princess Leia wrote:julisiz es grant wrote:princess Leia wrote:doktore od cetvrtka me boli skroooz nisko stomak i prepone. boli me kada ustajem, kada se okrecem na stranu, kada se penjem uz stepenice, kada s nogu oblacim pantole tj. boli me kada dignem nogu malo visocije. u 25oj sam sedmici. da li je ovo normalno ili je nesto sto ukazuje na neki problem
inace bebac je ok, bili smo u utorak na kontroli, oko 650 grama, hvala Bogu ciste nestale, udara se svakodnevno

Mislim da je bol vezan samo sa pritiskom koji već povelika beba pravi na trbušne zidove i organe, pogotovo što je pojačan pri pokretima. Ipak, ako se bolovi pojačaju, posebno ako se javljali i pri mirovanju, obrati se ranije svom ljekaru.
hvala doktore! evo sada sam kontaktirala i mog doktora, prije nego ode na godisnji, kaze da se ovo desava usljed lucenja hormona relaxina, da se sire ligamenti. i da je bitno da nema bolova prilikom mirovanja i da stavljam jastuk medju noge prilikom spavanja

Kad je doktor vec odgovorio, vjerovatno si mirnija, ali evo da se i ja nadovezem. I meni zvuci kao bol okruglih ligamenata. Na nasim site-ovima ima jako malo informacija o ovome, ali na US/UK stranicama se itekako pise o ovom dosta cestom problemu (round ligament pain). Meni se to, vjerovala ili ne, pocelo desavati jos prije nego sto sam saznala da sam trudna. Kako mi rece Dr. Divanovic, cesce je kod zena koje su mrsavije i koje se bave sportom, pa su misici i ligamenti jaci i vise boli kada "nastupi" relaksin. Vrlo je cesta bol u drugom trimestru, ali nije nepoznanica da se javi i ranije, tako da si ti dobro prosla. Mene je znalo zaboliti i kada se vrtim u krevetu ili kada hodam u necem ravnom, a brzo. Sto je beba veca postaje teze, ali se nece javljati svaki dan. Najbitnije je da ne boli kad mirujes, a ako te zaboli tokom ustajanja iz kreveta ili okretanja u krevetu, samo se okreni na lijevu stranu, savij noge u koljenu i stavi jastuk. Bol bi trebala prestati za najvise 5 minuta, iako zna prestati i za par sekundi (obicno 15-20 sec.). I sjedi kad se oblacis, kad si u baletankama ili necemu sa tankim djonom gledaj da ne hodas previse brzo, jer udaranje od beton to zna da pogorsa. Ali stanje kao stanje je bezazleno.