Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Regular1985 wrote:
Da, pumpa se pali, ali na 60℃, medjutim i prije toga peć nekoliko puta gubi temperaturu, kad se upali tek, prvi put temp vode dodje do 37-38°, pa padne na 30, zatim se popne na 40-45℃, pa se spusti na 35, pa opet ide do 50tak itd, dakle u nekim "krugovim", intervalima, iz 4-5 puta dodje temp vode do 70℃, i onda sve skupa traje i vise od pola sata...
Evo sad sam dosao iz grada kuci, temp unutra 17℃, ja upalio na termostatu da ide do 23, tek nakon 20-25 min pocinje da grije...
Ne znam dakle jel treba ovako, jel uredu ili treba kada se upali pec da se dize temp vode do max 70℃, bez da se spusta u medjuvremenu, sto bi po meni bilo logicno...?
Procita li ti sta sam ja napisao.
Logicno je da permanentno dize temperaturu sve dok se pumpa ne ukljuci i onda dolazi do naglog pada ali i dalje ide gore.
Prije pumpe ne smije biti oscilacija u temeraturi ako je pelet u redu.
Pročitao sam, hvala. I prije paljenja pumpe, koja se pali na 60 stepeni, dešava se kao što sam napisao (temp vode se penje prvo penje do 35-40, pa pada do 25-30, pa zatim drugi ciklus - penje se do 50 tak, pa pada, pa ide do 65 pa pada, i onda do 70, i cim dodje do 70, opet pada, i svaki put joj treba 15-20 min da počne raditi...)
Jel moguće da je nešto do postavki, do pumpe...? Ako je i da je do peleta - kako bi peć uopšte radila i zagrijaval se sa tom peleti..?
Regular1985 wrote:
Pročitao sam, hvala. I prije paljenja pumpe, koja se pali na 60 stepeni, dešava se kao što sam napisao (temp vode se penje prvo penje do 35-40, pa pada do 25-30, pa zatim drugi ciklus - penje se do 50 tak, pa pada, pa ide do 65 pa pada, i onda do 70, i cim dodje do 70, opet pada, i svaki put joj treba 15-20 min da počne raditi...)
Jel moguće da je nešto do postavki, do pumpe...? Ako je i da je do peleta - kako bi peć uopšte radila i zagrijaval se sa tom peleti..?
Regular1985 wrote:
Čini mi se na 60 stepeni, tada se čuje "zvuk vode", pumpa je šalje u gornje instalacije...,
Ne bih rekao da je normano da po trenutnim temepraturama zraka vani, dakle oko 17-18 stepeni, peći treba 3-4 sata da u prostoriju ugrije do 22 stepena, kako će tek zimi biti?
Moze biti mnogo faktora. Kod mene je Thermoflux ali znam da se pumpa par puta pokrene prije "zvanicnog" pokretanja i da je to praceno padom temperature jer hladna voda iz radijatora dodje do kotla.
Inace ako joj treba 3-4 sata da ugrije vodu pri ovim temperaturama vani onda nesto drasticno ne valja. Sta ne valja morace ti reci neko na licu mjesta.
Na kojoj snazi radi kotao, jesi li pokusao povecavati snagu?
sabanss wrote:Moze biti mnogo faktora. Kod mene je Thermoflux ali znam da se pumpa par puta pokrene prije "zvanicnog" pokretanja i da je to praceno padom temperature jer hladna voda iz radijatora dodje do kotla.
Inace ako joj treba 3-4 sata da ugrije vodu pri ovim temperaturama vani onda nesto drasticno ne valja. Sta ne valja morace ti reci neko na licu mjesta.
Na kojoj snazi radi kotao, jesi li pokusao povecavati snagu?
Na automatskim podesavanjima je to ostalo, mislio sam da ne treba povecavati intezitet sagorjevanja.., pogotovo ne sad u oktobru.
Kada bi pec radila konstantno, tj kada ne bi dolazilo da ovih ciklusa i pada pada temp vode nekoliko puta.., mislim da bi se zagrijalo bez problema
Pokusat cu povecati snagu kotla
Mislim da ciklusi omogucavaju ravnomjernije grijanje ukupne kolicine vode. Da se ne bi desilo da kroz pumpu u jednom trenutku prodje voda ugrijana na 65 stepeni pa odmah zatim voda iz nekog radijatora na spratu temperature 7 stepeni
sabanss wrote:Mislim da ciklusi omogucavaju ravnomjernije grijanje ukupne kolicine vode. Da se ne bi desilo da kroz pumpu u jednom trenutku prodje voda ugrijana na 65 stepeni pa odmah zatim voda iz nekog radijatora na spratu temperature 7 stepeni
ma ok ravnomjerno pustanje toplote, ali 3-4 sata ne ljava
Filter wrote:
To svakako... Samo sto moze biti milion faktora: los pelet, los dimnjak, parametri kotla, poddimenzionisan kotao.... Zato sam rekao nek' zovne nekog da pogleda ako mu se neda sam da radi...
