Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zforumas

#8951 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

konoplja wrote:
zforumas wrote:[quote="konopljaKako nije? Pojasni... Moze biti i 5000 netto, nije vazno.
Citaj covjece, jel' tesko?!

Kasirka u Lidlu 5000?!

Nemoj pisati samo da bi nekoga poklopio ili da bi bilo sta napisao....
:shock: Majsta ne razumijes... Evo dva supruznika doktora mogu imati po 5000, ili iz Lidela po circa 1500. Kad su im slicni prihodi bolje je biti u istoj grupi tj. 4.. Da ponovimo gradivo. Znaci u oba slucaja, Ma koliko god oni zaradivali, ako je slicno bolje je biti u istoj grupi!

E sada, ako npr. zena ima 5000, a muz 2000, u tom slucaju je bolje da su u razlicitim grupama. Zena bude grupa 3 (manji porez na njenu visoku platu), a muz grupa 5 (veci porez na njegovu nisku platu)

Aé sad brisa...[/quote]

Gospodine nadobudnu, procitaj jos jednom.

1. Prica o Lidlu i kasirki i netto plati 1600 eura
2. Tvrdnja da oboje mogu raditi u Lidlu na kasi i imati 1600 eura netto
3. moja tvrdnja da ne mogu zbog poreskih skupina
4. tvoja tvrdnja da mogu biti iste skupine
5. moja tvrdnja da ne mogu onda imati 1600 netto (jer nije toliki brutto u Lidlu)
6.....
Hajd sad ispocetka i izvini mi se, neurohirurze.
sumirprimus

#8952 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

512MB wrote:
sumirprimus wrote:svaka cast momku, ima ih, ali su takvi strucnjaci ipak u manjem procentu slozices se... :thumbup:
Da u malom procentu, al opet ih ima vise nego sto mislite. Poanta je da Mirzi nije bilo dovoljno gitara, cevapi i raja u Rajvosa, nego je isao tamo gdje mu se pruzaju najbolji uslovi da razvija svoj talenat.
i dobijeno u odnosu na pruzeno, da znam takvih momaka, ljudi i iz mog kraja
konjislav

#8953 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Maraschino wrote:
mirsek wrote:
Maraschino wrote:Treba mi odgovor, zasto zene na zapadu ne rade ili rade 1-3 dana u sedmici? Vecina 1 ili eventualno 2 dana.
Djeca, dovoljno velike plate muzeva, nemaju ambicija.
Moje misljenje.
Nesto si i ubo. :D

Tamo(bar gdje ja zivim) plate se sabiraju ali ne za tvoju korist nego poresku upravu.
Na kraju godine se vidi koliko je ko zaradjivao pa ide porez. Uzme ti dobar komad zarade pa su se zene presabrale i kazu ''bolje sjediti kod kuce tri dana nego ta tri dana raditi za poresku''.
Znaci, nema ja zaradjujem 2.500 i zena 2.000€ i eto nama para. Imaju limiti a preko toga veliki porezi.

(vezano gore za onaj Lidl)
Jeste u pravu si, s tim da je u Njemackoj od 2018-te (nisam siguran da li se mijenalo za 2019-tu) bilo 16.260€ tax-free za bracni par.
Hajmo mi to malo staviti na papir i provesti kroz kalkulatore.
Za prvog supruznika stavimo 3-cu poreznu kategoriju (ona malo bolja za supruznike) i nimalo tax-free zarade, a za drugog 5-tu poreznu kategoriju (ona malo gora za supruznike) i svih 16.260€ tax-free zarade, takodjer za obje osobe smo godisnju zaradu od 20.064€ sto je 176 (sati) x 9.5€ (minimalna satnica) x 12 (mjeseci). Kalkulator nam izbaci 1.672€ bruto plate za obje osobe (znaci isto), dok je neto 1.340,53€.
Ruku na srce pogrijesio sam. Minimalac je 1340€, a ne 1400€ kako ga ja zaokruzujem. Moja istinska greska.
Poenta je kada se radi o minimalcima i manjim platama, porez je jako nizak, tek kada plate budu 2-3 puta ovolike, tek tada postane tacno ono sto si rekao, da se zenama ne isplati raditi za poreznu.

