Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
LipeCvat

#901 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by LipeCvat »

skoro sam na jednom lokalnom forumu imao debatu o mogučnostima za izbor jednog hajd da ga tako nazovemo proBiH političara iz izborne jedinice 1 koja pripada RS a za zastupnički dom parlamentarne skupštine BiH.Zaključak bi bio da postoji neiskorišteni potencijal ali da kao što je opšte poznato ne postoji organizovanost koja bi i povratnike i dijasporu koja pripada ovoj izbornoj jedinici učinila političkim faktorom.Nadam se da 1.mart može nešto promjeniti u tom smislu jer ako se kao do sada ovi ljigavi politički beskičmenjaci budu starali o ovoj izbornoj jedinici zauvijek će se zatrti tragovi bosanskohercegovački u ovoj izbornoj jedinici.Pokušavam biti realista jer sve ove propuštene godine nemoguće je nadoknaditi u kratkom vremenskom razdoblju jednom tako značajnom inicijativom kao što je ova o kojoj se piskara.Poznavajuči opšte prisutnu letargičnost i inertnost među ciljanom populacijom a koja je između ostalog prouzrokovana ovdašnjim političarima o kojima ne bih trošio riječi i zbog onih par izuzetaka, pojedinaca koji u imali hrabrosti povesti narod i koji su ostali sa narodom koji se je vratio,mišljenja sam kao i većina vas da od ova inicijative kratkoročno ne treba očekivati čuda ali da dugoročno može od povratničke populacije formirati politički faktor u boljem i manjem entitetu :P naše nam domovine.
Koristim priliku,ko zna možda bude zainteresovanosti,da vas obavjestim da se na području Kozarca otvara strački dom i da je vlasnik u potrazi za medicinskim osobljem.Prednost imaju naravno stvarni povratnici/povratnice ili oni koji bi se vratili.Nezvanična informacija :wink: . Takođe pored ovog u toku je izgradnja još jednog privrednog objekta koji će cjelokupnu proizvodnju izvoziti.Ovakve stvari stimulišu i povratak i još važniji ostanak i ja bih da se poklonim kozarčanima koji na ovaj način čine više za BiH nego sva ona bulumena fotljaša u Sarajevu koji politički podjeliše povratničku populaciju koja se pored svih ostalih problema mora i sa tim suočavati.
novi.dan.nova.nafaka

#902 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Better Man wrote:Ova incijativa će imati smisla ako na izborima bude glasalo minimum 100 hiljada glasača, sve ostalo je šuplja! Priča o 5 poslanika je smiješna, jer 5 poslanika je kao ni jedan! Minimum bi trebao biti 10 poslanika, kao i da se osigura minimalno 3 poslanika iz RS-a na državnom nivou, tek tada bi mogli pričati o promjenama stanja!
Tuga me uhvatila kada sam saznao od jednog bivšeg zastupnika u Parlementu PC-a da su Bošnjaci imali 15 ili 17 zastupnika. Sad je i 5 haman pa nedostižno...
heckler

#903 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Better Man wrote:Ova incijativa će imati smisla ako na izborima bude glasalo minimum 100 hiljada glasača, sve ostalo je šuplja! Priča o 5 poslanika je smiješna, jer 5 poslanika je kao ni jedan! Minimum bi trebao biti 10 poslanika, kao i da se osigura minimalno 3 poslanika iz RS-a na državnom nivou, tek tada bi mogli pričati o promjenama stanja!
Tuga me uhvatila kada sam saznao od jednog bivšeg zastupnika u Parlementu PC-a da su Bošnjaci imali 15 ili 17 zastupnika. Sad je i 5 haman pa nedostižno...

Ljudi ne brkajte nivoe vlasti. Za Parlamentarnu Skupstinu BiH iz cetniteta je potrebna 1/3 poslanika da bi se obezvrijedilo tzv entitetsko glasanje. U PS BiH je 42 mandata od kojih je 14 iz cetniteta. Dakle potrebno je osvojiti 5 mandata iz ceniteta. Ovo je inace prvi put da nemamo NIJEDNOG poslanika iz cetniteta jer su se glasovi razdijelili a i izlaznost bila rekordno mala. Da je i sa ovom malom izlaznosti bila jedinstvena izborna lista imali bi 2 a mozda cak i 3 mandata uz kompenzacijske od potrebnih 5. Uz jedinstvenu izbornu listu i masovniji izlazak na izbore 5 nije nedostizno.

