Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
Banksy

#8976 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Heartbeats wrote:
Ne znam zasto imas tendenciju stalnog imputiranja tipa "siljis za ovo " "uhljebljenik si ovako ili onako.."
Rekla sam da šiljiš, ali ne i da si uhljebljenik.
Stekla sam taj dojam zbog ove tvoje rečenice:
Heartbeats wrote:
zasto iz tog cistog pragamatizma nije moguca kolacija izmedju DF-a i SDP-a na nekim nivioma?
koja je, btw, u svjetlu tvojih stavova, sasvim nelogična - zato što je neko neprihvatljiv treba ići u koaliciju s onim ko je već bio u koaliciji s tim nekim ko je neprihvatljiv?

Heartbeats wrote:
Osnovna razlika izmedju mene i tebe je da ssu meni i Bakir i Zlaja i Fahro jednako daleki, dok je tebi Fahro iz nekog tebi razloga blizi..
Nema ''razloga''. Fahro, Mujo ili Obren, svako ko će pomoći da se riješimo SDP/SDA mafijaškog ološa, jako mi je prihvatljiv.
Alfons Kauders

#8977 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
Nema ''razloga''. Fahro, Mujo ili Obren, svako ko će pomoći da se riješimo SDP/SDA mafijaškog ološa, jako mi je prihvatljiv.
i da taj olos zamijenimo olosem iz istih stranaka (+sbih i jos par malih), koji je presao kod fahre? :D

Image
Heartbeats

#8978 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Heartbeats »

Banksy wrote:
Heartbeats wrote:
Ne znam zasto imas tendenciju stalnog imputiranja tipa "siljis za ovo " "uhljebljenik si ovako ili onako.."
Heartbeats wrote:
zasto iz tog cistog pragamatizma nije moguca kolacija izmedju DF-a i SDP-a na nekim nivioma?
koja je, btw, u svjetlu tvojih stavova, sasvim nelogična - zato što je neko neprihvatljiv treba ići u koaliciju s onim ko je već bio u koaliciji s tim nekim ko je neprihvatljiv?

Heartbeats wrote:
Osnovna razlika izmedju mene i tebe je da ssu meni i Bakir i Zlaja i Fahro jednako daleki, dok je tebi Fahro iz nekog tebi razloga blizi..
Prvo nisam zano da si zensko, pa sorry sto te oslovljavah u muskom rodu
Da ne cistas polovicno i da procitas sve a ne ono sto ti odgovara da stavis van konteksta, mozda bi i shvatila sta je pisac htio da kaze.

Slazem se da se treba rijesiti olosa sda/sdp ali vatru ne mozes gasiti benzinom.
Heartbeats

#8979 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Heartbeats »

Banksy wrote:
Heartbeats wrote:
Heartbeats wrote:

Heartbeats wrote:
Meni podmeces kristalnu kuglu a na osnovu recenice na forumu "stices dojmove" Jesi ti cula za onu staru hercegovacku: assupmtion is the mother of all f..k ups?
drug_profi

#8980 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Kad je rijec o SBB tu je opasna igra sa opasnim ljudima bez skrupula. Otresce DF ko slinu, obrisati guzicu i popisati se po njemu onog casa kad to bude utemeljitelju pasalo. I to ce naciniti tako da DF pretrpi maksimalnu stetu.

Zato je to kamikaza koalicija.
Ali da ce takva koalicija razvaliti SDA-SDP hobotnicu, ne sumnjam, samo je pitanje sta se dalje desava.
Heartbeats

#8981 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Heartbeats »

drugi profil wrote:Kad je rijec o SBB tu je opasna igra sa opasnim ljudima bez skrupula. Otresce DF ko slinu, obrisati guzicu i popisati se po njemu onog casa kad to bude utemeljitelju pasalo. I to ce naciniti tako da DF pretrpi maksimalnu stetu.

Ali da ce takva koalicija razvaliti SDA-SDP hobotnicu, ne sumnjam, samo je pitanje sta se dalje desava.

