Slicno je i u Meksiku i ostatku tog dijela Azije kod Afganistana. Marihuanu kako znam, gaje je po brdima u izolovanim farmama nego banane da gaje. Citam slicno je i sa kokom umjesto kafe.Poppies are illegal to grow but more lucrative for Afghan farmers than most other crops.
Ilegalni migranti u BiH
- Sanjarko
#8951 Re: Migranti u BiH
- AleksoMKD
#8952 Re: Migranti u BiH
Najveci problem je uzasna korupcja na svim nivoima u tim drzavama.hAZNADAR wrote:
Nebih rekao da jedan dio planete zivi na racun drugog,.. u svakom slucaju ne u cjelosti. Niko ne primorava siromasne da prodaju breskve za 99c/kg.
Bogatiji dio planete je jednostavno organizovaniji, pametniji, ima vecu kolektivnu svijest, emancipovaniji, ljudi imaju obzira jedni prema drugima,.... a to je tezxak posao i zahtijeva mnogo odricanja i discipline. Nisu se preko noci izgradili. Niko ne brani balkanskim, africkim, juznoamerickim plemenima da imaju organizaciju, svijest,.. kao sto ima zapad.
Negdje ljudi razmisljaju za kolektiv, postuju drzavu i zakone, njeguju demokratiju i slobodu govora, planiraju porodicu, placaju uredno poreze i ne kradu sta stignu, klincima idol Bil Gates,... a negdje ljudi razmisljaju samo za sebe, od demokratije prave anarhiju, ne znaju za vadjenje ili kondom pa stancaju djecu koju ne mogu hraniti, prevare drzavu, ogrebu de, uhljebe se koliko mogu, klincima idol El Chapo,..
Tako da ne prolazi vise izvlakusa kako smo mi dobri, mozemo sve,.. al nas zle sile mraka iskoristavaju i sputavaju. Ono, vazda neko drugi kriv.
Zapad je primio migranta do sada mnogo , migranata koji su dosli na gotovo i izgradjeno. I pruzio mogucnosti i slobode kakve migranti nemaju u domovinama. Gledam prvo po sebi. Da li ce primiti jos migranata - do glasackog tijela je. A glasacko tijelo kako godine prolaze sve vise brine za sopstvenu djecu i njihovu buducnost glede posla, zivotnog prostora,... nego sto ima empatije za nekog Pakistanca koji ima 10-ro brace jer mu caca nije znao vaditi. Da se razumijemo - ja nisam protiv priliva migranata jer kao nekadasnji migrant nemam moralno pravo da drugima branim sansu. Ali govorim kako jeste i kako ljudi na zapadu zive i razmisljaju. Nekad moglo - danas tesko.
Deo Juznoamerickih drzava je maltene pod kontrolom kartela. Meksiko je fakticki u ratnom stanju.
Afrika je Afrika, stotine milijardi se salju svake godine al djaba. Korupcija pojede skoro sve, od svakog dolara do obicnog naroda stigne 10ak centi.
Ako se dobro secam pre nekoliko godina je jedna Africka drzava dobila donaciju od 100 miliona EUR kao pomoc zbog suse, prvo nesto sto je vlada napravila je da kupi novi precjednocki avion za 30 miliona
Dobar deo Azije isto tako.
Dodaj neobrazovanost i sujeverje kao i plemenske podele............
- AleksoMKD
- AleksoMKD
-
hAZNADAR
#8955 Re: Migranti u BiH
A odakle dolazi korupcija ako ne iz naroda. Pa nisu politicari pali sa Marsa vec su iz istog naroda i samo imaju mogucnost hapiti malo vise. Ne valja svijest u narodu generalno - u svim tim nerazvijenim zemljama. Bilo je nekada tako i kod zapadnjaka - ali su uspjeli uvesti neka pravila i kroz skolstvo edukovati, istrenirati ljude da su poslije par generacija danas i posteniji i moralniji. Sve je moguce uz ispravan program.AleksoMKD wrote:Najveci problem je uzasna korupcja na svim nivoima u tim drzavama.hAZNADAR wrote:
Nebih rekao da jedan dio planete zivi na racun drugog,.. u svakom slucaju ne u cjelosti. Niko ne primorava siromasne da prodaju breskve za 99c/kg.
