Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Bosna i Hercegovina će u grupi F završiti na ovom mjestu:

1.
60
15%
2.
280
69%
3.
42
10%
4.
22
5%

Total votes: 404

limeni

#901 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by limeni »

bice zanimljivo koliko cemo se takticki pripremiti za ovo prvenstvo jer ce nas svi prostudirati i znati nasu taktiku..
ja da sam selektor pokusao bi iznenaditi argentinu sa formacijom 3-5-2..

-------------Begovic-------------------
------Bicakcic--Vranjes--Spahic------
-Mujdza--------------------------Lulic
----------Rahimic---Kolasinac---------
--------------Pjanic--------------------
------Ibisevic/Miske--Dzeko-------
Sherlock_Holmes

#902 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by Sherlock_Holmes »

Evo da se i ja uključim u raspravu i napišem nešto o Nigeriji.
Unaprijed se izvinjavam na dužem postu.

Vrlo dobra selekcija koju bez ikakvog razloga pojedinci ovdje smatraju kao ispodprosječnu reprezentaciju.

Kao što sam napisao iznad, službeno najbolja reprezetancija u Africi, dakle od svih ekipa iz Afrike mi smo dobili najtežu.
Kupu konfederacija su odigrali solidno, očekivano se vratili kući nakon grupne faze. Deklasirali Haiti, izgubili od Španije i odigrali dobru utakmicu sa Urugvajom (ko je pratio Kup sjetit će se te tekme), mada su izgubili 2:1. Urugvajom čiji su napad činili Forlan, Suarez i Cavani.
U kvalifikacijama za Brazil su imali dosta sreće i dobili dosta lagane protivnike te se kvalifikovali bez puno muke.

Što se reprezentativaca tiče, pomenuti ću samo značajnije.

Enyeama, golman Lillea koji je ove sezone imao niz od 11 utakmica bez primljenog gola i samo stotinjak minuta ga je dijelilo od obranja rekorda francuske lige.
Omeruo (20), defenzivac Chelsea na posudbi u Middlesbroughu, prije toga prošao omladisnku školu St. Liegea.
Yobo, bivši stoper Evertona koji trenutno igra u Fenerbahceu.
Mikel, veznjak Chelsea.
Onazi, veznjak Lazia.
Moses, ofenzivac Chelsea na posudbi u Liverpoolu.
Ameobi, ofenzivac Newcastlea.
Obina, bivši igrač Malage, Intera, West Hama, trenutno u Lokomotivi iz Moskve.
Musa, ofenzivac CSKA.
Emenike, napadač Fenera koji je harao Rusijom igrajući za Lokomotivu. Došao za 13 mil eura, jedan od najboljih napadača Turske lige trenutno. Ove sezone dao 8 golova u 16 utakmica, a uz to još 7 asistencija.
Uche, napadač Villareala koji je u 16 utakmica dao 11 golova. U prosjeku ove sezone daje gol svakih 85 minuta.
Ima tu igrača iz Monaca, Betisa, Celtica, Heerenvena, Cluja...

Nigeriji je igra preko krila jedna od jačih strana jer tu imaju jako dobre igrače. Moses, Obina, Musa, Ameobi.
Sušić preferira takvu taktiku gdje bekovi stoje dosta visoko, a nerijetko su i bočne pozicije neuravnotežene zbog ulaska Pjanića u sredinu/Ibiševića u šesnaesterac, tako da jedan igrač pokriva bukvalno cijelu stranu terena.
To ste svi mogli primjetiti tako da nema potrebe da pametujem dalje.
U većini slučajeva se to isplatilo.
Bekovi izađu visoko tako da se protivnik povuče ispred svog gola i nakon određenog vremena taj pritisak naše reprezentacije urodi plodom.
Sve dok ne dođu reprezentacije koje imaju dobre krilne igrače i dobrog holdera ili dobrog veznjaka sa dugom i preciznom loptom.
Kao recimo protiv Slovačke, gdje je Weiss pravio dar mar po našoj desnoj strani zbog upravo zbog gore pomenutog izlaska bekova i neuravnoteženosti na boku. Iza sebe je imao odlične veznjake u vidu Kucke i Hamšika.
Isto smo vidjeli i protiv Argentine, gdje uopće nisu bili potrebni veznjaci pored super kvalitetnih krila.

Daleko od toga da su nepobjedivi, daleko od toga da treba strahovati od njih, daleko od toga da ja ne vjerujem u kvalitet naše reprezentacije, ali ko god misli da će biti lako, vara se.

