Wimbledon 2012

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
radostan dan

#901 Re: Wimbledon 2012

Post by radostan dan »

Image

su odlučili da danas nema nastavaka prekinutih mečeva.
radostan dan

#902 Re: Wimbledon 2012

Post by radostan dan »

gospođe desno, komentarišu viktorov komlet uparen sa patikama.

dama u sredini sa dva pingvina analizira novakovu igru.

stara majka čita federerov zdravstveni karton, pogledom izgubljenim u daljini .
erik2

#903 Re: Wimbledon 2012

Post by erik2 »

shake69 wrote:Igranje Trockog u drugoj sedmici slavnog Wimbledona je cisti kriminalni akt! :shock:
Jedna od pametnijih danas.
erik2

#904 Re: Wimbledon 2012

Post by erik2 »

radostan dan wrote:
stara majka čita federerov zdravstveni karton, pogledom izgubljenim u daljini .
:(
radostan dan

#905 Re: Wimbledon 2012

Post by radostan dan »

ne sekiraj se, sad me zvali iz william hill kb centra, sve je u redu.
može izaći na teren u srijedu da igra, a onda će u polufinalu da sparinguje. :wink:
erik2

#906 Re: Wimbledon 2012

Post by erik2 »

radostan dan wrote:ne sekiraj se, sad me zvali iz william hill kb centra, sve je u redu.
može izaći na teren u srijedu da igra, a onda će u polufinalu da sparinguje. :wink:
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
KENJAC

#907 Re: Wimbledon 2012

Post by KENJAC »

burek_in_space wrote:
shake69 wrote:Igranje Trockog u drugoj sedmici slavnog Wimbledona je cisti kriminalni akt! :shock:
Pa nije to ni do Viktora, koliko do tenisa danas...
Bilo ko od prve trojice danas bi glatko odero bilo kog No1 u zadnjih 45 godina!
necko_hz

#908 Re: Wimbledon 2012

Post by necko_hz »

Bi, al' u panjevima. ;-) Kada praviš takva poređenja pobrini se da nekadašnjoj kompaniji pružiš marsovske rekete, napredne treninge, sotisficiraniju ishranu i suplementaciju i bal može da počne. Uvjeren sam da bi ih Laver, Borg, Villas i Lendl izdominirali tako da bi se zapitali koliko dobro poznaju materiju teniske igre. :mrgreen: Sviju izuzev možda Federera. ;-)
radostan dan

#909 Re: Wimbledon 2012

Post by radostan dan »

erik2 wrote:
radostan dan wrote:ne sekiraj se, sad me zvali iz william hill kb centra, sve je u redu.
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
:) šta je bolan, sve je u redu sa njim.
erik2

#910 Re: Wimbledon 2012

Post by erik2 »

necko_hz wrote:Bi, al' u panjevima. ;-) Kada praviš takva poređenja pobrini se da nekadašnjoj kompaniji pružiš marsovske rekete, napredne treninge, sotisficiraniju ishranu i suplementaciju i bal može da počne. Uvjeren sam da bi ih Laver, Borg, Villas i Lendl izdominirali tako da bi se zapitali koliko dobro poznaju materiju teniske igre. :mrgreen: Sviju izuzev možda Federera. ;-)
I McEnroe i Sampras i Connors i Edberg.
necko_hz

#911 Re: Wimbledon 2012

Post by necko_hz »

Lud i ponosan wrote:Moze biti da je sve tako kako kazes, a mozda i ne... Mozda njihovi organizmi i danasnji treninzi ne bi mogli to ispratiti, mozda bi dolazilo do bitnih povreda, mozda ne bi.... Ne zna to niko, niti ce kad saznati.
Ja nisam obožavatelj takvih priča, ali nekad je potrebno postaviti stvari tako, naročito kada poredimo različite vremenske epohe. Osporavati nekadašnje igrače samo zbog činjenice što nisu mogli uticati na vrijeme i okolnosti kad i gdje će se roditi je bezveze, jer tehnologija nekad i sad je neuporediva. Nekada je i konkurencija bila jača i podloge nepogodnije, kao što su i veča vještina i kvalitet bili potrebni za tako dobar tenis koji su Laver i kompanija pružali.
Kvalitet je kvalitet i on uvijek dolazi do izražaja, nebitno da li u 70-tim ili 00-tim godinama.

