moras prvo proci onu ciso obuku pa se onda prijaviti za kursisie wrote:Zna li neko kad pocinju kursevi engleski,informatika preko biro-a ?
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
mumy
#901 Re: Jadi nas nezaposlenih
- _mufljuz_
#902 Re: Jadi nas nezaposlenih
ovo je najveci problem - sto te moze odj*bat ko sansku kozu - sto je najgore ima svako pravo....mali_balon wrote:Pametan jest da strepi od deportacije i zabrane ulaska ali sta drugo preostaje. Malo se zeznuto upustati u te vode, to moras sa nekim kome vjerujes i koga znas jer se lako moze desiti da te izrade pa ti ne plate ili te istjeraju na ulicu bez icega itd itd jer ako radis na crno nemas nikakva prava.veze s vezom wrote:Pitam,jer kod mene komsija ide u Norvesku tako,zaradi dosta i vise nego sto bi ovdje.. da radi..jest da je zeznuto..al opet ima neka "primanja".
ko sto rece - moras imat bas covjeka tamo koji ce te ispostovat i na kojeg se mozes oslonit po pitanju placanja i bazne logistike tipa da ti se nadje smjestaj kakav takav i posao
- lavorpunvode
#903 Re: Jadi nas nezaposlenih
ja sam na birou nekih pola godine, malo vise, (u poredjenju s mnogima ovdje to je nista), al vise od nezaposlenosti u depresiju me baca beznadje, jer je tesko da ce se ubrzo ista promijeniti na tom planu.Potočna pastrmka wrote:Koliko ste na birou, tj. koliko ste nezaposleni ? Ja oko 9 mjeseci.
Da li nezaposlenost utiče na vaše zdravlje, u kojem smislu, stres, nemir, depresija ?
besposlena nisam, jer "radim" nesto usput, cisto da ubijem vrijeme, ali bez toga bih definitivno bila puno gore.
stres, nemir.. depresiji se jos uvijek uspjesno otimam. a okolinu ne zamaram tim, jer sam inace tip osobe koja negativnosti cuva za sebe.
- _mufljuz_
#904 Re: Jadi nas nezaposlenih
imam jedan savjet za ove BH nezaposlene - naucite polirat farove na autima i kupite dobar materijal za to - dosta auta novijeg godista ima korodirani film farova koji treba ispolirat + kupit neku busilicu ili originalnu masinu za poliranje - polir plate + zastite za lak i sl jebi ga tu se moze ubit dnevnica za jedan far + malo oglas reklama - ljudi ce to platit.... ha ja....
ja bih to radio al nemam trenutno stalno boraviste pa je to bedak...
ja bih to radio al nemam trenutno stalno boraviste pa je to bedak...
-
mali_balon
#905 Re: Jadi nas nezaposlenih
Od sutra upis za kurs informatike u centru kralj fahd, navodno bit ce testiranje da mogu odrediti u koji je nivo znanja, da neko ko zna nesta ne krece bezveze od nule. Kurs traje jedan semestar
- _mufljuz_
#906 Re: Jadi nas nezaposlenih
ma u bih bih tacno otvorio specialno srednju skolu za networking jarane - tu je lova.....
nista jarane informatika kursevi - nego skola za networking i opleti....
-
mali_balon
#907 Re: Jadi nas nezaposlenih
Evo jedna vrsta networkinga_mufljuz_ wrote:ma u bih bih tacno otvorio specialno srednju skolu za networking jarane - tu je lova.....
Ma treba mi papir, jer sada traze papir o poznavanju rada na racunaru u svim "budzetskim" konkursima.
-
denad74
#908 Re: Jadi nas nezaposlenih
Biro za zapošljavanje ne finansira grafički i web dizajn novim programom i mislim da je to diskriminirajuće za nas koji imamo šanse za posao u tom sektoru. Nemam pojma više pta finasiraju jer u prošlom pozivu su finasirali dokvalifikaciju i tražili plan i program od škola koje u tom periodu nisu ni radile. Živo me interesuje koga finasiraju.
-
aroni
#909 Re: Jadi nas nezaposlenih
Skoro godinu dana sam bez posla, nakon 18 godina radnog staža. Ma ne slažem se da nakon toliko puta lakše padaju odbijenice. Naprotiv, sve više me panika obuzima, jer i ja imam nekoliko odbijenica i puno više prijava na koje niko nikada nije ni odgovorio.mali_balon wrote:@aroni
Ne znamo kooliko dugo is bez posla, te odbijenice nakon 10og puta lakse padaju, ne sikraj se.
