SDA-All about
-
zippoo87
#89501 Re: SDA-All about
Cekajte...je li pvo onaj nas palermo,koji nije za SDA ali... 

-
Osmi Socrates
#89502 Re: SDA-All about
Nije to elementarna logika. Ti ne znaš šta je elementarna logika. Elementarna logika je da ako peticiju za njegovo puštanje iz zatvora potpisuju SANU skotovi da oni imaju neke koristi od toga. Već tada planiraju odvajanje onoga što oni misle da je srpsko od ostatka Jugoslavije. Zašto bi oni potpisivali peticiju za puštanje nekoga ko je sposoban da odbrani BiH od njihovih zločinačkih planova?palermo wrote: ↑18/09/2025 22:59O boze, likova, ....pa ako je bio SANU covjek I vodio nasu borbu onda je ocito da smo se I mi borili za ciljeve SANU....to je elementarna logika....Osmi Socrates wrote: ↑18/09/2025 22:50 Ti ništa nisi spreman da prihvatiš i kao početni argument. Tako da bezveze čekaš. Nisi spreman da razmišljaš.
Ne vidim zašto Izetbegović ne bi mogao biti istovremeno i SANU čovjek i ono što je bio za vrijeme rata.
Mislim, pisite sta hocete...ja sto sam Imao reci, rekao sam...sve ostalo bi bilo ponavljanje...
Političari ne ratuju kao što ratuje običan narod. Mogu istovremeno imati i neke zajedničke ciljeve i ratovati jedan protiv drugog.
Uostalom, to i sami vi tvrdite za Miloševića i Tuđmana. Prvo su se sreli u Karađorđevu, pa su onda Srbija i Hrvatska zaratile.
-
Osmi Socrates
#89503 Re: SDA-All about
Intervju generala Halida Čengića zvani Hadžija u listu Ljiljan 1998.
Na šta upućuje ovo "srpsko-muslimanska Jalta"?Novinar Mustafa Borović: Dvije godine poslije Izetbegovićeog hapšenja sreli ste se sa Dobricom Ćosićem i drugim akademicima SANU-a. Možete li nam to pobliže objasniti? Ko je sve bio sa vama u grupi?
Čengić: U društvu smo bili ja, Mustafa Spahić, Džemaludin Latić (već su bili izašli iz zatvora), gospođa Lejla Akšamija, kćerka gospodina Izetbegovića, i Azijada, supruga Ismeta Kasumagića (koji je još bio u zatvoru sa Izetbegovićem). Akademik Ljuba Tadić nas je odveo u Beogradu u neki poznati restoran u šumi na Košutnjaku na ručak, jer tamo služe janjetinu. Tamo smo ostali i razgovarali oko tri sata. Kasnije smo shvatili da je to bila neka “srpsko-muslimanska Jalta”.
Borović: O čemu ste razgovarali?
Čengić: O svemu. Moram istaći da su se naši domaćini dobro potrudili. Napravili su takav raspored za stolom da pojedinačno svaki od nas sjedi do jednog od akademika, da može dobro razgovarati. Ja sam sjedio do dr. Božidara Jakšića i dr. Koste Čavoškog. Do Koste je sjedio akademik Tadić, pa do njega Džemal, pa onda Mustafa, pa akademik Dobrica Ćosić, pa Lejla i Azijada. …
- Billy The Pljuc
#89504 Re: SDA-All about
Ne iznenađuje me da dobar dio "običnih" ljudi uključujući i pojedine forumaše još uvijek imaju dobro mišljenje o rahmetliji. Kako je nepobitna istina da je isti = SDA a da se do sada manje-više uspješno stvorio svojevrstan kult ličnosti, kojem je btw podložan i sam Dino Konaković, ja se ne mogu drugačije boriti protiv toga osim da pitam šta je to dobro za BiH i narod uradio rahmetlija i njegova stranka?
