Banksy wrote:
Taman kako treba. Rijetko je šta u zadnjih 20 godina tako jasno i slikovito prikazalo nas same i ono što smo postali i što danas jesmo, kako je to učinila ova grdobna, sfušerena, prljava, nelegalna, nedovršena, neprilična zgrada. Slika je i prilika to nas samih, u doslovnom i prenesenom smislu i po svim nivoima.
Ma jasta bolan, samo NAMA se to moze desiti, nama i nikom drugom.
Elbphilharmonie, filharmonija u Hamburgu
pocetak radova: april 2007
zavrsetak radova: maj 2010
troskovi projekta: 77 mio € (troskove snosi grad Hamburg, to jest, porezni obaveznik)
bilanca: radovi u punom jeku, svecano otvorenje odgodjeno za juni 2013, novi datum je oktobar 2016, novi proracun troskova 789 mio € - nije greska u tipkanju, ovo je trenutna procjena, mala razlika od 700 i kusur mio € naspram pocetne cijene
Flughafen BER - aerodrom Berlin Brandenburg
pocetak radova: septembar 2006
zavrsetak radova: oktobar 2011
troskovi projekta: 1,7 mrd € (porezni eurici)
bilanca: radovi u punom jeku, svecano otvorenje odgodjeno, ne jednom vec nekoliko puta, novi termin u oblacima, trenutni troskovi 5,1 mrd €
Znam sta ces reci, kako je to neusporedivo, na jednoj strani filharmonija a vamo pisljiv shopping centar. Eh, druze moj, jeste usporedivo. Svaka izgradnja ima projektni plan, pljuni u sake i drzi se termina. A nemoj zaboraviti da ova dva primjera nose pecat kvaliteta 'made in Germany'.
Mozda se javi jos neko iz USA, iz UK, Francuske ili Spanije, dok okom trepnes, napunicemo mi i 10 stranica slicnih primjera. Mozda onda svoju izjavu dopunis, kako je ovo ili ono jasno i slikovito prikazalo nas, uz nas i Njemce, Francuze, Amerikance itd. Kasne i drugi, i to ne malo, pa nikom nista. Tako ce se i radovi u SCC dovrsiti, zidovi se izmalterisati, pokretne stepenice ce proraditi, food-court u punom kapacitetu klopu nuditi. Meni licno je drago sto se centar otvorio. Tuga je, kad se nesto zatvori.