Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
manekenka u penziji

#8926 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Uh, sad si me prepala sa tim pritiskom :(

Edit: a to cuclanje, ko to preporučuje? Osoblje aviona, pedijatar?
Izvini sto ovako glupa pitanja postavljam ali kako vidiš,pojma nemam.
safran

#8927 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

julisiz es grant wrote:
_turpija_ wrote:Najljepsi pozdrav za sve lujepe trudnjace ;)

Pitanje za naseg divnog doktora, usla sam u 38 nedelju blizanci, bebe su okrenute na glavu i kaze dr. Bez problema mogu prirodno se poroditi, u petak trebam leci u bolnicu eto da me prate... zanima me jel se ceka skroz do termina kod bliz. ili bi mogli provocirati porod, ukoliko one same ne krenu? Kakva je procedura? Hvals
Ako nema drugih komplikacija trudnoće (pritiska, diabetesa, većeg zaostajanja u rastu jedne od beba, ta ako su CTG i plodova voda uredni) postupak je isti kao i sa jednom bebom...čekati i pratiti.
Moja prijateljica je blizance rodila bukvalno za 45 minuta samo što je prebacila u 9. mjesec. Obojica blizu 3 kg. Od početka trudova (prirodno nastupili) do obavljenog posla 3,5 sata. Kaže da joj je taj porod bio lakši nego sa prvim djetetom. ;-)
Sunculish

#8928 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

manekenka u penziji wrote:Uh, sad si me prepala sa tim pritiskom :(

Edit: a to cuclanje, ko to preporučuje? Osoblje aviona, pedijatar?
Izvini sto ovako glupa pitanja postavljam ali kako vidiš,pojma nemam.
Mi smo pedijatru išli 15 dana prije putovanja i pitali ga. Tako je objasnio. Osoblje aviona, stjuardese, dužne su da ti daju poseban pojas za bebe koji je dovoljno dugačak i privežeš ga za svoj pojas kojim ćeš se vezati.
Kad smo letjeli prije dva mjeseca, nisu mi ni dali pojas dok ja sama nisam tražila, tako da ako ti same ne daju pojas traži ga.
A što se pritiska tiče to i odrasli osjećaju kada avion dostigne određenu visinu i tada ili cicu ili cuclu uvali i stimuliši te 2-3 minute dok sama ne osjetiš da više nema pritiska. Osjetićeš da više nema pucketanja u ušima.
I nema se stvarno frke plašiti, sve je to normala. I ponesi paracetamol sirup i što misliš od medicine da će ti biti korisno tamo gdje ideš.
manekenka u penziji

#8929 Re: Trudnjače i porodilje online

Aha, skontala sam.
Preko koga si ti išla? Ja cu preko germanwingsa
Sunculish

#8930 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Mi smo sa njom išli od običnih ATR do onih Air Bus-ova, sa skoro svakom kompanijom. Zadnji put smo letjeli sa Turkish Airlines-om. Ne brini, prespavaće ti let samo tako.
manekenka u penziji

#8931 Re: Trudnjače i porodilje online

Malo mi je prpa sad za bubnjice ali valjda ce sve proći OK. Nadam se da nećemo mi biti izuzetak :)
Hvala ti puno na odgovorima. Mnogo si mi pomogla.
Sunculish

#8932 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Isto je i meni bio horor ali sve su to mjere predostrožnosti i puno strašnije zvuči nego što jeste stvarno.
Samo se opustite i nebi bilo loše da se javiš pedijatru prije polaska, samo radi savjeta,a sve ostalo će ti biti ok.
Ako imaš kišobran kolica, ponesi ih, lako je radi transporta i nemaš sumnje da će ih izlomiti. I sretno!
_turpija_

#8933 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by _turpija_ »

julisiz es grant wrote:

Pitanje za naseg divnog doktora, usla sam u 38 nedelju blizanci, bebe su okrenute na glavu i kaze dr. Bez problema mogu prirodno se poroditi, u petak trebam leci u bolnicu eto da me prate... zanima me jel se ceka skroz do termina kod bliz. ili bi mogli provocirati porod, ukoliko one same ne krenu? Kakva je procedura? Hvals
Ako nema drugih komplikacija trudnoće (pritiska, diabetesa, većeg zaostajanja u rastu jedne od beba, ta ako su CTG i plodova voda uredni) postupak je isti kao i sa jednom bebom...čekati i pratiti.