Vrlo jednostavno, kome se da neka stavi na jednu stranu sve ono što je uradio da je pozitivno a na drugu stranu, vjerujem uz doprinos dosta forumaša, ćemo nabrojati sve ono negativno.
Kažu inače da vrijeme sudi svakome i svemu i u tom duhu vjerujem da će i njemu suditi, neke stvari su se prije 30 i kusur godina mogle sakriti a danas uz svu ovu tehnologiju vrlo malo toga.
Evidentno je kakav je moj stav prema njemu i na vašu sablazan ću napisati slijedeće, da je do mene iskop'o bih ga sa Kovača i pustio da mu kerovi kosti raznesu, da se ne zna gdje je. Ovo moje je inače kamilica šta osjećaju i govore borci koje znam i koji su preživjeli rat u Sarajevu i široj okolini za razliku od mene koji nisam rat proveo u istom.
I da odgovorim onom kafifu što me upita za srpski i hrvatski nacionalizam. Ni jedan ni drugi s obzirom na svoju dugotrajnost nije uspio dovesti do toga do čega nas je dovela SDA za svojih "samo" 35-36 godina postojanja plus vrijeme dok je sazrijevala u glavama kojima već i jeste.
Opletite, kad se suočite sa samim sobom u ogledalu i stavite sve na tas pa mi argumentovano dokažete da je više dobra nego zla napravio spreman sam da poližem sve što sam ikada napisao protiv Alije i SDA uopšteno i glasam za iste dok ne umrem. Sretno vam mozganje.
Vrlo jednostavno, kome se da neka stavi na jednu stranu sve ono što je uradio da je pozitivno a na drugu stranu, vjerujem uz doprinos dosta forumaša, ćemo nabrojati sve ono negativno.
Kažu inače da vrijeme sudi svakome i svemu i u tom duhu vjerujem da će i njemu suditi, neke stvari su se prije 30 i kusur godina mogle sakriti a danas uz svu ovu tehnologiju vrlo malo toga.
Evidentno je kakav je moj stav prema njemu i na vašu sablazan ću napisati slijedeće, da je do mene iskop'o bih ga sa Kovača i pustio da mu kerovi kosti raznesu, da se ne zna gdje je. Ovo moje je inače kamilica šta osjećaju i govore borci koje znam i koji su preživjeli rat u Sarajevu i široj okolini za razliku od mene koji nisam rat proveo u istom.
I da odgovorim onom kafifu što me upita za srpski i hrvatski nacionalizam. Ni jedan ni drugi s obzirom na svoju dugotrajnost nije uspio dovesti do toga do čega nas je dovela SDA za svojih "samo" 35-36 godina postojanja plus vrijeme dok je sazrijevala u glavama kojima već i jeste.
Opletite, kad se suočite sa samim sobom u ogledalu i stavite sve na tas pa mi argumentovano dokažete da je više dobra nego zla napravio spreman sam da poližem sve što sam ikada napisao protiv Alije i SDA uopšteno i glasam za iste dok ne umrem. Sretno vam mozganje.
-
SaPnA
#89505 Re: SDA-All about
Bez obzira voljeli Aliju ili ne je super nevazno, jedni nece ubijediti druge u suprotno da jebe rak raka.
Historija ce ga upamtiti kao jednog lidera, covjeka koji je bio progonjen i zatvaran zbog svojih ubjedjenja a ipak postao predsjednik koji je odveo drzavu u kakvu takvu nezavisnost uz velike zrtve. Bi li neko drugi mozda isto ili slicno uradio kao on, bi vjerovatno. Mislim da je izvukao maksimalno sto se moglo izvuci iz onih pocetnih pozicija u kojima smo bili.
Historija ce ga upamtiti kao jednog lidera, covjeka koji je bio progonjen i zatvaran zbog svojih ubjedjenja a ipak postao predsjednik koji je odveo drzavu u kakvu takvu nezavisnost uz velike zrtve. Bi li neko drugi mozda isto ili slicno uradio kao on, bi vjerovatno. Mislim da je izvukao maksimalno sto se moglo izvuci iz onih pocetnih pozicija u kojima smo bili.