Za ovaj prvi dio se slazem u potpunosti ali ovaj drugi dio recimo da je tako, no sta DF dobija sa tim? Razvaliti koaliciju sda i sdp-a, svakako ali ce doci fahro i nejgovi koji ce raditi isto kao sda i sdp i jos ce fakturu ispostaviti DF-u.

Licno mislim (ili se barem nadam) da ce SBB poluciti losije rezulatte nego na lokalnim izborima 2012. Samo ste ce se onda oni gurati SDA u narucje (isti je to mentalni sklop kao i kad je SBiH osnovana pa su odmah 96 u koaliciju sa SDA uletili a Haretu letva u Bihacu posred glave - o tom pragamatizmu ja govorim).
Lokman

#8982 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lokman »

MuaDib wrote:Mnogi DF zamjeraju što nije stao iza protesta, ali to je najpametnija stvar koju je DF uradio, jer bi se tako samo uvukli u medijsko blato Izetbegović vs. Lagumdžija, kontra Radončića. A to nije način na koji DF djeluje i želi da djeluje, jer učestvovati u blećenju i ocrnjivanju drugih je najlakše. DF troši energiju na traženje rješenja, a ne krivaca, što je fundamentalno drugačiji pristup, od pristupa spin doktora SDA, SDP i SBB-a.
Mafija se može pobjediti samo direktnom i bezuslovnom konfrontacijom, a ne poziranjem kulture dijaloga. Da je Komšić protestima dao politički okvir i artikulaciju, da se stavio na čelo obespravljene mase koja se pobunila protiv SDA-SDP dahija, već danas bi imali jasnog pobjednika narednih izbora. Podržao bi ga i Zapad. Ovako je Komšić nepovratno upropastio jedinstvenu priliku. Umjesto da odigra pravi potez on je prihvatio SDA-SDP igru bavljenja posljedicom umjesto uzrokom, na principu traženja krivca za paljevinu arhivske građe sa 7 plenuma CK SK BiH. I ekonomski program DF je izvikan i ne predstavlja ništa osim mrtvog slova na pairu, prije svega jer nema izvora finansiranja, a drugo već danas je jasno da DF neće postići ni približan rezultat koji može garantirati provedbu bilo kakve politike kojom sada mašu pred javnosti. DF nema ni kadrovske baze koja impresionira. Nema ga ni u medijima i vegetira u nekom međuprostoru razočarane javnosti kao neka zamišljena alternativa, više kao fatamorgana, nego kao stvarna snaga. I opet ponavljam, i takav Komšić je bolji od mafijaša Fahre, Bakira i Zlatka. To što jedini među njima nije korumpiran i iskreno vjeruje u pravnu državu, za mene predstavlja neupitan razlog da DF smatram pozitivnom pojavom.
Last edited by Lokman on 23/04/2014 17:59, edited 1 time in total.
Banksy

#8983 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Lokman wrote:
ekonomski program DF je izvikan i ne predstavlja ništa osim mrtvog slova na pairu, prije svega jer nema izvora finansiranja, a drugo već danas je jasno da DF neće postići ni približan rezultat koji može garantirati provedbu bilo kakve politike kojom sada mašu pred javnosti. DF nema ni kadrovske baze koja impresionira. Nema ga ni u medijima i vegetira u nekom međuprostoru razočarane javnosti kao neka zamišljena alternativa, više kao fatamorgana, nego kao stvarna snaga. I opet ponavljam, i takav Komšić je bolji od mafijaša Fahre, Bakira i Zlatka. To što jedini među njima nije korumpiran i iskreno vjeruje u pravnu državu, za mene predstavlja neupitan razlog da DF smatram pozitivnom pojavom.
Tačno tako.
brzica

#8984 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by brzica »

Maystor wrote: Jesi li pročitao ekonomski program? Odštampana je mala brošura sa osnovnim informacijama, a kompletan program je dokument od više stotina stranica i uskoro će kompletan biti dostupan na web stranici.

