JA fkt nekontam šta je poznanik htjeo da kaže u onih cijelih 15 rečenicaActionWoman wrote:Lud i ponosan wrote:@ poznanik
Svaka cast, od tebe nista drugo i nisam mogao ocekivati.![]()
![]()
ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- jalle
#901 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- Hajlac
#902 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Evo poucnog videa o gasenju sumske vatre bez upotrebe vode. Na prvu cudno i nadrealno ali brzo covjek shvati koliko je logicno i prakticno.
Cini mi se da su vatrogasci danas pokusali napraviti protivpozarnu liniju iznad Glogosnice ali je vatra presla liniju?
Sreca je pa se vatra spusta umjesto da se dize padinom ali lose je sto je suma puna sitnog drveca - grabovine, kleke...pa je tesko napraviti dovoljno siroku protivpozarnu liniju iskopavanjem svih slojeva sve do zemlje.
Ocito vrlo teska situacija.
Last edited by Hajlac on 01/09/2012 03:43, edited 1 time in total.
- jalle
#903 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
na tv-u se pojavio lik kojemu je palo na pamet da se požar može gasiti granatama
Co2 ili neki drugi prah koji najbolje guši vatru natrpati u neku vrstu granata i
sa tim bukvalno gađati vatru , naravno topovima , haubicama šta god ima.
mislim hebote to i nije neki izum, to bi patuljci skontali,
ali pazi lik se pojavi na BHRT-u u Dnevniku 1 nešto promrmlja u par rečenica kako
ON IMA IDEJU i vozdra, to je to hajmo dalje sljedeći đingl
nemogu da vjerujem koje su to budaledine iz ove BHRT kuće..ulaštene marionete
PS: evo šta nam treba
Co2 ili neki drugi prah koji najbolje guši vatru natrpati u neku vrstu granata i
ali pazi lik se pojavi na BHRT-u u Dnevniku 1 nešto promrmlja u par rečenica kako
-
occupylove
#904 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
revolucionaran sistem na jednostavnome principu ; vatra je po fizicarima brza oksidacija ( kiseonik )jalle wrote:na tv-u se pojavio lik kojemu je palo na pamet da se požar može gasiti granatama
ako sprijecite dotok kiseonika / vatra se enormno brzo gasi sa aerosolnim sredstvima ( cak najobicnijij pijesak male granulacije ispaljivan iz raznih sredtava ) ili aerosolne bombe
problem je da ne smijete imati ljude u blizini jer ni ljudi ne mogu zivjeti bez kiseonika , tako da cak niti vrhunski vatrogsaci Amerike ili Rusije koji imaju veliko iskustvo jos se neckaju da upotrijebe taj sistem
pijesak , beton , sljunak , bagerima napraviti protupozarnu zonu ( bagerom iskrcis pojas u sumi , napravis koridor od oko 50 metara , i pospes pijesak da vatra nema goriva da ide dalje )
to je posao za vojnu inzenjeriju i gradjevince ,
buldozerima , gdje je pristupacno u blizini naselja obaraj i zatrpavaj svo rastinje i posijij pijesak i sljunak
problem jeste , sta poslije pozara ?
erozija zemljista , nema sume da apsorbira padavine i snijegove ?
klizista i poplave , oj moja Bosno lijepa , sta ti rade korumpirani politicari svih fela
- coek
#905 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Kao sto Poznanik rece, on, RIćko i ja smo juče bili u Glogošnici na gašenju pa ću prenijeti svoje impresije.
Situacija jeste teska, vjerovatno ce izgorjeti haman citava ta dolina, ali nekako vjerujem, odnosno nadam se, da ce ljudi uspjeti sacuvati bar selo odnosno kuce.
Necu pricati o detaljima vec cu navesti ono najvaznije:
1. Mjestani Glogosnice su apsolutno SAMOORGANIZOVANI, nikakve tu Civilne Zastite, a ni vatrogasaca nema (jedino je dobijeno nesto opreme: brentaca (naprtnjaca) i vatrogasnih crijeva). Ljudi gledaju gdje je najteze i idu tamo. Postoji problem koordinacije, ali ljudi ipak rade. Da ih nije bilo, dosad bi pozar dosao do "janjetinarnica" (koje btw, rade kao da je sve normalno - kao da je pozar u Zimbabweu, a ne par kilometara daleko)
2. Ovdje se radi 5% o gasenja pozara, a 95% o CUVANJU pozarista da se vatra ne prosiri jer je teren iznimno tezak (šikara i pri tome još jako strma), pa sa opremom koja postoji (brentace, grablje i sl) nije moguce uraditi nista vece.
