Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

sizifinho

#8976 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sizifinho »

Je li iko čitao Saramaga?
Ja kupio sebi Smrt i njeni hirovi i Sedam sunaca i sedam luna pa ćemo vidjet šta ima ponuditi

p.s

Image
BJB

#8977 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BJB »

[quote="sizifinho"]Je li iko čitao Saramaga?
Ja kupio sebi Smrt i njeni hirovi i Sedam sunaca i sedam luna pa ćemo vidjet šta ima ponuditi

p.s
Marsovac je super zanimljiv..Smrt i njeni hirovi sam davno pocela i ostavila, jednostavno tad nisam mogla citati tu knjigu..Zavrsicu je nekad.
Image As Chimney Sweeps Come to Dust by Alan Bradley, zanimljiva kao i sve ostale osim prethodne The Dead in their Vaulted Arches...
I na bos Kratki cudnovati zivot Oscara zvanog Wao- ne svidja mi se prevod nikako..Ima dosta neprevedenog- neke stvari mogu pogoditi, ali neke ne znam pa me zivcira.. Recimo Abuela je frknula (abuela je baka) Tvoja je majka bila diosa (boginja, cula sam u serijama ono Dios mio pa pogadjam..A onda recenica Ali tako cabeza dura (tvrdoglava glava- pogadjam jer imam osjecaj da sam nekad negdje cula) ali posto nisam sigurna guglam, tako da me smara citanje napola prevedene knjige.
Jutros sam pocela slusati The Nightingale by Kristin Hannah...Toplo preporucujem.... :D
Last edited by BJB on 27/07/2015 13:12, edited 1 time in total.
ćiribiribela

#8978 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ćiribiribela »

Grad Lopova- David Benioff
Tabhana

#8979 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tabhana »

Image

Ostala mi ova knjiga i Velika Obmana i to je to od Dan Browna.

Početak knjige obećava, ali tako je i obećavala knjiga Izgubljeni simbol koja je možda i najbolje napisana od Browna (osim kraja koji je naravno katastrofalan).

Kada bi išao nekim redom, stavio bi na prvo mjesto Anđeli i Demoni, Inferno, pa tek onda Da Vinciev kod i naravno na posljednjem mjestu Izgubljeni simbol. Baš me zanima kako će mi "leći" ove dvije preostale knjige, s tim prije što nema Langdona.
Daryl Dixon

#8980 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Daryl Dixon »

Image

Interesantna.
Uzbudljiva priča o osnutku Facebooka prati dvojicu matematičkih geekova s Harvarda, koji su u nastojanju da poprave svoje šanse kod suprotnog spola, napravili web stranice Facebook i time izazvali revoluciju u načinu komuniciranja stotina milijuna ljudi.

Mark Zuckerberg i Eduardo Saverin bili su najbolji prijatelji i autsajderi u svijetu bogatih studenata, članova elitnih društava. Ono što je počelo kao zabavni kompjutorski program kojim su htjeli steći popularnost, proširilo se po američkim sveučilištima kao šumski požar, a onda i eksplodiralo po čitavom svijetu... I dok je Facebook spajao ljude, njegov planetarni uspjeh uzrokovao je raspad prijateljstva između njegovih osnivača.
Leia_Organa

#8981 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Leia_Organa »

M. Kundera - Život je drugdje
Juliuscezar

#8982 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Juliuscezar »

Tabhana wrote:Image

Ostala mi ova knjiga i Velika Obmana i to je to od Dan Browna.

Početak knjige obećava, ali tako je i obećavala knjiga Izgubljeni simbol koja je možda i najbolje napisana od Browna (osim kraja koji je naravno katastrofalan).

