Postoji, ali svi ostali moraju biti za... ta vlada će teško biti funkcionalna, pogotovo poznavajući Salku Selmana i ostale kadrove SDA u tom kantonu.Imamopobjednika wrote:Pa zar ne postoji mehanizam da se HDZ i HDZ1990 izbace iz vlasti u SBK? Barem u tom kantonu to ne bi trebao biti problem.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- ultima_palabra
#8951 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
udarnik35
#8952 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne bih da kvarim euforiju, ali zamisli ti te sile Sanovi izvora...Bosnolog wrote:Dodik i Čović na crnoj listi: Krše Ustav BiH, podrivaju ustavni poredak, destabilizuju državu i blokiraju sve reforme
08. 04. 2011. • 02:01 S. B.
Evropska unija i SAD odlučni su da se raščisti sa sadašnjom nepodnošljivom situacijom u BiH zbog koje je ugrožena stabilnost Balkana, ali i cijele Evrope. Brisel je usvojio čitav paket mjera čije raspakivanje tek treba da počne.
Jedna od mjera su i oštre sankcije "za pravna i fizička lica koja krše suverenitet i ustavni poredak BiH". Inače, odluka o novim mjerama stupila je na snagu 22. marta i važit će do 22. marta iduće godine, prenosi "San". U Evropskoj uniji vjeruju da će se pojedini političari i stranke napokon urazumiti, shvatiti da se Brisel i Washington ne šale i da će napokon početi da rade u korist građana BiH.
Prema informacijama do kojih je "San" došao od svojih izvora u međunarodnoj zajednici, posljednjih nekoliko dana u uskim krugovima Evropske unije detaljno razgovara o nekoliko političara koji su stavljeni na crnu listu.
Prva dva mjesta crne liste zauzimaju Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjednik RS, i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. Ocjenjuje se da oni potezima koje povlače direktno krše Ustav BiH, podrivaju ustavni poredak, destabilizuju BiH i blokiraju sve reformske zahvate.
Njima prijeti zabrana ulaska u zemlje Evropske unije i zamrzavanje kompletne imovine u prvoj, a u drugoj fazi smjenjivanje sa položaja na kojima se sada nalaze i zabrana obavljanja bilo kakvih funkcija.
-
udarnik35
#8953 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zna li neko mozda sta je sa Livanjskim kantonom? Zasto jos nema ni kandidatskih listi?
- muha_sa
#8954 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
veze nemam-fakatudarnik35 wrote:Zna li neko mozda sta je sa Livanjskim kantonom? Zasto jos nema ni kandidatskih listi?
- ReD aka Socijalista
#8955 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Trenutno potplacuju zastupnike, jbg. pa ko vise nudi...udarnik35 wrote:Zna li neko mozda sta je sa Livanjskim kantonom? Zasto jos nema ni kandidatskih listi?
(ovo mislim ozbiljno)
-
ivannn
#8956 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
http://www.oslobodjenje.ba/?id=14820Naime, nakon što i Kanton 10 (Livanjski) obavi izbor, dva izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Klubu hrvatskog naroda, koji još nije konstituiran, od ukupno 17 članova njih osam će biti iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, a tri iz Hrvatske demokratske zajednice 1990.
Dvanaesti, presudni glas za formiranje dvotrećinske većine u Klubu, a samim tim i mogućnost podnošenja zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dobit će od izaslanice Elvira Abdić - Jelenović (DNZ) koja je na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH od 17. marta odbila dati podršku potpisnicima platforme za formiranje vlasti kod izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, ali i rukovodstva Doma.
Upravo zbog izostanka podrške Abdić - Jelenović, Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH nije ni formiran, odnosno nedostajao je taj glas kako bi bila osigurana nužna trećina za predlaganje kandidatskih listi za izbor predsjednika i dopredsjednika FBiH u skladu sa Ustavom FBiH.
