Srvar je da to gabaritno nema kud pristat u Neum,al moze u Ploce recimo,a ako komso gradi na svojem,a ti imas prolaz do svoje livade ,jer neces ni dobit gradevinsku ako nemas gradiliste,a nema nista od gradilista ako nemas put u svom vlasnistvu odredene sirine,opet dobra usporedba . Zna se kolko ti komsija mora ostavit za prolaz,al kamion na livadi netreba, onda susjed nebi smio uopce gradit nista na svome jer mozda izume kamion sirok 20 m i ti ga bas hoces dovest na svoju livadu uinatdaddy-kool wrote:Ako vam šta znači, može BiH i sada iznajmiti nešto gabaritno pa provozati malo. Mi ne govorimo o budućem kršenju prava, nego o zaštiti sadašnjih. Recimo da imaš pristupni put do kuće, a komšija hoće da pomjeri ogradu prema sredini puta i postavi kapiju sa krovom, takvu da kamion ne može proći. Argument nije: pa nije kamion ni do sada dolazio ovim putem.jiji wrote:Vidis u tome je problem mozes onda reci da ce za 100 godina brodivi mozda bit visoki 150 m i da most mora bit bar 200 m visok. Onda bi ja naprimjer mogao ubit susjedu konja jer postoji opasnost da mi jednog dana ubije djet,a trenutno ni nemam djecu , nit zenu, al imam ideju da cu za jedno 20 god.imat djete i da ce ono otic do susjedovog konja i da ce ga taj konj ubit. Ako ti nesto smeta i ides tuzit trebas imat argumente. Vjerujem da ce se BiH i Hr dogovorit i da ce most bit neke normalne visine,al sigurno nece bit najvisi most na planetu radi ideje koja je samo ideja. A sta se tice tuzbe to ti je vise stete nego koristi.
Peljeski most zele graditi!
-
jiji
#901 Re: Peljeski most zele graditi!
-
daddy-kool
#902 Re: Peljeski most zele graditi!
Vidiš, ovdje je međunarodno pravo na našoj strani. Ono što treba da shvatite jeste da čak i da se most gradi 100 km od granice, a ograničava 'non-suspendable innocent passage' do Neuma, ostaju svi dosada nabrojani argumenti, i to nemate pravo raditi. BiH može imati planove za luku koji će primati tankere, kontejnerske brodove, naftne platforme, to je naša stvar.jiji wrote:Srvar je da to gabaritno nema kud pristat u Neum,al moze u Ploce recimo,a ako komso gradi na svojem,a ti imas prolaz do svoje livade ,jer neces ni dobit gradevinsku ako nemas gradiliste,a nema nista od gradilista ako nemas put u svom vlasnistvu odredene sirine,opet dobra usporedba . Zna se kolko ti komsija mora ostavit za prolaz,al kamion na livadi netreba, onda susjed nebi smio uopce gradit nista na svome jer mozda izume kamion sirok 20 m i ti ga bas hoces dovest na svoju livadu uinatdaddy-kool wrote:Ako vam šta znači, može BiH i sada iznajmiti nešto gabaritno pa provozati malo. Mi ne govorimo o budućem kršenju prava, nego o zaštiti sadašnjih. Recimo da imaš pristupni put do kuće, a komšija hoće da pomjeri ogradu prema sredini puta i postavi kapiju sa krovom, takvu da kamion ne može proći. Argument nije: pa nije kamion ni do sada dolazio ovim putem.jiji wrote:Vidis u tome je problem mozes onda reci da ce za 100 godina brodivi mozda bit visoki 150 m i da most mora bit bar 200 m visok. Onda bi ja naprimjer mogao ubit susjedu konja jer postoji opasnost da mi jednog dana ubije djet,a trenutno ni nemam djecu , nit zenu, al imam ideju da cu za jedno 20 god.imat djete i da ce ono otic do susjedovog konja i da ce ga taj konj ubit. Ako ti nesto smeta i ides tuzit trebas imat argumente. Vjerujem da ce se BiH i Hr dogovorit i da ce most bit neke normalne visine,al sigurno nece bit najvisi most na planetu radi ideje koja je samo ideja. A sta se tice tuzbe to ti je vise stete nego koristi.
To gabaritno ne mora nigdje pristati, neka dođu, pljunu i okrenu se, nije bitno. Bitan je pristup našim teritorijalnim vodama.
-
kokise
#903 Re: Peljeski most zele graditi!
Luku treba graditi kad tad. Postavimo stvari ovako:
Zasto Hrvatska uopste zeli most. tunel?
