Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- Hopkins
#8951 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ova tema mi se odavno gadi
- sinuhe
- eluna
#8953 Re: Poplave u cijeloj BiH
Janjicar wrote:@stupskabitanga (Y)
Hifa group prema rijecima ljudi koji rade kod njih jedna od postenijih firmi u BiH (Y)
Takodje dali su svoj helikopter prvi dan poplava da se koristi i spasavaju ljudi medjutim to medijski niko nije popratio a zasluzili su ako nista onda malo reklame
-
SirokiB
#8954 Re: Poplave u cijeloj BiH
Mustang1 wrote:Iz Mostara i Sirokog danas u Zenicu stigla dva OGROMNa slepera .. Iz Slovenije stigao kamion krcat .. Najavljuju za naredne dane da ce dolaziti jos vise i vise robe pogotovo kada krene iz Austrije,Njemacke ...
- eluna
#8955 Re: Poplave u cijeloj BiH
pogledajte samo na karti koliko je obrenovac udaljen od surčina i pogledajte visinku razliku - obrenovac je vučić potopio da bi etihad sačuvao aerodrom i da bi jat mogao da nastavi da radi ............. zato je šeik odmah i dao toliku lovu srbiji a ne BiH, i zato je dodik išao na noge vučiću umjesto u doboj - da vidi koliko je njegovo hise ako potopi bijeljinuZlataner wrote:Koliko sam uspio shvatiti vijesti sa BN izgleda da je Srbija primjenila svoj ratni plan (kakao ga je Vucic najavio) na teritoriji BH kako bi smanjila priliv Save u Srbiju. Izgleda du su u dogovoru sa vlastima u tzv RS blokirali dio vode iz Drine u Savu I omogucili jace plavljenej Semberije nego sto bi to inace bilo. Medjutim na strani BH nema apsolutno ni jedne muske osobe koja bi imala volju da odgovori Srbiji na ovu jos jednu ratnu akciju. I kako stvari stoje najvise su pogodjeni Biljeljina I Doboj. Tako da se ne zna ko je gluplji Bosnjacki Bosanci koji ne reaguju na ovo ili Srpski Bosanci koji pristaju na ovakav ponizavajuci tretman I sto ne reci agresiju Srbije na njihove gradove I zivote.
e sad će opet pojedini da palamude kako je eluna blesava - a potražite na fejsu snimak žene evakuisane iz obrenovca koja je izjavila da je brana u obrenovcu minirana - snimak koji se više nikada nigdje nije pojavio osim tada uživo kad je išlo
-
Arsene Wenger
#8956 Re: Poplave u cijeloj BiH
Bilo na vijestima: samo u Mostaru zadnjih par dana prikupljeno više od 50 tona pomoći, iz Sarajeva su otišle stotine tona pomoći, a naravno dijaspora se pokazala kao najveći oslonac. Bukvalno su okupirali šoping centre po Austriji, Njemačkoj, skandinavskim zemljama, da ne nabrajam... I mislim da je prilično propraćeno u medijima, bar na portalima, ne možeš reći da nije, ali jednostavno teško je to sve upratiti. Nema grada gdje živi naša dijaspora a da nisu poslali bar jedan kamion pomoći. A donacija iz Slovenije kao i druge slične je ide po protokolu, država državi i logično je da će biti objavljena. Ali ako smatraš da nešto treba objaviti treba da pošalješ fotografije i kratku obavijest ovom portalu npr. vjerujem da bi rado objavili vijest, pa makar nek ostane zabilježeno da je iz tog i tog grada stiglo toliko pomoći od naših ljudi.zambaklija wrote:imam nepolitičko i nenacionalno pitanje na domicilne....
