Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#901 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

respo wrote:sto pane spasoje koristi google translate :D
:lol: :lol: :lol: sad moram vidjeti kako ce to google prevesti :D
nisam_ni_ja

#902 Re: Istočno Sarajevo

Post by nisam_ni_ja »

nisam_ni_ja

#903 Re: Istočno Sarajevo

Post by nisam_ni_ja »

vetvadi wrote: Bošnjaci su puno više veseli i ljudi s nasmijana lica, dok ima dosta srbi su lica Srbi su teška, nije bas milosrdan, ali ozbiljna, zabrinjavajući lice
Nisi pažljivo gledao, imamo i mi veselih primjeraka, evo pogledaj. :D

Image

Image
Last edited by nisam_ni_ja on 21/04/2013 14:32, edited 1 time in total.
Adrian_M41

#904 Re: Istočno Sarajevo

Post by Adrian_M41 »

iz zadnje klupe wrote:Meni nisu neke stvari bas jasne u vezi IS

Obicno kada negdje za vrlo kratko vrijeme nastane naselje-grad sa toliko stanova obicno je to vezano za neki novoosnovani industrijski kompleks-rudnik-elektranu jer u suprotnom ne bi bilo para za pravljenje stanova-kuca

Pretpostavimo da su pare od prodaje stanova u federalnom Sarajevo ali to je bilo u razdoblju 1996-98 godina, nije valjda da su cuvali te pare u steku-banci sve ove godine, gdje su zivjeli u Zvorniku, Bratuncu i Brčkom u medjuvremenu (mozda u zaposjednutim bosnjackim kucama ali to su mogli jedno 2-3 godine posto je povratak imovine vec bio nepovratan proces)

Drugo objasnjenje je da vecina radi u zajednickim institucijama BIH, a tu em velike i redovne plate em se banke polomise njima da daju kredite bez ziranata i po povoljnim uslovima jer su sigurne platise

I to mi je nategnuta verzija jer se onda ne bi trebali zvati IS vec istocni budžetgrad jer bi bili svjetski rekorderi po procentu stanovništva zaposlenog u drzavnim insittucijama.

Ovde bi napravio paralelu sa istocnim Mostarom

Kao i Bosnjaci u Mostaru, Srbi u Sarajevu ( iz različitih razloga) više ne žive u urbanom centru tih gradova, i jedni i drugi su prodali stanove i presli na svoju stranu obale-livade.

Medjutim u istocnom Mostaru se napravilo svega tri-četiri zgrade poslije rata , dok IS je buknuo.

Vec smo konstatovali da nijedni nemaju industrije.

Kako ovi imaju para a ovi ne ?
Zato što dosta mlađe raje kupuju stanove dole. Razlog, cijena. Ja sam dole kupio stan za 1050 KM po kvadratu, novogradnja, ništa mi ne fali. Odrastao sam u Hrasnom btw. Nosim muslimansko ime i prezime te mi je isto nakačeno na vratima haustora i interfona već dvije godine. Nikakva neugodnost ni najmanja do sad... :bih:
radostan dan

#905 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

iz zadnje klupe wrote:
Medjutim u istocnom Mostaru se napravilo svega tri-četiri zgrade poslije rata , dok IS je buknuo.

Vec smo konstatovali da nijedni nemaju industrije.

Kako ovi imaju para a ovi ne ?
da nisu lova i materijal pokradeni po principu - 2/3 pijem trećinu šarcu dajem, to što vidiš je trebalo biti na kub, ako ne i na četvrtu...
Last edited by radostan dan on 21/04/2013 14:56, edited 1 time in total.
radostan dan

