ne znam, danas upravo kad je federalna instruktorica bila kod nas, dotakli smo se i ovog pitanja i rečeno je da se sve što ne odgovara ponuđenim modalitetima upisuje u kućicealma24 wrote:na pitanje vjeroispovijesti, ako neko kaze da je musliman to je modalitet islamska....potvrdili entitetski instruktori i zaposlenici zavoda za statistiku...isto tako zbir 8 i 9 kolone u kontrolniku moze biti veci od broja u koloni 7
POsao-Popis stanovnistva
Moderator: anex
- perfect_guy
#901 Re: POsao-Popis stanovnistva
- mostarka_90
#902 Re: POsao-Popis stanovnistva
što se tiče djece pišeš prvo, drugo pa najmlađe dijete ( ukoliko je žena rodila više od 3) Kakva zadnja tri, pola instruktora veze nemaarchi_a wrote:Popisivaci masovno odustaju od posla. To je tako neorganizovano,nevjerovatno. Instruktori blecci, nemaju odgovora ni na jedno pitanje. U Sa ce po listicu biti placeno 2,20 KM. Da bi covjek ispunio listu sa 90 pitanja, potrebno mu je oko pola sata. Govorimo o licnom odgovaranju i upisivanju. Dakle, pisem za sebe, bez dodatnih podpitanja. ( Da ga ebem, onog ko ce za petnaest dana od jutra do mraka zaraditi vise od 3 stoje). Instruktori po osobi koju obucavaju imaju 100 KM + osiguranje.(dakle tu treba traziti osobe koje su dosle stelom).
Sam popisni list ima takve nebuloze, nevjerovatno.
Primjer: xy pitanje: Koliko je zena imala zivorodjene djece, bez obzira jesu li oni danas zivi i njihova imena. U nastavku je ostavljen prostor za smo tri imena djece.
Na pitanje popisivaca, sta je sa zenama npr. iz Srebrenice koje su izgubile i po petero-sestero, odgovor instruktora je bio pa nek onda upise samo posljednje troje. Ludilo.![]()
-
alma24
#903 Re: POsao-Popis stanovnistva
nama je nas entitetski rekao da su to sinonimi..ona je inace i zaposlenik zavoda za statistiku i nakon konsultacije sa kolegama rekla nam da je to isto...al ako kaze npr. suniti i siiti, il nesto slicno tome onda to upisujemo....jer to je i logicno, musliman je isto sto i pripadnik islamske vjeroispovijestiperfect_guy wrote:ne znam, danas upravo kad je federalna instruktorica bila kod nas, dotakli smo se i ovog pitanja i rečeno je da se sve što ne odgovara ponuđenim modalitetima upisuje u kućicealma24 wrote:na pitanje vjeroispovijesti, ako neko kaze da je musliman to je modalitet islamska....potvrdili entitetski instruktori i zaposlenici zavoda za statistiku...isto tako zbir 8 i 9 kolone u kontrolniku moze biti veci od broja u koloni 7
-
anonimus03
#904 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ne, nije tocno. To dijete na studiju se upisuje u P-2 spisak lica kao privremeno odsutno iz razloga tog i tog. I onda ide 4 clana domacinstva, 3 tu, 1 neĐe. Pitaj sutra instruktore, ako nisu sigurni nek zovu PKLS, jer ovo je 100% potvrdjeno, a i logicno.lolol wrote: Ne mogu da vjerujem da ste takvu potvrdu dobili od njih ... ili su i oni u pkls jos neozbiljniji od instruktora
gledaj, kolona domacinstvo je ukupno, npr zena, muz i dijete cine domacinstvo i u kolonu 7 ide 3, od toga clanova domacinstva je isto 3 u koloni 8, ali je dijete otislo na studij i u kolonu 9 ce biti 1. prema tome zbir kolona 8 i 9 u ovom slucaju je 4 sto je vece kolone 7 i to je ok.
EDIT: A ako je muz, zena i jedno dijete koje je otislo na studij, isto se sve pise u spisak lica u P-2, dijete privremeno odsutno zbog studija, bla bla, i u kontrolniku ce biti ukupno 3, tu 2, jedno otislo.