Filter wrote:
To svakako... Samo sto moze biti milion faktora: los pelet, los dimnjak, parametri kotla, poddimenzionisan kotao.... Zato sam rekao nek' zovne nekog da pogleda ako mu se neda sam da radi...
Preporučite nekoga da zovnem. Dva servisera koje sam ja zvao, bukirani, zauzeti aman zaman...
Imas broj na termoflux sajtu.....nazovi njih objasni sta si uzeo i kakav je display.....prema meni su bili super.....valjali su mi.
ALi izgleda jednostavno......lijevo dugme upali pec.......strelice gore i dole vjerovatno podesavaju temp......za ostala podesavanja ides u menu i listas opcije .
Ispostavilo se da je problem sa termostatom. Serviser bio, kada iz sistema izbacimo termostat te direktno upalimo peć, onda ona radi odlično, zagrije za 15-20 minuta sistem do zadate temperature, radijatori budu vreli...
Kada ubacimo termostat nastaje problem, iz nekog razloga on šalje signal peći "samostalno", gasi je prije dostizanja zadate temperature, recimo već na 40stepeni vode unutar sistema.
Po savjetu servisera išao sam zamjeniti termostat, bio je u garanciji, u pitanje bežični termostat EMOS SARV. Danas ili sutra ću pokušati sa novim da pokrenem sistem i da vidim kako će raditi...
Kakva su iskustva sa ovim termostatom, ima li neko, sve ok..?
Regular1985 wrote:Ispostavilo se da je problem sa termostatom. Serviser bio, kada iz sistema izbacimo termostat te direktno upalimo peć, onda ona radi odlično, zagrije za 15-20 minuta sistem do zadate temperature, radijatori budu vreli...
Kada ubacimo termostat nastaje problem, iz nekog razloga on šalje signal peći "samostalno", gasi je prije dostizanja zadate temperature, recimo već na 40stepeni vode unutar sistema.
Po savjetu servisera išao sam zamjeniti termostat, bio je u garanciji, u pitanje bežični termostat EMOS SARV. Danas ili sutra ću pokušati sa novim da pokrenem sistem i da vidim kako će raditi...
Kakva su iskustva sa ovim termostatom, ima li neko, sve ok..?
LP
Dobro je da ste nasli uzrok problema. Nisi nam spominjao bezicni termostat pa nismo ni isli do dnevnog boravka.
I mene interesuju ovi bezicni termostati jer nisam ugradio ni jedan a razmisljam o ovom. Znam da nekada zna biti problema sa slanjem signala zbog razlicitih prepreka u kuci.
Ako neko ima vec ugradjen(bezicni) neka podijeli sa nama.
Reglan wrote:Koliko otprilike moze ova thermoflux pec, mintherm 8 potrositi struje za mjesec dana?
Dok puz radi trosi oko 100 ili 200w (malo sam zaboravio)......dok puz miruje trosi 10-20w.......pa ti sebi racunaj koliko je ukupno vrtio puz.......obicno su to intervali nesto kao 6 sekundi miruje , manje od sekundu dozira (za vrijeme gorenja).
Ja sam prosle godine spojio njihov kotao na mjerac.....bilo je zanemarivo.....pa sam zato vjerovatno zaboravio detalje.
I jos jedno pitanje, jutros sam pustio u rad ovu pec, pred spavanje cu je ugasiti. Sad, da li treba gasiti iz uticnice ili da ostavim ukljuceno u uticnici.
I jos jedno pitanje, jutros sam pustio u rad ovu pec, pred spavanje cu je ugasiti. Sad, da li treba gasiti iz uticnice ili da ostavim ukljuceno u uticnici.
nasao nas zay38avat
ostavi to upaljeno bolan, pa ne gasis ni sporet iz zida
Vrlo često se ispostavi da u ovakvim stvarima, s kojima se srećemo prvi put, jesmo retardirani. Jedan posjet stručnog lica uštediće ti sutra veliki novac koji ćeš dati na popravku kad nešto zafrkneš.
Imam i ja jedno pitanje pa se nadam da će mi iskusniji članovi pomoci.
