Sirija vol. 2

Locked
Ironmen

#8976 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

rema zadnjim informacijama s terena u Siriji, sirijska vojska uništila je nekoliko logističkih ruta kojima su se služili militanti u blizini turske granice na prostoru sjeverne sirijske provincije Aleppo. Konkretno riječ je o logističkim rutama kojima se oružje dostavljalo militantima u gradove Haritan i Anadan.

U zadnjih nekoliko dana na ovom prostoru vodile su se žestoke borbe između sirijske vojske i militanata. Sirijska vojska uspjela je osloboditi naselje Doudyan i okolicu.

Važan napredak postignut je i na istoku provincije Aleppo gdje je sirijska vojska preuzela kontrolu nad naseljem Sharba. Prema pojedinim izvorima u bitci za naselje je ubijen velik broj militanata.

Vojska napreduje i na jugu provincije gdje je oslobođeno naselje al-Ameriyeh.
izvor(i): sputniknews.com
Mlohavi

#8977 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Ironmen wrote:
U zadnjih nekoliko dana na ovom prostoru vodile su se žestoke borbe između sirijske vojske i militanata. Sirijska vojska uspjela je osloboditi naselje Doudyan i okolicu.
Gdje je ovaj Doudyan? :D Pronadi vidjet ces da je super fora.
Sputnik je Bog :lol: :lol:
Challenger__

#8978 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Saudi Grand Mufti calls ISIS “part of the Israeli army”

The most senior cleric in Saudi Arabia has called for greater Islamic cooperation against the Islamic State, while also labeling ISIS a "part of the Israeli army."

Al Sheikh dismissed al-Baghdadi's threat to Israel, calling it "simply a lie.” He added: “Actually Da’esh [another term for the Islamic State] is part of the Israeli soldiers," therefore asserting a supposed relationship between the Israeli army and the Islamic State.
:arrow: DETALJNIJE

Bagdadi KSA naziva "marionetom USA i Izraela" a Veliki muftija naziva Bagdadija i "hilafet" "komponentom izraelske armije".
Ironmen

#8979 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Mlohavi wrote:

Baza 82. brigade, Shayk Maskin, pobunjenici je zauzimaju.
Jesu li je uspjeli zadrzati ne znam, al' ova fotografija ispod(mrtvi vojnici), valjda ima veze s ovim napadom. Jesu li branioci il' napadaci, ne znam. :oops:
https://pbs.twimg.com/media/CXZWaWiW8AEIqAj.jpg

Snimak je star najmanje godinu dana.
Ironmen

#8980 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Mlohavi wrote:
Ironmen wrote:

Zato sam i naveo izvor ostavljeno na vama da protumacite dali je istina ili ne :)
Ironmen

#8981 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Pojavila se vijest da je SAA ušla u Nashabiyu.
Mlohavi

#8982 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Mlohavi wrote:
Ironmen wrote:
Drcan momak ovaj Ironmen. :thumbup: Jos mi nakon ovoga u oci rece da mi je snimak godinu star. :lol:

Nego bezveze da mi fora ne propadne, evo da vidimo gdje je Doudyan.

Image

Jucer SAA oslobodi Ramadi, danas padobranski desant na Doudyan...cudo jedno od vojske. :oops:
Challenger__

#8983 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Međusobne optužbe kojim se časte Bagdadi i veliki saudijski muftija samo jačaju poziciju Damaska i Bagdada.
Ironmen

#8984 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

@Mlohavi znam video i video je star najmanje godinu dana mislim da je okolina Jis Shugura kada su teroristi nalupali SAA da mi sad nije stvarno mrsko trazit postavio bi ti.

Koliko god tebi zvucalo to smijesno i nevjerovatno SAA napreduje na svim frontovima u Damasku na sjeveru Allepa na jugu Allepa su stali posle presjecanje autoputa po info za twitera cekaju jos dodandih 3000 hezbollah boraca pa da nastave sa akcijama, oko Kweirsa su nalupali ISIL jedinice od laznog tigra prosiruju paramter i najbolje su naorozani trenutno u Siriji radi se o najelitnijim jedinicama a vjerovatno se ocekuje daljni napredak jer je ISIL strasno razapet u borbi sa kurdima i SAA zajedno.

