Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
1GB

#8976 Re: Bitcoins

Post by 1GB »

Leverage wrote:Nisam ja uložio ništa, više me zanima sam koncept.

Najveći nedostatak plaćanja u kriptovalutama je isto ono što je najveći nedostatak gotovinskog plaćanja - ilegalne transakcije.

Prije desetak godina smatralo se da će se (izvjesnim) ukidanjem gotovinskog plaćanja (i papirnatog novca uopšte) crno tržište naći u neobranom grožđu (nije baš uobičajena slika narkodilera sa mobilnim POS uređajem). Ipak, pojavom kriptovaluta ilegalno tržište doživjelo je renesansu, a Silk Road je pokazao kakve su zapravo mogućnosti ilegalne trgovine kriptovalutama. Samo nebo je granica, droga i oružje prodavali su se kao Golfovi na PIK-u, a konačno (treće) zatvaranje Silk Roada nakon šest dugih godina intenzivnog posla za FBI nikog nije ubijedilo da je to kraj ovoj vrsti trgovine.

Vidjet ćemo da li će biti moguće ovome stati ukraj u nekoj bližoj budućnosti.
Bitcoin je rjesenje. Narko dileri i ilegalno trziste bjezi id bitcoina ko djavo od krsta. Iz jednostavnog razloga jer je u jednoj blockchain sve transparentno i niposto anonimno. Sve i jedna uplata, transakcija, withdraw, sve je za svakoga vidljivo. Zamisli narko dilera da mulja drogu dok zna da i FBI i NASA i pola miliona ljudi gleda sta se na walletu desava? Da sam narko diler nastavio bi radit sa cashom. Ja redovno pratim zbivanja na par wallets od ljudi koji su jos od 2011 investirani.
1GB

#8977 Re: Bitcoins

Post by 1GB »

CPT wrote:
1GB wrote:
Leverage wrote:Kockarnica i prevara nisu isto.
Za onog ko gubi je prevara :mrgreen:
Prevara je uvijek samo sto se pakuje u razne igrice izgleda legit... Znaci "the the house always wins" cak i kad da su postene "igre" (a obicno nisu).
Znaci dugorocno ces uvijek izgubiti. Uvijek. Vecina ljudi su bas tu zahebe jer nakon prvog + ili - ne zna povuci pa onda u nadi da vrate novac ili povecaju dobitak izgube sve.
Upravo "The house allways wins" je nemoguca misija sa decentralnim valutama i sistemima, jer jednostavno otpada posrednik, "the house", banka, makler ... (DLT)

Blockchain je revolucinaran izum, mozda i veci i od samog interneta. Sigurno odvijanje poslova, ugovora i placanja izmedju dvije stranke a koje je nemoguce felsirat i manipulirat.
CPT

#8978 Re: Bitcoins

Post by CPT »

1GB wrote:Blockchain je revolucinaran izum, mozda i veci i od samog interneta. Sigurno odvijanje poslova, ugovora i placanja izmedju dvije stranke a koje je nemoguce felsirat i manipulirat.
Tehnologija je jedno, posao nesto drugo... Ovaj pad "tehnologije" je posljedica cinjenica da tehnologija nije nasla put do kupca. Tehnologija je se koristi za hype (u najboljem slucaju) ili exit scams. Btw, na listi je vec preko propalih 900 coinova. Sve total loss. Uz sav loss ovih "preostalih"...
1GB

#8979 Re: Bitcoins

Post by 1GB »

Leverage wrote:Overstock i Microsoft stare njujorške picerije s tradicijom.
Da nadopunim ovo...

Image

https://news.bitcoin.com/overstock-beco ... n-bitcoin/

Dakle kompanije placaju drzavi USA porez u Bitcoin, dok Eldar kaze sve je to prevara i samo pica se mere platit :mrgreen:
CPT

#8980 Re: Bitcoins

Post by CPT »

da nadopunim:

Last November, the U.S. state of Ohio launched a payment portal that allows businesses to pay taxes with bitcoin core (BTC) and bitcoin cash (BCH) via Bitpay’s payment services. On Jan. 3, Overstock announced it was the first major U.S. company to pay a portion of its Ohio state business taxes with cryptocurrencies.