Tuzno, sef biroa ti kaze trazi stelu.
Rado, samo kako to da uradim? Kada kliknem na ovo vaše, ništa se ne desi.Rizvan wrote:Fakulteti su poznati po muljažama oko zapošljavanja neakademskog osoblja. Molim te postaj svoju priču i na ovu temuaroni wrote:Evo da i ja podjelim moj jad.
Što više budemo govorili o netransparentnosti i korupciji oko zapašljavanja na fakultetima, imamo i više šansi da se nešto promjeni. U osnovnim i srednjim školama uveli su sistem bodavanja, to isto treba uvesti i na fakultetima.
Mislim da trebate biti senzibilniji po ovom pitanju.Googlerica wrote:nezaposleni,kako prezivljvate,da li idete u narodnu kuhinju?
-
aroni
#910 Re: Jadi nas nezaposlenih
Apsolutno ste u pravu. Eklatantan primjer krivičnog djela. Suditi se sigurno neću, jer i moj muž insistira da ih da sve prijavim Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, http://www.apik.ba/ Sigurna sam da oni imaju i te kako šta provjeriti. Sada mi pade na pamet da možda ne bi bilo loše prijaviti i upravo ovoj Službi gdje ste Vi pokušali se zaposliti. Ova koja je primljena mislim da nema čak ni legalan boravak u BiH. Pokušavam doći do još nekih informacija i onada ću nešto pokušati učiniti. Bilo kako bilo, siguno se neće na ovom završiti. Gospođa koja radi tamo, na fakultetu, bez srama i javno (zajedno sa svojim mužem) se hvali parijateljstvom sa dekanovom suprugom. Samo da još dođem do par informacija..._BataZiv_0809 wrote:aroni wrote:Evo da i ja podjelim moj jad.
Ovako stanje kako je opisano je školski primjer krivičnog djela! Mislim da ne bi bilo zgoreg obavijestiti nadležne institucije. Pa neka se onda fakultet pozabavi time. Mislim da velika većina netransparentnog zapošljavanja i prolazi baš zato što se niko ne žali.
Moj poznanik je imao slučaj poput Vašega. Otišao u instituciju gdje je konkurisao, malo spominjao krivične prijave, pa se i konkurs poništi![]()
Ja sam imao sličan slučaj za konkursom za Službu za poslove sa strancima. Stigla mi obavijest da nisam ušao u dalju proceduru zbog neprilaganja dodatka uz diplomu. Haj što nisam imao ni diplome, nego samo uvjerenje, ali što je ta obavijest došla bez pečata
-
mali_balon
#911 Re: Jadi nas nezaposlenih
Da vam ne istekne rok za zalbu dok vi cekate informacije.aroni wrote:Apsolutno ste u pravu. Eklatantan primjer krivičnog djela. Suditi se sigurno neću, jer i moj muž insistira da ih da sve prijavim Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, http://www.apik.ba/ Sigurna sam da oni imaju i te kako šta provjeriti. Sada mi pade na pamet da možda ne bi bilo loše prijaviti i upravo ovoj Službi gdje ste Vi pokušali se zaposliti. Ova koja je primljena mislim da nema čak ni legalan boravak u BiH. Pokušavam doći do još nekih informacija i onada ću nešto pokušati učiniti. Bilo kako bilo, siguno se neće na ovom završiti. Gospođa koja radi tamo, na fakultetu, bez srama i javno (zajedno sa svojim mužem) se hvali parijateljstvom sa dekanovom suprugom. Samo da još dođem do par informacija..._BataZiv_0809 wrote:aroni wrote:Evo da i ja podjelim moj jad.
Ovako stanje kako je opisano je školski primjer krivičnog djela! Mislim da ne bi bilo zgoreg obavijestiti nadležne institucije. Pa neka se onda fakultet pozabavi time. Mislim da velika većina netransparentnog zapošljavanja i prolazi baš zato što se niko ne žali.