-
Osmi Socrates
#89506 Re: SDA-All about
Uradio bi Stjepan Kljuić i više, ali je gurnut nizbrdo i od svojih i od Bošnjaka SDA-ovaca jer je bio iskreni bosanski patriota.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#89507 Re: SDA-All about
Da, ali onda on nije SANU igrač, već su se jednostavno u određenom trenutku složio sa drugima. Mi ovdje govorimo o 1986. godini, a vi već pričate o slobodnim izborima 1990, a da nije bilo pada Berlinskog zida 1989. ko zna koliko godina bi još trajalo dok dođe do prvih slobodnih izbora.Osmi Socrates wrote: ↑18/09/2025 23:11Nije to elementarna logika. Ti ne znaš šta je elementarna logika. Elementarna logika je da ako peticiju za njegovo puštanje iz zatvora potpisuju SANU skotovi da oni imaju neke koristi od toga. Već tada planiraju odvajanje onoga što oni misle da je srpsko od ostatka Jugoslavije. Zašto bi oni potpisivali peticiju za puštanje nekoga ko je sposoban da odbrani BiH od njihovih zločinačkih planova?palermo wrote: ↑18/09/2025 22:59O boze, likova, ....pa ako je bio SANU covjek I vodio nasu borbu onda je ocito da smo se I mi borili za ciljeve SANU....to je elementarna logika....Osmi Socrates wrote: ↑18/09/2025 22:50 Ti ništa nisi spreman da prihvatiš i kao početni argument. Tako da bezveze čekaš. Nisi spreman da razmišljaš.
Ne vidim zašto Izetbegović ne bi mogao biti istovremeno i SANU čovjek i ono što je bio za vrijeme rata.
Mislim, pisite sta hocete...ja sto sam Imao reci, rekao sam...sve ostalo bi bilo ponavljanje...
Političari ne ratuju kao što ratuje običan narod. Mogu istovremeno imati i neke zajedničke ciljeve i ratovati jedan protiv drugog.
Uostalom, to i sami vi tvrdite za Miloševića i Tuđmana. Prvo su se sreli u Karađorđevu, pa su onda Srbija i Hrvatska zaratile.
Niko za Franju Tuđmana ne tvrdi da je SANU igrač.
- PreWiBa
#89508 Re: SDA-All about
Ne, ne može.Nisamsdaali wrote: ↑18/09/2025 22:25Zavisi od demografije, od oca i ostale generacije njegovih boraca u Sarajevu slabo sam ikad čuo pozitivna mišljenja o Aliji, ali zato kad sam krenuo na faks raji sa sjevera(Maglaj, Zavidovići, mjesta oko tuzle, Krajina) je dotični jači nego Turcima AtaturkVjecita_zavrzlama wrote: ↑18/09/2025 22:21Na sijelima se potegne prica ”prodaja srebrenice” i sl(posto sam podrinjac pricam samo o svom iskustvu)Nisamsdaali wrote: ↑18/09/2025 22:18
Moguće, dojma sam da se pitanje Alije Izetbegovića ne poteže u javnosti zbog “mira u kući”
ArBiH ne može biti jednaka jednoj osobi, i Rasim Delić je bio u jednom periodu skoro pa vodeći general pa je za mene zločinac kao što je i presudjeno. Borba ArBiH i probosanske strane je bila skoro pa u potpunosti čista i moralna u globalu, a o pojedinim akterima će vrijeme suditi. Za Aliju sam rekao svoje, nije nas ukaljao zločinima i hvala mu, ali postoje i brojni dokazi protiv njega i njegovog djelovanjapalermo wrote: ↑18/09/2025 22:24
Jesi li ti ( ne kazem da ti tako mislis) I svi koji misle o Aliji da je bio igrac SANU svjesni sta onI zapravo sugerisu. Dakle, da ti objasnim, sugerisu da je citava nasa borba bila laznq, da smo trebali puske okrenuti protiv Alije I njegove vojske, I da je zapravo Fikret Abdic bio jedini pravi patriota. Fikret heroj a ne zlocinac.