Zašto su vijesti o nekih 15t pomoći iz Slovenije bitnije nego stotine kamiona iz "diaspore" bitnije???evo u nas u budžaku am se i ja osmjelio pridružiti onim koji osjećaju potrebu pomoći sa istim geografskim porijeklom,Balkan-ex YU,nevezano za vjeru i slično...većinom su spontane akcije nas privrženih tom prostoru i naseljenicima istih,znači mi ,kako nas razvrstavaju po toru smo se ujedinili i nepitasmo gdje i komu ,već šaljimo,šaljimo...propagirajmo to što se dole dešava da se ne desi Ukraina(ko o njoj sada još priča) stotine kamiona su stigli ili su u putu...a 15t slovenskih čvaraka su važniji nego to što mi činimo....jbga...
A činjenica je da bi ova zemlja, kao i susjedne, pocrkali bez pomoći dijaspore. Samo u Bosni i Hercegovini to je više od milijardu maraka novčanih doznaka godišnje. I opet se nađe neko da vrijeđa i govori protiv dijaspore, nesvjesni koliki je njen značaj za ekonomiju ove zemlje, a možda i ljubomorni što njima niko ne šalje. Ali to je manjina, uvijek je bilo nekulturnih i priglupih ljudi, al to nije razlog da ne pomažeš svom narodu.
Last edited by Arsene Wenger on 22/05/2014 08:35, edited 1 time in total.
- eluna
#8957 Re: Poplave u cijeloj BiH
ej prijatelju moj - pa naše tv kuće nisu ni javile za poplave kako treba, a kamoli da jave za sve što dijaspora radi - ali ne brini - zna narod ko je ko, barem trenutno, samo se nadamo da narod neće to zaboraviti u septembruzambaklija wrote:imam nepolitičko i nenacionalno pitanje na domicilne....
Zašto su vijesti o nekih 15t pomoći iz Slovenije bitnije nego stotine kamiona iz "diaspore" bitnije???evo u nas u budžaku am se i ja osmjelio pridružiti onim koji osjećaju potrebu pomoći sa istim geografskim porijeklom,Balkan-ex YU,nevezano za vjeru i slično...većinom su spontane akcije nas privrženih tom prostoru i naseljenicima istih,znači mi ,kako nas razvrstavaju po toru smo se ujedinili i nepitasmo gdje i komu ,već šaljimo,šaljimo...propagirajmo to što se dole dešava da se ne desi Ukraina(ko o njoj sada još priča) stotine kamiona su stigli ili su u putu...a 15t slovenskih čvaraka su važniji nego to što mi činimo....jbga...
-
Drinski
#8958 Re: Poplave u cijeloj BiH
Mislim da su to pitanja koja moraju sami SRbi razrijesiti. Jos sada da ispadne da ih mi zavađamo.eluna wrote:
pogledajte samo na karti koliko je obrenovac udaljen od surčina i pogledajte visinku razliku - obrenovac je vučić potopio da bi etihad sačuvao aerodrom i da bi jat mogao da nastavi da radi ............. zato je šeik odmah i dao toliku lovu srbiji a ne BiH, i zato je dodik išao na noge vučiću umjesto u doboj - da vidi koliko je njegovo hise ako potopi bijeljinu
e sad će opet pojedini da palamude kako je eluna blesava - a potražite na fejsu snimak žene evakuisane iz obrenovca koja je izjavila da je brana u obrenovcu minirana - snimak koji se više nikada nigdje nije pojavio osim tada uživo kad je išlo
- eluna
#8959 Re: Poplave u cijeloj BiH
ovo niko od nas ne smije da zaboravikrater wrote:pustopoljina wrote: Prvo , ljudi- svaka vam cast!
Drugo, nadam se da necete puno zamjeriti na slijedecem- nemojte puno gledati na domacine, to su njihove kuce, oni tu ostaju kad vi odete i bog sami zna koliko ce kucama trebati da se osuse i sta je sve posla pred njima. Svakome od njih bi prvo trebao psiholog da ih zagrne dekom i da se isplacu. Nemojte gledati na "nerad" ljudi koji ce jos neko vrijeme biti u stanju soka.
to je njihov zivot, sto se izbacuje van. Vi cete od kuce do kuce, pa svojoj dragoj kuci, oni tu ostaju.