Moj poznanik je imao slučaj poput Vašega. Otišao u instituciju gdje je konkurisao, malo spominjao krivične prijave, pa se i konkurs poništi![]()
Ja sam imao sličan slučaj za konkursom za Službu za poslove sa strancima. Stigla mi obavijest da nisam ušao u dalju proceduru zbog neprilaganja dodatka uz diplomu. Haj što nisam imao ni diplome, nego samo uvjerenje, ali što je ta obavijest došla bez pečata
Skoro mo u istoj situaciji sto se staza tice i nezaposlenosti. Nemojete da vas panika obuzima jer nije do vas a niste ni jedini, vi i dalje konkurisite i nadajte se najboljem. Ja sam kod 500 prijave prestao brojati, od tog sam bio mozda na 15ak razgovora.Skoro godinu dana sam bez posla, nakon 18 godina radnog staža. Ma ne slažem se da nakon toliko puta lakše padaju odbijenice. Naprotiv, sve više me panika obuzima, jer i ja imam nekoliko odbijenica i puno više prijava na koje niko nikada nije ni odgovorio.
-
modem33
#912 Re: Jadi nas nezaposlenih
denad74 wrote:Biro za zapošljavanje ne finansira grafički i web dizajn novim programom i mislim da je to diskriminirajuće za nas koji imamo šanse za posao u tom sektoru. Nemam pojma više pta finasiraju jer u prošlom pozivu su finasirali dokvalifikaciju i tražili plan i program od škola koje u tom periodu nisu ni radile. Živo me interesuje koga finasiraju.
Kako nisi vidio prevaru ?
Oni finansiraju svoju rodbinu preko "biro-a" da tebi sole mozak "novim ucenjima" ....
I tako mislis da je to neka dokvalifikacija a zapravo je ubleha .... nego zamisli bermudski trokut : ti - biro - rodbina politicara.
Trokut se mora spojiti da "novci od 40.000 KM godisnje legne na bankovni racun politicke rodbine sa biroa"
Moderno pranje novca. Da je narod inteligentan u BiH-a fino napravit bojkot tih manifestacija pa bi ti vidio napretka u BIH-a u boljem smislu .... jer ne bi mogle se provoditi ublehe.
- skvo
#913 Re: Jadi nas nezaposlenih
Da se prijavim. Nezaposlena. Doduse, sad svakako ne mogu raditi jer se oporavljam od operacije. Jos uvijek mi ne pada tesko.
Na stranu to, ima li neko da zna dobro njemacki? Ne bih javno da pisem o cemu se radi, pa ako ima zainteresovanih neka se jave na pp.
Na stranu to, ima li neko da zna dobro njemacki? Ne bih javno da pisem o cemu se radi, pa ako ima zainteresovanih neka se jave na pp.
-
Great Cornholio
#914 Re: Jadi nas nezaposlenih
Biro ti neće naći posao, a ako u BiH želiš naći nekakav pristojan posao trebaš se koncentrisati na traženje štele koja bi ti pomogla da prođeš na konkursu za posao.purgatorio wrote:Ja sam 8 mjeseci na birou i stvarno ne znam sta da radim s slobodnim vremenom. Pročitao sam hrpu knjiga, naučio napisati program u pythonu, učim njemački svakodnevno i opet imam punooo vremena kad ne znam sto da radim.
Hajde ba, šta se sekiraš, i dužina trajanja staža na birou se boduje
Šalim se, i ja isto tako puno čitam i trudim da se u nečemu usavršim dok sam na birou, probaj ubaciti i neku fizičku aktivnost, jer bitna je i fizička kondicija, ako kakav rat izbije da čovjek može brže bježat' iz ove "države".
-
StupskaBitanga
#915 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma nek ide tražiti muža u dijasporuŠalim se, i ja isto tako puno čitam i trudim da se u nečemu usavršim dok sam na birou, probaj ubaciti i neku fizičku aktivnost, jer bitna je i fizička kondicija, ako kakav rat izbije da čovjek može brže bježat' iz ove "države".
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#916 Re: Jadi nas nezaposlenih
sarajevo publishing ima neki konkurs na vratima knjižare u titovoj pored opresinog kioska preko puta mekija
-
aroni
#917 Re: Jadi nas nezaposlenih
Vjerovatno je isti oglas koji je posao.ba objavio. Traže poslovođu. U novembru javila sam se na mjesto trgovca, nisu me ni pozvali na razgovor.
-
aroni
#918 Re: Jadi nas nezaposlenih
Evo uskoro će biti godina dana kako tražim posao. I baš ovim redom kako ste napisali, i pod stresom, i nemirna, i nervozna sam i depresivna.PostPostao/la Potočna pastrmka dana 11/01/2014 21:51
Koliko ste na birou, tj. koliko ste nezaposleni ? Ja oko 9 mjeseci.
