Pa jeste napravljeno je radnim akcijama. zatvorenim trzistem, i platom radnicima po 200 KM. I tada su glavne gazde bili oni sto su isli u Njemacku da rajbaju. Sigurno je da zivi bolje sada nego 60 i 70 pa i dobrim djelom 80 godina..spreca wrote:Jel pricamo o istoj Jugi......sta se je sve proizvodilo u toj jugi to Bosna nece uspjeti jos ni za 30 godina a ko na vlasti budu ovakvi kao ovi danasnji shupci nece ni za hiljadu godina.....ovi danas nemogu da upropaste ono sta su dobili u emanet iako iz svih sila trude....sve sto danas imate je naslijedjeno iz bivse drzave...nista nije napravljeno novoNurudin wrote:Tesla je potpuno u pravu, sad se i pored velike nezaposlenosti i nesređenosti države živi tri puta bolje nego za Tite.
Problem je što je tad bila jaka propaganda , a danas je jaka kritika zbog slobode medija i samih principa demokratije.
Jedino nije u pravu ovo sa bogaćenjem Srbije i HR na račun BiH, jer to su svi pričali jedni za druge.
Industarijalizacija u BiH je izvršena i to sa kreditima od mmf-a, istim ovim koje i danas dižemo, a nakon industrijalizacije
samoupravlajnje se pokazalo kao ekonomija u slobodnom padu .
To što je nekad dug bio manji , ne znači da je stvarno bio manji, nego je novac izgubio na vrijednosti .
FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Moderator: anex
- saibaba
#8976 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
- stakasa
#8977 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Kako god covjek je kapacitet, vjerovatno najveci od bosnjackih politicara. I steta je ne koristit njegove uslugeHaris.ba wrote:Nije istina da je napustio vlast zbog neke rezignacije podjelom BiH.Nurudin wrote:
Što se tiče Mahmutćehajića, opet moram reći da mi nije jasno oduševljenje njegovim intervijuom![]()
....
Realnost je danas , kao i te 1994 kad je on rezigniran podjelom BiH napustio vlast, da je problem BiH Srbija i Hrvatska i njihov destruktivan
utjecaj na BiH. To je problem BiH i ne mogu se dva naroda silom natjerati da prihvate državu, a pogotovu ne tad 1994 kad
su Bošnjaci jedva mogli da odbrane sebe. Takav idealizam je tad i bio poguban za probosanske snage pa se ginulo mnogo i bespotrebno
da bi se na kraju pristupilo sporazumu koji je mogao biti zaključen i 92godine.
To je uradio zato što je "preskočen" kod imenovanja za premijera BiH. A "kap koja je prelila" je bilo kad je tadašnji premijer osakatio organizacijski ministarstvo koje ga je zapalo, tako što je izmjestio nadležnost nad namjenskom industrijom.
Ali, koji to političar nije ideološki bojao svoje odluke? A u biti su porivi mnogo prizemniji.
Ne krivim ga. Možda bih na njegovom mjestu i ja isto uradio, ali ne mogu na rende kora.
- Haris033
#8978 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Sve ovo doživio i 100% je istina.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Bogme valjalo se i 92, krajem. Rođen 79, šverceri stajali blizu malog mostića koji se nalazi pored sadašnje škole Osman Nakaš ( bivše Petra Dokića ), na tromeđi između Hrasnog, Č.Vile 1 i Č.Vile 2; Dobar štek, jer su ih Zelene zgrade, Crveni neboderi i Vranicini neboderi štitili od granata, a na tom mjestu ni snajper nije mogao da puca. Fino se kotirali i pljačkali. Luka i Krompira se ne sjećam, ali su se prodavale vreće drva, konzerve ( ribe i narezci ), Feta sirevi, ulje, šećer, brašno, kafa i cigare. Najjeftinije bile konzerve koje su koštale oko 20 DM; Mislim da su tu negedje bile i cigare. Otkupljivali konzerve ( opet zavisi koje ) za cca 15 DM;TheMule wrote:
Sinko, da li si ti uopste bio rodjen 92-ge? O kakvoj trgovini ti i ovaj bettermen pricate? Kakav krompir, a pogotovo luk? Da li vi uopste razumijete stanje u, recimo, junu 92?
