Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tec

#8976 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote:Ako je tako, mr tec, sorry. Zaboravi se. Evo fino me stid, ali je sada jasnije jer me fakat zbunjuje ta trasa.
Mislio sam prije svega na onaj batrljak od odzacke petlje. Gdje on zavrsava i hoce li to biti zatvoreno do novog spoja na Vc? U protivnom izdzikljat ce tu trava dok Dodo spoji to s prikljuckom na cestu Doboj-Prnjavor.
Ako dodo hoće kredite od EBRD i EiB kada se zvanično povećaju akciza može samo tražiti za dionice 5c koridora koji prolazi kroz rs. Jer EU samo to priznaje kao prioritet (za autoceste) u rs, i to prvo da se rade spojevi sa federacijom pa onda druge dionice. Zato je dodo tražio i kod kineza i kod rusa (i azerbajžan) pare ali kineska ponuda mu nikako ne odgovara vidi (Crnu Goru i dodatno oni isto predlažu spojeve sa federacijom kao prioritete) a rusi su glatko odbili.
ja71

#8977 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

otvorim google da vidim gdje se to sve tacno nalazi i naidjem na jedno jako cudno ime crkve:
Image
Alfons Kauders

#8978 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
shake69 wrote:Ako je tako, mr tec, sorry. Zaboravi se. Evo fino me stid, ali je sada jasnije jer me fakat zbunjuje ta trasa.
Mislio sam prije svega na onaj batrljak od odzacke petlje. Gdje on zavrsava i hoce li to biti zatvoreno do novog spoja na Vc? U protivnom izdzikljat ce tu trava dok Dodo spoji to s prikljuckom na cestu Doboj-Prnjavor.
Ako dodo hoće kredite od EBRD i EiB kada se zvanično povećaju akciza može samo tražiti za dionice 5c koridora koji prolazi kroz rs. Jer EU samo to priznaje kao prioritet (za autoceste) u rs, i to prvo da se rade spojevi sa federacijom pa onda druge dionice. Zato je dodo tražio i kod kineza i kod rusa (i azerbajžan) pare ali kineska ponuda mu nikako ne odgovara vidi (Crnu Goru i dodatno oni isto predlažu spojeve sa federacijom kao prioritete) a rusi su glatko odbili.
Sta ovo znaci za Gradisku, i nastavak gradnje Prnjavor - BL? Odakle se moze namaknuti dovoljno love da se sve zapoceto privede kraju i pusti u promet?
shake69

#8979 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Alfons Kauders wrote:
tec wrote:
Sta ovo znaci za Gradisku, i nastavak gradnje Prnjavor - BL? Odakle se moze namaknuti dovoljno love da se sve zapoceto privede kraju i pusti u promet?
I ja htjedoh ovo pitati!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8980 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Truba »

ja71 wrote:otvorim google da vidim gdje se to sve tacno nalazi i naidjem na jedno jako cudno ime crkve:
Image
znači crkva "slavi" mučeništvo sv. ivana krstitelja, a službeni naziv imena župe je taj "Glavosjek Ivana Krstitelja" budući da je ivan krstitelj zaklan i izložena mu je glava na tanjuru herodu antipi na prevaru neke od žena ili kćeri da ne guglam

jeste malo mi je nezgrapan naziv, pogotovo za djecu u tom mjestu ali jbg nema labavo
prog321

#8981 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Znaci, zene opet izdale ?
/././. :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8982 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Truba »

ko će drugi zakuhati
tec

#8983 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
tec wrote:
To je već odavno financirano kakve veze to ima sa daljom izgradnjom? Gradiška se zna ko koći a Prnjavor - BL je urađeno 50% radova.
Bavarac94

#8984 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bavarac94 »

155_mm wrote:Image
Kakvi su planovi za dionicu Lasva-Bihac? Dali postoji plan i kuda bi trasa isla?
drug_profi

#8985 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa eto ti trase na slici.
Bavarac94

#8986 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bavarac94 »

drugi profil wrote:Pa eto ti trase na slici.
Vidim gdje je ali me interesuje da li postoji projekat.
mayab

#8987 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mayab »

Bavarac94 wrote:
drugi profil wrote:Pa eto ti trase na slici.
Vidim gdje je ali me interesuje da li postoji projekat.
Ima vec par godina pisalo se o tome, brza cesta,neki projekat je sigurno tu, ne znam koji stadij, ali u svakom slučaju nista se ne desava na terenu, nažalost , ili ja nešto ne znam?
tec

#8988 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Od byM4k5 sa SSC
Autoput Banjaluka - Doboj, dionica Mahovljani (Laktaši) - Miloševci

Datum: 01.10.2016.