Erik, naravno. ;-)
radostan dan

#912 Re: Wimbledon 2012

Post by radostan dan »

federer izjavio da mu je žao što je nadal ispao.
KENJAC

#913 Re: Wimbledon 2012

Post by KENJAC »

Pa on je reko da je nivo tenisa opao! Ja poredim tenis onakav kakav je bio sa ovim kakav je danas. Sta bi bilo kad bi bilo to ne znam ali znam da danasnji servis jednog Tsonge (koji nije medju prva tri) nebi nikakav Mc Enroe nikad vratio. Ne vidim razloga da se ne moze poredit tenis od prije sa ovim danasnjim??? Ako mozemo poredit atletiku , 100 metara se trcalo iznad 10 sekundi, Automobilizam, gdje je najveca brzina bila 250 km/h i mnogo toga jos, zasto na osnovu snimaka koji nam fino kazu sve o kretanju igraca, brzini servis, brzini igre same... ljudi sve ide naprijed. Brze se trci . Bolje se trenira, tehnicka pomagala su neuporedljiva. U ostalom jel stvarno mislite da bi Brazil iz najboljih dana sa Peleom mogo primirisat Spaniji iz finala sa Italijom! Ma dajte molim vas.... sad da ne uvrijedimo nekog ko je reko Sampras je najbolji i tacka, moramo da zazmirimo pred ocitim cinjenicama.
Muhamed Đakmić

#914 Re: Wimbledon 2012

Post by Muhamed Đakmić »

Kenjac, ima jedna bitna stavka zbog koje ja ne volim nikako porediti ekipe niti igrače iz različitih era, a to je činjenica da nisu uopšte radili u istim uslovima, odnosno da su današnji uslovi neuporedivo bolji. Ko kaže da Pele, da danas igra fudbal i da trenira intenzitetom kojim se danas trenira, ne bi bio i bolji nego što je stvarno bio? Ili da bi Messi bio ovako dominantan da se rodio prije 70 godina i da je trenirao onako kako su ljudi tad trenirali?

Vjerujem da su današnji sportisti bolji nego oni od prije, ali mislim da te stvari nije fer porediti jer nisu imali istu polaznu tačku.
erik2

#915 Re: Wimbledon 2012

Post by erik2 »

radostan dan wrote:federer izjavio da mu je žao što je nadal ispao.
I ja sam to izjavio.
radostan dan

#916 Re: Wimbledon 2012

Post by radostan dan »

ima dobar gif na tu temu -

Image
radostan dan

#917 Re: Wimbledon 2012

Post by radostan dan »

ovaj crnac ni set poslije ne uze. :roll:
shake69

#918 Re: Wimbledon 2012

Post by shake69 »

radostan dan wrote:ima dobar gif na tu temu -

Image
I jos Roger rece "kako je dobro za tenis sto je Rafa ispao tako rano"! :shock: Malo se poslije vadio da nema nista protiv Rafe, ali eto, kao neka i 'drugoligasi' nekad skinu skalp velikima, jer toga je prije bilo puno a dobro je za tenis... :D
necko_hz

#919 Re: Wimbledon 2012

Post by necko_hz »

KENJAC wrote:Ja poredim tenis onakav kakav je bio sa ovim kakav je danas.
Ne možemo tako postavljati stvari. Kada poredimo igrače iz različitih vremenskih epoha, onda im moramo dati iste uslove u zavisnosti od vremena u koje ih ubacujemo. Dakle, Laver, Gonzalez, Villas, Rosewall, Borg, Nastase su postigli vrhunac sa tada dostupnom tehnologijom, i to što su oni mogli izvesti sa drvenim reketima je čudo.
Kada ih ubacujemo o 00-e onda im omogučavamo i sve ovo što imaju današnji igrači (naprednija isrhana, treninzi, suplementacija, reketi, podloge itd) i onda nećemo dolaziti do zaključaka kakve si ti naveo u svom prvom postu.