-
alma24
#905 Re: POsao-Popis stanovnistva
evo ja sam instruktor..i lolol je upravu....kolona 7 je ukupno osoba u stanu...kolona 8 je od tog ukupnog broja osoba u stanu koliko cini domacinstvo, jer moze da bude i privremeno prisutnih osoba, a kolona 9 je od tog ukupnog broja clanova domacinstva da li ima osoba odsutnih iz razloga 5,7 ili 9, tj. da li je neki clan u inozemstvu zbog rada, skolovanjatufahija18 wrote:Ne, nije tocno. To dijete na studiju se upisuje u P-2 spisak lica kao privremeno odsutno iz razloga tog i tog. I onda ide 4 clana domacinstva, 3 tu, 1 neĐe. Pitaj sutra instruktore, ako nisu sigurni nek zovu PKLS, jer ovo je 100% potvrdjeno, a i logicno.lolol wrote: Ne mogu da vjerujem da ste takvu potvrdu dobili od njih ... ili su i oni u pkls jos neozbiljniji od instruktora
gledaj, kolona domacinstvo je ukupno, npr zena, muz i dijete cine domacinstvo i u kolonu 7 ide 3, od toga clanova domacinstva je isto 3 u koloni 8, ali je dijete otislo na studij i u kolonu 9 ce biti 1. prema tome zbir kolona 8 i 9 u ovom slucaju je 4 sto je vece kolone 7 i to je ok.
-
anonimus03
#906 Re: POsao-Popis stanovnistva
Nama su rekli: kolona 7 ukupan broj lica u stanu, kolona 8 ukupan broj prisutnih lica koje cine domacinstvo, a kolona 9 broj privremeno odsutnih. Jer ne pise u koloni 9 ''od ukupnog broja clanova domacinstva odsutno je toliko i toliko'' nego ''odsutni iz razloga navedenih pod 5,7 ili 9'' i nigdje ne pise da je od broja clanova domacinstva.alma24 wrote:evo ja sam instruktor..i lolol je upravu....kolona 7 je ukupno osoba u stanu...kolona 8 je od tog ukupnog broja osoba u stanu koliko cini domacinstvo, jer moze da bude i privremeno prisutnih osoba, a kolona 9 je od tog ukupnog broja clanova domacinstva da li ima osoba odsutnih iz razloga 5,7 ili 9, tj. da li je neki clan u inozemstvu zbog rada, skolovanjatufahija18 wrote:Ne, nije tocno. To dijete na studiju se upisuje u P-2 spisak lica kao privremeno odsutno iz razloga tog i tog. I onda ide 4 clana domacinstva, 3 tu, 1 neĐe. Pitaj sutra instruktore, ako nisu sigurni nek zovu PKLS, jer ovo je 100% potvrdjeno, a i logicno.lolol wrote: Ne mogu da vjerujem da ste takvu potvrdu dobili od njih ... ili su i oni u pkls jos neozbiljniji od instruktora
Po meni moze biti i ono sto ja pisem, odnosno ono sto je PKLS potvrdio, a moze biti i tvoje (sto su tebi opcinski instruktori rekli i sto pise u knjizi). Reci cu instruktoru sutra i tvoje objasnjenje, pa neka opet zove PKLS da se razjasni.
Jbg, ovo ce ispasti cirkus cijeli (mislim na popis), ne zna se ko pije, a ko placa.
