Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
-
1GB
#8953 Re: Bitcoins
Po Eldaru je svako ko je baratao sa bitcoinom popusio (osim iluminata)parappa wrote:Pročitao sam i ja kada je Rene stavio ali mi se nije dalo komentarisati... Više sam se nervirao nego smijao.
- Rene Higuita
#8954 Re: Bitcoins
Bitcoin=ponzi, apsolvirano. Idemo dalje.
McKinsey, ugledna konsalting kompanija je radila analizu prakticne primjene blockchaina. U toj analizi su utvrdili da se blockchain jos uvijek ne nalazi u prakticnoj upotrebi, ali da i to nije neobicno ako se u obzir uzme da je rijec o tehnologiji koja je u pionirskoj fazi razvoja. Isto tako su naveli da blockchain ima potencijal i prostora za rast. Kompanije kao IBM, Google, kao i finansijske institucije su investirale i investiraju milijarde $ u razvoj blockchaina.
Link na clanak: https://www.mckinsey.com/industries/fin ... am-problem

Potraznja za blockchain developerima je rasla 33x u 2018. i predstavlja najbrze rastuce zanimanje od 2014. Izvor: Linkedin.
Link na clanak: https://business.linkedin.com/talent-so ... eport-2018
McKinsey, ugledna konsalting kompanija je radila analizu prakticne primjene blockchaina. U toj analizi su utvrdili da se blockchain jos uvijek ne nalazi u prakticnoj upotrebi, ali da i to nije neobicno ako se u obzir uzme da je rijec o tehnologiji koja je u pionirskoj fazi razvoja. Isto tako su naveli da blockchain ima potencijal i prostora za rast. Kompanije kao IBM, Google, kao i finansijske institucije su investirale i investiraju milijarde $ u razvoj blockchaina.

Potraznja za blockchain developerima je rasla 33x u 2018. i predstavlja najbrze rastuce zanimanje od 2014. Izvor: Linkedin.
- Muhamed Đakmić
#8955 Re: Bitcoins
Baš se lijepo gađati brojkama bez kritičkog promišljanja. Recimo ova ocjena da je zanimanje za blockchain developerima poraslo 33 puta u 2018. u odnosu na 2017. godinu je u najmanju ruku nepotpun i smiješan. Koju god brojku blockchain developera da uzmemo za bazu iz 2017. godine, njen rast 33 puta ne pokazuje da je to najtraženije zanimanje.Rene Higuita wrote:Bitcoin=ponzi, apsolvirano. Idemo dalje.
A bitcoin još nije opredijeljen, da li je store of value poput zlata, nešto poput dionice za blockchain tehnologiju, ili je novac za svakodnevne transakcije. Sve troje ne može biti, pa će pokušaji da se gura u sva tri pravca na kraju potpuno potvrditi da je Roubini bio u pravu.
- Rene Higuita
#8956 Re: Bitcoins
Kriticko razmisljanje? Ako izvjestaj Linkedin-a nije relevantan ne znam sta je. Na kraju, nebitno je da li je to poredjenje iz januara, maja ili decembra 2017. sa 2018., poenta je da se iz godine u godinu blockchain razvija i raste. Cujemo se na ovoj temi za 3-5 godina.

-
1GB
#8957 Re: Bitcoins
Ko je tvrdio da je najtrazenije zanimanje?Muhamed Đakmić wrote:Baš se lijepo gađati brojkama bez kritičkog promišljanja. Recimo ova ocjena da je zanimanje za blockchain developerima poraslo 33 puta u 2018. u odnosu na 2017. godinu je u najmanju ruku nepotpun i smiješan. Koju god brojku blockchain developera da uzmemo za bazu iz 2017. godine, njen rast 33 puta ne pokazuje da je to najtraženije zanimanje.Rene Higuita wrote:Bitcoin=ponzi, apsolvirano. Idemo dalje.