Teško je zamisliti drugačiju matricu od ove koja je na sceni 20+ godina, to je razumljivo. Ja ne znam šta će DF uspjeti uraditi, ali znam da je ideja ispravna. Što se tiče tvog pitanja 3, od samog početka se objašnjava ljudima. Neki će biti razočarani što nisu na listama/UO/NO itd., ali ko god je došao da se po postojećoj matrici "ugradi" bolje je da ide prije nego kasnije.
Pročitati tvrdnje ili pitanja prije odgovora ne bi bilo na odmet. Valjat će ta navika poslije
izbora. Ako ne znaš, nije sramota upitati nekoga. Meni bi bilo drago da se neće ljudi
ljutiti kad im se kaže da ne znaju, da bolje znaju oni izvan stranke. To bi meni bilo super,
jer vam osnivača smatram jedinim čistim u politici trenutno i volio bih da uspije.

Da ponovim šta sam napisao:
"...nije kritika, ne mogu kritizirati jer još nema cijelog programa, samo iznosim zapažanje...
učinilo mi se da ima malo većih rupa i u ovako kratkom tekstu, pa ako ima netko da
pojasni ili demantira..."

1. Nije moguće narediti javnim poduzećima da rade samo sa domaćim bankama
(past će to na sudu, konkurencijskom vijeći ili sl.), a da se ne izazove odgovor
EU, povlačenje kapitala od strane banaka sa stranim vlasništvom...
2. Javna poduzeća ne mogu biti ravnopravna na tržištu, to je barem svima jasno.
Mogla biti uz neke izmjene zakona, recimo izuzeća iz zakona o javnim nabavkama
za što je potrebna suglasnost na državnoj razini te iznimno poštena uprava poduzeća
koja bi bila izuzeta, morale bi se desiti promjene kolektivnih ugovora što bi izazvalo
ogroman otpor i sl...i da DF želi povući reformske rezove, i zbog dobrobiti društva
izgubiti sljedeće izbore, gdje će naći još jedan politički subjekt koji je isto spreman...
3. Kako objasniti članovima stranke da su ljudi koji dolaze izvan stranke bolji od
njih, i da su bolji izbor za NO, UO, direktorske pozicije i sl...to se kosi sa logikom
rada i svrhom postojanja političkih stranaka, te bi odmah značilo potrese, i masovne
izlaske iz stranke...
4. Ruralni razvoj i turizam...ovo je sve objašnjeno na način "trebalo bi, bilo bi
dobro" i sl...čini mi se da se moglo i ovdje nešto kokretnije pojasniti, npr. kako
se planira natjerati sve subjekte da prijavljuju goste i sl...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8985 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by japin_mutapi »

DF ide u koaliciju sa SDA ili SBB
lerdi

#8986 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

Znam da na ovoj temi ima raznih profila , i zlobnih i onih manje zlobnih, ali stičem utisak da ipak večina želi samo da napokon krenemo naprijed. Svako od nas ima različit pogled kako bi to trebalo izgledati ali jako je bitno da nam je svima cilj isti. Zbog toga mi je drago da postoje ovakve teme i diskusije jer jedino na taj način se može doći do nekih kvalitetnih rješenja. Ipak nemojte da govorimo o stvarima koje se nisu još dogodile. Razumijem strahove i potrebu da se o istim razgovara ali osuđivati nešto što se nije ni desilo je po meni glupost. Kada je DF u pitanju jedna stvar je sigurna, a to je da neće ići ni sa jednom strankom u predizbornu koaliciju već će samostalno nastupiti na predstojećim izborima. Program ekonomskog razvoja je već na neki način prezentovan javnosti a njegova konačna verzija bi trebala uskoro da bude dostupna svima. Uz to radi se na još nekim programima koji će također biti prezentovani uskoro. Upravo ti programi će biti jedino s kim/s čim će DF pod ruku na izbore. Koalicije su nešto o čemu će se morati, nažalost, razgovarati tek kada završe izbori i kad se podvuće crta. DF mora imati jako dobar rezultat da bi uopšte došao u priliku da traži koalicione partnere sa kojima može provoditi progame i mjere koji su neophodni da bi krenuli dalje. Ipak želim samo istaći da su za prošle opšte izbore SDA,SDP i SBB zajedno osvojile nešto više od 57% u FBiH. Dalje ako uzmemo u obzir da bi SDP trebao po svim predviđanjima izgubiti značajan broj glasova, a SDA i SBB bi mogli ostati na sličnim ako ne imati i nešto veće procente, opet dolazimo do toga da će vjerovatno jedan od ove tri stranke biti u vlasti i nakon slijedećih izbora. Zato nemojte da pričamo o stvarima koje se nisu desile, mislim možete vi slobodno jer ovo je koliko-toliko slobodna zemlja, već hajde da razgovaramo o konkretnim stvarima koje treba ispravljati kako bi se došlo do tok željenog cilja a to je vlast bez ovih koji su tu godinama i zbog kojih smo tu gdje jesmo. Ok niste sigurni u DF, poštujem svačiji izbor, ali hajde da širimo priču oko sebe da se ovi moraju maknuti kako znamo i umijemo. Ako nam nečega ne fali to su političke stranke. Ima dakle izbora dovoljno, samo ne ovi dosadašnji.
pemanapemani