Bogatiji dio planete je jednostavno organizovaniji, pametniji, ima vecu kolektivnu svijest, emancipovaniji, ljudi imaju obzira jedni prema drugima,.... a to je tezxak posao i zahtijeva mnogo odricanja i discipline. Nisu se preko noci izgradili. Niko ne brani balkanskim, africkim, juznoamerickim plemenima da imaju organizaciju, svijest,.. kao sto ima zapad.
Negdje ljudi razmisljaju za kolektiv, postuju drzavu i zakone, njeguju demokratiju i slobodu govora, planiraju porodicu, placaju uredno poreze i ne kradu sta stignu, klincima idol Bil Gates,... a negdje ljudi razmisljaju samo za sebe, od demokratije prave anarhiju, ne znaju za vadjenje ili kondom pa stancaju djecu koju ne mogu hraniti, prevare drzavu, ogrebu de, uhljebe se koliko mogu, klincima idol El Chapo,..
Tako da ne prolazi vise izvlakusa kako smo mi dobri, mozemo sve,.. al nas zle sile mraka iskoristavaju i sputavaju. Ono, vazda neko drugi kriv.
Zapad je primio migranta do sada mnogo , migranata koji su dosli na gotovo i izgradjeno. I pruzio mogucnosti i slobode kakve migranti nemaju u domovinama. Gledam prvo po sebi. Da li ce primiti jos migranata - do glasackog tijela je. A glasacko tijelo kako godine prolaze sve vise brine za sopstvenu djecu i njihovu buducnost glede posla, zivotnog prostora,... nego sto ima empatije za nekog Pakistanca koji ima 10-ro brace jer mu caca nije znao vaditi. Da se razumijemo - ja nisam protiv priliva migranata jer kao nekadasnji migrant nemam moralno pravo da drugima branim sansu. Ali govorim kako jeste i kako ljudi na zapadu zive i razmisljaju. Nekad moglo - danas tesko.
Deo Juznoamerickih drzava je maltene pod kontrolom kartela. Meksiko je fakticki u ratnom stanju.
Afrika je Afrika, stotine milijardi se salju svake godine al djaba. Korupcija pojede skoro sve, od svakog dolara do obicnog naroda stigne 10ak centi.
Ako se dobro secam pre nekoliko godina je jedna Africka drzava dobila donaciju od 100 miliona EUR kao pomoc zbog suse, prvo nesto sto je vlada napravila je da kupi novi precjednocki avion za 30 miliona![]()
- AleksoMKD
#8956 Re: Migranti u BiH
Tu se slazemo.hAZNADAR wrote: A odakle dolazi korupcija ako ne iz naroda. Pa nisu politicari pali sa Marsa vec su iz istog naroda i samo imaju mogucnost hapiti malo vise. Ne valja svijest u narodu generalno - u svim tim nerazvijenim zemljama. Bilo je nekada tako i kod zapadnjaka - ali su uspjeli uvesti neka pravila i kroz skolstvo edukovati, istrenirati ljude da su poslije par generacija danas i posteniji i moralniji. Sve je moguce uz ispravan program.
- sinuhe
#8957 Re: Migranti u BiH
Migracija je uvijek bilo ali od 2015 je pitanje mogu li se drzavne granice prelaziti samo tako. Evo se brzo otkrio i identitet ovog u Bileci ubijenog migranta, Marokanca, iako je sam putovao bez dokumenta.
