Ateizam vs. Religija
- Bloo
- Globalna šefica
#8926 -mod comment-
Hakiz i beni, opomena. Play nice.
Ostali, svega vam, ne masakrirajte prirodne nauke.
Ostali, svega vam, ne masakrirajte prirodne nauke.
- Smrcak15
#8927 Re: Ateizam vs. Religija
ko sa sejtanima tikve sadi od glavu mu se odbijaju. svaki dodir sa sihirima nemoze na dobro izaci.zforumas wrote:Sabahudin ubio i pojeo majku, dzin mu naredioLINK
a mozda je covjek lud i halucinira stvari pa je doslo do ovoga.
- zforumas
#8928 Re: Ateizam vs. Religija
A mozda su u sumi....Smrcak15 wrote:ko sa sejtanima tikve sadi od glavu mu se odbijaju. svaki dodir sa sihirima nemoze na dobro izaci.zforumas wrote:Sabahudin ubio i pojeo majku, dzin mu naredioLINK
Da je lik kojim slucajem Svedjanin i bio bi bolestan, ne bi se opravdavao dzinima.
Ne bi otisao hodzi nego ljekaru i majka bi mu mozda i danas bila ziva.
- Smrcak15
#8929 Re: Ateizam vs. Religija
sto volim kad neko udje na moje terene Ovako padobranski/diverzantskizforumas wrote:A mozda su u sumi....Smrcak15 wrote:ko sa sejtanima tikve sadi od glavu mu se odbijaju. svaki dodir sa sihirima nemoze na dobro izaci.zforumas wrote:Sabahudin ubio i pojeo majku, dzin mu naredioLINK
Da je lik kojim slucajem Svedjanin i bio bi bolestan, ne bi se opravdavao dzinima.
Ne bi otisao hodzi nego ljekaru i majka bi mu mozda i danas bila ziva.
samo sto svedjani vise pricaju o dzinnima na TV (tj. duhovima, koji zaposjedaju njihove kuce i stanove, iako ne koriste rijec dzinni, ali to je isto..) nego na bh televiziji, pa evo svedjani kao jedni medju najnaprednim narodom na planeti imaju emisiju koja se u pocetku zvala Moc Duhova , pa su promijenili naziv i sad se zove "Nepoznati" koja se vrti vise od 10 Godina, svake sedmice novi slucaj...gdje ljudi imaju problema sa dzinnima i oni pozivaju Mediume da ih kontaktiraju i istjeravaju iz kuca i stanova.....
kako mi to mozes objasniti? da u jednoj sekularnoj bezboznickoj drzavi, naprednoj drzavi u svakom smislu, imaju emisiju o Dzinnima koja se konstantno vrti sa novim slucajevima evo 10 Godina ako ne i vise?
-
broj dva
#8930 Re: Ateizam vs. Religija
Da,.imaju reality program o kućama sa duhovima. To je u stvari sitcom, svi im se smiju dok gledaju. Znaš da to nije dokumentarac?
- Dozer
#8931 Re: Ateizam vs. Religija
Kontam ja tvoje metafore, ne brini za to, ali te metafore su naprosto pogresne.vatrogasac wrote:Kažeš da imaš znanje o tome? Koliko je nepoznanica u tom znanju koja su nedokučiva našim čulima? Ali na dobrom si putu da skontaš metaforu.Dozer wrote: Opet ne ide...
Posto ZNAMO da Kinezi postoje, i posto ZNAMO da su neki od njih napravili tu tastaturu i poredali tipke kako jesu, a sve to u fabrici za koju ZNAMO da postoji, kao i sto ZNAMO da su tu fabriku osmislili i napravili ljudi - jasno nam je odakle potice ta tastatura, ko je napravio, od cega i kako.
I, pri tome, niko od njih nije samo rekao "budi", i voila - eto tastature.
O kojim tacno nepoznanicama u gornjem slucaju pricas?