Mislim, strasno je sta ovdje neki pisu ali jos je strasnije da niko na to ne reaguje.
Ako je Alija bio SANU igrač, svaki vojnik ABiH je slijedio ciljeve SANU. To što oni na nekom ličnom nivou ne znaju zato i što nisu činili zločine nema veze s tim. Ako je Izetbegović kao glavni političar i vođa to radio, de facto je se Armija zato borila.
A to ima nesnošljive implikacije. Naprimjer, ne može se tvrditi da je Hrvatska učinila agresiju protiv BiH, kako kada je Armija BiH samo bila produžena ruka velikosrpskih političara?
-
Osmi Socrates
#89509 Re: SDA-All about
Šta ti bogati lupaš, samo da lupaš?
Naravno da pričam o 1986. godini, godini kad je objavljen Memorandum SANU, kad je postao jasan krajnji cilj srpskog nacionalizma. I eto baš se tada akademici sjetili da potpisuju peticiju za oslobođenje Izetbegovića, a Šešelj po Beogradu vrišti da muslimanski intelektualci moraju biti oslobođeni.
Inače, Izetbegoviću je i prije toga biografija veoma mutna.
Naravno da pričam o 1986. godini, godini kad je objavljen Memorandum SANU, kad je postao jasan krajnji cilj srpskog nacionalizma. I eto baš se tada akademici sjetili da potpisuju peticiju za oslobođenje Izetbegovića, a Šešelj po Beogradu vrišti da muslimanski intelektualci moraju biti oslobođeni.
- Billy The Pljuc
#89510 Re: SDA-All about
Jedna crtica iz mog života koju neću nikada zaboraviti, fudbalska sezona 90/91, gostujemo PKB-u u nekakvim kukuruzištima van Beograda i doživljavam da mi rulja od dvjestotinjak "gledalaca" urla - Jeb'o ti Alija Izetbegović mater. Meni - koji nisam imao pojma ko je Alija, studirao u BG i igrao u amaterskoj ekipi onako više iz zabave i kondicije radi. Šta to meni sa ove vremenske distance govori, samo da je isti bio pripreman da bude negativac u očima srpske rulje koja je spremno skočila da kolje i zatire sve što ima veze sa islamom godinu-dvije poslije.Osmi Socrates wrote: ↑18/09/2025 23:11 Nije to elementarna logika. Ti ne znaš šta je elementarna logika. Elementarna logika je da ako peticiju za njegovo puštanje iz zatvora potpisuju SANU skotovi da oni imaju neke koristi od toga. Već tada planiraju odvajanje onoga što oni misle da je srpsko od ostatka Jugoslavije. Zašto bi oni potpisivali peticiju za puštanje nekoga ko je sposoban da odbrani BiH od njihovih zločinačkih planova?
- PreWiBa
#89511 Re: SDA-All about
Govorim ti da to nema veze sa demokratskim izborima 1990.Osmi Socrates wrote: ↑19/09/2025 00:14 Šta ti bogati lupaš, samo da lupaš?
Beograd je još uvijek zamišljao taj plan u okvirima komunističkog uređenja, niko 1986. nije mogao naslutiti da će biti izbori.
Koji k. će Jogurt revolucija u Vojvodini 1988. ako je tamo svakako živjelo stanovništvo koje će plebiscitarno glasati za Miloševića godinu-dvije kasnije?
Naravno da su se prisjetili, prije svega da bi oštetili tadašnji sistem, ali gledate predaleko ako zamišljate da su oni već tada njega zamišljali kao planiranog kandidata, vođu i predsjednika RBiH par godina kasnije.
-
Nisamsdaali
#89512 Re: SDA-All about
Pazi, vidim šta pričaš, ali malo miješaš kruške i jabuke.sehohari wrote: ↑19/09/2025 00:13
Ne, ne može.
