Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muz66

#8976 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by muz66 »

Prave ste placipicke i ljetni bajkeri. Ljudi u Svedskoj i Holandiji voze po snijegu, jedino bosnji koji je sljegao na asfalt prije tri godine nista ne valja. Meni je staza super. Probao na mtb-u i na treking bajku. Sasvim dobra, tiha i sa dovoljno trenja. Pitao bih vas sta mislite o onom grubom, obojenom sloju o kojem pricate da padnete pa se poderete ko pi*ke.
Hajlac

#8977 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

muz66 wrote:Prave ste placipicke i ljetni bajkeri. Ljudi u Svedskoj i Holandiji voze po snijegu, jedino bosnji koji je sljegao na asfalt prije tri godine nista ne valja. Meni je staza super. Probao na mtb-u i na treking bajku. Sasvim dobra, tiha i sa dovoljno trenja. Pitao bih vas sta mislite o onom grubom, obojenom sloju o kojem pricate da padnete pa se poderete ko pi*ke.
Taj pucanj u prazno odnosno šukanje ad hominem ostavi za mahalska prepucavanja - ovdje mu nije mjesto.
Btw, većini onih koji su, kako kažeš, šljegli na asfalt prije tri godine, sav ovaj javašluk, korupcija i nepotizam odgovara jer je sve to opet bolje od onog odakle su "šljegli". Mada sam u principu protiv takvih ksenofobnih podjela zbog mnogih izuzetaka od tog pravila.

Za razliku od tebe i većine(nažalost, većina još uvijek jesu konformisti), svakodnevno vozim i na -5C i po snijegu, kiši itd. all-year round tako da odlično znam o čemu pričam kad je u pitanju trenje, proklizavanje, različite podloge i ostalo tipa ponašanja mjenjača i kočnica... ;-)

U Švedskoj, Holandiji i drugim razvijenim zemljama nemaš ovakve glazure na površinama namijenjenim za promet vozila ;-) Tamo gdje počnu s ovakvim eksperimentima, brzo se biciklisti dignu na noge i na sav glas osude takve fensi kretelnuke(kod njih ti eksperimenti obično budu u zelenoj boji zbog "eco" izvitoperene furke). Da ne spominjem toksičnost tih termoplastičnih epoksija/veziva.

Logika ti je izvrsna - samo zato što pravi pigmentirani asfalt ima strukturu normalnog asfalta, nije pogodan za biciklističku stazu jer, zaboga, može neko pasti pa razderati koljeno :-)
Šta je sljedeće - možda predložiti da biciklistička staza bude zemljana da fantomski padovi budu blaži? Jok, najmanje će padova biti na termoplastičnoj glazuri! :shock:
Morbidno.

Umjesto da se ide na uspostavljanje što praktičnije i sigurnije infrastrukture za (buduće) bicikliste, ovakvim promašajima(a očito ćemo ih se još nagledati u toku izgradnje staze) postiže se suprotan efekat, pogotovo u smislu popularizacije biciklizma ne samo ljeti već i u proljetno i jesenje vrijeme.

Čitavo ljeto kiša padala - maltene nijednu heftu nas nije mimoišla. Sudeći po globalnim kretanjima Klime, slične anomalije nas čekaju i narednih godina, od onakvih ekstremnih snjegova do ekstremnih kišnih perioda...

Koji je tvoj interes ovakvim nevještim "argumentima" u već nekoliko postova nebulozno ići niz dlaku javašluku gradskih vlasti? Na budžetu ili grantovima?

I djetetu bi bilo jasno iz primjera s gornjih slika da je jedno kao površina leda a drugo kao normalna cesta...
muz66

#8978 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by muz66 »

Nisu mi nevješti argumenti, vi ste nevješti bajkeri. Meni je podloga odlicna, i to je moje gradjansko pravo. Tvoje je recimo da ti se ne svidja. I mani mi se Boga ti sicanja nekim strucnim terminima ne bi li ispao pametniji.
Omerta13

#8979 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Omerta13 »

Ja se fakat ne razumijem u ove stvari al mi nije jasno sto vi koji se razumijete ne sastavite neki teksti ne posaljete nadlezim stavite u novine i tako. Ako treba i neku peticiju da pokrenemo. Ne znam sto se ceka trenutak kad se sve zavrsi i bude gotovo da se prica o ovome kako su jedno dogovorili a drugo uradili?
thekupus