3. Uvrijezena misljenja da nam samo kanader moze pomoci nisu tacna - postoje mehanizmi da se voda, pomocu kaskadnih pumpi, izbaci na oodredjene tacke na visine koje ce biti centri odakle ce se uzimati voda za brentače. Djelimicno se tako vec radi, voda se iz hidranta u selu vatrogascnim crijevima vodi ka pumpama,
a potom ka rezervoarima, buradima na gornjim livadama, koje se nalaze uz samu šumu.
4. Prije odlaska u Glogosnicu sam mislio da covjek (dakle ne kanader) ne moze uraditi nista, ali sam se prevario. Da se bar 200 DODATNIH ljudi nalazi u Glogosnici, vatra bi se sigurno bez problema cuvala da ne dopre do kuca. To je slicno kao u ratu - linija rovova vs pozarna linija, vojnici vs ljudi koji nadgledaju linije. Sada je linija pozara prilicno duga i mali broj ljudi je ne moze kvalitetno nadgledati pa je moguce da se pozar probije na slabo nadziranim mjestima (desavalo nam se odemo stazom, gledamo sa strane i vidimo sve je cisto. Kada se za 5 minuta vracamo tom stazom, gori na 2-3 mjesta. Pozar treba stalno nadgledati)
Ko moze da ode (jer vlast zbog njoj znanih razloga nece proglasiti stanje elementarne nepogode odnosno vanredno stanje) neka ode - tim ljudima je svaka pomoc dobro dosla.
5. Drzave, a ni bilo kakve vlasti u BiH i zvanicno NEMA, postoje samo ljudi koje mi biramo i koji odlicno zive, a koji APSOLUTNO nista ne rade. Oni nam samo sišu krv, a niti znaju niti hoće da rade svoj posao odnosno da rade u korist građana. Ko je prije mislio, nadao se, da je drugacije, vara se. Od ovih nemate sta ocekivati - u konkretnom slucaju pozara, niti je bivsa vlast ista uradila da uspostavi bar djelimicno funkcionalan sistem protivpozarne zastite, niti je sadasnja vlast ista ucinila da to popravi. O konkretnom djelovanju da i ne govorim.
I za kraj poruka forumasima koji komentarisu ovu temu. Znam da ste dobronamjerni, jer da vas nije briga vjerovatno biste komentarisali teme tipa "ko ima najljepse tene", "Liverpool FC" i slicne, ali od prazne price zaista nema nikakve koristi. Bolje je 2 sata biti u Glogosnici i konkretno pomoci nego 1000 sati davati prijedloge i komentare na forumu. Da se razumijemo, uopste ne mislim da su prijedlozi losi, sa vecinom se i slazem, ali sada nije za to ni vrijeme ni mjesto. Sada mozete pomoci ljudima svojim djelima, a sutra, kada budete glasali, svojim glasom, jer dugorocno, ovdje hajra ima jedino ako se drzava/vlast iz temelja izmijeni, jer samo tako mozemo sprijeciti nove Glogošnice.
Situacija jeste teska, vjerovatno ce izgorjeti haman citava ta dolina, ali nekako vjerujem, odnosno nadam se, da ce ljudi uspjeti sacuvati bar selo odnosno kuce.
1. Mjestani Glogosnice su apsolutno SAMOORGANIZOVANI, nikakve tu Civilne Zastite, a ni vatrogasaca nema (jedino je dobijeno nesto opreme: brentaca (naprtnjaca) i vatrogasnih crijeva). Ljudi gledaju gdje je najteze i idu tamo. Postoji problem koordinacije, ali ljudi ipak rade. Da ih nije bilo, dosad bi pozar dosao do "janjetinarnica" (koje btw, rade kao da je sve normalno - kao da je pozar u Zimbabweu, a ne par kilometara daleko)
2. Ovdje se radi 5% o gasenja pozara, a 95% o CUVANJU pozarista da se vatra ne prosiri jer je teren iznimno tezak (šikara i pri tome još jako strma), pa sa opremom koja postoji (brentace, grablje i sl) nije moguce uraditi nista vece.
3. Uvrijezena misljenja da nam samo kanader moze pomoci nisu tacna - postoje mehanizmi da se voda, pomocu kaskadnih pumpi, izbaci na oodredjene tacke na visine koje ce biti centri odakle ce se uzimati voda za brentače. Djelimicno se tako vec radi, voda se iz hidranta u selu vatrogascnim crijevima vodi ka pumpama,
a potom ka rezervoarima, buradima na gornjim livadama, koje se nalaze uz samu šumu.