Most preko Vrbasa.

Image

Vijadukt preko puta Laktaši - Srbac (preko Kanala).

Image

Nastavljamo dalje sa reportažom. Krećemo od najpraćenijeg objekta - vijadukta preko M16 u Laktašima.

Ovaj znak se slobodno može ukloniti jer nema nikakvu svrhu više.

Image

Image

Traka Banjaluka - Doboj je stigla do nasipa, koji je u međuvremenu nikao.

Image

Prema Doboju.

Image

Traci Doboj - Banjaluka je ostalo još četiri raspona da se spoji sa nasipom. Dosadašnji tempo radova nagovještava spajanje do kraja jeseni.

Image

Nasip sa dobojske strane vijadukta.

Image
Ostalo se može vidjeti ovdje http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 7&page=239

Od niskogradnja sa SSC
Radovi na dionici Mahovljani-Prnjavor (ne poznajem tacne lokalitete)

Image

Image

Image
Dodatno ovdje http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 7&page=240

Od ww87 sa SSC
tec

#8989 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Od niskogradnja sa SSC

Otvoreni dio
Vezite se, polijecemo. Autoputevi Republike Srpske zele vam ugodan let. U doboju je 19,5 stepeni. Slijecemo za 13 minuta.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Sve sto je lijepo kratko traje...

Image
tec

#8990 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Od Alienx sa SSC
Most Drivuša

Image

Image

Image

Image

jpautoceste.ba
Drivuša - Klopče

Image

Image

Image

Image

jpautoceste.ba
tec

#8991 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Od AmelFl sa SSC
shake69

#8992 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Sta je ovo za Svilaj (most) tek sada odobrena lova! Znaci li to da je ono samo bio predizborni miting s najavom pocetka posla, a da ce pravi radovi pricekati proljece!?
Bumerang

#8993 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

BIH

Radončić o gradnji autocesta: U naredne dvije godine vidjet ćemo veliko gradilište u BiH

Klix.ba
15.9.2016. u 12:20

U Sarajevu je održan sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije u FBiH, na kojem je bilo riječi o gradnji autoputeva i brzih cesta u Federaciji BiH. Na sastanku kojem su prisustvovali Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Fahrudin Radončić istaknuti su optimizam i želja za ubrzanjem procesa gradnje.
Radončić o gradnji autocesta: U naredne dvije godine vidjet ćemo veliko gradilište u BiH

Image

Fahrudin Radončić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
"Ovo je dokaz da će se lideri stranaka prvi put u BiH, potpuno dinamično i koncentrisano baviti operativnim poslom, biti podrška nadležnim direktorima i ministarstvima kako bi se autoputevi, brze ceste i hidrocentrale počeli graditi", rekao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić nakon sastanka u zgradi Predsjedništva BiH.

S druge strane, Radončić je naglasio kako postoje problemi u vidu nedostatka ozbiljne građevinske dokumentacije koja jednostavno ne postoji.

"U tom smislu, parlamenti i ljudi koji rade u Autocestama FBiH i RS moraju da se aktiviraju i mi ćemo im u tome pomoći. Ja sam kao iskusan investitor pokušao implementirati to i na autoceste, Bakir Izetbegović je bio direktor Zavoda za izgradnju KS, a Dragan Čović ima poznatu biografiju u menadžerskom smislu. Vrlo smo kompetentni i možemo napraviti drugačiji način rada", kazao je Radončić.

On je zaključio kako se prije bilo kakvih investicija prvo morala stabilizirati politička situacija u Federaciji BiH te da je sada optimističan.

"Građani će rezultat našeg rada osjetiti za godinu-dvije i mislim da ćemo 2017. godine, a pogotovo 2018. vidjeti jedno veliko gradilište u BiH", rekao je Radončić.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/radoncic ... /160915046
Bumerang

#8994 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

BIH

Federalna vlada donijela šest rješenja o ulasku u posjed nekretnina na trasi Koridora 5C

FENA 22.9.2016. u 13:19

Image

Nastavljajući aktivnosti na stvaranju uvjeta za gradnju autoceste na trasi Koridora 5C, dionica Počitelj-Bijača, poddionica Počitelj-Zvirovići na području općine Čapljina, Federalna vlada je danas, na zahtjev JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, donijela još šest rješenja o uvođenju u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Federalna vlada donijela šest rješenja o ulasku u posjed nekretnina na trasi Koridora 5C
Foto: Arhiv/Klix.ba
Riječ je o nekretninama koje su potpuno izvlaštene rješenjem Službe geodetskih i imovinsko-pravnih poslova općine Čapljina.

