nasa wrote:Evo za muslimane bi bilo dosta samo dva ajeta za pocetakKroksica wrote:Da se svi vjernici pidrzavaju onih nekoliko Bozjih zapovjedi, ovaj svijet bi bio puno ljepse mjesto za zivot. Nisu religije krive sto su ljudi pogani.![]()
Reci: "Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje; da Mu ništa ne pridružujete, da roditeljima dobro činite, da djecu svoju, zbog neimaštine, ne ubijate - Mi i vas i njih hranimo - ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne; ne ubijajte onog koga je Allah zabranio ubiti, osim kada to pravda zahtijeva - eto, to vam On preporučuje da biste razmislili -
i da se imetku siročeta ne približavate, osim na najljepši način, sve dok punoljetno ne postane, i da krivo na litru i na kantaru ne mjerite - Mi nikoga preko njegove mogućnosti ne zadužujemo - i kad govorite, da krivo ne govorite, pa makar se ticalo i srodnika, i da obaveze prema Allahu ne kršite - eto, to vam On naređuje da biste to na umu imali( Al- An'am 151-152)
Može li religija pomoći državi BiH ?!
- Kroksica
#901 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
- harač
#902 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
sad odjednom ne treba kontekst 
- harač
#903 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
vatrogasac wrote:Gledam neki dan neki dokumentarac o posljedicama recesije u USA i EU i sve više ih dižu ruku na sebe i hajd' da vidim kakvo je stanje u Japanu, kad i tamo *ranje.harač wrote:malo izgugla ovaj japan. haman je tamo cafira i do 80%. ja propale civilizacije i *ranjaKroksica wrote:I ti naso poredit Bosnu i Japan. Jah, naravno, nas religija koci da budemo ko Japan.![]()
Na samoubojstvo su se najviše odlučivali muškarci u 30-im godinama. Uzroci povećanog broja samoubojstava su; bol za najmilijima, razorena imovina, stres i negativan uticaj katastrofa na japansku privredu, što je mnoge firme dovelo do bankrota. Japan i inače ima jednu od najviših stopa samoubojstva u svijetu. Prošle godine sebi je život oduzelo 30.651 Japanaca.
Povećan broj samoubojstava u Japanu
- fatamorgana
#904 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Moze li religija pomoci drzavi BiH? Evo sa'ce, samo sto nije, vezite se, 
- fatamorgana
#905 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
E moja Kroksice, sto se ono kaze: da su babi .... bila bi deda.Kroksica wrote:Da se svi vjernici pidrzavaju onih nekoliko Bozjih zapovjedi, ovaj svijet bi bio puno ljepse mjesto za zivot. Nisu religije krive sto su ljudi pogani.
... by the way, ko stvori te pogane ljude?
-
Great Cornholio
#906 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Nije istina, u tom slučaju bi bila hermafroditfatamorgana wrote:E moja Kroksice, sto se ono kaze: da su babi .... bila bi deda.Kroksica wrote:Da se svi vjernici pidrzavaju onih nekoliko Bozjih zapovjedi, ovaj svijet bi bio puno ljepse mjesto za zivot. Nisu religije krive sto su ljudi pogani.
... by the way, ko stvori te pogane ljude?
-
Great Cornholio
#907 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Odgoj.fatamorgana wrote: ... by the way, ko stvori te pogane ljude?
-
kojeime
#908 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Pa ti ocekujes od ljudi pomoc ,ne nadaj se...Ja bih se, kad vec mastamo i zamisljamo da smo svi vjernici ,nadala cudu kao npr.nafta ili da visocke piramide zaista postoje i sl.

Ma jok. Nego, ako religije ne mogu promijeniti ljude da budu bolji, onda koja korist od religija? Dakle, kako god okrenes, religija ne moze pomoci. Pretpostavljam da bi pomoc BiH od religija bila ta da religija navedu vjernike, a i nevjernike, da budu bolji prema i drugima i drzavi. Ako to religije ne mogu, onda kako mogu pomoci? Da vjerske zajednice organizuju vjerski turizam pa da time dolazi novac? Prvo, nemamo bas nesto vjerskih svetista osim Medjugorja koja bi donijela novac, a drugo, vjerske zajednice ne placaju porez, pa bi sav taj novac zavrsio u dzepovima popova i hodza, znaci opet nema pomoci BiH. A nesto ne vjerujem da bi vjerske zajednice pravile fabrike, pokretale gradjevinu, rudarstvo, poljoprivredu (da su htjele to bi so sada uradile. A i na sta bi to licilo?), zaposljavale (ne mislim samo njihove zaposlenike, vec pokrenule pravo zaposljavanje) i slicne stvari. I sta je zakljucak? Religije ne mogu pomoci BiH. A to je tema ove emisije cini mi se?