#906 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

Adrian_M41 wrote:
Zato što dosta mlađe raje kupuju stanove dole. Razlog, cijena. Ja sam dole kupio stan za 1050 KM po kvadratu, novogradnja, ništa mi ne fali. Odrastao sam u Hrasnom btw. Nosim muslimansko ime i prezime te mi je isto nakačeno na vratima haustora i interfona već dvije godine. Nikakva neugodnost ni najmanja do sad... :bih:
jesi ti onaj što je prije dvije godine diskutovao na temi - cijene stanova -, i rekao bolje 70 kvadrata u i sa, nego golubarnik od 25 negdje oko centra, za istu cijenu (ili tako nekako)?
Adrian_M41

#907 Re: Istočno Sarajevo

Post by Adrian_M41 »

radostan dan wrote:
Adrian_M41 wrote:
jesi ti onaj što je prije dvije godine diskutovao na temi - cijene stanova -, i rekao bolje 70 kvadrata u i sa, nego golubarnik od 25 negdje oko centra, za istu cijenu (ili tako nekako)?
Nisam ali slažem se sa tom konstatacijom...
Creasy

#908 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Adrian_M41 wrote: Nosim muslimansko ime i prezime te mi je isto nakačeno na vratima haustora i interfona već dvije godine. Nikakva neugodnost ni najmanja do sad... :bih:

Ne vjerujem. Mislim da si ti Srbin koji se lazno predstavlja da bi pokazao ljudima u gradu kako u Lukavici zivi fina raja... :D
Adrian_M41

#909 Re: Istočno Sarajevo

Post by Adrian_M41 »

Creasy wrote:
Adrian_M41 wrote: Nosim muslimansko ime i prezime te mi je isto nakačeno na vratima haustora i interfona već dvije godine. Nikakva neugodnost ni najmanja do sad... :bih:

Ne vjerujem. Mislim da si ti Srbin koji se lazno predstavlja da bi pokazao ljudima u gradu kako u Lukavici zivi fina raja... :D
:-) provaljen sam. Odo mjenjat forum :D :run:
OpusDei

#910 Re: Istočno Sarajevo

Post by OpusDei »

Creasy wrote:

Raja u Lukavici :lol: :lol: Rekoh mnogo puta vec: raja od srpskih Sarajlija zivi po bijelom svijetu te mozda neki u Beogradu. Cuj Pale, IS i raja :lol:

A to sto vam je veliki ponos sto niko covjeka nije napadao zbog imena na vratima haustora je isto LOL :lol:
Creasy

#911 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

OpusDei wrote:
Creasy wrote:

Raja u Lukavici :lol: :lol: Rekoh mnogo puta vec: raja od srpskih Sarajlija zivi po bijelom svijetu te mozda neki u Beogradu. Cuj Pale, IS i raja :lol:

A to sto vam je veliki ponos sto niko covjeka nije napadao zbog imena na vratima haustora je isto LOL :lol:
Jos samo kad bi imalo nekog smisla ovo sto pises... :roll:

Sljedeci put prije nego sto kliknes na "posalji", procitaj sta si napisao. :D
nisam_ni_ja

#912 Re: Istočno Sarajevo

Post by nisam_ni_ja »

vetvadi wrote: kao jedan Turcin,
Vidi ovog što laje. :run: :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#913 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

mislim da je u IS jedini problem nesrpskoj djeci u školi
ali ni federacija nije daleko
znam djecu sa stupa da idu u IS u školu
tako da vrijedi i obratno
nisam_ni_ja

#914 Re: Istočno Sarajevo

Post by nisam_ni_ja »

Ne mislim ja da tu ima nekih velikih problema.

Ja sam završio gimnaziju u Banjaluci, znam trojicu Bošnjaka u čitavoj generaciji, od njih dvojicu dobro. Njihovu nacionalnost smo odmah primili k znanju, i sem rezerve koju je većina osjećala prvih par dana, brzo omladina prestane drugove posmatrati kao Bošnjake ili Srbe i počne ih posmatrati kao osobe.

Možda je njima smetalo gradivo koje se uči, naziv predmeta Srpski jezik i književnost, ali o tome nikada nisu govorili, a ni najmanje pokazali da im smeta.
Imali smo drugih tema za palamuditi.

