Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Mason
#8951 Re: Dolazi zima - zimske gume
Iskustva sa novim Hankookom icept, u 15ke, Trebevic u nedjelju, smijesno ocisceno, snijeg ide bez problema, ubrzava, koci. Povratak, sudar ispred, stao fino ima i leda. Cak se grtalica malo bila zaglavila. Po gradu, bljuzga i malo brdo, bez neke razlike, nisam isao na veliko brdo.
Sve u svemu zadovoljan. Ali, prva zima tek stavljene, nove, ne bi trebalo da je drugacije. Vidjet cemo kakve su u 3 i 4.
Dosada koristio ug7 i ug8, 7ica puno bolja, 8 nakon 3 zime igubila dio performansi, po 6 sezona i neki 35tsd km obje.
Vidjet cemo hoce li Hankook moci blizu....trenutno mogu.
Sve u svemu zadovoljan. Ali, prva zima tek stavljene, nove, ne bi trebalo da je drugacije. Vidjet cemo kakve su u 3 i 4.
Dosada koristio ug7 i ug8, 7ica puno bolja, 8 nakon 3 zime igubila dio performansi, po 6 sezona i neki 35tsd km obje.
Vidjet cemo hoce li Hankook moci blizu....trenutno mogu.
- ElRe
#8952 Re: Dolazi zima - zimske gume
Goodyear UG9 sa www.ekupi.ba Made in Poland, Kelly fabrika iz Poljske. Iz istih pogona izlaze i Sava i Fulda.
-
NediM17
#8953 Re: Dolazi zima - zimske gume
E jebo mater ako Michelin A4 iz 2012.g. nije bolji nego Michelin A5 iz 2016.g.
Ako nije bolji onda su tu negdje. Gume kojima je ovo 5a sezona se ponasaju kao da su nove. I onda kazu Michelin skup, E NIJE!

Ako nije bolji onda su tu negdje. Gume kojima je ovo 5a sezona se ponasaju kao da su nove. I onda kazu Michelin skup, E NIJE!
-
tempuser
#8954 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kod guma je vrlo jednostavno, koliko para toliko muzike...
- Bakir1
#8955 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima nas kojima se ne isplati imati gume iz vrha cjenovnog razreda iz razloga velike kilometraže.
Ja gume poslije godinu bacam a razlika izmedju onih koje trenutno koristim i onih o kojima se pisu bajke je u uslovima koristenja koju prolaze na bazi 3 godine drastična...
Ja gume poslije godinu bacam a razlika izmedju onih koje trenutno koristim i onih o kojima se pisu bajke je u uslovima koristenja koju prolaze na bazi 3 godine drastična...
-
Profil za pisanje
#8956 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima li korisnika koji koriste gume turskih ili kineskih proizvođača? Ove malo poznate bendove.
- nivla
#8957 Re: Dolazi zima - zimske gume
haha, pirelli vlasnik kinez fabrika u turskojProfil za pisanje wrote:Ima li korisnika koji koriste gume turskih ili kineskih proizvođača? Ove malo poznate bendove.
- ElRe
#8958 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vlasnik Lasse je Bridgestone, preporuke od mene za Snoways 3 model (dimenzija 195 65 R15)Profil za pisanje wrote:Ima li korisnika koji koriste gume turskih ili kineskih proizvođača? Ove malo poznate bendove.
-
zdruzdjo
#8959 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pozdrav
Donedavno sam zivio u ravnom djelu i nekako me bolila neka stvar za gume. Vazno je bilo da su zimske. Mjenjao sam. Svasta na autima prije ovoga. Hankok, good-year, sava, tigar....
Ali su uvijek bile plafon15-ke
Promjenilo se auto i sada idu 16-ke.
Prosle godine kupim tigar i ono malo snijega sto je bilo nisu ni lose bile. Penjao sam se na majevicu i bas snijega bilo. Znaci presle nekih 5000-6000 maksimalno. Ove godine preselio, ima brda i vidim kad je snijeg klepio da to nije to. A i vise se vozam po uskim mahalama gdje se bas i ne ponose ociscenim ulicama. Kontao sam probati sa tigrovima cemo pa cemo vidjeti dalje. Medjutim skontam da nema svrhe iskati djavola.
Cjene da ti se zamanta. Obzirom da se u zadnje vrijeme pljuje po sava S3(ne znam zasto) u oko mi upade ove sava hp2.
Pooojma nejmam o istima.
Razlika u cjeni.
Pitanje za cjenjeno pucanstvo, S3 ili Hp2?
Za i protiv.
Donedavno sam zivio u ravnom djelu i nekako me bolila neka stvar za gume. Vazno je bilo da su zimske. Mjenjao sam. Svasta na autima prije ovoga. Hankok, good-year, sava, tigar....