Druga stvar su mandati u Narodnoj Skupstini cetnita. Tu nema nekog minimuma na koji se cilja nego naravno sto vise to bolje. I tu smo dodirnuli dno dna i od 83 poslanika tzv "pro-BiH" stranke imaju tek 5 mandata. A nekad smo bili druga po jacini politicka grupacija. Ta se pozicija takodjer mora povratiti.
novi.dan.nova.nafaka

#904 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by novi.dan.nova.nafaka »

heckler wrote:Ljudi ne brkajte nivoe vlasti. Za Parlamentarnu Skupstinu BiH iz cetniteta je potrebna 1/3 poslanika da bi se obezvrijedilo tzv entitetsko glasanje. U PS BiH je 42 mandata od kojih je 14 iz cetniteta. Dakle potrebno je osvojiti 5 mandata iz ceniteta.
OK, hvala na pojašnjenju.
No, zar i ta Skupština PC-a ne pravi probleme sa kojekakvim zakonima koji se odnose na taj entitet, tipa oporezivanja zemlje (gdje su na meti oni koji trenutno žive van BiH, a imaju ogromne posjede tamo) ?
heckler

#905 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
heckler wrote:Ljudi ne brkajte nivoe vlasti. Za Parlamentarnu Skupstinu BiH iz cetniteta je potrebna 1/3 poslanika da bi se obezvrijedilo tzv entitetsko glasanje. U PS BiH je 42 mandata od kojih je 14 iz cetniteta. Dakle potrebno je osvojiti 5 mandata iz ceniteta.
OK, hvala na pojašnjenju.
No, zar i ta Skupština PC-a ne pravi probleme sa kojekakvim zakonima koji se odnose na taj entitet, tipa oporezivanja zemlje (gdje su na meti oni koji trenutno žive van BiH, a imaju ogromne posjede tamo) ?
Apsolutno, zato treba sto bolji rezultat praviti i na tom nivou. 1998me Koalicija za Cjelovitu i Demokratsku BiH je bila druga po snazi politicka snaga u cetnitetu sa 15 mandata dok je SDS bio ispred sa 19 mandata. SDP je tad imao 2 mandata. Sa 17 mandata od 83 tojest 21 % mandata "pro BiH" stranke mogu igrati ulogu tzv "kingmaker-a" i imati do 40% vlasti u minimalnim koalicijama. Naravno da 20ak% glasova ne garantuje ucesce u vlasti jer se uvijek moze praviti koalicija za srbovanje ali se svakakve mogucnosti otvaraju za dilanje i trgovinu. Uostalom nesto poput sta se dopusta HDZu. Dogovor tzv ProBiH stranaka moze HDZ izbrisati sa mape u svakom momentu ali jok, zbog unutrasnjih svadja njima se konstantno stvara prostor da se igraju "kingmakera" i izlazu nas fasizoidnim ucjenama.
heckler

#906 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

unix wrote:Pozdrav,

Izradili smo online formular kako bi što lakše evidentirali osobe u inostranstvu i naravno nizom pitanja koji se odnose na registraciju,način glasanja i pristup istom imali što tačniju evidenciju. O čemu se radi možete pogledati na ovom linku http://www.prvimart.ba/prijava

Bitno naglasiti da niko do sada nije ni pokušao ništa slično, na ovaj način (online) i da će osobe raseljene van granica BiH moći biti evidentirane kroz online formular veoma lako, koji će građanskoj koaliciji "Prvi mart" pomoći pri realizaciji ideje, vođene motom "moj glas, moja zemlja".

:thumbup: samo naprijed
heckler

#907 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

rOOjkan registraciju progranih naziva agresijom na srbe i neoosmanisticku okupaciju. Fakat im je ludilo u genetskom kodu.
Vasić: Koalicija “1. mart” vrši agresiju na Srpsku

rajkovasicIzvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić smatra da lažna građanska i nevladina Koalicija “1. mart”, koja nastoji da srebrenički recept fiktivnih i lažnih birača koji je primenjen na lokalnim izborima prošle godine proširi i na druga područja, provodi svojevrsnu agresiju na Republiku Srpsku.