-
udarnik35
#8957 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jel ovo fakat?ReD aka Socijalista wrote:Trenutno potplacuju zastupnike, jbg. pa ko vise nudi...udarnik35 wrote:Zna li neko mozda sta je sa Livanjskim kantonom? Zasto jos nema ni kandidatskih listi?![]()
(ovo mislim ozbiljno)
Odakle ti ta informacija? Ako je tacno, onda se poserem i na ovakvu drzavu i narod koji joj bira vlast.
-
ivannn
#8958 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ne samo sda, već i sbb i sbih, vesela družinaultima_palabra wrote:Postoji, ali svi ostali moraju biti za... ta vlada će teško biti funkcionalna, pogotovo poznavajući Salku Selmana i ostale kadrove SDA u tom kantonu.Imamopobjednika wrote:Pa zar ne postoji mehanizam da se HDZ i HDZ1990 izbace iz vlasti u SBK? Barem u tom kantonu to ne bi trebao biti problem.
-
Nass
#8959 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da, a jos bi veselija bila sa esktremnim HDZ-ovima koji dojavljuju bombe i slicno. Slatko, takodjer nedavno vidjeno i u Mostaruivannn wrote:ne samo sda, već i sbb i sbih, vesela družinaultima_palabra wrote:Postoji, ali svi ostali moraju biti za... ta vlada će teško biti funkcionalna, pogotovo poznavajući Salku Selmana i ostale kadrove SDA u tom kantonu.Imamopobjednika wrote:Pa zar ne postoji mehanizam da se HDZ i HDZ1990 izbace iz vlasti u SBK? Barem u tom kantonu to ne bi trebao biti problem.
- Komrad
#8960 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
cuj kako tri kad do sad nema nijedan?ivannn wrote:http://www.oslobodjenje.ba/?id=14820Naime, nakon što i Kanton 10 (Livanjski) obavi izbor, dva izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Klubu hrvatskog naroda, koji još nije konstituiran, od ukupno 17 članova njih osam će biti iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, a tri iz Hrvatske demokratske zajednice 1990.
Dvanaesti, presudni glas za formiranje dvotrećinske većine u Klubu, a samim tim i mogućnost podnošenja zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dobit će od izaslanice Elvira Abdić - Jelenović (DNZ) koja je na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH od 17. marta odbila dati podršku potpisnicima platforme za formiranje vlasti kod izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, ali i rukovodstva Doma.
Upravo zbog izostanka podrške Abdić - Jelenović, Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH nije ni formiran, odnosno nedostajao je taj glas kako bi bila osigurana nužna trećina za predlaganje kandidatskih listi za izbor predsjednika i dopredsjednika FBiH u skladu sa Ustavom FBiH.
-
ivannn
#8961 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
hdz bi bio trešnjica na torti tekNass wrote:
Da, a jos bi veselija bila sa esktremnim HDZ-ovima koji dojavljuju bombe i slicno. Slatko, takodjer nedavno vidjeno i u Mostaru
nije ni čudo što je vlast sbk kanton od svih kantona najneučinkovitija
- ReD aka Socijalista
#8962 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ovo je normalno kada je HDZ u pitanju, vec su jednog u ZDK cini mi se kupili, pokusali su u SBK a sad ce i u LK.udarnik35 wrote:Jel ovo fakat?ReD aka Socijalista wrote:Trenutno potplacuju zastupnike, jbg. pa ko vise nudi...udarnik35 wrote:Zna li neko mozda sta je sa Livanjskim kantonom? Zasto jos nema ni kandidatskih listi?![]()
(ovo mislim ozbiljno)![]()
Odakle ti ta informacija? Ako je tacno, onda se poserem i na ovakvu drzavu i narod koji joj bira vlast.
- Imamopobjednika
#8963 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ove su mi odredbe ustava tako dosadne za razliku od samih politickih desavanjaultima_palabra wrote:Postoji, ali svi ostali moraju biti za... ta vlada će teško biti funkcionalna, pogotovo poznavajući Salku Selmana i ostale kadrove SDA u tom kantonu.
