Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vatrogasac

#8951 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
Kao šta je Ivan Pavle II, po svijetloj Italijanskoj tradiciji kada je u pitanju Naša stvar (iako je Poljak ipak je ustoličen u Rimu pa je sigurno primio lokalne običaje), rekao Stivenu Hokingu, parafraziram: "Istražujte svemir i sve do Velikog praska, ali nemojte istraživati dalje". Lijepo čovjeka upozorio.

Čega se papa uplašio da će naučnici pronaći? Možda istinu?
Da nisi nešto zamijenio u toj priči?

Stephen Hawking u Vatikanu priznao da je besmisleno govoriti što je bilo prije Početka (Velikog praska)
Smrcak15

#8952 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: ja cak vjerujem u taj intervju sa tom reptilkom, jer je to klasicni dzin, jer poznato je iz vjerskih izvora da oni imaju sposbnost transformacije..tako da ako je zaista se desio taj intervju sa reptilkom kako ih ti zoves to je dzin bio, a nikakva rasa sa druge planete, nego dzinni koji su obitavali jos prije ljudi na zemlji.
A nikako ne moze biti da su upravo svi ti koji su obitavali, a vjerovanto i danas obitavaju ovdje, napisali, tj. mentalnim putem diktirali vase knjige i jedni druge u njima definisali i nazivali "dzinima", "melecima", definisali dobre i lose "momke"...?
Zar se ovo savrseno ne uklapa u sve, pa i sam nas postanak - geneticki inzinjering?

Da li znas da su ljudi svjedocili da su na nekim vidjenim UFOs mogli vidjeti simbole koji neodoljivo lice na arapsko pismo?
Jasno je islam objasnio ovo...dzini bili prije ljudi na zemlji...a sto se tice da su oni to donijeli kuran naprimjer Bog na to odgovara u kuranu gdje kaze da zzinni nisu kadri da donesu kuran, kaze nemogu ga cak ni slusati a kamoli da ga donesu.

Ufo su dzinni a nikakvi vanzemaljci sa drugih planeta
Smrcak15

#8953 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:I Paranormal Activity ima 6 nastavaka, je li i to sve istina Smrle?

A Svedjani znaju da ima dosta raje sa dugom bradom i kratkim pantolama, pa hoce da malo i njih uvaze i ispostuju,zato emituju tu emisiju.
Nisam gledao to , a u gilmu pretjeraju gdje god je tematika dzinni...tako da nije kao sto prenspusu u holivudskim filmovima kako bi privukli publiku.
HardcoreMX

#8954 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Hakiz wrote:
Edouard wrote: Nevjerojatno je koliko su ateisti frustrirani ovom činjenicom (barem oni koji znaju za to), da je utemeljitelj važeće teorije Velikog praska koju se vrlo često spominje, nitko drugi doli jedan katolički svećenik, ujedno matematičar i astronom.
Zašto bi ateisti bili frustrirani time da je nešto otkrio sveštenik? Ako je to tačno, nema veze ko je otkrio.

Njutn je bio teolog, ali njegove teorije su postale naučne činjenice. I zašto bih ja kao ateista bio time frustriran?

Kepler, Kopernik, Galileo su bili vjernici. I to im nije smetalo da (po)kažu crkvi da je pogriješila i da rizikuju živote time što su crkvi rekli da griješi. Dakle, vjernici koji se nisu slijepo držali učenja svoje religije nego su tražili istinu. Čak i kada ta istina govori protiv učenja njihove religije. I ja bih sada trebao takvim ljudima biti frustriran? Stvarno smiješno. To su bili ljudi koji su prije otprilike 500 godina bili napredniji mislioci nego neki forumaši danas.
sarkazam je l tako?
Hakiz

#8955 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote:
Kao šta je Ivan Pavle II, po svijetloj Italijanskoj tradiciji kada je u pitanju Naša stvar (iako je Poljak ipak je ustoličen u Rimu pa je sigurno primio lokalne običaje), rekao Stivenu Hokingu, parafraziram: "Istražujte svemir i sve do Velikog praska, ali nemojte istraživati dalje". Lijepo čovjeka upozorio.

Čega se papa uplašio da će naučnici pronaći? Možda istinu?
Da nisi nešto zamijenio u toj priči?