-
Huremika
#907 Re: POsao-Popis stanovnistva
Čitam sve ovo i ne mogu da vjerujem kakva popast će biti ovaj popis stanovništva! Prvo da krenemo od organizacije koja je KATASTROFA! Drugo, entitetski instruktori nisu dovoljno obučeni. Samim time, nisu dovoljno obučili ni općinske instruktore. Samim time, ni popisivači neće biti dovoljno obučeni. Na obuci se javljaju razni primjeri, situacije iz života, na koje mi, a ni ent instruktori nemamo adekvatan odgovor, jer to neko gore u statistici nije predvidio na vrijeme. Nisu se ni oko čega usaglasili. Dalje, manjak popisivača.. ne znam ni sama koliko je ljudi odustalo, oni iz PKLS-a samo odhukuju na telefon, nije im dobro, a ko im je kriv što nisu sve predvidjeli i nisu ljude na vrijeme upoznali šta obuka podrazumijeva, uvjete plaćanja, da se ne ide u grupama po 2 ljudi u popisivanje itd. Dalje, kažu ide marketinška kampanja na tv-u da se ljudi upoznaju o popisu...a Bgm ja ne vidim ni agresivnu kampanju (stisli se škrtci, ili su sve pare već "spiskali"), a ne vidim ni da se i u tih par reklama ljudi upoznavaju sa bilo čim.. kao npr ljudi nemaju pojma da će ih pitati o vodokotliću, a da ne spominjem o zemljištu... Treće, ove zamke u obrascu P1, entitetsko državljanstvo..čuj entitetsko državljanstvo, jedino koje ja imam je državljanstvo BiH, kakvo crno entitetsko!? Zar postoje entitetska državljanstva?? Samo hoće da izvrše podjelu i ništa drugo, zato su to pitanje stavili na kraju stranice, onako zbijeno i neprimjetno!!!
-
Nikola Testa
#908 Re: POsao-Popis stanovnistva
Koliko znam entitetsko drzavljanstvo je ustavna kategorija, djaba se sad nervirat, kasno je.Huremika wrote:Čitam sve ovo i ne mogu da vjerujem kakva popast će biti ovaj popis stanovništva! Prvo da krenemo od organizacije koja je KATASTROFA! Drugo, entitetski instruktori nisu dovoljno obučeni. Samim time, nisu dovoljno obučili ni općinske instruktore. Samim time, ni popisivači neće biti dovoljno obučeni. Na obuci se javljaju razni primjeri, situacije iz života, na koje mi, a ni ent instruktori nemamo adekvatan odgovor, jer to neko gore u statistici nije predvidio na vrijeme. Nisu se ni oko čega usaglasili. Dalje, manjak popisivača.. ne znam ni sama koliko je ljudi odustalo, oni iz PKLS-a samo odhukuju na telefon, nije im dobro, a ko im je kriv što nisu sve predvidjeli i nisu ljude na vrijeme upoznali šta obuka podrazumijeva, uvjete plaćanja, da se ne ide u grupama po 2 ljudi u popisivanje itd. Dalje, kažu ide marketinška kampanja na tv-u da se ljudi upoznaju o popisu...a Bgm ja ne vidim ni agresivnu kampanju (stisli se škrtci, ili su sve pare već "spiskali"), a ne vidim ni da se i u tih par reklama ljudi upoznavaju sa bilo čim.. kao npr ljudi nemaju pojma da će ih pitati o vodokotliću, a da ne spominjem o zemljištu... Treće, ove zamke u obrascu P1, entitetsko državljanstvo..čuj entitetsko državljanstvo, jedino koje ja imam je državljanstvo BiH, kakvo crno entitetsko!? Zar postoje entitetska državljanstva?? Samo hoće da izvrše podjelu i ništa drugo, zato su to pitanje stavili na kraju stranice, onako zbijeno i neprimjetno!!!
-
alma24
#909 Re: POsao-Popis stanovnistva
Nama su rekli: kolona 7 ukupan broj lica u stanu, kolona 8 ukupan broj prisutnih lica koje cine domacinstvo, a kolona 9 broj privremeno odsutnih. Jer ne pise u koloni 9 ''od ukupnog broja clanova domacinstva odsutno je toliko i toliko'' nego ''odsutni iz razloga navedenih pod 5,7 ili 9'' i nigdje ne pise da je od broja clanova domacinstva.
Po meni moze biti i ono sto ja pisem, odnosno ono sto je PKLS potvrdio, a moze biti i tvoje (sto su tebi opcinski instruktori rekli i sto pise u knjizi). Reci cu instruktoru sutra i tvoje objasnjenje, pa neka opet zove PKLS da se razjasni.