- Dozer
#8932 Re: Ateizam vs. Religija
Sta reci, osim ponoviti kolegu...Smrcak15 wrote: sto volim kad neko udje na moje terene Ovako padobranski/diverzantski![]()
samo sto svedjani vise pricaju o dzinnima na TV (tj. duhovima, koji zaposjedaju njihove kuce i stanove, iako ne koriste rijec dzinni, ali to je isto..) nego na bh televiziji, pa evo svedjani kao jedni medju najnaprednim narodom na planeti imaju emisiju koja se u pocetku zvala Moc Duhova , pa su promijenili naziv i sad se zove "Nepoznati" koja se vrti vise od 10 Godina, svake sedmice novi slucaj...gdje ljudi imaju problema sa dzinnima i oni pozivaju Mediume da ih kontaktiraju i istjeravaju iz kuca i stanova.....
kako mi to mozes objasniti? da u jednoj sekularnoj bezboznickoj drzavi, naprednoj drzavi u svakom smislu, imaju emisiju o Dzinnima koja se konstantno vrti sa novim slucajevima evo 10 Godina ako ne i vise?
A, ako hoces ozibljno o tome, onda se ipak moramo vratiti ne onaj interview s reptilkombroj dva wrote:Da,.imaju reality program o kućama sa duhovima. To je u stvari sitcom, svi im se smiju dok gledaju. Znaš da to nije dokumentarac?
Njega si hladno preskocio, pogotovo sve ono sto se podudara sa stvarima u Kur'anu, a
- Smrcak15
#8933 Re: Ateizam vs. Religija
stani malo...kazes svi se smiju a vise od 10 Godina se vrti na TV i to sve novi slucajevi....ko se to smije??broj dva wrote:Da,.imaju reality program o kućama sa duhovima. To je u stvari sitcom, svi im se smiju dok gledaju. Znaš da to nije dokumentarac?
Imas ljude koji su skepticni, imas koji vjeruju u to, imas koji nevjeruju...a jos nisam vidio da im se neko smije...
pa evo da se smije, zar mislis da bi vrtili sa jednom emisijom 10 Godina svake sedmice novi slucaj
Opet pitam, kako je moguce da se u ateistickoj sekularnoj zemlji vrti emisija o dzinnima/duhovima 10 Godina pa mozda i vise, nesjecam se tacno kad je pocelo????
ja mogu da razumijem smijeh ateista kada bi to bila religiozna drzava, pa se sprdaju na racun religioznih tipova, ali to je ateisticka TV sa ateistma u kadru, Bog se tu uopste ne spominje ni u kakvom kontekstu....pa imaju svoje medijume, osobe koji imaju tu neku nadarenost da mogu komunicirati sa "mrtvim dusama" kako to oni dzine karine (pratioce) nazivaju. Dodju medijumi, i krene seansa, pa pocne ispitivati stanovnike kuce , je li bilo to i to, je li bilo to i to...oni se prisjecete tih stvari i sokiraju se kako im je to radio davno umrli clan familije pa briznu u plac, kao eto on ih pozdravlja sad sa one strane , i to ih emotivno dirne da puste koju suzu....oni to potrefe iako medijumi neznaju za te stvari iz proslosti, ali im ovi dzinni karini jave informacije i ovi stvarno povjeruju da se tu radi o umrlim dusama njihovih bliznjih ili prijasnjih stanovnika te kuce ili stana.
- Smrcak15
#8934 Re: Ateizam vs. Religija
ja cak vjerujem u taj intervju sa tom reptilkom, jer je to klasicni dzin, jer poznato je iz vjerskih izvora da oni imaju sposbnost transformacije..tako da ako je zaista se desio taj intervju sa reptilkom kako ih ti zoves to je dzin bio, a nikakva rasa sa druge planete, nego dzinni koji su obitavali jos prije ljudi na zemlji.Dozer wrote:A, ako hoces ozibljno o tome, onda se ipak moramo vratiti ne onaj interview s reptilkombroj dva wrote:Da,.imaju reality program o kućama sa duhovima. To je u stvari sitcom, svi im se smiju dok gledaju. Znaš da to nije dokumentarac?