Znaš kako ovo znam, a balavac bio. U naselju živio neki Halilović ( nije Sefer, al mu je bio rod ) i bio nekakav logističar, imao sina mojih godina koji je imao pun špajz ( al bukvalno ) svega, mi mu "prodavali" ( mijenjali za konzerve ) romane, politikine zabavnike, erotike, reket za tenis i svašta nešto. Svi u naselju skupljali nešto, masa djece pobjeglo, nas nekoliko hrsuza se toga dočepalo.
Onaj osjećaj kada sa 13 godina shvatiš da tvoji imaju 1-2 konzerve kući, nema brašna nego jedeš gnjecavi hljeb gdje ima više mekinja nego brašna ( kažu zdrav - taman umro, ja to više ne probao ), a dijete logističara daje 5-6 konzervi narezaka ( onih plavih - beef nešto ) za reket i nekoliko romana. Pitamo ga, zar te ne provale tvoji, ma jok, veze oni nemaju, ja im samo kažem fali mi to i to i oni donesu.
Šverceri valjaju robu i pljačkaju narod ( planski ), logističari kradu, povjerenik zgrade krade, komšije - mladi momci iz nebodera ginu ko muhe, na kraju se ispostavi za fildžan i bijedu koja za kifle nije imala prije rata, a nakon ili u ratu postadoše gospoda. Takvi trebaju svaki dan, osim bogu ako vjeruju u njega, da se mole Aliji, slobodanu, radovanu i ekipi sa brda što im to omogućiše.
Nakon rata krenu privatizacija, postavljanje podobnih, a ne spodobnih, nepotizam, korupcija i tu nam jebaše mater do kraja. Od Sarajeva je ostalo, više-manje, samo ime i malo duha. Još jedna dvije generacije, neće biti ni duha, jer proizvodimo nevjerovatan broj mladih debila, retarda, kurvi i narkomana. Što je najgore, haman sve nesposobno. Državni posao, kraj i životni uspjeh.
Što je najgore, ja sam se snašao, ne fali mi ništa u životu, al kad se okrenem i pogledam oko sebe, tuga me uhvati, tuga i gađenje. Treba bježat, nema hajra od nas, a biće samo gore. Bolje, vrlo teško.
Tebi je upućen komentar za šverccere, ovo ostalo je onako uopštena priča, lako i brzo otkucah, valjda jedno vuče drugo
- Haris.ba
#8979 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Čovjek jeste kapacitet, ali nije kapacitet za političara. Ako neko osvoji vlast, pa mu dadne da nešta odradi po zadatku - on će to odraditi savršeno.stakasa wrote: Kako god covjek je kapacitet, vjerovatno najveci od bosnjackih politicara. I steta je ne koristit njegove usluge
Ali, da sam osvoji vlast - ili bude isturen od nekih - male šanse.
- stakasa
#8980 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Jeste i za politicara. Gledao sam ga ja na terenu kada su rezervisti dosli u Mostar, stao sam ispred njih, jedan od rijetkih slucajeva kada neko nekog razuvjeri argumentimaHaris.ba wrote:Čovjek jeste kapacitet, ali nije kapacitet za političara. Ako neko osvoji vlast, pa mu dadne da nešta odradi po zadatku - on će to odraditi savršeno.stakasa wrote: Kako god covjek je kapacitet, vjerovatno najveci od bosnjackih politicara. I steta je ne koristit njegove usluge
Ali, da sam osvoji vlast - ili bude isturen od nekih - male šanse.
- Haris.ba
#8981 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Nadam se da griješim, ali mislim da Rusmir neće mrdnuti od svoga Foruma.
I kad bi krenuo u onu našu političku kaljužu, vidio bi da tu nisu bitni argumenti, već neke druge stvari.
I kad bi krenuo u onu našu političku kaljužu, vidio bi da tu nisu bitni argumenti, već neke druge stvari.