-
SirokiB
#8960 Re: Poplave u cijeloj BiH
samo vi zovite..ne očekuje se ni ništa drugoalmir1977 wrote:Širokom svaka čast. Mali grad ali su se zadali pravo ovih dana.![]()
Ako budu vazda ovako dobri, nećemo ih Lištica više zvati
a u biti Lištica je rijeka koja protječe kroz Široki, tak oda tu nema uvrede neke..
jest da je nekad nametnut bio taj naziv i gradu na silu promjenjeno ime al dobro ...
- mO k3
#8961 Re: Poplave u cijeloj BiH
Svaka castSirokiB wrote:samo vi zovite..ne očekuje se ni ništa drugoalmir1977 wrote:Širokom svaka čast. Mali grad ali su se zadali pravo ovih dana.![]()
Ako budu vazda ovako dobri, nećemo ih Lištica više zvati![]()
a u biti Lištica je rijeka koja protječe kroz Široki, tak oda tu nema uvrede neke..
jest da je nekad nametnut bio taj naziv i gradu na silu promjenjeno ime al dobro ...
Gledao sam Siroki Brijeg iz sasvim drugog ugla do skoro ...
- eluna
- eluna
#8963 Re: Poplave u cijeloj BiH
u svakom žitu kukolja ima - rekli su nam još naše nane i dede ............... oduvijek istim očima gledala i gledam i baja luku, i ljubuški i bihać i tuzlu, i sve od une do drine i od save do mora ............ volim šipovo koliko i sarajevo, koliko i sapnu i svaki pedalj ove zemlje............. jedna smi mi bagra i ista smo mi bagramO k3 wrote:Svaka castSirokiB wrote:samo vi zovite..ne očekuje se ni ništa drugoalmir1977 wrote:Širokom svaka čast. Mali grad ali su se zadali pravo ovih dana.![]()
Ako budu vazda ovako dobri, nećemo ih Lištica više zvati![]()
![]()
- drag_gost
#8964 Re: Poplave u cijeloj BiH
Molim vas ima li neki zvanicni racun i PayPal za uplate van BiH? Hvala!
- OldMayor
#8965 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zasto bi iko bio toliko glup i sve to radio pred TV kamerama? Pa meni bi logicnije bilo ako Dodik ima vec tal tu da potopi Bijeljinu, da ode upravo u Bijeljinu ili Doboj da im neki alibi.eluna wrote:pogledajte samo na karti koliko je obrenovac udaljen od surčina i pogledajte visinku razliku - obrenovac je vučić potopio da bi etihad sačuvao aerodrom i da bi jat mogao da nastavi da radi ............. zato je šeik odmah i dao toliku lovu srbiji a ne BiH, i zato je dodik išao na noge vučiću umjesto u doboj - da vidi koliko je njegovo hise ako potopi bijeljinuZlataner wrote:Koliko sam uspio shvatiti vijesti sa BN izgleda da je Srbija primjenila svoj ratni plan (kakao ga je Vucic najavio) na teritoriji BH kako bi smanjila priliv Save u Srbiju. Izgleda du su u dogovoru sa vlastima u tzv RS blokirali dio vode iz Drine u Savu I omogucili jace plavljenej Semberije nego sto bi to inace bilo. Medjutim na strani BH nema apsolutno ni jedne muske osobe koja bi imala volju da odgovori Srbiji na ovu jos jednu ratnu akciju. I kako stvari stoje najvise su pogodjeni Biljeljina I Doboj. Tako da se ne zna ko je gluplji Bosnjacki Bosanci koji ne reaguju na ovo ili Srpski Bosanci koji pristaju na ovakav ponizavajuci tretman I sto ne reci agresiju Srbije na njihove gradove I zivote.
