Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#901 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VjecitiStudent »

O'zone wrote:Jutros nema gužve :thumbup:

Policija stoji na standardnoj čeki sa desne strane prema Skenderiji a lole i dalje skreću preko duple pune u Ljubljansku ovi blijedo gledaju :roll:
To će tako i ostati, ko fol zabrana, kao i ko fol zabrana parkiranja ispred Druge gimnazije u ulici Koševo.
Ko fol zakoni u ko fol državi, jedino plate policajaca-neradnika nisu ko fol.
kakaljin

#902 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

VjecitiStudent wrote:

Policija stoji na standardnoj čeki sa desne strane prema Skenderiji a lole i dalje skreću preko duple pune u Ljubljansku ovi blijedo gledaju :roll:
To će tako i ostati, ko fol zabrana, kao i ko fol zabrana parkiranja ispred Druge gimnazije u ulici Koševo.

Da bi se zabranilo parkiranje u kompletnoj ulici Kosevo, moraju premjestiti i taksiste sa dna ulice jer oni nece da se pomjere.

Kada se ocisti kompletna ulica onda ce se imati ffunkcionalne dvije trake u kosevo ulici. Da se nepravi cep na dnu ulice u jednu traku pa opet u tri trake, bilo bi funkcionalno.

Ali ima problem. Kada su u opticaju obadvije trake za saobracaj. Onda svaki autobus koji skrece iz ulice u Sutjesku pravi prekrsaj jer iz lijeve trake skrece desno, sto nije po propisu. A da bi postovao propise autobusi ne mogu skretati iz desne trake desno, jer fizicki nije napravljena raskrnica za takvo skretanje autobuse. Tako da tu ima puno posla da se rijesi da bi dobili funkcionalnu ulicu sa dvije saobracajne trake. Da se ja pitam vratio bi parking na staro dok se svi uslovi ne steknu za normalan saobracaj u toj ulici.
VjecitiStudent

#903 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VjecitiStudent »

kakaljin wrote:
VjecitiStudent wrote:

Da bi se zabranilo parkiranje u kompletnoj ulici Kosevo, moraju premjestiti i taksiste sa dna ulice jer oni nece da se pomjere.

Kada se ocisti kompletna ulica onda ce se imati ffunkcionalne dvije trake u kosevo ulici. Da se nepravi cep na dnu ulice u jednu traku pa opet u tri trake, bilo bi funkcionalno.

Ali ima problem. Kada su u opticaju obadvije trake za saobracaj. Onda svaki autobus koji skrece iz ulice u Sutjesku pravi prekrsaj jer iz lijeve trake skrece desno, sto nije po propisu. A da bi postovao propise autobusi ne mogu skretati iz desne trake desno, jer fizicki nije napravljena raskrnica za takvo skretanje autobuse. Tako da tu ima puno posla da se rijesi da bi dobili funkcionalnu ulicu sa dvije saobracajne trake. Da se ja pitam vratio bi parking na staro dok se svi uslovi ne steknu za normalan saobracaj u toj ulici.
Nije posao policije da traži optimalna saobraćajna rješenja već da sprovodi zakone.
kakaljin

#904 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

VjecitiStudent wrote:
kakaljin wrote:
VjecitiStudent wrote:

Nije posao policije da traži optimalna saobraćajna rješenja već da sprovodi zakone.
Pa zasto onda policija do sada nijednom nije kaznila vozaca autobusa sto iz lijeve trake skrece desno u ulicu Sutjeska, jer je i to krsenje zakonai saobracajnih propisa.

Svaki dan tu mogu naplatiti vise kazni nego sto se parkira ljudi u tu ulicu.

Jer je sve po zakonu i saobracajnim pravilima.
OldMayor

#905 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

Cholina_Lokica wrote:Jel' ljudi ovdje ozbiljno tvrde da ne mogu pratiti znakove?! Da prostite, Hebo vas onda onaj ko vam dade vozacke... Promjenilo se, pa sta, zaista je van pameti koliko ljudi ne podnose ni najmanju promjenu
Ja samo pokusavam dati objasnjenje zasto je 5 od 10 ljudi islo ranijom rutom kad se ovo tek otvorilo. I opsti je haos bio, niko nema pojma gdje ide.

Ako je tebi ovo 'najmanja promjena' onda ne znam sta ti je velika promjena, jer su ljudi bukvalno sve promjenili smjerove. Sto je jucer bila ulica u jednom smjeru, sad je u drugom itd.

To ljudima trebas saopstiti preko medija, te ih napomenuti, a ne postavit nekakav znak nabit na kolac i stavit pored ceste. To je neozbiljno.