Stephen Hawking u Vatikanu priznao da je besmisleno govoriti što je bilo prije Početka (Velikog praska)
E, sad, Hawking u svojoj knjizi piše verziju koju sam ja napisao. Pa, ako u njegovoj knjizi piše pogrešno, onda ja griješim.

Ali, u redu je i to. Prije početka logično da nema ništa.
vatrogasac

#8956 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: Prije početka logično da nema ništa.
Po kojoj logici? Samo zato što nauka nema o tome podataka?
¤ jelena ¤

#8957 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ¤ jelena ¤ »

Eo, meni je logično da je prije velikog početka bio nekakav veliki praskavi kraj.
zforumas

#8958 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

¤ jelena ¤ wrote:Eo, meni je logično da je prije velikog početka bio nekakav veliki praskavi kraj.
Samo na repeat staviti

Dozer

#8959 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

vatrogasac wrote: Govorim o tvojim pretpostavkama koje ti nazivaš znanjem jer prvo...da li su baš Kinezi napravili? HP je imao sa njima rat zbog baterija. Pa da ne redam dalje. Ti to ništa nisi vidio ili tome prisustvovao kako je nastajala jedna tastatura, a pišeš mi ovdje i ubjeđuješ da jeste tako. Kako znaš? Kako ti sada razmišljaš o tastaturi neko razmišlja o listu na drvetu na svoj način jer pouzdano znamo da list na drvetu nisu napravili Kinezi, a abiogeneza nam ne govori ništa još o prvoj živoj ćeliji koja je u listu. Odakle list na drvetu?
Jbg sad... Bilo je pitanje ko je napravio tastaturu, ne ko je izmislio ili dizajnirao ili dao nekome zadatak da je napravi, nego samo - ko je napravio.
Na ovaj nacin se mozemo vracati za bilo sta unedogled i izvlaciti raznorazne detalje za sve i svasta, pri cemu nista od toga nema neke stvarne veze s onim o cemu pricamo.
Poenta sve ove price je - postanak svega sto vidimo, cujemo i osjetimo, jel' tako?
TI vjerujes da postoji kreator svega toga, nego super-mocno bice koje nazivas "bog", i neces promijeniti svoje misljenje i pored sve besmislenosti koja prati tu ideju/pretpostavku.

I, cinjenicno - ne znas da li je to zaista tacno, nego samo vjerujes da jeste. Nadas se, iz nekih svojih razloga. I OK, ja to sustinski postujem, tvoje pravo. Medjutim, u problemu smo kada ti i ostlai svoje vjerovanje pocnete podmetati kao znanje i cinjenice. Logicno, ovo je besmisleno jer ne postoji dokaz za to vase vjerovanje.
Za taj list na drvetu, kao i samo drvo na kojem je taj list, a nadalje i kompletna flora i fauna na planeti - ne znas kako je sve to nastalo. Kao ni ja, ni bilo ko medju ljudima. Vrlo je jednostavno - znamo kojim i kakvim procesima je nastala nasa planeta, ali ne i kako je nastao zivot na njoj, ukljucujuci i nas.
I ovo je jedina istina.
Smisao postojanja kreatora u vidu religijskog boga, a koji nas je stvorio, gubi se u nepreglednom prostranstvu svemira i stotina milijardi objekata u njemu. Totalno smo nebitni i mikroskopski sitni, da bi se neko super-svemocno bice zajebavalo s kreiranjem nas, a kojima je jedina svrha zivota da zasluzimo njegovu milost. Ili kaznu. Izvini, ali - smijesno.
Dozer

#8960 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote: kronologija mozda u ateizmu, ne i u islamu..i odakle tebi to znanje s obzirom da se iskljucivo ravnas prema materijalnoj opipljivoscu dokaza :D
zdravo razumski i logickim putem potpuno neprihvaceno..narod se ne moze formirati samo od pojedinca..osim toga imamo vise rasa i mnogobrojne etnije sa mnogobrojnim jezicima, kulturama i sl...dakle upravo u duhu sa ciljem da se ljudi medjusobno upoznaju...kako bi bilo dosadno da slusas samo svoju etniju..ovako odes malo japan, pa argentina, chile, kanada pa loma kamerun, loma kod svedjanke mislim u svedsku etc :mrgreen: ..a pogledaj ljude retarde sta rade oni se zbog toga dijele, mrze... :(
Kakva ba ateisticka i islamska hronologija... o cemu pricas? :D
Ovo gore su sad nekakvij pokusaji ...cega tacno? Sta, ba, lupas...?
Zar nisu Adem, pa od njega Hava prvi ljudi? Iz kojeg plemena ili naroda je stvoren Adem? Rase i etnije su dvije razlicite stvari, a u jednoj rasi moze postojati X etnija sa svojim kulturoloskim, jezickim i svim drugim obiljezjima. I to nema ili ne mora imati nikakve veze s rasom.
Mislim da si se ovdje sad malo zapetljao i da vise ni sam ne znas sta hoces da kazes, a svjestan si da si se malo prosuo.