Njega si hladno preskocio, pogotovo sve ono sto se podudara sa stvarima u Kur'anu, a
-
broj dva
#8935 Re: Ateizam vs. Religija
I ti stvarno misliš da je to istina, da postoje duhovi, da opsjedaju ne samo ljude nego i nekretnine i da ako je na tv mora biti da ima tu nešto ? U stvari ne znam zašto se čudim..Smrcak15 wrote:stani malo...kazes svi se smiju a vise od 10 Godina se vrti na TV i to sve novi slucajevi....ko se to smije??broj dva wrote:Da,.imaju reality program o kućama sa duhovima. To je u stvari sitcom, svi im se smiju dok gledaju. Znaš da to nije dokumentarac?
Imas ljude koji su skepticni, imas koji vjeruju u to, imas koji nevjeruju...a jos nisam vidio da im se neko smije...
pa evo da se smije, zar mislis da bi vrtili sa jednom emisijom 10 Godina svake sedmice novi slucajda se narod masovno smije, ono bi to brzo ukinuli.
Opet pitam, kako je moguce da se u ateistickoj sekularnoj zemlji vrti emisija o dzinnima/duhovima 10 Godina pa mozda i vise, nesjecam se tacno kad je pocelo????
ja mogu da razumijem smijeh ateista kada bi to bila religiozna drzava, pa se sprdaju na racun religioznih tipova, ali to je ateisticka TV sa ateistma u kadru, Bog se tu uopste ne spominje ni u kakvom kontekstu....pa imaju svoje medijume, osobe koji imaju tu neku nadarenost da mogu komunicirati sa "mrtvim dusama" kako to oni dzine karine (pratioce) nazivaju. Dodju medijumi, i krene seansa, pa pocne ispitivati stanovnike kuce , je li bilo to i to, je li bilo to i to...oni se prisjecete tih stvari i sokiraju se kako im je to radio davno umrli clan familije pa briznu u plac, kao eto on ih pozdravlja sad sa one strane , i to ih emotivno dirne da puste koju suzu....oni to potrefe iako medijumi neznaju za te stvari iz proslosti, ali im ovi dzinni karini jave informacije i ovi stvarno povjeruju da se tu radi o umrlim dusama njihovih bliznjih ili prijasnjih stanovnika te kuce ili stana.
- Dozer
#8936 Re: Ateizam vs. Religija
A nikako ne moze biti da su upravo svi ti koji su obitavali, a vjerovanto i danas obitavaju ovdje, napisali, tj. mentalnim putem diktirali vase knjige i jedni druge u njima definisali i nazivali "dzinima", "melecima", definisali dobre i lose "momke"...?Smrcak15 wrote: ja cak vjerujem u taj intervju sa tom reptilkom, jer je to klasicni dzin, jer poznato je iz vjerskih izvora da oni imaju sposbnost transformacije..tako da ako je zaista se desio taj intervju sa reptilkom kako ih ti zoves to je dzin bio, a nikakva rasa sa druge planete, nego dzinni koji su obitavali jos prije ljudi na zemlji.
Zar se ovo savrseno ne uklapa u sve, pa i sam nas postanak - geneticki inzinjering?
Da li znas da su ljudi svjedocili da su na nekim vidjenim UFOs mogli vidjeti simbole koji neodoljivo lice na arapsko pismo?
Last edited by Dozer on 05/10/2018 12:11, edited 2 times in total.