Jbg, ovo ce ispasti cirkus cijeli (mislim na popis), ne zna se ko pije, a ko placa.
iznad kolone 8 i 9 pise "od toga: clanova domacinstva", pa kolona 8 "svega", tj. ukupan broj clanova domacinstva, a kolona 9 "odsutni iz razloga 5,7,9"...obe kolone se odnose na clanove domacinstva, kakve crne privremeno prisutne osobe...citajte uputstvo i pitajte drzavne instruktore ako vasi opcinski ne znaju.
iznad kolone 8 i 9 pise "od toga: clanova domacinstva", pa kolona 8 "svega", tj. ukupan broj clanova domacinstva, a kolona 9 "odsutni iz razloga 5,7,9"...obe kolone se odnose na clanove domacinstva, kakve crne privremeno prisutne osobe...citajte uputstvo i pitajte drzavne instruktore ako vasi opcinski ne znaju.
-
Nikola Testa
#910 Re: POsao-Popis stanovnistva
Nama su rekli: kolona 7 ukupan broj lica u stanu, kolona 8 ukupan broj prisutnih lica koje cine domacinstvo, a kolona 9 broj privremeno odsutnih. Jer ne pise u koloni 9 ''od ukupnog broja clanova domacinstva odsutno je toliko i toliko'' nego ''odsutni iz razloga navedenih pod 5,7 ili 9'' i nigdje ne pise da je od broja clanova domacinstva.
[/quote]
Kolona 8 je ukupan broj clanova domacinstva a ne ukupan broj prisutnih clanova domacinstva zato imas gresku. npr ako imamo samo jedno domacinstvo u stanu bez privremeno prisutnih osoba a u isto vrijeme u istom domacinstvu jedan clan je PRIVREMENO ODSUTAN zbog skolovanja (npr. student), tada ce zbir kolona 8 i 9 uvijek biti veci od ukupnog spiska osoba. Znaci za razliku od kolone 7 gdje imamo ukupan broj popisanih osoba zbir kolona 8 i 9 nije zbir osoba u domacinstvu. Uopste ne kontam ko je to izmislio i kakav podatak dobijamo zbirom kolona 8 i 9?
Kolona 8 je ukupan broj clanova domacinstva a ne ukupan broj prisutnih clanova domacinstva zato imas gresku. npr ako imamo samo jedno domacinstvo u stanu bez privremeno prisutnih osoba a u isto vrijeme u istom domacinstvu jedan clan je PRIVREMENO ODSUTAN zbog skolovanja (npr. student), tada ce zbir kolona 8 i 9 uvijek biti veci od ukupnog spiska osoba. Znaci za razliku od kolone 7 gdje imamo ukupan broj popisanih osoba zbir kolona 8 i 9 nije zbir osoba u domacinstvu. Uopste ne kontam ko je to izmislio i kakav podatak dobijamo zbirom kolona 8 i 9?
-
melac
#911 Re: POsao-Popis stanovnistva
U slučaju popisa nisi u pravu, pitanje je formirano da osoba da odgovor koja je njena vjeroispovijest tj. što kaže vi upišete, ako se izjasni na način koji imate u ponuđenim odgovorima, onda taj odgovor označite sa X. Znači primarno je upisati odgovor, a pomoćna opcija su ponuđeni odgovori koji treba označiti sa X.coinspinner wrote:Bošnjak je jedno, Bosanac je drugo, tu nema dileme. Ako kaže Bošnjak križaš iksić Bošnjak, ako kaže Bosanac upisuješ odgovor Bosanac.gnjev wrote:Onda isto tako mogu za bosanca krizati bosnjak jer sta on zna ko je sta je znam ja bolje od njega. Helenejse mozda si i upravu samo ja ti kazem sta je nama danas receno od strane instruktora na konkretnom primjeru.coinspinner wrote:Za vjeru se podrazumjeva da je musliman islamske vjere.
Znači ako pitaš osobu za vjeroispovjest i on ti kaže: "Ja sam pravoslavac", ti nećeš križati odgovor 'pravoslavna', nego ćeš upisati pravoslavac???