Odgovor------------> Da bi spojila svoj teritoij i da nebi bila ovisna od BiH.
Ista stvar se moze pitati za BiH:
Zasto BiH zeli svoju luku?
Odg.-----------> Da nebi bila ovisna od RH za uvozak nafte i izvoza svega i svacega.
Odg.-----------> Da nebi bila ovisna od RH za uvozak nafte i izvoza svega i svacega.
-
kokise
#904 Re: Peljeski most zele graditi!
jiji wrote:Srvar je da to gabaritno nema kud pristat u Neum,al moze u Ploce recimo,a ako komso gradi na svojem,a ti imas prolaz do svoje livade ,jer neces ni dobit gradevinsku ako nemas gradiliste,a nema nista od gradilista ako nemas put u svom vlasnistvu odredene sirine,opet dobra usporedba . Zna se kolko ti komsija mora ostavit za prolaz,al kamion na livadi netreba, onda susjed nebi smio uopce gradit nista na svome jer mozda izume kamion sirok 20 m i ti ga bas hoces dovest na svoju livadu uinatdaddy-kool wrote:Ako vam šta znači, može BiH i sada iznajmiti nešto gabaritno pa provozati malo. Mi ne govorimo o budućem kršenju prava, nego o zaštiti sadašnjih. Recimo da imaš pristupni put do kuće, a komšija hoće da pomjeri ogradu prema sredini puta i postavi kapiju sa krovom, takvu da kamion ne može proći. Argument nije: pa nije kamion ni do sada dolazio ovim putem.jiji wrote:Vidis u tome je problem mozes onda reci da ce za 100 godina brodivi mozda bit visoki 150 m i da most mora bit bar 200 m visok. Onda bi ja naprimjer mogao ubit susjedu konja jer postoji opasnost da mi jednog dana ubije djet,a trenutno ni nemam djecu , nit zenu, al imam ideju da cu za jedno 20 god.imat djete i da ce ono otic do susjedovog konja i da ce ga taj konj ubit. Ako ti nesto smeta i ides tuzit trebas imat argumente. Vjerujem da ce se BiH i Hr dogovorit i da ce most bit neke normalne visine,al sigurno nece bit najvisi most na planetu radi ideje koja je samo ideja. A sta se tice tuzbe to ti je vise stete nego koristi.
Kakva livada? Nije to livada vec teritorijalno more BiH. Postoje medjunarodni zakoni o tome. Nije to neka jebena igrica da sve odredjujemo kako bi zelijeli ili kako se nekome svidja.
-
gost iz ZG
#905 Re: Peljeski most zele graditi!
upravo obrnuto,daddy-kool wrote:
Nije EU magična riječ koja otvara sva vrata i rješava sve probleme,
"EU je magična riječ" koja rješava probleme mosta-tunela- šta god
i nikog neće pitat za mišljenje ... ni tebe, ni mene
otrijezni se, što prije-to bolje
- Shahab
#906 Re: Peljeski most zele graditi!
Koja glupa tema...BiH će zabraniti EU da teritorijalno uvezuje svoje teritorije...

-
odmetnuti
#907 Re: Peljeski most zele graditi!
kokise wrote:Luku treba graditi kad tad. Postavimo stvari ovako:
Kakav tunel?
Spajanje Dubrovnika nije samo interes Hr već i EU (šengen i sl.) zato i financira izgradnju mosta.
-
jiji
#908 Re: Peljeski most zele graditi!
Problem ti je u tome sto argumenti nisu dokazi,a sud sudi po dokazima i trazi dokaze da ce BiH sagradit luku u roku recimo 10 fodina jer kao sto neki kazu radi se strateskom interesu, sad BiH donese planove i obveze se da ce sagradit luku i da Hr mora sagradit most visok 100 m.Hr sagradi most visok 100 m i ima visoke troskove gradnje. BiH ne sagradi luku jer naravno ne isplati se i sta sad? Hr tuzi BiH zbog neispostivanja preuzete obaveze koja im je sluzila kao dokaz na sudu i radi cega je Hr imala vise milijuna vece troskove. Pa ti milijuni + kamata kroz 10 god.fina para se nakupi ... Mislis da ce netko bacat pare bez garancija? Onda bi svako ribarsko selo moglo reci mozda cemo gradit luku sagradite most visok 100 m. BiH je duzna pruzit jamstva da ce gradit luku i da most mora bit visi. Nekakve snovi bez osnova i dokaza nemogu bit dokaz da taj most krsi pravo neometanog prolaza BiH.