Ma jok. Nego, ako religije ne mogu promijeniti ljude da budu bolji, onda koja korist od religija? Dakle, kako god okrenes, religija ne moze pomoci. Pretpostavljam da bi pomoc BiH od religija bila ta da religija navedu vjernike, a i nevjernike, da budu bolji prema i drugima i drzavi. Ako to religije ne mogu, onda kako mogu pomoci? Da vjerske zajednice organizuju vjerski turizam pa da time dolazi novac? Prvo, nemamo bas nesto vjerskih svetista osim Medjugorja koja bi donijela novac, a drugo, vjerske zajednice ne placaju porez, pa bi sav taj novac zavrsio u dzepovima popova i hodza, znaci opet nema pomoci BiH. A nesto ne vjerujem da bi vjerske zajednice pravile fabrike, pokretale gradjevinu, rudarstvo, poljoprivredu (da su htjele to bi so sada uradile. A i na sta bi to licilo?), zaposljavale (ne mislim samo njihove zaposlenike, vec pokrenule pravo zaposljavanje) i slicne stvari. I sta je zakljucak? Religije ne mogu pomoci BiH. A to je tema ove emisije cini mi se?
-
kojeime
#909 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Odgoj.
Valja Tvorac?
Valja Tvorac?
- fatamorgana
#910 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Ja sto je Hitler bio lose odgojen pa to prelazi sve granice,Great Cornholio wrote:Odgoj.fatamorgana wrote: ... by the way, ko stvori te pogane ljude?
-
Great Cornholio
#911 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Kako čiji, ima ih kolk'o ti Bog 'oćekojeime wrote:Odgoj.
Valja Tvorac?
-
Great Cornholio
#912 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Pa i Hitler se rodio ko mala slatka beba, potpuno nevina i bezopasna. Imaš u Anatomiji ljudske destruktivnosti II Fromovo viđenje "Slučaja Hitler", objašnjenje šta su to razlozi zbok kojih neko postane nekrofil, zašto zavoli smrt više nego život.fatamorgana wrote:Ja sto je Hitler bio lose odgojen pa to prelazi sve granice,Great Cornholio wrote:Odgoj.fatamorgana wrote: ... by the way, ko stvori te pogane ljude?
From kaže da Hitler nije nešto posebno, ima potencijalnih "Hitlera" na Zemlji koliko hoćeš, ali nije se svima ko Hitleru poklopilo pa da se razmašu, potpuno slobodno ispolje svoje bolesne želje i ostvare svoje bolesne planove.
- fatamorgana
#913 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Oko ovog pitanja se sve zapravo i vrti .... Ne negiram eventualnu korist za pojedinca ako uz vjeru bolje i lakse zivi, zivot nije lak za zivit' ni za koga no ne vidim plodove religije na drustvenom planu onako kako to religije propagiraju i predstavljaju i to poslije toliko stoljeca i stoljeca postojanja istih ....kojeime wrote:Pa ti ocekujes od ljudi pomoc ,ne nadaj se...Ja bih se, kad vec mastamo i zamisljamo da smo svi vjernici ,nadala cudu kao npr.nafta ili da visocke piramide zaista postoje i sl.![]()
Ma jok. Nego, ako religije ne mogu promijeniti ljude da budu bolji, onda koja korist od religija?
-
Great Cornholio
#914 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Nemoj tako, nije baš da vjere nisu nikad bile faktor napretka, jer ipak za pojavu i razvoj svijesti da su nam potrebni Zakoni, ako želimo da organizujemo društveni život, živjheli bi mi još uvijek na nivou plemenskih zajednica.fatamorgana wrote:Oko ovog pitanja se sve zapravo i vrti .... Ne negiram eventualnu korist za pojedinca ako uz vjeru bolje i lakse zivi, zivot nije lak za zivit' ni za koga no ne vidim plodove religije na drustvenom planu onako kako to religije propagiraju i predstavljaju i to poslije toliko stoljeca i stoljeca postojanja istih ....kojeime wrote:Pa ti ocekujes od ljudi pomoc ,ne nadaj se...Ja bih se, kad vec mastamo i zamisljamo da smo svi vjernici ,nadala cudu kao npr.nafta ili da visocke piramide zaista postoje i sl.![]()
Ma jok. Nego, ako religije ne mogu promijeniti ljude da budu bolji, onda koja korist od religija?
A to što je kod nas religija ( politički angažman religijskih zajednica) glavna kočnica za napredak države BiH, jer da nismo toliko "bogati" lakše bi došli do dogovora, ne bi se pravile vještačke podjele među ljudima, koji da nisu muslimani , katolici i pravoslavci, ne bi bili ni bošnjaci, hrvati i srbi, ne bi se zbog tih vještačkih podjela doživljavali kao što se dožiovljavaju turci, nijemci i rusi, pa država ne bi morala imati ni entitete ni kantone.