I sad si navalio na mene zato sto sam sa sputnjika prenio nesto a od save ti ne smeta sto lupa svaki dan gluposti i lazi a zadnja bljuvotina mu je bila da je rezim poslao auto bombu u Homs gdje su vecinom izginuli civili dosta djece i zena i tu se nisi upecao to ti nesmeta.

Juce ti lijepo kazem da nisi do kraja prenio vijest o evakuaciji boraca i civila iz Zabadanija i dvije stiske enklave na sjeveru Idlbiba da idu za Tursku gdje ce biti onda prebaceni u Liban i Damas a ovi iz Zabadanija idu za Bejrut gdje ce biti prebaceni u Tursku i onda si se nasao sprdati samnom na tu vijest a evo sve su vijesti tako potvrdile.

Jbg netrci pred rudu jer ispadnes glup u nekim situacijama netreba ti to jer vidim da si dosta normalniji od vecine koja podrzava ISIL i teroriste.
Challenger__

#8985 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

ZVANIČNO: SAA oslobodila Mahin, porazivši ISIL i sada napreduje prema Qaryataynu.
gospodja profiterka

#8986 Re: Sirija vol. 2

Post by gospodja profiterka »

Challenger__ wrote:Međusobne optužbe kojim se časte Bagdadi i veliki saudijski muftija samo jačaju poziciju Damaska i Bagdada.
Izgubljen rat, povlačenje, međusobna pljuvačina.
Pregovora na terenu ne smije biti, pa situacija mora biti čista k'o suza u trenutku kad se ispali zadnji metak.
Dobro će razmisliti sljedeći put. Žao mi Kurda, oni će se malo razočarati...
Mlohavi

#8987 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Ironmen wrote:@Mlohavi znam video i video je star najmanje godinu dana mislim da je okolina Jis Shugura kada su teroristi nalupali SAA da mi sad nije stvarno mrsko trazit postavio bi ti.

Juce ti lijepo kazem da nisi do kraja prenio vijest o evakuaciji boraca i civila iz Zabadanija i dvije stiske enklave na sjeveru Idlbiba da idu za Tursku gdje ce biti onda prebaceni u Liban i Damas a ovi iz Zabadanija idu za Bejrut gdje ce biti prebaceni u Tursku i onda si se nasao sprdati samnom na tu vijest a evo sve su vijesti tako potvrdile.

Jbg netrci pred rudu jer ispadnes glup u nekim situacijama netreba ti to jer vidim da si dosta normalniji od vecine koja podrzava ISIL i teroriste.
Sredina ti je mlacenje prazne slame ne vrijedi citirati, pocetak i kraj se ticu mene pa hocu.

Ne pada mi na pamet u prazno dokazivati koliko star je video, ako se potvrdi da je video iz posljednjih borbi, citiram te tad. Ako ti pak dokazes da je video star nemam ni sa tim nikakav problem, jer znam da nisam namjerno poturio laz, desi se smrtnicima da prenesu neistinu.

Sto se tice onog jucer, naravno da cu malo sprdati forumasa koji mi kaze da sam zaboravio nesto sto nikad nisam ni znao. Ispao ja glup ili ne, mozda sad shvatis...
Mlohavi wrote:
sunceKOtepsija wrote:ma ok to, konvoj ide za tursku, al ce poslije avionom za liban, a ovi iz Zabadanija u Liban pa u Tursku
zaman
Şam kırsalında bulunan yaralı ve refekatçiler, Lübnan üzerinden Türkiye'ye getirilirken, Fua'da bulunanlar ise Türkiye üzerinden THY'nin tahsis ettiği uçaklarla Lübnan'a gönderilecek.
Nisam znao sta ce se dalje desavati po tom sporazumu Zabadani/enklave dok ti nisi napisao u proslom postu, a covjek mi rece da sam zaboravio nesto navesti. :( Il' sam mozda znao pa zaboravio...sad vec nisam siguran u bilo sto. :cry:
Ne bih vise o ovome, ni o slucaju Sputnik :D, dok god ni ti namjerno ne preneses neistinu, malo sprdanja je u granicama razuma i tu treba stati, podnijet cu muski kad bude red na mene. Nazalost, prilicno sam siguran odnedavno da postoje i neki koji ne bas tako slucajno prenesu neistine i to dosta gadnije od toga ko drzi neko selo il' grad...