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... eci/355485
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... eci/355485
-
aerodinamika
#8958 Re: Migranti u BiH
daleko sam od bihacavjesticanametli wrote:Pa uzmi ti 2 i etkoji ce narodu kurac oni
nit znas ko su a od rata pobjegli nisu.....samo marskat dalje
-
aerodinamika
#8959 Re: Migranti u BiH
prilicno pojednostavljeno gledanje na stvari, mnogi ljudi bi da im bude bolje, nema sa tim neke veze ni ne obrazovanost ni boja koze ni plemenske podjele, i u evropi ima mnogo podjela pa sistem funkcionira, u americi je kako tako, cesto se cuduim kad vidim na tv veliki broj beskucnika u usa kako uopste opstaju, to je jedno sizofreno stanje koje se reflektira na drugi dio svijeta zbog americkog imerijalizmaAleksoMKD wrote:Najveci problem je uzasna korupcja na svim nivoima u tim drzavama.hAZNADAR wrote:
Ako se dobro secam pre nekoliko godina je jedna Africka drzava dobila donaciju od 100 miliona EUR kao pomoc zbog suse, prvo nesto sto je vlada napravila je da kupi novi precjednocki avion za 30 miliona![]()
-
biscanka2
- AleksoMKD
#8961 Re: Migranti u BiH
Pa bas ne verujem da Trump zove telefonom Grujevskog, Zaeva ili Nguema Mbasogo-a i kaze mu "nemoj slucajno da se boris protiv korupcije, ima da namestas tendere sjvjoj rodbini i prijateljima i nikako nemoj da reformiras sudstvo".aerodinamika wrote:kako uopste opstaju, to je jedno sizofreno stanje koje se reflektira na drugi dio svijeta zbog americkog imerijalizma
- AleksoMKD
#8962 Re: Migranti u BiH
Pa bas ne verujem da Trump zove telefonom Grujevskog, Zaeva ili Nguema Mbasogo-a i kaze mu "nemoj slucajno da se boris protiv korupcije, ima da namestas tendere svjoj rodbini i prijateljima i nikako nemoj da reformiras sudstvo".aerodinamika wrote:kako uopste opstaju, to je jedno sizofreno stanje koje se reflektira na drugi dio svijeta zbog americkog imerijalizma
- vjesticanametli
#8963 Re: Migranti u BiH
laki juaerodinamika wrote:daleko sam od bihacavjesticanametli wrote:Pa uzmi ti 2 i etkoji ce narodu kurac oni
nit znas ko su a od rata pobjegli nisu.....samo marskat dalje
- CPT
#8964 Re: Migranti u BiH
Cinjenica je da jedan dio planet zivi na racun druge. Nisam govorio o da neko primorava (a ti se radi) vec da 99% ljudi nece da kupi voce za par centi na sat. Sve vise od toga nece niko da plati. Isto tako nece niko prati sude u Veneciji za 3€ na sat. Osim tih "nepozeljnih crnih migranata" koji svakako nista ne rade. Miljoni u SAD zive na cesti tako da ti je ta prica o "Zapadu", porezu i demokratiji suplja.hAZNADAR wrote:nije znao vaditi. Da se razumijemo - ja nisam protiv priliva migranata jer kao nekadasnji migrant nemam moralno pravo da drugima branim sansu. Ali govorim kako jeste i kako ljudi na zapadu zive i razmisljaju. Nekad moglo - danas tesko.
U svakom slucaju pricati o "seobi naroda" kad u 600mio Evropu udje manje je demagogija koja malo tukne na fasizam.
- CPT
#8965 Re: Migranti u BiH
u Evropi zivi 513mio ljudi (cca)...
https://ec.europa.eu/eurostat/documents ... de6dfe25d1
kompletna Sirija (da je teleportiraju u EU) ima 18mio, znaci Sirija + nekoliko kompletnih drzavnica ne bi prebilo 60mio tj. 10% EU populacije
Ako je od 2015 u EU uslo 2mio ljudi govorimo o 0,33% , toliko o histeriji i "seobi naroda"
https://ec.europa.eu/eurostat/documents ... de6dfe25d1
kompletna Sirija (da je teleportiraju u EU) ima 18mio, znaci Sirija + nekoliko kompletnih drzavnica ne bi prebilo 60mio tj. 10% EU populacije
Ako je od 2015 u EU uslo 2mio ljudi govorimo o 0,33% , toliko o histeriji i "seobi naroda"
-
espn
#8966 Re: Migranti u BiH
Ne dolaze samo sirijci u BiH. Dolaze afganistanci, iranci, indijci, pakistanci, itd...