“Ne radi se ni o kakvoj slobodi izbora prebivališta, povratku ili o ljudskim pravima, nego o najobičnijoj torturi, kako bi se na izborima porazili Srbi u sredinama gde su većina”, izjavio je Vasić.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da neko ko nema stalni boravak i ko nikada nije živeo na nekom području čini većinu i tako celi projekt pretvara u “podjarmljivanje” jedne nacije.

“Koalicija ’1. mart’ provodi neoosmanlijsku politiku zauzimanja prostora i pretvaranja svih ostalih, osim Bošnjaka, u narode i građane drugog i trećeg reda”, zaključio je Vasić.

Izvor: pressrs.ba
http://www.prvimart.ba/vijesti/vasic-ko ... -na-srpsku
Saian

#908 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Saian »

heckler wrote:rOOjkan registraciju progranih naziva agresijom na srbe i neoosmanisticku okupaciju. Fakat im je ludilo u genetskom kodu.

rajkovasicIzvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić smatra da lažna građanska i nevladina Koalicija “1. mart”, koja nastoji da srebrenički recept fiktivnih i lažnih birača koji je primenjen na lokalnim izborima prošle godine proširi i na druga područja, provodi svojevrsnu agresiju na Republiku Srpsku.

“Ne radi se ni o kakvoj slobodi izbora prebivališta, povratku ili o ljudskim pravima, nego o najobičnijoj torturi, kako bi se na izborima porazili Srbi u sredinama gde su većina”, izjavio je Vasić.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da neko ko nema stalni boravak i ko nikada nije živeo na nekom području čini većinu i tako celi projekt pretvara u “podjarmljivanje” jedne nacije.

“Koalicija ’1. mart’ provodi neoosmanlijsku politiku zauzimanja prostora i pretvaranja svih ostalih, osim Bošnjaka, u narode i građane drugog i trećeg reda”, zaključio je Vasić.

dobro to, nego kad cu ja moc glasat za ovu iniciativu, prijavim se u BL samo jel, dze sam do 1992. zivio i to je to?
udrch

#909 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by udrch »

to je to..
treba izvaditi i dokumente u toj opštini, jer se inače ne možeš uvrstiti na popis birača te opštine ukoliko nisi mislim 2002. godine kada je bila ta neka inicijativa odlučio i potpisao da trajno glasaš za opštinu u kojoj si rođen..
nakon što dobiješ ličnu kartu bićeš uvršten i na birački spisak Banjaluke..
i onda čekaš izbore, biće zajednička lista ako Bog da..
izgrebano

#910 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by izgrebano »

Za mene je ovo čiti rad na zamazivanju očiju javnosti, pri tome je nelogičan, pa čak i nelegalan potez.
udrch

#911 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by udrch »

izgrebano wrote:Za mene je ovo čiti rad na zamazivanju očiju javnosti, pri tome je nelogičan, pa čak i nelegalan potez.
objasni nelogičan..
dokaži da je nelegalan..
izgrebano

#912 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by izgrebano »

udrch wrote:
izgrebano wrote:Za mene je ovo čiti rad na zamazivanju očiju javnosti, pri tome je nelogičan, pa čak i nelegalan potez.
objasni nelogičan..
dokaži da je nelegalan..
Prijava mjesta boravka na mjesto gdje ne živiš je meni nelogično, a i nelegalno. Znamo čemu mjesto boravka služi. Ako te nema na toj adresi, to je čista prevara.
heckler

#913 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Koga briga sta je "po tebi" ne logicno ili "cak" ne legalno? Vama je logicno, protjerati, spaliti, poklati pa na spaljenoj zemlji da si krojite zakone kakvi vama pasu.

Nece moci ;)
heckler

#914 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Saian wrote:
heckler wrote:rOOjkan registraciju progranih naziva agresijom na srbe i neoosmanisticku okupaciju. Fakat im je ludilo u genetskom kodu.

dobro to, nego kad cu ja moc glasat za ovu iniciativu, prijavim se u BL samo jel, dze sam do 1992. zivio i to je to?