Jos jednom - narod/etnija = veliki broj pojedinaca. Dakle, ljudi nikako nisu mogli nastati od naroda i plemena, nego je obratno, plemena i narodi su nastali od ljudi, tj. ljudi cine plemena i narode, a ne obratno :D
I nema ovo nikakve veze s religijskom hronologijom, nego iskljucivo s prirodnom.
Dozer

#8961 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Jasno je islam objasnio ovo...dzini bili prije ljudi na zemlji...a sto se tice da su oni to donijeli kuran naprimjer Bog na to odgovara u kuranu gdje kaze da zzinni nisu kadri da donesu kuran, kaze nemogu ga cak ni slusati a kamoli da ga donesu.

Ufo su dzinni a nikakvi vanzemaljci sa drugih planeta
Ocito nisi shvatio nista od onoga sto napsiah :D
I, nisu dzini diktirali Kur'an, a ni Bibliju, a ni Toru, nego oni drugi, koji su nas stvorili genetickim putem od primata koji su postojali na planeti, a koji su ove koji su vec bili na planeti puno prije u tim knjigama opisali kao zle, djavole, dzine i ostale babaroge, a sve kako bi nas odmakli od njih, jer su oni bili neprijatelji jedni drugima.
harač

#8962 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

jedna od temeljnih značajki vjernika jeste negiranje evolucije. u čast frances arnold, koja je prije par dana dobila nobelovu nagradu za korištenje evolucijskih procesa u tjeranju prirode da stvori enzime koji nikada prije nisu postojali, jedno njeno veoma zanimljivo predavanje:

vatrogasac

#8963 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: TI vjerujes da postoji kreator svega toga...

Ne samo ja nego milijarde ljudskih mozgova i danas i u prošlosti i u budućnosti je došlo do te spoznaje. Ja opet ne mogu shvatiti kako je to tako jednostavno teško tebi dokučiti.
Hakiz

#8964 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Dozer wrote: TI vjerujes da postoji kreator svega toga...

Ne samo ja nego milijarde ljudskih mozgova i danas i u prošlosti i u budućnosti je došlo do te spoznaje. Ja opet ne mogu shvatiti kako je to tako jednostavno teško tebi dokučiti.
Da banalizujem, većina ljudi na planeti sluša turbo-folk u nekoj od lokalnih verzija karakterističnih za to područje. Manjina sluša klasiku. Ergo, turbo-folk je kvalitetna muzika, kasika nije.

Većina u BiH glasa za nacionalne partije već 25 godina. Znači da nam je dobro. Itd.

Tako izgleda kada brojeve počneš korisitti kao argument.

Masa čini život lakšim, ali nije u pravu. Mora neko odstupiti od mase da bi se potstakao napredak.

Pa je u masi glupana, poluživotinja, poluljudi koji su samo jeli, spavali, seksali se, jednog dana neko rekao "Mora postojati neko ko je stvori sve ovo". U tom trenutku to je bio potez genija, nekoga ko se izdvojio iz mase koja ne razmišlja i dao objašnjenje postojanja. Ja to poštujem, ne mislim da su u pravu, ali poštujem. To je početak stvaranja pravog čovjeka, mislećeg čovjeka.

Ali poštujem i one koji su rekli "Stani malo, to da je neko sve ovo stvorio, a naročito šta nam kažu kako je stvorio nema smisla jer je puno kontradiktornosti". To je takođe potez genija koji se izdvojio iz mase onih koji su prihvatili da je neko sve stvorio. Tako da je sav napredak oslonjen na ljude koji u trenutku genijalnosti kažu "Stani malo ovo šta svi mi mislimo do sada izgleda da nije tačno, ne poklapa se ono rečeno i ono šta se stvarno dešava." Pa smisle svoju verziju.

