"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

xoklix

#8951 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by xoklix »

avetinja wrote: 02/02/2026 22:50
mk ultra wrote: 02/02/2026 22:19 Zasto? Jer nece da plate bogovsku snagu sa olimpa
Bolje dzaba lezat nego dzaba radit
Neće on meni
I tako to

I pojavi se neki hindus sretan :shock:

Jeste mala plata
Jeste x y stvari
Ali bogami u vecini slucajeva razne licne limitacije

Moja prva plata je bio konzumov bon od 200KM.
Magistar elektrotehnike.
Zato nam i jeste ovako. Nijemci blokiraju cijelu državu zato što žele povećanje dnevnice, a imaju najveće u Europi, i ostatak stanovništva ih podrži, a kod nas je problem što neće da rade u uslovima gdje se ne cijeni rad i što odustaju nakon nekon nekoliko mjeseci. U Amku i Mega Centru kasa je redovno prazna, barem u ovima u koje sam dolazio, jer radnici trče da slažu robu, a nema ko da ih zamijeni na kasi.
Protesti i blokade su kratkoročni flasteri na duboku ranu. Primjer VW-a pokazuje surovu realnost...možeš izboriti povišicu danas, da bi ostao bez posla za godinu dana.
Njemačka auto-industrija više nije nedodirljiva. Dok se fokusiraju na socijalna davanja i zelenu energiju, konkurencija ih pretječe u efikasnosti. Problem nije samo u platama, već u tome što njemački radnik više ne proizvodi 'vrijednost' koja je toliko ispred konkurencije kao nekada. Blagostanje se ne brani štrajkom, nego konkurentnošću.
Dok je EU usavršavala nedvojive eko čepove, Kina i USA se takmiče na polju umjetne inteligencije.
Politički također totalni promašaj, čak je i Turska ,davno prije EU, shvatila kud sve ide.
avetinja

#8952 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by avetinja »

xoklix wrote: 03/02/2026 01:48 Protesti i blokade su kratkoročni flasteri na duboku ranu. Primjer VW-a pokazuje surovu realnost...možeš izboriti povišicu danas, da bi ostao bez posla za godinu dana.
Njemačka auto-industrija više nije nedodirljiva. Dok se fokusiraju na socijalna davanja i zelenu energiju, konkurencija ih pretječe u efikasnosti. Problem nije samo u platama, već u tome što njemački radnik više ne proizvodi 'vrijednost' koja je toliko ispred konkurencije kao nekada. Blagostanje se ne brani štrajkom, nego konkurentnošću.
Dok je EU usavršavala nedvojive eko čepove, Kina i USA se takmiče na polju umjetne inteligencije.
Politički također totalni promašaj, čak je i Turska ,davno prije EU, shvatila kud sve ide.
U redu je to, Njemačka je zaostala u razvoju tehnologije na tom polju i platiti će cijenu. Ja sam više naveo kao primjer da je potrebna veća solidarnost tamo gdje je stvarno potrebna, kao što je u ovom slučaju. Ne može radnik dati puni kapacitet ako je rastrzan na nekoliko strana niti će rezultat biti očekivan. Vlasnici vjerovatno računaju da se u bazenu nezaposlenih uvijek može zagrabiti neko ko će taj posao raditi zato što mora, makar i nekoliko mjeseci, pa će uvijek imati nekoga ko će raditi pod tim uslovima; a ako slučajno ne može naći domaćeg radnika, onda će zaposliti stranca. Ovdje je više riječ o nekom minimalnom dostojanstvu radnika, nego o nekim finesama kao u Njemačkoj. Na primjer, jedan poznanik koji radi kod Mujanića kaže da se mnogo radi, ali da se dobro plati i da je zadovoljan. Nije sve ni u novcu, može i niža plata, ali da se ne očekuje da će radnici biti razapeti između nekoliko obaveza. To mi je fer politika.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8953 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

