Republika Turska

Post Reply
asker

#8976 Re: Republika Turska

Post by asker »

Kako ce biti zanimljivo citati temu za par dana kad izadje vise detalja oko puca. Onaj tekst od prije par stranica zvuci zanimljivo. Veceras na HRT-u ukljuce nekog profesora sa Tursko-Njemackog univerziteta uzivo, i covjek isto pominje da je bio na svadbi gdje su bili i vojne glavesine. Cijelo vrijeme mediji prenose da postoji grupa visokorangiranih oficira koji su oteti i nezna im se lokacija...............al Bosnjo iz svoje fotelje zna bolje.

Cudimo se i odkud naoruzana policija, sa relativno brzim reagovanjem (a nije bilo uopste brzo) u visemilionskim gradovima gdje skoro sedmicno neka stoka se raznese na aerodromu ili ulici :-) Odkud policija, sto nisu kod kuce il u njamanju ruku u papucama i bermudama bez oruzja po gradu :lol:

Cudimo se i sto Erdo nije izasao iz tog hotela i junacki stao pred mitraljeze, nego se kukavica krio u nekoj sobici.

I sto je najtuznije, krvolocima na forumu je malo krvi, smiju se. Puc nije stvaran, malo je sto one ljude tenk zgnijeci na ulici, malo su stotine poginulih, malo je sto u jednoj svjetskoj metropoli helikopter puca po zgradi policije, sto se raketira parlament i sto f16 probija zvucni zid, sto tenkovi pice ulicama i mostovima, sto se upada u drzavnu televiziju i pod prijetnjom oruzjem diktira proglas kako je drzava preuzeta od strane pucista.

Strani mediji su sinoc haman do zore dole u breaking news imali "military has taken over" :lol:

Evo im kardan, nije to Libija il Irak.

Dzaba krecili 8-)
klixo

#8977 Re: Republika Turska

Post by klixo »

Do kada ce klix moderacija tolerirati agresivne teiste i ateiste ? Nema tri zdrava(u svakom smislu) posta na zadnji 70ak stranica koliko se ispisalo od pocetka puca.
k3ngur

#8978 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

Ovi sto se cude otkle policija u pancirkama ili spremna lol, jestel vi ikad bili u Turskoj ili cak u Istanbulu? Policija u oklopnim vozolima od Plave dzamije do Taksima svaki dan a ovi bi da tumace spremnost njihove drzavne bezbjednosti?

Uporedjivanje BiH i Turske pa to nema nidje veze, da smo T od Turske bili bi neko na ovom razhebanom Balkanu.

A podhebavanje sa Erdoganom i pricanje o njegovom buducem diktatorskom sistemu i poziciji, jbte ko da smo izvrsna zemlja pa da drugima trubimo kako se drzava vodi. Tito bio na vlasti 35 godina, biramo iste kokosare na vlast od 92 godine i mi da trubimo sta i kako Erdogan namjerava.
jefferson

#8979 Re: Republika Turska

Post by jefferson »

k3ngur wrote:Ovi sto se cude otkle policija u pancirkama ili spremna lol, jestel vi ikad bili u Turskoj ili cak u Istanbulu? Policija u oklopnim vozolima od Plave dzamije do Taksima svaki dan a ovi bi da tumace spremnost njihove drzavne bezbjednosti?

Uporedjivanje BiH i Turske pa to nema nidje veze, da smo T od Turske bili bi neko na ovom razhebanom Balkanu.

A podhebavanje sa Erdoganom i pricanje o njegovom buducem diktatorskom sistemu i poziciji, jbte ko da smo izvrsna zemlja pa da drugima trubimo kako se drzava vodi. Tito bio na vlasti 35 godina, biramo iste kokosare na vlast od 92 godine i mi da trubimo sta i kako Erdogan namjerava.
Jeste, u IST policja jeste uvijek do zuba naoruzana itd. Ali to nije za pohvalu, nego govori o brdu problema.
Onako kako ja vidim ovo, Erdogan je do guse upetljan u ovo. Ja ne mogu vjerovati niti prihvatiti da su generali, pukovnici itd. Turske vojske takvi amateri da naprave ovakav pokusaj vojnog udara. Radio sam s njima, i to je jedna od najboljih vojski na svijetu, i ono sto se desilo sinoc je cisti amaterizam kojeg bi se postidili balvan revolucionari.
Sto se tice nas, eh malo nas je, al smo govna.
Kombat

#8980 Re: Republika Turska

Post by Kombat »

zeina wrote:
insomnia78 wrote:Image
[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

S moje sokoćalo
Ne ismijavaj se i ne umanjuj Alahovu moc, da te ne bi Allah sa Njegovo sokocalo poslo tamo dje ne treba
:D :lol: :lol:

da vas allahovih robova nema, trebalo bi vas izmisliti...da zabavljate ostatak populacije ovakvim izvalama! :lol:
Kombat

#8981 Re: Republika Turska

Post by Kombat »

lijepa u dusi wrote:Ja mislim da niko od nas nije dovoljno ni informisan ni obrazovan da bi donio pravi zakljucak o desavanjima. Mozda su neki samo zagrebali istinu koja je duboka. Sta se ustvari desilo, pokazace samo vrijeme. Meni je zao samo nevinih ljudi koji zivote izgubise boreci se za ideale. Pitanje je da li je bilo vrijedno.

Da znam da je ovo pokusaj Amerike da uvede svoju demokratiju kao i u drugim bliskoistocnim zemljama, radovala bih se sto nije uspjelo.
Ipak, ostavljam prostora da ni ne slutim kakve se sve igre igraju, to sto je vlast demokratski izabrana, ne znaci da je dobra.
Izabrani su i kod nas ona cetvorica, sto ne znaci da nisu zreli za smjenjivanje, odnosno da nikad nisu ni trebali doci na vlast.
Erdogan je uradio puno za Tursku, a cini mi se da zauzvrat ocekuje previse.

Jos jednom, molim Boga da oprosti dusama poginulih i da njihova pogibija ne bude uzaludna.

Ja, kao Bosnjakinja, ne vjerujem ni Erdoganu, ni Gulenu, ni Putinu, ni Obami, ni Merkelici niti bilo kome drugom. Svi bi nas prodali za licne interese bez bismile, a vidi jada, nismo niciji, a svi nas imaju. Samo zbog ovog napacenog naroda koji nacionalni identitet trazi na pogresnim mjestima.
I da, Bosnjaci i Turci nisu ista nacija niti ce biti. Braca i sestre po vjeri - mozda, ali nacija... Nismo turska kolonija, bilo je Bosne i prije Osmanlija.
:thumbup: (naklon)
Skijaš

#8982 Re: Republika Turska

Post by Skijaš »

jefferson wrote: Ja ne mogu vjerovati niti prihvatiti da su generali, pukovnici itd. Turske vojske takvi amateri da naprave ovakav pokusaj vojnog udara.
Nisu amateri nego su imali ograničene resurse. Imali su TV proglas, letjelice koje borbeno djeluju i ono malo vojnika nad kojim su imali kontrolu maksimalno eksponirano. Državni udar nije pokušala izvesti turska vojska nego ograničen broj oficira sa ograničenim sredstvima na raspolaganju, ali uprkos tome, da Erdogan nije pozvao civile na konfrontaciju sa tenkovima, ovo je lako moglo završiti drugačije.
jefferson

#8983 Re: Republika Turska

Post by jefferson »

Skijaš wrote:
jefferson wrote: Ja ne mogu vjerovati niti prihvatiti da su generali, pukovnici itd. Turske vojske takvi amateri da naprave ovakav pokusaj vojnog udara.
Nisu amateri nego su imali ograničene resurse. Imali su TV proglas, letjelice koje borbeno djeluju i ono malo vojnika nad kojim su imali kontrolu maksimalno eksponirano. Državni udar nije pokušala izvesti turska vojska nego ograničen broj oficira sa ograničenim sredstvima na raspolaganju, ali uprkos tome, da Erdogan nije pozvao civile na konfrontaciju sa tenkovima, ovo je lako moglo završiti drugačije.
Nije moglo. Bez obzira sto imas ogranicene resurse (sto svaki vojni udar ima) biras prioritete drugacije. Cinjenica da ovi pucisti nisu iskljucili internet, zauzeli medije, aerodrom itd. govori:
1. Da su amateri (ja u ovo ne mogu vjerovati).
2. Da je sve ovo farsa (moguce).
3. Da je jednostavno marfijev zakon, gdje ljudi zajebu (isto moguce).
animals

#8984 Re: Republika Turska

Post by animals »

desni wrote: To je inače jedan forumaš koji na svakoj temi pljuje po islamu kao religiji mržnje
Islam ima problem sam sa sobom...Islam je jedini u centru pažnje...i jedino se fanatici pozivaju u ime Islama i u ime njega ubijaju...
    Ovo je samo jedna od njegovih inteligentnih opaski o islamu :!:
    Pa sta sam slagao...
    samo istinu napisem..
    a sto fanaticima to smeta, drugi problem..
    inace odoh na more, pa se odmorite od mene..
    lijep pozdrav..
    P.S.
    ko.uvijek prvi potegne Allaha i religiju, vi ili ja..
    na svakoj temi, pa i na ovoj, se zahvaljuje Alahhu sto je Erdogan pobijedio..
    Mrljavi

#8985 Re: Republika Turska

Post by Mrljavi »

The Turkish pilot who downed the #Russia|n jet near #Syria|n borders killed & was part of the military coup group in #Turkey
    Ovaj vuce neke korijene iz Bosne oca mu izdajnickog? :evil:
    mali_milojica
    Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#8986 Re: Republika Turska

Post by mali_milojica »

jefferson wrote:
    Skijaš wrote:
    Nije moglo. Bez obzira sto imas ogranicene resurse (sto svaki vojni udar ima) biras prioritete drugacije. Cinjenica da ovi pucisti nisu iskljucili internet, zauzeli medije, aerodrom itd. govori:
    1. Da su amateri (ja u ovo ne mogu vjerovati).
    2. Da je sve ovo farsa (moguce).
    3. Da je jednostavno marfijev zakon, gdje ljudi zajebu (isto moguce).
    Upravo zbog ogranicenih resursa nisu ovo mogli bolje odraditi. Nije Turska Lihtenstajn da sa 3000 ljudi pokrijes sve stvari od telekoma,televizija,aerodroma,luka i ostalog. Zbog nedostatka resursa,ljudstva puc i jeste propao. Pa Istanbul ima preko 15 miliona stanovnika,a gdje su ostali gradovi.
    Najveci je zajeb sto su generali,koji su ocito ostali u vremenu od prije 20-30 godina pomislili da ce to moci rijesiti sa 2-3 aviona,2-3 helikoptera i nesto tenkova. Da ce narod ostati u kucama i cekati razvoj situacije. Erdogan vjerovatno ima milion pristalica samo u Istanbulu koje na njegov mig skacu,masu zastavama,trce na tenkove. Od samog pocetka je ovo sve bilo osudjeno na propast. Erdogana samo narod moze smijeniti.
    madner

#8987 Re: Republika Turska

Post by madner »

Da su tenkisti zapucali, taj milion bi jurisao jako kratko. Cuj izvukli nekog iz tenka. Neko u tenku nije bio spreman.
    KB9

#8988 Re: Republika Turska

Post by KB9 »

navede nas erdogan u bracu

ocekujmo svasta u buducnosti

:-)
    Point.

#8989 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Meni ovi pucisti djeluju nekako zbunjeno, isto da su u nekoj igrici ili vojnoj vjezbi, pa im neko reko odjednom da je ovo surova realnost. Koda uopste nisu svjesni sta se dogadja. Sto mene navodi na zakljucak da su a) iskoristeni od amaterski izvedenog puca ili, realnije opcije b) sve izrezirano od Brke. Sto kazu ljudi, prvo se zauzme aerodrom i iskljuci svaki vid komunikacije, posebno internet a Brkan mrtvo hladno preko Skype im zaustavi revoluciju. Smrdi brate sa svih strana.
    kamen spoticanja

#8990 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

krater

#8992 Re: Republika Turska

Post by krater »