- beni-bu-man
#8937 Re: Ateizam vs. Religija
ja ih toklo puta zvao, haj pakt s djavlem da budem ono bogatas narko boss ovo ono ......a ja i dalje fukaraDozer wrote:A nikako ne moze biti da su upravo svi ti koji su obitavali, a vjerovanto i danas obitavaju ovdje, napisali, tj. mentalnim putem diktirali vase knjige i jedni druge u njima definisali i nazivali "dzinima", "melecima", definisali dobre i lose "momke"...?Smrcak15 wrote: ja cak vjerujem u taj intervju sa tom reptilkom, jer je to klasicni dzin, jer poznato je iz vjerskih izvora da oni imaju sposbnost transformacije..tako da ako je zaista se desio taj intervju sa reptilkom kako ih ti zoves to je dzin bio, a nikakva rasa sa druge planete, nego dzinni koji su obitavali jos prije ljudi na zemlji.
Zar se ovo savrseno ne uklapa u sve, pa i sam nas postanak - geneticki inzinjering?
- zforumas
#8938 Re: Ateizam vs. Religija
I Paranormal Activity ima 6 nastavaka, je li i to sve istina Smrle?
A Svedjani znaju da ima dosta raje sa dugom bradom i kratkim pantolama, pa hoce da malo i njih uvaze i ispostuju,zato emituju tu emisiju.
A Svedjani znaju da ima dosta raje sa dugom bradom i kratkim pantolama, pa hoce da malo i njih uvaze i ispostuju,zato emituju tu emisiju.
- beni-bu-man
#8939 Re: Ateizam vs. Religija
i ovaj je dobarzforumas wrote:I Paranormal Activity ima 6 nastavaka, je li i to sve istina Smrle?
Apartment 143
(Emergo)
https://www.imdb.com/title/tt1757742/
- Boemica
#8940 Re: Ateizam vs. Religija
beni-bu-man wrote: ja ih toklo puta zvao, haj pakt s djavlem da budem ono bogatas narko boss ovo ono ......a ja i dalje fukara
- beni-bu-man
#8941 Re: Ateizam vs. Religija
ni bog ni djavo me ne handre 2%Boemica wrote:beni-bu-man wrote: ja ih toklo puta zvao, haj pakt s djavlem da budem ono bogatas narko boss ovo ono ......a ja i dalje fukaraTežak život moj Beni.
- Boemica
#8942 Re: Ateizam vs. Religija
Ne daj se! Ne odustaj! Žrtvuj kakvog pacova, možda se javibeni-bu-man wrote:ni bog ni djavo me ne handre 2%Boemica wrote:beni-bu-man wrote: ja ih toklo puta zvao, haj pakt s djavlem da budem ono bogatas narko boss ovo ono ......a ja i dalje fukaraTežak život moj Beni.
-
r_faruk
#8943 Re: Ateizam vs. Religija
tajna je u ovome sekularna, i moRe da se vrti iz istog razloga iz kojeg u saudiji ne moRe da se vrti emisja o ateizmu... et'broj dva wrote:I ti stvarno misliš da je to istina, da postoje duhovi, da opsjedaju ne samo ljude nego i nekretnine i da ako je na tv mora biti da ima tu nešto ? U stvari ne znam zašto se čudim..Smrcak15 wrote:stani malo...kazes svi se smiju a vise od 10 Godina se vrti na TV i to sve novi slucajevi....ko se to smije??broj dva wrote:Da,.imaju reality program o kućama sa duhovima. To je u stvari sitcom, svi im se smiju dok gledaju. Znaš da to nije dokumentarac?
pa evo da se smije, zar mislis da bi vrtili sa jednom emisijom 10 Godina svake sedmice novi slucajda se narod masovno smije, ono bi to brzo ukinuli.