Ako se izjasni kao musliman ne kriza se islamska vjeroispovjest nego se upisuje u kockice MUSLIMAN. I to je to.
Ali kada je vjera u pitanju, musliman je osoba islamske vjeroispovjesti, isto kao što je katolik osoba katoličke vjeroispovjesti.
A zbog ovakvih pogrešnih shvatanja popis će pokazati sve i svašta, samo ne realnost...
-
anonimus03
#912 Re: POsao-Popis stanovnistva
Rekla sam privremeno odsutno. Citali smo uputstvo, i tabelu proucili, pitali instruktore (procitaj od pocetka), oni pitali PKLS, PKLS potvrdio nasu ''verziju''. E ko tu koga j*, ne znam, ali cu sutra da provjerim i sto ti kazes, ako PKLS nije siguran neka zove one iznad sebe.alma24 wrote:N
-
melac
#913 Re: POsao-Popis stanovnistva
Jest. Ja fakat ne zna koji kurac i trebaju ovi modaliteti, barem na ovim pitanjima.Huremika wrote:Vlada velika konfuzija oko VJEROISPOVJESTI. Na obuci smo učili svaki odgovor koji ne odgovara modalitetu se upisuje u kućice. Musliman, jeste pripadnik Islama, sve je to nama jasno, ali nam je naznačeno, sve što ispitanik kaže,a ne odgovoara ponuđenom modalitetu, da je to ta ista riječ, dakle nije izgovorio Islam, već Musliman, i to se upisuje u kućice i svrstat će se kao ostali. Nelogično jeste, ali tako su nas obučili.
Je li kod ostalih ovakva situacija??
- azurna_obala
#914 Re: POsao-Popis stanovnistva
alma24 wrote:na pitanje vjeroispovijesti, ako neko kaze da je musliman to je modalitet islamska....potvrdili entitetski instruktori i zaposlenici zavoda za statistiku...isto tako zbir 8 i 9 kolone u kontrolniku moze biti veci od broja u koloni 7
nama su danas rekli, ako se neko izjasni kao musliman ili muslimanka, ne križa se se modalitet islamska, pa se mora iznad upisati u kućice musliman ili muslimanka, dok za katolike i pravoslavce ostaje modalitet katolička i pravoslavna...
I one kažu zvale PKLS i tako im oni potvrdili, a da mi ne pitamo zašto, jer je tako i kraj priče,
Meni je lično ovo totalno besmisleno...
Last edited by azurna_obala on 18/09/2013 23:09, edited 2 times in total.
-
melac
#915 Re: POsao-Popis stanovnistva
Nama potvrđeno iz zavoda za statistiku da izjavu musliman treba upisati kao takvu, a ne označiti islamska, isto tako ako se neko izjasni kao rimokatolik to treba upisati, a ne označiti katolik i sl.alma24 wrote:na pitanje vjeroispovijesti, ako neko kaze da je musliman to je modalitet islamska....potvrdili entitetski instruktori i zaposlenici zavoda za statistiku...isto tako zbir 8 i 9 kolone u kontrolniku moze biti veci od broja u koloni 7
-
melac
#916 Re: POsao-Popis stanovnistva
Barem je ovdje sve jasno, da jasnije ne može biti. Samo pročitati i ništa više nije potrebno.mostarka_90 wrote:što se tiče djece pišeš prvo, drugo pa najmlađe dijete ( ukoliko je žena rodila više od 3) Kakva zadnja tri, pola instruktora veze nemaarchi_a wrote:Popisivaci masovno odustaju od posla. To je tako neorganizovano,nevjerovatno. Instruktori blecci, nemaju odgovora ni na jedno pitanje. U Sa ce po listicu biti placeno 2,20 KM. Da bi covjek ispunio listu sa 90 pitanja, potrebno mu je oko pola sata. Govorimo o licnom odgovaranju i upisivanju. Dakle, pisem za sebe, bez dodatnih podpitanja. ( Da ga ebem, onog ko ce za petnaest dana od jutra do mraka zaraditi vise od 3 stoje). Instruktori po osobi koju obucavaju imaju 100 KM + osiguranje.(dakle tu treba traziti osobe koje su dosle stelom).