4. Prije odlaska u Glogosnicu sam mislio da covjek (dakle ne kanader) ne moze uraditi nista, ali sam se prevario. Da se bar 200 DODATNIH ljudi nalazi u Glogosnici, vatra bi se sigurno bez problema cuvala da ne dopre do kuca. To je slicno kao u ratu - linija rovova vs pozarna linija, vojnici vs ljudi koji nadgledaju linije. Sada je linija pozara prilicno duga i mali broj ljudi je ne moze kvalitetno nadgledati pa je moguce da se pozar probije na slabo nadziranim mjestima (desavalo nam se odemo stazom, gledamo sa strane i vidimo sve je cisto. Kada se za 5 minuta vracamo tom stazom, gori na 2-3 mjesta. Pozar treba stalno nadgledati)
Ko moze da ode (jer vlast zbog njoj znanih razloga nece proglasiti stanje elementarne nepogode odnosno vanredno stanje) neka ode - tim ljudima je svaka pomoc dobro dosla.
5. Drzave, a ni bilo kakve vlasti u BiH i zvanicno NEMA, postoje samo ljudi koje mi biramo i koji odlicno zive, a koji APSOLUTNO nista ne rade. Oni nam samo sišu krv, a niti znaju niti hoće da rade svoj posao odnosno da rade u korist građana. Ko je prije mislio, nadao se, da je drugacije, vara se. Od ovih nemate sta ocekivati - u konkretnom slucaju pozara, niti je bivsa vlast ista uradila da uspostavi bar djelimicno funkcionalan sistem protivpozarne zastite, niti je sadasnja vlast ista ucinila da to popravi. O konkretnom djelovanju da i ne govorim.
I za kraj poruka forumasima koji komentarisu ovu temu. Znam da ste dobronamjerni, jer da vas nije briga vjerovatno biste komentarisali teme tipa "ko ima najljepse tene", "Liverpool FC" i slicne, ali od prazne price zaista nema nikakve koristi. Bolje je 2 sata biti u Glogosnici i konkretno pomoci nego 1000 sati davati prijedloge i komentare na forumu. Da se razumijemo, uopste ne mislim da su prijedlozi losi, sa vecinom se i slazem, ali sada nije za to ni vrijeme ni mjesto. Sada mozete pomoci ljudima svojim djelima, a sutra, kada budete glasali, svojim glasom, jer dugorocno, ovdje hajra ima jedino ako se drzava/vlast iz temelja izmijeni, jer samo tako mozemo sprijeciti nove Glogošnice.
-
VjecitiStudent
#906 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Nista od kise, stavise snazan vjetar koji se podigao mogao bi pozare prebaciti na Bjelasnicu i Cvrsnicu. 
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#907 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Mnogi vatrogasci iz drugih kantona bi željeli pomoći, ali im ne daju nadležni. Meni se čini, kao da se radi o međukantonskim principima, a i djeluje mi nešto sumnjivo sve ovo.
Evo malo o PVB-u KS
http://--- NO LINKS ---/clanak/6872601107004
Evo malo o PVB-u KS
Last edited by stetoskop on 01/09/2012 07:45, edited 1 time in total.
-
Modest Musorgski
#908 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
ne stima ti nesto u linkustetoskop wrote:Mnogi vatrogasci iz drugih kantona bi željeli pomoći, ali im ne daju nadležni.
Evo malo o PVB-u KS
edit: ok je
- Don Zivconi
#909 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Meni je zao sam prirode a ljudi mi je vec odavno prestalo biti zao jer su sami krivci (i ja zajedno sa njima) za ovo sto se dogadja. Ove sume i prirodne ljepote ce se jako tesko ili nikako obnoviti a nas gamadi ima na pasja preskakala i kotimo se iz dana u dan a sve smo gori i gori.
Ovo je isto kao sa glasacima sta cu ja kao pojedinac promjeniti ako odem da pomognem da se vatra gasi?
Svi mislimo nista a u biti sa vatrom se lakse izboriti nego sa nasim politicarima u tome je razlika, hajmo ih na vjesala ili na gasenje pozara natjerati
Ovo je isto kao sa glasacima sta cu ja kao pojedinac promjeniti ako odem da pomognem da se vatra gasi?