While there is no fee to pay taxes with a check, or ACH deposit, paying by credit card incurs a 2.5 percent fee. Paying in bitcoin is a 1 percent fee, collected by BitPay.
1GB

#8981 Re: Bitcoins

Post by 1GB »

30d chart za prvih par kriptovaluta ne izgleda lose, nikako...

Image
Leverage

#8982 Re: Bitcoins

Post by Leverage »

1GB wrote: Bitcoin je rjesenje. Narko dileri i ilegalno trziste bjezi id bitcoina ko djavo od krsta. Iz jednostavnog razloga jer je u jednoj blockchain sve transparentno i niposto anonimno. Sve i jedna uplata, transakcija, withdraw, sve je za svakoga vidljivo. Zamisli narko dilera da mulja drogu dok zna da i FBI i NASA i pola miliona ljudi gleda sta se na walletu desava? Da sam narko diler nastavio bi radit sa cashom. Ja redovno pratim zbivanja na par wallets od ljudi koji su jos od 2011 investirani.
Možda su se sad malo poplašili jer se raspao Silk Road i jer je osnivač zaglavio doživotnu, ali sa rastućim brojem transakcija sve teže će biti upratiti one sumnjive, a još teže locirati vršioce transakcija. Svaka transakcija je vidljiva svima, ali teško da možemo reći da nije anonimno. Uz pomoć raznih finti Ulbricht je godinama odolijevao do tada neviđenoj akciji FBI-a, a mnoge koji su trgovali drogom i oružjem na Silk Roadu nikad niko neće procesuirati i to je potpuno jasno.

Keš ima svoje limite, teško da kešom možeš kupiti bilo šta od nekog ko je hiljadama kilometara udaljen. Ali ono na što sam ja ciljao jeste šta nakon što se gotovinsko plaćanje ukine kao varijanta, što bi se moglo desiti još u ovom vijeku. Od trenutnih varijanti kriptovalute su za tržište jedina opcija, bankovne transakcije, kartično plaćanje i ostalo ne dolazi u obzir. Bilo kakva aktivnost preko fiktivnih firmi ili direktnih uplata na račun brzo bi se otkrila, a za ozbiljnije igrače to bi bilo samoubistvo.

Da se razumijemo, ja se nadam da će bilo koji način plaćanja u budućnosti na najbolji mogući način osujetiti ilegalne transakcije, ali crno tržište je organizam koji evoluira i prilagođava se i kojeg nipošto ne treba potcijeniti.
1GB

#8983 Re: Bitcoins

Post by 1GB »

Naravno, kriminalci su uvjek agilniji kad se radi o iskoristavanju zakonskih rupa i novih tehnologija. Zato se nadam da je blockchain, ili barem da ce u buducnosti biti trn u oku kriminalnim mahinacijama (pod ovim podrazumijevam i bankarski sektor).
1GB

#8984 Re: Bitcoins

Post by 1GB »

Interesantan podatak, minimalna vrijednost Bitcoina zadnjih sedam godina (izvor bitstamp.net):

2012: 2,87€
2013: 9,67€
2014: 218€
2015: 127€
2016: 323€
2017: 707€
2018: 2766€
2019: ?
Rene Higuita

#8985 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

Malo ozbiljne materije za citanje:

Blockchain beyond the hype: What is the strategic business value?

https://www.mckinsey.com/business-funct ... ness-value
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#8986 Re: Bitcoins

Post by parappa »

https://t3n.de/news/ethereum-classic-51 ... f-1136445/

Napad na ETC... Neko je ukrao oko 1 milion dolara. Ustvari oni su duplo isplaćivali iznose.
To je moguće ako se radi o Proof-of-Work blockchain tehnologiji (algoritmu) i ako neko posjeduje više od pola valuta.

Koliko sam ja primjetio kurs ETCa nije pao nesto posebno. Pa ako imate pripazite se...
phillie

#8987 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Evo o 51% napadu na ETC

1GB

#8988 Re: Bitcoins

Post by 1GB »

Pisu da nije bio napad...