Ulazak u posjed izvlaštenih nekretnina ne narušava prava vlasnika u postupku određivanja naknade pred nadležnim sudom, a Autocestama FBiH, kao korisniku izvlaštenja, omogućava ulazak u posjed prije isplate naknade u cijelosti, što je u skladu načelu poštene ravnoteže između legitimnog javnog interesa i zagarantovanih prava vlasnika.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/federaln ... /160922052
Bumerang

#8995 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

BIH

Koridor 5C: Počela gradnja odmorišta Lepenica sa benzinskom stanicom, trgovinom, restoranom...

Klix.ba 26.9.2016. u 12:05

Počela je izgradnja pratećih uslužnih objekta na odmorištu Lepenica, dionica Sarajevo zapad – Tarčin s ciljem da se putnicima osigura puni komfort, kako je to i uobičajeno u svijetu, saopćeno je iz Autocesta FBiH.

"Ova dva nova objekta na autocesti A1 za vozače znače sigurniju i udobniju vožnju, ugodan predah, ali isto tako upoznavanje turističkih i ambijentalnih znamenitosti okruženja", istakao je Đenan Salčin, v.d. direktor JP Autoceste FBiH.

Ugovorni korisnik Holdina d.o.o. Sarajevo, članice INA grupe u BiH, nakon otvaranja benzinskih stanica na odmorištu Kravice na najjužnijoj dionici Koridora 5C, gradi i dvije nove benzinske stanice s trgovinom, caffe barom i restoranom na dvostranom odmorištu Lepenica.

"Benzinske stanice na odmorištu Lepenica predstavljaju drugu fazu naše saradnje sa JP Autoceste FBiH na izgradnji objekata duž Koridora 5C. Na cjelokupnom projektu će biti angažirana 21 kompanija od kojih je 17 iz Bosne i Hercegovine. Tokom same gradnje bit će angažirano oko 140 ljudi. Završetak radova se očekuje početkom 2017. godine, kada ćemo nove INA benzinske stanice predstaviti javnosti", izjavio je Ante Aralica, generalni direktor Holdine Sarajevo.

Investicija od 4,5 miliona KM će osigurati izgradnju objekata po najvišim evropskim standardima objekata slične namjene, gdje će se vozačima ponuditi bogat izbor proizvoda, te ugodno mjesto za odmor. Korisnicima će usluge biti pružane 24 sata dnevno.

U novim objektima na autocesti će biti zaposleno oko 35 ljudi.

JP Autoceste FBiH je ustupilo na korištenje cestovno zemljište za izgradnju pratećih uslužnih objekata i obavljanje pratećih djelatnosti na osnovu javnog oglasa na rok od 20 godina.

Prihodi od naknade za korištenje cestovnog zemljišta JP Autoceste FBiH će uložiti u daljnju izgradnju autoceste na Koridoru 5C.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/koridor- ... /160926040
Bumerang

#8996 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Tunel Pečuj u okviru poddionice Koridora 5C najveće gradilište na autoputu

Piše: A. B./Klix.ba

Za vrijeme gradnje poddionice Koridora 5C Klopče - Donja Gračanica posebna pažnja posvećena je izgradnji tunela Pečuj.

Image

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Inače, radovi na području Zeničko-dobojskog kantona, vrijedni 107 miliona KM, predstavljaju najveće gradilište na autoputu.

Gradnja dvije poddionice Drivuša - Klopče i Klopče - Pečuj su počele prije tri mjeseca, odnosno Donja Gračanica, a koje prolaze vrlo zahtjevnim terenom s kompleksnom morfologijom i geologijom, jer su skoro cijelom dionicom vidljiva klizišta.

Iz Javnog preduzeća (JP) Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine navode da će tunel Pečuj biti dug 870 metara te da su u toku pripremni radovi na podzemnom iskopu s ulazne strane tunela.

U prethodnom periodu je završena priprema terena iz pravca Klopče ispod Klopačkih stijena te je sve spremno za nastavak radova. Vijadukt Babina rijeka dužine 390 metara bit će izgrađen iznad zeničkog naselja Crkvice, s kojeg će se pružati pogled na Zenicu.