- vatrogasac
#8944 Re: Ateizam vs. Religija
Govorim o tvojim pretpostavkama koje ti nazivaš znanjem jer prvo...da li su baš Kinezi napravili? HP je imao sa njima rat zbog baterija. Pa da ne redam dalje. Ti to ništa nisi vidio ili tome prisustvovao kako je nastajala jedna tastatura, a pišeš mi ovdje i ubjeđuješ da jeste tako. Kako znaš? Kako ti sada razmišljaš o tastaturi neko razmišlja o listu na drvetu na svoj način jer pouzdano znamo da list na drvetu nisu napravili Kinezi, a abiogeneza nam ne govori ništa još o prvoj živoj ćeliji koja je u listu. Odakle list na drvetu?Dozer wrote:Kontam ja tvoje metafore, ne brini za to, ali te metafore su naprosto pogresne.vatrogasac wrote:Kažeš da imaš znanje o tome? Koliko je nepoznanica u tom znanju koja su nedokučiva našim čulima? Ali na dobrom si putu da skontaš metaforu.Dozer wrote: Opet ne ide...
Posto ZNAMO da Kinezi postoje, i posto ZNAMO da su neki od njih napravili tu tastaturu i poredali tipke kako jesu, a sve to u fabrici za koju ZNAMO da postoji, kao i sto ZNAMO da su tu fabriku osmislili i napravili ljudi - jasno nam je odakle potice ta tastatura, ko je napravio, od cega i kako.
I, pri tome, niko od njih nije samo rekao "budi", i voila - eto tastature.![]()
O kojim tacno nepoznanicama u gornjem slucaju pricas?
-
Hakiz
#8945 Re: Ateizam vs. Religija
Vatrogasac, OK, tjeraš svoje, ali i sam si svjestan da nema smisla. Kinezi i tastature... 
- HardcoreMX
#8946 Re: Ateizam vs. Religija
pa hajd ne vjeruj pored 'ateiste' ,tj. nekoga koji postavi takve apsurdne premise i jos ih uokviri...dustaban wrote: Kakav odgovor covjek moze ocekivati od nekoga ko vjeruje u islamskog boga!
evo da ne bude samo kemija..zipa mova..da kompjuterski programi valjaju bio bi jedan..da programeri valjaju ne bi im trebao ni jedan
kronologija mozda u ateizmu, ne i u islamu..i odakle tebi to znanje s obzirom da se iskljucivo ravnas prema materijalnoj opipljivoscu dokazaDozer wrote:Ljudi su nastali od brojnih naroda i plemena? A te narode i plemena su sacinjavali...ko ili sta tacno? Nosorozi? Kenguri? Mravi?HardcoreMX wrote:vjera ili barem islam govori da su ljudi nastali od brojnih naroda i plemena...logicno da Adem a.s. nije mogao biti sam sebi poslanik odnosno vjerovjesnik...
Usput, hronologija je isla malo drugacije - grupa (incestoidna) > pleme (koje su cinile ili uvecane jednorodne/incestoidne grupe ili ujedinjene razlicite grupe) > narod (koji su sacinjavale i sacinjavaju ili uvecana ili ujedinjena plemena) > nacije (danas, koje su multietnicke/multinarodne, tj. sacinjava ih vise etnickih grupa, tj. naroda).
zdravo razumski i logickim putem potpuno neprihvaceno..narod se ne moze formirati samo od pojedinca..osim toga imamo vise rasa i mnogobrojne etnije sa mnogobrojnim jezicima, kulturama i sl...dakle upravo u duhu sa ciljem da se ljudi medjusobno upoznaju...kako bi bilo dosadno da slusas samo svoju etniju..ovako odes malo japan, pa argentina, chile, kanada pa loma kamerun, loma kod svedjanke mislim u svedsku etc
- vatrogasac
#8947 Re: Ateizam vs. Religija
Ima smisla kao metafora. Više od toga ja i ne pokušavam.Hakiz wrote:Vatrogasac, OK, tjeraš svoje, ali i sam si svjestan da nema smisla. Kinezi i tastature...
- MarlboroGold
#8948 Re: Ateizam vs. Religija
Možda ih ima višebeni-bu-man wrote:ni bog ni djavo me ne handre 2%Boemica wrote:beni-bu-man wrote: ja ih toklo puta zvao, haj pakt s djavlem da budem ono bogatas narko boss ovo ono ......a ja i dalje fukaraTežak život moj Beni.