- fatamorgana
#915 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Kazu da se on odmah jos kao vrlo mali rodio s onim brcicima,Great Cornholio wrote:
Pa i Hitler se rodio ko mala slatka beba, potpuno nevina i bezopasna.
- nasa
#916 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Vjera je usmjerena na pomoc covjeku-pojedinac,a kroz njega i drustvu .Nema nikakvih pravila koja ce covjeka osloboditi razmisljanja,ucenja,rada i sl.I o cemu onda pricamo,naravno da religije nemaju pretjeran utjecaj ni na uredjenje ni na vodjenje nase zemlje vec ponekad posluze za mobilizaciju sirih masa ...Nema nacina da se bilo kod od onih koji vode drzavu natjeraju da postuju vjeru i njene vrijednosti...A ako se prica da li bi bilo bolje da postuju onda pricamo o cudima i carobnom stapicu,pa kada je tako ja bih eto naftu 
-
Great Cornholio
#917 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
More bit, rađaju se svakakva djeca, neka se rode s više očiju neg' zubafatamorgana wrote:Kazu da se on odmah jos kao vrlo mali rodio s onim brcicima,Great Cornholio wrote:
Pa i Hitler se rodio ko mala slatka beba, potpuno nevina i bezopasna.
A da je bio Antihrist to jeste, činio je sve suprotno od onoga što je Isus Hrist činio.
- odr0n
#918 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Ma nema šta, Japan islamska država.vatrogasac wrote:Imaju oni već svog Takazawu.dustaban wrote:Ima i drugi nacin da se izjednacimo - da mi njima posaljemo Cerica i Zukorlica da ih malo organizuju...cartman wrote:japaci su ono sto jesu danas , zbog zen budizma. jedino bi zen mogao pomoc narodima balkana
![]()

- fatamorgana
#919 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Nas i japanaca tristA miliona,odr0n wrote: Ma nema šta, Japan islamska država.![]()
- fatamorgana
#920 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Nego, nešto ne kontam, što se svi ovakvi likovi, neo konvertiti ufuraju u ovaj "islamski" look, imidž? Dobro brada i nekako al' što će mu turban i ove anterije pa ne živi u pustinji pobogu .... jedino ako ne živi u nekoj nama nepoznatoj pustinjskoj oblasti Japana ...odr0n wrote:
Ma nema šta, Japan islamska država.![]()
Pitanje se onda nameće spontano: A gdje je parkir'o kamilu?
Za one koji nisu vidjeli video ....
Last edited by fatamorgana on 17/01/2013 00:36, edited 1 time in total.
- nasa
#921 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
A cija je ovo nosnja @fato sveznalice? 
EDIT I koliko me sjecanje sluzi indijci su ti dragi,pa sta kazes o njihovim nosnjama koje nose gdje god da zive?
EDIT I koliko me sjecanje sluzi indijci su ti dragi,pa sta kazes o njihovim nosnjama koje nose gdje god da zive?
Last edited by nasa on 16/01/2013 16:57, edited 2 times in total.
- odr0n
#922 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
E čuj što, ti fato ko da nikad Tokija nisi vidio.fatamorgana wrote:Nego, nešto ne kontam, što se svi ovakvi likovi, neo konvertiti ufuraju u ovaj "islamski" look, imidž? Dobro brada i nekako al' što će mu turban i ove anterije pa ne živi u pustinji pobogu .... jedino ako ne živi u nekoj nama nepoznatoj pustinjskoj oblasti Japana ...odr0n wrote: Imaju oni već svog Takazawu.![]()
Ma nema šta, Japan islamska država.![]()
Pitanje se onda nameće spontano: A gdje je parkir'o kamilu?

- fatamorgana
#923 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Uz dopuštenje ovdje se ne radi isključivo o nošnji kao takvoj već o odjeći kao vjerskom obilježju, pripadnosti,nasa wrote:A cija je ovo nosnja @fato sveznalice?
- fatamorgana
#924 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Jesu, al' tek što su mi dragi turkmenistanci pa to je čudo jedno,nasa wrote:
EDIT I koliko me sjecanje sluzi indijci su ti dragi,
- nasa
#925 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Pa ako je vjesrsko obiljezje sto onda svi muslimani ne nosaju iste sirom svijeta?fatamorgana wrote:Uz dopuštenje ovdje se ne radi isključivo o nošnji kao takvoj već o odjeći kao vjerskom obilježju, pripadnosti,nasa wrote:A cija je ovo nosnja @fato sveznalice?
Razlicite su eto da znas u zavisnosti zemlje i njene tradicije....npr.pakistanci nose pantole bijelo,sivo,bez i preko tunike iste boje uglavnom s kapicama,egipcani,marokanci itd.imaju karakteristicne turbane,bliskoistocni duge bijele haljine itd.
I indijci ti povezuju nosnje s religijom
Helem sve si fulio