-
jiji
#909 Re: Peljeski most zele graditi!
Stvar je u tome da ako trazite od nas da gradimo visi most EU ce trazit da garantirate da je to potrebno,ako se pokaze da nije bilo potrebno mozemo vas tuzit jer ste nas ostetili. Isto tako uzmi si primjer kako je Slo blokirala pregovore Hr s EU, mislis da ako se bude BiH inatila da Hr nece?
-
kokise
#910 Re: Peljeski most zele graditi!
Ne shvatas jednu stvar. BiH ima pravo na neskodljiv prolaz do svojih teritorijalnih voda. Dakle ako se tu luka nalazi ili ne nije bitno. Neka se nikada ne izgradi luka.jiji wrote:Problem ti je u tome sto argumenti nisu dokazi,a sud sudi po dokazima i trazi dokaze da ce BiH sagradit luku u roku recimo 10 fodina jer kao sto neki kazu radi se strateskom interesu, sad BiH donese planove i obveze se da ce sagradit luku i da Hr mora sagradit most visok 100 m.Hr sagradi most visok 100 m i ima visoke troskove gradnje. BiH ne sagradi luku jer naravno ne isplati se i sta sad? Hr tuzi BiH zbog neispostivanja preuzete obaveze koja im je sluzila kao dokaz na sudu i radi cega je Hr imala vise milijuna vece troskove. Pa ti milijuni + kamata kroz 10 god.fina para se nakupi ... Mislis da ce netko bacat pare bez garancija? Onda bi svako ribarsko selo moglo reci mozda cemo gradit luku sagradite most visok 100 m. BiH je duzna pruzit jamstva da ce gradit luku i da most mora bit visi. Nekakve snovi bez osnova i dokaza nemogu bit dokaz da taj most krsi pravo neometanog prolaza BiH.
To pravo BiH ima.
Sta ti mislis tvoj komsija nema auto. I ti mu kazes:
Dakle ovi Turski brodovi recimo koji su uplovili u Neum:"Sta seres; ti i nemas auto a branis meni da ja na svojoj livadi izgradim garazu koja bi smetala eventualnom prolasku auta do tvoje avlije. A ti auta i nemas...."

Je samo jedan u nizu primjera neskodljivog prolaza.
-
kokise
#911 Re: Peljeski most zele graditi!
Nece EU nista traziti jer BiH po zakonu ima pravo na neskodljiv prolaz u slucaju da se tu nalazi luka ili bez luke. Jer tako tacno glasi konvencija po clanku 6. UN medjunarodnog prava.jiji wrote:Stvar je u tome da ako trazite od nas da gradimo visi most EU ce trazit da garantirate da je to potrebno,ako se pokaze da nije bilo potrebno mozemo vas tuzit jer ste nas ostetili. Isto tako uzmi si primjer kako je Slo blokirala pregovore Hr s EU, mislis da ako se bude BiH inatila da Hr nece?
Nemoze se EU staviti iznad zakona. I EU mora postovati zakon.
Znaci najveci brod mora biti u mogucnosti da uplovi u BH vode ; nalazila se tu luka danas, za 5 godina, za 15 godina ili nikada. To pravo se mora postovati.
-
daddy-kool
#912 Re: Peljeski most zele graditi!
Nije EU nekakav siledžija kojeg nije briga za međunarodno pravo, nije to Balkan. U ovom slučaju pitaće, ali ne EU nego Hrvatska.gost iz ZG wrote:upravo obrnuto,daddy-kool wrote:
Nije EU magična riječ koja otvara sva vrata i rješava sve probleme,
"EU je magična riječ" koja rješava probleme mosta-tunela- šta god
i nikog neće pitat za mišljenje ... ni tebe, ni mene
otrijezni se, što prije-to bolje
- Alfons Kauders
#913 Re: Peljeski most zele graditi!
Ti s takvim argumentima mozes pokrenuti spor i platiti ga iz svog dzepa.kokise wrote:Nece EU nista traziti jer BiH po zakonu ima pravo na neskodljiv prolaz u slucaju da se tu nalazi luka ili bez luke. Jer tako tacno glasi konvencija po clanku 6. UN medjunarodnog prava.jiji wrote:Stvar je u tome da ako trazite od nas da gradimo visi most EU ce trazit da garantirate da je to potrebno,ako se pokaze da nije bilo potrebno mozemo vas tuzit jer ste nas ostetili. Isto tako uzmi si primjer kako je Slo blokirala pregovore Hr s EU, mislis da ako se bude BiH inatila da Hr nece?