Svi mislimo nista a u biti sa vatrom se lakse izboriti nego sa nasim politicarima u tome je razlika, hajmo ih na vjesala ili na gasenje pozara natjerati
-
jefferson
#910 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
joj garantujes. jaro kanader nosi 5 tona vode i ostaje u zraku skoro 5 sati, jedan kanader u hrvatskoj je sa jednim punjenjem goriva napravio 86 naleta. skontaj koliko je to vode.jalle wrote:ma najlakše je reć treba nam kanader, ali to koooooooštajefferson wrote:Jaro, kanader ti treb jer je pola BiH minirano!
Dok ti sa 25ltr dodjes do sume na planini sve moze otici u pm.
Da je to tako jednostavno niko ne bi trosio pare na kanadere.![]()
100 ljudi sa naprtnjačama može biti efikasno kao kanader jer sigurno mogu bolje da rasporede snage.
kanader garantujem u svakom preletu pogađa samo 50-60 posto ostalo vode se raspe...
Garantujes? Kako ti to garantujes? Nemoj nebuloze pricat. HR ima flotu od 200 miliona dolara, da se to tako gasi ljudstvom ne bis kupovali avioni. A inace, tamo gdje nacilja, tu voda pada u 99% slucajeva!
-
A1B
#911 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Država, entiteti, kantoni, opštine i mjesne zajednice trebaju pod hitno, znači pod hitno, objavit HITNU mobilizaciju! Narode kupujte šlaufe, crijeva za vodu, kanistere, burad, razne prskalica, automatske, poluautomatske, aparate za gašenje, zaštitna odijela, radne kombinezone, čizme gumene, i svu ostalu popratnu opremu. Ova poruka je namijenjena svakom radnom čovjeku kojem je ugrožen život i imovina ! 
-
occupylove
#912 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
pravite barikade od pijeska i sljunka , koristite tesku mehanizaciju , i doslovno ,..otmite buldozere i rovokopace i pravite barikade
ne mozemo mi sada doletjeti iz USA da uletimo ..i USA gori takodjer i ima Uragan , nije im lako ..
srce nas boli i uzas , , tesku mehanizaciju i zalivaj pjeskom ispred vatre , jedini savjet koji mi daju profesionallci ,, ,treba vam oko 1000 ljudi na terenu
kopaj i zatrpavaj , bori se sa vatrom uz traktore, kamione i sve sto ne gori , da zatrpas vatru , jer ? voda nije jedina koja gasi..
ne mozemo mi sada doletjeti iz USA da uletimo ..i USA gori takodjer i ima Uragan , nije im lako ..
srce nas boli i uzas , , tesku mehanizaciju i zalivaj pjeskom ispred vatre , jedini savjet koji mi daju profesionallci ,, ,treba vam oko 1000 ljudi na terenu
kopaj i zatrpavaj , bori se sa vatrom uz traktore, kamione i sve sto ne gori , da zatrpas vatru , jer ? voda nije jedina koja gasi..
-
bunči
#913 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ja ne shvaćam kako Hrvatska je mogla slati kanader u bIH a gorilo je tada po čitavaoj Hrvatskoj...Još usto su Bosanci hebali Hrvatsku oko onih otočića.(Što se mene tiče nisu trebali uopće slati kanadere)
- skafiskafsnjak
#914 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
e pa da je obratno, Bosnjo sigurno ne bi poslao. Ali zato i jesu gdjje jesu, u Evropi.bunči wrote:Ja ne shvaćam kako Hrvatska je mogla slati kanader u bIH a gorilo je tada po čitavaoj Hrvatskoj...Još usto su Bosanci hebali Hrvatsku oko onih otočića.(Što se mene tiče nisu trebali uopće slati kanadere)
- Banksy
#915 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Svaka ti čast ...luckylaka wrote:I od merne majstore svaka castActionWoman wrote:Lud i ponosan wrote:@ poznanik
Svaka cast, od tebe nista drugo i nisam mogao ocekivati.![]()
![]()
ziv i zdrav bio
svaka ti dala
- skafiskafsnjak
#916 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa sumari dolazili u vatrogasno, upozoravali da na podrucju Glogova gori (dok ga je moglo 5 ljudi ugasiti). Ovi rekli da to nije njihov rejon i da nemaju nista s tim. Kao to je za ove iz MOstara.poznanik wrote:Hajlac wrote:Ako nas npr. 100ak iz Dobrovoljnih Vatrogasnih Drustava odmah po saznanju da se pojavio pozar recimo na Igmanu ode i to ugasi uz pomoc efikasne osnovne opreme, ne bi ni bilo potrebe razmisljati o kanaderima i slicnim dzidzama kad pozar proguta citavu planinu kao sto je progutao PrenjDa, to je jedino rješenje - pravovremen izlazak na požarište, koje je prethodno uočila "službena" osoba, zadužena za to, onako kako u svojim odredbama nalaže Zakon o šumama i Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu.