Ako je Alija bio SANU igrač, svaki vojnik ABiH je slijedio ciljeve SANU. To što oni na nekom ličnom nivou ne znaju zato i što nisu činili zločine nema veze s tim. Ako je Izetbegović kao glavni političar i vođa to radio, de facto je se Armija zato borila.
A to ima nesnošljive implikacije. Naprimjer, ne može se tvrditi da je Hrvatska učinila agresiju protiv BiH, kako kada je Armija BiH samo bila produžena ruka velikosrpskih političara?
Jedno je kada kao vojska slijediš nedvosmisleno jednu ideologiju oko koje nema spora, to je bila VRS. ArBiH je u bila u mnogo kompleksnijoj poziciji, Ad hoc stvorena, i dosta dosta decentraliziranija. 92’ su ogromnu riječ imali najobičniji mangupi i klošari. Pored toga, u armiji su bile razne ideološke frakcije, od gradjanista, preko beskompromisnih patriota(Sefer), islamista do onih koji samo žele sačuvati živu glavu i kućni prag. Alijin utjecaj je tako bio razvodjeniji nego kod suparničkih vojski.
Kao drugo, zloupotreba vojnika ArBiH ne bi bila pojedinačni slučaj ni u našim jugoslovenskim ratovima. Spominje se dogovor Milošević-Tudjman, Tudjmanu je dogovorena cijela Hrvatska pod uslovom da Milošević pruži “otpor” i tako zadrži podršku nacionalizmom zadojenog naroda, jer da se povukao iz Hrvatske 91’ bio bi proglašen izdajnikom i kukavicom. Dakle, vrhovni cilj Miloševića u Hrvatskoj je bila fingirana borba koja će zadovoljiti nagone Srba tamo i kod kuće, a istinski cilj je bila Bosna i Hercegovina.
Da li je motiv krajiških vojnika bilo održavanje farse(cilj Beograda) ili borba da njihova “ognjišta” budu pod njihovom palicom? Ja mislim ovo drugo
-
Osmi Socrates
#89513 Re: SDA-All about
Naravno da su ga zamišljali kao vođu tada bosanskih muslimana. Čovjek je samo napisao Islamsku Deklaraciju. I nemam ništa protiv, svako ima pravo da piše šta hoće, ali tvrdnja da ga u SANU nisu zamišljali i pripremali za vođu muslimana je tvrdnja slijepog čovjeka.sehohari wrote: ↑19/09/2025 00:24Govorim ti da to nema veze sa demokratskim izborima 1990.Osmi Socrates wrote: ↑19/09/2025 00:14 Šta ti bogati lupaš, samo da lupaš?
Beograd je još uvijek zamišljao taj plan u okvirima komunističkog uređenja, niko 1986. nije mogao naslutiti da će biti izbori.
Koji k. će Jogurt revolucija u Vojvodini 1988. ako je tamo svakako živjelo stanovništvo koje će plebiscitarno glasati za Miloševića godinu-dvije kasnije?
Naravno da su se prisjetili, prije svega da bi oštetili tadašnji sistem, ali gledate predaleko ako zamišljate da su oni već tada njega zamišljali kao planiranog kandidata, vođu i predsjednika RBiH par godina kasnije.
Eto, slučajno zvali njegovu kćerku u Beograd na "srpsko-muslimansku Jaltu" četiri-pet godina prije izbora.
Tvrdnja da niko nije znao da će biti izbori je isto stupidna. Od dolaska Gorbacheva na vlast se znalo da je Hladni Rat na izdisaju i da se stvara novi svjetski poredak. Komunizam puk'o. Za Jugoslaviju je to praktično značilo raspad, samo je bilo pitanje kako.
Eto, Memorandum oni objavili 1986. jer su mislili da Jugoslavija može još jako dugo. Ako ne znaš o čemu pričaš, ne bi trebao ni pisati.