Sa 3-5-2 bi nas Argentina rastavila kao onomad istočne komšije.
Timotije

#903 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by Timotije »

Sherlock_Holmes wrote:Evo da se i ja uključim u raspravu i napišem nešto o Nigeriji.
Unaprijed se izvinjavam na dužem postu.

Vrlo dobra selekcija koju bez ikakvog razloga pojedinci ovdje smatraju kao ispodprosječnu reprezentaciju.

Kao što sam napisao iznad, službeno najbolja reprezetancija u Africi, dakle od svih ekipa iz Afrike mi smo dobili najtežu.
Kupu konfederacija su odigrali solidno, očekivano se vratili kući nakon grupne faze. Deklasirali Haiti, izgubili od Španije i odigrali dobru utakmicu sa Urugvajom (ko je pratio Kup sjetit će se te tekme), mada su izgubili 2:1. Urugvajom čiji su napad činili Forlan, Suarez i Cavani.
U kvalifikacijama za Brazil su imali dosta sreće i dobili dosta lagane protivnike te se kvalifikovali bez puno muke.

Što se reprezentativaca tiče, pomenuti ću samo značajnije.

Enyeama, golman Lillea koji je ove sezone imao niz od 11 utakmica bez primljenog gola i samo stotinjak minuta ga je dijelilo od obranja rekorda francuske lige.
Omeruo (20), defenzivac Chelsea na posudbi u Middlesbroughu, prije toga prošao omladisnku školu St. Liegea.
Yobo, bivši stoper Evertona koji trenutno igra u Fenerbahceu.
Mikel, veznjak Chelsea.
Onazi, veznjak Lazia.
Moses, ofenzivac Chelsea na posudbi u Liverpoolu.
Ameobi, ofenzivac Newcastlea.
Obina, bivši igrač Malage, Intera, West Hama, trenutno u Lokomotivi iz Moskve.
Musa, ofenzivac CSKA.
Emenike, napadač Fenera koji je harao Rusijom igrajući za Lokomotivu. Došao za 13 mil eura, jedan od najboljih napadača Turske lige trenutno. Ove sezone dao 8 golova u 16 utakmica, a uz to još 7 asistencija.
Uche, napadač Villareala koji je u 16 utakmica dao 11 golova. U prosjeku ove sezone daje gol svakih 85 minuta.
Ima tu igrača iz Monaca, Betisa, Celtica, Heerenvena, Cluja...

Nigeriji je igra preko krila jedna od jačih strana jer tu imaju jako dobre igrače. Moses, Obina, Musa, Ameobi.
Sušić preferira takvu taktiku gdje bekovi stoje dosta visoko, a nerijetko su i bočne pozicije neuravnotežene zbog ulaska Pjanića u sredinu/Ibiševića u šesnaesterac, tako da jedan igrač pokriva bukvalno cijelu stranu terena.
To ste svi mogli primjetiti tako da nema potrebe da pametujem dalje.
U većini slučajeva se to isplatilo.
Bekovi izađu visoko tako da se protivnik povuče ispred svog gola i nakon određenog vremena taj pritisak naše reprezentacije urodi plodom.
Sve dok ne dođu reprezentacije koje imaju dobre krilne igrače i dobrog holdera ili dobrog veznjaka sa dugom i preciznom loptom.
Kao recimo protiv Slovačke, gdje je Weiss pravio dar mar po našoj desnoj strani zbog upravo zbog gore pomenutog izlaska bekova i neuravnoteženosti na boku. Iza sebe je imao odlične veznjake u vidu Kucke i Hamšika.
Isto smo vidjeli i protiv Argentine, gdje uopće nisu bili potrebni veznjaci pored super kvalitetnih krila.

Daleko od toga da su nepobjedivi, daleko od toga da treba strahovati od njih, daleko od toga da ja ne vjerujem u kvalitet naše reprezentacije, ali ko god misli da će biti lako, vara se.

Sa 3-5-2 bi nas Argentina rastavila kao onomad istočne komšije.
:thumbup: za analizu. Bilo mi je zadovoljstvo procitati.

Siguran sam da niko ni od Papetovih pomagaca nece uraditi bolji posao, bice ovdje i prepisivanja :D !