-
ivannn
#8964 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ne znam,Komrad wrote:cuj kako tri kad do sad nema nijedan?ivannn wrote:http://www.oslobodjenje.ba/?id=14820Naime, nakon što i Kanton 10 (Livanjski) obavi izbor, dva izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Klubu hrvatskog naroda, koji još nije konstituiran, od ukupno 17 članova njih osam će biti iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, a tri iz Hrvatske demokratske zajednice 1990.
1 iz hnk - već izabran
možda još po jedan iz zhk i lk
- Komrad
#8965 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
2 Hrvata se Biraju... i platformasi moraju imati najmanje jednogImamopobjednika wrote:Ove su mi odredbe ustava tako dosadne za razliku od samih politickih desavanjaultima_palabra wrote:Postoji, ali svi ostali moraju biti za... ta vlada će teško biti funkcionalna, pogotovo poznavajući Salku Selmana i ostale kadrove SDA u tom kantonu.. Treba mi pojasnjenje, onako "for dummies": u kojim kantonima sada platformasi mogu da popuse foru po pitanju Doma Naroda u ovom mandatu. Koliko sam skontao problem nije u SBK i PK gdje je proces zavrsen. Problem nije ni u HNK (?), vec samo u Kantonu 10. Cini mi se da se iz tog kantona za Dom Naroda biraju 4 Hrvata, 2 Bosnjaka i 2 Srbina. Od ta cetiri Hrvata platformasi moraju imati najmanje jednog. Jesam li dobro shvatio?
ukoliko se HSPovci, SDPovac i RZBovci budu drzali sporazuma platformasi ce dobbiti tog delegata
medjutim svi vidimo koliki pritisak vrsi HDZ na te ljude dole... da je to nepodnosljivo
-
ivannn
#8966 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ne bira se toliko delegata. samo 2 hrv. delegata.Imamopobjednika wrote:Ove su mi odredbe ustava tako dosadne za razliku od samih politickih desavanjaultima_palabra wrote:Postoji, ali svi ostali moraju biti za... ta vlada će teško biti funkcionalna, pogotovo poznavajući Salku Selmana i ostale kadrove SDA u tom kantonu.. Treba mi pojasnjenje, onako "for dummies": u kojim kantonima sada platformasi mogu da popuse foru po pitanju Doma Naroda u ovom mandatu. Koliko sam skontao problem nije u SBK i PK gdje je proces zavrsen. Problem nije ni u HNK (?), vec samo u Kantonu 10. Cini mi se da se iz tog kantona za Dom Naroda biraju 4 Hrvata, 2 Bosnjaka i 2 Srbina. Od ta cetiri Hrvata platformasi moraju imati najmanje jednog. Jesam li dobro shvatio?
- Imamopobjednika
#8967 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hvala obojici na pojasnjenju.
-
L@BuD
#8968 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Srbi su se izgleda prepali Lagumdžije.Pratim jako dobro medije nema gdje ga ne kritikuju i vrše dobro poznatu srpsku propagandu.Vole da lažu uff 
-
hercegovac_pravi
#8969 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ono što mene začuđuje je količina "plemenske" zatucanosti ljudi koji sebi uzimaju za pravo da deklarišu nacionalne interese ili ustavne odredbe ili plasiraju priču o "ugroženosti i majorizaciji"...sve ekspert do eksperta koji svaku iole logičku odredbu deklarišu kao "islamski" interes "velkobošnjaštvo" (a ovo tek posebno
)...itd..itd..Pa tako Zlaja posta "muĐahedin", Tihi "borac za zelenu transferzalu" Inzko i OHR deklarisani "suborci islamĐija"..itd..itd...Kontinuitet zadnjih 15 godina..
Ono što je posebno jadno u ovakvim nastupima pojedinaca je njihova misao koja je nastala isključivo na premisi mržnje prema svemu drugačijem od njih pa bio to Amerikanac, Evropljanin, Predsjednik Hrvatske ili neki Pakistanac. ĐŽaba ti Ustav (koji su i oni potpisali), đžaba odluke OHR-a (kojeg su i oni prhivatili kao dio mirovnog plana), đžaba ti i ponuda koja je predstavljala i više od onog što zaslužuju....sve se uvjek svede na isti zaključak...."mi smo ugorženi".."mi smo majorizirani"...svi ti povici i krika su ustvari samo bijedna maska iza koje probija luđačka mržnja svojstvena isključivo umobolnim nacistima..