Moguće da je u osnovnoj školi, tj. manjim razredima drugačije, a opet sumnjam.

U suštini, tu važi ona narodna: "Ko ne traži belaja, neće ga ni naći." Mora čovjek kada živi u mješovitoj sredini, posebno kad je dio manjinske podzajednice, nekada znati i prešutiti mišljenje i iskulirati se. Ali tako je u svim stvarima u životu, ne možeš uvijek ni pričati šta ti je na pameti.

Jebi ga, i ja sam završio fakultet u Beogradu, živio 5 godina, pa kad odem u pekaru pregrizem jezik i naručim burek s mesom, šta ću. :mrgreen:

A opet, kad su škole sa "prihvatljivim" nastavnim planom i programom tako blizu, možda je i lakše tu upisati dijete, da se izbjegnu i one male nezgodne situacije kad se već može.
dust in the wind

#915 Re: Istočno Sarajevo

Post by dust in the wind »

sem toplika u kojem sam bila i svidja mi se koji su jos dobri restorani u lukavici...i ima li kakvih mjesta da je dobra rock svirka...
zmajadaH

#916 Re: Istočno Sarajevo

Post by zmajadaH »

nisam_ni_ja wrote:
Ne mogu te spomenuti u kontekstu sa majmunom, uvrijedio bih ga.

Ne znam zašto vrijeđaš čovjeka, stranca koji daje svoje viđenje jednog dijela BIH.

Ne znam zašto administracija to toleriše.

A inače on topik, Istočno s je nekad bio dio grada Sarajeva.Svojom voljom to više nije i kraj priče.Sjetim ga se i vidim ga samo kad prolazim prema Bjelašnici/Igmanu....

Luxor :lol:

I da tamo ima ljudi sa kojima sam u kontaktu koji su normalni bili i normalni ostali.
Bodkin

#917 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

zmajadaH wrote:
nisam_ni_ja wrote:
Ne mogu te spomenuti u kontekstu sa majmunom, uvrijedio bih ga.

Ne znam zašto vrijeđaš čovjeka, stranca koji daje svoje viđenje jednog dijela BIH.

Ne znam zašto administracija to toleriše.

A inače on topik, Istočno s je nekad bio dio grada Sarajeva.Svojom voljom to više nije i kraj priče.Sjetim ga se i vidim ga samo kad prolazim prema Bjelašnici/Igmanu....

Luxor :lol:

I da tamo ima ljudi sa kojima sam u kontaktu koji su normalni bili i normalni ostali.
:lol: :lol: :-)
zmajadaH

#918 Re: Istočno Sarajevo

Post by zmajadaH »

:-) :-) :lol: Ovo novi način komunikacije ....
MaD_ProfessoR

#919 Re: Istočno Sarajevo

Post by MaD_ProfessoR »

varijabilni wrote:@bodkin, valjda ces se izvinuti skoli, jer ta slika nije ni u kakvoj skoli kako si ti u prvom postu napisao. :roll:
@respo, creasy je poredio lukavicu sa naseljima bliskim njoj. novo sarajevo i novi grad imaju bar dva-tri puta vise stanovnika nego istocno sarajevo a nikakvih kulturnih desavanja nema.

i sta je tu onda spavaonica reci ti meni? sto neko ko zivi na alipasinu ili dobrinji mora da ide u slogu? sto nema nikakvog objekta takve vrste u tim naseljima? nije valjda da nema potrebe i da su barloti i niskina priceza jedini objekti zapadno od marijin dvora koji zadovoljavaju muzicke potrebe i ukuse stanovnika novog sarajeva i novog grada? oni jedini dovode muzičare uživo. o galerijama, muzejima, kinima, pozorištima... ne bih. novo sarajevo je prije rata imalo i kino arenu i kino kumrovec, sad nema nijednog. ako je grad samo ono sto nam se kulturno nudi od bascarsije do marijin dvora onda nista. za jedan prosjecan ljudski zivot ce lukavica dostici te standarde.
:skoljka:

Kaži mi molim te da si se ovdje šalio! :)
Mogu razumjeti da se voli mjesto gdje se živi, ali ne prihvatam da se nipodaštavaju činjenice.
Mogu ti nabrojati činjenice kojih je svako razuman svjestan, evo neće mi biti mrsko napisati nekoliko činjenica, postavljenih od Marin Dvora do Čaršije:

1. Zemaljski muzej
2. Historijski muzej
3.Skenderija
4. Collegium Artisticum
5. Koševo
6. Zetra
7. Saborna pravoslavna crkva
8. Katedrala
9. Umjetnička galerija
10. galerija Roman Petrović
11. Galerija safet Zec
12. galerija Mersad Berber
13. Novi hram
14. Stari hram - Muzej Jevreja
15. Aškenazi sinagoga
16. Stara pravoslavna crkva na Čaršiji
17. Sarači, Čurčiluk, Kundurdžiluk,
18. Kuršumli Medresa
19. Begova Džamija
20. Bezistan
21. Morića Han
22. Vijećnica
23. Tabija, žuta i bijela
24. Despića Kuća
25. Daire
26. Svrzina kuća
27. NArodno pozorište
28. Pozorište mladih
29. Kamerni teatar
....

i skoro svaka ulica u opštinama Centar i Stari Grad jeste biser ambijentalne arhitekture otomanskog ili bosanskog secesionističkog stila.
Moglo bi se nabrajati još, spomenuti i građevina koje su srpski zločinci uništili ili pokušali uništiti za vrijeme opsade, no mislim da je sasvim dovoljno nabrojanog da se pobije suluda tvrdnja da
"ako je grad samo ono sto nam se kulturno nudi od bascarsije do marijin dvora onda nista. za jedan prosjecan ljudski zivot ce lukavica dostici te standarde.

Neće Lukavica dostići Sarajevo nikada, jer stanje uma stanovnika tog naselja ne teži gradnji kulturne i duhovne raznolikosti, koje Sarajevo, uprkos svemu, njeguje i čuva stoljećima, i nije prestalo ni nakon stravičnog razaranja od strane srpskih zločinaca.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#920 Re: Istočno Sarajevo

Post by mk ultra »

vetvadi wrote: Sljedeći put ću posjetiti Kalinovik insalah :-D
hercegovacki kamenjar odakle je Ratko Mladic... :thumbup:
Pustolovina ti je to velika, nema nikog u krugu od 50km, ljudi veoma malo...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#921 Re: Istočno Sarajevo

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “vrijeđanje”
» zmajadaH

mjesec
Creasy

#922 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

MaD_ProfessoR wrote:
varijabilni wrote:@bodkin, valjda ces se izvinuti skoli, jer ta slika nije ni u kakvoj skoli kako si ti u prvom postu napisao. :roll:
@respo, creasy je poredio lukavicu sa naseljima bliskim njoj. novo sarajevo i novi grad imaju bar dva-tri puta vise stanovnika nego istocno sarajevo a nikakvih kulturnih desavanja nema.

i sta je tu onda spavaonica reci ti meni? sto neko ko zivi na alipasinu ili dobrinji mora da ide u slogu? sto nema nikakvog objekta takve vrste u tim naseljima? nije valjda da nema potrebe i da su barloti i niskina priceza jedini objekti zapadno od marijin dvora koji zadovoljavaju muzicke potrebe i ukuse stanovnika novog sarajeva i novog grada? oni jedini dovode muzičare uživo. o galerijama, muzejima, kinima, pozorištima... ne bih. novo sarajevo je prije rata imalo i kino arenu i kino kumrovec, sad nema nijednog. ako je grad samo ono sto nam se kulturno nudi od bascarsije do marijin dvora onda nista. za jedan prosjecan ljudski zivot ce lukavica dostici te standarde.
:skoljka:

Kaži mi molim te da si se ovdje šalio! :)
Mogu razumjeti da se voli mjesto gdje se živi, ali ne prihvatam da se nipodaštavaju činjenice.
Mogu ti nabrojati činjenice kojih je svako razuman svjestan, evo neće mi biti mrsko napisati nekoliko činjenica, postavljenih od Marin Dvora do Čaršije:

1. Zemaljski muzej
2. Historijski muzej
3.Skenderija
4. Collegium Artisticum
5. Koševo
6. Zetra
7. Saborna pravoslavna crkva
8. Katedrala
9. Umjetnička galerija
10. galerija Roman Petrović
11. Galerija safet Zec
12. galerija Mersad Berber
13. Novi hram
14. Stari hram - Muzej Jevreja
15. Aškenazi sinagoga
16. Stara pravoslavna crkva na Čaršiji
17. Sarači, Čurčiluk, Kundurdžiluk,
18. Kuršumli Medresa
19. Begova Džamija
20. Bezistan
21. Morića Han
22. Vijećnica
23. Tabija, žuta i bijela
24. Despića Kuća
25. Daire
26. Svrzina kuća
27. NArodno pozorište
28. Pozorište mladih
29. Kamerni teatar
....

i skoro svaka ulica u opštinama Centar i Stari Grad jeste biser ambijentalne arhitekture otomanskog ili bosanskog secesionističkog stila.
Moglo bi se nabrajati još, spomenuti i građevina koje su srpski zločinci uništili ili pokušali uništiti za vrijeme opsade, no mislim da je sasvim dovoljno nabrojanog da se pobije suluda tvrdnja da
"ako je grad samo ono sto nam se kulturno nudi od bascarsije do marijin dvora onda nista. za jedan prosjecan ljudski zivot ce lukavica dostici te standarde.

Neće Lukavica dostići Sarajevo nikada, jer stanje uma stanovnika tog naselja ne teži gradnji kulturne i duhovne raznolikosti, koje Sarajevo, uprkos svemu, njeguje i čuva stoljećima, i nije prestalo ni nakon stravičnog razaranja od strane srpskih zločinaca.

Profesore, mislim da se niste dobro razumjeli... prica je o dijelu grada od Marin-dvora do Stupa. Smijesno je porediti Lukavicu sa Sarajevom.
Mr.Fundamental

#923 Re: Istočno Sarajevo

Post by Mr.Fundamental »

nisam_ni_ja wrote: Jebi ga, i ja sam završio fakultet u Beogradu, živio 5 godina, pa kad odem u pekaru pregrizem jezik i naručim burek s mesom, šta ću. :mrgreen:
Zar i u Beogradu pitu zovu burekom :? Ja sam mislio da je to slučaj samo sa Hrvatskom :)
Bodkin

#924 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

Mr.Fundamental wrote:
nisam_ni_ja wrote: Jebi ga, i ja sam završio fakultet u Beogradu, živio 5 godina, pa kad odem u pekaru pregrizem jezik i naručim burek s mesom, šta ću. :mrgreen:
Zar i u Beogradu pitu zovu burekom :? Ja sam mislio da je to slučaj samo sa Hrvatskom :)
isto ti je. mene zena istjerala jer sam joj pametovao da ne moze biti burek sa sirom, burek je samo jedan i zna se sta ima unutra :)
radostan dan

#925 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

nikad robom mirko i slavko...
moji dijalozi na ovu temu su bili ovakvi -

izvolite?
burek.
sa čim?
šta sa čim?
pa burek.
sa čim ima?
sa mesom, sa sirom, sa zeljem.
dajte mi burek sa višnjom.
ne postoji burek sa višnjom.
ne postoji ni burek sa sirom i zeljem.
molim?
jedan burek....

e sad, u zavisnosti od karaktera kognitivnih sposobnosti prodavačice, nekad se desi da 2-3 puta moraš da obrneš ovaj dijalog u krug dok ne popusti ili ne shvati.

:mrgreen:
Post Reply