Kada bi išao nekim redom, stavio bi na prvo mjesto Anđeli i Demoni, Inferno, pa tek onda Da Vinciev kod i naravno na posljednjem mjestu Izgubljeni simbol. Baš me zanima kako će mi "leći" ove dvije preostale knjige, s tim prije što nema Langdona.
Veliku obmanu sam citao relativno skoro i niti je iznad ostalih Brownih niti ispod, svakako procitaj. Digitalnu tvrdjavu sam procitao ali ranije. Ona je dobar primjer koliko je Brown informisan jer slabo je ko znao za djelovanje i znacaj NSA prije ove afere sa Snowdenom, a Brown je u ovoj knjizi stavlja i ispred CIA po znacaju.

---------------

Image
Trenutno citam ovo, ko je citao Berry zna njegove kvalitete. Ko nije svakako preporucujem da procita neku njegovu.
Neki prvi utisci su da bi ova mogla biti skroz dobra.
SmokingMan

#8983 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Image
azurna_obala

#8984 Re: Šta trenutno čitate?

Post by azurna_obala »

Image

Ne volim knjige u kojima ima više likova, priča...opisa, neke prevelike filozofije, a ova knjiga je otprilike takva...
Ispočetka mi se jako svidjela, sad negdje skoro pri kraju me pravo smara...
Zena_drugog_sistema

#8985 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Zena_drugog_sistema »

Image
NIN

#8986 Re: Šta trenutno čitate?

Post by NIN »

The Oxford History of Islam

Edited by John L. Esposito

In this work sixteen leading scholars, both Muslim and non-Muslim, examine the origins and historical development of Islam - its faith, community, institutions, sciences, and arts. Beginning in the pre-Islamic Arab world, the chapters include extensive overviews and perspectives from the story of Muhammad and his Companions, to the development of Islamic religion and culture and the empires that grew from it, to the influence that Islam has on today's world.

The content covers a wide array of subjects, casting light on topics such as the historical encounter of Islam and Christianity, the role of Islam in the Mughal and Ottoman empires, the growth of Islam in Southeast Asia, China, and Africa, the political, economic, and religious challenges of European imperialism in the nineteenth and twentieth centuries, and Islamic communities in the modern Western world. In addition, the book offers articles on Islamic religion, art and architecture, and sciences as well as critical bibliographies.

Published by Oxford University Press, 1999.

Image

http://www.amazon.com/Oxford-History-Is ... 0195107993
azurna_obala

#8987 Re: Šta trenutno čitate?

Post by azurna_obala »

NIN wrote:The Oxford History of Islam

Edited by John L. Esposito
Esposito :thumbup:
Donnie Smith

#8988 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

aux wrote:ImageImageImage

Danas podigao pa ce biti ovih dana sta da se cita :-D
gdje podižeš?
shmizlica

#8989 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

Image

zanimljivo zabavna :)
malocvijece

#8990 Re: Šta trenutno čitate?

Post by malocvijece »

sadmire wrote:Polako privodim kraju Istina o slucaju Harry Quebert od Joela Dickera, mladog francuskog pisca...nevjerovatno dobro konstruirana prica, jest naoko krimic ali je i puno vise od toga, posebno zbog sporednih radnji i samog postupka...iako je obimna, ni na trenutak nije dosadna, naprotiv...autor je zapalio pravi vatromet od laznih tragova koji su svi uvjerljivi i koji citaoca dovode u nedoumicu...rasplet je isto odlican, nista nije onako kako se cinilo a opet ima nekog smisla...preporucujem svim ljubiteljima dobrog i napetog stiva...

U kojoj knjizari su kupio? Da ponesem na more.

Neko je pitao za Saramaga; Ja imam jednu njegovu i nije mi se bas svidjela tako da sam je ostavila nakon 100njak stranica. Lijepo pise ali ovu su putopisi, a ja nisam neki ljubitelj.

Sto se tice laganog stiva za more i sl., preporucujem i autora Irvin Yalom.

Da ne oftopicim, trenutno slusam audiobook Uncle Tom's Cabin.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8991 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

crveno i crno
kakav stil beton
ne pamtim kad sam 40 str u cugu pročitao

ali buduci da crveno i crno pamtim drugacije
vise sam puta gledao koju knjigu citam :mrgreen:
jel neka greska ime cic a unutra nesto deugo :mrgreen:
asurbanipal

#8992 Re: Šta trenutno čitate?