Dovoljno je da bude jedno od tog troje.Muhamed Đakmić wrote: A bitcoin još nije opredijeljen, da li je store of value poput zlata, nešto poput dionice za blockchain tehnologiju, ili je novac za svakodnevne transakcije. Sve troje ne može biti, pa će pokušaji da se gura u sva tri pravca na kraju potpuno potvrditi da je Roubini bio u pravu.
-
1GB
- CPT
#8959 Re: Bitcoins
- Muhamed Đakmić
#8960 Re: Bitcoins
Gigabajt, nije da je dovoljno da bude jedno od to troje, nego može biti samo jedno od to troje.
A da je coinerima dovoljno da bude jedno, i nije baš.
A da je coinerima dovoljno da bude jedno, i nije baš.
- Leverage
#8961 Re: Bitcoins
Najjače uložiš 100 dolara zijaniš tri milje maraka.
- Muhamed Đakmić
#8962 Re: Bitcoins
Vala to nigdje ne piše tim riječima, ali eto.
-
1GB
#8963 Re: Bitcoins
Moj osobni favorit je u par minuta napravis kriptovalutu ko excel fileLeverage wrote:Najjače uložiš 100 dolara zijaniš tri milje maraka.
Mada i ona da hekiras blockchain ko od sale isto nije losa...
- Leverage
#8964 Re: Bitcoins
Piše otprilike 100 dolara plus oprema za mining.Muhamed Đakmić wrote:Vala to nigdje ne piše tim riječima, ali eto.
Samo što gospodin nije svjestan činjenice da konačni saldo itekako zavisi o tome koliko si uložio u opremu.
Rečenica je katastrofa kako god okreneš. Kao i čitav tekst uostalom.
- Leverage
#8965 Re: Bitcoins
Lik očito nema pojma o čemu priča.1GB wrote:Moj osobni favorit je u par minuta napravis kriptovalutu ko excel fileLeverage wrote:Najjače uložiš 100 dolara zijaniš tri milje maraka.![]()
Mada i ona da hekiras blockchain ko od sale isto nije losa...
Da se razumijemo, za nekog ko je čuo za ovo prije neki dan i nije jednostavno da razumije cijeli koncept istog momenta. Ali vrlo je teško odoljeti porivu da glumiš mudrost među čitaocima koji u 99% slučajeva ni sami ne znaju o čemu se radi.
First thing first. Preporučujem mu da prvo shvati koncept blockchaina, ideju koja iza toga stoji.
-
1GB
#8966 Re: Bitcoins
Pa kaze coek, ideja je opljackati narod, a bitcoin se koristi samo u dvi tri picerije u USA 
- Leverage
#8967 Re: Bitcoins
Overstock i Microsoft stare njujorške picerije s tradicijom.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#8968 Re: Bitcoins
Ja ne znam što je teško prihvatiti da je ovo obična kockarnica? Ja sam uložio bruku u xrp i btc čisto jer sam kockar u duši, za tehnologiju me boli kurčina, iskreno onako
Evo konačno ide malo gore, još malo i na nuli
- Leverage
#8969 Re: Bitcoins
Kockarnica i prevara nisu isto.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#8970 Re: Bitcoins
To svakako, al' me generalno nervira nekakva vjera u tehnologiju i rasprava oko nje kad smo ovdje svi, bez izuzetka, uložili nešto da bi dobili više. 
- Leverage
#8971 Re: Bitcoins
Nisam ja uložio ništa, više me zanima sam koncept.
Najveći nedostatak plaćanja u kriptovalutama je isto ono što je najveći nedostatak gotovinskog plaćanja - ilegalne transakcije.
Prije desetak godina smatralo se da će se (izvjesnim) ukidanjem gotovinskog plaćanja (i papirnatog novca uopšte) crno tržište naći u neobranom grožđu (nije baš uobičajena slika narkodilera sa mobilnim POS uređajem). Ipak, pojavom kriptovaluta ilegalno tržište doživjelo je renesansu, a Silk Road je pokazao kakve su zapravo mogućnosti ilegalne trgovine kriptovalutama. Samo nebo je granica, droga i oružje prodavali su se kao Golfovi na PIK-u, a konačno (treće) zatvaranje Silk Roada nakon šest dugih godina intenzivnog posla za FBI nikog nije ubijedilo da je to kraj ovoj vrsti trgovine.