Tako da ja ne bih bas svu krivicu bacio na vozace.
dzemaludin007

#906 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by dzemaludin007 »

OldMayor wrote:To ljudima trebas saopstiti preko medija, te ih napomenuti, a ne postavit nekakav znak nabit na kolac i stavit pored ceste. To je neozbiljno.
Neozbiljnije je obavjestavati preko medija. Nek se prate znakovi. Vola kad naucis na jedno mjesto on samo tamo ide :)
OldMayor

#907 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

Pa ocito su onda ljudi volovi i ocito je da im je to trebao neko saopstit. :roll:

Pretpostavljam da ne znas da prvi dan uopste nije bilo znakova?
Bio je samo ovaj zabrana skretanja lijevu u Ljubljansku.

I u takvom stanju su pustili u saobracaj?

Zasto je neozbiljno preko medija? Ako su preko medija javili da se pusta u saobracaj, mogli su komotno staviti jednu recenicu o drasticnim izmjanama koje su napravili. Da ako nista olaksaju zivot ljudima. :roll:
RahatHurmašica

#908 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by RahatHurmašica »

VjecitiStudent wrote:[

nije da sprovodi nego provodi. nije zakon uhapšen pa da bude sproveden.
sema911s

#909 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by sema911s »

jjutroz zamalo ne ubi dvojcu skrecu preko pune,.,onaj jedan bi se nesto ko tuko,.,kofrci se,., sreca njegova pa ga nestigo,.,nebi dovoljno klizava cesta
dadoka84

#910 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by dadoka84 »

Kupit ovo pa nek materi onda skrene...
Image
O'zone
Globalni moderator

#911 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

Kolona se stvorila skreću ljudi :lol: :lol: :lol: :lol:

Image

Image

Na Zagrebačkoj nema gužve ali zato Vrbanja :-)

Image
P308

#912 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by P308 »

O'zone wrote:Kolona se stvorila skreću ljudi :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
U koliko sati je ovo uslikano? Oko 16, je li?
O'zone
Globalni moderator

#913 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

P308 wrote:
O'zone wrote:Kolona se stvorila skreću ljudi :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
U koliko sati je ovo uslikano? Oko 16, je li?
16:21
StupskaBitanga

#914 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

zbog cega vrli planeri i investitori nisu ovu ulicu prebacili na 2+2
bach

#915 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bach »

StupskaBitanga wrote:zbog cega vrli planeri i investitori nisu ovu ulicu prebacili na 2+2

Šta bi radili pred izbore 2018?
OldMayor

#916 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by OldMayor »

Zasto nisu mogli nastaviti sa onim zelenim ostrvom skroz dole do skretanja za Vraca, mislim da je bilo dovoljno sirine, i to bi bas predobro i lijepo izgledalo. :(

Ovako beton samo beton, da su barem trotoare eto necim ukrasili, da su ostavili zemljani dio 30-40 cenata da se posadi trava, bilo cim...jok brale zabetoniraj gdje god mozes. :roll: A to nista ne kosta, a prelijepo izgleda. Ovo mi je ovako isto autoput, pista..

Rekose da ce bit jos vise drveca, gdje, sta? Nigdje nisam vidio da su ostavili prostor za drvece, sve su zabetonirali.

Je li problem bio posaditi drvored, pa jbmu nije neka vukojebina. Ovako nesto da su napravili - uostalom, kako je i bilo prije.
Image

Ovaj dio gdje je staro skretanje za Ljubljansku su trebali isto tako izdici malo ostrvo i usmjeriti raju da ide dole nize. Ne znam jbt 21 vijek je jbmu, oni napravili cestu kaku je tito bio napravio jos prije 50 godina. :roll:
StupskaBitanga

#917 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

a u medjuvremenu u ostatku Europe
London dobiva nove biciklističke staze u sklopu projekta vrijednog 913 milijuna funti

http://www.index.hr/black/clanak/london ... 69223.aspx
VjecitiStudent

#918 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VjecitiStudent »

OldMayor wrote:Zasto nisu mogli nastaviti sa onim zelenim ostrvom skroz dole do skretanja za Vraca, mislim da je bilo dovoljno sirine, i to bi bas predobro i lijepo izgledalo. :(

Ovako beton samo beton, da su barem trotoare eto necim ukrasili, da su ostavili zemljani dio 30-40 cenata da se posadi trava, bilo cim...jok brale zabetoniraj gdje god mozes. :roll: A to nista ne kosta, a prelijepo izgleda. Ovo mi je ovako isto autoput, pista..

Rekose da ce bit jos vise drveca, gdje, sta? Nigdje nisam vidio da su ostavili prostor za drvece, sve su zabetonirali.