Da li nezaposlenost utiče na vaše zdravlje, u kojem smislu, stres, nemir, depresija ?
Sreća je što imam lijep i kreativan hobi pa nekako izlazim na kraj sa ovim. Takođe, jako volim kuhati i tako svaki dan obradujem moju porodicu. Pokušavam učiti neki strani jezik, mada to već teže ide, teško je koncetrisati se.
Krivo mi je što ja nikada gotovo da nisam ni birala posao. Dugo sam bila zaposlena u zastupništvu odlične firme, na nesreću i iz nekih čudnih razloga firma je ostala bez poslovnih prostorija i onda je firma "otišla". Nakon tog, jedno kratko vrijeme nije bilo nikakvog posla, ukazala se prilika u prodavnici sportske opreme, nije mi bio problem prihvatiti posao trgovca. U početku je bilo relativno korektno. Redovna i pristojna plata za trgovinu, sve obaveze prema radnicima uredno su se izmirivale. Loša strane je bila jedan dan u dvije sedmice slobodan, godišnji odmor se morao naraditi i ukupno 10 dana.Tu smo sve bile i prodavačice i čistačice, trebala se radnja čistiti. Kada dođe roba sve smo bile i fizičke radnice, morala se roba istovariti! Ali eto, pristojna plata i relativan mir na poslu pa se i to trpilo punih 7 godina, do pred kraj 2012 godine. Ta zadnja godina bila je bez plate i na kraju bio je ključ u bravu, a ja na biro.
Opet se vraćam na onu ženu koja je primljena na onaj fakultet, citiram je "Ne daj mi Bože da radim kod privatnika, jedino kod mog muža..." (ja da dodam, i na fakultetu zahvaljujući dekanu). A eto, meni nije bilo teško godinama upravo kod privatnika raditi. Ona jadnica cijeli dan kuka kako joj je teško raditi dva posla.
-
denad74
#919 Re: Jadi nas nezaposlenih
Zato sam i uložio žalbu, a tražim i info o tome kome i na osnovu čega su otišla sredstva jer novim također ne finansiraju...modem33 wrote:denad74 wrote:Biro za zapošljavanje ne finansira grafički i web dizajn novim programom i mislim da je to diskriminirajuće za nas koji imamo šanse za posao u tom sektoru. Nemam pojma više pta finasiraju jer u prošlom pozivu su finasirali dokvalifikaciju i tražili plan i program od škola koje u tom periodu nisu ni radile. Živo me interesuje koga finasiraju.
Kako nisi vidio prevaru ?![]()
Oni finansiraju svoju rodbinu preko "biro-a" da tebi sole mozak "novim ucenjima" ....
I tako mislis da je to neka dokvalifikacija a zapravo je ubleha .... nego zamisli bermudski trokut : ti - biro - rodbina politicara.
Trokut se mora spojiti da "novci od 40.000 KM godisnje legne na bankovni racun politicke rodbine sa biroa"
Moderno pranje novca. Da je narod inteligentan u BiH-a fino napravit bojkot tih manifestacija pa bi ti vidio napretka u BIH-a u boljem smislu .... jer ne bi mogle se provoditi ublehe.
- Kosato
#920 Re: Jadi nas nezaposlenih
I ja evo jos uvijek ganjam posao,, c c c ostavis broj, podatke ispricas o sebi, divno krasno i na kraju nista, nemosh ni pekara naci vishe a kamoli sta drugo, neki dan trazili pekara ja nazovem ono popunjeno pogledam na SAT ono 07:58 kontam kad prije
morat cu poceti zvati u pet ujutro..
-
aroni
#921 Re: Jadi nas nezaposlenih
@mali_balon, neću se žaliti. Dekan tog fakulteta je naredio - upravo tako kaže osoba koja je zaposlena, da baš nju prime - iako su profesor i asistent te katedre bili protiv, i ovo ona kaže. Ali eto glavni je naredio i oni su morali ga poslušati, ovo su opet njene riječi. Ja ću to prijaviti na drugim mjestima. A ako ne bude nikakve reakcije, pa imaju mediji. Ima makar jedan sedmičnik koji sigurno jedva čeka da se dočepa neke takve priče. Moj muž je dva puta bio ranjen u ratu. Za ovakvo nešto sigurno nije! Što se tiče informacija, nije problem ništa saznati, pa ona apsolutno ništa i ne krije. Ponosi se svojim i muževljevim prijateljstvom sa dekanovom suprugom. Ponosi se što je dekan angažovao nekog profesora da joj "izganja" državljanstvo!!!mali_balon wrote: Da vam ne istekne rok za zalbu dok vi cekate informacije.