Da su nadležne službe odmah i odlučno reagirale na prve dojave o požarima, ne bi bilo danas ni ove prenjske katastrofe, niti bilo kojih drugih velikih šumskih požara. Za ove požare najveći krivci su ljudi, piromani, u koje mnogi i u Glogošnici upiru prst, ali najviše - pojedinci nadležni za organizaciju sprečavanja i li gašenja velikih šumskih požara.
Takodjer par ljudi iz Glogosnice dolazilo da im dodjele 300tinjak KM za gorivo i hranu, da odu gore dobrovoljno, takodjer ih odbili rekavsi da je pod kontrolom.
E sad, nije toliko ni kriviti ove iz CZ koliko nacelnika ... on sredstva udjeljuje
PS: dzaba sad prica, bilo sta je bilo . Takva je sudbina ....
- Banksy
#917 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Naravno.jefferson wrote:Pa da se odmah SIPA, FMUP, AID, MUPRS, MUPKS i ostali mupovi organizuju za 30 min i sve vas pretuku jer ugrozavate stabilnost drzavedječak sa šibicama wrote:Imam ja bolji plan, povjesati bandu iz fotelja na bandere, prodati vozni park i kupiti air traktore.
Za koji kurac oni sluze, pa dokle vise???
Sad opet trebamo mi da se organizujemo, da se bar kuce spase, i nakon svega nikome nista, izgorila suma, stoka ostaje na vlasti, narod i dalje glasa za iste.
Dosta bolan vise preseravanja u ovoj drzavi.![]()
Kako bi se svi organizovali kad bi neko pozvo na linc, pa amerikanci bi im zavidjeli na spremnosti i organizaciji.
Vjerujem da se svi osjećamo jednako bijesnim i jednako bespomoćnim.
Nije bilo nijednog događaja nakon rata koji je jače, bolje, efektnije, dramatičnije i bolnije pokazao u kako jadnoj i bijednoj zemlji živimo i kakav sebični, samoživi, primitivni i nesposobni ološ nas vodi.
Umjesto samoorganizovanog odlaska na požarišta treba se organizovati pa krenuti na njih, skidati bandu.
-
ActionWoman
#918 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
RIKI, COEK i POZNANIK, SVAKA VAM CAST!!coek wrote:Kao sto Poznanik rece, on, RIćko i ja smo juče bili u Glogošnici na gašenju pa ću prenijeti svoje impresije.
- dječak sa šibicama
#919 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Nazalost niko, u tome je i sustina, zato se i ponasaju kako se ponasaju.jalle wrote:slažem se samo ja tebe pitam Ko će ih povješati , kako i kad ?dječak sa šibicama wrote:Imam ja bolji plan, povjesati bandu iz fotelja na bandere, prodati vozni park i kupiti air traktore.
Za koji kurac oni sluze, pa dokle vise???
Sad opet trebamo mi da se organizujemo, da se bar kuce spase, i nakon svega nikome nista, izgorila suma, stoka ostaje na vlasti, narod i dalje glasa za iste.
Dosta bolan vise preseravanja u ovoj drzavi.
Nijedna organizacija više ne pravi proteste,
zadnj isu bili voojnici koji su strpali sebi penziju u đep i razbježali se , lopovi
K danas može da organizuje proteste, za 2. Oktobar recimo ?
Koga se oni boje? narod ce masovno izaci samo na izbore, i glasati opet za iste face, "jer izbora nema". Pa jebote daj glas Ibri Spahicu, Hametu, bilo kome, samo nemoj ovoj bagri koja se stalno smjenjuje na vlasti.
Zalosni smo, a rugamo se svakome.
Covjece, smrdi Sarajevo, puno je dima, nema problema, guzonje ce u svoje skupocjene djipove i automobile, i pravac planina, ili more. Jebe se njihKE.
Ovo drustvo je bolesno, zato nam se i desavaju ovakve stvari. Ja se samo pitam gdje je dno.