XRP

Payment Network RippleNet Exceeds 200 Customers

https://cointelegraph.com/news/payment- ... volatility
phillie

#8989 Re: Bitcoins

Post by phillie »

jbt, koliko picerija ima sirom svijeta :D
Rene Higuita

#8990 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

Image
victom

#8991 Re: Bitcoins

Post by victom »

Kakvi su ovo padovi. Spontano me podsjeti na:
Uzimam kesu, uzimam papir, gledam , prelazim preko ulice, kako zabacujem kesu vidim coin pogledam slučajno gore u CMC vidim coin kako…skače! Ali znaš kako skače on? Isto ko da skače u bazen ba čo eče ba. Baš ono hop. Uhvati vako jaknu , valjda mu vjetar , znaš? To ode jakna aaaa , na po glasa mu puče , stade mu glas onaj. Na po sprata stade mu glas.
Brate, eno dole đe je onaj Bitconnect. Kad sam čuo kad je puklo, gotovo, mrtav coin. Govorim ba ljudima, tebi isto govorim...
...zovi ba policiju, zovi policiju, ne mogu da vjerujem. Niko ne vjeruje ba što je najgore! Odem dole čovječe, govorim onom … šošonu reko: “Aj majke ti vidi , bacio ti se coin”. On konta da ga zajebajem ba. Bacio ti se coin ja ga lično vidio kad je skočio popeo se, odozgo, bacio se. Kaže on meni, kae: “Daj ba nemoj me zajebavat. Aj molim te reko trči sa mnom ja ga uhvatim vako za ruku gore, trči ne mogu a vjerujem.
Raspad sistema, otišo na drugi svijet. Poželio drugi svijet coin, ha ja
Last edited by victom on 01/03/2021 03:59, edited 3 times in total.
Plavo-bijeli

#8992 Re: Bitcoins

Post by Plavo-bijeli »

Novi sam u ovom i jedna osoba treba da mi uplati nešto malo bitcoina na račun(vrijednosti 250$). Veze nemam kako sve funkcioniše, vidio sam da treba da se napravi račun na blockchain.com i da se tamo dobiju bitcoini za početak. Malo me buni ovo kad klikenm na 'buy & sell' -> "Unfortunately buy & sell is not available in your country at this time. To be notified when we expand to your location, sign up below."
Da li bi ovo trebalo ikako da me zabrine za nas u BiH, te da li to ikakve veze ima sa primanjem bitcoina na ovaj blockchain račun i da li će ikakvih problema biti napr sutra da prodam te iste bitcoine preko pika napr?
Plavo-bijeli

#8993 Re: Bitcoins

Post by Plavo-bijeli »

Aha odgledao još koji tutorijal i to nema veze sa tim.
Koji je općenito neki fee koji se dogovara sa ovima što ti plaćaju u cashu preko pika? 5%, 10%?
Šta očekujete od bitcoina u 2019 u odnosu na ovu sada cijenu? Ja razmišljam da ostavim ovo na računu, trenutno mi te pare ne trebaju a vidim mnogi predviđaju veliki rast... i do 20k a meni bi i duple pare bile ok :).
Rene Higuita

#8994 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

Plavo-bijeli wrote:Novi sam u ovom i jedna osoba treba da mi uplati nešto malo bitcoina na račun(vrijednosti 250$). Veze nemam kako sve funkcioniše, vidio sam da treba da se napravi račun na blockchain.com i da se tamo dobiju bitcoini za početak. Malo me buni ovo kad klikenm na 'buy & sell' -> "Unfortunately buy & sell is not available in your country at this time. To be notified when we expand to your location, sign up below."
Da li bi ovo trebalo ikako da me zabrine za nas u BiH, te da li to ikakve veze ima sa primanjem bitcoina na ovaj blockchain račun i da li će ikakvih problema biti napr sutra da prodam te iste bitcoine preko pika napr?
Bitcoin mozes da primis i posaljes sa blockchain walleta na bilo koju drugu btc adresu. Dobro zastiti taj svoj wallet sa 2fa, sms potvrda isl. Nemoj nikome dijeliti svoje private keys ni u kojem slucaju. Napravi backup za 2fa(kopiraj qr kod- ali ne u kopirnici) i ostalo u slucaju da izgubis telefon. Ako dobijes btc na blockchain wallet, btc mozes prebaciti i na druge wallete po zelji(paper wallet, desktop wallet-kao exodus isl).
Btc se moze prodati i na piku, a imas servise kao wirex isl. da unovcis crypto kada budes zelio.
Na temi imas, ako pogledas zadnje 2-3 stranice, linkova sa objasnjenjima trenutne situacije u crypto svijetu, kao i ocekivanjima za ovu i narednu/e godinu.
Sto se tice cijene, prema nekim ozbiljnim analizama ocekuje se da btc uhvati cjenovno dno(ako vec nije) u prvom kvartalu 2019, a da ostatak godine prodje u stabilizaciji i akumulaciji, pa mozda i znacajnijem rastu, koji ovisi o dosta stvari kao sto je regulacija, institucionalni novac isl. Tema jako siroka, pa ne moze da sve stane u par recenica. Najbolje proguglaj pojmove SEC, Bakkt isl
Uglavnom, uopste nismo zabrinuti za btc i blockchain tehnologiju na kojoj je baziran btc i ostale crypto valute.
Salah ad-Din