Je li problem bio posaditi drvored, pa jbmu nije neka vukojebina. Ovako nesto da su napravili - uostalom, kako je i bilo prije.
[img]http://us.123rf.com/450wm/eagle2308/eag ... with-cars-
...
Nepravedan si. Oni se taman riješili trave, bukve i sijena, pa sad da ih opet sade. E pa ne može tako.
Logovan

#919 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

OldMayor wrote: U ovome je problem. Ne mozes TOTALNO promjeniti rute i ocekivati da ljudi sad odjednom gledaju znakove, a NIGDJE, NIKO, nije spomenuo da se ovo promjenilo.

Pa ja prvi na standardnim rutama ne gledam vise znakove. Ono, znam gdje jednosmjerna, dvosmjerna napamet. A da ne govorimo o tome da ovdje prvi dan nije ni bilo znakova, pa su u toku dana postavili nekakve improvizirane.

Malo su pogrijesili sto su odmah kod pumpe ucrtali ovo skretanje ulijevo u izlivnu traku u Emerika Bluma, ali nekako su to sve nabili, pa sada ispada da je to skretanje nacrtano da se moze skrenuti kao i prije.

Plus znak za zabranu skretanja je skroz desno, pa ga raja ocito i ne vidi.

Ja idem kroz Trnovsku, tamo je sve isto ostalo, ali vidim da je kod OHR-a haos. Od 10 auta njih 5 i dalje vozi kako je naviklo.

Ne znam, morat ce policija ondje intervenisat dok nije doslo do sranja. Jer samo je pitanje kad ce doci do sudara, auta bukvalno normala ulaze u jednosmjerne ulice.
U potpunosti si u pravu, što jest jest. :thumbup:
Promijeniše rute, niko raju nije obavijestio, ucrtali skretanje ulijevo na pogrešnom mjestu... :roll: :zid: Hajde da je neki dio grada koji nije baš prometan, ali ovo je centar, na hiljade i hiljade auta prođe ovim dijelom. Za nadati se da neće biti saobraćajnih nesreća a kakvu su glupost napravili, do sranja će i doći. :skoljka:
Hajvan

#920 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

trebali su ostaviti kako je i bilo, uz renoviranje naravno- po jedna traka za svaki smjer + srednja za skretanja.
ja fakat ne znam šta oni kontaju- ovo je mali grad i kojem nema potrebe za širokim avenijama 2+2 ili 3+3 formata.
supercali

#921 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

Kako nema potrebe prekjuce sudar na malti zatvorena glavna ulica
Treba li saobracaj iz 3 trake preci u wilsonovo a neki su se dosjetili pa su skretali prema envera sehovica iz pravca ilidze iz koje je zabranjeno inace
Nek budu neki proteati blokade treba li grad trpiti zbog toga?
Meni je zao sto se takve saobracajnice ne mogu praviti u starom gradu pa kad se slavi pobjeda repke ili bilo cega odmah nastane haos sa saobracajem pa se onda ili pentras po Bjelavama dzidzikovcu i slicno ili ovamo s druge strane preko bistrika drvenije i slicno
bach

#922 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bach »

Hajvan wrote:trebali su ostaviti kako je i bilo, uz renoviranje naravno- po jedna traka za svaki smjer + srednja za skretanja.
ja fakat ne znam šta oni kontaju- ovo je mali grad i kojem nema potrebe za širokim avenijama 2+2 ili 3+3 formata.
Još kad bi se ti nešto pitao, gdje bi nam bio kraj.

A baš je bilo lijepo dok je Sarajevo imalo dvije kolovozne trake

Image
U_kost

#923 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by U_kost »

Na ovom formu sve neki inžinjeri saobraćaja
kakaljin

#924 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Hajvan wrote:trebali su ostaviti kako je i bilo, uz renoviranje naravno- po jedna traka za svaki smjer + srednja za skretanja.
Pa kada je pravljeno onda je saobracaj takav bio da automobile mozes prebrojati koji prodju tuda na prse ruku, dok sada je to tolko prometno da takva cesta nemoze podnjeti takav saobracaj i mora se siriti da bi se rasteretio saobracaj.

Ovo je super sto su napravili jos da hoce krenuti prema as pekari i kruznom toku sto prije.

Treba se samo malo navici na ove promjene, pa i kada odem u Zagreb i Beograd, a da ne govorim u evropske gradove. sve se svodi na slican pricnim da se mora kruziti da bi saobracaj bio protocan i da ako hoces negdje uci u ulicu ili iz nje izaci moras odredjenim pravcem ici, a ne sa obadvije strane. Cak se sve vise i vise ukidaju lijeva skretanja radi presjecanja suprotnog pravca, da bi se saobracaj sto vise kretao.
Hajvan

#925 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

Izvini sto ti oduzeh vremena da toliki post sročiš.
Citirani post je napisan u formi ironije i sarkazma.

Itekako se slažem s tobom. :)
Post Reply