Nemoze se EU staviti iznad zakona. I EU mora postovati zakon.
Znaci najveci brod mora biti u mogucnosti da uplovi u BH vode ; nalazila se tu luka danas, za 5 godina, za 15 godina ili nikada. To pravo se mora postovati.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#914 Re: Peljeski most zele graditi!
na ovoj se temi vidi koliko je ještina teška droga u Sarajevu...sused je zahebo stvar skroz
-
daddy-kool
#915 Re: Peljeski most zele graditi!
Ne treba nam luka, imamo pravo da nam npr vojni brodovi prijateljskih zemalja dođu u teritorijalne vode i usidre se. Šta rade tu, to je do nas, ali pravo pristupa je garantovano međunarodnim ugovorima i konvencijama.jiji wrote:Problem ti je u tome sto argumenti nisu dokazi,a sud sudi po dokazima i trazi dokaze da ce BiH sagradit luku u roku recimo 10 fodina jer kao sto neki kazu radi se strateskom interesu, sad BiH donese planove i obveze se da ce sagradit luku i da Hr mora sagradit most visok 100 m.Hr sagradi most visok 100 m i ima visoke troskove gradnje. BiH ne sagradi luku jer naravno ne isplati se i sta sad? Hr tuzi BiH zbog neispostivanja preuzete obaveze koja im je sluzila kao dokaz na sudu i radi cega je Hr imala vise milijuna vece troskove. Pa ti milijuni + kamata kroz 10 god.fina para se nakupi ... Mislis da ce netko bacat pare bez garancija? Onda bi svako ribarsko selo moglo reci mozda cemo gradit luku sagradite most visok 100 m. BiH je duzna pruzit jamstva da ce gradit luku i da most mora bit visi. Nekakve snovi bez osnova i dokaza nemogu bit dokaz da taj most krsi pravo neometanog prolaza BiH.
Last edited by daddy-kool on 13/05/2013 12:41, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#916 Re: Peljeski most zele graditi!
To što su Slovenci ispali đubrad ide na njihov obraz i ugled. Hrvatska može prijetiti sličnim potezima, ali se zapitajte da li vam takvo siledžijstvo dolikuje. Na kraju krajeva vi ćete nam biti najmanji problem pri ulasku u EU.jiji wrote:Stvar je u tome da ako trazite od nas da gradimo visi most EU ce trazit da garantirate da je to potrebno,ako se pokaze da nije bilo potrebno mozemo vas tuzit jer ste nas ostetili. Isto tako uzmi si primjer kako je Slo blokirala pregovore Hr s EU, mislis da ako se bude BiH inatila da Hr nece?
- Alfons Kauders
#917 Re: Peljeski most zele graditi!
U moje vrijeme samo bilo nesto malo horsa, a sad omladina ko da tripove jede za dorucak, umjesto mueslija...JoseMujica wrote:na ovoj se temi vidi koliko je ještina teška droga u Sarajevu...sused je zahebo stvar skroz
-
gost iz ZG
#918 Re: Peljeski most zele graditi!
daddy-kool wrote: Ne treba nam luka, imamo pravo da nam npr vojni brodovi prijateljskih zemalja dođu u teritorijalne vode i usidre se.
Dakle ovi Turski brodovi recimo koji su uplovili u Neum:
drogiraš se "na Tursku" više nego Srbi na Rusiju",
ne zaboravi, HR i Turska su prijateljske zemlje, čitaj malo, informiraj se ... preporučam manje droga-više realnosti
uživaj
- nosara
#919 Re: Peljeski most zele graditi!
Alfons Kauders wrote:U moje vrijeme samo bilo nesto malo horsa, a sad omladina ko da tripove jede za dorucak, umjesto mueslija...JoseMujica wrote:na ovoj se temi vidi koliko je ještina teška droga u Sarajevu...sused je zahebo stvar skroz
Koji je tvoj interes da druga drzava istjera svoje, pa i po cijenu narusavanja interesa TVOJE drzave...? I to ONI, hinjski agresori na ovu zemlju i u ratu i poslije rata...
-
daddy-kool
#920 Re: Peljeski most zele graditi!
Nemoj mi stavljati riječi u usta i nauči se citirati.gost iz ZG wrote:daddy-kool wrote: Ne treba nam luka, imamo pravo da nam npr vojni brodovi prijateljskih zemalja dođu u teritorijalne vode i usidre se.