Post by asurbanipal »

Robert Graves - Hebrejski mitovi

Image
statixx

#8993 Re: Šta trenutno čitate?

Post by statixx »

Image
Juliuscezar

#8994 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Juliuscezar »

Poceo Vladalac- Makijaveli.

Sto se tice Saramago citao sam nesto malo Price s ovogo i onog svijeta, ili ja nisam jos dorastao njegovim porukama ili je knjiga stvarno cudna. Na neki nacin je i zanimljiva, a opet i zamara. Nisam procitao 2 do 3 price, ne znam ni sam. Trebao bi mi neko da cita uporedo sa mnom i da zajedno komentarisemo :D.
Tesla10

#8995 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tesla10 »

bhnapoleon1 wrote:Poceo Vladalac- Makijaveli.

Sto se tice Saramago citao sam nesto malo Price s ovogo i onog svijeta, ili ja nisam jos dorastao njegovim porukama ili je knjiga stvarno cudna. Na neki nacin je i zanimljiva, a opet i zamara. Nisam procitao 2 do 3 price, ne znam ni sam. Trebao bi mi neko da cita uporedo sa mnom i da zajedno komentarisemo :D.
Kod mene je "Vladalac" isto tako :) .
Juliuscezar

#8996 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Juliuscezar »

Tesla10 wrote:
bhnapoleon1 wrote:Poceo Vladalac- Makijaveli.

Kod mene je "Vladalac" isto tako :) .
Citko je, napisano jasno i sažeto bez nekih komplikovanja. Nije lose pratiti i historijske dogadjaje na koje seMakijaveli oslanja pri pisanju kako bi se bolje razumijelo. Mene samo zafrka sto se citajuci o stvarima na koje se oslanja zavucem u neke koje nemaju veze sa ovim. 14. 15., 16., vijek u Italiji su pravo zanimljivi (barem meni :D).
malocvijece

#8997 Re: Šta trenutno čitate?

Post by malocvijece »

malocvijece wrote:
sadmire wrote:Polako privodim kraju Istina o slucaju Harry Quebert od Joela Dickera, mladog francuskog pisca...nevjerovatno dobro konstruirana prica, jest naoko krimic ali je i puno vise od toga, posebno zbog sporednih radnji i samog postupka...iako je obimna, ni na trenutak nije dosadna, naprotiv...autor je zapalio pravi vatromet od laznih tragova koji su svi uvjerljivi i koji citaoca dovode u nedoumicu...rasplet je isto odlican, nista nije onako kako se cinilo a opet ima nekog smisla...preporucujem svim ljubiteljima dobrog i napetog stiva...

U kojoj knjizari su kupio? Da ponesem na more.

Neko je pitao za Saramaga; Ja imam jednu njegovu i nije mi se bas svidjela tako da sam je ostavila nakon 100njak stranica. Lijepo pise ali ovu su putopisi, a ja nisam neki ljubitelj.

Sto se tice laganog stiva za more i sl., preporucujem i autora Irvin Yalom.

Da ne oftopicim, trenutno slusam audiobook Uncle Tom's Cabin.
Procitala Harry Quebert, a jos nisam ni krenula na more :lol:
Odlicna je. Hvala jos jednom, Sadmire!

ima li neko jos neki prijedlog ovako zanimljivog stiva?
shmizlica

#8998 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

pitko, za plaže :)

Image
doktor78

#8999 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

shmizlica wrote:pitko, za plaže :)

Image
Nakon oduševljenja prethodnom knjigom, "Čudo u Poskokovoj Dragi", ova Tomićeva knjiga me prilično razočarala. Još kad shvatiš da se radi o naručenom književnom djelu s ciljem reklamiranja Vegete ili nečeg sličnog, ostane prilično gorak ukus u ustima...
shmizlica

#9000 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

zašto? meni je baš bila onako laganica, bez opterećenja...
Post Reply