- Tesla Edison
#8982 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Osamdesete su najgore. Ekonomska kriza, valuta otišla u PM, nezaposlenost ogromna bila, plate nikakve. Zaista ne znam šta je to toliko bilo bolje u Jugoslaviji osim što kažu da si na klupi mogao spavati (mada čisto sumnjam).saibaba wrote:Pa jeste napravljeno je radnim akcijama. zatvorenim trzistem, i platom radnicima po 200 KM. I tada su glavne gazde bili oni sto su isli u Njemacku da rajbaju. Sigurno je da zivi bolje sada nego 60 i 70 pa i dobrim djelom 80 godina..spreca wrote:Jel pricamo o istoj Jugi......sta se je sve proizvodilo u toj jugi to Bosna nece uspjeti jos ni za 30 godina a ko na vlasti budu ovakvi kao ovi danasnji shupci nece ni za hiljadu godina.....ovi danas nemogu da upropaste ono sta su dobili u emanet iako iz svih sila trude....sve sto danas imate je naslijedjeno iz bivse drzave...nista nije napravljeno novoNurudin wrote:Tesla je potpuno u pravu, sad se i pored velike nezaposlenosti i nesređenosti države živi tri puta bolje nego za Tite.
Problem je što je tad bila jaka propaganda , a danas je jaka kritika zbog slobode medija i samih principa demokratije.
Jedino nije u pravu ovo sa bogaćenjem Srbije i HR na račun BiH, jer to su svi pričali jedni za druge.
Industarijalizacija u BiH je izvršena i to sa kreditima od mmf-a, istim ovim koje i danas dižemo, a nakon industrijalizacije
To što je nekad dug bio manji , ne znači da je stvarno bio manji, nego je novac izgubio na vrijednosti .
- zateznistub
#8983 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Glede takvih,ciza_bliza wrote:Izmišljena radna mjesta, tehnološki višak se najbolje preslikao iz onog u ovaj vakat. Govoriš o državnm jaslama, ja ti kažem da 3 hiljade ljudi kod privatnika bez problema odradi šta je tad 15 hiljada radilo, zateznistub ima iskustva i potpuno se slažem da je bilo toliko posla, a ne što ne kaže koliko je tad bilo Šojića i ostalih koji su po cijeli dan zgubidanili na račun države...drugtito2011 wrote:Drug moj, za to što je onda 15.000 ljudi uradilo, danas bi sa svom naprednom thenologijom trebalo 45.000 pouzdanih stranačkih aktivista i opet bi bilo upitno da li bi uspjeli završiti do kraja.ciza_bliza wrote:15 hiljada radilo? Ja ti garantujem da se isti obim posla mogao obaviti i sa 3 hiljade.
Sigurno da ih je bilo, ali nemjerljivo manje nego sto ih danas ima po onome sto se danas zove državna sisa.
Slažem se da bi, pogotovo današnji nazovi privatnici, ( čitaj robovlasnici) radili sa manjim brojem radnika. Razlog je jednostavan sto manje davanje i državi i Plate radnicima. Ono sto bi radilo crkavalo bi za mizeriju od Plate dok bi robovlasnik uživao u plodovima svojih robova.
To nije nikakvo mjerilo sa ondašnjim načinom rada gdje su radnici (ponekad i neopravdano ) bili zaštićeni kao polarni medvjedi dok današnji radnici još malo pa neće imati ni za kifle prava će biti misaona imenica.
Meni koji sam prije rata bio neka vrsta privatnika a imam iskustvo i u firmama i prije i poslije rata ipak malo vise pasao onaj sistem.
Onima koji preferiraju robovlasništvo i robove danas mogu da uživaju!
- Haris.ba
#8984 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Jedina stvar koja je ekonomski bila bolja jeste što država je ima svoju ekonomsku politiku. Nije bila savršena, nije bila dobra ni u nekim stvarima - ali je ostavila nekakvu materijalnu podlogu. I držala se te ekonomske politike i sprovodila je.TESLA_EDISON wrote:Osamdesete su najgore. Ekonomska kriza, valuta otišla u PM, nezaposlenost ogromna bila, plate nikakve. Zaista ne znam šta je to toliko bilo bolje u Jugoslaviji osim što kažu da si na klupi mogao spavati (mada čisto sumnjam).
Ova današnja ekonomska politika je stihijska. Skoro nepostojeća. Ta stihija može imati i dobrih strana. Ali, sve to funkcioniše dok su granice otvorene. Da su danas granice zatvorene ko u Jugoslaviji što su bile, ovdje bi bilo mrtvih po cesti od gladi.