Igraju ljudi u jakim ligama, s njima igramo u Cuiabi, najtopliji grad, a najvaznija tekma na SP-u.
nKrkan

#904 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by nKrkan »

Pape ima svoje web agente i sve ovo prate ko SDP
Havatar

#905 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by Havatar »

Po izjavama koje daju Nigerijci cini mi se da su nas ni potcijenili i da misle da su vec prosli u osminu finala i ja mislim da ce mnogo teza utakmica biti protiv Irana posto su oni dobra reprezentacija a mi mislimo da cemo sa njima lahko.
velikibrnjo

#906 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by velikibrnjo »

nw znam sta ste se uspanicili i ustrocali
ja se ne sjecam kad su nasi skinuli gace i predali utakmicu
zaorat ce protiv argentine ko da gledam i protiv nigerije
pa niko nije nepobjediv!
ja se bojim da ne podlegnu protiv irana, ono *tace perzijci i taj rad
Kinaski

#907 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by Kinaski »

Bit cemo 4th u grupi, pa sta ?
drug_profi

#908 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by drug_profi »

Pa nista. Prije pola godine bi svi glat potpisali to.
DonVitoN

#909 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by DonVitoN »

Vjerovatno cemo imati najslabije, najnekvalitetnije odradjene pripreme tih 15dana pred samo SP iskljucivo jer imamo strucnjaka i strucni stab jako kvalitetnog sustava za..
Pape kako kaze vjeruje momcima itd.... :roll:
dede merdzane

#910 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by dede merdzane »

Ukoliko bi racunali zadnje rezultate koje su reprezentacije odigrale prije WM kao da su odigrane na njemu, ovu su pozicije koje bi zauzele u grupama. Ukoliko se reprezentacije nisu susretale upisan je rezultat 0:0.

Image
ljevoruki

#911 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by ljevoruki »

limeni wrote:bice zanimljivo koliko cemo se takticki pripremiti za ovo prvenstvo jer ce nas svi prostudirati i znati nasu taktiku..
ja da sam selektor pokusao bi iznenaditi argentinu sa formacijom 3-5-2..

-------------Begovic-------------------
------Bicakcic--Vranjes--Spahic------
-Mujdza--------------------------Lulic
----------Rahimic---Kolasinac---------
--------------Pjanic--------------------
------Ibisevic/Miske--Dzeko-------
Sumnjam da ce Pape igrati sa trojicom nazad, jos vise sumnjam da ce Vranjes uopce ici na SP.
Covjek sada igra za fenjerasa turske 2. lige. :run:
Steta, mislim da je imao potencijal da igra u boljem klubu, povreda ga je zestoko unazadila.
:bih:
AmiĐa_Idriz

#912 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by AmiĐa_Idriz »

dede merdzane wrote:Ukoliko bi racunali zadnje rezultate koje su reprezentacije odigrale prije WM kao da su odigrane na njemu, ovu su pozicije koje bi zauzele u grupama. Ukoliko se reprezentacije nisu susretale upisan je rezultat 0:0.

Image
Čim su Englezi prvi u svojoj grupi to treba bataliti
Kinaski

#913 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by Kinaski »

Zanimljivo stvarno ....
Cudna mi ta Amerika, oni prvi a Portugal zadnji :lol:
ljevoruki

#914 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by ljevoruki »

@Sherlock
Dobro ti ovo. :thumbup:
Nas je problem sto smo prilicno jedno dimenzionalni, nemamo fleksibilnosti u veznom redu da se prilagodimo protivniku ,mi uvijek igramo istu igru bilo protiv Luxemburga ili Argentine.
Drugim rijecima, lako nas je procitati u taktickom smislu.
Bice hebeno, pogotovo protiv Nigerije, brzi su i jaki, mi tu imamo najvise problema.
Kolasinac moze kvalitetno pokriti lijevu stranu po kojoj bi trebao ici Moses ali desno ce biti veliki problem ako bude opet igrali zajedno Miske, Medo i Pjanic. U tom slucaju Mujdza bi sam pokrivao desnu stranu .

Ja bih volio kad bi Pape uigravao u pripremnim utakmicama ovaj sastav:

Dzeko-Ibisevic
Lulic-Pjanic-Hajrovic
Salihovic
Kolasinac -Spahic-Bicakcic-Mujdza
Begovic

4-1-3-2
Salihovic zadnji vezni, nije bas najbolje rjesenje ali drugog nemamo za tu poziciju.
Dva brza krila koji pomazu bekovima i da se pobijemo muski pa bude.
Tipicoti

#915 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by Tipicoti »

Sanjao sam sinoc mi izgubili od Argentine 7:2.....................u goloj vodi se probudio :-x
Odmah se sjetio komsija i debakla:
Sherlock_Holmes

#916 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

ljevoruki wrote: Covjek sada igra za fenjerasa turske 2. lige. :run:
Steta, mislim da je imao potencijal da igra u boljem klubu, povreda ga je zestoko unazadila.
Fenjeraša Superlige Turske, prve lige.
Njegov klub bolje stoji na tabeli nego Ibričićev Erciyespor, tako da to ne treba ništa značiti.
Ako se Vranješ nametne i postane standardan, ne vidim zbog čega ne bi išao u Brazil.
Uz to je bio važan igrač, usljed povrede Mujdže, u prvih 5 utakmica kvalifikacija.
Zbog njegove povrede je priliku dobio Vršajević.