#8987 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

lerdi wrote:Znam da na ovoj temi ima raznih profila , i zlobnih i onih manje zlobnih, ali stičem utisak da ipak večina želi samo da napokon krenemo naprijed. Svako od nas ima različit pogled kako bi to trebalo izgledati ali jako je bitno da nam je svima cilj isti. Zbog toga mi je drago da postoje ovakve teme i diskusije jer jedino na taj način se može doći do nekih kvalitetnih rješenja. Ipak nemojte da govorimo o stvarima koje se nisu još dogodile. Razumijem strahove i potrebu da se o istim razgovara ali osuđivati nešto što se nije ni desilo je po meni glupost. Kada je DF u pitanju jedna stvar je sigurna, a to je da neće ići ni sa jednom strankom u predizbornu koaliciju već će samostalno nastupiti na predstojećim izborima. Program ekonomskog razvoja je već na neki način prezentovan javnosti a njegova konačna verzija bi trebala uskoro da bude dostupna svima. Uz to radi se na još nekim programima koji će također biti prezentovani uskoro. Upravo ti programi će biti jedino s kim/s čim će DF pod ruku na izbore. Koalicije su nešto o čemu će se morati, nažalost, razgovarati tek kada završe izbori i kad se podvuće crta. DF mora imati jako dobar rezultat da bi uopšte došao u priliku da traži koalicione partnere sa kojima može provoditi progame i mjere koji su neophodni da bi krenuli dalje. Ipak želim samo istaći da su za prošle opšte izbore SDA,SDP i SBB zajedno osvojile nešto više od 57% u FBiH. Dalje ako uzmemo u obzir da bi SDP trebao po svim predviđanjima izgubiti značajan broj glasova, a SDA i SBB bi mogli ostati na sličnim ako ne imati i nešto veće procente, opet dolazimo do toga da će vjerovatno jedan od ove tri stranke biti u vlasti i nakon slijedećih izbora. Zato nemojte da pričamo o stvarima koje se nisu desile, mislim možete vi slobodno jer ovo je koliko-toliko slobodna zemlja, već hajde da razgovaramo o konkretnim stvarima koje treba ispravljati kako bi se došlo do tok željenog cilja a to je vlast bez ovih koji su tu godinama i zbog kojih smo tu gdje jesmo. Ok niste sigurni u DF, poštujem svačiji izbor, ali hajde da širimo priču oko sebe da se ovi moraju maknuti kako znamo i umijemo. Ako nam nečega ne fali to su političke stranke. Ima dakle izbora dovoljno, samo ne ovi dosadašnji.
:thumbup:

Ovaj izborni ciklus su prilično rano pustili lešinare iz centrala. Očito je da ima istine u predizbornim anketama.

Oni su se nadali da će DF do maja naredati bruku nebuloza i pogrešnih poteza, te da će ih pregaziti sa konstantnim spinovanjem. Nije se očekivao ovakav razvoj situacije, te se još uvijek spominje ona famozna "po prstima".