-
Suzie Q
#920 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Vatrogasnim jedinicama HNŽ-a nije dozvoljena ni marka za opremanje vatrogasnih jedinica
Primjera radi, Federalna uprava CZiV ima na računu oko 10 milijuna maraka tih sredstava, Županijska uprava CZiV HNŽ-a oko 2 milijuna te Grad Mostar oko 5 milijuna maraka. Unatoč činjenici da vatrogasne jedinice uzimaju direktno sudjelovanje u provođenju mjera zaštite i spašavanja u 95 posto kriznih situacija, podzakonskim aktima i tumačenjima Federalne uprave Civilne zaštite nije dozvoljeno trošenje niti jedne marke za opremanje vatrogasnih jedinica.
Ako netko i pokuša pomoći, uslijedit će trenutna reakcija od strane FUCZiV slanjem inspekcije i uvođenjem sankcija.
Za razliku od inspekcije, reakcija na požarnu situaciju u HNŽ-u od strane FUCZiV i Federalnog stožera CZiV još nije uslijedila u smislu pružanja bilo kakve pomoći opožarenim područjima.
više na:
http://bljesak.info/web/article.aspx?a= ... aa1c12c7ae
Primjera radi, Federalna uprava CZiV ima na računu oko 10 milijuna maraka tih sredstava, Županijska uprava CZiV HNŽ-a oko 2 milijuna te Grad Mostar oko 5 milijuna maraka. Unatoč činjenici da vatrogasne jedinice uzimaju direktno sudjelovanje u provođenju mjera zaštite i spašavanja u 95 posto kriznih situacija, podzakonskim aktima i tumačenjima Federalne uprave Civilne zaštite nije dozvoljeno trošenje niti jedne marke za opremanje vatrogasnih jedinica.
Ako netko i pokuša pomoći, uslijedit će trenutna reakcija od strane FUCZiV slanjem inspekcije i uvođenjem sankcija.
Za razliku od inspekcije, reakcija na požarnu situaciju u HNŽ-u od strane FUCZiV i Federalnog stožera CZiV još nije uslijedila u smislu pružanja bilo kakve pomoći opožarenim područjima.
više na:
http://bljesak.info/web/article.aspx?a= ... aa1c12c7ae
- dječak sa šibicama
#921 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
A birokracija nam je toliko isprepletena, ko crijeva, da vise ne znas ko tu koga koci i ko kome nogu podmece.
To su oni namjerno tako i napravili, da mogu reci "nije moje, odgovornost je kod onoga anamo".
Tako je u svemu, kada ganjas nesto za sebe, neko pravo, bilo sta, otvaras firmu, ganjas penziju, invalidninu, bilo sta, hiljadu papira i pizdi materini ti treba, ali kad te odjavljuju, to traje dvije ipo sekunde.
Ja sam se frapirao kad sam cuo koliko novaca kod nas sjedi neiskoristeno, namijenjene za kojekakve projekte, propadaju pare jer kad leze onda im pada vrijednost. Evo sad isti slucaj, pare leze, a birokracija zajebava, ljudi gase vatru grabljama.
Ko nebi bio bijesan.
To su oni namjerno tako i napravili, da mogu reci "nije moje, odgovornost je kod onoga anamo".
Tako je u svemu, kada ganjas nesto za sebe, neko pravo, bilo sta, otvaras firmu, ganjas penziju, invalidninu, bilo sta, hiljadu papira i pizdi materini ti treba, ali kad te odjavljuju, to traje dvije ipo sekunde.
Ja sam se frapirao kad sam cuo koliko novaca kod nas sjedi neiskoristeno, namijenjene za kojekakve projekte, propadaju pare jer kad leze onda im pada vrijednost. Evo sad isti slucaj, pare leze, a birokracija zajebava, ljudi gase vatru grabljama.
Ko nebi bio bijesan.
- Coppertone
#922 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Sada je trenutno bitno:
- pozare drzati pod kontrolom
- obezbjediti snabdjevanje onih koji su na terenu.
Ko zeli moze otici i pitati gdje treba pomoci, uvijek ima neko ko ce ga uputiti. Od alata je dobro nositi grablje jer sa njima se ocisti teren oko pozara tako da se ne moze dalje shiriti. Nesto brentaca je podjelio kanton, pa se pozari drze pod kontrolom. Ljudi na terenu vec danima tegle ko mahniti, malo spavaju, slabo jedu i umorni su.
