vatrogasac wrote:Dozer wrote:
TI vjerujes da postoji kreator svega toga...
Ne samo ja nego milijarde ljudskih mozgova i danas i u prošlosti i u budućnosti je došlo do te spoznaje. Ja opet ne mogu shvatiti kako je to tako jednostavno teško tebi dokučiti.
Da banalizujem, većina ljudi na planeti sluša turbo-folk u nekoj od lokalnih verzija karakterističnih za to područje. Manjina sluša klasiku. Ergo, turbo-folk je kvalitetna muzika, kasika nije.
Većina u BiH glasa za nacionalne partije već 25 godina. Znači da nam je dobro. Itd.
Tako izgleda kada brojeve počneš korisitti kao argument.
Masa čini život lakšim, ali nije u pravu. Mora neko odstupiti od mase da bi se potstakao napredak.
Pa je u masi glupana, poluživotinja, poluljudi koji su samo jeli, spavali, seksali se, jednog dana neko rekao "Mora postojati neko ko je stvori sve ovo". U tom trenutku to je bio potez genija, nekoga ko se izdvojio iz mase koja ne razmišlja i dao objašnjenje postojanja. Ja to poštujem, ne mislim da su u pravu, ali poštujem. To je početak stvaranja pravog čovjeka, mislećeg čovjeka.
Ali poštujem i one koji su rekli "Stani malo, to da je neko sve ovo stvorio, a naročito šta nam kažu kako je stvorio nema smisla jer je puno kontradiktornosti". To je takođe potez genija koji se izdvojio iz mase onih koji su prihvatili da je neko sve stvorio. Tako da je sav napredak oslonjen na ljude koji u trenutku genijalnosti kažu "Stani malo ovo šta svi mi mislimo do sada izgleda da nije tačno, ne poklapa se ono rečeno i ono šta se stvarno dešava." Pa smisle svoju verziju.
Religije su rezultat evolucije, rezultat razmišljanja. Ali ako poredino sa životom čovjeka, ideja da je neko sve stvorio i upravlja svime, pa imamo dan i noć po volji stvoritelja, to je ekvivalent puzanju. Mora se jedan dan ustati, pa hodati, pa potrčati, skakati itd. Ako ostanemo na puzanju, zakržljaćemo. Tako da su religije nastale jer su nam bile potrebne, obavile su svoj posao i vrijeme je da se prevaziđu. Kao što organi prestanu da budu potrebni nekom obiku života pa evolucijom nestanu, tako i ideje. Religijama je mjesto sa dinosaurima. Hvala im i laku im noć.
Tako da oslanjati se na većinu, a to znači na mediokritet, nije velika sreća. Možda čini život udobnijim, ali nema tu napretka.