Pravo zajebana situacija, kako svekolikoj javnosti objasniti nedostatak pogrešnih poteza od strane Komšića, kojeg već dvije godine konstantno etiketiraju kao mutavca na kvadrat.
drug_profi

#8988 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Mijenjati vlast. Ako ne znas za koga ces, bitno je znati za koga neces/netrebas glasati.
Vlast se mora mijenjati, ne samo sad, nego uvijek u zemljama u kojima je sistem korumpiran. Samo tako ce se plasiti nasljednika i istraga. Zato ce htjeti raditi i u korist drzave i gradjana, a ne samo svoju.
Corto Maltese

#8989 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

pemanapemani wrote:
Ovaj izborni ciklus su prilično rano pustili lešinare iz centrala. Očito je da ima istine u predizbornim anketama.

Oni su se nadali da će DF do maja naredati bruku nebuloza i pogrešnih poteza, te da će ih pregaziti sa konstantnim spinovanjem. Nije se očekivao ovakav razvoj situacije, te se još uvijek spominje ona famozna "po prstima".

Pravo zajebana situacija, kako svekolikoj javnosti objasniti nedostatak pogrešnih poteza od strane Komšića, kojeg već dvije godine konstantno etiketiraju kao mutavca na kvadrat.
Time što nema nikakvih poteza. Ko ne radi taj ne griješi, stara bošnjačka, politička.
Sreća pa ga povremeno viđamo na predizbornim skupovima SBB, inače bi narod pomislio da je nedajbože, preselio.

50:25, pa na dalje:
akcid

#8990 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by akcid »

drugi profil wrote:Mijenjati vlast. Ako ne znas za koga ces, bitno je znati za koga neces/netrebas glasati.
Vlast se mora mijenjati, ne samo sad, nego uvijek u zemljama u kojima je sistem korumpiran. Samo tako ce se plasiti nasljednika i istraga. Zato ce htjeti raditi i u korist drzave i gradjana, a ne samo svoju.
Ja bih prije mijenjao pravosudnu vlast. I dosadašnja izvršna, pa i zakonodavna vlast, kakva god da je, ne bi mogla ovoliko sunovratiti državu i međuljudske odnose svesti na praistorijsko doba, da je pravosuđe dosljedno provodilo odredbe zakona, da njegovi istaknuti pojedinci nisu u sistem involvirali interese političkih organizacija i interese njihovih istaknutih članova.

Pravosuđe BiH je generator svih problema u BiH.
JThomas

#8991 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

drugi profil wrote:Kad je rijec o SBB tu je opasna igra sa opasnim ljudima bez skrupula. Otresce DF ko slinu, obrisati guzicu i popisati se po njemu onog casa kad to bude utemeljitelju pasalo. I to ce naciniti tako da DF pretrpi maksimalnu stetu.

e ja bogami sumnjam. utemeljitelj više ne može ni nekoliko mjeseci s jednim partnerom, što nije ni blizu dovoljno da se razvali oligarhija koja harči od rata. prije su bar bili duži ciklusi. onog momenta kad mu SDA i/ili SDP ponude nešto što mu više treba - tu će željku i bilo kom drugom biti kraj.
palermo

#8992 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

Stvarno ovo misliš ? Ne znam, ja onda živim u nekom paralelnom svijetu.

Koalicija DF i SBB može samo razvaliti bilokakvu budućnost DF-a (SBB je svakako nema).
pemanapemani

#8993 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

Corto Maltese wrote:
pemanapemani wrote:

Time što nema nikakvih poteza. Ko ne radi taj ne griješi, stara bošnjačka, politička.
Sreća pa ga povremeno viđamo na predizbornim skupovima SBB, inače bi narod pomislio da je nedajbože, preselio.

50:25, pa na dalje:
Stvarno izvini, samo tvoj stav ne može ništa promijeniti. Tako da je totalno bespotrebno polemisati. Nije to samo ova tema, nego bilo koja.

Da se navede hiljadu argumenata, opet nećeš promijeniti stav, posebno stav o Komšiću, a kojeg (prema tvojim riječima), ne možeš smisliti od kada si se vrzmao oko SDP-a.

To što je utemeljitelj koristio tv snimak, ti tumačiš kao pojavljivanje na predizbornom skupu. :-)
Naravno, ne pada ti na pamet da komentarišeš ono što se zna o ekonomskom programu DF-a i uspješno formiranje ogranaka stranke u kantonima i općinama.