Znaci mozemo diskutovati oko rashoda i troskova, ali ne i oko prihoda.
Last edited by konjislav on 19/03/2019 13:28, edited 1 time in total.
512MB

#8954 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

zforumas wrote:[
5. moja tvrdnja da ne mogu onda imati 1600 netto (jer nije toliki brutto u Lidlu)
6.....
Median plate u Lidlu je 2277 brutto, a to je oko 1700€ netto.
konjislav

#8955 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

insomnia78 wrote:
mirsek wrote: Keslati se bez objasnjenje dok citiras nekoga znaci trolati i provocirati. Ovo samo da te ne cudi sto te ljudi prijavljuju. :thumbup:

Potpuno je tacno da sa 1400 eura mozes platiti stan sa rezijama, hranu i jos da ti ostane 100-200 eura za druge stvari, pogotovo sto ces i za svako dijete dobijati dodatak. Sa drugom platom mozes platiti obdaniste, kupiti auto, stediti. I to je nesto sto kasirke i radnici u bih trgovackim centrima mogu samo sanjati.
Ti plaćo?
Ja placo, jos prije 8 godina u MinKenu. Jesu tamo porasle kirije, ali je plata (minimalac) manje vise ostala ista, mozda malo povecala. Naravno za druge gradove ovo vrijedi, mozda ne za Minhen, Hamburg ili Frankfurt, ali ostatak da.
konoplja

#8956 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

zforumas wrote:

6.....
Ok. Prvo cemo da predpostavimo da je netto plata na kasi u Lidlu 1600 eura za samca tocna. Samac je uvijek porezna klasa 1 i placa najvisi porez na dohodak. Znaci dvoje radnika sa kase se ozene u predju u poreznu klasu 4 (male poreske olaksice u odnosu na 1) i onda imaju oboje netto platu od 1615. Eto dobili su po 15 eura za kafe i kolaca.
zforumas

#8957 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

512MB wrote:
zforumas wrote:[
6.....
Median plate u Lidlu je 2277 brutto, a to je oko 1700€ netto.
Sa prijavljene 2 djece jeste oko 1700, slazem se ali onda drugi supruznik ima oko 1550, opet nije isto.
Ali to je medijan i sam znas sta to znaci, u realnom svijetu kasirka ima 2000 brutto i to je to.
zforumas

#8958 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

konoplja wrote:
zforumas wrote:

6.....
Ok. Prvo cemo da predpostavimo da je netto plata na kasi u Lidlu 1600 eura za samca tocna. Samac je uvijek porezna klasa 1 i placa najvisi porez na dohodak. Znaci dvoje radnika sa kase se ozene u predju u poreznu klasu 4 (male poreske olaksice u odnosu na 1) i onda imaju oboje netto platu od 1615. Eto dobili su po 15 eura za kafe i kolaca.
Jesu. Stimat cemo svi sebi kako nam odgovara.
Samac koji ima zenu i dvoje djece :thumbup: :bih: :kiss:

Cestitke na uspjesnom quotanju!
512MB

#8959 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

zforumas wrote: Sa prijavljene 2 djece jeste oko 1700, slazem se ali onda drugi supruznik ima oko 1550, opet nije isto.
Ali to je medijan i sam znas sta to znaci, u realnom svijetu kasirka ima 2000 brutto i to je to.

Pa Median je realan svijet, za razliku od prosjeka (gdje ti jedes sir, ja jufku, a u prosjeku jedemo sirnicu)
Last edited by 512MB on 19/03/2019 13:30, edited 1 time in total.
muha_sa

#8960 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Nazif_Gljiva wrote:
muha_sa wrote:puna Njemacka hirurga iz BiH
Pa eto ima ih... A šta su tečo i teča po zanimanju? Ako nije tajna.
kod mene nema tajni :)
tetak majstor koji stvara--što oci vide ruke odrade :thumbup:

tetka medicinska sestra
muha_sa

#8961 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

512MB wrote:
muha_sa wrote:
insomnia78 wrote:Znaci kasirka u lidlu i cojk joj za pet godina ustekaju 100 000 €
A ti Havana prao sudje kod Kineza :lol:
da je samo prao sudje :-)

naguto se staklene vune za 7 života :lol:
Pa i Havana je usteko i ustedio od gutanja vune il nije?
pitaj ga--kod njega nema tajni

iskren do daske :thumbup:
konjislav

#8962 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

muha_sa wrote:boMMe moja tetka i njen muž penziju u Hamburgu zaradiše :thumbup:

da nisu prekovremeno radili mrka kapa :-)
Kod mene ovi rodjaci u Berlinu kod kojih sam bio dok nisam nasao stan za sebe, rade ljudi bezvezne poslove. Covjek nesto na bausteli, uzme oko 1800€ neto, a zena mu prijavljena na oko 500€ sto je tax-free, a sa strane na crno cisti zenama privatno kuce i uzme jos oko 1500-1700€. Zajedno imaju oko 3.5 - 4k€ neto. Uopste nije nemoguce. Imaju ljudi 2 stana u Sarajevu i kucu negdje na selu prema Olovu. Prije mjesec dana covjek uzeo mercedesa cls. Jos pomogli sinu oko kucenja prije par mjeseci, te kcerci sa kupovinom stana prije godinu i po. Nisu ljudi nikakvi strucnjaci i opet im je tako kako im je.
Kakva crna mrka kapa?
512MB