@ljevoruki
Slažem se sa dosta toga što si napisao.

Samo, Salihović je dosta loš na toj poziciji zadnjeg veznog u formaciji koju si postavio. U utakmici sa Slovačkom je tu igrao i po meni je bio dosta loš. Vjerovatno je i Pape to vidio pa ga kasnije pomjerio na bok.
Nema onu refleksnu kretnju i brzo prosljeđivanje lopte koja je potrebna igraču na toj poziciji.

Ove sezone za Hoffenheim je igrao najviše kao lijevi bek, poziciju na kojoj je stasao upravo u reprezentaciji. Pored toga je igrao kao centralni vezni, nešto kao kod nas Medunjanin u ovom zadnjem ciklusu.
Za tu poziciju je idealan Salatić, bar po onome što sam vidio, ali vjerujem da sam ga previše puta pomenuo i nemam namjeru da budem njegov PR na ovom forumu. :mrgreen:
Po meni se kao najbolje rješenje na toj poziciji od trenutnih igrača nameće Rahimić.
Neki spominju Kolašinca, igrao je par puta ove sezone u Schalkeu tu poziciju i pružao partije od prosječnih do loših, ali kako smo imali hronični nedostatak lijevog beka par godina, grijeh je nastaviti krpiti tu pozciju na kojoj Sead igra skoro pa odlično.

Ono što me raduje je da Garcia Pjanića ove sezonu koristi kao nekog box to box veznjaka umjesto klasičnog kreativca iza napadača.
Napredovao je u defenzivnom dijelu igre, što ste mogli vidjeti i sinoć kad je oduzeo loptu Bonucciu, povukao naprijed nakon čega je pao gol.
U prosjeku ima dvije akcije kojima prekida protivničke šanse ove sezone. Ne dvije oduzete lopte, nego dvije ključne akcije u odbrani, a i pored toga 42 šanse je stvorio za svoje igrače. Problem je što je Roma slaba u realizaciji, pa ima samo 4 asistencije.

Neko moje razmišljanje o utakmicama Svjetskog prvenstva je, mada je rano jer forma igrača može biti i bolja i gora do početka, da će će više toga zavisiti od defenzivnog dijela ekipe nego ofenzivnog i da bi trebali više poraditi na odbrani i defenzivnoj igri nego na napadu. Ne da mijenjamo formaciju i počnemo igrati defenzivno, nego da unaprijedimo igru u defenzivi.
Imam osjećaj da će ključna utakmica biti protiv Irana i ona između Nigerije i Argentine jer ukoliko Argentinci dobiju Nigeriju sa većom gol razlikom nego nas a mi izvučemo remi sa Nigerijom i dobijemo Iran pristojnom razlikom, možemo proći dalje i sa 4 boda.
Ovo mi je nekako najrealniji put do osmine finala, relaniji od otkidanja boda Argentini ili ponižavanja Nigerije.
Lično bih bio zadovoljan sa 4 boda bez obzira na ishod, mada je i sam odlazak mnogo znači.
DonVitoN

#917 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by DonVitoN »

Tipicoti wrote:Sanjao sam sinoc mi izgubili od Argentine 7:2.....................u goloj vodi se probudio :-x
Pa sa 6,7 komada mozemo proci ako budemo igrali sa Misimovicem, Ibisevicem, Dzekom i bez DM tj. Medunjanin DM...izgleda nikad pameti mada smo neki dan igrali protiv Arg. ali ono fole mozemo sa dva napadaca napasti dok nam sredina suplja, bekovima treba pomagati itd..ono ne kazem da cemo sa Begovic-4-2-3-1 nesto izvuci tj. do bobe doci ali sigurno necemo izgubiti sa vise od dva razlike i imat cemo igre sigurno vise nego od 4-4-2 gdje do lopte ne mozes doci sa takom sredinom kad uzmemo u obzir da arg. znaju lopte nisu oni Latvija pa mozes hem i oni igraju 4-2-3-1 tj. u napadu se trans. u 4-3-3. Mozemo im parirati samo ako zgusnemo sredinu ionako cemo sanse da stvorimo preko neki prekida nadam se a to da je plod dva spica i bez sredine ne. Isto vrijedi i protiv Nigerije 4-4-2 njima lezi i samo se ceka takva lajicka postavka nadam se da ce ovo nas strucnjak pokusati kroz pripreme da pokusa tj. svoju 4-4-2 sa Dzekom, Ibisevicem, Misimovicem i DM Medunjanin pa bolje prihvatam poraze u tim prijateljskim bas ono reda radi da mu bude jasno da ne moze tako.
Ali kakav je ili mu nece biti jasno ni pored toga svega tj. tvrdoglavost ga pojede..
Nazalost samo mozemo da pobjedimo sami sebe na SP zbog ne strucnost strucnog staba.
Realno je da prodjemo u drugu fazu ali ako ne budemo napraseni u prvoj tekmi jer se gleda gol razlika a svaki gol je bitan (-).
ljevoruki