Naime radi se o tome da sam se skoro uselio u novu kuću u kojoj je peć na pelet od 25kW i razvedeno podno grijanje (cijela kuća je u keramičkim pločicama), s tim da u hodniku, kupaonici, i garaži imam po jedan radijator.
Kuća je površine 150 kvadrata, s tim da su prostorije u kojima se boravi urađene sa podnim grijanjem, dok su garaža i ostave sa radijatorima. Zidana je termoblokom 25 cm a uskoro će i stiropor od 10 cm te fasada. Pod i plafoni su izolirani.
U dnevnoj sobi imam termostat koji je programiran na 7 dana na slijedeći način:
6:00 - 21°
7:00 - 16.5°
16:00 - 23°
23:00 - 16.5°
Termostat je “pametan” pa za dva dana nauči koliko je potrebno peći da se dostigne određena temperatura pa spram toga je i pali ranije od rasporeda kako bi na vrijeme postigla zadanu temperaturu.
1. Pitanje/problem koje me muči je da li je bolje da peć stalno održava temperaturu od 23° ili da ostavim ovako po rasporedu? Pitam iz razloga što mi se čini da peć puno potroši da dostigne određenu temperaturu odnosno da pod počne grijati ( oko 2h ), i mislim da bi samo dogrijavanjem manje trošila. Peć je naštimana automatski i ja ništa nisam podešavao osim što sam je spojio na termostat, nisam siguran ni da li je podešena za podno grijanje (maksimalna temperatura, kad se pumpa uključuje itd).
2. Temperatura vode u cijevima je 65 stepeni i nemam mogućnost da stavim manju u postavkama (vjerovatno zbog zaštite kotla).
Da li je ova temperatura vode previsoka za podno grijanje, i ako je u cijevima 65 vjerujem da je dosta manja dok dođe u pod?
3. Čitao sam o nekim mešnim ventilima i otprilike sam razumio da je to dobra investicija, međutim s obzirom da je sezona grijanja počela morat ću čekati narednu godnu za ugradnju istog. Međutim nije mi jasno mjesto ugradnje istog, jer je kod mene peć u obliku većeg frižidera, i u njoj je sve smješteno pa me interesuje gdje se tačno ugrađuje?
Zvao sam firmu koja pravi kotlove, kazu da je softverski zakljucano da ne moze temperatura manja od 65 stepeni i da se za nize vrijednosti mora softver mijenjati, i kazu da je ovaj kotao predvidjen za ugradnju sa nekim hidraulicnim skretnicama i mesajucim ventilom.
Hoce li se temperatura vode u cijevima podnog grijanja smanjiti ako u ormaricu smanjim protok?
Evo i par slika kompletne instalacije i kotla, s tim sto na jednoj od slika cijevi se racvaju na 3 dijela, prema gore je za podno, prema dole je za radijatore i prema desno je za bojler.
Pec je od 25kW i od firme je Lafat Komerc. U njoj je ugradjena posuda i pumpa, a spremnik za pelet je 90kg.
Molio bih nekoga od iskusnijih članova da pomogne, s obzirom da su mi grijanje radili majstori koji se i ne razumiju puno u sam sistem rada.
Hvala!
1. Kotao na pelet kao i svi kotlovi na kruta goriva je dosta inertan sistem i po meni nije najsretnije rjesenje povezati ga na termostat.
2. Temperatura vode od 65 je dosta visoka za podno grijanje. Prelistaj temu, ljudi su ranije opisali nacin na koji se voda dosta nize temperature moze slati u sistem.
Najbolje je imati konstantno istu temperaturu.......najbolji konfor ugodjaj osjecaj......nema kondenza na staklima niti vlage.......pec kad se programira i gasi mozda ustedi nesto sitno.......ali to nije puno jer ona mora jako radit da opet ugrije kucu ako se vec gasi.......mislim da se puno vise gubi na konforu nego sto se ustedi na grijanju.....to je moje misljenje......probao brdo raznih opcija.
Kao sto kolega rece.......voda 65*C to nikako nebi smjelo ici u podno grijanje........proguglaj malo......mislim da to lose utice na zdravlje.......ja nebi cekao sledecu zimu s tim........mislim da se tako dobije prosirenje vena........voda bi trebala da bude oko 30*C u podu.........to se lako postigne mijesajucim ventilom.......nije ni skupo mislim.
Dobra stvar sto ti se racva na radijatore i podno.......mijesajuci stavis u podno....a u radijatore nek ide 65*C.......termo glave radijatora lako regulisu temp tih prostorija.