#8963 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

muha_sa wrote: pitaj ga--kod njega nema tajni

iskren do daske :thumbup:
Pa nemam sta pitat, pisao je o tom..
zforumas

#8964 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

512MB wrote:
zforumas wrote: Sa prijavljene 2 djece jeste oko 1700, slazem se ali onda drugi supruznik ima oko 1550, opet nije isto.

Pa Median je realan svijet, za razliku od prosjeka (gdje ti jedes sir, ja jufku, a u prosjeku jedemo sirnicu)
Jest, imas pravo. Eto zaposli se sutra u Lidlu i trazi odmah tu platu. Pa javi kako si prosao.
Karabaja

#8965 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Karabaja »

Ne možete vi da shvatite insomniju, a ne može ni insomnia da shvati da plate u Francuskoj i Njemačkoj nisu iste, a ni troškovi. Njemačka ima veće plate, a niže troškove života.

Kasirke u Lidlu u Njemačkoj su bolje plaćene nego u Francuskoj, a namirnice u Lidlu u Njemačkoj su jeftinije nego u Lidlu u Francuskoj.

Zato se on čudi tim platama od po 1600, pogotovo zato jer ni to nije dovoljno da se u Francuskoj najedeš i obučeš.

Od ovog mjeseca (mart 2019.) je Lidl podigao minimalnu satnicu sa 12 na 12,5 €.

Puno radno vrijeme sa minimalnom satnicom u Lidlu:

12,50 x 42 (sata u sedmici) x 13 / 3 (ovako se računa mjesečna bruto plata na osnovu satnice) = 2.275 € bruto

2.275 € bruto =

Samac -> 1563 € neto
U braku -> 1780 € neto
Svako dijete - 200 €

Da riješimo misteriju plata kasirke u Lidlu (u Njemačkoj). Ponavljam, ovo je Lidlova startna plata koja vremenom raste.
zforumas

#8966 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

Karabaja wrote:Ne možete vi da shvatite insomniju, a ne može ni insomnia da shvati da plate u Francuskoj i Njemačkoj nisu iste, a ni troškovi. Njemačka ima veće plate, a niže troškove života.

Kasirke u Lidlu u Njemačkoj su bolje plaćene nego u Francuskoj, a namirnice u Lidlu u Njemačkoj su jeftinije nego u Lidlu u Francuskoj.

Zato se on čudi tim platama od po 1600, pogotovo zato jer ni to nije dovoljno da se u Francuskoj najedeš i obučeš.

12,50 x 42 (sata u sedmici) x 13 / 3 (ovako se računa mjesečna bruto plata na osnovu satnice) = 2.275 € bruto

2.275 € bruto =

Samac -> 1563 € neto
U braku -> 1780 € neto
Svako dijete - 200 €

Da riješimo misteriju plata kasirke u Lidlu (u Njemačkoj). Ponavljam, ovo je Lidlova startna plata koja vremenom raste.
:thumbup:

Hvala.

Znaci opet ne moze 1600 :lol: (sala)
512MB

#8967 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

zforumas wrote: Jest, imas pravo. Eto zaposli se sutra u Lidlu i trazi odmah tu platu. Pa javi kako si prosao.
Ako ne vjerujes meni onda mozda vjerujes Lidlu?

Pocetna plata minimum 2000 brutto, dakle pocetna (!), nakon godinu dvije is na 2277€.

Image
zforumas

#8968 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

512MB wrote:
zforumas wrote: Jest, imas pravo. Eto zaposli se sutra u Lidlu i trazi odmah tu platu. Pa javi kako si prosao.

Pocetna plata minimum 2000 brutto, dakle pocetna (!), nakon godinu dvije is na 2277€.