Religije su rezultat evolucije, rezultat razmišljanja. Ali ako poredino sa životom čovjeka, ideja da je neko sve stvorio i upravlja svime, pa imamo dan i noć po volji stvoritelja, to je ekvivalent puzanju. Mora se jedan dan ustati, pa hodati, pa potrčati, skakati itd. Ako ostanemo na puzanju, zakržljaćemo. Tako da su religije nastale jer su nam bile potrebne, obavile su svoj posao i vrijeme je da se prevaziđu. Kao što organi prestanu da budu potrebni nekom obiku života pa evolucijom nestanu, tako i ideje. Religijama je mjesto sa dinosaurima. Hvala im i laku im noć.

Tako da oslanjati se na većinu, a to znači na mediokritet, nije velika sreća. Možda čini život udobnijim, ali nema tu napretka.
Last edited by Hakiz on 07/10/2018 00:35, edited 1 time in total.
vatrogasac

#8965 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: Da banalizujem, većina ljudi na planeti sluša turbo-folk u nekoj od lokalnih verzija karakterističnih za to područje.
Ovo nisam znao.

Nema to veze sa većiniom nego nisu do tog zaključka došli jedan, dva ili tri čovjeka nego čovječanstvo to hiljadama godina drži za razumno i držat će do kijametskog dana. Od nepismenih do akademika i nobelovaca. Ne može čovjek tek tako uzvjerovati. Vjera u Boga je tema miliona knjiga i umjetničkih djela i dalje se piše, slika, komponuje i na taj način slavi Tvorac.
HardcoreMX

#8966 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: Zar nisu Adem, pa od njega Hava prvi ljudi? Iz kojeg plemena ili naroda je stvoren Adem? Rase i etnije su dvije razlicite stvari, a u jednoj rasi moze postojati X etnija sa svojim kulturoloskim, jezickim i svim drugim obiljezjima. I to nema ili ne mora imati nikakve veze s rasom.
Mislim da si se ovdje sad malo zapetljao i da vise ni sam ne znas sta hoces da kazes, a svjestan si da si se malo prosuo.

Jos jednom - narod/etnija = veliki broj pojedinaca. Dakle, ljudi nikako nisu mogli nastati od naroda i plemena, nego je obratno, plemena i narodi su nastali od ljudi, tj. ljudi cine plemena i narode, a ne obratno :D
I nema ovo nikakve veze s religijskom hronologijom, nego iskljucivo s prirodnom.
..ako dopustas mala opaska iz kuta logike..ovdje posmatramo iz religijskog diskursa..qur'anskog teksta da su ljudi stvoreni od naroda i plemena i da bi se medjusobno dakle u svojoj sarolikosti upoznali..dakle cinenica da je pored Adema stvoreno jos mnostvo ljudi..logicki potpuno shvatljivo jer drugacije ne bi postojale rase, kulture i toliki jezici rasprostranjeni...sve te razlicitosti i sarenilo medju narodima ne moze nastati iskljucivo i samo od jednog covjeka i jedne zene...od toliko stvorenog naroda netko od ljudi mora biti i bukvalno prvi stvoren, a to je Adem sa svojom zenom Havom..Adam a.s. nije mogao biti sam sebi vjerovjesnik i poslanik, pored njega je morao egzistirati neki narod kojem se ujedno i salje poslanik...i ostali naredni vjerovjesnici i poslanici su se slali u kontekstu svetih knjiga uvijek nekom narodu, odnosno covjecanstvu, nisu bili usamljeni...dakle takodjer sve logicki opravdano..
Hakiz

#8967 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote: Da banalizujem, većina ljudi na planeti sluša turbo-folk u nekoj od lokalnih verzija karakterističnih za to područje.
Ovo nisam znao.

