Smrcak15 wrote:aurora313 wrote:Smrcak15 wrote:...U izvoru Nican mopohua zapisano je da je Gospa Juanu Diegu rekla i sljedeće: “Znaj, najmanji moj sine, da sam ja vazda djevica, presveta Marija, majka najistinitijeg i jedinoga Boga, po kojemu sve opstoji, koji je stvoritelj života i ljudi, gospodar neba i zemlje...
Ovo podvučeno moraš prihvatiti kao tačno. Ako ne, kako onda recimo možemo prihvatiti tvrdnju da je Muhamed zadnji božiji poslanik?
jeli ovo neka sala???
znaci totalnu nelogiku koja siluje zdrav razum ako ne prihvati kako je onda Muhamemd zadnji boziji poslanik

nema dalje, svasta sa citao, a na ovako jos nesto nisam naletio
Smrle, smiri se. Evo kako kod hrišćana ispade da je Isus istovremeno i Bog.
Mnoge zbunjuje tvrdnja hrišćana da se Isus prihvata kao bog. Naravno, znamo ko mu je otac, pa je nejasno kako i zašto dolazi do popetljanije oko dva boga. Međutim, tu za hrišćane izgleda da nema zabune; za njih postoji samo Isus kao bog, a sve ostalo je manje više samo jevrejska priča. Naravno, to im ‘potvrđuje’ Stari Zavjet, gdje je prorok Izaeja vrlo jasno ukazao da će Isus biti rođen kao bog.
Doduše, Izaeja nigdje nije spomenuo Isusa lično, ali za hrišćane to nije važno. Oni znaju bolje.
Izaeja 9:6 : Jer rodilo nam se dijete, sina smo dobili, kojem će vlast kneževska biti na ramenu. Ime će mu biti Savjetnik Divni, Bog Moćni, Otac Vječni, Knez Mira.
Slično je i kod Jehovinih Svjedoka, ali pod 9:5 :
Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.
Ako vam ovo Bog Moćni ili Silni djeluje zbunjujuće, niste jedini. Zato da raščistimo o čemu se radi.
Kada se prevodio Stari Zavjet za potrebe hrišćana, dogodilo se nešto slično kao sa prevodom gdje će majka božija da rodi Isusa. Kod Jevreja, riječ ‘El’ označava boga i to
bilo koga ili bilo čijeg, izuzimajući Jahvu. Istovremeno, ta riječ je označavala i ‘vladara’. Kako to znamo? Jednostavno: kada Stari Zavjet navodi nešto oko Babilonskog kralja (vidi Ezekiel 31:11), pripisuje mu se titula El tj., vladar, što ovaj i jeste.
Naravno, priprosti ali uglavnom ignorantni pisari Biblije radeći na Novom Zavjetu, prevodili su kako su mislili, znali, ili htjeli, a možda im neko viši sugerisao šta da urade. Pa ako je Ezekiel vladar, onda Isus mora da je bog!