I onda mi neko priča o "kompromisu"...nema kompromisa. Uništiti fašistička govna jadnom za uvjek.
Ono što je posebno jadno u ovakvim nastupima pojedinaca je njihova misao koja je nastala isključivo na premisi mržnje prema svemu drugačijem od njih pa bio to Amerikanac, Evropljanin, Predsjednik Hrvatske ili neki Pakistanac. ĐŽaba ti Ustav (koji su i oni potpisali), đžaba odluke OHR-a (kojeg su i oni prhivatili kao dio mirovnog plana), đžaba ti i ponuda koja je predstavljala i više od onog što zaslužuju....sve se uvjek svede na isti zaključak...."mi smo ugorženi".."mi smo majorizirani"...svi ti povici i krika su ustvari samo bijedna maska iza koje probija luđačka mržnja svojstvena isključivo umobolnim nacistima..
I onda mi neko priča o "kompromisu"...nema kompromisa. Uništiti fašistička govna jadnom za uvjek.
- ReD aka Socijalista
#8970 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kompromis?hercegovac_pravi wrote:Ono što mene začuđuje je količina "plemenske" zatucanosti ljudi koji sebi uzimaju za pravo da deklarišu nacionalne interese ili ustavne odredbe ili plasiraju priču o "ugroženosti i majorizaciji"...sve ekspert do eksperta koji svaku iole logičku odredbu deklarišu kao "islamski" interes "velkobošnjaštvo" (a ovo tek posebno)...itd..itd..Pa tako Zlaja posta "muĐahedin", Tihi "borac za zelenu transferzalu" Inzko i OHR deklarisani "suborci islamĐija"..itd..itd...Kontinuitet zadnjih 15 godina..
- Bosnolog
#8971 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
E moj Raguz,umjesto da sjedis na toj premijerskoj poziciji tvoj sef ljubi skute Dodikovom bosnomrscu i rusitelju te iste drzave i pozicije,To sto sada pricas je pisanje u vjetar otvorenih usta,nastavi ti ljubiti skute Ljubicu i Covicu u duetu.....Yebi ga nakon lose odradene misje provaljeni ste do kraja a svakako rece vas opozicioni partner da nema vlasti sa platformasima na drzavnom nivou,sto se onda ceka i ne formira drzavna vlast sa Dodikom i Scepom,niko vam ne stoji na putu.....Izgleda da Dodik i Covic imaju nocne more od kada nema drzavne vlasti mada bi najrade da nema prevashodno drzave ali su im drage drzavne sholde,.
Raguz ima ona naroda da uz suha drva i sirova ali i mokra izgore to vazi i za tebe i tvoju politicku karijeru,ko s davolom tikve sadi uz glavobolju se budi,.....Politicka svalerancija ti je kao bracna zajednica kada te otkriju i provale brak se rasturi pa tako i politicka karijera,.....
Politicki si zrtvovan za vece anti BH ciljeve,...Sada se javi Dodiku na platni spisak umjesto da imas premijersku platu i jos radis protiv iste te drzave kao Spisko Svirko kojeg Silajdzic dva puta podrza uprkos protivnljenju Komsijca e to je vec naconalni interes i politicki uspjeh Silajdzica,Ali eto valjao je dok nije Dodik potrosio i procardao lovu od rasprodatih privredno proizvodnih preduzeca i ugosti cesto Turke zbog kojih Dodi i Vasic dobise cireve na zelcu i hemeroide na guznom crijevu,.....
Siljadzic ce isto reci sto i ti da treba formirati drzavnu vlast,odmori se nije politika za takve dok ne saberete u svojim glavama i shvatite prvo u kojoj drzavi zivite i sta je prece vlastita kuca i porodica od bratove jer ipak svako ima svoj novcanik i svoju kuhinju,......