Prosle godine kupim tigar i ono malo snijega sto je bilo nisu ni lose bile. Penjao sam se na majevicu i bas snijega bilo. Znaci presle nekih 5000-6000 maksimalno. Ove godine preselio, ima brda i vidim kad je snijeg klepio da to nije to. A i vise se vozam po uskim mahalama gdje se bas i ne ponose ociscenim ulicama. Kontao sam probati sa tigrovima cemo pa cemo vidjeti dalje. Medjutim skontam da nema svrhe iskati djavola.
Cjene da ti se zamanta. Obzirom da se u zadnje vrijeme pljuje po sava S3(ne znam zasto) u oko mi upade ove sava hp2.
Pooojma nejmam o istima.
Razlika u cjeni.
Za i protiv.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8960 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sta ti fali tom El Tigreu?zdruzdjo wrote:Pozdrav
Pooojma nejmam o istima.
Razlika u cjeni.
Za i protiv.
-
boshniak
#8961 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koja dimenzija?zdruzdjo wrote:Pozdrav
Pooojma nejmam o istima.
Razlika u cjeni.
Za i protiv.
-
zdruzdjo
#8962 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa iskreno ne znam._BataZiv_0809 wrote:Sta ti fali tom El Tigreu?
Neki dan smo ocistili cestu u mahali, i pao snijeg za sat. Nakupilo ga se mozda 5 cm i slajdranje leglo samo tako. Nije bilo leda ispod. Nakon toga vidim jednog komsiju sa oktavijom izleti ko flak sa sava s3. Isto 16-ke.
-
zdruzdjo
#8963 Re: Dolazi zima - zimske gume
205/55/16boshniak wrote: Koja dimenzija?
-
Dzontra_Volta
#8964 Re: Dolazi zima - zimske gume
Lagano po gas papučici, pa neće šlajdrati.zdruzdjo wrote:Pa iskreno ne znam._BataZiv_0809 wrote:Sta ti fali tom El Tigreu?
Neki dan smo ocistili cestu u mahali, i pao snijeg za sat. Nakupilo ga se mozda 5 cm i slajdranje leglo samo tako. Nije bilo leda ispod. Nakon toga vidim jednog komsiju sa oktavijom izleti ko flak sa sava s3. Isto 16-ke.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8965 Re: Dolazi zima - zimske gume
Upravo...Dzontra_Volta wrote:Lagano po gas papučici, pa neće šlajdrati.zdruzdjo wrote:Pa iskreno ne znam._BataZiv_0809 wrote:Sta ti fali tom El Tigreu?
-
Profil za pisanje
#8966 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ovaj Lassa sam htjeo kupiti međutim u tom momentu nije bilo dimenzije. Čitam i po Turskoj se vozi a i tamo je prilično jaka zima.ElRe wrote:Vlasnik Lasse je Bridgestone, preporuke od mene za Snoways 3 model (dimenzija 195 65 R15)Profil za pisanje wrote:Ima li korisnika koji koriste gume turskih ili kineskih proizvođača? Ove malo poznate bendove.
-
Profil za pisanje
#8967 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kažu ovi uvoznici da u Kini ima brdo proizvođača ali možda njih 5 je kako valja.nivla wrote:haha, pirelli vlasnik kinez fabrika u turskojProfil za pisanje wrote:Ima li korisnika koji koriste gume turskih ili kineskih proizvođača? Ove malo poznate bendove.
Hankook i Nexen takodje tamo proizvode a gume nisu loše.
-
530i
#8968 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hankook, barem ovaj na našem tržištu, je obično iz Mađarske, imaju tamo solidno veliku tvornicu guma.
-
zdruzdjo
#8969 Re: Dolazi zima - zimske gume
Upravo...[/quote]_BataZiv_0809 wrote: Lagano po gas papučici, pa neće šlajdrati.
Pa momci toliko znam.
Medjutim da bih izasao iz ulice je brdo i moram malo gasa pritisnuti.
A prvu noc kad je klepio snijeg cak i niz brdo je bilo gutavo. Ono u prvu ubacio i masinom kocim a one proklizavaju. Sto ce reci mogu po ravnom ali gdje treba da pokazu svoje mogucnosti i grip, malkice kaskaju.
Zato sam i mislio promjeniti.
- nivla
#8970 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa momci toliko znam.zdruzdjo wrote:Upravo..._BataZiv_0809 wrote: Lagano po gas papučici, pa neće šlajdrati.
A prvu noc kad je klepio snijeg cak i niz brdo je bilo gutavo. Ono u prvu ubacio i masinom kocim a one proklizavaju. Sto ce reci mogu po ravnom ali gdje treba da pokazu svoje mogucnosti i grip, malkice kaskaju.