- zateznistub
#8985 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Zdravlja ti tvog, odakle ti vadiš ove nebuloze?TESLA_EDISON wrote: Osamdesete su najgore. Ekonomska kriza, valuta otišla u PM, nezaposlenost ogromna bila, plate nikakve. Zaista ne znam šta je to toliko bilo bolje u Jugoslaviji osim što kažu da si na klupi mogao spavati (mada čisto sumnjam).
- Tesla Edison
#8986 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
To su činjenice.zateznistub wrote:Zdravlja ti tvog, odakle ti vadiš ove nebuloze?TESLA_EDISON wrote: Osamdesete su najgore. Ekonomska kriza, valuta otišla u PM, nezaposlenost ogromna bila, plate nikakve. Zaista ne znam šta je to toliko bilo bolje u Jugoslaviji osim što kažu da si na klupi mogao spavati (mada čisto sumnjam).
- Tesla Edison
#8987 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
To ti je kao i S. Koreja. Dakle stihijska ekonomija + zatvorene granice.Haris.ba wrote:Jedina stvar koja je ekonomski bila bolja jeste što država je ima svoju ekonomsku politiku. Nije bila savršena, nije bila dobra ni u nekim stvarima - ali je ostavila nekakvu materijalnu podlogu. I držala se te ekonomske politike i sprovodila je.TESLA_EDISON wrote:Osamdesete su najgore. Ekonomska kriza, valuta otišla u PM, nezaposlenost ogromna bila, plate nikakve. Zaista ne znam šta je to toliko bilo bolje u Jugoslaviji osim što kažu da si na klupi mogao spavati (mada čisto sumnjam).
Ova današnja ekonomska politika je stihijska. Skoro nepostojeća. Ta stihija može imati i dobrih strana. Ali, sve to funkcioniše dok su granice otvorene. Da su danas granice zatvorene ko u Jugoslaviji što su bile, ovdje bi bilo mrtvih po cesti od gladi.
Jugoslovenska ekonomska politika je imala i dobrih strana, što jest jest. Ali daleko je to od savršenog ili dobrog kako ga predstavljaju titoisti i neokomunisti.
- stakasa
#8988 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Mali broj ljudi sto su zavrsavali skolu 1987 - 1991 su mogli naci posao u svojoj strucizateznistub wrote:Zdravlja ti tvog, odakle ti vadiš ove nebuloze?TESLA_EDISON wrote: Osamdesete su najgore. Ekonomska kriza, valuta otišla u PM, nezaposlenost ogromna bila, plate nikakve. Zaista ne znam šta je to toliko bilo bolje u Jugoslaviji osim što kažu da si na klupi mogao spavati (mada čisto sumnjam).
- spreca
#8989 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Radnim akcijama se radio autoput i pruga brcko Banovici...fabrike se nisu pravile omladinskim akcijama...i kad su to plate bile 200km.....bojim se da nikada necemo dostici nivo ti 70tih godina....ne da nismo nista napravili u ovoj novoj drzavi nego nismo usojeli da sacuvamo ni to sto nam je ostalo.....kakve su firme ugasene i takvih nikad vise .....gradjevinske firme radile po citavom svijetu ...jugoslavia je bila sto se tice razvijeosti za ove banana drzave amerika...evo jos iz vremena SSSRa u rusiji na najvecoj brani rade turbine koje je radio Litostroj Ljubljana itd da ne nabrajam....ami samo prodajemo balvane neznamo iz tih balavana nista napravitsaibaba wrote:Pa jeste napravljeno je radnim akcijama. zatvorenim trzistem, i platom radnicima po 200 KM. I tada su glavne gazde bili oni sto su isli u Njemacku da rajbaju. Sigurno je da zivi bolje sada nego 60 i 70 pa i dobrim djelom 80 godina..spreca wrote:Jel pricamo o istoj Jugi......sta se je sve proizvodilo u toj jugi to Bosna nece uspjeti jos ni za 30 godina a ko na vlasti budu ovakvi kao ovi danasnji shupci nece ni za hiljadu godina.....ovi danas nemogu da upropaste ono sta su dobili u emanet iako iz svih sila trude....sve sto danas imate je naslijedjeno iz bivse drzave...nista nije napravljeno novoNurudin wrote:Tesla je potpuno u pravu, sad se i pored velike nezaposlenosti i nesređenosti države živi tri puta bolje nego za Tite.