Ponavljam, ne ide sve kako je bilo planirano. Prema predviđanjima "analitičara", DF je dosad trebao imati samo podružnicu na Skenderiji i Grbavici. Što bi opet dokazalo toliko izvikanu nesposobnost i tokmakluk Komšića.
Sada bi najbolje bilo izaći u javnost sa tim kako je okružen sa nekoliko kvalitetnih ljudi, koji sve rade. Opet, kako onda dokazati da DF nema kadrove, jer je Komšić nesposoban da bilo koga okupi oko sebe. Tada pada u vodu i to da su ga Zlatko i družina vodali kao cuku čiji je jedini zadatak bio da otiskom prsta ovjerava njihove zamisli.

Pravo zajebana situacija. :)
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8994 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by japin_mutapi »

koliki je to procenat glasova koji DF i SBB moraju osvojiti da formiraju vlast
ako SDA ostvari rezultate kao 2012 ili čak i bolje(što me ne bi iznenadilo uopšte) onda nema ništa od koalicije DF i SBB

DF bi mogao uzeti solidan broj glasova od SDP ali opet mislim da če SDP osvojiti dovoljno da bude u vlasti tj. svako če ih željeti za partnera i biče u najkomotnijoj situaciji slično dačiću i njegovoj SPS 2012 ... ko da više njegova je SDP

ako SBB ne ostvari bolje rezultate nego 2010 neće ih biti u vlasti
sasvim je moguća koalicija SDA i DF a opozicija SDP i SBB ... uglavnom ova matematika je poprilično komplikovana još kada se dodaju stranke hrvatskog naroda govoreći o federaciji stanje se još komlikuje i vrlo je teško prognozirati
Corto Maltese

#8995 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

pemanapemani wrote:To što je utemeljitelj koristio tv snimak, ti tumačiš kao pojavljivanje na predizbornom skupu. :-)
Kako drukčije nazvati tu situaciju, kada na predizbornom skupu gledaš Komšića koji, sa ekrana 3x3 metra, likom i rječju hvali utemeljitelja?
Možemo se raspravljat oko toga da li se Komšić na tom skupu pojavio, ili je emitovan, ali to bi bila samo semantička, nikako i suštinska, rasprava.
pemanapemani wrote:Tada pada u vodu i to da su ga Zlatko i družina vodali kao cuku čiji je jedini zadatak bio da otiskom prsta ovjerava njihove zamisli.
Pada u vodu!? Ali oni ga jesu vodali, što ti reče, k'o cuku. Gledao svojim očima.
Uostalom, zašto se na tu činjenicu gleda negativno?
Meni su, u ogromnom broju slučajeva, cuke draže od gospodara.
Ali to nije razlog da cuku i dalje ne zovemo cukom, a gazdu, gazdom.
Last edited by Corto Maltese on 24/04/2014 14:05, edited 2 times in total.
drug_profi

#8996 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

palermo wrote:

Stvarno ovo misliš ? Ne znam, ja onda živim u nekom paralelnom svijetu.

Koalicija DF i SBB može samo razvaliti bilokakvu budućnost DF-a (SBB je svakako nema).
Nisam mislio da se ovdje nesto mora dodatno objasnjavati. Cini mi se sasvim jasan post.
DF zeli iz svojih razloga razvaliti tu hobotnicu, a SBB iz svojih.
Naravno da ce se tu onda pojaviti novi lobiji i nove sive eminencije.
Dakle razvaljivanje ce biti, ali sta poslije toga dolazi, o tome te dvije stranke sigurno nemaju istu viziju.

Kako vidis u postu, i ja mislim da je to "kamikaza" koalicija za DF, tako da se slazemo i oko nepostojanja buducnosti DF-a
nakon toga.
Mislio sam da sam jasan sa par recenica da ne pisem kilometarske postove da bih nacrtao sve.
palermo

#8997 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

drugi profil wrote:
Nisam mislio da se ovdje nesto mora dodatno objasnjavati. Cini mi se sasvim jasan post.
Dakle razvaljivanje ce biti, ali sta poslije toga dolazi, o tome te dvije stranke sigurno nemaju istu viziju.