-
Rizvan
#922 Re: Jadi nas nezaposlenih
http://www.klix.ba/forum/politika-zapos ... 01s50.htmlaroni wrote:
Rado, samo kako to da uradim? Kada kliknem na ovo vaše, ništa se ne desi.Rizvan wrote:
Fakulteti su poznati po muljažama oko zapošljavanja neakademskog osoblja. Molim te postaj svoju priču i na ovu temu
Što više budemo govorili o netransparentnosti i korupciji oko zapašljavanja na fakultetima, imamo i više šansi da se nešto promjeni. U osnovnim i srednjim školama uveli su sistem bodavanja, to isto treba uvesti i na fakultetima.
-
kazo
#923 Re: Jadi nas nezaposlenih
Prije 2 dana odem prvi put na razgovor za posao ( inace veliki uspjeh, jer mi do sad nisu ni odgovarali na mail ) bilo nas 20 i prodjem na drugi intervju gdje nas je ostalo dvoje. I dogovorim s njim sve i za platu, kako raditi, kako se ponasati na poslu, ama bas sve. Kasnije mi postavljo neka pitanja kako bih radio ovo, kako ono. I kaze mi nisi jos definitivno primljen ima kasnije jos jedna grupa od 20 ljudi pa cemo vidjeti sta ce biti.
Sad me muci
mozda me prekrizio nakon mojih odgovora, mozda se nisam tu dobro pokazo. Pa mi reko da cemo se cuti tj da ce me nazvati neko od uposlenika ili mozda treba vremena da se odluce
Ugl zanima me da li ti na drugom sastanku odma kazu da si primljen ili se stvarno ceka da ti jave.
Sad me muci
Ugl zanima me da li ti na drugom sastanku odma kazu da si primljen ili se stvarno ceka da ti jave.
-
mali_balon
#924 Re: Jadi nas nezaposlenih
Koja firma ako nije problem. ne kontam ovo boldirano jel to imaju dvije grupe po 20 ljudi pa iz jedne vas 2 i iz druge ce biti dvoje.kazo wrote:Prije 2 dana odem prvi put na razgovor za posao ( inace veliki uspjeh, jer mi do sad nisu ni odgovarali na mail ) bilo nas 20 i prodjem na drugi intervju gdje nas je ostalo dvoje. I dogovorim s njim sve i za platu, kako raditi, kako se ponasati na poslu, ama bas sve. Kasnije mi postavljo neka pitanja kako bih radio ovo, kako ono. I kaze mi nisi jos definitivno primljen ima kasnije jos jedna grupa od 20 ljudi pa cemo vidjeti sta ce biti.
Sad me mucimozda me prekrizio nakon mojih odgovora, mozda se nisam tu dobro pokazo. Pa mi reko da cemo se cuti tj da ce me nazvati neko od uposlenika ili mozda treba vremena da se odluce
![]()
-
kazo
#925 Re: Jadi nas nezaposlenih
Cesars je u pitanju, a da dobro si skontao bile dvije grupe po 20 ljudi i iz svake prolazi po dvoje. E sad da li je to bila ona standradna suplja javice vam neko ako budete primljeni ili se fkt ceka da jave nakon drugog razgovora?mali_balon wrote:Koja firma ako nije problem. ne kontam ovo boldirano jel to imaju dvije grupe po 20 ljudi pa iz jedne vas 2 i iz druge ce biti dvoje.kazo wrote:Prije 2 dana odem prvi put na razgovor za posao ( inace veliki uspjeh, jer mi do sad nisu ni odgovarali na mail ) bilo nas 20 i prodjem na drugi intervju gdje nas je ostalo dvoje. I dogovorim s njim sve i za platu, kako raditi, kako se ponasati na poslu, ama bas sve. Kasnije mi postavljo neka pitanja kako bih radio ovo, kako ono. I kaze mi nisi jos definitivno primljen ima kasnije jos jedna grupa od 20 ljudi pa cemo vidjeti sta ce biti.
Sad me mucimozda me prekrizio nakon mojih odgovora, mozda se nisam tu dobro pokazo. Pa mi reko da cemo se cuti tj da ce me nazvati neko od uposlenika ili mozda treba vremena da se odluce
![]()