Novak je prije nekoliko godina uzeo drveni reket na USO-u i odigrao nekoliko poena. Reakcija je bila zaćuđujuća, jer je tek tada shvatio koliko je vještine bilo potrebno za onako visok nivo tenisa kakav su Laver i kompanija pružali 70-tih godina prošlog vijeka. Prije se igralo više na sirovi kvalitet, a manje na snagu. Bilo je potrebno puno više vještine da bi se loptica kontrolisala, moć prilagodbe je također igrala puno veću ulogu, a i konkurencija je bila jača. Kao što kaže kolega sa drugog foruma : "Svaka slabije iskontrolisana loptica bi završavala u trećem redu tribina". To dovoljno govori koliko je tenis prije bio zahtjevan sport, ne u fizičkom smislu, koliko u kvalitativnom. Zato bi se Laver, Villas, Borg, Lendl i bili koji ATG igrač iz tog vremena snašao u bilo kojoj drugoj teniskoj eri, jer jednostavnno imaju kvalitet, a kvalitet uvijek dolazi do izražaja. S druge strane, nisam baš nešto optimističan glede Novaka i Nadala u 70-tim i 80-tim godinama prošlog vijeka, što zbog fizikalija na koje se njihov stil igre najviše svodi, a koje tada nisu igrale neku bitnu ulogu, što zbog reketa koji im ne bi omogučavali grinderšitnu i pucanje passing shoteva par metara iza linije, što zbog velike razlike među podlogama, koja bi zahtjevala i veću prilagodbu, tako da stvar napredka današnjih sportista, konkretno tenisera i teniserki leži u samom napretku tehnologije u svim segmentima ljudskog života. U sportu kao što je tenis, koji je sam po sebi specifičan i koji se po svom konceptu igre razlikuje od drugih, upoređenja tipa
Bilo ko od prve trojice danas bi glatko odero bilo kog No1 u zadnjih 45 godina!
nisu kompetentna bez neke dublje analize. ;-)
Last edited by necko_hz on 02/07/2012 23:43, edited 1 time in total.
Jokericious

#920 Re: Wimbledon 2012

Post by Jokericious »

Sta je sa Congom i Guskom? Mogu li se normalizovat sutra i dobit meceve? I more li Baker pobjedit? Zbog kladionice pitam. :D
KENJAC

#921 Re: Wimbledon 2012

Post by KENJAC »

burek_in_space wrote:
Pa nije to ni do Viktora, koliko do tenisa danas...
Moj komentar je poceo odavde! Cinjenica je da je danasnji tenis bolji! Zahvaljujuci tehnici, treniranju, napretku ljudske vrste... ne ulazim u to da su ondasnji teniseri imali danasnje uslove sta bi bilo! Mozda bi bili bolji a mozda ne, to je sve u sferi nagadjanja i suplje price , ali ovakav kakav je tenis i teniseri su nepobitno uznapredovali. Pa vidi svak da su oni ondasnji igrali drvenim reketima koji danas kostaju 10 eura a ovi danasnji igraju sa reketima napravljenim u NASI ili slicnim ustanovama!
radostan dan

#922 Re: Wimbledon 2012

Post by radostan dan »

CollegeGunner wrote:Sta je sa Congom i Guskom? Mogu li se normalizovat sutra i dobit meceve? I more li Baker pobjedit? Zbog kladionice pitam. :D
nemam pojma, bog zna...

o čemu je rasprava gore? jel o ovom -

Image
AlenKurt

#923 Re: Wimbledon 2012

Post by AlenKurt »

CollegeGunner wrote:Sta je sa Congom i Guskom? Mogu li se normalizovat sutra i dobit meceve? I more li Baker pobjedit? Zbog kladionice pitam. :D
Ne mogu jer će i sutra kiša padati.
necko_hz

#924 Re: Wimbledon 2012

Post by necko_hz »

KENJAC wrote:Cinjenica je da je danasnji tenis bolji!
U kom smislu bolji ?! To što se jače udara, više trči i više novca dobija je stvar napredka tehnologije u globalu i popularizacije sporta za koju je opet "kriva" tehnologija. S druge strane, od prethodno nabrojanih stvati, jedino stavka "jače udara" određuje kvalitet igrača. A današnji jače udaraju zato što im reketi to omogučavaju. Ja sam siguran da bi Villas sa ovim reketima postizao brzinu i do 300km/h. :mrgreen:
Kvalitet je relativna stvar i različito se vrednuje. Prije je tenis bio kvalitetom zahtjevniji, samim tim i bolji. Danas je fizički zahtjevniji, ali kvalitetom nikako. To je sva poenta.
Zato u određivanju ATG kvaliteta određenih igrača i njihovom adekvatnom mjestu u teniskoj historiji, Laver i kompanija imaju prednost u odnosu na današnju klapu.
gidora

#925 Re: Wimbledon 2012

Post by gidora »

Danas prognoze kažu 70 % da će biti kiše :roll:
Post Reply