Last edited by Osmi Socrates on 19/09/2025 00:38, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#89514 Re: SDA-All about
To nema nikakve veze, i ako pitaš prosječnog vojnika VRS dobit ćeš razne odgovore. Razvođenije je sve, ali ne mjenja stvar da je vodstvo strane za koju je se ta vojska borila suštinski bila za velikosrpsku stvar. To što neko nije znao, borio se lično za nešto drugo... nema veze. Ustvari, ima ako ćemo gledati ličnu odgovornost svake osobe. Ali, takvu vojsku je definitivno legitimno napasti. Suparničkom vojniku koji se, jeli, bori protiv velikosrpskog plana (čitaj Hrvatska) smije biti potpuno nevažno jesi li ti u zabludi ili nisi.Nisamsdaali wrote: ↑19/09/2025 00:27Pazi, vidim šta pričaš, ali malo miješaš kruške i jabuke.sehohari wrote: ↑19/09/2025 00:13
Ne, ne može.
Jedno je kada kao vojska slijediš nedvosmisleno jednu ideologiju oko koje nema spora, to je bila VRS. ArBiH je u bila u mnogo kompleksnijoj poziciji, Ad hoc stvorena, i dosta dosta decentraliziranija. 92’ su ogromnu riječ imali najobičniji mangupi i klošari. Pored toga, u armiji su bile razne ideološke frakcije, od gradjanista, preko beskompromisnih patriota(Sefer), islamista do onih koji samo žele sačuvati živu glavu i kućni prag. Alijin utjecaj je tako bio razvodjeniji nego kod suparničkih vojski.
Kao drugo, zloupotreba vojnika ArBiH ne bi bila pojedinačni slučaj ni u našim jugoslovenskim ratovima. Spominje se dogovor Milošević-Tudjman, Tudjmanu je dogovorena cijela Hrvatska pod uslovom da Milošević pruži “otpor” i tako zadrži podršku nacionalizmom zadojenog naroda, jer da se povukao iz Hrvatske 91’ bio bi proglašen izdajnikom i kukavicom. Dakle, vrhovni cilj Miloševića u Hrvatskoj je bila fingirana borba koja će zadovoljiti nagone Srba tamo, a istinski cilj je bila Bosna i Hercegovina.
Da li je motiv krajiških vojnika bilo održavanje farse(cilj Beograda) ili borba da njihova “ognjišta” budu pod njihovom palicom? Ja mislim ovo drugo
- PreWiBa
#89515 Re: SDA-All about
Niko, ama baš niko nije mogao predvidjeti da će se Sovjetski savez i komunistički poredak tako brzo raspasti 1986.Osmi Socrates wrote: ↑19/09/2025 00:32Naravno da su ga zamišljali kao vođu tada bosanskih muslimana. Čovjek je samo napisao Islamsku Deklaraciju. I nemam ništa protiv, svako ima pravo da piše šta hoće, ali tvrdnja da ga u SANU nisu zamišljali i pripremali za vođu muslimana je tvrdnja slijepog čovjeka.sehohari wrote: ↑19/09/2025 00:24Govorim ti da to nema veze sa demokratskim izborima 1990.Osmi Socrates wrote: ↑19/09/2025 00:14 Šta ti bogati lupaš, samo da lupaš?
Eto, slučajno zvali njegovu kćerku u Beograd na "srpsko-muslimansku Jaltu" 1986. godine.
Tvrdnja da niko nije znao da će biti izbori je isto stupidna. Od dolaska Gorbacheva na vlast se znalo da je Hladni Rat na izdisaju i da se stvara novi svjetski poredak. Komunizam puk'o. Za Jugoslaviju je to praktično značilo raspad, samo je bilo pitanje kako.
Eto, Memorandum oni objavili 1986. jer su mislili da Jugoslavija može još jako dugo. Ako ne znaš o čemu pričaš, ne bi trebao ni pisati.
Raspad Jugoslavije i uvođenje višepartijskog sistema su odvojene stvari.