Hvala puno :-D
_turpija_

#8934 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by _turpija_ »

safran wrote:
julisiz es grant wrote:

Moja prijateljica je blizance rodila bukvalno za 45 minuta samo što je prebacila u 9. mjesec. Obojica blizu 3 kg. Od početka trudova (prirodno nastupili) do obavljenog posla 3,5 sata. Kaže da joj je taj porod bio lakši nego sa prvim djetetom. ;-)
Vala ja se nadam nekako da hoce krenuti samo od sebe prije nego sto legnem u bolnicu, bas me neka odmah nervoza uhvati pri pomisli da lezim i cekam, tako da nadam se da cu ko tvoja drugarica, zaboli porodi, sve bude aBd ok i haj kuci :D :D
radenska

#8935 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

evo imam i ja pitanje. S prvim djetetom sam bolove cekala na patologiji ( pocela se otvarati bolova nigdje, pa eto kaze dr. da ostanem lezati). Pa za tih 2 sata su me non stop pregledali, bilo su i neki specijalizanti koji su katastrofa grubi i samo mi pogorsavali agoniju.
Da li se moze naskoditi bebi ukoliko se recimo eto dok bolovi ne budu na 10-15 min bude kuci. I ako se hoda za vrijeme bolova. Mozda je smijesno pitanje ali su mene stvarno isprepadale sestre u sali govoreci mi da se ne smijem pomjerati sa boka ili hodati jer mogu ugusiti bebu.
suza81

#8936 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

radenska wrote:evo imam i ja pitanje. S prvim djetetom sam bolove cekala na patologiji ( pocela se otvarati bolova nigdje, pa eto kaze dr. da ostanem lezati). Pa za tih 2 sata su me non stop pregledali, bilo su i neki specijalizanti koji su katastrofa grubi i samo mi pogorsavali agoniju.
Da li se moze naskoditi bebi ukoliko se recimo eto dok bolovi ne budu na 10-15 min bude kuci. I ako se hoda za vrijeme bolova. Mozda je smijesno pitanje ali su mene stvarno isprepadale sestre u sali govoreci mi da se ne smijem pomjerati sa boka ili hodati jer mogu ugusiti bebu.
Ti si se vjerovatno poradjala na Jezeru. Ne vjerujem da mozes ugusitibebu osim ako mozda nije neka specificna situacija, ali doktor ce ti bolje o tome reci. U opcoj bolnici si u svojoj sobi skoro do kraja porodjaja i mozes lezat, hodat, cucat... Citala sam da su zapravo svo polozaji gdje ti sila gravitacije pomaze da beba brze izadje bolji od lezanja.
granita

#8937 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

radenska wrote:evo imam i ja pitanje. S prvim djetetom sam bolove cekala na patologiji ( pocela se otvarati bolova nigdje, pa eto kaze dr. da ostanem lezati). Pa za tih 2 sata su me non stop pregledali, bilo su i neki specijalizanti koji su katastrofa grubi i samo mi pogorsavali agoniju.
Samo da mi je znati kako ces je ugusiti ako hodas ili se pomjeras? Sta se sve moze cuti od ovih babica, pa to mene stvarno iz takta izbacuje...sta je onda sa porodom u vodi, kadi ili, gluho bilo, na stocicu? Zasto nam onda na vjezbama govore da cekamo da su bolovi na 5 minuta, pa da onda krenemo u porodiliste? Zasto vani sve zene hodaju i namjestaju se dok traju trudovi? Tako je meni jedna kraljica rekla kada sam dosla na vjezbe i sjela na loptu u 24. sedmici - "skidaj se sa te lopte, hoces li da se porodis?" :shock: A ja cijelu trudnocu provela u sali radeci na lopti, sa bucicama i kakva sve cuda ne, pa se ne porodih. Znaci, naseg primitivizma nikad dosta. :evil:
maybelline

#8938 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

Buduci da sam blago otvorena i trebam mirovati, mislila sam otici kod mame, koja je u drugom gradu, cca 3 sata od mene. Da li bi smjela autom putovati?
PurpurHazel

#8939 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

manekenka u penziji wrote:Malo mi je prpa sad za bubnjice ali valjda ce sve proći OK. Nadam se da nećemo mi biti izuzetak :)
Hvala ti puno na odgovorima. Mnogo si mi pomogla.