-
zrakomlat
#8967 Re: Migranti u BiH
Meni oni uglavnom izgledaju kao da su iz Pakistana, Bangladeša ili Indije, te nešto malo sjeverna Afrika. Ne znam šta službene statistike kažu al Sirijaca je vjerojatno najmanje među njima.espn wrote:Ne dolaze samo sirijci u BiH. Dolaze afganistanci, iranci, indijci, pakistanci, itd...
-
pinkman
#8968 Re: Migranti u BiH

Izvor: https://www.rtvslon.ba/izgorjela-porodi ... a-u-tuzli/Večaras oko 23.00 sata izbio je požar na pomoćnom objektu kuće koja se nalazi u neposrednoj blizini Tehnološkog fakulteta u Tuzli, a požar se brzo proširio i na porodičnu kuću. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je lokalizovan, a za sada nema informacija o povrijeđenim osobama.
Drugi izvor kaze da je porodica evakusana, ali ne spominju kucu. Uglavnom, migranti su palili su palili vatru da se ugriju i evo.
-
espn
#8969 Re: Migranti u BiH
Svi oni da bi dosli u Evropu moraju proci balkansku rutu, stoga ce se i zadrzavati najvise u Bosni.zrakomlat wrote:Meni oni uglavnom izgledaju kao da su iz Pakistana, Bangladeša ili Indije, te nešto malo sjeverna Afrika. Ne znam šta službene statistike kažu al Sirijaca je vjerojatno najmanje među njima.espn wrote:Ne dolaze samo sirijci u BiH. Dolaze afganistanci, iranci, indijci, pakistanci, itd...
- Sanjarko
#8970 Re: Migranti u BiH
Svi migriraju, mislim na narode i ljude. I mi smo iz Bosne migrirali pa nas sad sa 4,2 miliona ima nesto manje od 3 ili oko 3 miliona. Ima internih i dugogodisnjih migracija u Europi. Njemci koji su se nekada sirili i trazili svoj zivotni prostor odavno se povlace i cak i oni migriraju, odavno. Pa cak im se doseljavaju drugi narodi od Poljaka pa do nas s ovih prostora. Moraju se uzeti dugogodisnje migracije ne samo godisnje. "Pa neki ljudi imaju obicaj sad za Njemce da kazu da vidi Hico ko im igra za repku prevrtao bi se u grobu".CPT wrote:
U svakom slucaju pricati o "seobi naroda" kad u 600mio Evropu udje manje je demagogija koja malo tukne na fasizam.
Nije ovo jos seoba naroda sta treba da bude i sta nas ceka zbog klimatskih promjena.
PS. Bio davno jedan film koji sam gledao kako vanzemaljci prate ljudske migracija kao sto mi pratimo migracije zivotinja.
PPS. Sad koliko ce se svi integrisati i koliko ce proci vremena da se integrisu u drustvo i naciju tih drzava u koje se doseljavaju pitanje je?
- Sanjarko
#8971 Re: Migranti u BiH
https://en.wikipedia.org/wiki/Migration_Period

Ziko slike. Cak su i rute danasnjih migracija slicne.
Ziko slike. Cak su i rute danasnjih migracija slicne.
Vidis dugogodisnja seoba i migriranje naroda.The Migration Period was a period that lasted from 375 AD (possibly as early as 300 AD) to 538 AD
- sinuhe
#8972 Re: Migranti u BiH
Kazu prijavite migrante da ih saljemo u drugi kanton
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mup-pos ... /191029055
https://www.klix.ba/vijesti/bih/mup-pos ... /191029055
-
biscanka2
- SmokingMan
#8974 Re: Migranti u BiH
Neki dan, vraćajući se uveče iz VIšegrada, vidjeli smo migrante kako hodaju uz autoput, korz tunele.