Zato sam i mislio promjeniti.[/quote]
to ti je tigar jednostavno nemocan da zadrzi karakteristike, sara dobra al grip nikakav, sreca pa nisi bio u prilici da naglo kocis na mokrom dok je bio nov, zaustavio bi se al u prepreci zbog koje kocis cak i pri manjim brzinama, za njeg je s3 pa i kelly premium,
-
boshniak
#8971 Re: Dolazi zima - zimske gume
Posto kazes da zivis na brdu, i ja bi na tvom mjestu gledao da je guma dobra po snijegu, , Sava S3 je stara provjerena guma izvrsna po snijegu, i vremenom gubi performanse brze nego sto gubi šaru, dok je HP2 nova guma pojavila se prije 2 sezone i niko ne moze reci kakva je ta guma nakon 3-4 sezone, takođe moja preporuka je Fulda Montero 3 provjerena guma koja se proizvodi godinama unazad i jedna od najboljih po snijegu i poledici.zdruzdjo wrote:205/55/16boshniak wrote: Koja dimenzija?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8972 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne znam drug, ti najbolje znas kako i sta. Moje misljenje je da guma stara 1 godinu i 5000 km nije za smeca bez obzira ko bio proizvodjac. Sad ako ce ti zvucniji brend donijeti vise sigurnosti, samo naprijed, neces sigurno pogrijesiti.zdruzdjo wrote:
Pa momci toliko znam.
Zato sam i mislio promjeniti.
-
zdruzdjo
#8973 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma zbunjuje me sto savu S3 sada nesto pravo pljuju. Ali bas.boshniak wrote:Posto kazes da zivis na brdu, i ja bi na tvom mjestu gledao da je guma dobra po snijegu, , Sava S3 je stara provjerena guma izvrsna po snijegu, i vremenom gubi performanse brze nego sto gubi šaru, dok je HP2 nova guma pojavila se prije 2 sezone i niko ne moze reci kakva je ta guma nakon 3-4 sezone, takođe moja preporuka je Fulda Montero 3 provjerena guma koja se proizvodi godinama unazad i jedna od najboljih po snijegu i poledici.zdruzdjo wrote:205/55/16boshniak wrote: Koja dimenzija?
Sad sam vidio ove hp2. I ne mogu naci puno detalja o istim. Jedino sto nadjoh je da nisu naj naj na mokrom.
Pa me interesuje prva ruka od nekoga ko ih imao/ima.
-
zdruzdjo
#8974 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma daleko da sam neko ko ce dati 200-250 km za gumU._BataZiv_0809 wrote: Ne znam drug, ti najbolje znas kako i sta. Moje misljenje je da guma stara 1 godinu i 5000 km nije za smeca bez obzira ko bio proizvodjac. Sad ako ce ti zvucniji brend donijeti vise sigurnosti, samo naprijed, neces sigurno pogrijesiti.
Niti imam toliko paraniti zelim da o tomemislim.
A vidis i sam koji cjenovni rang gledam.
A nece tigric u smece, Ide nazad.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8975 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa vidi drug, Sava S3 je kod nas daleko najpopularnija guma. Masa ljudi i dalje vjeruje da je to univerzalna guma i goni je cijele sezonezdruzdjo wrote:Ma daleko da sam neko ko ce dati 200-250 km za gumU._BataZiv_0809 wrote: Ne znam drug, ti najbolje znas kako i sta. Moje misljenje je da guma stara 1 godinu i 5000 km nije za smeca bez obzira ko bio proizvodjac. Sad ako ce ti zvucniji brend donijeti vise sigurnosti, samo naprijed, neces sigurno pogrijesiti.
Niti imam toliko paraniti zelim da o tomemislim.
A vidis i sam koji cjenovni rang gledam.
A nece tigric u smece, Ide nazad.
Nije to slucajno i ona sigurno obavlja svoj posao korektno. Da je nesto puno bolja od Tigar Wintere vala ne znam da jeste. Skuplja jeste. Obje su dobre po snijegu i neociscenoj cesti. Na sklisoj i zaledjenoj pokazuju svoje limite.
U tom cjenovnom rangu imas i Sportivu, za koju su iskustva dosta pozitivna, pa sam je i ja kupio ove godine
Dalje, u tom nekom cjenovnom rangu od cca 80tak maraka bi se eventualno mogla naci i Fulda, a mozda i Hankook i BF Gudric. One su sigurno jedan level iznad Save, Tigra i Sportive.
Sava hp2 je oko stotinjak maraka. Definitivno ozbiljnija guma od S3, ali i skuplja...Mada je jos uvijek friska i za nju jos uvijek ne postoje iskustva duza od 2-3 sezone...