Draga ništa se ne brini, sve ti je upravo tako kako ti je @Sunculish objasnila. Mene je to uvijek interesiralo jer često putujemo zbog posla pa sam to stalno pratila u avionima. Stjuardese baš tako pojasne mamama, da je bitno da dijete u momentu polijetanja i slijetanja siše, odnosno guta jer tako može izjednačiti pritisak u ušima. Dakle ili dojenje, cucla/bočica, a znam da su im govorili i da im mogu prst ponuditi da sisaju u tom trenutku. I stvarno bebuške sve koje promatrah taj let odrade ko od šale, zato bez brige i uživajte u putovanju. :thumbup:
manekenka u penziji

#8940 Re: Trudnjače i porodilje online

Hvala ti!

@radenska: ja kad sam se poradjala do mene je bila trudnica koja je molila doktoricu da ustane kako bi lakše otpuhala bolove. Ova joj je jedva popustila uz komentar da to "nije po protokolu". Znaci nema opasnosti po bebe, samo za protokol :)
vanad

#8941 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

moji su imali oko 7 mjeseci kad su prvi put letili avionom. Nije bio dugacak let, Sarajevo - Bec. Sve u svemu je super proslo. Ja sam njih konektovala na siku kad smo uzlijetali i slijetali i nisu se bunili nimalo. Cak je ova starija kod prve konekcije i zaspala i spavala sve dok nismo sletili. Sto znaci da se nije dala ometati pritiscima. Posto letimo svake godine, meni je najteze bilo kad imaju oko godinu i po jer oni hoce da setaju a ne da sjede meni u krilu. Kad su stariji onda im uvalis nesto da crtaju, citate i prodje brzo. Sve u svemu kod uzletimo i sletimo, pojedu po kesicu gumenih bombona :D
orange

#8942 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

Pozdrav drage trudnjace i porodilje, nadam se da se dobro osjecate i da ste sretne i zadovoljne :)

Imam pitanje za naseg najdrazeg online doktora @julisiza:
Trenutno sam u 23. sedmici i juce sam radila nalaze krvi i urina. Leukociti u krvi su mi 10.4, u urinu su takodjer povecani 10-15, imam i bakterije i epitelne celije u urinu a CRP (za sta nemam pojma sta je) je 8,4. Svi ostali parametri su u redu, nema zvjezdica :)

Ja kao laik mogu da pretpostavim da se radi o nekakvoj upali ali ne znam kakvoj jer sa urinom nemam nikakvih problema, ni peckanja ni bolova, nista... generalno se osjecam super, puna sam energije i hvala Bogu bas uzivam u trudnoci. Jedino me pomalo bole ledja u donjem dijelu ali to je samo reakcija moje inace slabe kicme na trudnocu (barem ja tako kontam) pa ne znam stvarno od cega je tolika upala.

Kakvo je vase misljenje, trebam li se zabrinuti? Iduce sedmice imam pregled kod svog doktora ali sam nestrpljiva da saznam je li nesto ozbiljno ili ne.

Hvala unaprijed na odgovoru :)
maybelline

#8943 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

maybelline wrote:Buduci da sam blago otvorena i trebam mirovati, mislila sam otici kod mame, koja je u drugom gradu, cca 3 sata od mene. Da li bi smjela autom putovati?