Dakle ovi Turski brodovi recimo koji su uplovili u Neum:![]()
drogiraš se "na Tursku" više nego Srbi na Rusiju",
ne zaboravi, HR i Turska su prijateljske zemlje, čitaj malo, informiraj se ... preporučam manje droga-više realnosti
uživaj
Prijateljski brodovi mogu biti od Amerike do Japana.
- Alfons Kauders
#921 Re: Peljeski most zele graditi!
Zato jer smatram da je u interesu moje drzave da ne potrosi nekoliko miliona na nekog novog Sakiba Softica i da se ne blamira po svijetu.nosara wrote:Alfons Kauders wrote:U moje vrijeme samo bilo nesto malo horsa, a sad omladina ko da tripove jede za dorucak, umjesto mueslija...JoseMujica wrote:na ovoj se temi vidi koliko je ještina teška droga u Sarajevu...sused je zahebo stvar skroz
Koji je tvoj interes da druga drzava istjera svoje, pa i po cijenu narusavanja interesa TVOJE drzave...? I to ONI, hinjski agresori na ovu zemlju i u ratu i poslije rata...
Ali posto se ovdje patriotizam mjeri snovima o sto vise milijardi ulupanih u neku virtualnu luku i Dubai na Kleku, moram reci da bas i nisam neki patriota.
- nosara
#922 Re: Peljeski most zele graditi!
Mislis da je tuzba za genocid bila nepotrebna...? Slazem se da nije bila dobro pripremljena, ali nije bila bez osnova, kao ni ova nervoza u slucaju mosta... Da ne postoji mogucnost zadiranja u interese BiH u ovom slucaju, ne bi ni bilo nikakvih pregovora ni komisija, koje su vec formirane...Alfons Kauders wrote: Zato jer smatram da je u interesu moje drzave da ne potrosi nekoliko miliona na nekog novog Sakiba Softica i da se ne blamira po svijetu.
Ali posto se ovdje patriotizam mjeri snovima o sto vise milijardi ulupanih u neku virtualnu luku i Dubai na Kleku, moram reci da bas i nisam neki patriota.
Sasvim je drugo pitanje finansija i cinjenica da susjede pas nema za sta ugrist...
- Banksy
#923 Re: Peljeski most zele graditi!
Tako nekako.kokise wrote:
BiH ima pravo na neskodljiv prolaz do svojih teritorijalnih voda. Dakle ako se tu luka nalazi ili ne nije bitno. Neka se nikada ne izgradi luka.
To pravo BiH ima.
Sta ti mislis tvoj komsija nema auto. I ti mu kazes:
"Sta seres; ti i nemas auto a branis meni da ja na svojoj livadi izgradim garazu koja bi smetala eventualnom prolasku auta do tvoje avlije. A ti auta i nemas...."
-
daddy-kool
#924 Re: Peljeski most zele graditi!
Da se razumijemo, za zaštitu BiH sigurno da ne trebaju neke posebne pare. Ljudi koji već rade u odgovarajućim institucijama to mogu sasvim korektno uraditi, a to što će se nešto novca dodatno potrošiti na njihove dnevnice - mislim da bi se te pare i tako potrošile na druge gluposti.Alfons Kauders wrote:Zato jer smatram da je u interesu moje drzave da ne potrosi nekoliko miliona na nekog novog Sakiba Softica i da se ne blamira po svijetu.nosara wrote:Alfons Kauders wrote:
U moje vrijeme samo bilo nesto malo horsa, a sad omladina ko da tripove jede za dorucak, umjesto mueslija...
Pazi čak i nekome ko nije stručnjak za međunarodno pomorsko pravo, za samo par sati čitanja zakona i pretraživanja dokumenata, jasno je da BiH ima ova prava i da ih je prilično jednostavno i obrazložiti i odbraniti. Prilična šprdnja je napravljena od Pomorskog društva BiH, a sada me ne bi začudilo da su ljudi upućeniji od nas ovdje i da BiH ima još neka dodatna prava koja meni nisu očita (spominju se Osimski sporazumi potvrđeni odlukom Badinterove komisije).
- Mister Yes
#925 Re: Peljeski most zele graditi!
Nisam ni ja neki patriota ali u ovim stvarima se ne smije popuštati ni milimetra. Jer kad jednom popustiš milimetar pokazao si da si spreman popuštati a onda se više niko ne pita da li si kurva već samo kolika je cijena.Alfons Kauders wrote: Ali posto se ovdje patriotizam mjeri snovima o sto vise milijardi ulupanih u neku virtualnu luku i Dubai na Kleku, moram reci da bas i nisam neki patriota.