avetinja wrote: 02/02/2026 22:50
Zato nam i jeste ovako. Nijemci blokiraju cijelu državu zato što žele povećanje dnevnice, a imaju najveće u Europi, i ostatak stanovništva ih podrži, a kod nas je problem što neće da rade u uslovima gdje se ne cijeni rad i što odustaju nakon nekon nekoliko mjeseci. U Amku i Mega Centru kasa je redovno prazna, barem u ovima u koje sam dolazio, jer radnici trče da slažu robu, a nema ko da ih zamijeni na kasi.
Onda nesto drugo nije uredu... ako ce neko na slaganju robe sa 8 razreda osnovne jmati primanja X neko drugi sa školom i odgovornostima mora imati daleko vise puta X, a nema, i ne zali se, i niko ne prica o pravdi i nepravdi prema nekom ing koji radi za 1400 i ne zali se, a radi.

Najbitnija stavka drusta low lifer sto je u osmom osnovne ostavio svesku ispod kauca, osnovne sposobnosti nema, ali sta? Ne valja mu ni minimalac? Ne funkcionira svijet tako

Bez odgovornosti nema primanja
A bez ispravnog rada, nekog vida razvoja i povecanja odgovprnosti vremenom nema ni porasta plate

Evo ti situacija od neki dan
Gradiliste
Elektricari uglavnom ali ima i par univerzalaca
Reze na merdevinama radnik neku gredu celicnu
Drugi cuva merdevine i bleji u telefon
Greda mu prolijece pored glave i okrzne mu rame
Ima snimak nadzorne
Sve olimp radna snaga

Nije nego ne mora, i nece. Pa cemo vjerujem za 10tak godina morati da radimo i zaradimo i za taj sloj bezhljeba sto bi lezali i ostali doma na birou, a nemaju ni 45
avetinja

#8954 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by avetinja »

mk ultra wrote: 03/02/2026 06:08 Onda nesto drugo nije uredu... ako ce neko na slaganju robe sa 8 razreda osnovne jmati primanja X neko drugi sa školom i odgovornostima mora imati daleko vise puta X, a nema, i ne zali se, i niko ne prica o pravdi i nepravdi prema nekom ing koji radi za 1400 i ne zali se, a radi.

Najbitnija stavka drusta low lifer sto je u osmom osnovne ostavio svesku ispod kauca, osnovne sposobnosti nema, ali sta? Ne valja mu ni minimalac? Ne funkcionira svijet tako

A bez ispravnog rada, nekog vida razvoja i povecanja odgovprnosti vremenom nema ni porasta plate

Gradiliste
Ima snimak nadzorne
Sve olimp radna snaga

Nije nego ne mora, i nece. Pa cemo vjerujem za 10tak godina morati da radimo i zaradimo i za taj sloj bezhljeba sto bi lezali i ostali doma na birou, a nemaju ni 45
U redu je to, podržavam i druge profesije, jer će se i tu uskoro morati zapošljavati stranci, što će biti još veći problem. Kao u Drnišu onaj doktor Iranac što ne zna i ne želi pričati hrvatski, pa se služi ChatGPTijem.

Ne kažem da nema neradnika koji zabušavaju na poslu, ali mislim da situacija nije crno-bijela. Na nekim mjestima mi se čini da se traži da jedan radnik pokriva više nego što realno može. Ima tu i drugi stvari, sedam dana godišnjeg, otkaz nakon bolovanja, mobing od strane šefova. Ja sam za to da uvijek poboljšamo položaj radnika da naši ljudi ne idu vani, a da mi ne moramo uvoziti strance, koji će opet raditi u uslovima koji nisu adekvatni.
Laplace

#8955 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Laplace »

avetinja wrote: 03/02/2026 12:09
mk ultra wrote: 03/02/2026 06:08 Onda nesto drugo nije uredu... ako ce neko na slaganju robe sa 8 razreda osnovne jmati primanja X neko drugi sa školom i odgovornostima mora imati daleko vise puta X, a nema, i ne zali se, i niko ne prica o pravdi i nepravdi prema nekom ing koji radi za 1400 i ne zali se, a radi.