Sam popisni list ima takve nebuloze, nevjerovatno.
Primjer: xy pitanje: Koliko je zena imala zivorodjene djece, bez obzira jesu li oni danas zivi i njihova imena. U nastavku je ostavljen prostor za smo tri imena djece.
Na pitanje popisivaca, sta je sa zenama npr. iz Srebrenice koje su izgubile i po petero-sestero, odgovor instruktora je bio pa nek onda upise samo posljednje troje. Ludilo.![]()
-
melac
#917 Re: POsao-Popis stanovnistva
Taj tvoj instruktor je pogriješio, sa spiska osoba u koloni gdje su osobe označene sa X kao članovi domaćinstva prebrojiš i upišeš u kontrolnik, priča završena.tufahija18 wrote: Nama su rekli: kolona 7 ukupan broj lica u stanu, kolona 8 ukupan broj prisutnih lica koje cine domacinstvo, a kolona 9 broj privremeno odsutnih. Jer ne pise u koloni 9 ''od ukupnog broja clanova domacinstva odsutno je toliko i toliko'' nego ''odsutni iz razloga navedenih pod 5,7 ili 9'' i nigdje ne pise da je od broja clanova domacinstva.
-
melac
#918 Re: POsao-Popis stanovnistva
Taj PKLS treba odmah smijeniti i na njihovo mjesto dovesti rezerve.tufahija18 wrote:Rekla sam privremeno odsutno. Citali smo uputstvo, i tabelu proucili, pitali instruktore (procitaj od pocetka), oni pitali PKLS, PKLS potvrdio nasu ''verziju''. E ko tu koga j*, ne znam, ali cu sutra da provjerim i sto ti kazes, ako PKLS nije siguran neka zove one iznad sebe.alma24 wrote:N
-
anonimus03
#919 Re: POsao-Popis stanovnistva
Vjerovatno jeste pogrijesio. Vecina nas je kontala da je onako po knjizi i kako vi tvrdite, ali se jucer naslo par osoba, izmedju ostalih i onaj cikica (Siskica) sa nebuloznim pitanjima kojeg sam neki dan spominjala i pokrenuli su tu pricu, sviju nas ubijedili u ovu verziju, tako da je instruktor zbunjen zvao PKLS i oni mu hladno rekli da je ovako kako sam pisala i mi se drzali toga. Sreca pa napisah to na forumu, pa ste svi ''vrisnuli'' i sutra cemo to da razjasnimo do kraja.melac wrote:Taj tvoj instruktor je pogriješio, sa spiska osoba u koloni gdje su osobe označene sa X kao članovi domaćinstva prebrojiš i upišeš u kontrolnik, priča završena.tufahija18 wrote: Nama su rekli: kolona 7 ukupan broj lica u stanu, kolona 8 ukupan broj prisutnih lica koje cine domacinstvo, a kolona 9 broj privremeno odsutnih. Jer ne pise u koloni 9 ''od ukupnog broja clanova domacinstva odsutno je toliko i toliko'' nego ''odsutni iz razloga navedenih pod 5,7 ili 9'' i nigdje ne pise da je od broja clanova domacinstva.
-
lozze
#920 Re: POsao-Popis stanovnistva
Nama u centru je receno musliman kriza se islamperfect_guy wrote:kad smo i mi danas komentarisali, ispalo je da nijecoinspinner wrote:To nije tačno. Kada je u pitanju vjera, odgovor musliman se izjednačava sa islamskom vjeroispovjesti.gnjev wrote: To jeste ali dva kardinalna propusta greske debilizam nazovi kako hoces je to sto ako se izjasnis kao musliman ne krizas islamsku vjeroispovjest nego pises novu ili cak i islam. A druga je ovo sa entitetskim drzavljanstvom jer je separatisticki nastrojeno.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
-
lozze
#921 Re: POsao-Popis stanovnistva
NE!!!Huremika wrote:Vlada velika konfuzija oko VJEROISPOVJESTI. Na obuci smo učili svaki odgovor koji ne odgovara modalitetu se upisuje u kućice. Musliman, jeste pripadnik Islama, sve je to nama jasno, ali nam je naznačeno, sve što ispitanik kaže,a ne odgovoara ponuđenom modalitetu, da je to ta ista riječ, dakle nije izgovorio Islam, već Musliman, i to se upisuje u kućice i svrstat će se kao ostali. Nelogično jeste, ali tako su nas obučili.