Kako vidis u postu, i ja mislim da je to "kamikaza" koalicija za DF, tako da se slazemo i oko nepostojanja buducnosti DF-a
nakon toga.
Mislio sam da sam jasan sa par recenica da ne pisem kilometarske postove da bih nacrtao sve.
Vjerovatno ja nisam bio jasan. Dakle, možda oni žele razvaliti tu hobotnicu, iz kako ti reče svako svojih razloga, ali ja mislim da su njihove šanse mizerne, mjere se u promilima.

Moram ti iskreno reći da mi nije mnogo ni žao, iako sam u početku mnogo očekivao od DF-a i bio jedan od gorljivijih branilaca te ideje. Ono što sam vidio je samo još jedna strančica koja pokušava da pliva unutar postojećeg sistema, zadovoljna sa kojim postotkom glasova koji će se već utopiti u nešto. O SBB-u ne želim ni pričati.
The BEN10

#8998 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The BEN10 »

japin_mutapi wrote:ako SBB ne ostvari bolje rezultate nego 2010 neće ih biti u vlasti
sasvim je moguća koalicija SDA i DF a opozicija SDP i SBB ... uglavnom ova matematika je poprilično komplikovana još kada se dodaju stranke hrvatskog naroda govoreći o federaciji stanje se još komlikuje i vrlo je teško prognozirati
http://istinomjer.ba/dobili-izbore-izgu ... isu-opsti/
SDP je na lokalnim izborima osvojio ukupno 181.716 glasova za Općinska vijeća, što je za gotovo 100.000 glasova manje nego na Opštim izborima 2010. godine, kada je dobio 284,358 glasova.

SDA je, pak, osvojivši 291.827 glasova ostvarila napredak u odnosu na rezultate Opštih izbora 2010. godine, kada je osvojila 214.261 glas (77 566 glasova više).

Sa druge strane, ni Zlatko Lagumdžija nije imao pravo kada je najavio da će SBB i SDP imati duplo više glasova od SDA. Saberu li se rezultati, SBB i SDP zajedno su osvojili 269.018 glasova za općinska vijeća, te 13 načelničkih mandata, što nije ni blizu rezultatu koji je ostvarila SDA, a svakako nije duplo više.

Stranka Fahrudina Radončića, koji je, sa svoje strane, također uoči izbora izjavio kako očekuje pobjedu, osvojila je ukupno 87.302 glasa za Općinska vijeća. U poređenju sa rezultatima Opštih izbora 2010. godine, kao prvih izbora na kojima je ova stranka učestvovala i na kojima je osvojila 130.405 glasova, ova je partija zabilježila znatan pad, osvojivši 43.000 glasova manje.
drug_profi

#8999 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

palermo wrote:
drugi profil wrote:

nakon toga.
Vjerovatno ja nisam bio jasan. Dakle, možda oni žele razvaliti tu hobotnicu, iz kako ti reče svako svojih razloga, ali ja mislim da su njihove šanse mizerne, mjere se u promilima.

Moram ti iskreno reći da mi nije mnogo ni žao, iako sam u početku mnogo očekivao od DF-a i bio jedan od gorljivijih branilaca te ideje. Ono što sam vidio je samo još jedna strančica koja pokušava da pliva unutar postojećeg sistema, zadovoljna sa kojim postotkom glasova koji će se već utopiti u nešto. O SBB-u ne želim ni pričati.
Ma dobro druze palermo. Mislim da mogu vjerovati tvom sudu, jer se ja nisam trudio potrositi malo vremena da se upoznam upravo iz razloga jer i ocekujem pronaci to sto ti tvrdis.
Situacija je takva da se mora pokusati na izborima nekako nesto promijeniti. Jbg. ja ne znam vise sta bi moglo osim DF.
Mislim da su sanse bar fifti-fifti. Baksuz kakav jesam, kao i svi mi odavde, nece biti nista...
Poslije toga preostaje mi jos jedino da se obogatim i da me onda nije briga kakva je drzava i vlast. :mrgreen:
palermo

#9000 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

drugi profil wrote:.
Poslije toga preostaje mi jos jedino da se obogatim i da me onda nije briga kakva je drzava i vlast. :mrgreen:

That's point :thumbup:
Post Reply