Gradiliste
Ima snimak nadzorne
Sve olimp radna snaga

U redu je to, podržavam i druge profesije, jer će se i tu uskoro morati zapošljavati stranci, što će biti još veći problem. Kao u Drnišu onaj doktor Iranac što ne zna i ne želi pričati hrvatski, pa se služi ChatGPTijem.

Ne kažem da nema neradnika koji zabušavaju na poslu, ali mislim da situacija nije crno-bijela. Na nekim mjestima mi se čini da se traži da jedan radnik pokriva više nego što realno može. Ima tu i drugi stvari, sedam dana godišnjeg, otkaz nakon bolovanja, mobing od strane šefova. Ja sam za to da uvijek poboljšamo položaj radnika da naši ljudi ne idu vani, a da mi ne moramo uvoziti strance, koji će opet raditi u uslovima koji nisu adekvatni.
O ovome sam već pisao na drugoj temi. Radnici u supermarketima rade i na kasi i na slaganju robe po rafovima i u skladištu i u raznim odjelima, tako da npr. na odjelu namještaja ili IT opreme moraš da se nahodaš da bi našao nekog da te usluži (za zaključanu robu na IT opremi ili da naručiš neku ladicu u Bingu da ti spakuju u skladištu) pa kad to završiš dođeš na kasu, ali tu nema nikoga jer kasirka slaže konzerve, na drugoj kasi kasirka je u skladištu a na trećoj kasi je red od desetak punih kolica. I onda imaš radnika koji nije vješt ni u čemu, za sve je priučen a ni u čemu usavršen.
Rothmans

#8956 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rothmans »

konektovan wrote: 02/02/2026 22:14
avetinja wrote: 02/02/2026 22:11
konektovan wrote: 02/02/2026 22:07 U amko hipermarketu, sad i indijci robu sortiraju na police...
Već nekoliko mjeseci. Zato bojkotujem Amko.
Danas jedan, gdje prodje....trag za sobom ostavlja, hebote, ako nema ovdje vode za okupati se,..uzas.
Kolegice ga komentarisu, ne znaju kako da mu skrenu paznju na higijenu. Valjda kad bude manje kupaca...
Ja na ljeto parkiravam u poslovnoj zoni, a preko puta ta raja cudne sorte povaljala se i na telefonima sve i jedan. Pitam im onog sefica, kaze , ovako mu povazdan tjeraju inat. Pripusi se jednom, ode, nikog ne pita,ako mu sta kazes ,staje poso jer eto ih svi hoce da se raspravljaju i da ga brane. Haj, reko fino ,neka hin, nek su nam zivi i zdravi, jer na cehri im se vidi da su hairli.
Chloe
Photo mod

#8957 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Chloe »

Rothmans wrote: 03/02/2026 12:25
konektovan wrote: 02/02/2026 22:14
avetinja wrote: 02/02/2026 22:11

Već nekoliko mjeseci. Zato bojkotujem Amko.
Danas jedan, gdje prodje....trag za sobom ostavlja, hebote, ako nema ovdje vode za okupati se,..uzas.
Kolegice ga komentarisu, ne znaju kako da mu skrenu paznju na higijenu. Valjda kad bude manje kupaca...
Ja na ljeto parkiravam u poslovnoj zoni, a preko puta ta raja cudne sorte povaljala se i na telefonima sve i jedan. Pitam im onog sefica, kaze , ovako mu povazdan tjeraju inat. Pripusi se jednom, ode, nikog ne pita,ako mu sta kazes ,staje poso jer eto ih svi hoce da se raspravljaju i da ga brane. Haj, reko fino ,neka hin, nek su nam zivi i zdravi, jer na cehri im se vidi da su hairli.
:lol: :lol: mogli bi mi nešto od njih i naučiti :D
avetinja

#8958 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by avetinja »

