svijeta upravo dopušta ljudskom razumu pristup objektivnim istinama.
Nadalje, moral. Moral i ateizam su nespojivi, štoviše, ateizam potkopava moralnost. Kant se dosta bavio moralom, razmišljao i pisao o moralu.
Po Kantu moralni zakon prethodi svakom iskustvu i on je "formalan" i univerzalan i važi za sve ljude u svim društvima i u svim vremenima.
A da bi se moral mogao utemeljiti Kant mora postulirati tri stvari: ljudsku besmrtnu dušu, ljudsku slobodu i Božju opstojnost. Tu se pokazuje zašto ateizam i moral ne mogu zajedno.
Dakle, ateisti osim što po difoltu ne vjeruju u Božju opstojnost, duhovnu stvarnost, besmrtnost ljudske duše, što mene ovdje to njihovo nevjerovanje baš i ne zanima, mene zanima prvenstveno to što oni vjeruju.
A zbog navedenog oni vjeruju, ustvari prisiljeni su vjerovati, kao što rekoh bez ikakvog naučnog dokaza, ali i bez valjanog i imalo prihvatljivog obrazloženja, da se ne samo materijalna priroda koja okružuje čovjeka, već i sve ono specifično ljudsko u čovjeku, a to znači sve što čovjeka kao ljudsku osobu čini drukčijim od ostatka prirode i prirodnoga života, da se jednostavno sve svodi na čistu materijalnu stvarnost, na čisto materijalne procese, na čisto materijalne zakonitosti i organizacju složenih i višeslojnih dijelova. Tu duh, sloboda, mišljenje, osjećaji, savjest, ideje, uvjerenje, nada, ljubav, dobrota, itd., postoje samo u tako organiziranoj materiji, a niti ovise od, niti dolaze iz, niti upućuju na neku objektivnu duhovnu zbilju.
A za sve ovo je, GAU8, zaista potrebna čvrsta vjera, a za potrebnu količinu razuma procijeni sam.
I za kraj, evo izjave baš jednog ateiste, Maxa Horkheimera, poznatog neomarksističkog mislioca i filozofa: „Tendencija prema nečovječnosti raste skupa s iščezavanjem religioznog uvjerenja“
S4mpion

#923 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Edouard wrote: Pa ateizam uključuje vjerovanje, dogmu, dakle, bez ikakvog naučnog dokaza i utemeljenja, da na početku i u temelju svih stvari stoji slučajnost i nužnost, a ne razum, odnosno ono što je razumno....
Nisam čitao sve, ali ovo je jedna od tačnih stvari. Ateizam, u užem smislu, je vrsta vjerovanja u određene teorije koje uglavnom naučno nisu dokazane(niti se nauka na ovom stepenu bavi takvim stvarima), ali za ljude znaju biti poprilično nerazumne, neshvatljive.

Nikada nismo svjedočili nastanku života iz nežive materije, ali mnoštvo ljudi opet vjeruje u to. Nikada nismo svjedočili nastanku nečega iz ničega, ne možemo pojmiti beskonačnost, nastanak prostora i vremena, ali opet su to koncepti u koje neki ljudi vjeruju, a nauka ih uveliko koristi u svojim teorijama.
mousstapha

#924 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

Znači vjernik zamjera ateistima što vjeruju bez naučnih dokaza. :D
Dope_Man

#925 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

S4mpion wrote:
Edouard wrote: Pa ateizam uključuje vjerovanje, dogmu, dakle, bez ikakvog naučnog dokaza i utemeljenja, da na početku i u temelju svih stvari stoji slučajnost i nužnost, a ne razum, odnosno ono što je razumno....
Nisam čitao sve, ali ovo je jedna od tačnih stvari. Ateizam, u užem smislu, je vrsta vjerovanja u određene teorije koje uglavnom naučno nisu dokazane(niti se nauka na ovom stepenu bavi takvim stvarima), ali za ljude znaju biti poprilično nerazumne, neshvatljive.

Nikada nismo svjedočili nastanku života iz nežive materije, ali mnoštvo ljudi opet vjeruje u to. Nikada nismo svjedočili nastanku nečega iz ničega, ne možemo pojmiti beskonačnost, nastanak prostora i vremena, ali opet su to koncepti u koje neki ljudi vjeruju, a nauka ih uveliko koristi u svojim teorijama.
Nauka nema konacni odgovor na pitanje kako je svemir nastao, a medju odgovorima se ne krije ''nastao iz nicega'', jer taj odgovor su vec rezervisale religije koje daju moc nekom bicu da iz apsolutno nicega stvori sve. Ateizam nuzno i ne mora da ima ikakve veze sa naukom, ateizam je jednostavno ovo: Ne vjerujem da postoji bog(ovi) jer nema nikakvog dokaza da postoji. Zamijeni bog sa bilo kojim drugim mitskim/imaginarnim bicem i dobijes istu stvar, ne moras ''vjerovati'' u nekakve teorije da bi rekao da jednorozi ne postoje. A za pitanja na koja ne znas odgovor, kao ateista mozes reci: ''Ne znam.''. Ja ne znam kako je nastao svemir, ja ne znam kako je nastao prvi zivot, ali znam da prica o bogu(ovima) zvuci krajnje besmisleno i ocito je produkt primitivne ljudske psihe, a ne nesto zasnovano na cinjenicama.

I za ovog gore, religije nisu izmislile moral. Moral, ili ono sto zovemo moralom, je nastao kao potreba za prezivljavanje. Nema nista ''nemoralno'' u ubistvu covjeka, ali smo skontali da je bolje da se drzimo u zajednici i jedne druge cuvamo, kako bi prezivjeli protiv vanjskih neprijatelja, bila to druga grupa ljudi ili u to vrijeme zivotinja. Danas je svijet drugaciji, nasa svijest na malo visem nivou, pa smo dovoljno pametni da skontamo da je bolje imati siguran zivot bez straha da ce nas neko ubiti, opljackati i slicno, te zbog toga, zbog opce kvalitete zivota pravimo i slijedimo odredjena drustvena pravila koje nazivamo moralom. Ne treba na bog da nam prijeti, dovoljno smo odrasli da znamo sami sta je dobro za nas, a sta nije.
Post Reply