- Haris.ba
#8990 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Samo da napomenem da je recimo 1985. plata vss. pretvorena u tadašnje DEM iznosila 200 DEM. (jedini skok je bio 1990. sa Markovićevim dinarima).
A u Zapadnoj Njemačkoj je 1985. neto plaća bila 800 DEM.
Mada mislim da su tada počele reforme, pa nisam siguran. Ali, iznos doprinosa na platu je bilo oko 120%. Plastično - 400 dinara na ruke je značilo 600 dinara za penzije, zdravstvo...
Mada mislim da su tada počele reforme, pa nisam siguran. Ali, iznos doprinosa na platu je bilo oko 120%. Plastično - 400 dinara na ruke je značilo 600 dinara za penzije, zdravstvo...
Last edited by Haris.ba on 27/11/2017 12:45, edited 1 time in total.
- spreca
#8991 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
80tih posle Tiitine smrti su lesinari odmah poceli na rasturanju drzave i da svako sebi zapika sta ce u buducnosti da mazne .....inflacija i sve sta je je pratilo je samo odraz nedomacinskog ponasanja kao i danas u BiH tako da nije nemoguce da razvale i ovo malo od drzave oni koje ti branis jer oni zanaju samo unistiti a nista napraviti....mismo danas u rangu neke africke drzave sa dna lestvice.....i tako ce nam biti sve dok su na vlasti kleronacionalistiTESLA_EDISON wrote: Osamdesete su najgore. Ekonomska kriza, valuta otišla u PM, nezaposlenost ogromna bila, plate nikakve. Zaista ne znam šta je to toliko bilo bolje u Jugoslaviji osim što kažu da si na klupi mogao spavati (mada čisto sumnjam).
- spreca
#8992 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
mislim da ne ....a sto se tice juge tad je pocela inflacija i drzava isla ka raspadanju i naravno da su plate bile maleHaris.ba wrote:Samo da napomenem da je recimo 1985. plata vss. pretvorena u tadašnje DEM iznosila 200 DEM. (jedini skok je bio 1990. sa Markovićevim dinarima).
- spreca
#8993 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Da ovih nije bilo nebi ni tebe danas bilo a dokaz ti je sta je bilo posle raspda te titine drzave ...ovi danas su hiljadu puta gori od komunista...komunisti nisu krali kao ovi danasnji.....nemas ti pojma o jugi neko te totalno pogresno informisaoTESLA_EDISON wrote:To ti je kao i S. Koreja. Dakle stihijska ekonomija + zatvorene granice.Haris.ba wrote:Jedina stvar koja je ekonomski bila bolja jeste što država je ima svoju ekonomsku politiku. Nije bila savršena, nije bila dobra ni u nekim stvarima - ali je ostavila nekakvu materijalnu podlogu. I držala se te ekonomske politike i sprovodila je.TESLA_EDISON wrote:Osamdesete su najgore. Ekonomska kriza, valuta otišla u PM, nezaposlenost ogromna bila, plate nikakve. Zaista ne znam šta je to toliko bilo bolje u Jugoslaviji osim što kažu da si na klupi mogao spavati (mada čisto sumnjam).
Jugoslovenska ekonomska politika je imala i dobrih strana, što jest jest. Ali daleko je to od savršenog ili dobrog kako ga predstavljaju titoisti i neokomunisti.
- Tesla Edison
#8994 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
spreca wrote: Da ovih nije bilo nebi ni tebe danas bilo a dokaz ti je sta je bilo posle raspda te titine drzave ...ovi danas su hiljadu puta gori od komunista...komunisti nisu krali kao ovi danasnji.....nemas ti pojma o jugi neko te totalno pogresno informisao
Čuj nemam pojma
Ko je dobro živio, to su direktori i šefovi u jakim preduzećima i to je 5% "bogatih". Ostali su jedva preživljavali. Pa filmovi vam sve govore. Pogledajte Kamiondžije, Tesna koža,... Tako je bilo i u SR BiH, možda još i gore.