vezano za snimak koji sam postavio iznad
Šerif Imamagić ‏@Serif_Imamagic0 10m10 minutes ago

@markito0171 the origin video posted on 25 JAN 2015
8)
Last edited by Mlohavi on 29/12/2015 16:22, edited 3 times in total.
Challenger__

#8988 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

gospodja profiterka wrote:
Challenger__ wrote:Međusobne optužbe kojim se časte Bagdadi i veliki saudijski muftija samo jačaju poziciju Damaska i Bagdada.
Pregovora na terenu ne smije biti, pa situacija mora biti čista k'o suza u trenutku kad se ispali zadnji metak.
Sljedeći put? Hmmm... Ne bih baš tipovao na opstanak Sauda. Mislim da su oni svoje priče ispričali.
salik79

#8989 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

General War wrote:
RepublikanskaGarda wrote:Jisr al Shugur, umjerena oporba izvjesila je plakate po gradu sa uputstvima i upozorenjima stanovnicima:

- zabranjeno je pokazivati ljepotu, što god to značilo :-)
- zabranjeno je prodavati stvari koje su haram ( valjda cigare, alkohol, sexualna pomagala i to :D )
- svaki rad za vrijeme molitve će se strogo kažnjavati

Image

T-90, Jug Allepa

Image
Prepisali od ovih koji su danas najgrlatiji u odbrani supernajdemokratskije vojske i precjednika Assada licno :D

Image
Mahmoud Asgari (Persian: محمود عسگري‎‎), aged 16, and Ayaz Marhoni (Persian: عياض مرهوني‎‎)18

:roll: :-) :-) :-) :roll:

Here we go again :roll: (pogledati temu o Iranu)

O kakvoj malicioznoj psihopatoloskoj iskvarenoj osobi je rijec, dovoljno svjedoci i to da sam vec vise puta demantovao ovu ublehu, na raznim temama, a postavljac je uvijek bio ovaj lik...Pa, nece mi to biti tesko ni na ovoj temi - Mahmud Asgari i Ajaz Marhoni su osudjeni na smrt zbog silovanja 13-godisnjeg djecaka, a jedna britanska homoaktivisticka organizacija plasirala je laz da se radi o homoseksualcima. Nedugo potom direktorica IGLHRC-a, jedne od najvecih svjetskih LGBT organizacija, negira da se radi o homoseksualnom slucaju. Ipak, londonski homoaktivist ostao je pri svojoj verziji price, tako da je stvar otisla toliko daleko da je dvojici pedofila posvecen i jedan album Pet-Shop Boysa, najavljuju snimanje filmova, itd, itd...

Ostale slike ne zelim ni komentirati, jer je sve jasno, posto se radi o istoj matrici...samo mogu reci, da iako znam od koga je, previse je!

A ove ublehe o "gazenju ljudskih prava" Iranci svake godine uredno demantuju na vise milionskim skupovima obiljezavanja godisnjice Islamske revolucije.
gospodja profiterka

#8990 Re: Sirija vol. 2

Challenger__ wrote:
gospodja profiterka wrote:
Sljedeći put? Hmmm... Ne bih baš tipovao na opstanak Sauda. Mislim da su oni svoje priče ispričali.
Ne mislim samo na Saude... :mrgreen:
Malo sam to razjasnila prije 2-3 stranice...
Kikibombona

#8991 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

gospodja profiterka wrote:Pregovori nakon stvarnog prekida sukoba u Siriji su najgora noćna mora američke politike. Zašto? Pa zato što na pregovore moraš dovesti ljude od krvi i mesa, s imenom i prezimenom, sa respektabilnim formacijama iza sebe, s jasno označenim prostorom koji kontroliraju na karti, sa istorijom ratovanja koja u tom trenutku postaje poznata i dostupna svima.
Svi znamo zašto to nije moguće, je li. Dakle, strateško uzmicanje je jedini način da ne priznaš poraz, a ne izgubiš obraz (ako ne i nešto gore). Željeli, ne željeli.
Gospodjo, pricamo o Americi, najmocnijoj drzavi svijeta, ekonomskom, politickom i vojnom divu, propagandnoj masineriji! Tesko je reci da nesto 'ne mogu'. Prolazile su im i gore stvari. Sjeti se najvece ublehe ikada 'oruzja za masovno unistenje'. Hladno im je proslo, nikakve posljedice nisu snosili. To je drzava koja ubija svjetsku javnost pricom o ljudskim pravima dok mrcvari ljude u Gvantanamu i Abu Graibu.