Da, prijava u BL i vadjenje licne karte tamo je prvi korak. 1. Mart kao udruzenje nije politicka stranka, nego udruzenje gradjana koje podstice na registraciju prognanih na prijeratne adrese i zagovara zajednicku listu pro-BiH stranaka na izborima radi izbjegavanja gubljenja glasova kroz cijepanje.
udrch

#915 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by udrch »

izgrebano wrote:
udrch wrote:
objasni nelogičan..
dokaži da je nelegalan..
Prijava mjesta boravka na mjesto gdje ne živiš je meni nelogično, a i nelegalno. Znamo čemu mjesto boravka služi. Ako te nema na toj adresi, to je čista prevara.
ja sam nelegalno protjeran iz svoje kuće..sve što su vlasti nakon toga poduzele je nelegalno..
sve što ja uradim na putu potpunog povratka tamo odakle sam protjeran je legalno..
i po dejtonu i po ustavu i po zakonima ove zemlje..

čovjek svoj dom pravi desetinama godina, onda neko dođe i za jedan dan to poruši i protjera, a onoga koga zatekne na tom mjestu i ubije..
i sad ti očekuješ da se takav čovjek vrati opet za jedan dan..
ne može, jer je to proces, kao što je proces bilo i protjerivanje, uništavanje imovine i sprečavanje povratka više od 5 godina nakon završetka rata..
izgrebano

#916 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by izgrebano »

heckler wrote:

Koga briga sta je "po tebi" ne logicno ili "cak" ne legalno? Vama je logicno, protjerati, spaliti, poklati pa na spaljenoj zemlji da si krojite zakone kakvi vama pasu.

Nece moci ;)
Očigledno me lik pitao, pa sam mu odgovorio. Tebi bi bolje bilo da se osnovno opismeniš "ne legalno", pa da onda pričaš o ustavu ili pravu. Ali hajde, tako to ide...
izgrebano

#917 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by izgrebano »

udrch wrote: ja sam nelegalno protjeran iz svoje kuće..sve što su vlasti nakon toga poduzele je nelegalno..
sve što ja uradim na putu potpunog povratka tamo odakle sam protjeran je legalno..
i po dejtonu i po ustavu i po zakonima ove zemlje..

čovjek svoj dom pravi desetinama godina, onda neko dođe i za jedan dan to poruši i protjera, a onoga koga zatekne na tom mjestu i ubije..
i sad ti očekuješ da se takav čovjek vrati opet za jedan dan..
ne može, jer je to proces, kao što je proces bilo i protjerivanje, uništavanje imovine i sprečavanje povratka više od 5 godina nakon završetka rata..
Nemoj miješat dvije stvari, i nemoj mješat i ratno stanje sa onim što je mir. Jedno je prijava ljudi koji su živjeli '91 na nekom teritoriju, eto konkretno u Srebrenici. Pa da im se zbog specifične situacije omogući da tu, i samo tu glasaju. To je sasvim ili bar donekle ok, ako si bio punoljetan i želiš to, ok. Ali ovo što ovi rade je registracija svih ljudi koji žele, dakle i onih koji nisu nikada živjeli u Srebrenici, te njihovo glasanje. Taj dio je prevara i nelegalan i čini mjesto boravka besmislenim.
Da se razumjemo, Dejton je to sve fino regulisao, ali su isti ovi koji sada kao podržavaju ovu akciju doprinjeli da se promjeni mjesto prava glasa. (Trebali su svi punoljetni imati pravo glasa samo u mjestu prebivališta iz '91)
heckler

#918 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Klasicna cetnicka spika. "Sta je bilo bilo je" hajmo sad u miru graditi odnose jedni PORED drugih, a posto nam bas i neide sto se mirno ne razidjemo.
Ili nadji zakon koji se konkretno krsi ili prestani dodjivati
izgrebano

