Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
princess Leia

#8976 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

hvala :) i ja idem kod doktora Divanovica, i bas mi maloprije govori na telefon da vodim racuna da imam udobnu obucu (a taman sam kupila birkenstock papuce, mislim da su mi one najbolje za trudnocu) i da se krecem koliko mi dozvoljava bol.
puno mi je lakse kada znam zbog cega se javlja bol, pa sada mogu to i lakse podnositi.
citala sam malo na internetu, na nekim stranicama pisu cak da se u ovim slucajevima treba posavjetovati i sa fizioterapeurom, ali kod nas to ocito nije procedura :)
granita

#8977 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Birkenstock papuce su najbolji prijatelj svake trudnice :) I ja sam ih kupila iz istog razloga. Samo polako se kreci, pazi na pokrete, nemoj nista naglo, narocito dok lezis ili sjedis. Ako nemas rizicnu trudnocu i ako ti Divanovic dozvoli, postoje i vjezbe koje pomazu. Ja ih radim cijelu trudnocu i vjeruj da su super. Mozes ih naci na youtube. Takodjer, pomaze i 10-tak cucnjeva i iskoraka, ako ne mozes bas da vjezbas. Fizioterapeuti su itekako ukljuceni u saniranje round ligament boli, ali je kod nas sve sa rezervom. Sretno!
radenska

#8978 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Kolike su sanse da Divke pogrijesi spol :lol: :lol: :lol:
LieToMe

#8979 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

radenska wrote:Kolike su sanse da Divke pogrijesi spol :lol: :lol: :lol:
:roll: Ja koliko znam male :lol: sto si se to zabrinula
granita

#8980 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Ja mislim da Divke ne grijesi :D Pitam ja njega na pregledu nakon sto je rekao da je decko :"je'l jos uvijek decko?", kaze "evo sine, vidi se organ...necu ja vama lagati, ja samo onima sto dodju i pametuju kazem malo 'vako, malo 'nako". :D
safran

#8981 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

radenska wrote:Kolike su sanse da Divke pogrijesi spol :lol: :lol: :lol:
šta je bilo? opet frajer? meni je maja u 12. sedmici rekla da je braco - ja se isto tako nadala da je velika šansa da pogriješi. nije pogriješila. :lol:
princess Leia

#8982 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

ja isto mislim da doktor Divanovic ne grijesi. i ja sam ga prosli put pitala "jel ostao djecak", kaze on meni "sine ja necu reci ako nisam siguran, a evo vidite i sami" i pokaza nam testise i pisu :)
izgleda da ce ove godine biti puno djecaka :)
radenska

#8983 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Meni rekao da je curica :D Bas sam se obradovala. MIslim, nemojte me pogresno shvatiti, bitno mi je da lijepo napreduje i da je dobro hvala Bogu, ali eto dugo u porodici se nije rodila curica a i ja imam sestru pa mi zato nesto drago.
LieToMe

#8984 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

princess Leia wrote:ja isto mislim da doktor Divanovic ne grijesi. i ja sam ga prosli put pitala "jel ostao djecak", kaze on meni "sine ja necu reci ako nisam siguran, a evo vidite i sami" i pokaza nam testise i pisu :)
izgleda da ce ove godine biti puno djecaka :)
:lol: :lol: :lol:
joj ja isto kad sam ga nesto priupitala isto da mu zdrav zub vadim :lol:
sjecam se kad sam ga pitala (a tek nam u 8mom mjesecu rekao da je curica) i ja na zadnjem pregledu pitam jel ostaje da je curica :roll: kaze Divke meni: ako nije u medjuvremenu nesto naraslo, a nije... onda je curica :lol: :lol: :lol: :lol:

inace mi je sav bio komican :mrgreen:

@radenska
sretno i uzivaj :thumbup:
safran

#8985 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

radenska wrote:Meni rekao da je curica :D Bas sam se obradovala. MIslim, nemojte me pogresno shvatiti, bitno mi je da lijepo napreduje i da je dobro hvala Bogu, ali eto dugo u porodici se nije rodila curica a i ja imam sestru pa mi zato nesto drago.
pih, sretnica, imaćeš kćerku :kiss:
CherryLips

#8986 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

@radenska,super za curicu:)čestitke:)
jenky79

#8987 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jenky79 »