Point. wrote:Meni ovi pucisti djeluju nekako zbunjeno, isto da su u nekoj igrici ili vojnoj vjezbi, pa im neko reko odjednom da je ovo surova realnost. Koda uopste nisu svjesni sta se dogadja. Sto mene navodi na zakljucak da su a) iskoristeni od amaterski izvedenog puca ili, realnije opcije b) sve izrezirano od Brke. Sto kazu ljudi, prvo se zauzme aerodrom i iskljuci svaki vid komunikacije, posebno internet a Brkan mrtvo hladno preko Skype im zaustavi revoluciju. Smrdi brate sa svih strana.
    Rat u Siriji traje preko 5 godina, i opet se pojavljuje na hiljade i hiljade video klipova. Odakle im internet veza ?
    Tito_i_Partija

#8993 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

Skijaš wrote:
    Pa bas zbog tog ogranicenja se niko normalan ne bi upustio u ovako nesto. Ovo je Erdoganovo maslo 1/1.
    Nadzorna_ploca

#8994 Re: Republika Turska

Post by Nadzorna_ploca »

A možda su ljudi ipak mislili da će im i to biti dovoljno..
    Point.

#8996 Re: Republika Turska

Post by Point. »

krater wrote:
    Point. wrote:Meni ovi pucisti djeluju nekako zbunjeno, isto da su u nekoj igrici ili vojnoj vjezbi, pa im neko reko odjednom da je ovo surova realnost. Koda uopste nisu svjesni sta se dogadja. Sto mene navodi na zakljucak da su a) iskoristeni od amaterski izvedenog puca ili, realnije opcije b) sve izrezirano od Brke. Sto kazu ljudi, prvo se zauzme aerodrom i iskljuci svaki vid komunikacije, posebno internet a Brkan mrtvo hladno preko Skype im zaustavi revoluciju. Smrdi brate sa svih strana.
    Rat u Siriji traje preko 5 godina, i opet se pojavljuje na hiljade i hiljade video klipova. Odakle im internet veza ?
    Drugo je Sirija. Zna se sta se radi dok se vrsi puc koji je vremenski ogranicen. Ovima Brko hladno slijece na aerodrom i jos koristi skype. Dovoljno da se covjek zapita.
    Tito_i_Partija

#8997 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

Nadzorna_ploca wrote:A možda su ljudi ipak mislili da će im i to biti dovoljno..
    Nema tu mozda. Svi vojnici dobro znaju sta ih sleduje ako puc propadne, znaci glava leti 100%, a citava familija prolazi kroz psihicku torturu. Ko je budala da riskira apsolutno sve a da nije totalno siguran da ce ovo da uspije? Ko bi se upust'o u ovako nesto bez vecine vojske na svojoj strani?
    mO k3

#8998 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

Tito_i_Partija wrote:
    Skijaš wrote:
    Pa bas zbog tog ogranicenja se niko normalan ne bi upustio u ovako nesto. Ovo je Erdoganovo maslo 1/1.
    Ponovo pitam , hajde da je njegovo maslo sta je sa generalima koji su izveli puč , da li bi oni pridali da budu kurbani i da udju u istoriju kao izdajice ????
    mO k3

#8999 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

* pristali
    Nadzorna_ploca

#9000 Re: Republika Turska

Post by Nadzorna_ploca »

Tito_i_Partija wrote:
    Nadzorna_ploca wrote:A možda su ljudi ipak mislili da će im i to biti dovoljno..
    Nema tu mozda. Svi vojnici dobro znaju sta ih sleduje ako puc propadne, znaci glava leti 100%, a citava familija prolazi kroz psihicku torturu. Ko je budala da riskira apsolutno sve a da nije totalno siguran da ce ovo da uspije? Ko bi se upust'o u ovako nesto bez vecine vojske na svojoj strani?
    Ne znam. Biti ce sudjenje. Pa će ljudi reći sta se desilo. Ima i milion drugih pitanja zašto bi Erdogan falsirao puč a ja nemam namjeru uopste da ih postavljam. Njihova stvar. Previše smo se uzivili a brdo svojih problema. Raja bi samo nešto analizirala, gadan vakat majke mi.
    Post Reply