Vidjet ćemo da li će biti moguće ovome stati ukraj u nekoj bližoj budućnosti.
Najveći nedostatak plaćanja u kriptovalutama je isto ono što je najveći nedostatak gotovinskog plaćanja - ilegalne transakcije.
Prije desetak godina smatralo se da će se (izvjesnim) ukidanjem gotovinskog plaćanja (i papirnatog novca uopšte) crno tržište naći u neobranom grožđu (nije baš uobičajena slika narkodilera sa mobilnim POS uređajem). Ipak, pojavom kriptovaluta ilegalno tržište doživjelo je renesansu, a Silk Road je pokazao kakve su zapravo mogućnosti ilegalne trgovine kriptovalutama. Samo nebo je granica, droga i oružje prodavali su se kao Golfovi na PIK-u, a konačno (treće) zatvaranje Silk Roada nakon šest dugih godina intenzivnog posla za FBI nikog nije ubijedilo da je to kraj ovoj vrsti trgovine.
Vidjet ćemo da li će biti moguće ovome stati ukraj u nekoj bližoj budućnosti.
-
1GB
#8972 Re: Bitcoins
To je legitimno. I ja sam prije ulagao u akcije jedne poznate evropske zeljezare a bolio me kurac za njihovu tehnologiju. Ustvari, malo sam se pozabavio sa basics i to je bilo to. Sve su berze donekle i kockarnice, svejedno kripto, akcije il neki derivati.Velkoski wrote:Ja ne znam što je teško prihvatiti da je ovo obična kockarnica? Ja sam uložio bruku u xrp i btc čisto jer sam kockar u duši, za tehnologiju me boli kurčina, iskreno onako![]()
Nije problem ni kad se kaze kriptovalute me ne interesuju, jebes to nemam love da bacam na gluposti itd. Problem nastaje kad ovaj gore "novinar" iznosi lazi i debilizam, a iz aviona se vidi da se sa materijom nije ni sekunde pozabavio.
-
1GB
#8973 Re: Bitcoins
Za onog ko gubi je prevaraLeverage wrote:Kockarnica i prevara nisu isto.
- CPT
#8974 Re: Bitcoins
Sustine clanka je ok. Nije smisao clanka detaljna analiza ili doktorat na temu.1GB wrote:To je legitimno. I ja sam prije ulagao u akcije jedne poznate evropske zeljezare a bolio me kurac za njihovu tehnologiju. Ustvari, malo sam se pozabavio sa basics i to je bilo to. Sve su berze donekle i kockarnice, svejedno kripto, akcije il neki derivati.Velkoski wrote:Ja ne znam što je teško prihvatiti da je ovo obična kockarnica? Ja sam uložio bruku u xrp i btc čisto jer sam kockar u duši, za tehnologiju me boli kurčina, iskreno onako![]()
Nije problem ni kad se kaze kriptovalute me ne interesuju, jebes to nemam love da bacam na gluposti itd. Problem nastaje kad ovaj gore "novinar" iznosi lazi i debilizam, a iz aviona se vidi da se sa materijom nije ni sekunde pozabavio.
I nije bas "svejedno kripto il neki drugi derivati"
- CPT
#8975 Re: Bitcoins
Prevara je uvijek samo sto se pakuje u razne igrice izgleda legit... Znaci "the the house always wins" cak i kad da su postene "igre" (a obicno nisu).1GB wrote:Za onog ko gubi je prevaraLeverage wrote:Kockarnica i prevara nisu isto.
Znaci dugorocno ces uvijek izgubiti. Uvijek. Vecina ljudi su bas tu zahebe jer nakon prvog + ili - ne zna povuci pa onda u nadi da vrate novac ili povecaju dobitak izgube sve.