#918 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by ljevoruki »

@Sherlock
Ja sam i rekao da Salihovic nije najbolje rjesenje za zadnjeg veznog ali da nemamo boljeg u ovom trenutku.
Rahimic moze jedno 20-30 po utakmici, znaci uvesti ga kad zatvaras utakmicu, Zahirovic, realno, nije za ovog nivoa, Medunjanin je dobar igrac ali nije za te pozicije, tog "tvog" Salatica nisam gledao, ne mogu nista reci.
Da imamo jos jednog dobrog stopera, a nemamo, onda bi mogao Spahic na zadnjeg veznog, samo mislim da je to, kod Papeta, neizvodljivo.
Ja bih samo volio da igramo, barem jednu, utakmicu, sa Lulicem i Hajrovicem na krilu da vidimo koliko oni mogu ubrzati protoke lopte i uposliti napadace.
Vidjecemo sta ce Pape odluciti protiv Egipta, hocemo li opet gledati tri playa ili ce nesto promijeniti.
Sherlock_Holmes

#919 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Ma znam da si rekao da nije za tu poziciju, ja sam samo malo prokomentarisao.
Teško da bi i Spahić mogao tu igrati, možda u nekim varijantama, ali kao što kažeš, skoro pa nemoguće.
Od igrača koje je Pape do sad koristio, Zukanovć igra na zadnjem veznom nekad u svom klubu.
Mada bi teško mogao igrati tu sam, možda u kombinaciji sa Medunjaninom. To bi možda i ličilo na nešto.

I ja bih volio da vidim jednom formaciju sa dva klasična krila, imamo zaista dobre krile igrače u Hajroviću, Luliću, Stevanovniću pa i Višći. Još kad bi igrao samo jedan napadač, to bi bilo idealno. Ali izgleda da je i to nemoguće :mrgreen:
Teletubbies

#920 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by Teletubbies »

Tipicoti wrote:Sanjao sam sinoc mi izgubili od Argentine 7:2.....................u goloj vodi se probudio :-x
A ja imam osjećaj da bi Spahić mog'o nešto zasrat na prvenstvu...neki pogrešan pas protiv Nigerije ili nesto sl. :oops: nadam se da griješim :oops:
Romanista 101%

#921 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by Romanista 101% »

Sušić još uvijek ne skautira protivnike u grupi na Mundijalu. Kako kaže, još uvijek je rano.

"Najvažnije mi je da ih vidim uživo. Mi igramo 15. juna protiv Argentine dok 16. igraju Iran i Nigerija. Tada ću ih vidjeti na djelu i snimiti njihovu igru.

da nije mozda rano 16. juna da ih snimas :-?

"Neke kasete njihovih utakmica već imam dok ću druge dobiti" retro-style :thumbup:
DonVitoN

#922 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by DonVitoN »

Romanista 101% wrote:Sušić još uvijek ne skautira protivnike u grupi na Mundijalu. Kako kaže, još uvijek je rano.

"Najvažnije mi je da ih vidim uživo. Mi igramo 15. juna protiv Argentine dok 16. igraju Iran i Nigerija. Tada ću ih vidjeti na djelu i snimiti njihovu igru.

"Neke kasete njihovih utakmica već imam dok ću druge dobiti" retro-style :thumbup:
Jos je rano.... :-) i snimit ce njihovu igru, rano.
Logovan

#923 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by Logovan »

Romanista 101% wrote:Sušić još uvijek ne skautira protivnike u grupi na Mundijalu. Kako kaže, još uvijek je rano.

Kako Pape taktički sve ovo odradi, da protivnici misle da on ne zna a kad dođu utakmice onda će biti silovanja. :izet: :izet:
DonVitoN

#924 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by DonVitoN »

Najgore sto je istina.

Pape blef :roll: how yes no.
biske

#925 Re: Brazil 2014: Grupa F (BiH)

Post by biske »

Dajte ba ljudi da organizujemo papetu da se upozna s vitom.
Post Reply