#919 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by izgrebano »

heckler wrote:Klasicna cetnicka spika. "Sta je bilo bilo je" hajmo sad u miru graditi odnose jedni PORED drugih, a posto nam bas i neide sto se mirno ne razidjemo.
Nisam ja donio zakon o mjestu boravka i pravu glasa, nego ti isti na koje se ti ložiš, jer su znali da im se to isplati. Računali su da će svi protjerani ljudi iz RSa, a koji žive u Federaciji, glasati za SDA. Računica im je bila dobra.
Svaki građanin pa i ove zemlje mora imati tačno mjesto boravka. To nije izmišljeno tek tako, nego ima pravne reprekusije. Dakle, ako si prijavljen da živiš na određenoj lokaciji, sud će te tamo tražiti ukoliko se ukaže potreba. Mnoge zemlje mjesto boravka stavljaju na tako važnu poziciju da u slučaju i da si turista, moraš se lično prijavit, pa čak i ako ćeš biti samo 10 dana.
Dakle, to je ozbiljna stvar, a ne igra. Hajmo se sad mi svi prijavit u Srebrenicu, pa će se oni svi prijavit u Olovo, pa ćemo se mi prijavit u Vitez. To sve nigdje ne vodi i sve ljude koji se bave takvim stvarima treba kaznit, jer lažiraju mjesto boravka.
heckler

#920 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

izgrebano wrote:
heckler wrote:Klasicna cetnicka spika. "Sta je bilo bilo je" hajmo sad u miru graditi odnose jedni PORED drugih, a posto nam bas i neide sto se mirno ne razidjemo.
Nisam ja donio zakon o mjestu boravka i pravu glasa, nego ti isti na koje se ti ložiš, jer su znali da im se to isplati. Računali su da će svi protjerani ljudi iz RSa, a koji žive u Federaciji, glasati za SDA. Računica im je bila dobra.
Svaki građanin pa i ove zemlje mora imati tačno mjesto boravka. To nije izmišljeno tek tako, nego ima pravne reprekusije. Dakle, ako si prijavljen da živiš na određenoj lokaciji, sud će te tamo tražiti ukoliko se ukaže potreba. Mnoge zemlje mjesto boravka stavljaju na tako važnu poziciju da u slučaju i da si turista, moraš se lično prijavit, pa čak i ako ćeš biti samo 10 dana.
Dakle, to je ozbiljna stvar, a ne igra. Hajmo se sad mi svi prijavit u Srebrenicu, pa će se oni svi prijavit u Olovo, pa ćemo se mi prijavit u Vitez. To sve nigdje ne vodi i sve ljude koji se bave takvim stvarima treba kaznit, jer lažiraju mjesto boravka.

Hoces li prestati srati i pokazati prstom koji se to zakon krsi registracijom boravka bilo kojeg gradjana BiH u bilo koje mjesto u BiH?

ZAKON, a ne kako to mali perica zamislja zakon.
izgrebano

#921 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by izgrebano »

heckler wrote:
izgrebano wrote:

Hoces li prestati srati i pokazati prstom koji se to zakon krsi registracijom boravka bilo kojeg gradjana BiH u bilo koje mjesto u BiH?

Zakon o mjestu prebivališta se krši lažnom prijavom. Ko da si mutav...
A_A_AKCIJA

#922 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

izgrebano wrote:
Sinko dragi, šta tebi nije jasno?
Anex 7 garantuje povratak izbjeglih. Prvi mart ih samo okuplja i pomaže da to pravo ostvare. Pravo na izbor političkih predstavnika je prvo i nultog prioriteta i sada je fokus na tome. Plain&simple.

Bilo kakvo petljanje oko zakona o prebivalištu je ograničavanje univerzalnog ljudskog prava na kretanje. Kako bi ti to rješio? Da proglasimo izbjegle kao specijalnu kategoriju i da samo oni imaju pravo da se prijave u RS? Ima država svakakvih pa i onih u kojima je zabranjeno ići u inostranstvo, da se ugledamo na S. Koreju i Kubu?

Hoće li Rusi provjeravati ima li Gerarda Depardieu-a kući, sada kad su mu dali državljanstvo?