Nema to veze sa većiniom nego nisu do tog zaključka došli jedan, dva ili tri čovjeka nego čovječanstvo to hiljadama godina drži za razumno i držat će do kijametskog dana. Od nepismenih do akademika i nobelovaca. Ne može čovjek tek tako uzvjerovati. Vjera u Boga je tema miliona knjiga i umjetničkih djela i dalje se piše, slika, komponuje i na taj način slavi Tvorac.
Može čovjek tek tako uzvjerovati. Religije su nastale prije nauke. Primitivnim ljudima je bilo lako povjerovati da bog donosi kišu. Trebalo je da čovjek podobro napreduje pa da objasni nastanak kiše. Religije imaju moć i čovjeku je lako početi vjerovati jer daju odgovore, iako neistinite, o nepoznatom a naročito o najvećoj nepoznanici svakog života a to je smrt. I zato će ljudi u većini vjerovati i dalje jer žele odgovore, religije im daju jednostavne odgovore koji im se čine prihvatljivim, a i zato jer je religija neodvojiva od smrti, a to nas najviše plaši i fascinira.
vatrogasac

#8968 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: Primitivnim ljudima je bilo lako povjerovati da bog donosi kišu. Trebalo je da čovjek podobro napreduje pa da objasni nastanak kiše.
Ljudi ne stvaraju zakone nego otkrivaju Božije zakone pa oduvijek su znali da iza padanja kiše stoji Bog samo što to danas shvataju kroz kruženje vode u prirodi i da iza tog zakona stoji Bog. Previše je potrebno uvjeta da bi kiša pala pa slučajno baš i nije prihvatljivo, a nemamo samo kišu u prirodi. Ispadne da nauka služi religiji objašnjavajući nam kako je to Bog uredio.
Hakiz

#8969 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Lujdi ne stvaraju prirodne zakone, samo ih otkrivaju, tačno. Ali to nisu božiji zakoni, to su zakoni prirode. Boga nema.

Kiša je primjer, krenuo si kao Smrčak, nema smisla više nastavljati, rekli smo šta smo imali.
vatrogasac

#8970 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:Lujdi ne stvaraju prirodne zakone, samo ih otkrivaju, tačno. Ali to nisu božiji zakoni, to su zakoni prirode. Boga nema.

Kiša je primjer, krenuo si kao Smrčak, nema smisla više nastavljati, rekli smo šta smo imali.
Ma ne samo kiša. Trebalo bi mi nekoliko dana da nabrajam od mikro do makro. Do sada sam spomenuo samo list i kišu izazvan. Kada sve zakone prirode skupiš i sve pojave kako jednostavno sav taj kauzalitet uspiješ pripisati slučaju?
Hakiz

#8971 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote:Lujdi ne stvaraju prirodne zakone, samo ih otkrivaju, tačno. Ali to nisu božiji zakoni, to su zakoni prirode. Boga nema.

Ma ne samo kiša. Trebalo bi mi nekoliko dana da nabrajam od mikro do makro. Kada sve zakone prirode skupiš i sve pojave kako jednostavno sav taj kauzalitet uspiješ pripisati slučaju?
Više ima smisla da je postojanje 5.000 vrsta mrava slučajno nego da je neko namjerno stvrio 5.000 vrszta mrava, 8.0'00 vrsta glista, 3.000 vrsta paukova it. Dakle ne 5.000 vrsta živih bića, nego 5.000 vrsta jednog oblika života, pa onda 8.000 vrsta drugog oblika života itd. Kreacija svega toga ima manje smisla nego da je to nastalo slučajno pa se prilagođavalo pormjenama uslova.

Ali, ovako. Zamisli da si radnik na farmi u 14. vijeku. Otkako tvoja porodica postoji bili ste radnici na farmi jednog vlastelina. Nisi pismen, ali nisi glup, pametan si, recimo da si unaprijedio alat koji koristiš, poboljšao rod onoga šta uzgajaš, dakle inteligentan si, znaš svoj posao. Ali ne dovodiš u pitanje generalni poredak, dakle farmerska porodica će uvijek biti farmerska, vlastelinska će uvijek biti vlastelinska i nema teorije da se dogodi promjena statusa. I ne možeš promijeniti vlastelina za kojeg radiš, njegovo si vlasništvo. To je bogom dan poredak i nikome ne pada na pamet da ga mijenja, svi su prihvatili da tako mora biti. To je u stvarnosti otprilike bio feudalni sistem u Evropi u srednjem vijeku. Onda se desilo nešto strašno. Desila se epidemija bubonske kuge. Pola stanovništva Evrope je umrlo. Epidemija je završila i rezultat je bio nedostatak radne snage. Onda ti je jedan dan došao vlastelin susjednog imanja, pozvao te da radiš za njega i ponudio ti bolje uslove nego što imaš kod svog vlastelina. Prije kuge to je bilo nezamislivo, vlastelini jedan drugom nisu uzimali radnike. Ali kuga je sve promijenila. I onda si vidio da nije sve zakovano u kamenu, da se stvari mogu promijeniti, da stari zakoni više ne vrijede. Pa čak da možeš preći iz pozicije farmera, sluge, u poziciju zanatlije, pa čak i trgovca, postati imućan, i na kraju tim novcem kupiti aritokratsku poziciju. To nije fikcija, to se stvarno desilo u Evropi.