Last edited by PreWiBa on 19/09/2025 00:43, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#89516 Re: SDA-All about
I o kakvoj zloupotrebi vojske vi pričate? Nije je Alija ni organizirao. O tome bi sigurno neko mogao detaljnije i stručnije od mene. Do 1993-će Alija nije ni znao šta radi. Bukvalno. Posmatrač, uglavnom.
Kad je preuzeo neke konce u vojsci, on ju je i islamizirao, ili pokušao islamizirati, jer ni to nije išlo baš potpuno kako je on zamislio.
Kad je preuzeo neke konce u vojsci, on ju je i islamizirao, ili pokušao islamizirati, jer ni to nije išlo baš potpuno kako je on zamislio.
- PreWiBa
#89517 Re: SDA-All about
Vodio ju je.Osmi Socrates wrote: ↑19/09/2025 00:42 I o kakvoj zloupotrebi vojske bi pričate? Nije je Alija ni organizirao. O tome bi sigurno neko mogao detaljnije i stručnije od mene. Do 1993-će Alija nije ni znao šta radi.
-
Osmi Socrates
#89518 Re: SDA-All about
Ne lupaj, jbt.
Da ju je Alija vodio, BiH bi pala pa skoro bez ispaljenog metka. Vodile su je mnoge prave bosanske patriote. Uglavnom su poslije gurnuti na stranu.
Da ju je Alija vodio, BiH bi pala pa skoro bez ispaljenog metka. Vodile su je mnoge prave bosanske patriote. Uglavnom su poslije gurnuti na stranu.
- PreWiBa
#89519 Re: SDA-All about
Pa eto, dovoljno da je mogao pozivom utjecati na tok nekih akcija.Osmi Socrates wrote: ↑19/09/2025 00:46 Ne lupaj, jbt.
-
Nisamsdaali
#89520 Re: SDA-All about
Nevezano direktno za ovu priču, ali da li je nakon završetka sukoba s Hrvatima do Dejtona prostor BiH koji smo mi kontrolisali bio defakto dio Hrvatske kad smo stupili u konfederaciju i kad je Alija dobio lentu od Franje?Osmi Socrates wrote: ↑19/09/2025 00:46 Ne lupaj, jbt.
Znam kad se oslobodilo Grahovo da se vikalo “Da nije hrvatsko, bilo bi pasuljevo” kao da većinski srpsko Bosansko Grahovo u BiH ima ikakve veze sa Hrvatskom, taj mi je detalj zapao za oko, ali nikad nisam istražio to do kraja
- PreWiBa
#89521 Re: SDA-All about
Uglavnom, rahm. predsjedniku Izetbegoviću se može samo zahvaliti.
Razloga za ovakva razmišljanja su uglavnom manjak razumijevanja, ali i frustracija zbog događanja u ratu, bez da se uzme u obzir s čim je nekako morao da se snađe. Zemlja u teritorijalnom sendviču sa lojalnim stanovništvom koje je gotovo svugdje u potpuno nepovoljnom strateškom položaju na lokalnom nivou, sa narodom koji ni sam nije znao ni šta je ni ko je, niti šta želi, gotovo nikakvom državničkom tradicijom, protiv suparnika sa vojskom na evropskom top-nivou i nasljeđenim sistemom koji je se gradio decenijama.
A ima i do frustracije zbog onoga što je se dešavalo poslije rata.
Razloga za ovakva razmišljanja su uglavnom manjak razumijevanja, ali i frustracija zbog događanja u ratu, bez da se uzme u obzir s čim je nekako morao da se snađe. Zemlja u teritorijalnom sendviču sa lojalnim stanovništvom koje je gotovo svugdje u potpuno nepovoljnom strateškom položaju na lokalnom nivou, sa narodom koji ni sam nije znao ni šta je ni ko je, niti šta želi, gotovo nikakvom državničkom tradicijom, protiv suparnika sa vojskom na evropskom top-nivou i nasljeđenim sistemom koji je se gradio decenijama.
A ima i do frustracije zbog onoga što je se dešavalo poslije rata.