Laplace wrote: 03/02/2026 12:22 O ovome sam već pisao na drugoj temi. Radnici u supermarketima rade i na kasi i na slaganju robe po rafovima i u skladištu i u raznim odjelima, tako da npr. na odjelu namještaja ili IT opreme moraš da se nahodaš da bi našao nekog da te usluži (za zaključanu robu na IT opremi ili da naručiš neku ladicu u Bingu da ti spakuju u skladištu) pa kad to završiš dođeš na kasu, ali tu nema nikoga jer kasirka slaže konzerve, na drugoj kasi kasirka je u skladištu a na trećoj kasi je red od desetak punih kolica. I onda imaš radnika koji nije vješt ni u čemu, za sve je priučen a ni u čemu usavršen.
Tačno. O sličnom sam pisao na prethodnoj stranici u vezi Amka i Mega Centra.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8959 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

https://avaz.ba/vijesti/biznis/1021790/ ... egi-u-fbih

farma-iz-rs-ugasila-proizvodnju-krave-prodali-kolegi-u-fbih

prodali nam krave
zippoo87

#8960 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Bice mlijeka kod nas.
Btw. da li vi znate koliko kosta sada jedna krava?
Prosjek je izmedju 5 i 6 hiljada KM za junicu,kravu koja se teli i daje mlijeko.

Vjerujem da pola ovih iz gradova pojma nema cijene. 🤣

Tele je od 1500-1800 KM.
Haris.ba

#8961 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

zippoo87 wrote: 05/02/2026 17:15 Bice mlijeka kod nas.
Prosjek je izmedju 5 i 6 hiljada KM za junicu,kravu koja se teli i daje mlijeko.

Tele je od 1500-1800 KM.
Hqhahahaha

https://www.agroklub.ba/stocarstvo/od-1 ... na/108999/
Od 1. januara 2026. niže otkupne cijene mlijeka i limitiranje količina
zippoo87

#8962 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Haris.ba wrote: 05/02/2026 17:22
zippoo87 wrote: 05/02/2026 17:15 Bice mlijeka kod nas.

Tele je od 1500-1800 KM.
Hqhahahaha

https://www.agroklub.ba/stocarstvo/od-1 ... na/108999/
Od 1. januara 2026. niže otkupne cijene mlijeka i limitiranje količina
Ovo je u RSu. Zato je covjek i prodao svu stoku kolegi u FBiH i zatvorio farmu.
Tacnije,radi se o porodici jednoj,tri brata i majka su imali farmu krava.
akcija007

#8963 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by akcija007 »

Kako je 02.03. Radno san zar se ovaj drzavni praznik ne prenosi na pon ako padne u nedjelju ?

Prema Zakonu o praznicima Federacije BiH, ako državni praznik padne u nedjelju, neradni dan se prenosi na prvi naredni radni dan (ponedjeljak).
ZoomZoomKiwi

#8964 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZoomZoomKiwi »

akcija007 wrote: 16/02/2026 21:01 Kako je 02.03. Radno san zar se ovaj drzavni praznik ne prenosi na pon ako padne u nedjelju ?

Prema Zakonu o praznicima Federacije BiH, ako državni praznik padne u nedjelju, neradni dan se prenosi na prvi naredni radni dan (ponedjeljak).
Prenosi se samo Odlukom Vlade FBiH.

Pozdravljam ovu Odluku da se ne prenosi. Dosta je više nerada.
no_sekirli

#8965 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by no_sekirli »

Dan drzavnosti, a ne prenosi se. Pa nije jebeni Dan hrenovaka, ili Dan borca.

Sramota. Glavno je da se vjerski moraju postivat i ne raditi, a drzavne 'ko je*e.
daario naharis

#8966 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by daario naharis »

no_sekirli wrote: 16/02/2026 22:03 Dan drzavnosti, a ne prenosi se. Pa nije jebeni Dan hrenovaka, ili Dan borca.

Sramota. Glavno je da se vjerski moraju postivat i ne raditi, a drzavne 'ko je*e.
Nezavisnosti...
Qler

#8967 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Qler »

Vala glupost. I onako malo imamo tih slobodnih dana, i još ovo ukinu.
ShnjaZZZ

#8968 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

Ja radim 12-ku za 1. Mart i sad da se prenese nema smisla. Hoću crvenu dnevnicu :D
no_sekirli

#8969 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by no_sekirli »

daario naharis wrote: 16/02/2026 22:07
no_sekirli wrote: 16/02/2026 22:03 Dan drzavnosti, a ne prenosi se. Pa nije jebeni Dan hrenovaka, ili Dan borca.