Jel` se ovdje brzi odgovor dobije ako se uputi doktoru? :-D Nova sam na ovoj temi, nemojte zamjeriti. :-D
otherside

#8944 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

E ti sjedi dje si :D
Salim se, cekaj doktora za odgovor ali ja bih krenula na taj put samo ako i u tom drugom gradu postoje uslovi da se rahat porodim :)

Sent from my Nokia Lumia using Tapatalk
Mis mekinjas

#8945 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

orange wrote:Pozdrav drage trudnjace i porodilje, nadam se da se dobro osjecate i da ste sretne i zadovoljne :)

Imam pitanje za naseg najdrazeg online doktora @julisiza:
Trenutno sam u 23. sedmici i juce sam radila nalaze krvi i urina. Leukociti u krvi su mi 10.4, u urinu su takodjer povecani 10-15, imam i bakterije i epitelne celije u urinu a CRP (za sta nemam pojma sta je) je 8,4. Svi ostali parametri su u redu, nema zvjezdica :)

Ja kao laik mogu da pretpostavim da se radi o nekakvoj upali ali ne znam kakvoj jer sa urinom nemam nikakvih problema, ni peckanja ni bolova, nista... generalno se osjecam super, puna sam energije i hvala Bogu bas uzivam u trudnoci. Jedino me pomalo bole ledja u donjem dijelu ali to je samo reakcija moje inace slabe kicme na trudnocu (barem ja tako kontam) pa ne znam stvarno od cega je tolika upala.

Kakvo je vase misljenje, trebam li se zabrinuti? Iduce sedmice imam pregled kod svog doktora ali sam nestrpljiva da saznam je li nesto ozbiljno ili ne.

Hvala unaprijed na odgovoru :)
Vec je bilo isto pitanje.
U trudnoci je normalno da su leukociti poviseni. Ja sam cijelu trudnocu imala izmedju 10 i 11.
julisiz es grant

#8946 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Naravno da ne možeš ništa loše učiniti bebi ako hodaš u vrijeme trudova, pogotovo ne ako je vodenjak održan. Hodati se ne smije u izvjesnim slučajevima kada se CTG mora pratiti konstantno (rijetko) ili ako je beba okrenuta zatkom a vodenjak prsnut (da ne ispadne nožica, ručica ili, najgore, pupčanik). U svim drugim slučajevima slobodno ustani, prohodaj, idi u WC kad god osjetiš potrebu, to je često velika pomoć porodu. I ne treba žuriti u bolnicu dok bolovi nisu na 5-10 minuta (ali pod uslovom da je sve do tada sa trudnoćom bilo OK) ili dok ne prsne vodenjak.
Sretno i opušteno!
julisiz es grant

#8947 Re: Trudnjače i porodilje online

maybelline wrote:Buduci da sam blago otvorena i trebam mirovati, mislila sam otici kod mame, koja je u drugom gradu, cca 3 sata od mene. Da li bi smjela autom putovati?
Obzirom da je situacija takva kakva jeste, i da je put prlično dug, mislim da nije pametno ići. Šta ako se kreneš porađati u autu?
maybelline

#8948 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

julisiz es grant wrote:
Obzirom da je situacija takva kakva jeste, i da je put prlično dug, mislim da nije pametno ići. Šta ako se kreneš porađati u autu?
Otvorena sam 3-4 mm i u 25-oj sedmici trudnoce. Ne bih ja vozila auto, smjestila bih se nazad, legla i uzivala
julisiz es grant

#8949 Re: Trudnjače i porodilje online

maybelline wrote:
julisiz es grant wrote:
Otvorena sam 3-4 mm i u 25-oj sedmici trudnoce. Ne bih ja vozila auto, smjestila bih se nazad, legla i uzivala
Mislio sam da je veća trudnoća, zato sam rekao da može krenuti.
Buni me to 3-4 mm. Kako je to izmjerio?
maybelline

#8950 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maybelline »

[/quote]Mislio sam da je veća trudnoća, zato sam rekao da može krenuti.
Buni me to 3-4 mm. Kako je to izmjerio?[/quote]

Ultrazvukom. Doktor mi je bio vrlo stalozen i smiren, rekao je da nema potrebe da panicim, nego samo da usporim tempo; nije mi preporucio ni strogo mirovanje nego mirovanje.
Post Reply