#8980 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by thekupus »

muz66 wrote:Nisu mi nevješti argumenti, vi ste nevješti bajkeri. Meni je podloga odlicna, i to je moje gradjansko pravo. Tvoje je recimo da ti se ne svidja. I mani mi se Boga ti sicanja nekim strucnim terminima ne bi li ispao pametniji.
njegovo je da mu se nesvidja, ali ti ces ga nazvati placipickom? svaka ti cast na razmisljanju

zelim ti iskreno da se prvi od nas razbijes na toj istoj povrsini
Wind

#8981 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Wind »

Mislim da neki ovdje ne kontaju svrhu staze. Sve naki super bajkeri sa extra vjestinama. Halo ba, staza nije namjenjena za trke niti dokazivanja. Pravi iskusni bajkeri ce voziti cestom ili se lomiti po planinama. Takvim i nije neki problem ako je klizava staza.

Samo mislite na sebe. Staza je potrebna i za druge, penzioneri, zene, mala djeca, tinejdzeri koji si neiskusni za saobracaj a zele se sigurno provozati. Uostalom i za masu raje koja povremeno vozi biciklo i nema neko znanje o voznji niti ih to previse interesuje. Kod nas jos nije razvijena svijest o biciklizmu kao prevoznom sredstvu. Pogledajte druge zemlje kako rade. Dakle, prvenstveno, staza mora biti SIGURNA, od auta, pjesaka, da ne bude KLIZAVA, pravilno oznacena itd...Prema tome, glupa je prica stavite bolje gume, meni nije klizava - prosao sam bez pada...

@Omerta13, slazem se. Zato sam rekao da je malo ofirno da raspravljamo o stazi a jos uvijek ne znamo sastav staze kao ni razloge zbog kojih je bas takva postavljena. Ali dobro, malo iznosimo svoja misljenja, zato i sluzi forum.

Ako postignemo konsenzus da staza nije dobra, pokusat cemo uticati da se to izmjeni.
muz66

#8982 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by muz66 »

Ko je od vas probao stazu po mokrom i uvjerio se da ne valja? Ja sam vozio po mokroj stazi i sasvim je dobra. Uostalom, ko ne zna voziti neka sebi kupi kucno biciklo :grin:
Hajlac

#8983 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Hajlac »

Hajlac wrote: A nastave li majmuni nadobudni u daljoj izgradnji biciklističke staze koristiti ovo klizavo čudovište od podloge, i sami biciklisti će, logično, izbjegavati to zmijoliko klizalište a onda će "javnost" osipati paljbu pričom kako su biciklisti divljaci...

Kakav je to odvratni elitizam da se vrši diskriminacija prema realno 80% gradskih biciklista koji nemaju kvalitetne(i za naš standard vrlo skupe) gume na kojima neće doživljavati nesreće/padove vozeći po onakvoj plastičnoj podlozi za kišovitog vremena?

Zaista nerazumljiv mentalni sklop! Možda hoće da prave stazu samo za FGR fensi bajkere(kojima je grad većinom samo tranzit prema planini i natrag)?

Je li im jasno da čak i kvalitetne/skupe touring-semislick gume sadrže manji postotak prave gume upravo zbog dugotrajnosti pa zbog toga imaju dosta slabiji grip na mokrom&masnom asfaltu a kamoli na ovom plastičnom čudovištu?
muz66

#8984 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by muz66 »

"plasticno cudoviste", "zmijoliko klizaliste"...o Alaše.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#8985 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by arman1 »

muz66 wrote:Ko je od vas probao stazu po mokrom i uvjerio se da ne valja? Ja sam vozio po mokroj stazi i sasvim je dobra. Uostalom, ko ne zna voziti neka sebi kupi kucno biciklo :grin:
O Mr. Anderson nismo te prepoznali. I tebe zbog dopinga zezaju.
arman1

#8987 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by arman1 »

Do mene je za'valjujem.
S4mpion

#8988 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

__Phoenix__ wrote: Isprobaj naglo kočenje na običnom asfaltu pa uporedi rezultate!

Meni je staza jako ugodna za voziti.
Na takvom asfaltu vozim već više od 10 godina, stvarno ne znam šta mi pokušavaš reći?
S4mpion

#8989 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

muz66 wrote:Nisu mi nevješti argumenti, vi ste nevješti bajkeri. Meni je podloga odlicna, i to je moje gradjansko pravo. Tvoje je recimo da ti se ne svidja. I mani mi se Boga ti sicanja nekim strucnim terminima ne bi li ispao pametniji.
U čemu je problem biti nevješti bajker? Stazu će najviše koristiti upravo takvi.
muz66