[quote="safran"][quote="granita"]Porodilje drage,

pitanje oko gaca :D ... mogu li se nositi vlastite gacice u porodiliste? Gdje se imaju kupiti te klix? Meni rekose u DM-u, ali ja niti u jednom to ne nadjoh. Ako idem na GAK sta smijem ponijeti? Ima li razlike od Vojne? Ako se prirode porodim, koliko dugo se ostaje? Slusam neke horor price, tipa ne daju ti gacice, lezis go u lokvi krvi, ne daju da ustanes i sl. Is that true?
Ja sam se porodila u OB,zadovoljna sam bila sa svim(carski rez),jedino svo to vrijeme mog lezanja moj muz nije mogao da vidi nasu princezicu,sto mi je totalno bezveze al kazu pravila su takva.Moze je vidjeti jedino kad dodje po nas :-?
radenska

#8988 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma daj, kakvo lezanje u krvi :D. Imas te klix u Merkatoru u apoteci, 10 KM - 5 Komada. Po meni su bolje obicne pamucne vece gacice, uzmes one vece po 1 KM -10 komada i mijenjas.
Ako je prirodan porod ostaje se 1 dan, ja sam se porodila navecer, sutradan oko podne izasla iz bolnice. Sestre su mi sve pomagale. I oko tusiranja, presvlacenja, odlaska do wc-a. Ako je carski cini mi se 5 dana da se ostaje. Ja sam zadovoljna Jezerom jedino sto sad nikad ne bih isla dok bolovi bas ne budu jaki, jer mi nisu dali hodati po sali :D
maybelline

#8989 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

Doktore, prije manje od mjesec radila nalaze urina i bili dobri, sada opet losi izgleda... Bjelancevine pozitivne, urobilinogen: neznatno, leukociti: 10-12, bakterije:dosta, soli: dosta amorfnih, sluz: malo fosfora Urinokulturu radila skoro, dobri nalazi bili. Sutra idem doktoru, ali rekoh da se psihicki pripremim na ono sto bi mi mogao reci...
julisiz es grant

#8990 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

maybelline wrote:Doktore, prije manje od mjesec radila nalaze urina i bili dobri, sada opet losi izgleda... Bjelancevine pozitivne, urobilinogen: neznatno, leukociti: 10-12, bakterije:dosta, soli: dosta amorfnih, sluz: malo fosfora Urinokulturu radila skoro, dobri nalazi bili. Sutra idem doktoru, ali rekoh da se psihicki pripremim na ono sto bi mi mogao reci...
Vjerovatno će te pitati imaš li bijelog pranja, ti ćeš reći da imaš, on će ti propisati vaginalete, poslije kojih će biti ok.
Bar je kod mene takav najčešći scenario :)
maybelline

#8991 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

julisiz es grant wrote:
maybelline wrote:Doktore, prije manje od mjesec radila nalaze urina i bili dobri, sada opet losi izgleda... Bjelancevine pozitivne, urobilinogen: neznatno, leukociti: 10-12, bakterije:dosta, soli: dosta amorfnih, sluz: malo fosfora Urinokulturu radila skoro, dobri nalazi bili. Sutra idem doktoru, ali rekoh da se psihicki pripremim na ono sto bi mi mogao reci...
Vjerovatno će te pitati imaš li bijelog pranja, ti ćeš reći da imaš, on će ti propisati vaginalete, poslije kojih će biti ok.
Bar je kod mene takav najčešći scenario :)

Hvala. Pretpostavljala sam da ce biti slicno nesto, samo se nadam da me nece ponovo slati da radim urinokulturu :roll: Ponavlja se to meni, imala sam te upale i prije trudnoce, a izgleda nastavlja se i u trudnoci. Kako to na bebu moze na djeluje?
granita

#8992 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Je li iko imao probadajucu bol u vagini i/ili pubicnoj kosti? Bol je vrlo kratka, kao da me noz ubode i prestane. Ne traje stalno, mozda danas jedno 3-4 puta da se javila. Je li to znaci da mi se skracuje grlic ili da se otvaram? Inace sam pune 33. sedmice.
julisiz es grant

#8993 Re: Trudnjače i porodilje online

Gljivične upale, kao najčešće, ne djeluju šetno na bebu. Jedina opasnost je prilikom samog poroda da beba pokupi kakvu bakteriju (stafilokok ili streptokok), što se najčešće manifestuje kao kožna infekcija, iznimno rijetko kao nešto teže.
Postoje teorije da vaginalne infekcije mogu izazvati prijevremeni porod, ali nije dokazano da preventivno davanje lijekova išta tu pomaže. Za utjehu, kod maltene svake trudnice se te upale javljaju u manje-više izraženoj formi i kad se pojave, svakako ih treba liječiti.
radenska