- PreWiBa
#89522 Re: SDA-All about
Kada je se stupilo u konfederaciju???Nisamsdaali wrote: ↑19/09/2025 00:56Nevezano direktno za ovu priču, ali da li je nakon završetka sukoba s Hrvatima do Dejtona prostor BiH koji smo mi kontrolisali bio defakto dio Hrvatske kad smo stupili u konfederaciju i kad je Alija dobio lentu od Franje?Osmi Socrates wrote: ↑19/09/2025 00:46 Ne lupaj, jbt.
Znam kad se oslobodilo Grahovo da se vikalo “Da nije hrvatsko, bilo bi pasuljevo” kao da većinski srpsko Bosansko Grahovo u BiH ima ikakve veze sa Hrvatskom, taj mi je detalj zapao za oko, ali nikad nisam istražio to do kraja
-
Nisamsdaali
#89523 Re: SDA-All about
Wikipedia izvor. Možda sporazum nije ispunjen, rekao sam da nisam istražio, ali izgleda da je makar bila planiranasehohari wrote: ↑19/09/2025 00:59Kada je se stupilo u konfederaciju???Nisamsdaali wrote: ↑19/09/2025 00:56Nevezano direktno za ovu priču, ali da li je nakon završetka sukoba s Hrvatima do Dejtona prostor BiH koji smo mi kontrolisali bio defakto dio Hrvatske kad smo stupili u konfederaciju i kad je Alija dobio lentu od Franje?Osmi Socrates wrote: ↑19/09/2025 00:46 Ne lupaj, jbt.
Bosanskohercegovački Hrvati i Bošnjaci su u Washingtonu, 1. ožujka 1994. godine, potpisali preliminarni Sporazum o stvaranju Federacije Bosne i Hercegovine koja će omogućiti konfederaciju s Republikom Hrvatskom.
-
Osmi Socrates
#89524 Re: SDA-All about
Nije BiH stupila u konfederaciju sa Hrvatskom potpisivanjem Washingtonskog Sporazuma.
Naknadno je potpisana i Splitska Deklaracija, kojoj je jedan od ciljeva bio stvaranje konfederacije. Ali, to još uvijek nije nastanak Konfederacije. Niko poslije na tome ništa nije radio.
Onda je došao Daytonski Ustav, i stvaranje Konfederacije više nije bilo zakonski moguće, ukoliko se ne slože oba entiteta i sva tri naroda.
Naknadno je potpisana i Splitska Deklaracija, kojoj je jedan od ciljeva bio stvaranje konfederacije. Ali, to još uvijek nije nastanak Konfederacije. Niko poslije na tome ništa nije radio.
Onda je došao Daytonski Ustav, i stvaranje Konfederacije više nije bilo zakonski moguće, ukoliko se ne slože oba entiteta i sva tri naroda.
Last edited by Osmi Socrates on 19/09/2025 01:07, edited 2 times in total.
- PreWiBa
#89525 Re: SDA-All about
Da, ali nije se STUPILO u konfederaciju.Nisamsdaali wrote: ↑19/09/2025 01:01Wikipedia izvor. Možda sporazum nije ispunjen, rekao sam da nisam istražio, ali izgleda da je makar bila planiranasehohari wrote: ↑19/09/2025 00:59Kada je se stupilo u konfederaciju???Nisamsdaali wrote: ↑19/09/2025 00:56
Nevezano direktno za ovu priču, ali da li je nakon završetka sukoba s Hrvatima do Dejtona prostor BiH koji smo mi kontrolisali bio defakto dio Hrvatske kad smo stupili u konfederaciju i kad je Alija dobio lentu od Franje?
Bosanskohercegovački Hrvati i Bošnjaci su u Washingtonu, 1. ožujka 1994. godine, potpisali preliminarni Sporazum o stvaranju Federacije Bosne i Hercegovine koja će omogućiti konfederaciju s Republikom Hrvatskom.
Za ovu rečenicu, pa naravno da će to reći u tadašnjem naboju...