Image
Tebi ne vjerujem nikako. Lidlu vjerujem :thumbup:
muha_sa

#8969 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

konjislav wrote:
muha_sa wrote:boMMe moja tetka i njen muž penziju u Hamburgu zaradiše :thumbup:

da nisu prekovremeno radili mrka kapa :-)
Kod mene ovi rodjaci u Berlinu kod kojih sam bio dok nisam nasao stan za sebe, rade ljudi bezvezne poslove. Covjek nesto na bausteli, uzme oko 1800€ neto, a zena mu prijavljena na oko 500€ sto je tax-free, a sa strane na crno cisti zenama privatno kuce i uzme jos oko 1500-1700€. Zajedno imaju oko 3.5 - 4k€ neto. Uopste nije nemoguce. Imaju ljudi 2 stana u Sarajevu i kucu negdje na selu prema Olovu. Prije mjesec dana covjek uzeo mercedesa cls. Jos pomogli sinu oko kucenja prije par mjeseci, te kcerci sa kupovinom stana prije godinu i po. Nisu ljudi nikakvi strucnjaci i opet im je tako kako im je.
Kakva crna mrka kapa?
poštujem ja to konjislave (jebo li te nick :lol: )

veze nemam kako je sad niti me zanima :-) posebno me ne zanima koliko ko zaradjuje i kolika mu je plata :-) djecu svoju ne pitam kolika im je plata

moja tetka i tetak su otišli u Hamburg krajem šezdesetih i tamo penziju zaradili :) mrka kapa da nisu prekovremeno radili

u penziji su nekih desetak jal 15 godina---kontatel sad o kojem vremenu pišem :?
espn

#8970 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

zforumas wrote:
512MB wrote:

Image
Tebi ne vjerujem nikako. Lidlu vjerujem :thumbup:
Mi tebi vjerujemo. :lol:
zforumas

#8971 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

espn wrote:
Mi tebi vjerujemo. :lol:
Onda ste budale
512MB

#8972 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Karabaja wrote:Ne možete vi da shvatite insomniju, a ne može ni insomnia da shvati da plate u Francuskoj i Njemačkoj nisu iste, a ni troškovi. Njemačka ima veće plate, a niže troškove života.

2.275 € bruto =

Samac -> 1563 € neto
U braku -> 1780 € neto
Svako dijete - 200 €

Jebga covjeku krivo sto zene u Lidlu u Njemackoj vise zaradjuju nego on na cnc masini u francuskoj, al Njemacka i Francuska nebo i zemlja... isto ko kad bi uporedjivo BiH sa Slovenijom.
uglavnomja

#8973 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

konjislav wrote:
uglavnomja wrote: da se igram advokata, onako kako ja vidim taj post

hulja ilitiga huja je izraz za ljutnju, bijes ... uhvatila ga hu(l)ja zbog necega ...

cisto sumnjam da je nekoga nazvao huljom

a ono prodavac u lidlu je srednja klasa na zapadau :lol: :lol:
jeste ako mu/joj bracni drug ima bar 50% vecu platu od prosjeka pa su zajedno srednji
Prodavac u Lidlu ima ~1400€ netto, sto moze biti za stan, rezije, hranu za porodicu i eventualno da ostane 0-200€ za ustediti.
Drugi prodavac u Lidlu (supruznik) donosi jos 1400€, sto znaci ili 1400 - 1600€ mjesecne ustedjevine, ili malo manje i da se malo bolje zivi.
U Bosni je ovo misaona imenica. 1 prodavac u Bingu ili konzumu nije dovoljan ni da pokrije stan, rezije i hranu. Potrebno je barem 2, te poslije toga ti ostane 200 - 300 KM za ustedjeti mjesecno, ili nista ako se imalo bolje zivi.
Pogodi sta je bolje i sta bi 99% ljudi prije izabralo? (nastranu sto si u Lidlu zasticen, ako si bolestan, itd..)
Mislim o cemu mi ovdje pricamo? O srednjoj klasi? U Bosni je 90% naroda niza klasa, de nek nam prvo ovo bude jasno.
pricamo o srednjoj klasi u njemackoj, to je neko napisao, da je prodavac u lidlu srednja klasa U NJEMACKOJ
ne poredimo bingo i lidl ni njemacku i bosnu
konjislav

#8974 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

konoplja wrote:
zforumas wrote:

6.....
Nije tacno. Kada se ozene imaju 16260 eura godisnje tax-free kao bracni par. To samci nemaju.
animals

#8975 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Ja znam da u Hoferu, imaju dobre plate..Aldi kako se zove u Njemackoj..
za Lidl ne znam..
Post Reply