Raguz ima ona naroda da uz suha drva i sirova ali i mokra izgore to vazi i za tebe i tvoju politicku karijeru,ko s davolom tikve sadi uz glavobolju se budi,.....Politicka svalerancija ti je kao bracna zajednica kada te otkriju i provale brak se rasturi pa tako i politicka karijera,.....
Politicki si zrtvovan za vece anti BH ciljeve,...Sada se javi Dodiku na platni spisak umjesto da imas premijersku platu i jos radis protiv iste te drzave kao Spisko Svirko kojeg Silajdzic dva puta podrza uprkos protivnljenju Komsijca e to je vec naconalni interes i politicki uspjeh Silajdzica,Ali eto valjao je dok nije Dodik potrosio i procardao lovu od rasprodatih privredno proizvodnih preduzeca i ugosti cesto Turke zbog kojih Dodi i Vasic dobise cireve na zelcu i hemeroide na guznom crijevu,.....
Siljadzic ce isto reci sto i ti da treba formirati drzavnu vlast,odmori se nije politika za takve dok ne saberete u svojim glavama i shvatite prvo u kojoj drzavi zivite i sta je prece vlastita kuca i porodica od bratove jer ipak svako ima svoj novcanik i svoju kuhinju,......
Raguz nam je otkrio toplu vodu kao da ga Covic i Ljubic istiraju u javnost nakon sto se dvojac CovoLjubac uneredio,...Raguž: EU neće odustati od BiH
08.04.2011. u 15:18
HDZ 1990
Funkcioner HDZ 1990 Martin Raguž smatra da je današnji dolazak visoke delegacije EU u Sarajevo najjača poruka Unije u zadnjih nekoliko godina da neće odustati da BiH i cijela jugoistočna Evropa budu njen dio.
Raguž kaže da je ohrabren današnjim porukama predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa da su stabilnost i evropski put BiH u srcu evropskih interesa.
"Naravno da oni ne mogu raditi posao za nas i da se mi moramo prihvatiti posla formiranjem Savjeta ministara te stvaranjem institucionalnog okvira za provođenje prioriteta", rekao je Raguž.
Ističući da BiH više ne može ni na koga prebacivati lopticu Raguž je konstatovao da je sada sve do domaćih snaga.
Pedsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso poručio je danas u Sarajevu da će BiH ostati u središtu političke pažnje EU i njene politike proširenja, te pozvao sve političke stranke da se dogovore o formiranju vlasti na nivou BiH.
- Bosnolog
#8972 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Izgleda da srpski predstavnici kao i narod nisu spremni da se suoce sa onim sto je uradeno u njihovo ime jer i dalje podrzavaju te iste zlocince i politiku koja negira sve dokaze i presude cime sebe stavljaju u ulogu cuvara i promotora zlocina ukljucujcuci i zlocin Genocida nad Bosnjacima.Mogu da napustaju sjednice i da negiraju zlocine zauvijek ali od istine nece moci pobjeci koloko got to pokusavali,......Sto prije to shvate put povjerenja ce biti laksi,ostvarljiviji i manje bolan...
Respekt za ovaj cin,ovo je trebalo biti usvojeno na najvisem drzavnom nivou,....Do tada se trebaju desiti neke stvari sto je nezaustavljiv proces......
Respekt za ovaj cin,ovo je trebalo biti usvojeno na najvisem drzavnom nivou,....Do tada se trebaju desiti neke stvari sto je nezaustavljiv proces......
Općina Srebrenica: Izglasana Rezolucija o Srebrenici
Autor Srna 2011-04-08 20:31:00
Decrease font Enlarge font
U Srebrenici su srpski vojnici ubili najmanje 8.000 Bošnjaka
Rezolucija je istovjetna onoj kakvu je donio Evropski parlament o Srebrenici
Glasovima 13 bošnjačkih i jednog odbornika romske nacionalnosti Skupština opštine Srebrenica večeras je usvojila Rezoluciju o Srebrenice u identičnom tekstu kakav je donio Evropski parlament o Srebrenici.