-
Edouard
#8949 Re: Ateizam vs. Religija
Dvojka, ne odgovori ti još tko je po tvome utemeljitelj teorije Velikog praska s obzirom da si napisao da to nije belgijski svećenik Georges Lemaitre.broj dva wrote:Da,.imaju reality program o kućama sa duhovima. To je u stvari sitcom, svi im se smiju dok gledaju. Znaš da to nije dokumentarac?
Nevjerojatno je koliko su ateisti frustrirani ovom činjenicom (barem oni koji znaju za to), da je utemeljitelj važeće teorije Velikog praska koju se vrlo često spominje, nitko drugi doli jedan katolički svećenik, ujedno matematičar i astronom.
Dvije godine prije Hublleovog rada i otkrića, Lemaitre je iznio ideju o širenju svemira koje je Hublleovim radom i potvrđeno.
Kako su naročito naučnici/ateisti bili pristaše nepomičnog beskonačnog i vječnog svemira, vjerovali da je svemir oduvijek isti, da je bez početka i bez kraja, Lemaitre-ova hipoteza o iskonskom atomu od kojeg je sve krenulo vrlo teško se probijala u naučnoj zajednici, pogotovo što je previše podsjećala na biblijsko stvaranje, a to je bilo za njih neprihvatljivo, pa su karikaturizirali njegovu hipotezu o iskonskom atomu nazivajući je Big bangom oca Lemaitrea.
Tek je otkrićem mikrovalnog pozadinskog zračenja hipoteza potvrđena i stekla status naučne teorije.
-
Hakiz
#8950 Re: Ateizam vs. Religija
Zašto bi ateisti bili frustrirani time da je nešto otkrio sveštenik? Ako je to tačno, nema veze ko je otkrio.Edouard wrote: Nevjerojatno je koliko su ateisti frustrirani ovom činjenicom (barem oni koji znaju za to), da je utemeljitelj važeće teorije Velikog praska koju se vrlo često spominje, nitko drugi doli jedan katolički svećenik, ujedno matematičar i astronom.
Njutn je bio teolog, ali njegove teorije su postale naučne činjenice. I zašto bih ja kao ateista bio time frustriran?
Kepler, Kopernik, Galileo su bili vjernici. I to im nije smetalo da (po)kažu crkvi da je pogriješila i da rizikuju živote time što su crkvi rekli da griješi. Dakle, vjernici koji se nisu slijepo držali učenja svoje religije nego su tražili istinu. Čak i kada ta istina govori protiv učenja njihove religije. I ja bih sada trebao takvim ljudima biti frustriran? Stvarno smiješno. To su bili ljudi koji su prije otprilike 500 godina bili napredniji mislioci nego neki forumaši danas.
Nismo ti mi svi ateisti slijepo protiv vjernika. Nego smo protiv nametanja svima nečega šta nije dokazano. I to uglavnom silom, nekada fizičkom, nekada institucionalnom silom. A naročito ako to šta se nameće nema logike ni smisla.
Daj dokaz postojanja boga i ja ću njegovo postojanje prihvatiti. Ali vjernici moraju shvatit da ateistima Biblija, Kur'an. ostale (vjerske) knjige i sve šta je izvedeno iz njih nisu dokazi.
Nego, šta kaže Lemetr, svemir se širi pa najvjerovatnije ima početnu tačku, ali otkud Veliki prasak? Božije djelo, zar ne.
Kao šta je Ivan Pavle II, po svijetloj Italijanskoj tradiciji kada je u pitanju Naša stvar (iako je Poljak ipak je ustoličen u Rimu pa je sigurno primio lokalne običaje), rekao Stivenu Hokingu, parafraziram: "Istražujte svemir i sve do Velikog praska, ali nemojte istraživati dalje". Lijepo čovjeka upozorio.
Čega se papa uplašio da će naučnici pronaći? Možda istinu?