To ti je ekvivalent religijskog vjerovanja i poretka stvari. Ljudi će vjerovati u boga do pojave nekog ekvivalenta bubonske kuge koja će im otvoriti oči i pokazati da stara pravila više ne vrijede. A i u Evropi u srednjem vijeku su postojali ljudi koji su govorili protiv tadašnjih pravila, samo ih niko nije slušao i aristokrati su ih ubijali jer remete bogom dan poredak. Tek nakon epidemije kuge se pokazalo da su bili u pravu i da ono šta se vjerovalo da je bogom dan poredak da je bila velika laž. Ekvivalent tim ljudima su ateisti.
vatrogasac

#8972 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: Više ima smisla da je postojanje 5.000 vrsta mrava slučajno nego da je neko namjerno stvrio 5.000 vrszta mrava, 8.0'00 vrsta glista, 3.000 vrsta paukova it. Dakle ne 5.000 vrsta živih bića, nego 5.000 vrsta jednog oblika života, pa onda 8.000 vrsta drugog oblika života itd. Kreacija svega toga ima manje smisla nego da je to nastalo slučajno pa se prilagođavalo pormjenama uslova.
Sve su vrste bitne i imaju svoju svrhu. O tome se baš priča danas najviše.
Na Listi najugroženijih vrsta nalazi se preko 11 000 biljnih i životinjskih vrsta kojima prijeti velika opasnost od izumiranja. Sisavci su među najugroženijima. “Otprilike svakoj četvrtoj vrsti sisavaca koja danas živi na Zemlji — ili 24 posto njih — prijeti izumiranje”, izvještava Globe.

Tko je kriv za takvo kritično stanje? Znanstvenici kao razlog sve bržeg nestajanja određenih vrsta navode međunarodnu trgovinu kućnim ljubimcima, parangalski ribolov i nestanak odgovarajućih staništa. Osim toga, kako se kroz netaknute šume gradi sve više cesta “ljudi imaju sve veći pristup divljim životinjama do kojih se nekada nije moglo doći. Ljudi ih ubijaju i jedu. Ako to rade u velikom omjeru, vrste izumiru.”

Znanstvenici upozoravaju da takvo postupanje dovodi u opasnost i samog čovjeka. “Kad čovjek biljne i životinjske vrste dovodi do izumiranja, tada ugrožava i vlastiti biološki sustav”, kaže David Brackett, predsjednik Komisije za opstanak vrsta koja djeluje u sklopu Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih bogatstava. “Život na Zemlji ne može opstati ako sve životne vrste imamo samo u zoološkim vrtovima.”
A ovo drugo što pričaš imala je crkva svoje grijehe po Evropi što joj se sada vraća. Danas odgledah ovo.

Image

Ali to nije i dalje razlog da se čovjek odrekne vjere u Boga jer onda bi se trebao odreći i mnogih naučnih otkrića koja su zloupotrijebljena. U Rusiji su se odrekli Boga pa mu se opet vraćaju tako da ta kretanja je teško predvidjeti. To što ti ateizam smatraš progresivnim to je iz tvoje ateističke perspektive i sasvim je očekivano.
Hakiz

#8973 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Ali to nije i dalje razlog da se čovjek odrekne vjere u Boga jer onda bi se trebao odreći i mnogih naučnih otkrića koja su zloupotrijebljena.
?
vatrogasac

#8974 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
vatrogasac wrote:
Ali to nije i dalje razlog da se čovjek odrekne vjere u Boga jer onda bi se trebao odreći i mnogih naučnih otkrića koja su zloupotrijebljena.
?
Čovjek je sklon zloupotrebi korisnih stvari. Dinamita, atomske energije, senzora.... Jedni su zamislili da tim naučnim otkrićima čovjeku olakšaju život dok drugi to koriste za ubijanje čovjeka.
Hakiz

#8975 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Kakve to ima veze sa rečenim da odricanjem od boga čovjek bi se trebao odreći naučnih otkrića?
Locked