Jucer smo trojica popili nekih 5L vode za 20tak min spustili se do rezervoara i opet popili po skoro litar.Ko ne moze ili nema vremena gasiti pozar, moze dobaciti nesto hrane, vode ili sokova (energetskih, ledenog caja i sl.) Krene na jug, usput kupi vode, sokova i samo dobaci ekipi pa moze nastaviti svojim poslom. Sve to ga nece vise kostati od 10-20 KM a voda i hrana na terenu znace koliko i brentaca. Jednostavno nema opravdanja da ne ucestvujete. Idealno je nositi vodu u pakovanju od 5L jer nije teska i lako se nose. U kesama se ne moze iznositi voda jer se brzo podere zbog shikare mada mozete tako donijeti od par lokacije odakle se toci voda u brentaca. Oni sto nose naprtnjace idu pod teretom i znoje se nenormalno, popiju skoro litar vode po jednoj turi. Hranu koju donosite treba biti malo energetski jaca masnije meso ili sl. i vitaminska.
Pozar koji je iznad sela, sinoc je bio pod kotrolom-pomalo tinjao, pa plane, pa ga brzo ugase. Vjetar je skroz cudan, ujutro bude mirno do nekih 11-12h onda pukne vjetar koji raspiri pozar u sekundi. Desavalo se da se ugasi povrsina od nekih 1-2m2, sjedne 5min onda vam iza ledja pocne se pojavljivati plamen. U prvim minuta to je manji plamen 20-30 cm, medjutim ako se ne djeluje odmah vjetar ga raspuse nenormalno. Suma je mjesovita, ima nesto smreke i bora pa ako to plane vrlo brzo se siri.

Desno na slici se ne vidi pozar iznad sela koji je sinoc bio pod kontrolom. I ima ga citavom duzinom od nekih 2-3 KM. Na lijevoj strani slike je ogroman i siri se. Sinoc se zapilo vrh brda odmah iznad sela. I druge strane brda ima isto pozara.
Ovo nije jedini pozar ima ih gdje god mrdnete po BiH, Mostar, Trebinje, Gorazde,... Vec rekoh, ko moze direktno ucestvovati nek dobaci hrane onima koji su terenu sirom BiH. Skoro svako ima il rodbine, il, prijatelja, il prijatelja od prijatelja koji moze dobaciti hranu i vodu ili prebaciti lovu, pa nek oni kupe i odnesu onima koji su na terenu. Sa nekih 10-20 KM mozete dosta pomoci onima koji su na terenu vec nekoliko dana izmoreni.
- pozare drzati pod kontrolom
- obezbjediti snabdjevanje onih koji su na terenu.
Ko zeli moze otici i pitati gdje treba pomoci, uvijek ima neko ko ce ga uputiti. Od alata je dobro nositi grablje jer sa njima se ocisti teren oko pozara tako da se ne moze dalje shiriti. Nesto brentaca je podjelio kanton, pa se pozari drze pod kontrolom. Ljudi na terenu vec danima tegle ko mahniti, malo spavaju, slabo jedu i umorni su.
Jucer smo trojica popili nekih 5L vode za 20tak min spustili se do rezervoara i opet popili po skoro litar.Ko ne moze ili nema vremena gasiti pozar, moze dobaciti nesto hrane, vode ili sokova (energetskih, ledenog caja i sl.) Krene na jug, usput kupi vode, sokova i samo dobaci ekipi pa moze nastaviti svojim poslom. Sve to ga nece vise kostati od 10-20 KM a voda i hrana na terenu znace koliko i brentaca. Jednostavno nema opravdanja da ne ucestvujete. Idealno je nositi vodu u pakovanju od 5L jer nije teska i lako se nose. U kesama se ne moze iznositi voda jer se brzo podere zbog shikare mada mozete tako donijeti od par lokacije odakle se toci voda u brentaca. Oni sto nose naprtnjace idu pod teretom i znoje se nenormalno, popiju skoro litar vode po jednoj turi. Hranu koju donosite treba biti malo energetski jaca masnije meso ili sl. i vitaminska.
Pozar koji je iznad sela, sinoc je bio pod kotrolom-pomalo tinjao, pa plane, pa ga brzo ugase. Vjetar je skroz cudan, ujutro bude mirno do nekih 11-12h onda pukne vjetar koji raspiri pozar u sekundi. Desavalo se da se ugasi povrsina od nekih 1-2m2, sjedne 5min onda vam iza ledja pocne se pojavljivati plamen. U prvim minuta to je manji plamen 20-30 cm, medjutim ako se ne djeluje odmah vjetar ga raspuse nenormalno. Suma je mjesovita, ima nesto smreke i bora pa ako to plane vrlo brzo se siri.