Je li kod ostalih ovakva situacija??
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
-
GoodTaste
#922 Re: POsao-Popis stanovnistva
NE KRIZA SE !
MORA reci IDENTICNO kao sto pise u onim dole ponudjenim odgovorima, u svim ostalim situacijama pisete u one kockice odgovore. Ovo vazi za pitanja koja se ticu jezika, vjeroispovjesti i etnicke pripadnosti.
Sta li su ti vasi instruktori slusali na svojoj instruktazi ccc
I sad kad mene ko instruktora zapadne ovakav neki popisivac koji nije dobro obucen, a oni ne budu imali rezervi da posalju umjesto toga, koji ce da grijesi ... Samo se pitam na sta ce sve ovo da lici
MORA reci IDENTICNO kao sto pise u onim dole ponudjenim odgovorima, u svim ostalim situacijama pisete u one kockice odgovore. Ovo vazi za pitanja koja se ticu jezika, vjeroispovjesti i etnicke pripadnosti.
Sta li su ti vasi instruktori slusali na svojoj instruktazi ccc
I sad kad mene ko instruktora zapadne ovakav neki popisivac koji nije dobro obucen, a oni ne budu imali rezervi da posalju umjesto toga, koji ce da grijesi ... Samo se pitam na sta ce sve ovo da lici
-
Solarija
#923 Re: POsao-Popis stanovnistva
Potpisujem u potpunosti ovaj post.Huremika wrote:Čitam sve ovo i ne mogu da vjerujem kakva popast će biti ovaj popis stanovništva! Prvo da krenemo od organizacije koja je KATASTROFA! Drugo, entitetski instruktori nisu dovoljno obučeni. Samim time, nisu dovoljno obučili ni općinske instruktore. Samim time, ni popisivači neće biti dovoljno obučeni. Na obuci se javljaju razni primjeri, situacije iz života, na koje mi, a ni ent instruktori nemamo adekvatan odgovor, jer to neko gore u statistici nije predvidio na vrijeme. Nisu se ni oko čega usaglasili. Dalje, manjak popisivača.. ne znam ni sama koliko je ljudi odustalo, oni iz PKLS-a samo odhukuju na telefon, nije im dobro, a ko im je kriv što nisu sve predvidjeli i nisu ljude na vrijeme upoznali šta obuka podrazumijeva, uvjete plaćanja, da se ne ide u grupama po 2 ljudi u popisivanje itd. Dalje, kažu ide marketinška kampanja na tv-u da se ljudi upoznaju o popisu...a Bgm ja ne vidim ni agresivnu kampanju (stisli se škrtci, ili su sve pare već "spiskali"), a ne vidim ni da se i u tih par reklama ljudi upoznavaju sa bilo čim.. kao npr ljudi nemaju pojma da će ih pitati o vodokotliću, a da ne spominjem o zemljištu... Treće, ove zamke u obrascu P1, entitetsko državljanstvo..čuj entitetsko državljanstvo, jedino koje ja imam je državljanstvo BiH, kakvo crno entitetsko!? Zar postoje entitetska državljanstva?? Samo hoće da izvrše podjelu i ništa drugo, zato su to pitanje stavili na kraju stranice, onako zbijeno i neprimjetno!!!
Ovaj popis nece liciti ni nasta.
- Russki
#924 Re: POsao-Popis stanovnistva
kakvih glupih pitanja ima pa ovo je cirkus ba, kako cu ja sad nekom otic na vrata i pitat da kako i odakle se financira i takve gluposti
- Altsa
#925 Re: POsao-Popis stanovnistva
kako se popisati ako sam u periodu popisa van bih...na koji nacin...da li neko iz mog kucanstva moze dati podatke za mene ?