-
hAZNADAR
#8975 Re: Migranti u BiH
Seobe, migracije u Evropu se desavaju vec decenijama. Samo Turaka imas u Njemackoj skoro 3 miliona. A gdje su ostali i tu i drugdje gdje su brojke isto u milinima. Ove najnovije migracije su kap u moru visedecenijskog priliva migranata. Tako da se ova seoba moze itekako uporediti sa onom u Rimskom carstvu,.. ostaje samo da se vidi da li ce rezultat biti isti.CPT wrote:Cinjenica je da jedan dio planet zivi na racun druge. Nisam govorio o da neko primorava (a ti se radi) vec da 99% ljudi nece da kupi voce za par centi na sat. Sve vise od toga nece niko da plati. Isto tako nece niko prati sude u Veneciji za 3€ na sat. Osim tih "nepozeljnih crnih migranata" koji svakako nista ne rade. Miljoni u SAD zive na cesti tako da ti je ta prica o "Zapadu", porezu i demokratiji suplja.hAZNADAR wrote:nije znao vaditi. Da se razumijemo - ja nisam protiv priliva migranata jer kao nekadasnji migrant nemam moralno pravo da drugima branim sansu. Ali govorim kako jeste i kako ljudi na zapadu zive i razmisljaju. Nekad moglo - danas tesko.
Stariji nasi gastarbajteri koji su davno dosli na zapad i tu ostali svjedoce samo za svog vakta o promjenama. Nekada bilo lako - danas sve manje. Samo za mog vakta je vise profesija, poslova,.. odumrlo. Posla je znaci manje i resursa manje,... i mnogi Evropljani jednostavno zele da to sacuvaju za svoje a ne da se to dijeli sa novopridoslima. Govorim kako jeste.
A bezkucnici u Americi koju spominjes su 0,17% stanovnistva. Bio sam i sam u USA i vidio. Ima ih, ali visestruko vise ima ljudi koji se snalaze i koji funkcionisu. I pored tih 0,17% je USA jedna od najjacih ekonomija svijeta, sa jednim od najboljih standarda zivota u svijetu, sa jednom od najboljih perspektiva u svijetu,... i to nije palo s'neba, to nije od jucer,... to je rezultat dugotrajnog procesa i projekta i poreza i gradjanske discipline i zastite okolisa i ulaganja u infrastrukturu, kolektivne svijesti,... itd. To su Ameri i zapadnoevropljani, Japanci,... uspjeli i nije bilo lako. A i ja sam svjedok poslije 20 i kusur god vani koliko je mentalitet u razvijenim zemljama drugaciji od naseg, i kako se drugacije ljudi postavljaju u mnogo toga.
Sutra moze neka prirodna kataklizma da im shebe sve sto imaju,.. opet ce stati na noge i organizovat ce se. Dok u neki drugi svijet koliko god da ulozis. koliko god da pomognes,... sve se istopi i nestane,.. jer ljudi vise razmisljaju samo za sebe i samo za danas. Isto kao sa ljudima - neko ce 100 KM mozda uloziti u neki obrt ili za kurs engleskog, racunara,... a neko ce sve pojesti i popiti za dan i jos navratiti i u kladaru. Nemom mi molim te pricati kako zapad zivi na racun zemalja iz kojih dolaze migranti. U neka stara vremena kolonijalizma se moglo to reci ali ne i danas. Nemamo isti mentalitet i ujedno time i sposobnost organizovanja.
Treci svijet ima problem slabe infrastrukture, slabe organizacije, slabog obrta,.. i konstantni demografski rast gdje za mnoge mlade jednostavno nema mjesta. Ni zivotnog prostora, ni posla ni perspektive. Po cemu to treba da je problem zapada?