Nakon duge diskusije i ukazivanja srpskih delegata da predloženi tekst optužuje cijeli srpski narod, te da je Skupština ove opštine 2005. godine jednoglasno donijela rezoluciju kojom se osuđuju svi zločini počinjeni od 1992. do 1995. godine svi srpski odbornici napustili su sjednicu.
U sali je ostalo 14 od ukupno 27 odbornika koliko broji ova Skupština. Odobrnici SDS-a Momčilo Cvjetinović i SNSD-a Miloš Milovanović su pitali šta Srebrenica i njen narod dobijaju donošenjem ove rezolucije ističući da će ona sigurno negativno uticati na međunacionalne odnose u ovoj sredini sa čime se bošnjački odbornici nisu složili insistirajući po svaku cijenu da se taj akt donese i optužujući srpske odbornike da oni ne žele da osude zločin koji se desio Bošnjacima u julu 1995.godine, što su srpski odbornici demantovali ističući da osuđuju sve zločine počinjene u BiH i Srebrenici tokom cijelog rata.
Prije ove tačke dnevnog reda odbornici su razmatrali i usvojili izvještaje o radu Kulturnog centra, o uspjehu učenika u osnovnim i srednjim školama, te nekoliko izvještaja vratili na dopunu i odložili njihovo usvajanje za narednu skupštinsku sjednicu.
Razmatrajući izvještaj o obnovi infrastrukture u srebreničkoj opštini u prošloj godini razvila se diskusija o opravdanosti dodjele 1,5 miliona KM od Savjeta ministara BiH malim i srednjim preduzećima za dodatno zapošljavanje i odbornici su ocijenili da je većina tih sredstava zloupotrebljena, jer su ih dobila i neke fiktivne firme i da mnogi privatnici skoro svake godine dobiju donacije od po nekoliko hiljada, pa i nekoliko desetina hiljada maraka za razvoj i da udobno žive od tih sredstava, a da ništa ne rade i ne primaju nove radnike, a mnogi su i zatvorili radnje.
Zaključeno je da se formira skupštinska komisija koja će utvrditi kako su realizovani ugovori o dodjeli sredstava Savjeta ministara i koliko je radnika zaposleno, a koje firme su zloupotrijebile sredstva.
Odbornici su još upoznati sa nekoliko informacija i dogovorili su da se uskoro održi tematska sjednica Skupštine opštine o oživljavanju rada banje "Guber" što je strateški cilj ove opštine.
- Hemel
#8973 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bosnolog wrote:Općina Srebrenica: Izglasana Rezolucija o Srebrenici
da se nikad ne zaboravi
- Komrad
#8974 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo vec nekoliko stoljeca je tako ....Bosnolog wrote:Izgleda da srpski predstavnici kao i narod nisu spremni da se suoce sa onim sto je uradeno u njihovo ime jer i dalje podrzavaju te iste zlocince i politiku koja negira sve dokaze i presude cime sebe stavljaju u ulogu cuvara i promotora zlocina ukljucujcuci i zlocin Genocida nad Bosnjacima.Mogu da napustaju sjednice i da negiraju zlocine zauvijek ali od istine nece moci pobjeci koloko got to pokusavali,......Sto prije to shvate put povjerenja ce biti laksi,ostvarljiviji i manje bolan...
Općina Srebrenica: Izglasana Rezolucija o Srebrenici
Autor Srna 2011-04-08 20:31:00
Decrease font Enlarge font
U Srebrenici su srpski vojnici ubili najmanje 8.000 Bošnjaka
Rezolucija je istovjetna onoj kakvu je donio Evropski parlament o Srebrenici
Glasovima 13 bošnjačkih i jednog odbornika romske nacionalnosti Skupština opštine Srebrenica večeras je usvojila Rezoluciju o Srebrenice u identičnom tekstu kakav je donio Evropski parlament o Srebrenici.
Nakon duge diskusije i ukazivanja srpskih delegata da predloženi tekst optužuje cijeli srpski narod, te da je Skupština ove opštine 2005. godine jednoglasno donijela rezoluciju kojom se osuđuju svi zločini počinjeni od 1992. do 1995. godine svi srpski odbornici napustili su sjednicu.