Inicijativa 1. Mart i čitava ideja iza nje je 100% legalna i u skladu sa svim univerzalnim principima i konvencijama. Ujedno to je ono najljepše u samoj ideji i najbolnije njenim protivnicima. Jednostavno su šokirani matom u tri poteza koji im se smješi i jednostavnošću samog koncepta.
heckler

#923 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

izgrebano wrote:
heckler wrote:
izgrebano wrote: Nisam ja donio zakon o mjestu boravka i pravu glasa, nego ti isti na koje se ti ložiš, jer su znali da im se to isplati. Računali su da će svi protjerani ljudi iz RSa, a koji žive u Federaciji, glasati za SDA. Računica im je bila dobra.

Zakon o mjestu prebivališta se krši lažnom prijavom. Ko da si mutav...
Bahahaha znaci ipak kako mali perica zamislja zakon..

Nego deder procitaj taj zakon prije nego se nastavis provaljivati:
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 032_01.pdf

Niti jedna jedina stavka ovog zakona ne ogranicava pravo bilo kojeg pojedinca da registruje boravak u bilo kojem djelu BiH.

Cak stavise u PRVOM clanu ovog zakona stoji:
Niti jedna odredba ovoga zakona se ne smije tumaeiti tako da ogranieava pravo državljana na
slobodan izbor mjesta prebivališta/ boravišta.

Moze biti da te cirilica bolje ide
Нити једна одредба овог закона се не смије тумачити тако да ограничава право држављана на слободан избор мјеста пребивалишта/ боравишта.
Ali jok, treba forumski poCetnik da mi zakone tumaci
heckler

#924 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Nego dosta zamaranja sa trolovima, idemo dalje
Nismo glupi da dopustimo ljudima glupljim od nas, kakvi sjede oko Dodika, da od nas naprave strašilo!
2. April 2013.

Ovo u čemu učestvujemo jeste borba dviju suprotstavljenih i nepomirljivih vizija Bosne i Hercegovine: jedna je BiH genocida, etničkog čišćenja, koncentracionih logora, silovanja, ubijanja, a druga je Bosna i Hercegovina u kojoj smo svi jednaki i isti pred zakonom i u kojoj niko nema više prava na bilo kojem koraku naše zemlje zato što ima većinu koja je stvorena ognjem i mačem.

Ovo je, između ostalog, kazao koordinator Građanske inicijative “Prvi mart” Emir Suljagić u intervjuu za portal Kliker.info.

Relevantne institucije u BiH i regionu, nedavno su objavile da je ideja Koalicije “Prvi mart” o registraciji birača kao najboljem odgovoru na sistematsko negiranje genocida u Republici Srpskoj, najbrže rastuća ideja u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na pitanje kako komentira takav trend, Suljagić kaže da niko od njih nema pretenzija da riješi sve probleme ove zemlje, niti da, na kraju krajeva, pokaže bilo šta drugo “osim da kao što smo to pokazali i u Srebrenici još postoji način da glas u ovoj zemlji bude koristan i konstruktivan”.

- Ako je to tačno, onda je to ne zbog toga što je bilo ko od nas uradio, nego zbog toga što građani ove zemlje počinju da razumiju da postoji ustavan, zakonit i demokratski način da se stvari pokrenu. Da, drugim riječima, ne moramo živjeti u stvarnosti koja je stvorena nožem i bodljikavom žicom u periodu od tri mjeseca 1992. godine. Da postoji demokratski način da kreiramo novu stvarnost i da ta stvarnost bude po mjeri svih građana Bosne i Hercegovine – kazao je on.

Koaliciji “Prvi mart” je do sada pristupilo više od 30 organizacija civilnog društva, udruženja žrtava, udruženja boraca, organizacija povratnika, izbjeglih i raseljenih, asocijacija i pokreta s područja cijele Bosne i Hercegovine. Takva jedna mreža, jasno je svakome, nije mogla nastati preko noći i pretpostavljam da je u to ugrađeno na hiljade razgovora, pređenih kilometara i još mnogo štošta.