Izmislili su politicko liderstvo izmisljenim sirijskim umjerenim pobunjenicima. Iz nicega su napravili nesto. Tu je je nekakav SNC, SHOR... Tu je nekakav Koja ili Hoja, politicki lider sirijskih pobunjenika. Za njega u Siriji niko nije cuo, ali eto, Ameri ga proglasili vodjom. Tu su nekakvi generali Selim Idriz i Rijad el Asad. Amerika i ostali ih tretiraju kao generale nepostojece FSA. Radi se o dezerterima iz sirijske vojske koje su islamisti davno najurili i oduzeli im svaki instrument moci.

I tako ce oni naci neke anonimuse koji ce predstavljati pobunjenike na pregovorima. Saudijcima i ekipi ce reci da narede svojim igracima koji cine STVARNU pobunjenicku snagu da dogovor postuju. Uletit ce i Turci, obuzdati svoje igrace... liderima zombija ce obecati stosta... i eto ga...

Sve to Ameri mogu veoma lako odraditi. Zasto ne odrade? Pa mozda zele unazaditi Siriju jos vise. Mozda od Sirije zele napraviti Kasmir, izvor nejedinstva i sukoba Arapa, Turaka i Perzijanaca. Mozda od Sirije zele napraviti branik razvoju islamskog svijeta. Mozda zele napraviti Kurdistan na teritoriju Iraka i Sirije koji bi im sluzio kao batina za Iran i Tursku. Mozda se jednostavno plase da islamisti ne preuzmu Siriju i da ne izgube kontrolu nad njom. Ko ce znati sta im je na umu. Nisam do te mjere arogantan da bilo sta tvrdim.

Ni Rusi nisu daleko odmakli. To su drzave koje ne prinaju pravo, moral, pravdu. Bomarduju pobunjenike a govore da bombarduju ISIL. Jucer su objavili da je strateski vaznu branu zauzela SAA a ne 'proamericke snage'. Dakle, nemaju nikakav problem slagati, iako im je savrseno jasno da lazi kod vecine ne prolaze.

Mislim da je ovdje korijen tvoje zablude. Šta je tebi "zapadni igrač"? Onaj ko najviše liči na zapadnjake? Onaj ko uspostavi najsekularniju i najmoderniju državu u tom dijelu svijeta? Onaj ko nastoji napraviti multikonfesionalno društvo ravnopravnih građana? Stvarno? Hajde sada, tiho, u sebi, nabroj najvažnije američke saveznike na BI i vidi kako se uklapaju u taj opis. Zapad (osobito njegov korporativni segment) ne zanima unutrašnje uređenje bliskoistočnih država, ne zanima ga feminizam, ni sekularnost, ni prava homoseksualaca... Šta ih briga?
Ali zanima ih jeftina radna snaga na zapadu. Vidim u fildžanu masovan priliv kurdskih migranata u Evropu...

Joj Profiterko, pa kako ne znas. Zapad su 'Amerika i prijatelji', kako ih ja podrugljivo zovem. To su drzave koje se okrecu oko 'americke ose', ili, ako hoces, oko amrickog supka, batine, zastitnickih grudi... Neke drzave su blize izvoru energije - neke dalje, ali sve su tu. Ovdje mislim na kompletnu, prvenstveno zapadnu Evropu, na Kanadu, Australiju, Izrael... To je ta ekipa. U istom timu sa njima igraju Saudi, Turci i mnogi drugi. Ponekad se odnosi zategnu, ali kada je gusto tu su svi uz Uncle Sama.

Drugi dio komentara je tacan. Naravno da ih ne zanima. Zanima ih samo ODANOST. To traze.
Dokazano na našem primjeru, stotine hiljada naoružanog naroda razoružaju se i vrate kućama dok si rek'o keks. Kad ćaća tako kaže. A ko neće, dobije osiromašeni uranij.
Ovo je tacno.
Challenger__

#8992 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

gospodja profiterka wrote:Ne mislim samo na Saude... :mrgreen:
Malo sam to razjasnila prije 2-3 stranice...
Pročitao, pročitao, uvažena Profiterka. Samo znate, Vaš upis sam iskoristio kao šlagvort da iznesem anticipaciju: Saudi, karma i taj rad... 8)
Ironmen

#8993 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

@Mlohavi

Video je star godinu dana eto i u komentarima na tom videu ljudi pisu da je to stari video star sigurno godinu dana tako da taj izvor sa kojeg si prenio ovu vijest lazan teroristicka propaganda.

I sta sad ja bi trebao tebe ismijavati ovde zato sto si prenio laz i neistinu kao sto ti radis ???

A sigurno od ove starije raje sa foruma da ce ti jos neko tacno potvrditi da je video star i sa koje lokacije i nada se da postoji i original snimak zato iz svojih gresaka nauci nesto... budi pozdravljen.
Ironmen

#8994 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Opa, upravo ravzaljen Isil u Ghunzuru veliki broj ubijenih terorista. To mjesto je blizu Maheena. Znaci kreće se prema al Quarytaynu sa nekoliko strana simultano.
Mlohavi

#8995 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Ironmen wrote:@Mlohavi

Video je star godinu dana eto i u komentarima na tom videu ljudi pisu da je to stari video star sigurno godinu dana tako da taj izvor sa kojeg si prenio ovu vijest lazan teroristicka propaganda.

I sta sad ja bi trebao tebe ismijavati ovde zato sto si prenio laz i neistinu kao sto ti radis ???

A sigurno od ove starije raje sa foruma da ce ti jos neko tacno potvrditi da je video star i sa koje lokacije i nada se da postoji i original snimak zato iz svojih gresaka nauci nesto... budi pozdravljen.
Upravo procitao, bio si u pravu. Nemoj glumit dobricu ba, nije ni tebi strano prcanje drugih kad prenesu pogresnu informaciju. :D
Kazem ponovo, nemam nikakav problem s sprdanjem mene a niti s tim da ja sprdam druge, jer znam da nisam namjerno prenio pomenuti video kao sto necu namjerno prenijeti nijednu buducu neistinu kojih ce sigurno biti. 8)

Ruku na srce, tebi nije za sprdanja kad sputnik za selo koje je ISIL zauzeo javi da ga je SAA oslobodila? Sasvim slucajno si ti postavio post, da sam na bilo kojem drugom izvoru procitao isto posvetio bi slican post.
Challenger__

#8996 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Gospodjo, pricamo o Americi, najmocnijoj drzavi svijeta, ekonomskom, politickom i vojnom divu, propagandnoj masineriji!
:lol:

Kiki. I moj stari je žario i palio kod žena a sada se časti stimulativima od penzije do penzije. Nije ni za koji *urac kao ni današnje USA.
Ironmen

#8997 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Mlohavi wrote:
Ironmen wrote:@Mlohavi

Upravo procitao, bio si u pravu. Nemoj glumit dobricu ba, nije ni tebi strano prcanje drugih kad prenesu pogresnu informaciju. :D
Kazem ponovo, nemam nikakav problem s sprdanjem mene a niti s tim da ja sprdam druge, jer znam da nisam namjerno prenio pomenuti video kao sto necu namjerno prenijeti nijednu buducu neistinu kojih ce sigurno biti. 8)

Ruku na srce, tebi nije za sprdanja kad sputnik za selo koje je ISIL zauzeo javi da ga je SAA oslobodila? Sasvim slucajno si ti postavio post, da sam na bilo kojem drugom izvoru procitao isto posvetio bi slican post.

Pa da upravo zbog takve neozibljnosti u pojedinim situacijama tog sputnjika sam namjerno i postavo da je izvor od njih mogao sam svjesno i namjerno napisati BBC ali eto nisam vidis da sam dobrica :lol:

Nebitno nezamjeram ti nista pa preko 80% informacija sa portala facebooka i twotera su neistina i propaganda sa bilo koje strane na taj nacin se dize moral i ostalo bilo je toga i kod nas u ratu.
Challenger__

#8998 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Fakat, ne mogu da vjerujem koliko je naš svijet sklon socjalnom autizmu. Čuj USA über-sila.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
gospodja profiterka

#8999 Re: Sirija vol. 2

Pregovori nakon stvarnog prekida sukoba u Siriji su najgora noćna mora američke politike. Zašto? Pa zato što na pregovore moraš dovesti ljude od krvi i mesa, s imenom i prezimenom, sa respektabilnim formacijama iza sebe, s jasno označenim prostorom koji kontroliraju na karti, sa istorijom ratovanja koja u tom trenutku postaje poznata i dostupna svima.
Svi znamo zašto to nije moguće, je li. Dakle, strateško uzmicanje je jedini način da ne priznaš poraz, a ne izgubiš obraz (ako ne i nešto gore). Željeli, ne željeli.
Gospodjo, pricamo o Americi, najmocnijoj drzavi svijeta, ekonomskom, politickom i vojnom divu, propagandnoj masineriji! Tesko je reci da nesto 'ne mogu'. Prolazile su im i gore stvari. Sjeti se najvece ublehe ikada 'oruzja za masovno unistenje'. Hladno im je proslo, nikakve posljedice nisu snosili. To je drzava koja ubija svjetsku javnost pricom o ljudskim pravima dok mrcvari ljude u Gvantanamu i Abu Graibu.

Izmislili su politicko liderstvo izmisljenim sirijskim umjerenim pobunjenicima. Iz nicega su napravili nesto. Tu je je nekakav SNC, SHOR... Tu je nekakav Koja ili Hoja, politicki lider sirijskih pobunjenika. Za njega u Siriji niko nije cuo, ali eto, Ameri ga proglasili vodjom. Tu su nekakvi generali Selim Idriz i Rijad el Asad. Amerika i ostali ih tretiraju kao generale nepostojece FSA. Radi se o dezerterima iz sirijske vojske koje su islamisti davno najurili i oduzeli im svaki instrument moci.

I tako ce oni naci neke anonimuse koji ce predstavljati pobunjenike na pregovorima. Saudijcima i ekipi ce reci da narede svojim igracima koji cine STVARNU pobunjenicku snagu da dogovor postuju. Uletit ce i Turci, obuzdati svoje igrace... liderima zombija ce obecati stosta... i eto ga...
Ne razumiješ, anonimusi, opservatorije, nevidljivi generali i jedinice... sve to može tokom sukoba. Ali kad treba sjesti za sto, dovesti ih pred kamere, izložiti ih svijetu, kad (po prvi put) mediji zaista uđu u Siriju i reporteri se počnu javljati s lica mjesta, kad bude trebalo utvrditi koja formacija kontrolira koji teritorij i koga šta zapada... balon od sapunice će prsnuti. Sadamov Irak je bio nešto drugo, zemlja sa samo jednim centrom moći koja se na udaru našla u trenutku kad je globalna naklonost bila na strani zapada, poglavito Amerike. Danas... eh... danas... stvari drugačije stoje. Od samog početka sukoba, nikakvi pregovori nisu bili u planu. Plan je bio odraditi to kao u Libiji i čiča miča, gotova priča. Međutim...
Sve to Ameri mogu veoma lako odraditi. Zasto ne odrade? Pa mozda zele unazaditi Siriju jos vise. Mozda od Sirije zele napraviti Kasmir, izvor nejedinstva i sukoba Arapa, Turaka i Perzijanaca. Mozda od Sirije zele napraviti branik razvoju islamskog svijeta. Mozda zele napraviti Kurdistan na teritoriju Iraka i Sirije koji bi im sluzio kao batina za Iran i Tursku. Mozda se jednostavno plase da islamisti ne preuzmu Siriju i da ne izgube kontrolu nad njom. Ko ce znati sta im je na umu. Nisam do te mjere arogantan da bilo sta tvrdim.
Ne mogu odraditi, zato i ne odrađuju. Priča o izmišljenim "umjerenim pobunjenicima" već je notorna. Pravi damage control svodi se na to da tu priču svi zaborave, a ne da je se postavi u središte pažnje. Oni od Sirije nisu htjeli napraviti ništa, zaboli ih za razvoj islamskog svijeta i za islamski svijet kao takav, odnosno za bilo čiji svijet. Samo su htjeli proćerati svoje cijevi preko Sirije i potisnuti Ruse. To im je na umu uvijek: novac. Poredak ih ne zanima, napredak ih ne zanima, ljuCka prava ih ne zanimaju, sve ono na šta mali narodi misle da će ih uhvatiti i svrstati ih na svoju stranu ih ne zanima.
Ni Rusi nisu daleko odmakli. To su drzave koje ne prinaju pravo, moral, pravdu. Bomarduju pobunjenike a govore da bombarduju ISIL. Jucer su objavili da je strateski vaznu branu zauzela SAA a ne 'proamericke snage'. Dakle, nemaju nikakav problem slagati, iako im je savrseno jasno da lazi kod vecine ne prolaze.
I ISIL su pobunjenici. I drugi pobunjenici su ISIL, samo se drugačije zovu. Upravo da se to ne bi primijetilo napravljena je fama o ISIL-u u svjetskim medijima i globalna pažnja je skrenuta na njih, iako nisu ništa gori od svojih kolega, pobunjenika. Dakle, propagandna ujdurma slična onoj koju često slušamo kod nas: o finim vehabijama i zlim tekfirdžijama.
Mislim da je ovdje korijen tvoje zablude. Šta je tebi "zapadni igrač"? Onaj ko najviše liči na zapadnjake? Onaj ko uspostavi najsekularniju i najmoderniju državu u tom dijelu svijeta? Onaj ko nastoji napraviti multikonfesionalno društvo ravnopravnih građana? Stvarno? Hajde sada, tiho, u sebi, nabroj najvažnije američke saveznike na BI i vidi kako se uklapaju u taj opis. Zapad (osobito njegov korporativni segment) ne zanima unutrašnje uređenje bliskoistočnih država, ne zanima ga feminizam, ni sekularnost, ni prava homoseksualaca... Šta ih briga?
Ali zanima ih jeftina radna snaga na zapadu. Vidim u fildžanu masovan priliv kurdskih migranata u Evropu...
Joj Profiterko, pa kako ne znas. Zapad su 'Amerika i prijatelji', kako ih ja podrugljivo zovem. To su drzave koje se okrecu oko 'americke ose', ili, ako hoces, oko amrickog supka, batine, zastitnickih grudi... Neke drzave su blize izvoru energije - neke dalje, ali sve su tu. Ovdje mislim na kompletnu, prvenstveno zapadnu Evropu, na Kanadu, Australiju, Izrael... To je ta ekipa. U istom timu sa njima igraju Saudi, Turci i mnogi drugi. Ponekad se odnosi zategnu, ali kada je gusto tu su svi uz Uncle Sama.

Drugi dio komentara je tacan. Naravno da ih ne zanima. Zanima ih samo ODANOST. To traze.
Ma nisam te pitala ko čini zapad, već ko su "zapadni igrači" na BI? Shodno tome, da li njihov saveznički status ima ikakve veze s njihovom demokratičnošću, ljudskim pravima, feminizmom...? Ne, naravno. Zaboli nekoga što se kurdske žene slikaju s kalašima u rukama. Ne zanima ih odanost, samo pare.
Dokazano na našem primjeru, stotine hiljada naoružanog naroda razoružaju se i vrate kućama dok si rek'o keks. Kad ćaća tako kaže. A ko neće, dobije osiromašeni uranij.
Ovo je tacno.
Ne samo da je tačno, već dovoljno samo po sebi.
insomnia78

#9000 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Vi zaboravljate da na dosadasnjim pregovorima o Siriji nije ucestvovao niko iz Sirije :D
Bice im kako im se tate dogovore, cuj moraju dovesti ljude od krvi i mesa :D
U vrijeme razgovora o buducnosti Sirije u Becu twitterom je kruzila anegdota da je jedini Sirijac koji prisustvuje pregovorima jedan sirijski konobar na prijemu za zvanice
Locked