#8995 Re: Bitcoins

Post by Salah ad-Din »

Nekad 2017. godine gledajući BalkanTech kanal, čitajući o Bitcoinu i ostalim kriptovalutama odlučim ja da uložim nešto novca u Bitcoin. Kupim nekih 120$ Bitcoina (tad je Bitcoin bio 8-9k kako se sjećam) od nekog lika kojem sam ja poslao novac PayPalom. Jedva nekako ja uspijem prebaciti taj Bitcoin na Bittrex. Izgubio sam sigurno 20$ na silne fee-ove kod prebacivanja. Helem, počnem ja trejdati, čitao analize, gledao klipove, istraživao coine, pratio one telegram grupe, ma haos. Noćima sam znao da ne spavam, čekam da vidim hoće li krenuti gore coin. Skoro na svakom trejdu sam zijanio, od 10 trejdova ja budem u minusu na 8 :D na 2 zaradim neku sići, ali helem Bitcoin ide gore i ja uvijek u plusu, kad god uđem imam više $. Sjećam se, mislim da je bilo pred Novu godinu ja imam preko 200$ i pored svih gubitaka (to je kad je Bitcoin skočio na 20k), a onda je krenulo dole, hem što gubim, hem što pada BTC i negdje u drugom mjesecu 2018. ja batalim to. Ostavim sve onako na Bittrexu, samo sam jednom ušao prebacio nešto para u DOGE jer je najmanji fee i platio neki gadget na fasttech stranici time. Nekoliko putasam vidio ovu temu, ulazio čitao i krene mene opet ah za tim. Uđem na Bittrex imam 16$ BTC-a i ostalih coina po 1-2$, ne mogu ni da ih prodam jer ne ispunjavam minimum za trade. I malo dumo, konto, i skontam da je puno bolje trejdati sa USD parovima. Prebacim to malo crkavice u Tether i čekam da nešto dobro padne, da RSI bude ispod 30, da je jak buy volume i to kupim, čim krene gore tražim priliku za sell. Napravio sam 3 trejda sa TRX i sada imam 23 Tehthera. Iskreno po meni puno bolja opcija, nit pratim analize, vijesti, ne gubim vrijeme, ponekad uletim na coinmarketcap, ako je šta zanimljivo pogledam na Bittrex kupim ili nastavim dalje. Mislim da na ovakvom tržištu, to je jedini način, da bar jednu imaš stabilnu osnovu (Thether). Većina coina prati BTC, kada on pada i oni padaju, kada on raste i oni rastu i onda je teško naći odstupanja tu, druga stvar što zaadiš nešto na trejdu, odeš spavati BTC pao i ti izgubiš tu vrijednost. Ne znam da čujem vaša mišljenja, ali iskreno po meni je ovo boja opcija, bar za sada ili je u pitanju početnička sreća :D
pama

#8996 Re: Bitcoins

Post by pama »

Ima li neko ripple za prodaju ? PM
Dozer

#8997 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

10$ :D
mO k3

#8998 Re: Bitcoins

Post by mO k3 »

pama wrote:Ima li neko ripple za prodaju ? PM
2 $ imam ja koliko ti treba?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#8999 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

pama

#9000 Re: Bitcoins

Post by pama »

mO k3 wrote:
pama wrote:Ima li neko ripple za prodaju ? PM
2 $ imam ja koliko ti treba?

Po toj cijeni koliko god imas :lol:
Post Reply