Suljagić je rekao da su poslije izbora u Srebrenici bila dva izbora. Prvi je bio “tipično bosanski”, naime, da se naredne četiri godine “tapšemo po ramenima i hvalimo jedni druge kako smo obavili dobar posao, i da se onda opet za četiri godine uhvatimo za glavu pred mogućnošću da zlotvori poput Milorada Dodika dobiju priliku da upravljaju Potočarima”. Drugi je bio da se na temeljima koji su postavljeni u Srebrenici pokuša izgraditi nešto novo, s dalekosežnijim i dugoročnijim posljedicama, da “naprosto krenemo u građansku borbu za krajnje granice slobode u našoj zemlji i da iskoristimo svako pravo i slobodu koju nam daje Ustav i zakoni države Bosne i Hercegovine. I da na ustavan, zakonit i demokratski način kažemo danas šta mislimo o onome što su nam svima uradili prije dvadeset godina”.

Komentirajući “histerične” reakcije vlasti Republike Srpske na aktivnosti “Prvog marta”, Suljagić je ocijenio da je to vrlo blijed i providan pokušaj da se od ove koalicije napravi fantom koji tobože prijeti ukidanjem entiteta RS.

- Ako očekuju da ćemo progutati taj mamac, onda stvarno potcjenjuju našu inteligenciju. Jeste da nismo Dewey and LeBeouff – lobistička kuća kojoj su iz budžeta RS-a isplaćene stotine hiljada maraka novaca poreskih obveznika, a koja je prošle godine bankrotirala ali nismo baš tako glupi da dopustimo ljudima glupljim od nas, kakvi sjede u Dodikovom okruženju, da od nas naprave strašilo kojim će plašiti svoje biračko tijelo. Mi imamo svoj plan, provodimo ga u skladu s Ustavom i zakonima države, a oni kojima se to ne sviđa mogu posthumno da se obrate Slobodanu Miloševiću koji je u njihovo ime potpisao Dejtonski mirovni ugovor. Za one koji to ne shvataju, Dejtonski mirovni ugovor od ove zemlje nije napravio Kipar i glas svakog građanina BiH je konvertibilan na teritoriji cijele države – rekao je on.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je aktivnosti 1. marta nazvao opasnim političkim kalkulacijama, koje će, kako kaže, biti spriječene novim zakonskim propisima.

Suljagić na to kaže da Dodik ima mnogo problema i “mi mu nećemo dopustiti da od nas napravi nešto što nismo”.

- Propisi koji reguliraju prebivalište i boravište su državni i bilo kakav entitetski upad u taj sistem značio bi njegovo rušenje. Odgovornost za to neće snositi “Prvi mart”, jer mi nismo politička partija, i što se nas tiče ohrabrujemo ih da krenu u tom pravcu – poručio je.

Ovaj razgovor je vođen u vrijeme trajanja posljednjih priprema za održavanje osnivačke skupštine nove stranke Željka Komšića. Mnogi pretpostavljaju da će se u rukovodstvu ove stranke naći i ime Emira Suljagića.

- O svemu ću donijeti odluku kad tome dođe vrijeme. Sada je “Prvi mart” prioritet – rekao je koordinator Građanske koalicije “Prvi mart” Emir Suljagić.
Corto Maltese

#925 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

Jasno je da se krši Član 8 koji kaže:
Prilikom prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta ili boravišta državljani su dužni da daju tačne i istinite podatke.
Istinitost se relativno lako dokazuje. U Republici Hrvatskoj, na osnovu gotovo istog zakona prebivalištu, upravo vrše raščišćavanje lažnih prijava (uglavno BH Hrvata).
Mada ne mislim da će MUP RS igrati na tu kartu. Imaju jednu jaču. Pošto se plaćanje poreza veže za prijavljeno prebivalištve, pretpostavljam da će Dodik pustiti 1. Mart da fura ovu priču još najmanje godinu dana. Onda će, negdje dva- tri mjeseca pred izbore, iz poreske uprava RS odabranim pojedincima stići prekršajne prijave, ili barem poreski formulari, i da će to dobiti odgovarajuću medijsku pažnju. S obzirom da CIPS onemogućava registrovanje transakcija (npr. registracija automobila, kupoprodaja imovine) osobama koje imaju bilo kakve dugove po izvršnim prekršajnim nalozima i sudskim odlukama, mnogima bi se ova naivna inicijativa mogla obiti o glavu. Dobro de, ne baš mnogima, sudeći po slabim rezultatima koje je vozanje po dijaspori u VW Golfu iz voznog parka Predsjedništva BiH do sada donijelo.
Post Reply