#8990 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by muz66 »

S4mpion wrote:
U čemu je problem biti nevješti bajker? Stazu će najviše koristiti upravo takvi.
Valjda nevjesti bajkeri nece obarati brzinske rekorde i spustati bajk na koljeno u krivini. Zalite se a niste je ni probali po kisi. Vas argument je...koji? Izgleda klizavo, pa sigurno jeste klizava? Intelektualci. Sjednite na bajk pa se provozajte umjesto sto kakite po forumu. Prije toga naucite voziti bajk i ko je Armstrong :grin:
arman1

#8991 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by arman1 »

S4mpion wrote:
+1
S4mpion

#8992 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

muz66 wrote:
S4mpion wrote: U čemu je problem biti nevješti bajker? Stazu će najviše koristiti upravo takvi.
Valjda nevjesti bajkeri nece obarati brzinske rekorde i spustati bajk na koljeno u krivini. Zalite se a niste je ni probali po kisi. Vas argument je...koji? Izgleda klizavo, pa sigurno jeste klizava? Intelektualci. Sjednite na bajk pa se provozajte umjesto sto kakite po forumu. Prije toga naucite voziti bajk i ko je Armstrong :grin:
Za onakvu stazu ti ne treba brzinski rekord da se razbiješ k`o tegla. :D

I stazu sam već isprobao i na suhom i na mokrom. :D
__Phoenix__

#8993 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by __Phoenix__ »

S4mpion wrote:
__Phoenix__ wrote: Isprobaj naglo kočenje na običnom asfaltu pa uporedi rezultate!

Meni je staza jako ugodna za voziti.
Na takvom asfaltu vozim već više od 10 godina, stvarno ne znam šta mi pokušavaš reći?
Šta se pametni dogodi kad naglo kočiš i blokiraš zadnji točak i na mokrom i na suhom asfaltu? Drift je neminovan.
quarterback

#8994 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

gledam sta pisete i igorisem vecinu vremena jer mi se ne upusta u diskusije koje nemaju nikakve rezultate - pravite racun bez krcmara

za ovih novih par ljudi koji su se pojavili u zadnjih mjesec dana jedna molba, malo postovanja i malo manje provokacija / vrijedjanja drugih, mednju njima i onih koji su ovdje puno duze od vas a mozda imaju i puno vise kilometara u nogama

muz66 nije ni pocetnik, ni balavac, ni padobranac na ovoj grupi, a naslo se vas par koji ste tek dosli da ga napadate

hvala svima i nedostaju mi rasprave koje smo ovdje vodili prije, lanci, kasete, nabe i drugi prakticni savjeti koji su svima bili korisni bez kilometarskih prepucavanja zacinjenih pizdarijama

mi veceras idemo na barice sto je i sustina biciklizma, toliko od mene

budite pozdravljeni i sretno
muz66

#8995 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by muz66 »

Smijeh2015 wrote:muz66 prvo nauči čitati pa potraži stranicu prije i vidjećeš da je probana staza po kiši .
Drugo,skini taj avatar,sramotiš ovakvim ispadima biciklistički rod... :oops:
Hajde ti sine lagano uzjasi svoju Classe masinu na Chaoyung gumama, skini pomocne tockove i na Vils. Ide vikend, nema saobracaja, malo se usteli pa onda na stazu. Imam vise km na bajku nego mnogi u autu, ali sta ja znam. Seljak sto je navikao gargati po sumi, makadamu i nekim vukojebinama. :grin::grin:
S4mpion

#8996 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by S4mpion »

__Phoenix__ wrote:
S4mpion wrote: Na takvom asfaltu vozim već više od 10 godina, stvarno ne znam šta mi pokušavaš reći?
Šta se pametni dogodi kad naglo kočiš i blokiraš zadnji točak i na mokrom i na suhom asfaltu? Drift je neminovan.
Već ti rekoh, 10 godina vozim na takvom asfaltu.
Drift na onoj stazi je 10 puta vjerovatniji od bilo kakvog mokrog asfalta, budi pozdravljen.
alcho

#8997 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by alcho »

Evo i ovdje je postavljena ista podloga kao i na novoj stazi:

Image
quarterback

#8998 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

alcho wrote:Evo i ovdje je postavljena ista podloga kao i na novoj stazi:

Image
nije to ta, vidis da je ovdje odlican grip :lol:
:thumbup: