Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
mO k3

#8976 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

guber90 wrote:
mO k3 wrote:@oldmayor nisam neki fan neke teorije zavjere ili slicno , dok me juce nije na tu temu Bijeljina skrenula radna kolegica koja je iz Srbije i kaze ovako , ako nasip puca , pucace na jednom mjestu pod pritiskom na najslabioj karici u nasipu . Esada ono sta smo vidjeli da je puklo na vise mjesta nedaleko udaljeno jedno od drugog pa to je vise nego smijesno

Ja ti kazem dodik je prodao Bijeljinu da bi dobio naklonost vucica , ovo sto je @eluna napisala ima logike
Recimo prihvatimo ovu teoriju. Onaj ko je odlucio da potopi Bijeljinu bi sigurno daleko bolje znao kako izgleda prirodno pucanje jednog nasipa, stoga ako je istina sto prica ta tvoja kolegica, da je Bijeljina zrtvovana, ne bi se to uradilo na nacin da ne izgleda prirodno. Ona slika je obisla svijet, stotine strucnjaka u ovog oblasti ju je vidjelo i niko nista nije rekao? Tesko i daleko od vjerovatnog. Zakoni fizike jesu takvi da kada pukne nasip na jednom mjestu, pritisak na ostale tacke se smanjuje, ali idalje moze biti dovoljno velik da dodje do probijanja nasipa. Cak sta vise, mnogi ljudi su govorili da ti nasipi nisu odrzavani, da su jako dugo tu i jednostavno vrijeme je ucinilo svoje.
100 strucnjaka?? Navedi par ili recimo neke clanke .... hvala unaprijed
area51

#8977 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by area51 »

Alfons Kauders wrote:
gnjev wrote:Al kakve tek spletke sljede u cilju gomilanja mržnje i jačanja nacionalnog osjećaja sve u svrhu osvajanja predstojecih izbora istim nacinom koji se rabi od završetka rata pa na ovamo . Gore ce biti od bilo koje zarazne bolesti .
da, 20 godina izgovor za sve im je bio "znate mi smo tek izasli iz rata"... sad ce biti "znate imali smo katastrofalne poplave prije 10 godina"
:lol:
guber90

#8978 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

mO k3 wrote:
guber90 wrote:
mO k3 wrote:@oldmayor nisam neki fan neke teorije zavjere ili slicno , dok me juce nije na tu temu Bijeljina skrenula radna kolegica koja je iz Srbije i kaze ovako , ako nasip puca , pucace na jednom mjestu pod pritiskom na najslabioj karici u nasipu . Esada ono sta smo vidjeli da je puklo na vise mjesta nedaleko udaljeno jedno od drugog pa to je vise nego smijesno

Ja ti kazem dodik je prodao Bijeljinu da bi dobio naklonost vucica , ovo sto je @eluna napisala ima logike
Recimo prihvatimo ovu teoriju. Onaj ko je odlucio da potopi Bijeljinu bi sigurno daleko bolje znao kako izgleda prirodno pucanje jednog nasipa, stoga ako je istina sto prica ta tvoja kolegica, da je Bijeljina zrtvovana, ne bi se to uradilo na nacin da ne izgleda prirodno. Ona slika je obisla svijet, stotine strucnjaka u ovog oblasti ju je vidjelo i niko nista nije rekao? Tesko i daleko od vjerovatnog. Zakoni fizike jesu takvi da kada pukne nasip na jednom mjestu, pritisak na ostale tacke se smanjuje, ali idalje moze biti dovoljno velik da dodje do probijanja nasipa. Cak sta vise, mnogi ljudi su govorili da ti nasipi nisu odrzavani, da su jako dugo tu i jednostavno vrijeme je ucinilo svoje.
Cuj u vrijeme interneta ti mislis da nije niko vidio ove slike :lol: , oj sto i ja sebi dopustam da diskutujem sa svakim, na stranu sto sam ja tu cifru minimizirao.
Drinski

#8979 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

Na nasipu u Bijeljini je bilo lokalno stanovnistvo, a načelnik je iz SDS-a.
Dobro, i sa njima se moze postici dil, ali dug valja vratiti. A to vec nije lako sakriti.
mO k3

#8980 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

@guber ti si rekao 100 strucnjaka vise nego je smijesno ovako nesto reci ...
guber90

#8981 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

mO k3 wrote:@guber ti si rekao 100 strucnjaka vise nego je smijesno ovako nesto reci ...
Tu se mozemo sloziti, vjerovatno se radi o hiljadama ljudi, ali eto, kao da je to bitno.
Last edited by guber90 on 22/05/2014 09:28, edited 2 times in total.
Arsene Wenger

#8982 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Arsene Wenger »

Evo jedan članak za sve ove što onanišu na Vučića:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ob ... ski-faktor
HordeCarsija

#8983 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by HordeCarsija »

SirokiB wrote:
Vlasnik hotela ''Bevanda'' beskućnicima ponudio kuću u Jasenici

''Hotel Bevanda ne prima beskućnike. Jedino je Krešimir Krešo Bevanda, vlasnik hotela ponudio svoju kuću u Jasenici'', rečeno je za Bljesak.info iz hotela ''Bevande'', nakon što su se pojavile informacije o mogućem smještaju ljudi iz poplavom pogođenih dijelova BiH.

Naime, na društvenim mrežama se pojavila informacija kako hotel ''Bevanda'' u Mostaru prima besplatno beskućnike s ugroženih područja iz Bosne. Tragom ove informacije kontaktirali smo hotel koji je demantirao ovu informaciju.

Bevanda nije jedini iz Mostara koji je ponudio svoju kuću na raspolaganje . Naime, na kupoprodajnom portalu pik .ba ima nekoliko oglasa građana Mostara, koji nude besplatan smještaj žrtvama poplave.

Važno je napomenuti kako Mostarci nisu ostali na imunu na sudbinu koja je pogodila Bosnu.

Pored toga što svesrdno pomažu, doniraju hranu i kućne potrepštine, timovi spasilaca i volontera idu na ugrožena područja te osobno pomažu.
:thumbup:
čitao sam negdje u novinama da su i iz širokog, gruda, posušja, čitluka itd isto neki ljudi nudili smještaj samo nisam našao info da zaljepim tko i što točno nude
Jeste da cu opet malo okrenuti na etnicke price ali smatram da treba reklamirati poslovne subjekte koji nesebicno pomazu u ovom trenutku:
Prije par godina sam odsjeo u Hotelu Bevanda. Hotel k'o hotel, za mene previse kicast ali je dobar. Medjutim covjek je zaposlio veliki broj Bosnjaka. Isto tako kada se obnavljala dzamija koja se nalazi neposredno uz hotel, ucestvovao je finansijski u njenoj obnovi i donosili su hranu radnicima. Koliko znam svake godine ucestvuje u organizaciji iftara.
Uglavnom svaka cast!
mO k3

#8984 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

Hajde dobro 1000 strucnjaka i ti si jedan od njih
Image
eluna

#8985 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

marson wrote:nisam baš revno pratio ovo s navodnim namjernim potapanjem nekih područja (bijeljine, ako se ne varam). kod nas su sad počele kružiti neke priče. čovjek iz rajevog sela koje je potopljeno tvrdi da se na mjestu gdje je puknuo nasip godinama vadio šljunak, ali da ljudi iz straha ne žele o tome pričati:
http://www.jutarnji.hr/-do-poplave-je-d ... -/1193147/
čovjek dakle iznosi vrlo ozbiljne optužbe i tvrdi da ima svjedoke koji mogu potvrditi to. kukala im majka ako su to stvarno radili...

vojni analitičar igor tabak tvrdi, a to ima logike, da nadležni nisu upozorili ljude iako se nesreća određenih razmjera mogla i morala predvidjeti. mislim ono, sve bosanske rijeke utječu u savu koja velikim dijelom protječe hrvatskom :roll:
http://www.jutarnji.hr/drzavna-uprava-p ... u/1193279/

ovim putem izražavm sućut i solidarnost sa svima koji su na ovaj ili onaj način oštećeni u ovoj katastrofi.
odrasla u brčkom, u sarajevu familija ...... oduvijek je bilo da čim raste vodostaj bosne i krivaje ma za 15 cm haman - mi smo ODMAH, ali ODMAH išli praviti nasipe od vreća ....... dakle nije se čekao ni sekund jer se uvijek znalo da čim ove rijeke krenu bujati kod nas će biti belaja .......... i tako su radili i u bijeljini i u šamcu i svi gradovi uz savu sa obje strane rijeke ..... i nije mi jasno šta se sada čekalo danima!?!?!? zar su ljudi toliko zaboravili!?!?!? ......samo jednom je prije rata bila prava borba za nasip kod žabara - tada je dolazila i JNA i vojska je spasila nasip ...... cini mi se 80 - i neke godine
art vandeley

#8986 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by art vandeley »

mO k3 wrote:Hajde dobro 1000 strucnjaka i ti si jedan od njih
Sto li nigdje nije vise pukao nasip na drugom mjestu tj od poteza tamo od Odžaka pa sve do Brckog ili jos dalje :?
mO k3

#8987 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

art vandeley wrote:
Sto li nigdje nije vise pukao nasip na drugom mjestu tj od poteza tamo od Odžaka pa sve do Brckog ili jos dalje :?
Odakle znam ... pitaj gubera mozda on imaneko objasnjenje
guber90

#8988 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Ma i Hrvatska je zrtvovana garant ko hljeb, plus onaj HAARP sto se Ameri igraju sa njim, a vjerovatno tu su i piramide imale uticaja.
guber90

#8989 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

mO k3 wrote:
art vandeley wrote:
Odakle znam ... pitaj gubera mozda on imaneko objasnjenje
Ne znam vala, pitaj te one u Orasju, vjerovatno oni znaju sta su radili zadnjih par dana. Bacali neke jezeve, kamenje, pijesak i to sve iz zajebancije.

EDIT:Evo vam i Brcko i puknuti nasip:

http://www.kurir-info.rs/brcko-savski-n ... ak-1374419

U dobroj sam formi ocito se mogu raspravljati sa dvojicom likova koji su pratili razvoj ove situacije, kao ja svjetsko u bocanju.
Sezam

#8990 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Sezam »

SirokiB wrote:
U srijedu iz Širokog Brijega humanitarna pomoć otišla u Zenicu i Željezno Polje

Drugi dan velike akcije prikupljanja pomoći za stanovništvo pogođeno poplavama u Bosni bio je veoma odličan, građani su i dalje ostavljali donacije u vidu hrane, pitke vode, odjeće, deka i ostalih potrepština.

U akciju se iz dana u dan uključuje sve veći broj volontera, a iz Crvenog križa Široki Brijeg potvrdili su za portal Jabuka.tv da je u danas iz Širokog Brijega poslan veliki kamion pun humanitarne pomoći za Zenicu i Željezno polje.

Akcija se nastavlja i u četvrtak, a svi građani svoje donacije mogu donijeti u prostorije MZ Lijeva obala od 10:00 do 18:00 sati te u prostorije Duhanske stanice (Dogane) od 9:00 do 21:00 sat.

Image
Image
Image

a dobro ti ljudi skupljaju..nevjerojatno..od subote konstatno kamioni idu gore..samo se tocno salje direktno tako da ne bude zakinut netko

:thumbup:

svaka čast ljudi!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Svaka cast :thumbup: :bih:
Last edited by Sezam on 22/05/2014 09:42, edited 1 time in total.
mO k3

#8991 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

guber90 wrote:Ma i Hrvatska je zrtvovana garant ko hljeb, plus onaj HAARP sto se Ameri igraju sa njim, a vjerovatno tu su i piramide imale uticaja.
Vodis svaku diskusiju u pogresnom smjeru ili imas neko ozbiljno i iskreno misljenje ili nemoj nista pisati , nemoj sam sebe da diskvalificars iz svake dalje diskusije
guber90

#8992 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

mO k3 wrote:
guber90 wrote:Ma i Hrvatska je zrtvovana garant ko hljeb, plus onaj HAARP sto se Ameri igraju sa njim, a vjerovatno tu su i piramide imale uticaja.
Vodis svaku diskusiju u pogresnom smjeru ili imas neko ozbiljno i iskreno misljenje ili nemoj nista pisati , nemoj sam sebe da diskvalificars iz svake dalje diskusije
Bujrum kontraargumente na prethodni post, a ovo je bio ironican osvrt na ono tvoje "ne volim teorije zavjera".
mO k3

#8993 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

guber90 wrote:
mO k3 wrote:
Bujrum kontraargumente na prethodni post, a ovo je bio ironican osvrt na ono tvoje "ne volim teorije zavjera".
Zar si napisao neki kontraargument?? Osim 100-1000 strucnjaka? ...
:D

Necemo se javno prepirati ako imas sta reci izvoli pp
guber90

#8994 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

mO k3 wrote:[Zar si napisao neki kontraargument?? Osim 100-1000 strucnjaka? ...
:D

Necemo se javno prepirati ako imas sta reci izvoli pp
Bio je post na tvoju i jos neciju tvrdnju da nigdje nasip vise nije pukao, sto je nazalost presmijesno, kamo puste srece da je tako.
Ma i mene sto se tice nemam sta dalje diskutovati, nije ova diskusija nista licno, samo se ja licno osipam od teorija zavjera, pa et :D, ko hoce moze vjerovati u jednu od ove dvije price i to je to.
Ma.Le.Na

#8995 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Ma.Le.Na »

moze li mi neko ovo objasniti
Sudbina kada se želi poigrati ona ne bira, a ovaj put se poigrala sa Dobojem, gradom koji je skoro, pa potpuno, uništen, u katastrofalnom poplavama koje su zadesile BiH.

Naime, davne 1968. godine, na 15. maj, ovaj grad je također završio pod vodom u, također, katastrofalnim poplavama koje su ga pogodile.