#8994 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ja sad u ponedjeljak kad sam bila kod divanovica, dao mi je neke MAc Miror vaginalete, i rekao da sad ne bi smjelo biti bolova ispod stomaka i kruznih bolova u predjelu ledja. Mene od sinoc nesto malo malo pa zaboli. Ali opet hajde kontam da su bubrezi. I koliku je teret trudnici dozvoljeno dizati. Ja imam jedan slatki teret od 18 kg koji malo malo pa nece da hoda :D
granita

#8995 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Mene Divanovic uvijek zadevera sa tim bolovima, pa i najmanji zig me brine, googlam (nema nista gore)...Ja sam danas kod njega, pa me lijepo strah. On vec zna da mi treba mjeriti pritisak nakon zavrsetka pregleda, jer prije pregleda bude skyrocketing :D

Sto se tice tereta, sve zavisi kako se osjecas. Ja sam cijelu trudnocu vjezbala u teretani, bez problema, ali sam smanjila kilaze. Moja prijateljica je dizala svog malog od 23 kg, pa nista, ali ako si otvorena, imas skracen grlic, neke probleme i sl., onda mu malo skrati nosanje :P Sve je individualno.
maki222

#8996 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

Pitanje za doktora...mozete li mi objasniti na sta se odnosi "Williams" postotak na UZV nalazu? :? Hvala! :)
julisiz es grant

#8997 Re: Trudnjače i porodilje online

maki222 wrote:Pitanje za doktora...mozete li mi objasniti na sta se odnosi "Williams" postotak na UZV nalazu? :? Hvala! :)
To se odnosi na autora čija se formula koristi za izračunavanje fetalne težine. Većina novijih aparata imaju mogućnost izbora između pojedinih formula različitih autora, koje onda on koristi da iz uzetih mjera izračuna procijenjenu težinu bebe. Pored tog "Williams" na nalazu sigurno piše GP, što je skraćenica za "percentile rasta".Normalne težine fetusa nalaze se između 5. (prema nekima 10.) i 90. percentile za dob. Znači, ako je taj postotak između ova 2 broja, onda je ok.
blondina

#8998 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

Imam pitanje za doktora
Porodila sam se prije 45 dana na carski,lohije su mi prosle ali mi je se od juce pojavio bijeli iscjedak koji je jako gust,vise mi izgleda kao bijeli ugrušci i nema jak miris.Inace nisam nikad imala problema sa bijelim pranjem osim malo pred kraj trudnoce i tada sam koristila vaginalete i to je proslo.
Pa me zanima sta bi mogla koristiti.Kod doktora sam narucekna u srijedu,ali me strah cekati do tada.
julisiz es grant

#8999 Re: Trudnjače i porodilje online

blondina wrote:Imam pitanje za doktora
Porodila sam se prije 45 dana na carski,lohije su mi prosle ali mi je se od juce pojavio bijeli iscjedak koji je jako gust,vise mi izgleda kao bijeli ugrušci i nema jak miris.Inace nisam nikad imala problema sa bijelim pranjem osim malo pred kraj trudnoce i tada sam koristila vaginalete i to je proslo.
Pa me zanima sta bi mogla koristiti.Kod doktora sam narucekna u srijedu,ali me strah cekati do tada.
Prem opisu to izgleda kao kandidijaza (gljivična upala), ništa opasno. Vaš doktor će vam vjerovatno propisati odgovarajuće vaginalete.
granita

#9000 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Pitanje za doktora:

u 34. sedmici, vaginalni bris preventivno indiciran od doktora, nalazi sadrze tabelu sa Stretpcoccus agalactiae i niz naziva antibiotka. Posto je na godisnjem rekao mi je da odem kod opsteg i trazim recept za ampicilin.

Vidim da su streptokoke grupe B vodeci uzrok smrtnosti kod beba u SAD-u, mogu izazvati sepsu, meningitis, upale pluca i sl. Takodjer, procitala sam da se prilikom poroda daje profilaksa ili se radi carski rez. Uzasno sam uznemirena jer je moj doktor na godisnjem, nisam nikada bila na GAK-u ili OB, ne znam ni kod koga da odem, pa u medjuvremenu molim za savjet.

Kakva je procedura u nasim bolnicama kada trudnica dodje sa istorijom ove bakterije? Kakva je procedura sa bebom? Da li se produzava boravak u bolnici? Da li moram doci ranije da legnem gore?

Hvala puno!
Post Reply