Pitam se, ako je sva tako bajno bilo kako titoisti i neokomunisti govore, zašto je narod masovno išao u Njemačku da radi?
Ni sad nije idealno, čak štaviše loše je ali je prije bilo bar 2x gore.
- spreca
#8995 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Nemas ti pojma.....i opet ti ponavljam da ti je tito i komunisti dali ovu drzavu koju imas u ovim granicama...da ih nije bilo vec tada bi je podijelil izmedju SRb i Hr.....nije grijeh ni sta procitati bar iz istorije i ukakvim momentima je nastajala ova bih uz ZAVNOBiHe...ponavljas jedno te isto od pocetka...vise od 5 fabrika cokolade bilo..cuj nije bilo cokoladeTESLA_EDISON wrote:spreca wrote: Da ovih nije bilo nebi ni tebe danas bilo a dokaz ti je sta je bilo posle raspda te titine drzave ...ovi danas su hiljadu puta gori od komunista...komunisti nisu krali kao ovi danasnji.....nemas ti pojma o jugi neko te totalno pogresno informisao![]()
![]()
![]()
Čuj nemam pojma. Rođen i živio. Pa više vjerujem sebi nego nekom neokomunisti. Jugoslavija je bila zlo i neponovila se nikome. Kulturno nas je haman uništila, vjerski također, privredu su nam cijedili ko krpu i od nas izgrađivali Srbiju i Hrvatsku. Putna infrastruktura je bila užasna, nije bilo novoizgrađenih pruga, ceste katastrofa, autoputa ni na mapi. Projsečna plata 300KM (DEM), trgovine poluprazne,... pa čokolade nije bilo već šećerne table. O čemu mi pričamo?
Ko je dobro živio, to su direktori i šefovi u jakim preduzećima i to je 5% "bogatih". Ostali su jedva preživljavali. Pa filmovi vam sve govore. Pogledajte Kamiondžije, Tesna koža,... Tako je bilo i u SR BiH, možda još i gore.
Pitam se, ako je sva tako bajno bilo kako titoisti i neokomunisti govore, zašto je narod masovno išao u Njemačku da radi?
- skupljac_zeljeza
#8996 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Kada je nešto svačije onda nije ničije pa se raznosilo da ih ni hapšenja nisu mogla zaustaviti. Ovo je samo u BiH, u državi množi sa puta 6.spreca wrote:...komunisti nisu krali kao ovi danasnji.....
Gospodarski kriminalitet bio je jedan od većih društvenih i političkih problema i u 1984. godini. Kazneno djelo krađe i teške krađe društvene imovine počinjeno je u 2.041 slučaju, pljačka je počinjena u 363 slučaja, zloupotreba položaja i ovlasti 389 slučajeva, pronevjera u 357 slučajeva itd. Počinjena šteta procijenjena je na preko 883 milijuna dinara. Među počiniteljima je bilo 80 direktora, 499 poslovođa, 1.755 ostalih odgovornih osoba te još 5.403 građanina. Tijekom 1984. godine u SR BiH otkriveno je 7.737 počinitelja kaznenog djela gospodarskog kriminaliteta. Na 27. sjednici CK SK BiH održanoj u svibnju 1985. godine konstatirano je i sljedeće: „Znatan broj izvršilaca krivičnih djela u privredi (zloupotrebe, pronevjere, pljačke, mito, korupcija, nesavjesno poslovanje, zaključivanje štetnih ugovora i dr.) bili su članovi Saveza komunista i u pravilu na rukovodnim funkcijama (poslovođe, komercijalni rukovodioci, računopolagači, a među njima i direktori, odnosno predsjednici i članovi poslovodnih odbora).