Ali jok, ne. On ce otici pred milionskim auditorijem i pred kamerama dogovoriti sve sa Vucicem.
Mislim, ajde malo razmisli ima li tebi to logike?
Otisao je tamo jer tamo uvijek ide, sam je rekao da je za Beograd centar. Uostalom tamo ima i kucu, pa otisao covjek malo da se odmori, nije lud po blatu ovamo da se valja.
Pogledajte sta kazu strucnjaci, jednostavno nismo bili spremni i kraj price. I da smo bili jos spremniji, opet bi poplave bile ogromne.
Jesu li Vucic i Dodik potopili Doglode, jesu li pokrenuli kliziste u Vogosci, jesu li potopili Olovo, Maglaj, Doboj... Pa dajte ljudi. I u Hrvatskoj je brana popustila, koja je izgradjena prije 4 godine. A kad su ove nase? Boga pitaj.
-
5 0 5
#8966 Re: Poplave u cijeloj BiH
ima puno "zvanicnih" racuna. sve i jedan lesinar je dizajnirao flajer. kad vec saljes pare, dobro razmisli na ciji racun ces ih uplatiti. savjetujem ti da nadjes nekoga za koga znas da je nastradao, ili preko nekoga koga znas da zna nekoga ko je nastradao, pa njima uplati. tako jedino mozes biti siguran da tvoje pare nece otici u rezervoar nekog mercedesa.drag_gost wrote:Molim vas ima li neki zvanicni racun i PayPal za uplate van BiH? Hvala!
- mO k3
#8967 Re: Poplave u cijeloj BiH
@oldmayor nisam neki fan neke teorije zavjere ili slicno , dok me juce nije na tu temu Bijeljina skrenula radna kolegica koja je iz Srbije i kaze ovako , ako nasip puca , pucace na jednom mjestu pod pritiskom na najslabioj karici u nasipu . Esada ono sta smo vidjeli da je puklo na vise mjesta nedaleko udaljeno jedno od drugog pa to je vise nego smijesno
Ja ti kazem dodik je prodao Bijeljinu da bi dobio naklonost vucica , ovo sto je @eluna napisala ima logike
Ja ti kazem dodik je prodao Bijeljinu da bi dobio naklonost vucica , ovo sto je @eluna napisala ima logike
- drag_gost
#8968 Re: Poplave u cijeloj BiH
Znam da ima puno takvih racuna, zato i pitam ovdje. Ima li neki zvanicni racun ili PayPal?505sCrtom wrote:ima puno "zvanicnih" racuna. sve i jedan lesinar je dizajnirao flajer. kad vec saljes pare, dobro razmisli na ciji racun ces ih uplatiti. savjetujem ti da nadjes nekoga za koga znas da je nastradao, ili preko nekoga koga znas da zna nekoga ko je nastradao, pa njima uplati. tako jedino mozes biti siguran da tvoje pare nece otici u rezervoar nekog mercedesa.drag_gost wrote:Molim vas ima li neki zvanicni racun i PayPal za uplate van BiH? Hvala!
-
5 0 5
#8969 Re: Poplave u cijeloj BiH
probaj ovdje http://www.pomozi.ba/drag_gost wrote: Znam da ima puno takvih racuna, zato i pitam ovdje. Ima li neki zvanicni racun ili PayPal?
-
SirokiB
#8970 Re: Poplave u cijeloj BiH
bravo!eluna wrote:u svakom žitu kukolja ima - rekli su nam još naše nane i dede ............... oduvijek istim očima gledala i gledam i baja luku, i ljubuški i bihać i tuzlu, i sve od une do drine i od save do mora ............ volim šipovo koliko i sarajevo, koliko i sapnu i svaki pedalj ove zemlje............. jedna smi mi bagra i ista smo mi bagramO k3 wrote: Svaka cast![]()
- marson
#8971 Re: Poplave u cijeloj BiH
nisam baš revno pratio ovo s navodnim namjernim potapanjem nekih područja (bijeljine, ako se ne varam). kod nas su sad počele kružiti neke priče. čovjek iz rajevog sela koje je potopljeno tvrdi da se na mjestu gdje je puknuo nasip godinama vadio šljunak, ali da ljudi iz straha ne žele o tome pričati:
http://www.jutarnji.hr/-do-poplave-je-d ... -/1193147/
čovjek dakle iznosi vrlo ozbiljne optužbe i tvrdi da ima svjedoke koji mogu potvrditi to. kukala im majka ako su to stvarno radili...