Desno na slici se ne vidi pozar iznad sela koji je sinoc bio pod kontrolom. I ima ga citavom duzinom od nekih 2-3 KM. Na lijevoj strani slike je ogroman i siri se. Sinoc se zapilo vrh brda odmah iznad sela. I druge strane brda ima isto pozara.
Ovo nije jedini pozar ima ih gdje god mrdnete po BiH, Mostar, Trebinje, Gorazde,... Vec rekoh, ko moze direktno ucestvovati nek dobaci hrane onima koji su terenu sirom BiH. Skoro svako ima il rodbine, il, prijatelja, il prijatelja od prijatelja koji moze dobaciti hranu i vodu ili prebaciti lovu, pa nek oni kupe i odnesu onima koji su na terenu. Sa nekih 10-20 KM mozete dosta pomoci onima koji su na terenu vec nekoliko dana izmoreni.
Last edited by Coppertone on 01/09/2012 10:54, edited 1 time in total.
-
axele
#923 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
jefferson wrote:joj garantujes. jaro kanader nosi 5 tona vode i ostaje u zraku skoro 5 sati, jedan kanader u hrvatskoj je sa jednim punjenjem goriva napravio 86 naleta. skontaj koliko je to vode.jalle wrote:ma najlakše je reć treba nam kanader, ali to koooooooštajefferson wrote:Jaro, kanader ti treb jer je pola BiH minirano!
Dok ti sa 25ltr dodjes do sume na planini sve moze otici u pm.
Da je to tako jednostavno niko ne bi trosio pare na kanadere.![]()
100 ljudi sa naprtnjačama može biti efikasno kao kanader jer sigurno mogu bolje da rasporede snage.
kanader garantujem u svakom preletu pogađa samo 50-60 posto ostalo vode se raspe...
Garantujes? Kako ti to garantujes? Nemoj nebuloze pricat. HR ima flotu od 200 miliona dolara, da se to tako gasi ljudstvom ne bis kupovali avioni. A inace, tamo gdje nacilja, tu voda pada u 99% slucajeva!
Kanaderi i Air Tractori su dobri za pocetni udar na pozar, u principu su na terenu u roku od 20-30 minuta zavisno o udaljenosti od baze Zemunik i ako udare na vrijeme pozar je pod kontrolom. Nakon kornatske tragedije, HR je ulozila znatna sredstva u terensku opremu, cisterne i sl jer nema kvalitetnog gasenja bez kopnenih snaga i motorne pile. Svako selo prakticki ima svoj DVD koji je prva jedinica koja reagira na pozar, zatim se preko DUZS zovu pojacanja profi vatrogasaca i po potrebi zracne snage. Na vecim pozarima po Dalmaciji uz avione na terenu zna biti i do 300-400 vatrogasaca sa 100njak cisterni...zabluda je da avion radi sve...
- jalle
#924 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ljudi ba svi nešto kukaju na bih vlasti.
Pa kojeg hajra od toga ?!?!?!?!
Idu izbori, za koga glasati . Kažu samo ne za ove što su na vlasti.
MA nemoj ja lično nemam predstave ko je ko od njih jer niko ne predstavlja svoj program
npr. na interenetu...
Inače volio bi da su izbori sutra npr. 1.septembra
pa da vidim kobi izzašao glasati dok bih gori..
Pa kojeg hajra od toga ?!?!?!?!
Idu izbori, za koga glasati . Kažu samo ne za ove što su na vlasti.
MA nemoj ja lično nemam predstave ko je ko od njih jer niko ne predstavlja svoj program
npr. na interenetu...
Inače volio bi da su izbori sutra npr. 1.septembra
pa da vidim kobi izzašao glasati dok bih gori..
-
axele
#925 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Dodatna stvar oko koristenja zracnih snaga u HR, upravo ovih dana vode se polemike oko prekomjerenog koristenja avijacije cak i kod manjih pozara koje bi mogle lokalizirati i kopnene snage. Msilim da ce se u buducnosti ici vise u tom smjeru jer svako dan imamo primjere da neki lokalni vatrogasni zapovjednik trazi avijaciju jer misli da je u njega najgore stanje na terenu. Vjerujem da ce se i to brzo dovesti u red jer kanader je jako skup resurs. Kod nas vec postoji lagana letargija u vatrogasaca jer svi ionako vec znaju da ce za nekih pola sata doci kanaderi i odradit dio posla...al to nije bas korektno.