https://www.vecernji.hr/vijesti/direkto ... sta-535513
- Tesla Edison
#8997 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Komunisti su nam osakatili državu. Komunjare nisu ništa dale samo su uzimale tako i teritoriju. Bosna i Hercegovina postoji od X stoljeća a ne od 1943. godine. Zavnobihom su nam uzeli Sutorinu, Cavtat i još teritorije na sjeveroistoku zemlje. Bosna je stara preko 1000 godina.spreca wrote:Nemas ti pojma.....i opet ti ponavljam da ti je tito i komunisti dali ovu drzavu koju imas u ovim granicama...da ih nije bilo vec tada bi je podijelil izmedju SRb i Hr.....nije grijeh ni sta procitati bar iz istorije i ukakvim momentima je nastajala ova bih uz ZAVNOBiHe...ponavljas jedno te isto od pocetkaTESLA_EDISON wrote:spreca wrote: Da ovih nije bilo nebi ni tebe danas bilo a dokaz ti je sta je bilo posle raspda te titine drzave ...ovi danas su hiljadu puta gori od komunista...komunisti nisu krali kao ovi danasnji.....nemas ti pojma o jugi neko te totalno pogresno informisao![]()
![]()
![]()
Čuj nemam pojma. Rođen i živio. Pa više vjerujem sebi nego nekom neokomunisti. Jugoslavija je bila zlo i neponovila se nikome. Kulturno nas je haman uništila, vjerski također, privredu su nam cijedili ko krpu i od nas izgrađivali Srbiju i Hrvatsku. Putna infrastruktura je bila užasna, nije bilo novoizgrađenih pruga, ceste katastrofa, autoputa ni na mapi. Projsečna plata 300KM (DEM), trgovine poluprazne,... pa čokolade nije bilo već šećerne table. O čemu mi pričamo?
Nažalost komunistički praznik, 25. novembar, je uzet kao Dan državnosti umjesto da je uzet datum objavljivanja knjige Konstantina VII. Porfirogeneta u kojoj se prvi put spominje Bosna. Ne znam samo kome je naumpalo da uzme 25. novembar kao Dan državnosti pogotovo što je tada BiH teritorijalno osakaćena.
I za kraj, Komunisti (JNA) su nas 4 godine ubijali, klali, silovali, vršili genocid (doduše samo su skinuli petokrake i postavili kokarde ali ideologija je ostala ista).
Da nije Alije Izetbegovića, patriota Bosne i Hercegovine, heroja Adila Bešića, Envera Šehovića, Hajrudina Mešića, Izeta Nanića, Mehdina Hodžića, Midhata Hujdura, Nesiba Malkića, Safeta Hadžića, Safeta Zajke,... ni ti ja ne bi ovo pisali. Ti možda i bi jer bi se vjerovatno i asimilirao budući da imaš iste stavove kao i velikosrbi ali preko devet desetina Bošnjaka ne bi postojalo uopšte.
Da nije bilo međunarodne zajednice i da je posao obavljen do kraja te 1995. godine, BiH bi bila slobodna od Une do Drine i sumnjam da bi sad palamudio te nebuloze o nekakvim komunističkum poklonima i sl. Nama državu niko ne treba poklanjati niti nam je poklonio a pogotovo ne neprijatelji i ubice. Mi smo se za svoju državu izborili i ako Bog da borićemo se i dalje.
Komunističke teze:
Da nije bilo Alije, sigurnoo se ne bi desila Srebrenica. .
Sami sebe ubijali,
Sami sebe klali,
Maldić je fina gradska raja kojeg su došle otjerale iz Sarajeva,
Došle su krive za rat,
Ko nas bre zavadi,
Mogao si na klupi spavati,
Nele je stari sarajlija,
Ruši džamije, gradi fabrike,
Ovo zadnje ste i haman uspjeli. 614 uništenih džamija u četničko-komunističko-genocidnoj tvorevini zvanoj Republika Srpska.
P.S. Komunista i socijaldemokrata Milorad Dodik je trenutno na vlasti. Znamo svi kakve stavove ima. Stranka mu se zove Savez nezavisnih SOCIJALDEMOKRATA.
Last edited by Tesla Edison on 27/11/2017 13:55, edited 2 times in total.