vojni analitičar igor tabak tvrdi, a to ima logike, da nadležni nisu upozorili ljude iako se nesreća određenih razmjera mogla i morala predvidjeti. mislim ono, sve bosanske rijeke utječu u savu koja velikim dijelom protječe hrvatskom
http://www.jutarnji.hr/drzavna-uprava-p ... u/1193279/
ovim putem izražavm sućut i solidarnost sa svima koji su na ovaj ili onaj način oštećeni u ovoj katastrofi.
http://www.jutarnji.hr/-do-poplave-je-d ... -/1193147/
čovjek dakle iznosi vrlo ozbiljne optužbe i tvrdi da ima svjedoke koji mogu potvrditi to. kukala im majka ako su to stvarno radili...
vojni analitičar igor tabak tvrdi, a to ima logike, da nadležni nisu upozorili ljude iako se nesreća određenih razmjera mogla i morala predvidjeti. mislim ono, sve bosanske rijeke utječu u savu koja velikim dijelom protječe hrvatskom
http://www.jutarnji.hr/drzavna-uprava-p ... u/1193279/
ovim putem izražavm sućut i solidarnost sa svima koji su na ovaj ili onaj način oštećeni u ovoj katastrofi.
- eluna
#8972 Re: Poplave u cijeloj BiH
najtijepametnije da uplatiš crvenom krstu bih - sve što vladi daš dobit će nogedrag_gost wrote:Molim vas ima li neki zvanicni racun i PayPal za uplate van BiH? Hvala!
- drag_gost
#8973 Re: Poplave u cijeloj BiH
Hvala mnogo!505sCrtom wrote:probaj ovdje http://www.pomozi.ba/drag_gost wrote: Znam da ima puno takvih racuna, zato i pitam ovdje. Ima li neki zvanicni racun ili PayPal?
-
radostan dan
#8974 Re: Poplave u cijeloj BiH
ako nas poplave ne udave, udaviće nas ovo bratstvo i jedinstvo...
- guber90
#8975 Re: Poplave u cijeloj BiH
Recimo prihvatimo ovu teoriju. Onaj ko je odlucio da potopi Bijeljinu bi sigurno daleko bolje znao kako izgleda prirodno pucanje jednog nasipa, stoga ako je istina sto prica ta tvoja kolegica, da je Bijeljina zrtvovana, ne bi se to uradilo na nacin da ne izgleda prirodno. Ona slika je obisla svijet, stotine strucnjaka u ovog oblasti ju je vidjelo i niko nista nije rekao? Tesko i daleko od vjerovatnog. Zakoni fizike jesu takvi da kada pukne nasip na jednom mjestu, pritisak na ostale tacke se smanjuje, ali idalje moze biti dovoljno velik da dodje do probijanja nasipa. Cak sta vise, mnogi ljudi su govorili da ti nasipi nisu odrzavani, da su jako dugo tu i jednostavno vrijeme je ucinilo svoje.mO k3 wrote:@oldmayor nisam neki fan neke teorije zavjere ili slicno , dok me juce nije na tu temu Bijeljina skrenula radna kolegica koja je iz Srbije i kaze ovako , ako nasip puca , pucace na jednom mjestu pod pritiskom na najslabioj karici u nasipu . Esada ono sta smo vidjeli da je puklo na vise mjesta nedaleko udaljeno jedno od drugog pa to je vise nego smijesno