Nezavisnosti...
Nezavisnosti, nije bitno, moja greska.

Ali poanta je ista.
svesuper25

#8970 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by svesuper25 »

Qler wrote: 16/02/2026 22:08 Vala glupost. I onako malo imamo tih slobodnih dana, i još ovo ukinu.
e,a zato novu godinu i prvi maj slavis dva dana,apsurdistan
akcija007

#8971 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by akcija007 »

Dan Nezavisnosti BiH je isto pao u nedjelju 01.03.2020 godine ( to je 10-tak dana prije pandemije) i tada se Odlukom Vlade FBiH prenio na ponedjeljak 02.03 neradni dan
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj: 9/95), propisano da je 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine državni praznik i da se obilježava kao neradni dan. Kako 1. mart ove godine pada u nedjelju, a imajući u vidu značaj obilježavanja ovog državnog praznika, ovo ministarstvo podsjeća da je Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 20.2.2020. godine, donijela Odluku o proglašenju 2. marta 2020. godine, neradnim danom u Federaciji BiH.

https://fbihvlada.gov.ba/bs/povodom-dan ... eradni-dan

Dalje, jos unazad, 2018 godine se Dan Drzavnosti BiH desio na nedjelju, 25.11 i prenijet je neradni dan na ponedjeljak 26.11

https://fbihvlada.gov.ba/bs/26-novembar ... raciji-bih

I iz ovoga sam sada shvatio da se 01.03 i 25.11 samo Odlukom Vlade mogu prenijeti a Nova Godina i 1 Maj se automatski prenose

Zasto je ove godine ovako ne znam ...
bumerangss

#8972 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

akcija007 wrote: 16/02/2026 22:31 Dan Nezavisnosti BiH je isto pao u nedjelju 01.03.2020 godine ( to je 10-tak dana prije pandemije) i tada se Odlukom Vlade FBiH prenio na ponedjeljak 02.03 neradni dan
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj: 9/95), propisano da je 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine državni praznik i da se obilježava kao neradni dan. Kako 1. mart ove godine pada u nedjelju, a imajući u vidu značaj obilježavanja ovog državnog praznika, ovo ministarstvo podsjeća da je Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 20.2.2020. godine, donijela Odluku o proglašenju 2. marta 2020. godine, neradnim danom u Federaciji BiH.

https://fbihvlada.gov.ba/bs/povodom-dan ... eradni-dan

Dalje, jos unazad, 2018 godine se Dan Drzavnosti BiH desio na nedjelju, 25.11 i prenijet je neradni dan na ponedjeljak 26.11

https://fbihvlada.gov.ba/bs/26-novembar ... raciji-bih

I iz ovoga sam sada shvatio da se 01.03 i 25.11 samo Odlukom Vlade mogu prenijeti a Nova Godina i 1 Maj se automatski prenose

Zasto je ove godine ovako ne znam ...
Zbog neradne nedjelje jer je previśe da 2 dana sve stane kao sto inace sada stane svake nedjelje... a budžeti prazni tj treba novca na sve strane minusi

Zato se nije prenio neradni dan na ponedeljak
starii

#8973 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by starii »

šta fali da se radi...na posooo :D
MarshalDodik

#8974 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by MarshalDodik »

Iako brzo zaboravljamo bas cu se potruditi da upamtim ovo Niksicu do oktobra :bih:
mayab

#8975 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mayab »

zaista "smradovski" potez da se sad odjednom praznik koji pada u nedjelju ne prenese na prvi radni dan ,
svi koji mrze i ne vole ovu BiH to sigurno pozdravljaju ,
jer ti isti koriste sve moguće i nemoguće , zakonske i protuzakonske metode da ovu istu BiH ponize i obezvrijede, iz dan u dan.
Post Reply