- spreca
#8998 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
E jes ti i izvor.....vec sam napisao da su rusiteljiYuge a znamo ko su oni i poceli sa kradjom vec tada ...ti isti hrvati koji jebu majku i titi i komunistima a da ih nije bilo hrvatska nebi imala danas Istru a mozda i dalmaciju.....zato imas Za dom spreman......tad je sve bilo narodno ...a danas je sve Izetbegovica Zukica Bicakcica Covica i Dodiga itd....bravo mi...trebamo pljuvati one koji su nam ovo ostavili a ne one koji nas kradu...ma otimaju...i jos onaj rece da smotada isli u jemacku da radimo...a danas gdje to radimo?......a sta reci za Agrokor,Sanaderi itd...da ne govorim o brodogradilistimaskupljac_zeljeza wrote:Kada je nešto svačije onda nije ničije pa se raznosilo da ih ni hapšenja nisu mogla zaustaviti. Ovo je samo u BiH, u državi množi sa puta 6.spreca wrote:...komunisti nisu krali kao ovi danasnji.....![]()
Gospodarski kriminalitet bio je jedan od većih društvenih i političkih problema i u 1984. godini. Kazneno djelo krađe i teške krađe društvene imovine počinjeno je u 2.041 slučaju, pljačka je počinjena u 363 slučaja, zloupotreba položaja i ovlasti 389 slučajeva, pronevjera u 357 slučajeva itd. Počinjena šteta procijenjena je na preko 883 milijuna dinara. Među počiniteljima je bilo 80 direktora, 499 poslovođa, 1.755 ostalih odgovornih osoba te još 5.403 građanina. Tijekom 1984. godine u SR BiH otkriveno je 7.737 počinitelja kaznenog djela gospodarskog kriminaliteta. Na 27. sjednici CK SK BiH održanoj u svibnju 1985. godine konstatirano je i sljedeće: „Znatan broj izvršilaca krivičnih djela u privredi (zloupotrebe, pronevjere, pljačke, mito, korupcija, nesavjesno poslovanje, zaključivanje štetnih ugovora i dr.) bili su članovi Saveza komunista i u pravilu na rukovodnim funkcijama (poslovođe, komercijalni rukovodioci, računopolagači, a među njima i direktori, odnosno predsjednici i članovi poslovodnih odbora).
https://www.vecernji.hr/vijesti/direkto ... sta-535513
- skupljac_zeljeza
#8999 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Nisu SDA-ovci, HDZ-ovci, SNSD-ovci i ostali ovci došli sa Jupitera nego samo zamijenili partijeske knjižice stranačkim i nastavili po starom. Ima ona dobra serija gdje Šojić samo nastavlja šeme i kombinacije. Najsmješnije ili najduhovitije je ono što je najrealnije.spreca wrote: E jes ti i izvor.....vec sam napisao da su rusiteljiYuge a znamo ko su oni i poceli sa kradjom vec tada ...ti isti hrvati koji jebu majku i titi i komunistima a da ih nije bilo hrvatska nebi imala danas Istru a mozda i dalmaciju.....zato imas Za dom spreman......tad je sve bilo narodno ...a danas je sve Izetbegovica Zukica Bicakcica Covica i Dodiga itd....bravo mi...trebamo pljuvati one koji su nam ovo ostavili a ne one koji nas kradu...ma otimaju...i jos onaj rece da smotada isli u jemacku da radimo...a danas gdje to radimo?......a sta reci za Agrokor,Sanaderi itd...da ne govorim o brodogradilistima
- spreca
#9000 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića
Pa otkud to da iz onog vakta ih kudimoskupljac_zeljeza wrote:Nisu SDA-ovci, HDZ-ovci, SNSD-ovci i ostali ovci došli sa Jupitera nego samo zamijenili partijeske knjižice stranačkim i nastavili po starom. Ima ona dobra serija gdje Šojić samo nastavlja šeme i kombinacije. Najsmješnije ili najduhovitije je ono što je najrealnije.spreca wrote: E jes ti i izvor.....vec sam napisao da su rusiteljiYuge a znamo ko su oni i poceli sa kradjom vec tada ...ti isti hrvati koji jebu majku i titi i komunistima a da ih nije bilo hrvatska nebi imala danas Istru a mozda i dalmaciju.....zato imas Za dom spreman......tad je sve bilo narodno ...a danas je sve Izetbegovica Zukica Bicakcica Covica i Dodiga itd....bravo mi...trebamo pljuvati one koji su nam ovo ostavili a ne one koji nas kradu...ma otimaju...i jos onaj rece da smotada isli u jemacku da radimo...a danas gdje to radimo?......a sta reci za Agrokor,Sanaderi itd...da ne govorim o brodogradilistima