Image

Na otvorenoj trasi je završena izrada pretpristupnih puteva, a zbog kompleksnosti terena u pogledu geoloških uslova trenutno se izvode dodatni geoistražni radovi. Iz Autocesta FBiH dodatno navode da se na poddionici Drivuša - Klopče trenutno izvode radovi na rasponskoj konstrukciji mosta Drivuša i da je do sada urađeno deset pari stubova.

Podsjećamo, osim tunela Pečuj, u sklopu dionice Zenica jug - Zenica sjever bit će još izgrađeni i vijadukt Klopče dužine 106 metara, vijadukt Babina rijeka dužine 390 metara, vijadukt Pehare 389 metara, vijadukt Ričice 1.368 metara te tunel Ričice 522 metra. Njegova gradnja trajat će dvije godine, a s obzirom da će tunel imati nagib, tokom probijanja problem predstavlja voda. Danas su se na mjestu izgradnje vijadukta postavile žice za noseće betonske stubove, a uskoro bi se trebalo krenuti sa probijanjem i drugog tunela na istoj lokaciji.

Krajem juna Vlada Federacije BiH odobrila je zaduženje FBiH po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj i BiH za realizaciju projekta Koridora 5C u iznosu od 80 miliona eura.

http://www.klix.ba/biznis/tunel-pecuj-u ... 61006092#6

Bumerang

#8997 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

NVESTICIJE

Azerbejdžan spreman investirati milijardu eura u projekte infrastrukture u BiH

Klix.ba prije 4h 15 min

Image

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko primio je danas u posjetu šefa diplomatske misije Azerbejdžana u BiH Ismayila Jafarova.
Azerbejdžan spreman investirati milijardu eura u projekte infrastrukture u BiH
Predstavnik Azerbejdžana izrazio je snažnu zainteresiranost za investiranje u prometnu infrastrukturu u BiH, pri čemu je izdvojio četiri konkretna projekta: brza cesta Lašva – Travnik, tunel Prenj na Koridoru 5C, te dionice Mostar – sjever i Mostar – jug na autocesti na Koridoru 5C.

Azerbejdžanska strana, odnosno kompanije iz ove zemlje, žele da se što prije završi administrativno-pravna procedura kada su u pitanju navedeni projekti i odrede rokovi za realizaciju, a spremni su da rade i na izradi projektne dokumentacije.

Pored ovih projekata, Azerbejdžan je zainteresiran i za sve druge infrastrukturne projekte za čiju su realizaciju zaduženi niži nivoi vlasti i druga nadležna ministarstva u cijeloj BiH.

Ministar Jusko izrazio je zadovoljstvo konkretnim ponudama azerbejdžanske strane, naglasivši da je izgubljeno isuviše vremena i da se sada mora maksimalno ubrzati rad na projektima prometne infrastrukture, a da je jedan od glavnih mehanizama uspostava javno-privatnog partnerstva sa kompanijama koje žele raditi na izgradnji autoceste na Koridoru 5C.

Šef diplomatske misije Azerbejdžana Jafarov je ministra Jusku upoznao sa namjerom Azerbejdžana da u infrastrukturne projekte u BiH uloži milijardu eura.

Jafarov je čestitao ministru Juski na donošenju Okvirne strategije prometa BiH i naglasio da je u vrlo kratkom vremenu prepoznat njegov lični angažman na dinamiziranju poslova vezanih za infrastrukturne projekte.

Ministar Jusko prenio je šefu diplomatskog predstavništva Azerbejdžana u Sarajevu uvjerenje da će MKP i dalje biti otvoren i spreman na saradnju sa svim potencijalnim investitorima, jer veliki infrastrukturni projekti poput tunela Prenj i dionica Mostar – sjever i Mostar – jug na autocesti na Koridoru 5C znače i otvaranje novih radnih mjesta i šansu za domaće kompanije koje bi mogle biti angažirane na takvim projektima.

http://www.klix.ba/biznis/investicije/a ... /161010083
So What!

#8998 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Koridor Vc: Intenzivirani radovi na izgradnji tunela Pečuj

Pogled na prvu dionicu Drivuša – Klopče
Image

Dionica Klopče - Pečuj
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#8999 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Most preko Vrbasa

@boger SSC

Image
Image
Image
Image
Image
kakaljin

#9000 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Sta je ovo ?

hoce da prave prenj i brzu cestu Lasva-Travnik

http://ba.n1info.com/a116757/Vijesti/Vi ... kturu.html

Meni je sve pod upitnikom, jer gdje su do sada bilo ko.
Post Reply