U sali je ostalo 14 od ukupno 27 odbornika koliko broji ova Skupština. Odobrnici SDS-a Momčilo Cvjetinović i SNSD-a Miloš Milovanović su pitali šta Srebrenica i njen narod dobijaju donošenjem ove rezolucije ističući da će ona sigurno negativno uticati na međunacionalne odnose u ovoj sredini sa čime se bošnjački odbornici nisu složili insistirajući po svaku cijenu da se taj akt donese i optužujući srpske odbornike da oni ne žele da osude zločin koji se desio Bošnjacima u julu 1995.godine, što su srpski odbornici demantovali ističući da osuđuju sve zločine počinjene u BiH i Srebrenici tokom cijelog rata.
Prije ove tačke dnevnog reda odbornici su razmatrali i usvojili izvještaje o radu Kulturnog centra, o uspjehu učenika u osnovnim i srednjim školama, te nekoliko izvještaja vratili na dopunu i odložili njihovo usvajanje za narednu skupštinsku sjednicu.
Razmatrajući izvještaj o obnovi infrastrukture u srebreničkoj opštini u prošloj godini razvila se diskusija o opravdanosti dodjele 1,5 miliona KM od Savjeta ministara BiH malim i srednjim preduzećima za dodatno zapošljavanje i odbornici su ocijenili da je većina tih sredstava zloupotrebljena, jer su ih dobila i neke fiktivne firme i da mnogi privatnici skoro svake godine dobiju donacije od po nekoliko hiljada, pa i nekoliko desetina hiljada maraka za razvoj i da udobno žive od tih sredstava, a da ništa ne rade i ne primaju nove radnike, a mnogi su i zatvorili radnje.
Zaključeno je da se formira skupštinska komisija koja će utvrditi kako su realizovani ugovori o dodjeli sredstava Savjeta ministara i koliko je radnika zaposleno, a koje firme su zloupotrijebile sredstva.
Odbornici su još upoznati sa nekoliko informacija i dogovorili su da se uskoro održi tematska sjednica Skupštine opštine o oživljavanju rada banje "Guber" što je strateški cilj ove opštine.
- heckler
#8975 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja se nadam da je platforma spremna za ovaj okrsaj ovdje i da znaju sta rade ne ostavljajuci nista slucajuLIVNO - Predsjedavajući Skupštine Livanjskog kantona u prethodnom mandatu Drago Stanić potvrdio je da su HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD, DNS i zastupnik Josip Perić /HSP BiH/ dostavili liste kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ koje bi trebalo da potvrdi novi saziv kantonalne Skupštine i ovjeri Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.
Stanić je lokalnom radiju u Livnu danas rekao da listu sa imenima kandidata za Dom naroda federalnog Parlamenta iz reda bošnjačkog naroda nije dostavila SDA BiH u Livanjskom kantonu, napominjući kako očekuje da će tu listu dobiti što prije, vjerovatno nakon sjednice Kantonalnog odbora ove stranke.
Kantonalni odbor SDA u Livanjskom kantonu u saopštenju za javnost ističe kako ova stranka nije dostavila listu kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH, zato što još ne postoji parlamentarna većina i ozbiljnost kod zastupnika iz reda hrvatskog naroda za sazivanje nastavka konstitutivne sjednice kantonalne Skupštine i formiranje zakonodavne i izvršne vlasti.
Ova stranka smatra da bi prijedlog kandidatskih lista bio nastavak dosadašnje opstrukcije izbora kandidata za Dom naroda federalnog Parlamenta i uspostave nove vlasti u Livanjskom kantonu, zbog čega će SDA u ovom kantonu predložiti kandidate iz reda bošnjačkog naroda tek kada bude utvrđen datum nastavka konstitutivne sjednice kantonalne Skupštine.
Kantonalni odbor SDA pri tome polazi od činjenice da će tada novi saziv Skupštine Livanjskog kantona imati parlamentarnu većinu i da će biti postignut dogovor za uspostavljanje nove zakonodavne i izvršne vlasti u kojoj će, kako navode, učestvovati i zastupnici ove stranke.