Isti dan, 15. maja, samo 46 godina kasnije, Doboj je ista nesreća zadesila. Potpuno je poplavljen, a prema još nepotvrđenim informacijama, u ovom gradu je život izgubilo desetak osoba.

Potvrda da je slična katastrofa pogodila Doboj i prije četiri i po decenije stigla je i iz Sektora za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

- U četvrtak (15. maj, op.a.) zabilježen vrlo visok vodostaj rijeke Bosne u području Reljeva gdje je dostigao nivo od 498 centimetara, a veći vodostaj te rijeke od tog nivoa registrovan je 1968. godine kada je iznosio 527 centimetara, saopšteno je iz Zavoda.

Potvrđuju da je te godine Doboj, također, bio poplavljen, i, kako navode, to su bile stogodišnje velike vode i samo tada su bili veći vodostaji rijeka nego što je to bio slučaj sada.

Najveće padavine i poplave koje su uslijedile ranije su u BiH zabilježene prije 100 do 120 godina, dok su posljednji put padavine bile posebno snažne 1989. godine i 2012. godine kada je palo oko 150 litara odnosno 200 litara na metar kvadratni.

“Zanimljivo je da i u posljednjih 15 do 20 godina imamo oborene rekorde kada je vrijeme i vremenske prilike u pitanju. Prvo su oboreni rekordi u visokim temepraturama pa onda i po vrlo niskim i eto ovo je sada novi rekord koji imamo, najveće poplave tokom posljednjih 120 godina”, ocjenio je Klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH.
dakle, vodostaj je bio veci a poplava manja :?
Herr Flick

#8996 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

Pa vodostaj Bosne u Doboju je bio oko 700 cm,kakvih crnih 498 :-) :-) :-) :-)
skafiskafsnjak

#8997 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by skafiskafsnjak »

Ma.Le.Na wrote:moze li mi neko ovo objasniti
Sudbina kada se želi poigrati ona ne bira, a ovaj put se poigrala sa Dobojem, gradom koji je skoro, pa potpuno, uništen, u katastrofalnom poplavama koje su zadesile BiH.

Naime, davne 1968. godine, na 15. maj, ovaj grad je također završio pod vodom u, također, katastrofalnim poplavama koje su ga pogodile.

Isti dan, 15. maja, samo 46 godina kasnije, Doboj je ista nesreća zadesila. Potpuno je poplavljen, a prema još nepotvrđenim informacijama, u ovom gradu je život izgubilo desetak osoba.

Potvrda da je slična katastrofa pogodila Doboj i prije četiri i po decenije stigla je i iz Sektora za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

- U četvrtak (15. maj, op.a.) zabilježen vrlo visok vodostaj rijeke Bosne u području Reljeva gdje je dostigao nivo od 498 centimetara, a veći vodostaj te rijeke od tog nivoa registrovan je 1968. godine kada je iznosio 527 centimetara, saopšteno je iz Zavoda.

Potvrđuju da je te godine Doboj, također, bio poplavljen, i, kako navode, to su bile stogodišnje velike vode i samo tada su bili veći vodostaji rijeka nego što je to bio slučaj sada.

Najveće padavine i poplave koje su uslijedile ranije su u BiH zabilježene prije 100 do 120 godina, dok su posljednji put padavine bile posebno snažne 1989. godine i 2012. godine kada je palo oko 150 litara odnosno 200 litara na metar kvadratni.

“Zanimljivo je da i u posljednjih 15 do 20 godina imamo oborene rekorde kada je vrijeme i vremenske prilike u pitanju. Prvo su oboreni rekordi u visokim temepraturama pa onda i po vrlo niskim i eto ovo je sada novi rekord koji imamo, najveće poplave tokom posljednjih 120 godina”, ocjenio je Klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH.
dakle, vodostaj je bio veci a poplava manja :?
pa zar to nije moguce ?

Bolji nasipi i bolja zastita = manje vode u gradu, a veci vodostaj .
zeleni walter

#8998 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by zeleni walter »

Nekima će ova poplava kao što je bilo i u ratu sada doći kao dobitak na Bingu.

Komentar jednog čitaoca:
NEMA BOLJEG NARODA - Eh, što je rahatluk biti na vlasti u ovoj državi. Narod se sam organizirao, skuplja hranu, čisti blato, diže bedeme... A naši vlastodršci? Sjede pred TV-om i čekaju plaće. Nema bolje države i boljeg naroda na dunjaluku.
Sezam

#8999 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Sezam »

mO k3 wrote:
guber90 wrote:

Ovo se vec pretvara u pricu o "fotomontazi" onog genocidnog trenera i Arkana, pa kad je dokazano da je fotka originalna, misevi se povukli u rupe.
Post Reply